Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Házibuli- segítség

abraxas
Létrehozva: 2014. Április 11. 21:55

Sziasztok!

 

Másfél hónap múlva egy nagyobb összejövetelt szeretnék tartani, kb. 10-12 főt szeretnék meghívni. Az a problémám, hogy egyetemistás berúgós, asztalon táncolós, pálinkás-zsíroskenyeres házibuli rendezésben nagy vagyok, de ebből eléggé kiöregedtünk, legalább 3-4 éve nem szerveztem semmit. Most újra szeretnék, de már egy kicsit fazonigazítva, ebben kérem a segítségeteket.

Mondom  a paramétereinket:

- 30-42 év közti vagyunk gyermektelenek,  vannak párok és egyedülállók, és nem mindenki ismer mindenkit.

- Van alapterületünk bőven, két tágas helység+ egy nagy hangulatos terasz lampionokkal, viszont miniatűr a konyha, a hűtő és nincs sütőm.

- Kevés a bútor, kettőnkre van berendezve mindenen, nincs sok szék, és körbeülhető nagy asztal 

- Rutinos szakács vagyok, de nem szeretnék napokat tölteni a konyhában, és az anyagi lehetőségeink nem végtelenek. (Szívem szerint steaket adnék, de hát...)

- A vendégek között van gluténérzékeny, van csak kósert fogyasztó,  van vega, és van aki nem iszik alkoholt.

 

Kérdéseim:

-Mit adjak enni? A svédasztal szerű vendéglátás elég kézenfekvő, de miket? És mennyit?

- Hogyan hűtsem az italokat? Fagyasszak le vizet, és jeges vizes vödrökben tartsuk pl. a sört/bort? (A hűtőbe nem sok fér) És mennyi ital kell?

-Minden egyéb praktikus kérdés

 

Tapasztalatot, tanácsot, sztorikat örömmel és köszönettel fogadok! 

  1. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. Április 12. 08:5710.
    Nagyon jól hangzik!!!Mehetek?
    előzmény:
    abraxas (9)
    2014-04-12  08:46
  2. 2014. Április 12. 08:469.

    Hű, nagyon jókat írtál!

     

    A zsidó barátunk csak az alapokat tartja be: nincs disznó, tengeri herkentyű,és tejes-húsos, egyebet ha jól tudom nem tart, nem probléma ha egy helyen van mosogatva az edény, vagy ilyesmi.

     

    "Szerencsére" értékes étkészletem nincs, olcsó, alap IKEA cuccaim vannak, nem dráma, ha esetleg törne, a mosogatógép meg majd szépen elmosogat.

     

    Tegnap gondolkodtam még, szerintem bagettkarikák lesznek (+gluténmentes kenyér) zöldségkrémes, húsos,  halas, túrós feltétekkel, és harangocka ötlete nyomán megjelent a lelki szemeim előtt egy szép fatál, rajta mindenféle nyers zöldséghasábokkal, egy másik sajtdarabokkal (nem sok) és egy sonka-kolbász paraszttál. Ha jól számolom, ez azért kijön max. 10.000 Ft-ból.

     

    Italra mentás limonádét gondoltam, némi sör és bor, a többit pedig meghirdetem "batyusba" jó barátok, nem fog fennakadni rajta senki.

     

    Mivel olyan szerencsések vagyunk, hogy nincs közvetlen szomszédunk, a teraszra is kiteszek egy kicsi hangfalat, csinálok egy jó válogatást, sok fedett mécsessel dekorálok...

    előzmény:
    Beatrix76 (7)
    2014-04-12  02:29
  3. 2014. Április 12. 08:438.

    Az én baráti köröm hasonló, csak nagyobb, és cukorbeteg is van közöttük.

    A glutén érzékeny általában a laktózt sem tűri.

    Nagyon fontos, hogy a neki szánt ételt készítsd először, és tedd külön tálcára.

