Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nagyon sós káposzta

Torolt_felhasznalo_615948
Torolt_felhasznalo_615948
Létrehozva: 2013. március 16. 21:43

 Rettentesen sós lett a húsos káposztánk, pedig egy gramm só nem sok, annyit nem tettünk bele. Két hatalmas fazékban főztük, hogy sok legyen, jövő hétre is legyen ebédünk. Erre fel szinte ehetetlenül sós lett. Megkóstoltuk, nekem marja a szám szélét, és egy kis tányérnyi mennyiség után már kiinnám a kutat. Nagyon nagyon sós lett. Nem tudom, mit rontottunk el, mert sót azt egyáltalán nem tettünk bele, és semmi sós fűszert nem használtunk. Hagymát feltettünk zsírban pirítani (eddig mintha pörköltet készítettünk volna), majd bele a kockára vágott hús (kb 1 kiló tarja), picit dinszteltük, bors, pirospaprika, pici kömény, fokhagymakrém, vízzel felengedtük. Egy nagy füstölt csülköt felkockáztunk (megmosás után), majd bele dobáltuk a pörköltes alapba. 2 kiló savanyú káposztát raktunk bele, mitán a káposztát négyszer! kimostam bő vízben. Mit lehet vele tenni, ha a füstölt húsból ment bele a sok só? Ti kimossátok a füstölt húst főzés előtt több vízben is? Felkockázva is mosogatni kell, vagy csak egyben? Mi akkor mostuk ki, mikor még egyben volt. Vagy előfőzitek a füstölt árut, és leöntitek a sós levét esetleg?Azt se tudjuk, mit csináljunk most ezzel a rengeteg sós káposztával. Párom mondja, próbáljunk belefőzni pár krumplit, amit utána kidobunk. Állítólag a krumpli magába szívja a sót. Utána meg lehet locsolni bőven tejföllel. Hát nem tudom...Benne van vagy 5 ezer forintnyi alapanyag, sajnálnám, ha a kukában kötne ki, de ha nincs semmi megoldás a sósságra, akkor mégis megválunk tőle.:-( 
  1. 2016. december 25. 09:3235.

    Sajnos, az én káposztám is sós  lett . 1 x  2 x   lehet enni belőle, csak a sós kaja fogyasztása hoszzabb időn át tönkreteszi a keringési rendszert úgy döntöttem, kuka . az egészség többet és, minthogy megegyem a sós   kaját . Úgy kárpótolom, hogy legközelebb nem főzök káposztát,   1 x  kihagyom

  2. 2013. március 17. 14:4134.

    Nagyon ügyes vagy!

     

    Én is örülök, hogy sikerült a mentőakció!

     

    (a sütőpor is szódabikarbónából van, egy vegyész ismerősöm mondta.

    De most rá is kerestem!)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (28)
    2013-03-17  11:48
  3. 2013. március 17. 13:3233.

    Ezeket ajánlottam volna én is kivéve a sütőport.

    Az mit csinál a sós kajával ? Még nem hallottam róla.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (28)
    2013-03-17  11:48
  4. 2013. március 17. 12:2432.
    Lehet az is hozzájárul a kemény uborkához, hogy leszedem, és azonnal teszem el, tehát nem űzleti fonnyadt...
    előzmény:
    Csalf a Romeo (31)
    2013-03-17  12:19
  5. 2013. március 17. 12:1931.

    A meleg nem baj, nekem a kovászos uborka nyáron kész van 2 nap alatt.

    Kiteszem a napra, közben forgatom is, hogy jobban egyformán melegedjen, estére szinte forró, éjaszakára a garázsban tartom, ahol szintén nagyon meleg van. 2 nap után be a hútőbe, volt amikor még 4 hónap mulva is olyan ropogós volt, hogy csikorgot tőle a fogam, a hátam pedig borzongott.

