Kedves Fórumozók!

A következő napokban némi ráncfelvarráson esik át az NLCafé, célunk a mostaninál könnyebben kezelhető felhasználói felület. Megeshet, hogy egyes funkciók átmenetileg nem érhetőek el, türelmeteket kérjük! A fórumon böngészni, hozzászólni, topicot nyitni természetesen továbbra is tudtok. Jó böngészést!

Vendéglátás hőségben

Taisha
Létrehozva: 2012. június 29. 11:32

Sziasztok!

Vasárnap vendégeink lesznek és fogalmam sincs, h milyen ételt készítsek, mivel várjam őket. Ha jól emlékszem, irtó meleg lesz, ráadásul az egyik ismerős kismama, így véletlenül sem szeretnék semmiféle ételmérgezést megkockáztatni. Tudtok olyan ételeket javasolni, amik ilyen melegben is praktikusak, ráadásul könnyen elkészíthetőek, mert én sem szeretnék órákat a tűzhely mellett tölteni. Dinnye biztosan lesz...:)

A.

48 hozzászólás
  1. 2012. július 6. 14:4348.
    nem tudom volt -e már:    főtt kukorica 
    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  2. 2012. július 6. 14:3347.
    saláta minden mennyiségbe...
  3. Torolt_felhasznalo_928547
    Torolt_felhasznalo_928547
    2012. július 1. 12:2846.
    Túrókrémet isteni ilyen melegben. Lehet ötletesen tálalni!
    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  4. 2012. július 1. 05:5145.

    A pezsgővel óvatos vagyok. A tankpezsgőktől fáj a fejem egy pohárka után, palackban érlelt minőségiek pedig csillagászati árúak.

    Most szaladok a piacra, hátha van már rókagomba, elég párás itt a levegő és jó meleg.

     

    előzmény:
    Sarapod2 (43)
    2012-06-30  19:49
  5. 2012. június 30. 19:5844.

    hamozott kigyouborkakat felapritazs, sozod, citromozod, picit cukrozod, füszerezed (pl. fokhagyma), allni hagyod. ha levet ereszt, mixeled. sok natur joghurttal es kis tejszinnel kevered, jegre rakod. 2 ora mulva ehetö. isteni, könnyü es hüt.

     

    nem mellesleg: nem kell föznöd es gyors. :-)

     

    (en piritok hozza kenyerkockakat, de kihagyhatod.)

     

     

    meg kamaszoknak is elegendö egy forro napon, tapasztalat ;-)))

     

     

    (4 jol fejlett kigyouborkat csinalok 6 emberre, belefer a repeta is.) 

    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  6. 2012. június 30. 19:4943.

    Jaj, elfelejtettem írni, hogy ez csak újkrumpliból jó. De már úgy is azt veszi mindenki. 

     

    A zöldbablevest is kaprosan habard be, meglátod milyen finom. 

     

    Ha rajtam múlik a kakas és a hal is jó kis száraz pezsgőbe úszik.  

    Tudod ezt a vendégséget most épp kihagytam volna ebbe a hőségbe.  

    előzmény:
    viharos (42)
    2012-06-30  18:59
  7. 2012. június 30. 18:5942.

    Nagyon jól hangzik a köreted. Ilyen pongyolába csak karfiolt szoktam öltöztetni, na de majd egyszer kipróbálom a te variációdat is.

    Végül jégsalátát csináltam a halamhoz  köretnek, kapros öntettel nyakon öntve.

    Ebben a melegben nagyon finom volt.

    Holnap én is zöldbablevest főzök, de  csak habarom és jól behűtve nagyon szeretek rájárni

    Neked vidám  vendéglátás, remélem a hal a végén valami finom borocskában fog úszkálni. Szeretem hozzá Szeremley rizlingjét, vagy egy üde, könnyű rozét.

    előzmény:
    Sarapod2 (41)
    2012-06-30  17:39
  8. 2012. június 30. 17:3941.

    Ez lesz a köret!

     

    Köret - karfiol - brokkoli - bébirépa - cukkini - kicsit előrefőzöm, majd rétegesen egy vajjal kikent jénaiba rakom. Másnap csak összekeverem a tejfölt a felvert 2 egész tojással és 10 dkg füstölt sajttal, sóval, borssal, ráöntöm és megsütöm. 

     

    Már mindent előkészítettem, össze van pakolva a jénaiba, holnap csak ráöntöm a tejfölös masszát és megy a sütőbe.

     

    Amúgy gyere nyugodtan, lesz elég! 

     

    Ma nálunk friss zöldbableves volt vajgaluskával, mivel szeretem és régen volt, grízestészta - természetesen nekem sósan - és szilvalekváros barátfülét csináltam a férfi szakasznak.  

     

    Kellemes hétvégét ebbe a forróságba!  

    előzmény:
    viharos (40)
    2012-06-30  06:44
  9. 2012. június 30. 06:4440.

    Megyek hozzád!

    A süllőhöz milyen köretet adsz és mi a mártás.

