Válaszkereső
Válaszkereső

Kérdezd a szakértőket és a többieket! »

Játék

Játék

Játssz velünk!

Találd meg te is kedvencedet játékaink között!

Fórum - "A mi helyünk"

Keresés a fórumban
keresés a topikban
keresés a teljes fórumon
Nyitó hozzászólás
2012-08-15 09:501.

Sziasztok!

 

Idén először savanyúságot szeretnék elrakni, nagyobb mennyiségben.

Kis műanyag hordóra gondoltam, nem üvegekre, arról is hallottam, hogy szoktak így elrakni...

 

Ha valaki tud jó receptet, ami megbízható és netán hordóban szokta elrakni, szívesen vennék tanácsokat.

Leginkább almapaprikát, karfiolt, uborkát szeretnék elrakni.

 

Köszönöm a válaszokat!

  1. 2012-08-17 20:4720.

    Szia!

     

    A csavaros tető is beszívódik egy kicsit és homorú lesz a száraz dunsztban. Én mindig sz.dunsztba rakom a befőtteket, lekvárokat. Ez utóbbiakat mindig tartósítószer nélkül készítem. Most kipróbáltam az őszibaracklét is tartósító nélkül. Egyenlőre még a párnák között vannak...

     

    Celofános eltevés esetén a lekvárok idővel valamennyit "száradnak".

     

    Savanyúság esetén nekem a vödrös vált be.Apránként is lehet gyűjteni bele a savanyúságnak valót. Menet közben télen is lehet pl. karfiolt dobálni bele, nyár végén pedig hagymát, zöld paradicsomot.

     

    előzmény:
    csutak51 (12)
    2012-08-15  12:02
  2. 2012-08-17 05:4519.

    Ha valaki hordós savanyúságot szeretne eltenni, annak itt küldöm a receptemet, évek óta sikerrel használom! 30 literes edényhez:  

    13liter víz,50 dkg só, 30 dkg cukor, 1,8 liter 20% ecet, 15 mokkáskanál kénpor, 10 mokk.k.szalicil, 25-30 szem bors,szegfűszeg 5-6 db, szegfűbord15-20db. mustármag, kapor, babérlevél ízlés szerint. A babérral csínján bánni, mert keserű lesz, ha sokat teszel!A lekvár és egyéb eltevéséhez soha nem használok tartósítószert, a csavaros üveg fejreállításával csíramentesítem a bentrekedt levegőt, 3-4 perc elteltével talpára állítva szárazdunsztba teszem 1-2 napra.Ritka esettől eltekintve még soha nem romlott meg semmim.A folpackot akkor használom, ha már nem teljesen ép a csavarostetőm.Lecsó eltevéshez ajánlom, hogy teljesen konyhakészre főzzük meg, fejreállítva  sterilizáljunk, és dunsztoljuk ki. Egy kicsit több olajjal eltéve mindenféle mérgektől mentesen eláll, a polcról bármikor levehető, csak melegíteni kell!Jó befőzést!

  3. 2012-08-15 21:3718.

    Ne celofánt tegyél, az macerás! Azt vízbe kell mártani, hogy rásimuljon az üveg tetejére, és ha csavaros tetőt teszel rá, az szétszaggatná a celofánt, így felesleges is.

    Folpack fóliát tegyél a csavaros tető alá, ahogyan írtam!

     

    Ha nem csavaros tetőt használsz, csak akkor használj celofánt, befőttesgumival. Vízbe kell mártani, és megszáradva fog kifeszülni az üvegen. Amikor annó celofánt használtam, 2 réteget tettem az üvegekre belőle.

     

    (Folpackot celofán helyett magában még nem próbáltam, így azt nem merem ajánlani.))

     

     

    előzmény:
    hbébi (9)
    2012-08-15  11:22
  4. 2012-08-15 21:2917.

    A "jótanácsok" lehetnek régiek, amik aztán fennmaradtak és továbböröklődtek, közben a receptgyűjtemény bővült.

     

    Nem tudom, ma celofánnal, ami az én gyerekkoromban általános volt (nem létezett ugyanis csavaros tető még :)) rak-e még el bárki befőttet, inkább a csavaros tetőt használják már.

     

    A nedves celofánnal lekötött, kidunsztolt befőttek tetején "szívódott be" homorúra a celofán, ezért tippeltem arra, hogy a tanács régi.

