Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Sütő funkciók kihasználása
Sziasztok!
Most váltottam elektromos sütőre. 275 fokig melegít, s a funkciók az alábbiak:
- felső + alsó sütés
- grill + felső sütés
- légkeverés + körfűtőszál
- légkeverés + körfűtőszál + alsó sütés
- infrasütés
- pizza funkció
- kiolvasztás
Szeretném a legjobban kihasználni a lehetőségeket, ezért kérlek benneteket, hogy legyetek szívesek mondjátok el, hogy ezek a funkciók mit is jelentenek a gyakorlatban, melyik funkciót mikor érdemes használni. A pizza és a kiolvasztás esetében arra lennék kiváncsi, hogy ezen funkciókat mihez tudom még használni.
Szeretném tudni még, hogy nem katalitikus lévén hogyan, mivel tisztítsam, illetve a kerámialapot tapasztalatotok alapján hogyan tudom a legjobban megóvni a karcolódástól, azt mivel tisztíthatom.
Előre is köszi
CG
Én a St.Moritz WellDone hidegzsíroldónál agresszívebb szert nem ismerek - és ez sem csinált semmi kárt a sütőm zománcbevonatán.
Nagyon hatékony szer, de kb. gázálarcot kell hozzá felvenni.
Na nem, ökot nem játszunk, nincs bajom a kemikáliákkal, csak hát vannak bizonyos felületeknél szabályok, hogy mit lehet, mit nem lehet.
persze lehet "ökoanyu" módra szódabikarbónával meg egyébbel suvickolni órák hosszat......
Egyáltalán nem olyan!
A ropogósság úgyis a sütés utolsó 10 percében perfektuálódik, tehát bőven elég akkor kinyitni a zacskót.
De a te döntésed, hogy hetente 3x sütőt suvickolsz, vagy megelőzöd a szennyeződést...
Miért rontanák a bevonatot...???? Elég gáz lenne, ha a sütő bevonatát is oldaná egy tisztítószer...
Köszi. Ezek a kemikáliák nem rontják a sütő burkolatát?
...
A sütőzacskó szerintem olyan, mint a nylonba tuszkolt kenyér esete ... én a piros és ropogós állagot szeretem.
Nekem a befújós tisztítóhabok váltak be a legjobban.
Ezt is a lidl-ben vettem, tán 4-500 ft, és nagyon sokáig elég.
Befújod a sütő belsejét, rajta hagyod egy fél órát, és aztán szivaccsal leszedet a habot (a feloldódott szennyeződéssel együtt).
Ha nem túl sokat sütsz nyílt tepsiben fröcskölős dolgokat, akkor nem szükséges folyton puceválni...
Én sokat használom a sütőzacskót, és így kímélem magam a sütőtakarítástól. :)
A kerámialap és a sötő tisztítására van ötlet?
Nézem a netet, sokan írják azt a bizonyos szivárványos elszineződést ... azzal mit lehet kezdeni?
A sütő nem katalitikus vagyis magamnak kell majd tisztítanom, azt hogyan és mivel?
Igen, köszi, gyakorlatilag ez volt az a videó, ami alapján emellett döntöttem. Nagyon hasznos volt.
Nekem légkeverős sütőm van, és tökéletesen bevált a mínusz 10% hőfok.
Igen, ez is összetéveszti a forró levegő befújást a légkeveréssel. Jobb inkább a tűzhely leírását alapul venni (bár az is elég szűkszavú).
Forró levegő: a sütő hátsó falán van egy kör alakú égő + ventilátor
- " ---- ekkor 20 fokkal alacsonyabb hőfok is elég
Légkeverés: alsó vagy felső égő vagy grill (infra) használatakor működik, a ventilátor keringeti a sütő levegőjét, így egyenletes lesz a sütés
ööööö SZÁZALÉKOT akartam írni. :-DDD
VAgy az általam javasolt mínusz 10 fokot. százalékot
plusz:
Itt még nagyobb energiatakarékosságról íír:
http://www.cecedhu.hu/tippek/sutes-fozes/
..a légkeveréses sütőben 20-30%-kal gyorsabban és 50-60%-kal kevesebb energiafelhasználással lehet az ételeket elkészíteni, mint hagyományos sütőben.
...a légkeverés és a grill funkció együttes használata zárt sütőajtóval szintén energiamegtakarítást eredményez.
...légkeveréses sütésnél egyszerre több tálcában is készíthetünk ételt anélkül, hogy az ízek összekeverednének. Ez jelentős idő- és energiamegtakarítást eredményez
Öööö..... mi a különbség a forró levegő befújás és a forró levegő keringetés között...?????
http://www.sutigyar.hu/magazin/tippek_es_trukkok/hogyan_a llitsuk_be_a_sutesi_homersekletet
Ha légkeveréses sütőt használunk, a normál sütőhöz képest 20°C-kal alacsonyabb sütési hőmérsékletet kell beállítani.
