Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Befőzés tanácsot kérek
2014-07-04 10:571.
Létrehozva: 2014. július 4. 10:57
Idén szeretnék készíteni savanyúságot, lekvárt, és zöldség krémeket, de mivel kisbabám van jó lenne tartósítószer nélkül megoldani.
Van valakinek jó tanácsa hogyan lehet lekvárt. savanyúságot tartósítószer nélkül eltenni? Sajnos kamra nincs mivel panelban vagyunk, de télen is elég meleg van.
Még egy kérdés :
sok bébiételes üvegem van, esetleg ebben tudok valamit eltenni, vagy ne is próbálkozzam vele ( Celofános megoldás, stb.)
Van valakinek jó tanácsa hogyan lehet lekvárt. savanyúságot tartósítószer nélkül eltenni? Sajnos kamra nincs mivel panelban vagyunk, de télen is elég meleg van.
Még egy kérdés :
sok bébiételes üvegem van, esetleg ebben tudok valamit eltenni, vagy ne is próbálkozzam vele ( Celofános megoldás, stb.)
Elmondom, hogy én hogyan szoktam eltenni a lekvárokat. Persze lehet, hogy nem így szokták, de mindig sikere van, és SOHA de SOHA egy üveg sem romlott még meg.
Első és legfontosabb szabály, hogy tisztán, kell dolgozni, tiszta környezetben, felesleges más dolog ne legyen elől a konyhában....Az üvegeket elmosom, és hagyom, hogy lecsepegve magától megszáradjanak, nem szoktam törölgetni az üvegeket. A gyümölcsöt megmosom, ha kell kimagozom (pl meggy, sárgabarack...) A fazékba mielőtt beleteszem a kimagozott megmosott gyümölcsöt meghintem kb 1-2 teáskanál citromsavval, amitől a lekvár szép színű marad, a s. barack pl nem barnul meg, de a meggy alá is szoktam, mert szép élénk színt ad annak is...A botmixerrel összeturmixolom, és odateszem alacsony hőfokon főni. Én már az elejétől fogva cukrozom is, de hallottam hogy más csak később cukrozza, mert félnek, hogy odaég. Én néha megkeverem, és az alacsony hőfok miatt szerencsére nem szokott odakapni. Azt, hogy mennyi cukrot is teszel bele, nos ez elsősorben ízlés kérdése, mert van aki nem szereti a nagyon cukrosat. A lényeg, hogy a cukorral lehet az édességén kívül az állagát is beállítani. Minnél több a cukor annál sűrűbb lesz. A gyümölcs fajtája is különböző. Pl a s. barak, főleg ha jó édes kevesebb cukrot igényel, mint a meggy . Persze van zselé, meg ilyenek, de én ki nem állhatom. Se az íze, se az állaga, se a tudat, hogy nem természetes... Borzalmasan nem ízik nekünk, de ez ne tartson vissza, ha neked tetszik, hiszen ez az én véleményem csak...A lekvár első körben fel fog habozni. Hatalmas habja lesz. Elvileg idővel a hab lefő, eltűnik. Eztán érdemes 1-2 csepp lekvárt próbaként egy kistányérra cseppenteni. Abból megállapíthatod, hogy milyen is lesz a végleges állaga. A túl híg cukorral még lehet sűrűsíteni. Volt már rá példa, hogy nem bírtam kivárni azt, hogy a hab lefőljön. Egész egyszerűen rottyant eggyet, a habot pedig lemertem róla, és késznek tituláltam.(megjegyzem akkor sem volt romlott üvegem...) Az üvegekbe kimerem, de én kb egy centit szoktam a tetején hagyni szabadon. Teflon kezemmel eztán gyorsan erősen rátekerem a fedőt, és rögtön fejreállítom őket. Ha esetleg marad egy fél üvegnyi, azt is fejre lehet állítani, nem fog attól megromlani, hogy csak félig van az üvegbe lekvár, de én azt is szoktam, hogy sima bögrébe belemerem, és beteszem a hűtőbe "gyors evésre" azaz másnam pl reggelire leteszteljük:) De ez is hűtőbe tartva sokáig eláll.