    Nagyon látványos, ha pl  ha szushi tekercseket készítesz. Gyors, hiszen a rizsfőzésen kívül kb 3 perc alatt betekered. Fantázia kérdése, hogy halat, vagy sajtot, tojást, színes paprika csíkokat teszel bele. Alga lapot kapsz akár az Auchanban is. 1 lapból 8 db-ot készíthetsz. Néhány töltött tojás, egybesült husi, egy padlizsánkrém, és egy saláta az asztalon látványos, és mindenki talál magának ennivalót. Ha kevés, elő a libazsírt, és nosztalgia ! :) 

    előzmény:
    abraxas (1)
    2014-04-11  21:55
  4. 2014. Április 12. 02:297.
    Jó tanacsaim még otthonod épségének megőrzése érdekében:
    (hiába nem tini és húszas korosztály,a harcedzett és alapvetően kulturált középkorú felnőttek is képesek meglepő dolgokra némi alkohol hatására,és ehhez bizony néha elég a lightos spicc is:))

    Ha felvehető szonyeged van bárhol a helyiségben,tekerd fel,hsjtsd össze.
    Említetted,nem flancos buli lesz és anyagilag is odafigyelsz.
    Ne kinalj és találj sajat drágább etkeszleten,porcelanon,egy törött darabot is sajnálni fogsz.
    Ugyanez áll a lakásban szemmagassagig elhelyezett törékeny emlektargyakra,vazakra,képekre,stb.
    Tedd őket el egy nagy dobozba,nem berendezési bemutatót tartasz. Még ha szépen mutatnak eme tárgyaid és szívesen meg is mutatnad őket.
    A mellekhelyisegbe készíts be előre több tekercs toalettpapirt,nagy csomag baba- nedves torlot. Így ezzel sem kell később foglalkoznod.
    A furdobe több keztorlot,kisebb törülközot kkészíts be,ha máshová nem fér,a kad szélére.
    Legyen bőven folyékony szappan és tehetsz ki készen kapható papirtorlo hengereket vagy csomagolt lapokat is, hozzá egy papirkosarat vagy akár vodrot. Így nem lesz mosasra gondod.
    A konyhában,a mosogatohoz is helyezz 2-3 tekercs papirtorlot.
    Legyen otthon szódabikarbóna (hanyingerre,ha valaki jobban becsipne),ragtapasz (tányér-,pohartores,kés,kisebb konyhai baleset,ne akkor kelljen keresgélni).
    1-2 fajta általános fájdalomcsillapító,ha valakinek pia nélkül megfajdulna a feje,ne szenvedjen és ne kelljen kényszerűen távoznia pl).

    Hirtelen ennyi jut eszembe.
    Mindez elhagyhato,de sokkal szimpatikusabb vendeglato az,aki figyelmes és pár ilyen apró dologgal szükség esetén komfortosabba teszi vendégei közérzetét.

    Tőlem már pár ember kérdezte,mikor személyesen kertek tanácsot kisebb-nagyobb hazibuli megrendezesehez (gyakorlott vendéglátó vagyok,családi hagyomány nálam minden sabbathkor egy 4-6fős vacsora,ünnepeinkkor és távol-keleti barátaim ünnepelni alkalmából meglepetesbuli,gyerekeimnek szulinapi bulik,stb), hogy az minek,felesleges.

    Valaki egyszer a toalettben lévő nedves torlo szükségét firtatta. Kiderült,ő sose használ olyat,nagydolog után sem. Hát istenem,mindannyian mások vagyunk és sokan bizony hasznalnak.
    Ha elfelejtette a sajátját vinni vagy kifogyott,kimondatlanul is baromi hálás lesz a figyelmessegert.
    Azért szintén,ha a kezmosohelyeken mindig van papirtorlo vagy nem lucskos,agyonhasznalt keztorulkozo.
    Persze néhány embernek jó a saját nadragja is keztorlonek,de mindenki más.
    És minek gyógyszer? Ha szarul van,úgyis le kell mondania a bulit.
    Csak azt felejtik el ezek az emberek,vagy eszükbe sem jut,hogy a fronterzekeny vendégnek fel óra alatt szörnyű fejfajasa alakulhat ki és ha véletlen nem hozta a gyógyszeret,jól jön neki az,hogy a házigazda szolgálhat vele.
    Egy figyelmes házigazda észreveszi,ha valamelyik vendége nem érzi magát jól,és diszkréten rakerdezhet,mert magától talán nem mondaná.