    Az én legutóbbi hordós káposztám most lett kész, kb. 16 C.-fokon érlelődött 5 és fél hétig, nagyon ropogós maradt, tulságosan nekem.  

    Nagyon piros lett, mert 4 fej fehér káposztához tettem 1 fej piros káposztát is..

    A fénykép nem valami jó, mert este lámpával csináltam.

    előzmény:
    Zsumi45 (27)
    2013-03-17  11:31
  6. 2013. március 17. 12:0730.

    Nagyon sokan csinálják a savanyú káposztát direkt (túl)sósra, főleg nyári időszakban.

     

    Leginkább azok, akik pl. piacon árulják, mert a só a tartósítószer.

    A vevő érdeke a finom káposzta, de az eladónak az (is) érdeke hogy sokáig elálljon, mert nem mindíg tudja gyorsan eladni.

    előzmény:
    nora11 (19)
    2013-03-17  08:23
  7. 2013. március 17. 12:0029.
    Örülök hogy sikerűlt megmenteni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (28)
    2013-03-17  11:48
  8. Torolt_felhasznalo_615948
    Torolt_felhasznalo_615948
    2013. március 17. 11:4828.
    Ismét itt vagyok. Ezt csináltam az előbb: Feltettem tovább főni a tegnapi káposztát. Raktam bele ezeket: 1 nagy korsó víz7 szem édesítő tablettakb. 1 deci ketchuppici bors1 teáskanál szódabikarbóna1 teáskanál sütőpor4 nagy szem krumpli   Összerottyintottam, most vettem le a tűzről, annyit mondok, majdem sótlan lett:-)Remélem, párom nem fogja mondani, hogy drágám, nem kellene ebbe egy pici sót még? Ha megkérdezi, fejére borítom:-) Főztem ki egy zacskó rizst, természetesen sótlan vízben.Egy tepsit kikentem pici vajjal, bele rétegeztem a rizst és a húsoskáposztát.Most sül a sütőben.Pasim kb. fél óra múlva ébred. A tányérben tejföllel fogom meglocsolni. Mármint a káposztát, nem a pasit:-) Majd még beszámolok a hatásról!  Most már örülök is, hogy sós lett, mert a tepsiben történő rizses rétegzés amúgy eszembe nem jutott volna. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  9. 2013. március 17. 11:3127.

    A füstölt húsról most nem szólok, írták többen... én nagyon ritkán élek vele. 

     

    De!!

    Manapság valódi, hordóban savanyított káposztát nehéz találni, leginkább borzasztó sós, mesterségesen (borkősavas) savanyított és (kénnel) fehérített, nyers a káposzta. Leve ehetetlen.

     

    Mi nagyon szeretjük az igazit, de azt kimosni is vétek, legfeljebb lecsurgatni, ha túl savanyú. Az összes vitamin kimosódik, ha áztatja az ember.

     

    Ha van megfelelő hely, érdemes házilag savanyítani, mint a kovászos uborkát. 5 literes üvegben. ( sajnos nálam vagy túl meleg, vagy túl hideg van! nomeg szagos is!) 

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  10. Torolt_felhasznalo_221395
    Torolt_felhasznalo_221395
    2013. március 17. 11:1926.
    Remélem sikerűl helyrehoznod,ehetővé tenned,mert kár lenne ezért a fincsi kajáért.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (23)
    2013-03-17  10:49
  11. Torolt_felhasznalo_221395
    Torolt_felhasznalo_221395
    2013. március 17. 11:1825.
    Igen ez előfordul.Én ha füstölt  csülköt teszek a bablevesbe,akkor amikor megfőtt,megkóstolom,és ha sósnak találom,akkor leöntök a léből,és vízzel pótolom.Nem régen mi is vettünk gyorspáccal készült sonkát,egyszerüen ehetetlen volt,annyira sós volt,szinte marta az ember száját.Napokon keresztűl áztattuk vízben,utána megfőztem,így már ehetővé vált.
    előzmény:
    kivi39 (22)
    2013-03-17  09:18
  12. 2013. március 17. 11:0924.

