Keresés a fórumban

Sziasztok!

 

Olyan sütirecepteket keresek, amit egyszer meg tudok sütni, egyszer van vele pacsmag, utána lefagyasztom és egyesével ki tudom őket olvasztani és finomak.

Az nem jó, hogy elteszem a spájzba, mert nem romlik meg, mert akkor elfogy. Ezért gondoltam a fagyasztásra, mert fagyottan csak nem eszem meg (és más sem eszi el előlem), jól ki lehet porciózni.  

 

Előny, ha olyan a recept, hogy eleve teljes kiőrlésű/zabliszt/bármi egyéb lassan felszívódó szénhidrátos, diabetikus, mert akkor már nem is kell gondolkoznom az átalakításon :)

 

Vagy melyik gasztroblogot ajánljátok, hogy olvasgassam és mazsolázzak a receptek közül? Mondjuk nagyon örülnék személyes tapasztalatoknak, hogy tényleg melyik az, ami tényleg finom a hűtőből kivéve is. Köszi!

 

(kakaóscsiga, croissant, ilyesmi szerintem jó lehet) 

  1. 2012-08-22 19:4633.

    Köszönöm szépen mindenkinek a tippeket és recepteket (a linkelt blogba belevetem magam, nagyon klassz receptekbe futottam bele első ránézésre), illetve arra nézve is a tanácsokat, hogy mit hogyan érdemes kiolvasztani. 

     

    szerintem első körben kakaóscsigával, muffinnal és zabkeksszel fogok próbálkozni :) 

  2. 2012-08-22 19:4232.

    A pogácsa nem attól lesz "szottyos" ha a levegőből kicsapódik rá a pára?

     

    Bejglit fagyasztottam már, szobahőmérsékleten olvasztottam, és amíg teljesen ki nem olvadt, benne hagytam a zacskóban, így kívülre csapódik le a pára a fagyos sütire, nem veszi magába a tészta.

     

    Pogácsával is így bánnék el.

  3. 2012-08-22 18:3031.
    Tejszínes, habos sütit ne tedd be a mikróba, többi jó ott. Péksütemény szerintem jobb mikróban, mint szobahőmérsékleten, kenyeret szeletben fagyasztom és a kenyérpirítóban olvasztom ki.
    2012-08-22  17:48
    korix (27)
    előzmény:
  4. 2012-08-22 18:2730.

    Nem olvastam végig a hozzászólásokat, elnézést, ha ismételnék!

    Kelt, leveles és omlós tésztákat szoktam fagyasztani már vagy 20 éve.

    Az a tapasztalatom, hogy sütés után, mikor már szobahőmérsékletű, akkor érdemes porciózni, fagyasztani. Kiolvadnia is szobahőmérsékleten kell, a micrót felejtsd el! Van, hogy vendégségre is fagyasztom a pogácsát( néhány nappal előbb kisütöm), még soha senki sem panaszkodott.

    2012-08-22  15:05
    curious (1)
    előzmény:
  5. 2012-08-22 18:0229.

    Ez attól (is) függ, mennyi időd van a fogyasztásig!

    Ha van bőven idő, szobahőmérsékleten, ha nincs, jöhet a mikró vagy a sütő.

     

    Mindenféle kész kelttésztából készült sütiféle lefagyasztható, azok mikróban pár perc alatt kiolvaszthatóak.

     

    Frissen, de teljesen kihűtve kell lefagyasztani, kiolvasztó fokozaton kell felengedni a mikróban. Papírszalvétát teszek alá kiolvasztásnál, mert valamennyi pára van benne mindig, a szalvéta felszívja.

     

    Szerintem minden sós süti, pogácsák, rudak lefagyasztható, és a legtöbb édes süti is.

    (Az már más kérdés, hogy "meddig áll el", én pl. amit a mélyhűtőbe dugok el is mindig megtalálom hamar!)