    Ezek olyan alapdolgok,melyek majdnem minden haztartasban eleve fellelhetoek,szokasoktol függően.
    Ha mégsem,nem nagy anyagi ráfordítás,szinte semmi arra,hogy biztosan jól sikerüljön a buli és egy-egy kisebb malőr ne rontsa és bontsa a hangulatot.
    előzmény:
    Beatrix76 (6)
    2014-04-12  01:09
  5. 2014. Április 12. 01:096.
    A vendégek kulonbozo étkezési és hovatartozasi szokasaira nagyon egyszerű a megoldás.
    Külön tudod választani a húsos,tojásos,halas,sajtos,tejtermekes ételeket,kremeket.
    Külön talon szervirozod a kis falatkakat,szendvicseket,így minden vendégnek szája íze és szokása szerint tehetsz kedvére.

    Így ők könnyen kiszolgálják magukat,nem kerül senki kellemetlen helyzetbe és nem marad ehkoppon.

    Édesanyám szigorúan tartotta a kosher kosztot.
    Többször járt vendégségben és buliban,ahol a házigazda legnagyobb jóindulata és kellemes vendeglatasa ellenére anyukám éhen maradt :Volt minden,mi szem-szájnak ingere,ízléses és gusztusos hidegtalak,szendvicsek,falatkak,salatak. Csak épp keveredtek egyazon talon,etelben a hús- és husszarmazekbol (pl csirkemaj,velo,kaviar,stb) készült kremek,feltételek a tejtermekekbol keszultekkel (tejszines,kremsajtos,vajas,sajtos dolgok).
    A szigorú kosher ezeket nemhogy együtt nem fogyasztja,de több óra eltéréssel.
    Így anyum többször maradt éhes :D

    Van,aki a kosheren belül nem szigorú annyira és ezeket az ételeket akár együtt vagy egymás után is elfogyasztja,csak a tiltott ételeket nem eszi (pl bárminemű sertesszarmazek,tengeri herkentyuk,stb).
    Ha nem ismered a koshert követő vendég/-ek konkrét szokását,így biztosra mehetsz.

    Ráadásul jól jár a vega,a különböző etelintoleranciaban szenvedő is.
    No meg mindenki,mert sajat izlesuk és szájuk íze szerint kombinalhatnak,falatozhatnak.

    Másrészt egyszerűbb is a szeparalt találás,és az esetlegesen megmaradó falatokbol pillanat alatt keszithetsz a távozó vendégnek kis bucsucsomagot Sajat szokása szerint. Jól jön esetleges masnapossag után nekik otthon a hutobol kivett kis hideg harapnivalo.
    Ráadásul jó szívvel gondolnak vissza majd a bulira.
    Ha nem szeretetcsomagoznal mégsem, a szeparalt etelmaradekot könnyen elrakhatod magadnak.

    Érdemes emiatt is kisebb adagokat kinalnod egyszerre,nem kellenek oriastalak egy bő tizfos buliba.
    Persze,készülj étellel,csak nem muszáj mind kitenned egyszerre,mert ha valamiből kevesebb fogy,csak ott fog szaradni.

    Inkább készítsd el az aadott talakat,kremeket,salatakat,stb,kisebb adagonkent alufoliara rateve,így hutoben vagy huvoson és ha látod,hogy fogy az egyik,csak kiemeled a talbol,talcarol,tanyerrol az üres vagy pár falatot tartalmazó foliat és teszed a helyére a másikat.
    A maradék pár falatot atteszed egy újabb adaghoz.

    Szintén egyszerű ezt megoldanod eldobhato papír vagy műanyag keszlettel,tanyerokkal.
    A műanyag ugyan sajnos kornyezetszennyezo,de nagyon olcsó egy több tíz darabos tál-,tányérkészlet is.
    Lehet utána szelektíven is kidobni.
    Papírból is van olcsó,sőt,ujrahasznositott is. Bár ez utóbbi kissé drágább.