     

    S igen, a méz is drágább ma, mintha cukrot tennél bele, ahogy Eda írja :).

     

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343780 (13)
    2012-08-15  12:15
  5. 2012-08-15 17:2816.

    Szia!

     

    Van egy tavaji topik eről érdemes megnézni!

    Itt van vödrös savanyu is!

     

    http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&csatid=19&topicid=284222

    előzmény:
    hbébi (1)
    2012-08-15  09:50
  6. Torolt_felhasznalo_304264
    2012-08-15 15:3015.
    Nem
    előzmény:
    hbébi (9)
    2012-08-15  11:22
  7. 2012-08-15 13:1614.

    Ez tényleg régi gyűjtemény lehet. Nekem is van régi szakácskönyvem, abban vannak nagyon aranyos ételek szintén, magyarán megfizethetetlenek. Itt a tiédben a mézen derültem, mert a cukor drága ugyan, de azért a méz sokkal drágább. Egyébként sem tudok pl mézes baracklekvárt mindnek elképzelni. A tartósítószernélküliséget meg csak akkoriban írták, amikor még nem voltak panelkamrák. Ha valaki -mint én- nem szereti a borkénnel eltett dolgokat, nyugodtan vegye meg a zacsis szereket, lekvárhoz, savanyúsághoz egyaránt. Mert tényleg nincs nagyobb méreg, amikor az ember lánya órákig dolgozik, aztán egy idő múlva dobhatja ki az egészet...(((Topikindító: a Knorros savanyúságtartósító zacskóján van egy recept  a vödrös, bedobálós savanyúsághoz is.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343780 (10)
    2012-08-15  11:35
  8. Torolt_felhasznalo_343780
    2012-08-15 12:1513.

    Már pár éve megvan a gyűjtemény, nem tudom, már honnan kaptam, de annyira régi nem lehe, mert elég bizarr lekvár kombinációk is vannak benne leírva, szerintem régen ilyeneket nem csináltak.

    Pl.: mákos sárgabarack lekvár, kókuszos eperdzsem,  rebarbarás-banános lekvár 

    előzmény:
    csutak51 (12)
    2012-08-15  12:02
  9. 2012-08-15 12:0212.

    "Kibontás után kopogtassuk végig a tetőket! Amelyik befőtt teteje nincs beszívódva, azt tegyük hűtőbe, és pár napon belül fogyasszuk el! Csak a feszesre beszívódott tetejű befőttek tarthatók el évekig."

     

    Biztosan régi a gyűjteményed, -ami nem baj-, ám szerintem ez még a celofános befőzésre vonatkozik.

    A fém csavaros tető ugyanis már nem "szívódik be", vagyis nem lesz homorú.

     

    Ötletem még, hogy a fém csavaros tető alá 1-2 réteg folpack-fóliát kell tenni, így jobban záródik a tető, és ha véletlenül a tető régebbi, kishibás, sem gond.

    A folpack-fólia jól bírja a hőt, a forró lekvárokat pl fejrefordítom pár percig évek óta, és a fóliának semmi baja se lett még soha!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343780 (10)
    2012-08-15  11:35
  10. 2012-08-15 11:5011.

    De kedves vagy, hogy külön begépelted!

     

    Köszönöm! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_343780 (10)
    2012-08-15  11:35
  11. Torolt_felhasznalo_343780
    2012-08-15 11:3510.

    Van egy befőzésről szóló gyűjteményem, annak az elején találtam most egy ilyet, talán ez segít az elrakásnál (ez savanyúságokra, befőttekre, lekvárokra is vonatkozik):

     

    A befőzés aranyszabályai:

    * Felejtsük el a tartósító szereket és a cukrot! Ha nem elég édes a gyümölcs, 20 liter befőtthöz elég 1 kg méz is.
    * Csak ép szájú üveget és ép fémtetőt, csatos üvegnél pedig ép gumitömítést használjunk!
    * Vagy csak fémtetőt, vagy csak celofánt használjunk, a kettőt együtt ne! A tető alá ne tegyünk se celofánt, se zsugorfóliát, se alufóliát, mert ezek begyűrődve megakadályozzák a légmentes zárást, ráadásul az alumínium káros is az egészségre!
    * Mindig forrón szedjük üvegbe az anyagot!
    * Lezárás előtt töröljük le az üveg száját, mert a tető és az üveg szája közé került növényi rostok megakadályozzák a légmentes záródást.
    * A lezárt üvegeket azonnal tegyük a szárazdunsztba! Minél kisebb mennyiséget teszünk el, annál vastagabb legyen a párnákból, takarókból álló hőszigetelés!
    * Csak akkor szedjük szét a dunsztot, ha szobahőmérsékletűre hűltek az üvegek!