    Ma én is halat készítek kapormártásra gondoltam, de hátha a te ötleted jobban megtetszik.

    előzmény:
    Sarapod2 (39)
    2012-06-29  23:16
  10. 2012. június 29. 23:1639.

    Vasárnap jönnek vendégeim, igaz ebédre és idősebb korosztály.

     

    Hideg ananászlevest készítek, némi vodkával megbolondítva, habbal.

    Lesz még kakaspörkölt - amit szombaton megfőzök - csak nokedli lesz friss mellé, van kovászos uborka hozzá.  

     

    Rántott süllő lesz, egy nagyon finom köretet csinálok előző este "összepakolom", vasárnap csak ráöntöm a mártást és kisütöm. A halat is lesózom és 2 adagba ki tudom sütni.

     

    Köret - karfiol - brokkoli - bébirépa - cukkini - kicsit előrefőzöm, majd rétegesen egy vajjal kikent jénaiba rakom. Másnap csak összekeverem a tejfölt a felvert 2 egész tojással és 10 dkg füstölt sajttal, sóval, borssal, ráöntöm és megsütöm. Amíg sül, addig a hallal is végzek. 

     

    Joghurt tortát csinálok málnásat és meggyes-ribizlist! 

     

    Fiatalabb korosztály, tésztasaláta, gyümölcs saláta, vagy valami mártogatósnak tuti jobban örül.  

    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  11. 2012. június 29. 21:2338.
    Nem tudom, milyen korosztály, de gyros vagy hamburger? Hozzánk jövő héten jönnek vendégek, és a kettő között hezitálok. Előtte gyümölcsleves, utána fagyi.
    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  12. 2012. június 29. 19:5137.

    Készíthetsz sajttálat is

     Trappista, füstölt sajt, Camambert, Mozarella, Óvári, Pannónia, kéksajt stb.

    Kiegészítőnek olajbogyó, kapribogyó, dióbél

     

    Innen is meríthetsz ötletet:

     

    http://www.youtube.com/watch?v=NVnImN5rS18

    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  13. 2012. június 29. 15:2936.

    Tésztasaláta ?

     

    Mivel nem főétkezés lesz, hanem inkább uzsonna felnőtteknek  ezt előre el tudod készíteni. 

    Általában szines tésztát szoktam használni, de jól mutat az un. masnitészta. Kifőzöd a tésztát, lehütőd és belekeversz mindenféle zöldséget, uborka, paprika, olajbogyó, kukorica, stb .....egy kis olívaolaj, só, fűszerek és hogy gazdagabb legyen :-)) apróra vágott füstölt tarja, végül pedig nyakon öntve natúr joghurttal. 

    Szoktam joghurt nélkül is csinálni, teljesen jó, csak előre el kell készíteni, hogy összeérjenek az ízek.  Lehet mellé reszelt sajtot is kínálni.

    Gyorsan meg van, laktató, ha alaposan lehűtöd semmi baja nem lesz.  

    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  14. Torolt_felhasznalo_667442
    Torolt_felhasznalo_667442
    2012. június 29. 15:1635.

    Szia,

     

    Ha nem főétkezés, én hideg sültet készítenék. Egybesült karajt, mondjuk. Vagy stefániát. Melléje krumplisalátát. Esetleg kukorica salátát. 

     

    Kenyérre kenni finom a tojáskrém is. 4-5 főtt tojást lereszelsz, margarinnal kikavarod, reszelt hagymával, mustárral, sóval-borssal ízesíted. Előző nap elkészíthető.  

     

     

    előzmény:
    Taisha (24)
    2012-06-29  12:03
  15. 2012. június 29. 13:1434.
    Nem rosszabb, mint a kőrözött-szerű kaja, amit itt ajánlgatnak. De igazad van, a majonézes dolgok helyett lehet sima hagymás krumpli salátát, görög salátát adni. Szerintem még üdítőbb is ilyen melegben.
    előzmény:
    asztanaviszta (29)
    2012-06-29  12:09
  16. 2012. június 29. 12:3633.

    Szia!

     

    Sokakkal ellentétben nem támogatnám a majonézet, a tejszínt, ill a joghurtos önteteket, bár attól függ, mi mennyi ideig lesz az asztalon. 

    Csak abból indultam ki, hogy nálunk az ilyen összejövetelekkor (általában kertben grillezés) viszonylag sokáig fent van minden az asztalon.

    Ezesetben kerülném a tejes-tojásos dolgokat.

     

    Ha nálatok nem ez a helyzet, hanem pl tálalsz, rögtön esztek, pakolsz el, akkor persze ok.

     

  17. Torolt_felhasznalo_615948
    Torolt_felhasznalo_615948
    2012. június 29. 12:3632.

    Nem szereted a gyümölcssalátát?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_718056 (15)
    2012-06-29  11:52
  18. 2012. június 29. 12:3531.