    Eszedbe se jusson, hogy a szemétbe dobod!

     

    25 dkg-onként fagyaszd le és remek káposztás bablevest főzhetsz belőle! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (23)
    2013-03-17  10:49
  13. Torolt_felhasznalo_615948
    Torolt_felhasznalo_615948
    2013. március 17. 10:4923.

     Szia!  Nem sózhatta meg senki sem, mivel ketten élünk a párommal, és azt mondja, ő nem sózott semmit, én meg magamról tudom, hogy én se sóztam meg.:-) Lementünk krumpliért, mert nem volt itthon, most megyek, beledobálok vagy 4 nagy szemet, kicsit főzögetem még. Plusz felöntöttem egy nagy korsónyi vízzel. Teszek hozzá egy fél teáskanál szódabikarbónát is.  Utána a negyedét próbából megcsinálom a következőképpen: Kis tepsiben rétegzem főtt rizzsel. Rá tejföl. Ha így se lesz ehető, viszem le a szemétbe. Majd beszámolok az eredményről, most megyek a konyhába ténykedni. 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_221395 (20)
    2013-03-17  08:45
  14. 2013. március 17. 09:1822.
    Én jártam már úgy, hogy a füstölt hús főzőlevéből főztem bablevest és majdnem ehetetlen lett úgy, hogy egyáltalán nem sóztam és csak 1,5 liter volt a főzőlé a 7,5 literes fazék levesből. Akkor én is szódabikarbónával mentettem meg a levest.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_221395 (20)
    2013-03-17  08:45
  15. 2013. március 17. 08:5421.
    A káposzta is sós ezért szoktam én át mosni.
  16. Torolt_felhasznalo_221395
    Torolt_felhasznalo_221395
    2013. március 17. 08:4520.
    Ne haragudj a kérdésért,de nem lehet,hogy valaki egyszerüen megszokásból,mégis megsózta az ételt?Vettem már én is füstölt csölköt,de nem volt az olyan borzasztóan sós.A káposztát is többször átmostad,akkor csak a csülöktöl,ekkora mennyiségü étel nem lehetne ehetetlenül sós.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  17. 2013. március 17. 08:2319.
    Az en anyukam mindig beaztatja  vizbe a tul sos savanyu kaposztat fozes elott, ahogy o mondja kimossa. Sajnos a savanyu kaposzta is lehet tul sos.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  18. 2013. március 16. 23:0318.
    Nekem is a szódabikarbónás megoldás jutott eszembe, plusz a krumpli. Tényleg érdemes máskor a kockára vágott füstölt húst alaposan beáztatni, hogy ne legyen sós. Hiába kóstolod meg előre, nyersen nem olyan sós, mint főzés, sütés után. Mivel én nagyon sokallom a húst a káposztához képest, érdemes lenne talán még belefőzni káposztát. (anyósom a töltött káposztát mindig édes káposzta levélbe tekerte, csak a szálas káposzta volt savanyított, így nem volt olyan sós. Talán érdemes lenne vékonyra gyalúlt nyers káposztával kipróbálni)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  19. 2013. március 16. 22:5917.

    Más ötletem, hogy vedd az egészet kétfelé!

     

    Az egyik felén kísérletezz azokkal a módszerekkel, amit írtunk, ezt a felét egyétek meg most.

     

    A másik felének öntsd le a levét jó alaposan, csinálj párolt rizst só nélkül (lehet gyorsrizs is), vegyél jóadag tejfölt, és rétegezd le rakott káposztának, majd süsd át sütőben.

    A húst hagyhatod úgy is, ahogy van, de ha sok türelmed van, szedegesd ki villával, vágd apróra, vagy daráld le!