    Amiket ne felejts el:
    Sok szalveta több helyen
    Szivoszal (ha ruzsban igényes holgyvendeg nem szeretne ujrasminkelni,igen hálás lesz)
    Kis műanyag vagy papír jelolofigurak a vendégek poharaihoz (készen olcsón kapható,ha eldobhato pohár lesz,nem szükséges)
    Evoeszkoz függetlenül az etelkinalattol,mert mindenki másképp eszik szívesen,akár meg állva is

    Szerezz be 4-6 nagyobb és keményebb kartondobozt,előre kersz bármelyik szupermarketben es felreteszik neked.
    Teli aljuak legyenek.
    Ha ezeket felforditva osszeteszed és alul a szeleket tuzogeppel vagy vastag,erős ragasztoszalaggal osszerogzited,máris kész az alkalmi talaloasztal. Persze,leterited egy abrosszal,teritovel,bármi.
    Kutya-macska nem sejti,mi van a terito alatt. Meglepően strapabiro!
    Nálam gyerkocok maszkaltak rajta gyerekbulin :)
    előzmény:
    abraxas (1)
    2014-04-11  21:55
  6. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. Április 11. 22:555.

    A szendvicskrémekből tényleg jókat lehet készíteni.(az én személyes kedvencem a tejföllel krémesített fetasajt reszelt ubival és lilahagymával)

     

     

    És ezek mellé tök szép salátás tálakat lehet csinálni, akár majonézes-kencéseket, akár önteteseket vagy az is szépen mutat, ha egy nagy tálcára ízlésesen felpakolsz natúr zöldségeket. 

    előzmény:
    abraxas (4)
    2014-04-11  22:44
  7. 2014. Április 11. 22:444.

    Hogy a hűtőtáska nekem nem jutott eszembe!!!!! Köszönöm! 

     

    Rendelni semmiképpen sem szeretnék,  maximum a pékárut--sokszor és szívesen főzök amúgy is. A meleg kaja az abszolút nem szempont, sőt!

     

    Köszönöm a krémötleteket! A sokféle szempont (gluténmentes, vega, kóser) miatt mindenképpen több féle dolgot készíteném, nem akarom, hogy bárki kirekesztve érezze magát. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (3)
    2014-04-11  22:27
  8. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. Április 11. 22:273.

    Muszáj meleg kaja? Vagy jó a hidegtál is? Lehet már csomó helyről rendelni egész tálakat, személyre szabva.

     

    Mi mondjuk nem szoktunk flancolni, vagy pizzarendelés mellett döntünk vagy csak "összecsapok" egy amolyan mindentbele tálat, sonkával, kolbásszal, sajttal, zöldségekkel. Mellé pedig majonézes salikat csinálhatsz. 

     

    Viszont egyszer nagy sikere volt, hogy kis falatkákat csináltam különböző szendvicskrémekkel. Ezeket készen vettem, a tormás csülökkrémtől a padlizsánkrémig, vagy 5 fajtát. Egy sajttál mindig feldob egy ilyen svédasztalt.

     

    Piákat mindenképp hűtsd le, ha esetleg jóban vagy a szomszéddal néhány üveget elspájzolhatna neked, hogy hideg legyen mire jönnek a vendégek. És hűtés szempontjából utána tökéletes egy nagy hűtőtáska (jégakkukkal) plusz egy nagyobb jégkockatartó. Ezekben általában jó pár órát kibírnak a piák/jég.

     

    Ha tudod kábé ki/mennyit iszik, akkor aszerint próbáld az italokat is venni. Felesleges piát ne vegyél, például ha senki nem fog krémlikőrt inni, akkor felesleges a Baileys-t odatenni.

     

    előzmény:
    abraxas (1)
    2014-04-11  21:55
  9. 2014. Április 11. 22:232.
    Ma még leszek egy darabig, és holnap is tuti visszajövök! Addig is köszi!
    előzmény:
    abraxas (1)
    2014-04-11  21:55

Címlap

top