     

    A főzött krémes sütik -akár sós, akár édes- nem fagyaszthatóak! (főzött krém=liszt/puding tejben főzve+vajjal/margarinnal kikeverve)

     

    2012-08-22  17:48
    korix (27)
    előzmény:
  6. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 17:5328.

    Szia

     

    Nem szoktam soha siettetni a kiolvadást, mert az a süti állagának rovására megy.

     

    Kiszedem a zacskóból a sütit, ráteszem a egy tányérra és kész magától szépen felenged,

     

    2012-08-22  17:48
    korix (27)
    előzmény:
  7. 2012-08-22 17:4827.

    Sziasztok!

     

    Nekem mindig az a bajom, hogy lövésem sincs, hogy hogyan olvasszam ki amit lefagyasztok? Csak simán kirakjam, vagy kicsit átmelegítsem sütőben, vagy mikróban?

  8. 2012-08-22 17:0226.
    Én is ezt a zserbót szoktam csinálni, tényleg nagyon egyszerű, nem is hinné az ember. Fagyasztást nagyon jól bírja, isteni utána is.
    2012-08-22  16:15
    gygyke (19)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    "A macska, ha egyszer ráült a forró kályhalapra, soha többé nem fog forró kályhalapra ülni. De hideg kályhalapra sem." Mark Twain
  9. 2012-08-22 16:5725.

    Többen írták a kakaós csigát, én azt ipari mennyiségben gyártottam, míg a srácok iskolások voltak. Ha kihűlt, kettesével folpackba csomagoltam, és ment a mélyhűtőbe.

     

    Most van a szezonja a cukkinikenyérnek. Isteni finom, szaftos "piskóta". Ez is remekül bírja a fagyasztást, és az elkészítésével sincs túl sok macera. A nosalty.hu-n érdemes nézelődni, sokféle variáció létezik. A durvára vágott dió kihagyhatatlan belőle. Ezt még én is szeretem, bár nem vagyok sütis.

     

    Én már teljesen leszoktam a sütésről, mióta a gyerekek kirepültek, rólam  kiderült, hogy magas a cukrom, a férjem meg vehet egy-egy szelet sütit, ha megkívánja.

     

    Azért megköszönném, ha megírnád, melyik liszt alkalmas az ilyen könnyű, kevert sütik készítéséhez.

     

     

    2012-08-22  15:05
    curious (1)
    előzmény:
  10. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 16:2924.

    Aha,jó.

    kedvet kaptam hozzá.

    2012-08-22  16:27
    gygyke (23)
    előzmény:
  11. 2012-08-22 16:2723.

    ezen max a csokimázat lehet elrontani, de nagy kaland, akkor lesz belőle mosakodós zserbó 

    sütöttem már olyant én is  

    2012-08-22  16:24
    Torolt_felhasznalo_325942 (22)
    előzmény:
  12. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 16:2422.

    Köszönöm szépen.

    Ezt kipróbálom,

     

    Én inkább olyan "mezei" sütiket készítek amiket  olyan harapósnak hívnak.

    Ilyenekkel soha nem mertem kezdeni, mert valahogy nem szokott sikerülni.

     

     

    2012-08-22  16:15
    gygyke (19)
    előzmény:
  13. 2012-08-22 16:2321.

    pedig tényleg nem bonyolult 

    egyébként én is szivesebben sütök kalácsot, mert a munka nehezét elvégzi a robotgép  

    2012-08-22  16:21
    bigacsiga2 (20)
    előzmény:
  14. 2012-08-22 16:2120.
    Hátttt... 100x inkább sütök kalácsot, mint zserbót... 
    2012-08-22  15:28
    gygyke (5)
    előzmény:

    -----------------------------------------------------------
    Aki olvasni tud, az főzni is... :)
  15. 2012-08-22 16:1519.

    gerbaud szelet f. nagy angéla a család szakácskönyvéből

    hozzávalók:

     

    a tésztához: 50 dkg liszt

    25 dkg margarin

    1 tojás sárgája

    1 m.k. szódabikarbóna

    4 e.k. porcukor

    1 cs. vaniliás cukor

    1 dl tejföl

    1 dkg élesztő

    egy kevés tej

     

    a töltelékhez:

    baracklekvár kábé 10 dkg

    25 dkg darált dió

    25 dkg porcukor

    1 cs. vaniliás cukor

    a tetejére csokoládémáz

     

    elkészítése: az élesztőt felfuttatjuk egy kis tejben, a lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes tésztához valót hozzáadjuk, összegyúrjuk, (nem szabad sokáig gyurmázni, éppen összeálljon csak) 3 cipóba osztjuk.

    első cipót kinyújtjuk tepsibe fektetjük ( a legnagyobb tepsibe szoktam )

    megkenjük a lekvárral, majd a dió-porcukor-vaniliás cukor keverék felét egyenletesen rászórjuk, a második kinyújtott lappal befedjük, ismét lekvár majd a töltelék másik fele jön rá, a harmadik kinyújtott lappal fedjük, villával mgszurkáljuk, fél órát pihentetjük , 180 fokon 25-30 percig sütjük, sötétsárga lesz a szine. csokimázat kenünk rá még melegen.

    csokimáz: 3 e.k. kristálycukrot összekeverünk 2 e.k. kakaóporral, 2-3 e.k. vizzel kikeverjük, lassan addig főzzük, amíg buborékokat kezd gyártani, levesszük a tűzről és diónyi vajjal kikeverjük, a sütire öntjük, rákenjük

    vagy lehet készen kapni csokimázat zacskóban, asszem oetker márkájú, azt csak forró vízben megolvasztjuk és lehet is használni  

     

    2012-08-22  15:55
    Torolt_felhasznalo_325942 (17)
    előzmény:
  16. 2012-08-22 16:0118.
    kérhetem és is?
    2012-08-22  15:52
    gygyke (16)
    előzmény:
  17. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 15:5517.

    Hú, de ügyes vagy.

    Megteszed hogy leírod? Ide is jöhet meg priviben is.

    Előre is köszönöm.

    2012-08-22  15:52
    gygyke (16)
    előzmény:
  18. 2012-08-22 15:5216.

    40 éve sütök zserbót, mindig egyben sütöttem 

    kéred a receptjét? 

    2012-08-22  15:49
    Torolt_felhasznalo_325942 (15)
    előzmény:
  19. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 15:4915.

    Oh, ez meg nekem újdonság.

    Pont a  bajlódás miatt soha nem is csináltam zserbót.

    Ezek szerint  így egyben is olyan?

    2012-08-22  15:45
    gygyke (12)
    előzmény:
  20. 2012-08-22 15:4814.

    Még:

     

    Meggyes morzsasüti

    Pizzás és pisto-s csigák

     

    Keksz - ezt inkább egy fém dobozba tenném, és jól eldugnám :) mármint a családtagok elől...

     

    Digestive keksz

    Narancsos zabkeksz

     

    m

    2012-08-22  15:42
    makka8 (10)
    előzmény:
  21. 2012-08-22 15:4713.

    de lüke vagyok, a muffinokat el is felejtettem! Köszi :)

     

    Kelt tésztát szerintem nem fogok fagyasztani, egy tenyérnyi kis darabért, ami egy napra elegendő, nem akarok sütőt begyújtani :) 

    2012-08-22  15:42
    makka8 (10)
    előzmény:
  22. 2012-08-22 15:4512.
    nem akarlak rábeszélni, de a zserbó lapokat nem kell külön sütögetni, együtt sül a töltelékkel 
    2012-08-22  15:43
    curious (11)
    előzmény:
  23. 2012-08-22 15:4311.

    ó, nekem nincs türelmem a lapokat sütögetni meg kenegetni, annyira oda sem vagyok a zserbóért, úgyhogy nekem nem éri meg a pacsmagot. A rózsaszín köd pedig a kajáknál is érvényes, amit szeretek, annál nem érzem vacakolásnak a sütést :D

     

    Köszi!

