Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Túrós tészta
2014-09-13 20:451.
Létrehozva: 2014. szeptember 13. 20:45
Kedves Fórumozók,
a segítségetek kérek az alábbiakban:
Kedvesem nagymamája annak idején úgy csinálta a kézzel gyúrt tésztát a túrós tésztához, hogy tett bele főtt krumplit. De mi lehet az arány? vagy sima krumplispogácsa tészta lehet?
Köszöm a segítséget!
Kopi
a segítségetek kérek az alábbiakban:
Kedvesem nagymamája annak idején úgy csinálta a kézzel gyúrt tésztát a túrós tésztához, hogy tett bele főtt krumplit. De mi lehet az arány? vagy sima krumplispogácsa tészta lehet?
Köszöm a segítséget!
Kopi
Finom ám sajtal is jó sok tejföl a tetejére
Szerintem is más finomabb!!!!
a wiki link lemaradt. :-(
Mint a népi ételek többségének, ennek is változik a neve - tájjelegűen...
A dödölle elnevezései
A palócoknál és Mátra alján ganca néven ismert.
Zalában sok helyen a dödölle mellett krumpligánicának is hívják, mert régebben kukoricából készítették.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cinke a neve.
Baranya és Somogy megyében egyszerűen csak gánicának nevezik.
A dödölle más.
Én emlélszem rá gyerekkoromból, gancának is nevezték.
Ganca Recept - Mindmegette.hu - Receptek
Szerintem sajtal is jó.
Nagyanyám anno sóslepényt is sütött.
A tészta piskótaszerű volt... de sósan.. az biztos, hogy sütőben sütötte ki...hogy tett-e bele valamit a tojás-liszt- viz- sütőporon kivül arra nem emlékszem. talán disznózsir volt benne- a "vindül"ből...
A barátfüléhez a szilvalekvár természetesen házi volt.. és a sparhelten készült... nincs párja sehol azóta sem.
Szerintem a gnocchi az utóbbi 10-15 évben került be a köztudatba, ahogy egyre több nemzetközi ételt leheet kapni (készen is) a boltokban..
A budafoki borfesztiválon ilyen krumplinudlit/gnocchit szalonnazsírják sütvve árultak, fokkhagymás tejföllel. Nymmm....! :-)))
Dödölle néven árulták, pedig szerintem a dödölle az máááás....
Érdekes, nálunk otthon a főtt szilvalekváros az derelye volt, a barátfüle pedig a tepertőspogácsa tésztájából készülő szilvalekváros süti. Ezt mostanában papucsnak hívják. :-)
http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/aprosutemenyek/2369-s zilvalekvaros-tepertos-papucs-recept.html
Sajnos nem tudok olyan finomat sütni, mint anno a nagymamám...
Egyszer megjártam a gnocchival. valami miatt az ugrott be, hogy valami húsos étel és ezt mondtam a lányaimnak.. meg is rendelték szépen horvátországban,,, sültkrumplival..
mentségemre legyen mondva.. nálunk soha senki nem csinált gnocchit.
olajban ill zsirban sütött krumplis pogit.. igen
nagyanyám mindig sütött meg a sparhelt lapján is belőle...az is jó volt.
na..de a derelye.. szilvalekvárral.. olyan finomat senki sem tudott mint nagyanyám. - csak ő barátfülének hivta..
Arról még nem hallottál, hogy ugyanazt az ételt rengetegféleképpen el lehet késziteni.
az én nagyanyáim igy csinálták és krumplis pogácsának hivták...
mielött másoknak ilyen témában nekiugrasz inkább gondolkodj el azon, hogy mások szokásaiból leginkább tanulhatsz.... és ötletet merithetsz
és próbáld ki! élesztő nem kell bele.
a lisztet óvatosan, mert nem finom ha túl lisztes.