    * Kibontás után kopogtassuk végig a tetőket! Amelyik befőtt teteje nincs beszívódva, azt tegyük hűtőbe, és pár napon belül fogyasszuk el! Csak a feszesre beszívódott tetejű befőttek tarthatók el évekig. 

    előzmény:
    hbébi (9)
    2012-08-15  11:22
  12. 2012-08-15 11:229.

    Még egy kérdés, mivel még sosem raktam el:)

    És celofánt is raksz a tető alá? 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_304264 (7)
    2012-08-15  10:49
  13. Torolt_felhasznalo_304264
    2012-08-15 10:497.

    Igen. Egy éjszakára a tetejére fordítva hagyom, hogy tuti legyen.

     

    Rengeteg munka 23 liter savit eltenni, aztán az egészet ki kellettdobni, elfecsérelt idő és munka. 

    előzmény:
    hbébi (3)
    2012-08-15  10:16
  14. Torolt_felhasznalo_343780
    2012-08-15 10:416.

    Szia!

     

    Én ezt a savanyúságot rakom el már évek óta, nálunk az egész család szereti, ráadásul nem is kell annyit pepecselni vele és mind el is fogy.  

    Innen mentettem le még régebben a főzős topikról:

     

    Svéd uborka (nmaris receptje)

    4 kg reszelt uborka
    1 kg vékonyra szeletelt hagyma
    1 dl só
    8 dl cukor
    4 dl 10%-os ecet
    6 dl víz
    1 cs mustármag (de nem muszáj az egész)
    babérlevél
    1 mk nátrium-benzoát
    1 mk borkén, ez állítólag csak a zöld színe megőrzése miatt

    Összekevered az uborkát a hagymával, ráöntöd a levet, és berakod kisüvegekbe.

    A felöntőlével 24 órát állni kell hagyni. Nem kell a felöntőlevet megmelegíteni, a Na-benzoát viszont nem oldódik hideg vízben. Nem emlékszem, hogy csináltam tavaly, most mindenesetre a felöntőlé 6 dl vizéből egyet elvettem, megmelegítettem, feloldottam benne a port, majd hozzákevertem a többihez.Az én megjegyzésem: én nem raktam bele borként, mert nem volt itthon, anélkül is teljesen jó lett. Az uborkát nem reszeltem hozzá, csak simán karikáztam. 

    előzmény:
    hbébi (1)
    2012-08-15  09:50
  15. 2012-08-15 10:385.
    Köszönöm! Ez tényleg jó oldal! :)
    előzmény:
    csutak51 (4)
    2012-08-15  10:37
  16. 2012-08-15 10:374.

    Ötletek, képekkel az eltevéshez.

     Ezt az oldalt olvasgatni is élvezet!

     

    Hordósra is van közöttük recept

    Katt a Konzervoldalak-nál "zöldségkonzervek"-re is! De MINDET érdemes megnézegetni, nem bánod meg!

     

    előzmény:
    hbébi (1)
    2012-08-15  09:50
  17. 2012-08-15 10:163.
    És akkor üvegekben raktad el?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_304264 (2)
    2012-08-15  10:05
  18. Torolt_felhasznalo_304264
    2012-08-15 10:052.

    Ez remek ötlet.

     

    Én a hordóval úgy jártam, hogy nem zárt rendesen a teteje és 23 liter savi mehtett a szemétbe. Pedig zsír új volt a cucc és mégis.

     

    Amit én szeretek:

    3l víz felforralva 30 dkg cukorral, 15 dkg sóval, tezsek még bele 3dl ecetet, egy egy teás kanál borsot, koriandert, mustármagot. Ha kihült egy teás kanál szódabikarbónát és borként.

    ha csak ubi akkor bőven friss kaprot. 

    előzmény:
    hbébi (1)
    2012-08-15  09:50