Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Túrós tészta

Kopi
Létrehozva: 2014. szeptember 13. 20:45
Kedves Fórumozók,

a segítségetek kérek az alábbiakban:

Kedvesem nagymamája annak idején úgy csinálta a kézzel gyúrt tésztát a túrós tésztához, hogy tett bele főtt krumplit. De mi lehet az arány? vagy sima krumplispogácsa tészta lehet?

Köszöm a segítséget! 

Kopi
  1. 2014. október 22. 17:3546.

    Finom ám sajtal is jó sok tejföl a tetejére

    előzmény:
    Sheriff-2 (41)
    2014-09-17  23:19
  2. 2014. szeptember 25. 19:2945.

    Szerintem is más finomabb!!!!

    előzmény:
    antironia (39)
    2014-09-17  21:13
  3. 2014. szeptember 18. 08:3444.

    a wiki link lemaradt. :-(

    előzmény:
    antironia (43)
    2014-09-18  08:33
  4. 2014. szeptember 18. 08:3343.

    Mint a népi ételek többségének, ennek is változik a neve - tájjelegűen...


     



     


    A dödölle elnevezései

     



    A palócoknál és Mátra alján ganca néven ismert.
    Zalában sok helyen a dödölle mellett krumpligánicának is hívják, mert régebben kukoricából készítették.
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke a neve.
    Baranya és Somogy megyében egyszerűen csak gánicának nevezik.
    előzmény:
    Sheriff-2 (42)
    2014-09-17  23:22
  5. 2014. szeptember 17. 23:2242.

    A dödölle más.


    Én emlélszem rá gyerekkoromból, gancának is nevezték.


    Ganca Recept - Mindmegette.hu - Receptek

    előzmény:
    antironia (39)
    2014-09-17  21:13
  6. 2014. szeptember 17. 23:1941.

    Szerintem sajtal is jó.

    előzmény:
    Zsánna (28)
    2014-09-15  01:07
  7. 2014. szeptember 17. 21:2140.

    Nagyanyám  anno sóslepényt is sütött.


    A tészta piskótaszerű volt... de sósan.. az biztos, hogy sütőben sütötte ki...hogy tett-e bele valamit a tojás-liszt- viz- sütőporon kivül arra nem emlékszem.  talán disznózsir volt benne- a "vindül"ből...


     


    A barátfüléhez a szilvalekvár természetesen házi volt..  és a sparhelten készült... nincs párja sehol azóta sem.

    előzmény:
    antironia (38)
    2014-09-17  21:11
  8. 2014. szeptember 17. 21:1339.

    Szerintem a gnocchi az utóbbi 10-15 évben került be a köztudatba, ahogy egyre több nemzetközi ételt leheet kapni (készen is) a boltokban..


     


    A budafoki borfesztiválon ilyen krumplinudlit/gnocchit szalonnazsírják sütvve árultak, fokkhagymás tejföllel. Nymmm....! :-)))


     


    Dödölle néven árulták, pedig szerintem a dödölle az máááás....


     


     

    előzmény:
    Lillaréka (37)
    2014-09-17  18:03
  9. 2014. szeptember 17. 21:1138.

    Érdekes, nálunk otthon a főtt szilvalekváros az derelye volt, a barátfüle pedig a tepertőspogácsa tésztájából készülő szilvalekváros süti. Ezt mostanában papucsnak hívják. :-)


     


    http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/aprosutemenyek/2369-s zilvalekvaros-tepertos-papucs-recept.html


     


     


    Sajnos nem tudok olyan finomat sütni, mint anno a nagymamám...

    előzmény:
    Lillaréka (37)
    2014-09-17  18:03
  10. 2014. szeptember 17. 18:0337.

    Egyszer   megjártam a  gnocchival. valami miatt az ugrott be, hogy  valami húsos étel és  ezt mondtam a lányaimnak.. meg is  rendelték szépen horvátországban,,,   sültkrumplival..


    mentségemre legyen mondva.. nálunk soha senki nem csinált gnocchit.


    olajban ill zsirban sütött krumplis pogit.. igen


    nagyanyám mindig sütött meg a sparhelt lapján is belőle...az is jó volt.


    na..de a derelye.. szilvalekvárral.. olyan  finomat senki sem tudott mint nagyanyám. - csak ő barátfülének hivta..

    előzmény:
    antironia (34)
    2014-09-17  15:47
  11. 2014. szeptember 17. 17:5836.

    Arról még nem hallottál, hogy ugyanazt az ételt rengetegféleképpen el lehet késziteni.


    az én nagyanyáim igy csinálták és krumplis pogácsának hivták... 


    mielött másoknak  ilyen témában nekiugrasz  inkább gondolkodj el azon, hogy   mások szokásaiból leginkább tanulhatsz....  és ötletet merithetsz


     


    és próbáld ki!  élesztő nem kell bele.


    a lisztet óvatosan, mert  nem finom ha túl lisztes.

    előzmény:
    drvia (32)
    2014-09-17  15:35
  12. 2014. szeptember 17. 15:4935.

    Pontosan ugyanaz, mint a nudli, szilvásgombóc, derelye tésztája ...


     


    http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/gnocchi-keszitese


    A gnocchi [ejtsd: nyokki] tulajdonképpen egy olasz krumplis tészta. Magyarul nudli. De tényleg. Ha felnyitod a Horváth Ilona szakácskönyvet, és megnézed benne a szilvás gombóchoz vagy nudlihoz való tésztát, akkor szinte szóról szóra azt fogod találni, amit olasz szakácskönyvekben a gnocchi készítéséről.

    előzmény:
    antironia (34)
    2014-09-17  15:47
  13. 2014. szeptember 17. 15:4734.

    A gnocchi is ugyanez...


     


    http://www.femina.hu/recept/a_tokeletes_gnocchi


     


    Gnocchi
    Hozzávalók:

    1 kg krumpli
    30 dkg liszt
    1 tojás

    előzmény:
    drvia (30)
    2014-09-17  00:38
  14. 2014. szeptember 17. 15:4133.

    Már hogy ne sütnék!


     


    https://www.google.hu/#q=olajban+s%C3%BClt+krumplis+pog%C3 %A1csa


     


     


    Te nem ismered- ez egy dolog.


    Mások meg igen. :-)


     


     

    előzmény:
    drvia (32)
    2014-09-17  15:35
  15. 2014. szeptember 17. 15:3532.

    Szerintem te nem tudod mi a pogácsa?! A pogácsát nem sütik olajban. Amit én készítek az élesztő nélküli lángos korongok, köze nincs a pogácsához.


     


    http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/pogacsa

    előzmény:
    Lillaréka (31)
    2014-09-17  06:26
  16. 2014. szeptember 17. 06:2631.

    pontosan igy készitem a krumplis pogit... olajban kisütve. hétfőn csináltam is.. miattad- mert nálunk családi kedvenc.


    nem kell bele élesztő.

    előzmény:
    drvia (29)
    2014-09-17  00:33
  17. 2014. szeptember 17. 00:3830.

    Tudom mi a gnocchi de sosem néztem utána, hogyan készül.


    Amit feltettem képet azt a nagymamámtól tanultam. Ebben a tésztában csak liszt, tojás, tört krumpli, só van összegyúrva, kinyújtva. Lehet vízben főzni és olajban sütni is.

    előzmény:
    antironia (21)
    2014-09-14  11:39
  18. 2014. szeptember 17. 00:3329.

    Amit a képen látsz az ugyan olyan mint a gyúrt tészta, és nem pogácsa. Főzni is lehet és sütni is. Ugyan úgy készítem mint a gombócokat, csak azokat vízben főzöm ki, ha kinyújtom és kiszaggatom akkor kisütöm olajban.
    Sok féle képen lehet készíteni. Ebben nincs élesztő, csak liszt, tojás, és tört krumpli.

    előzmény:
    Lillaréka (22)
    2014-09-14  12:33
  19. 2014. szeptember 15. 01:0728.
    kedvet kaptam kipróbálni, de inkább sajttal
    mascarpone?
    előzmény:
    Sheriff-2 (26)
    2014-09-14  17:09
  20. 2014. szeptember 14. 21:0727.
    Jelentem sikeres volt a tésztakészítés. Bár annyi kis malőr csúszott a történetbe, hogy az első adagot nem öblítettem le hideg vízzel és az olyan "nedves" volt. (de ez nem került az asztalra :D ) És amúgy sokkal több lisztet felvett a tészta, mint amit a recept írt.

    Köszönöm mindenki segítségét! 
    előzmény:
    Basszkulcs (7)
    2014-09-13  21:16
  21. 2014. szeptember 14. 17:0926.
    Most jutott eszembe valami.
    Nagyon régen vonaton utaztam, a mellettem ülő nénivel nagyon jól elbeszélgettem.

    Mielőtt leszállt azt mondta hogy most aztán siet, és amikor haza ér, gyorsan összecsap egy brinzás tésztát. Nekem pedig kezdett eldurrani a fejem, mert fogalmam nem volt mi lehet az. De aztán amikor haza értem, a 2 nagymamám közül az egyik tudta hogy az is túró-fajta/féle, de inkább sajt....
    Most pedig találtam hozzá még receptet is. Nem hiába kezdtem én főzni 9 éves koromban......


    Brindzás nudli | NOSALTY – receptek képekkel
    előzmény:
    Kopi (1)
    2014-09-13  20:45
  22. 2014. szeptember 14. 16:1825.
    A tájegységeken még a só is változott. Sokszor a zsíros kenyéren fekete pöttyök voltak, mert a sóban olyan sok ásványi anyag volt.
    előzmény:
    Amarynda (24)
    2014-09-14  12:54
  23. 2014. szeptember 14. 12:5424.
    Ez lehetett csaladi recept vagy esetleg azon a kornyeken ahol a nagymama elt keszitettek ilyen modon a tesztat, mert atlagosan a sima gyurt tesztaba nem szoktak krumplit tenni.

    talan probalj utana nezni olyan internetes oldalon ahol annak a tajegysegnek a receptjei vannak.
    előzmény:
    Kopi (4)
    2014-09-13  21:09
  24. 2014. szeptember 14. 12:3523.
    jav.. ne akarj
    előzmény:
    Lillaréka (22)
    2014-09-14  12:33

Címlap

top