Pontosan ugyanaz, mint a nudli, szilvásgombóc, derelye tésztája ...
http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/gnocchi-keszitese
A gnocchi [ejtsd: nyokki] tulajdonképpen egy olasz krumplis tészta. Magyarul nudli. De tényleg. Ha felnyitod a Horváth Ilona szakácskönyvet, és megnézed benne a szilvás gombóchoz vagy nudlihoz való tésztát, akkor szinte szóról szóra azt fogod találni, amit olasz szakácskönyvekben a gnocchi készítéséről.
A gnocchi is ugyanez...
http://www.femina.hu/recept/a_tokeletes_gnocchi
Gnocchi
Hozzávalók:
1 kg krumpli
30 dkg liszt
1 tojás
só
Már hogy ne sütnék!
https://www.google.hu/#q=olajban+s%C3%BClt+krumplis+pog%C3 %A1csa
Te nem ismered- ez egy dolog.
Mások meg igen. :-)
Szerintem te nem tudod mi a pogácsa?! A pogácsát nem sütik olajban. Amit én készítek az élesztő nélküli lángos korongok, köze nincs a pogácsához.
http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/pogacsa
pontosan igy készitem a krumplis pogit... olajban kisütve. hétfőn csináltam is.. miattad- mert nálunk családi kedvenc.
nem kell bele élesztő.
Tudom mi a gnocchi de sosem néztem utána, hogyan készül.
Amit feltettem képet azt a nagymamámtól tanultam. Ebben a tésztában csak liszt, tojás, tört krumpli, só van összegyúrva, kinyújtva. Lehet vízben főzni és olajban sütni is.
Amit a képen látsz az ugyan olyan mint a gyúrt tészta, és nem pogácsa. Főzni is lehet és sütni is. Ugyan úgy készítem mint a gombócokat, csak azokat vízben főzöm ki, ha kinyújtom és kiszaggatom akkor kisütöm olajban.
Sok féle képen lehet készíteni. Ebben nincs élesztő, csak liszt, tojás, és tört krumpli.
mascarpone?
Köszönöm mindenki segítségét!
Nagyon régen vonaton utaztam, a mellettem ülő nénivel nagyon jól elbeszélgettem.
Mielőtt leszállt azt mondta hogy most aztán siet, és amikor haza ér, gyorsan összecsap egy brinzás tésztát. Nekem pedig kezdett eldurrani a fejem, mert fogalmam nem volt mi lehet az. De aztán amikor haza értem, a 2 nagymamám közül az egyik tudta hogy az is túró-fajta/féle, de inkább sajt....
Most pedig találtam hozzá még receptet is. Nem hiába kezdtem én főzni 9 éves koromban......
Brindzás nudli | NOSALTY – receptek képekkel
talan probalj utana nezni olyan internetes oldalon ahol annak a tajegysegnek a receptjei vannak.
ha ilyet tudsz sütni, akarj ebből vizben kifőtt tésztát alkotni, mert nem ugyanaz.
Jóval kevesebb liszt megy bele, mint az itt korábban leírt 1:1.
De biztos van aki sima túróval készíti.
De amit most mondani akarok, azt hogy mindennek más volt az íze.
A lisztnek, a zsírnak, stb....stb.....Tehát ha pontosan úgyanúgy készítjük is, az íz másmilyen lesz. És igen a túrónak is egészen más volt az íze, olyannyira, hogy még arra is emlékszem hogy melyik háztól kellet hozni, mert még az is számított.
Mint ahogyan a csabai hentes mondta, Miskolcon is lehet csabai kolbászt készíteni, de nem ugyanaz lesz.
A közeli állami gazdaságban az angol yorksire disznókat tenyésztették, még a disznótornak is más íze volt mint a házi mangalicáknak.
Tehát ha tudunk hasonlót készíteni, akkor nagyon jó eredményt értünk el.
Magamtól tanultam meg főzni, bár kislány koromban sokat lestem a nagyit hogyan készíti az ételeket. Szerettem a főztjét, de van amit máig sem vagyok képes ugyan úgy elkészíteni. Pl. padlizsánkrém, és egy saláta amit paradicsom, 2 féle paprika, uborka, só, ecet, cukor, olaj-ból készített.
