Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
non plus ultra, link
Az én diákkori aranyos házinénim receptjében is volt pici ecet, emlékszem, és isteni finom volt, amit sütött!
De ezekből is válogathatsz, mindben ott a recept!
Tegyél a tojáshabba pár csepp ecetet!
Nem fog rajta érződni, keményebb lesz, és fényes!
Itt egy recept Margit2-től:
http://margit2.hu/rozisuti4.htm#non+u
Nálunk habos linzerként fut: egy kis karika sima linzer, meggylekvárral ráragasztva még egy, arra tojásfehérjehab, arra pedig értcsokicsepp.
Imádom, de terápiás sütinek hívjuk csak. Én azt vettem észre, hogy tojásfüggő a dolog. Egyik évben tökéletes, magad fehér roppanós hab, máskor meg sárga szivacsos trutty. Na nem mintha ez megakadályozna, hogy felfaljak egy fél tepsivel :)))))))))))))
Igen-igen, ez is jó módszer. :)
Na, majd kipróbálom, hogy először csak a fehérjét verem fel, utána adagolom hozzá a rengeteg porcukrot és alacsony hőfokon sütöm.
Ha így sem sikerül, ráfogom a tojásra vagy a sütőre :-)
Igen, a "szivacsos" hab azt jelenti nálam, hogy már barnul kívülről, viszont a belseje puha, ragacsos.
Sosem csináltam, mert egy lusta dög vagyok, jobban szeretem a kevésbé bonyolult sütiket.
De arra emlékszem, hogy a nagyi egy idő után résre nyította a sütő ajtaját, úgymond szárította a habcsókot.
Ja, és fontos a sütési hőmérséklet! Nem szabad magas fokon sütni, mert akkor tényleg csak megég a külseje, a belseje meg nyers marad. Gondolom, ezt érted azalatt, hogy "szivacsos".
Érzésem szerint max. 150 fok...
Erre a sütire gondoltál...?
http://aprosef.hu/non_plus_ultra_recept
2 tojásfehérjéhez beleteszed a szükséges 20 dkg porcukrot..? Mert akkor elvileg olyan kemény hab lesz, hogy a vágódeszkát is megtartja.
Majdnem kőkeményre verd a habot, és akkor kezd beleadagolni a cukrot (szitálva).
Valószínűleg nem te vagy a hibás, hanem a sütőd nem szereti a habcsókot sem sütni..((( Enyém se szereti. Meg a piskótát sem, de a kelt tésztákat gyönyörűre süti. Az előző tűzhelynél meg pont fordítva volt.
Egyébként lusta voltam fellapozni a régesrégi Váncza könyvemet, mert nem értettem a habot, aztán a neten azonnal találtam róla egy kedélyes vitát, úgyhogy mégiscsak lapoztam és megnéztem kinek van igaza: szóval a Non plus ultrán nincs hab, hanem cukrozott meggy van baracklekvárral ráragasztva a kettős korongok tetejére. Amit habbal kell sütni, az egy másik Váncza süti, Habos teasütemény a neve.