     

    Ha most nem csinálod meg, -mert érthetően rá se tudsz nézni már :)- tedd mélyhűtőbe, és jövő héten/vagy később főzz hozzá rizst, vegyél tejfölt, és akkor rakd össze, és süsd meg!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  20. 2013. március 16. 22:4216.

    Legközelebbre:

    A sóban pácolt (házi) füstölthúst mosd meg meleg vízben, és egy éjszakára áztasd be hideg vízbe. Ezt a vizet másnap öntsd le róla, és ismét jól megmosva tedd csak az ételbe a húst!

    (ilyen hagyományosan pácolt-füstöltet már kevés helyen lehet kapni, írhatnám, sajnos! Mert ugyan káros az egészségre, de az, hogy a mai folyékony füsttel, és égtudja, mivel kezeltek is ártanak, majd csak később derül ki!

     

    Mostanra:

    Ugyanazt írtam volna, mint amit Sarapod írt!

     

    Ezen felül, ha az sem használ, leönteném a húsoskáposzta levét, amennyire lehet, mindet. Csinálnék új pörkölt-alaplét :párolt hagyma-paprika-víz, kis őröltbors, kis kömény, ugyanúgy, mint a pörkölthöz csinálod.

    Ezt természetesen só nélkül! Mindig kevés vizet hozzáadva főzném vagy 3/4 órát, hogy a hagyma krémszerűre főjjön benne.

    Aztán az alaplét, meg némi forró vizet beleönteném a káposztába, és ujraforralnám kis ideig az egészet.

     

    Kicsit macerás, de legalább ehető lesz! 

     

    (A leöntött levet esetleg lefagyaszthatod, és felhasználhatod máskor pl kolbászos korhelylevesnek. Jól kimosott káposztával, és plusz hozzáadott vízzel )

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  21. 2013. március 16. 22:4215.

    A vízzel fel majd leöntést nem javasolnám mert akkor íztelen lesz az egész.Krumpli meg sok kell bele...

    Javaslom a tejföllel való fogyasztást.

    Én ilyenkor le szoktam fagyasztani adagokban mert elsősorban a fagy kiveszi a sós ízt valamint ha iszonyatosan sós akkor mikor legközelebb főzők ugyanilyet akkor kiveszek a fagyasztóból 1-2 adagot és belefőzőm.

    Az ilyen füstőlt csülkös dolgokat előtte való este érdemes vízbe áztatni.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (1)
    2013-03-16  21:43
  22. 2013. március 16. 22:4114.

    Sziasztok

     

     

    Sarapoddal értek egyet, de én mindkét fazékba 4-4 nagy félbevágott  krumplit tennék, ha  már nagyon puha a hús és félő, hogy szétesik, akkor aprítsd 2-3 cm -es karikára, és még mielőtt  nagyon puha lenne, szedd ki. 

     

    A krumpli kivétele után  tedd bele a rizst főzni, vagy óvatosságból, ha van elég leve, akkor abban főzd meg külön és utólag adagold az ételhez, ha kell pótold vizzel.

     

    Segíthet még 2-3 evőkanál sűrített paradicsom, megcukrozva.

     

    A füstölt húst én pár óráig vizben áztatom, az igazi sóban pácolt paraszt árut, pedig néha egy egész éjszakán át.  

    előzmény:
    Sarapod2 (7)
    2013-03-16  22:06
  23. Torolt_felhasznalo_615948
    Torolt_felhasznalo_615948
    2013. március 16. 22:3213.
    Értem, köszönöm. 
    előzmény:
    Csalf a Romeo (12)
    2013-03-16  22:21
  24. 2013. március 16. 22:2112.

    Szia.

     

    Nagyon könnyen előfordulhat hogy a füstölt hús túl sós lett. Ha túl sokáig tartják a pácban. Nem jó ötlet a nyers (sertés) húst kóstolgatni, régen csinálták pl. disznóvágásnál, de nem biztonságos. Sajnos a krumplitól más ötletem nincs.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_615948 (6)
    2013-03-16  22:05

Címlap

top