Az összes használati utasítás kb. ezt írja. VAgy az általam javasolt mínusz 10 fokot. Ez 200 foknál pont az a 20 fok, amit az előbb írtak....
Itt meg egy videó a használatról:
http://www.markabolt.hu/aeg/aeg_tuzhely/keramialapos_tuzh elyek/aeg_competence_347056_v_mn_tuzhely.html
Nem-nem! Forró levegő befúvásnál kell alacsonyabb hőmérséklet.
A légkeverés és a forró levegő nem ugyanaz.
Nagyon köszi, tanulmányozom :-)
Még a kerámialap tisztításra:
Ha van a közeledben Lidl, nézz be, nincs-e akciósan ilyen "vakaró".
http://hu.scribd.com/doc/50480663/Lidl-2011-03-10-03-16
Ez egy régesrégi akciósújság, de ilyen szokott lenni évente többször is akcióban. Jóval olcsóbb, mint a szakboltokban kapható (gyakorlatilag ugyanilyen) kütyü.
Vagy ott alatta az a kerámiához való szivacs
És létezik (aldiban is) direkt ehhez való tisztító- (súroló) folyadék is.
Viszont az 48. oldalon kezdődő "sütési tanácsok" szerintem elég jó támpontokat ad....
Jól néz ki. :)
Megtaláltam a HU-t,
http://www.markabolt.hu/files/30/3422/c347056v.pdf
hát tényleg nem túl bőbeszédű a funkciók magyarázata, ill. sütési javaslata.
Én szinte mindenhez bekapcsolom a légkeverést. Pont azért, mert akkor alacsonyabb hőfok is elegendő, ill. gyorsabban készen van az étel v. sütemény.
Kivéve a piskótatésztákat, és az ehhez hasonló "lágy" keverttésztákat. Mert ott az erős szél :) felborzolja a piskóta tetejét.
Az előbb linkelt HU-ban röviden le van írva, hogy melyik funkció kb. mihez való. De szerintem érdemes személyesen kitapasztalni.
Kinek mi jön be....
Nekem (sajnos) nincs az az opció, hogy csak alsó sütés. Ez néha nagyon jól jönne, mikor habos tetejű, vagy pl. cheescake-et sütök - aminél nem kell, hogy a teteje barnára süljön.
AEG - nagyon kis csini meg ügyi ... csak hát ha már ennyibe kerül, szeretném is minél jobban hasznosítani a képességeit.
AEG 347056V-MN tűzhely
Milyen gyártmány egyébként...???
A nyugger által linkelt másik topikban van egy használati utasítás:
Gorenje Használati, beszerelési és csatlakoztatási utasítások
Itt elég sokminden le van írva.
A tiédhez nem kaptál HU-t...????
Etttől függetlenül ... véleményed szerint egy-egy funkció mit rejt? mit mikor érdemes inkább az egyikkel mint a másikkal csinálni? (Merthogy egyébként annyira a gázhoz voltam szokva, hogy eddig nyugger szempontját ismertem egyedül én is: legyen minél melegebb, a forró levegő csinál úgyis mindent. De ez itt már nem érvényes, ennél nyilván a finom részletek adják ki a különbséget)
Számomra ez a külön "pizza funkció" kicsit parasztvakításnak tűnik.
Akkkor lenne valódi, ha a sütő tudna 340-360 fokot. Ugyanis a fafűtésű pizzakemencében ilyen hőfokon sütik a pizzát. Ettől a hirtelen forróságtól lesz olyan finom ropogós a pizza.
Általában le is van írva a használati utasításokban, hogy a légkeveréses módozat esetén a receptekben megadott hőfoknál 10%-kal alacsonyabbat kell beállítani. Mert hatékonyabban süt.
Egyébként forró levegővel mindent meg lehet sütni, és alacsonyabb hőfokon.
A felső-alsó arra jó, ha valamit fedő alatt sütsz.
A légkeverés+körfűtőszál forró levegővel süt, ez akkor jó, ha egyszerre több emeletben, több tepsivel sütsz süteményt (nagy darab húsra nem jó).
A grill=infraégő, a sütő tetején van egy kanyargós izzószál, ez pizzára, melegszendvicsre kiváló, mint a többi grillsütő (nálam ez süti a nyárson forgolódó csirkét is).
A kiolvasztásra nálam azt írja, hogy csak a ventilátor működik. Ezt még sose használtam, hűtőben olvasztok ki.
A pizza funkciót azóta se tudom, mi, amióta szó volt erről egy másik topikban:
http://www.nlcafe.hu/forum/index.php/?fid=441&csatid=&topicid=310489&bw=1