Anyukám ízetlenül főz, apukám nagyon jól főzött, igaz ő vendéglátói iskolát végzett cukrász volt, de akkor még főzni is tanultak.
Egyszer töltött paprika volt az ebéd és az unokáim nálam ebédeltek. A kisebbik megjegyezte: Ez nem olyan mint amit anya szokott csinálni.
Persze, mert én nagyon kevés cukrot teszek a paradicsom szószba, ők lehet jóval édesebben készítik.
Ugyan már.....................
A gyerekeim imádják azt a zöldborsós rizst, amit apai nagypapa készít, ha én tennék eléjük olyan olajban úszó rettenetet nem ennék meg. Az anyai nagymama tökéletes krumplis nudlit tud készíteni, az apai nagymama meg finom mézes zserbót.
Ez így van jól és én ilyen ételeket nem is készítek mert ezeknek misztikus jelentősége van. Felülmúlhatatlanok!!!
Ebből a krumplis tésztából sütni is lehet kis korongokat olajban. Nagyon finom tejföllel. Egy kis zöldhagyma, vagy snidling mehet bele, vagy hagyma, fokhagyma.
Az én nagymamám és az unokahugom nagymamája is készített ilyen krumplis tésztát. Ebből készül a szilvás gombóc, a derelye, és régen ebből készült a túrós tészta is.
Amikor nem tudtunk már mit rátenni, akkor egy kis zsíron megpirítottunk hagymát, majd pirospaprikát, sót, borsot, majd egy kis vizet és 1 kanál tejfölt, azt tettük a gombócokra vagy a tésztára.
Az unokahúgoméknál sokszor ettünk ilyet. Általában kis gombócokat csináltak belőle. A képen én is azt csináltam, mert a gyerekeim szerették.
No ez lett volna a következő megjegyzésem ... :)
Nagymamámnak volt ugyan mérlege (szép míves, réztálakkal, réz súlyokkal), de nagy általánosságban szemre mérte ki a legtöbb ételnél a mennyiségeket. :-) Érzésre. :)
Szia. Én szoktam csinálni krumplis gyúrt tésztát, csak gombócokat készítek belőle. Vízben kifőzöm.
Ha te kockázni szeretnéd, vagy széles metéltre azt is lehet.
Ugyan úgy készül mint a hagyományos gyúrt tészta, csak pár szem krumplit megfőzök héjában és összetörve a liszttel tojással keverem, majd összegyúrom, kinyújtom. Annyi liszt kell hozzá, amit a tojás és a krumpli felvesz. Soha nem méregetek, csak úgy szemre készítem.
Csak azóta sem evett ilyen tésztát, és gondoltam meglepem vele.
TÉSZTA KRUMPLIVAL
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 tojás, 30 dkg áttört főtt krumpli, 1 kávéskanál só, plusz liszt a gyúródeszka lisztezéséhez.
Elkészítés:
A lisztből, az áttört, de már kihűlt krumpliból, a tojásból és a sóból a gyúrt tésztánál puhább, rugalmas, a kezünkhöz nem tapadó tésztát gyúrunk. (Lehet, hogy a megadott lisztmennyiség sok vagy kevés, mivel a tojások különböző nagyságúak. Ha sok, cseppenként egy kis hideg vizet, ha kevés, még egy kis lisztet gyúrunk a tésztába.)
A kész tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 3-5 mm vastag csíkokra vágjuk. Forrásban levő, enyhén sós vízben kifőzzük. A hozzá készült mártással rögtön összeforgatva azonnal tálaljuk.
Több évtizednyi tapasztalat után állíthatom: ha grammra ugyanazt és ugyanannyit teszek bele, mint az Anyukám receptje írja, akkkor se lett ugyanolyan....
(még szerencse, hogy az anyósommal nem kellett versenyeznem :-DDD, nem volt egy nagy konyhatündér)
Légy önmagad és egyedi, szeressen a kedvesed olyanért amit csak TE tudsz, sem a nagymama, sem anya, CSAK TE!!!
A nagymama sajnos már nem él.