     

     

     

    2012-08-22  15:28
    gygyke (5)
    előzmény:
  24. 2012-08-22 15:4210.

    Szia!

     

    Bár én nem nagyon szoktam lefagyasztgatni a sütiket, ezeket tudnám ajánlani:

     

    Kakaós csiga - teljes kiőrlésű blundelből

    Finn fahéjas csiga

    Narancsos répamuffin

    Medvehagymás rozspogácsa

     

     

    (Ezek nem kifejezetten diab-os sütemények, de azért hátha jó lesz neked)

     

    Ui: Még annyi, hogy a kelt tésztákat én nyersen fagyasztanám, úgy 100%, hogy jó lesz

    2012-08-22  15:05
    curious (1)
    előzmény:
  25. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 15:339.

    Nekem a pogim mindig egy kicsit keményebb, talán a sütő miatt.

    Vagy mert minden adagba teszek egy marék teljeskiörlésű rozslisztet ( nem vagyok bioörült, csak elhasználom ami van, meg szeretem is a rozsos dolgokat.De csak módjával)

    2012-08-22  15:29
    gygyke (6)
    előzmény:
  26. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 15:318.

    Dehogy.

    Az egyik legjobban elálló és ropis süti.

    Előkapom, és már megyek is kirándulni, utazáshoz, játszótérre.

    2012-08-22  15:29
    gygyke (6)
    előzmény:
  27. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 15:307.

    Mi a gond a pogival?

     

    4-5 tepsivel készítek és fagyasztom

    Kirándulsásra vagy egytálétel melé meg előkapom, nem kell azt melegítgetni.

    Ropogós marad.

    Tele vagyok medvehagymás sajtos pogival, mármit a hűtő.

    2012-08-22  15:24
    curious (3)
    előzmény:
  28. 2012-08-22 15:296.
    és neked nem lesz szottyos a pogácsa? hogy csinálod? lehet én rontok el valamit...
    2012-08-22  15:28
    Torolt_felhasznalo_325942 (4)
    előzmény:
  29. 2012-08-22 15:285.

    kiszárad a széle a felolvasztásnál, de azért az is ehető 

    a zserbó nem bonyolultabb egy kalácsnál  

    2012-08-22  15:24
    curious (3)
    előzmény:
  30. Torolt_felhasznalo_325942
    Torolt_felhasznalo_325942
    2012-08-22 15:284.

     

    Zsacskókba a következőket fagyasztom le:

     

    Pogácsa

    Kakaós csiga

    Fahéjas csiga

    Kalácsok

    Omlóstészták ( ezeket inkább dobozba)

    2012-08-22  15:05
    curious (1)
    előzmény:
  31. 2012-08-22 15:243.

    hú, én valami egyszerűbbre gondoltam, mint a zserbó :)

    A pogácsa például elszomorító, abban bíztam, hogy jó lehet. A kalács viszont jó ötlet, azt még szeretem is :) 

     

    hogy érted az egyben lefagyasztást? Minél nagyobb adag egyben?

    Nekem pont az lenne a lényege, hogy minden nap egy darabot kivehessek.  

    2012-08-22  15:20
    gygyke (2)
    előzmény:
  32. 2012-08-22 15:202.
    szia! fagyasztottam már le sokféle sütit: zserbót, bejglit, kalácsot, tortát, pogácsát, fánkot, kábé mindenféle sütit. az a tapasztalatom, hogy egyben kell lefagyasztani és szobahőmérsékleten kiolvadni hagyni. a pogácsa szottyos lett, a fánk szívós, ezeket nem éri meg - szerintem - lefagyasztani, a többi olyan volt, mint újkorában  ettünk már karácsonykor szeptemberi esküvő után fagyasztott csokitortát, finom volt így is 
    2012-08-22  15:05
    curious (1)
    előzmény: