Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Egyrészről pici kockákra vágja, mert én úgy szeretem, aztán van amikor megperzseli, a bőrét mert szükséges. Aztán rájöttem, hogy ő egy 4 literes lábast tele rak szalonna kockákkal, tehát az biztos, hogy nem 1 kg. És nagyon lassan süti, hogy ne ragadjon le és szép egyenletes piros legyen.
Félreérthetően írtam, NE a férjedet ellenőrizd, hanem a férjednél ellenőrizd a "mi, mennyi"-t (gondoltam, ő is szerzi be, így az árat is tudja, mennyiért veszi.)
Így értendő, amit írtam, de látom, javítottad, csak véletlenül lett 1 nullával több!
Aprolekosan kockazza fel :) lattam en mar olyat, amikor ugy vagta fel valaki a hagymat, hogy en addig odatettem volna az egesz ebedet :)
Szemtelen vagy mint mindig...de azt meg kell hagyni, hogy embert még nem láttam, aki ennyire eltérve a másiktól képes lett volna (szerinte)"visszavágni"...)))
Én képes vagyok felháborodni rajta, főleg az okok és az itt is látható árak miatt. Viszont úgy vagyok vele, mint te, ha egy évben egyszer vagy kétszer rám jön a töpörtyű vehetnék, veszek pár dekát. Igazából a zsírra is csak spec. esetekben van szükségem, pl lesütött csirkemáj, süti, amihez kell...az meg nem kell, hogy legyen itthon házi zsír, mert azt megeszem kenyéren.
Végül is, ha nem a konyhádban süti az úr, tehát nem kell végignézned a felfordulást, akkor mindegy....de hogy mit süt rajt órákig.... (nem kell magyarázat,átgondoltam néhány itthoni eseményt...))))
múlthét auchan liba vagy kacsa 700ft, metro diszno 600 körül
ha jót akar az emberfia süssön mert a készen kapható messze van attól
Dehogy sütöm! Nekem jó a bolti zsír és ha töpörtőre éheznék, hát veszek néhány dekát, még akkor is ha 3000.-ft 1 kg, nem vág földhöz, meg nem eszi azt az ember kiló számra.
De nem is én háborodtam fel azon, hogy mennyibe kerül, én tisztában vagyok vele, hogy miért annyi, amennyi.
600.-ft nem ellenőrzöm a férjemet
Hát volt, hogy bent a lakásban sütötte, még egy hét után is érzett a disznótor szag.
Nyilván az idő függ a szalonna mennyiségétől, vastagságától. Az én uram egy 4 literes edényt tele szokott rakni, annyit süt egyszerre.
a funkcionális analfabétákon nem tudok segíteni
elemiben kellett volna 10 éves korig
és hidegen is hagynak
Egyébként gondolj vissza: hogy kerülhet többe a zsírszalonna (már ahol van), mint a hús...?
Erre először egy nem képernyőtűrőt mondtam,aztán rákattintottam. Tudod én a töpörtyűről beszéltem, az kerül annyiba (de finom!), mint amit írtam. És ha arra írtad, hogy barokkos túlzás, hogy nem lehet kapni zsirszalonnát,mert lám, van, 1500-ért---hát az nem érv. Lusta vagyokmegnézni merre van ez a hely, de biztosan nem lát el egy országrészt... Jól menő vendéglőket, meg hentest, aki drága töpörtyűt süt belőle, azokat igen, de a közelieket... no meg aki a közelükben lakik, az is rendelhet gondolom. Pontosan annyira nem lehet kapni zsírszalonnát (normálisat persze, nem pengevékony, az nagyon ritkán, de akad, úgy pár havonta), mint ahogy marha puhaszegy sincs.
affenébe! megint a linket megette a szoft.
Nem igaz, hogy ezt az eccerű problémát nem tudják megoldani!
szóval: 1500 Ft
No azért ez már barokkos túlzás... :))))
1500 ft.
Azért drága,mert nem lehet kapni zsírszalonnát! Komolyan, pedig azért mostanában már van kisütnivaló zsírszalonna(hosszú évekig nem létezett, kivéve a falusi ólakban röfögőkét---de azt nem adták el.) Most már van és egy hétköznapi zseni rájött, akkor sokkal drágábban tudja eladni ha van bőr a képén(és van!), akkor akár 5-6 ezer forintért kilóját, főleg ha ráírja, hogy mangalica.
Nem mondod....nos a 70-es évekes emlegetésedre pontosan azt írtam, hogy talán az alföldön...
El kéne már döntened, hogy hol élsz...))) Bp-en,netán a nagy almában, vagy mindkettőben és az általam emlegetett grönlandon is esetleg.
Annyira frusztráló, hogy az ember egy illlyen tájékozott emberrel beszélget... aki bp-i és mint ilyen kirándul (te, a vidékiek is szoktak ám...tudod egyik vidékről a másikra..) Meg még olyan neveket is ismersz , akiket szerinted mások nem. (dehonnem, a másoknak is van guglija!)