A friss gyümölcsöt érdemes kimagozva lefagyasztani adagokra bontva, mert télen jó lesz börgés sütibe,stb... Én a diót is ősszel megtöröm, és lefagyasztom megpucolva, konyhakészre..Ha kevés a helyed érdemes egy aszalógépbe beruházni, mert a megaszalt zöldségeket, gyümölcsöket vászonzsákba fellógatva praktikus tárolni.
Én harmadik éve rakok el mindent tartósítószer nélkül, befőzőautomatával. A bébiételes üvegeket dzsemekhez tudom felhasználni úgy, hogy két réteg celofánt és két befőzőgumit rakok rá és úgy nyomom rá a tetejét. Egyébként nem zár légmentesen és csak a sós-olajos krémek tárolására megfelelő.
Ez persze nem azt jelenti, hogy koszos üvegbe kell tenni, de sokszor tök fölösleges a körülményes dezinficiálás.
Nem szükséges forró üvegbe merni a lekvárt, elég, ha először mindegyikbe egy merőkanállal, és mire végig érsz, temperálódott annyit, hogy mehet a következő kanál, aztán mire végigértél, a harmadik, és amikor érzed a kezeddel, hogy átvette a hőfokot, kb. felénél, akkor tele merheted.Még nem pattant meg egy üvegem sem. Ha hagyunk időt a diletációnak, nem lehet gond.
Nem tehetek róla, de nekem a főtt gyümölcsszörpök nem ízlenek úgy, mint a nyersek. :(
Sokféle zselésítő van, nézegesd meg őket, a legfőbb különbség, hogy mennyi cukor kell hozzájuk, van egész cukortakarékos is. A legfontosabb alkatrészük a pektin.
Akkor én is írok egy módszert az üvegekhez: elmosom őket és úgy vizesen, fejjel lefelé beteszem őket a sütő rácsára, kislángon megy. Mire kész a lekvár, üvegek forrók és sterilek. Egy fémtepsibe állogatom őket, úgy merem beléjük a forró lekvárt, hátha megpattan egy üveg. (nagyon sok év alatt egyszer fordult elő) A kimosott fémtetőket meg kiöblitem rummal..))
Sárgabarackot most kell eltenni, meg jövő héten. Nagyon az időjárástól függ, hogy utána mennyi lesz...
Ja, láttam, hogy megint lehet kapni olyan celofánt (nem is celofán, valami fólia a neve azt hiszem), ami egész merev, rá kell fogni az üvegre, hajszárítóval melegíteni, attól meglágyul és gumival szorosra lehet húzni. Homorúra keményedik és nagyon jó, főleg savanyúsághoz szeretem.
Én nem vagyok egy nagy befőző, de, amikor csinálom ezt a módszert alkalmazom.
Ezért vacilálok, hogy merjek -e benne tartósítószer nélkül eltenni bármit is.
A házi vegetát a só tartósítja abba nem kellett tennem. A lekvár mellé a zselésítő mit takar?
ÓÓ és még egy kezdő kérdése:
Mikor tegyem el az uborkát, meddig van szezonja, a barackot, és a paprikát?
Bébiételes üvegbe tett el valaki lekvárt, és a másik kérdésem ha a két celofán közé teszek tartósítót az használ valamit?
Egy vastagabb kartondoboz hungarocellel béleve, nem a napos sarokban is megteszi.
Zöldféléket pestósítanám, olajjal pépesíteni, pici sóval. Mellette persze fagyaszthatnál is olyanokat, amikből többet adnál, nem csak ízesítők. A lekvárokhoz nem használok semmi tartósítót, sem a kompótokhoz, ha ép a gyümölcs, és steril a munkafolyamat, a hőkezelés elég.( amíg fő, vagy dunsztolod)Több évig is eláll. A csavaros tető alá mindig teszek celofánt.
Angyalka: lekvárt, befőttet nyugodtan tegyél el zselésítővel, keveset eszik abból a pici és nyugodtan adhatod neki. Egyebekre meg marad tényleg a fagyasztás, pici egy alkalomra való adagokban.
A másik a tisztaság. Ha kellően sterilen bánunk a munkafolyamat során, nem lesz mitől megromlania.
Tehát, tiszta, zsírmentes edényben készíteni, amibe kerül, szintén alaposan elmosva, elöblítve, előző nap, és így 24 óra alatt biztosan kiszárad az üveg.Miért ne lenne jó a bébis, ha zsírtalanítod rendesen?!