Nem írtam, hogy Te nem érted! Vagy valamit rosszul fogalmaztam, ha félreérthető volt.
Hát igen. Minden elmúlik.
Mert egészséges. (?) Minden drága, ami egészséges.
ani------ezt a szót pedig most azért sem javítom ki.
Drága mert finom, kereslet van rá. A szabad piac alapján ez van.
Mindennek van legalább 2 ára.
Az egyik az amiért meg tudod venni, a másik az amiért el tudod ani. (Vannak más dolgok is, de az már tényleg nem a témához tartozik.)
Még mindig nem derült fény a címbeli kérdésre: Miért drága a tepertő?
Emlékszem, milyen olcsó és ennek megfelelően lesajnált, ócska kaja volt kiskoromban. A napköziben adtak nekünk darált tepertővel megkent kenyeret - repült a szemétbe.
Amit én sütöttem ki zsírszalonnából, az már sokkal jobb volt, csak nem tudtam mit csinálni azzal a rengeteg zsírral, ami egy kis marék tepertőt eredményezett. De még mindig olcsó volt.
Most meg már a zsír is drága, nemcsak a tepertő.
Ügyintéző a-val te ne vitatkozz. Igen, Budapesten sok a disznó, erdő is van, makk is van, majd meghízik a kis kan.
Eddig volt szó arról hogy a bolti/űzleti zsír között nagy különbség van, de azt sokan nem tudják hogy miért. Tehát ha a városi gyerek vidékre ment nyaralni a nagymamájához, az csak azt tudta össze hasonlítani, hogy a vidéki zsíroskenyér finomabb volt.
A nagy különbség az, hogy a házi/vidéki/falusi zsír sütve volt, tehát hőkezeléssel készre volt főzve/sütve.
A városi lakók pedig legtöbbször hidegen préselt tartósított, adalékokkal "szaporított" zsírral főztek/sütöttek/táplálkoztak.
Nagyon nagy különbség. Tehát ha valaki árkülönbséget említ, akkor jobb ha tudja azt is hogy minőségileg 2 különböző dologról van szó.
A mangalica pedig a régi időkben elsősorban a sok/több zsírja miatt volt tenyésztve, mert nagyon sok helyen csak egyet vágtak az évben, a húsok/kolbászok rövidesen elfogytak, de főzni egész évben kellett, tehát a zsírnak kellett kitartani.
Volt olyan év, hogy a mi mangalicánk 4 mázsás volt, hmmmm van 1 képem is 1 olyan példányról......
Volt. De inkabb kiveteles esetek voltak ezek. Nem hiszem, hogy tomegevel jellemzo lett volna.is csak itt lattam. Mashol nem. Erdekes volt, ahogy a marha megallt a kapu elott es vart, erre konkretan emlekszem, mivel ahol en voltam ott tehen volt. A malacrol, ha jol emlekszem azt mondtak, erte menni kellett, o nem talat haza. Kesobb mikor mar alig volt gazda, kioregedtek a regiek, akkor mar nem volt ilyen.
Ez így bár én ritkán vásárolok sertéshúst.
Hol mondtam, hogy nem így van?
De attól, hogy a disznó tartható ólban, még nem feltétlenül éri meg, és nem feltétlenül jobb, ha te tartod. Érted? Ezt próbáltam meg kihozni a mondandómból, lehet, nem volt egyértelmű.
Igazad van. A jol tartott mangalica siman felveszi a versenyt a hires tarsakkal. Multkor kezembe akadt egy regebbi összehasonlitas, nagyon meglepodtem.
Ha nem sértelek meg, Te hol láttad a kondát, pláne -kat?Kihajtani, behajtani nap, mint nap.
Budapesten?
A 90-es évek, az már ismét más, akkor már megvolt az "új gazdasági mechanizmus", vagyis elképzelhető volt magánszervezésben ilyen, amit írsz.
A 70-es évek lettek itt emlegetve, arra írtam, hogy akkoriban konda legfeljebb tsz-eken/állami gazd.-on belül volt.
Szarvasmarhákat inkább el tudok képzelni, hogy magángazdák többen összefogva legeltettek, ezt régi filmekben is látni, reggel csatlakozik a csordához a magánportákról az állat, esténként meg hazatér.
Sertéseket viszont így, házaktól összeszedve legelni/makkolni vinni sosem láttam, és nem is hallottam.
Persze, ettől még elhiszem, hogy volt ilyen!
én az általatok emlegetett tiszató környékén láttam a 70es években
meddig volt nem tudom
veszek iberico disznóból vörös árút az pont olyan jó mint a mangalica és németben a vadász haverom vadakból is csinál istenit, ibericoval keverve
nem maradok le ha a mangalicás magyarkodásnak nem ülök föl
Nem, de ritka volt. Ha a falu onszervezoen megoldotta, akkor igen. Amugy en csak arrafele lattam.