    Csak emlékezetből írtam, most újra megnéztem, kiderült, hogy ez Aszalt paradicsomos olajbogyókrém (paleolit recept):

     10 dkg aszalt paradicsom

    5 dkg magozott olajbogyó

    1 gerezd szeletelt fokhagyma

    1 fél citrom reszelt héja

    1 ek. citromlé

    2 ek extra szűz olívaolaj

    1kk. friss kakukkfű

     

    Paradicsomot apróra, és három evőkanál forró vízzel leöntöd. Bogyót leszűröd, összevágod.

     

    a vízzel együtt a paradiocsomot összeturmix, hozzá a bogyó, fokhagyma, citromhéj a lével, olajat és kakukkfüvet. Turmix, amíg kenhető nem lesz.

     

    Finom, ha az ember szereti az olívabogyót.

    előzmény:
    Taisha (25)
    2012-06-29  12:03
  19. 2012. június 29. 12:1530.

    Üdítőnek egyébként isteni finom a házi bodzaszörp (és szinte ingyen van, ha az ember elmegy egy erdőbe és maga szedi a bodzát hozzá). citromkarikákkal, jó hideg szénsavas, vagy mentes ásványvízzel.

    Nálunk ez fogy mostanában nagyon!

  20. 2012. június 29. 12:0929.
    Ilyen melegben a majonézes cuccokkal vigyáznék.
    előzmény:
    Tulipáncsokor (26)
    2012-06-29  12:03
  21. 2012. június 29. 12:0828.
    Igen, én szoktam bele tenni tejfölt...végülis olyan, mint egy kőrözött, úgy ízesíted, ahogy szeretitek, én többfélét is szoktam készíteni egyszerre...van amelyikbe teszek borsot, sót, egy kis hagymát, csipet őrölt köményt, egy csipet pirospaprikát, de kaprosan is nagyon finom, főleg friss kaporral, vagy juhtúróval, ha szeretitek. Gyorsan megvan és mutatós, na meg persze finom.
    előzmény:
    Taisha (24)
    2012-06-29  12:03
  22. Torolt_felhasznalo_860128
    Torolt_felhasznalo_860128
    2012. június 29. 12:0627.

    Szia!

     

    Nekem két napja voltak vendégeim és én sem tudtam mit csináljak, ami nem annyira fárasztó (kemó után vagyok.) Összedobtam egy francia hagymalevest és lasagne-t. 1 óra alatt készen voltam. amikor megérkeztek, akkor csak a kiflikarikákat kellett megpirítanom és a lasagne-t összeraknom és 15 perc alatt megsült az is.

     

    Készítettem régebben bodzaüdítót, volt, sör, bor és sütik, gyümölcsök. 

    Egyébként a nagyon dögmelegben én is valami könnyű levest ennék, de legintkább sült húst salátával.  Finom limonádét is készíthetsz, kevés mézzel, citrommal, mentával. 

     

    Ha a tarját kikloffolod egy picit, sózod, borsozod, fokhagymát szeletelsz rá, a sütőben nagyon gyorsan megsül. Isteni íze lesz, ha hagyod egy éjszakát a fűszerekben. A kérdés az, hogy egy légtérben van-e a konyha és a nappali,mert tényleg meleg tud lennia sütőben. A sült hús magától kész van, a salátát előre is el tudod készíteni(legfeljebb az önetet teszed rá tálalás előtt, h ne legyen szottyadt). És garantáltan nem kap ettől senki ételmérgezést.  

     

     

    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  23. 2012. június 29. 12:0326.

    Én csinálnék levesnek egy jó kis gaspaccsót (nem tudom, hogy kell leírni), ez egy spanyol nyers zöldségleves, hűtőből kivéve ISTENI! (Ha kell a reci, szívesen leírom). Vagy hideg gyümölcs levest.

    Aztán csinálnék sült csirkemellet, -combot. Akár aznap, akár előtt való nap meg lehet csinálni, hidegen, vagy minimálisan megmelegítve is meg lehet enni (mondjuk inkább a mellet, a combot nem annyira)

    Köretnek salátákat: hagymás krumpli salátát, görög salátát, majonézes kukorica/borsó salátát, francia salátát stb. Esetleg ha olyan a társaság lehet rízst is főzni.

    Ha ez nem annyira jön be, akkor egy paradicsomos húsgombócot vagy töltött paprikát. Ezt meg lehet előző nap is csinálni, csak melegíteni kell.

    Desszertnek vagy fagyit adnék, vagy sütés nélküli sütit, pl. kókusz tekercs, sport szelet, tiramisu, vagy citromos álom-ot, ez különösen finom és üdítő ebben a hőségben, adok egy liket: http://www.finihami.eoldal.hu/cikkek/sutes-nelkul/

     

    Mind előre elkészíthető, minimális konyhában levést igényel, ha megjöttek a vendégek.

     

    előzmény:
    Taisha (1)
    2012-06-29  11:32
  24. 2012. június 29. 12:0325.
    A paradicsomos krém receptjét leírnád?
    előzmény:
    Kerika2000 (23)
    2012-06-29  11:57
1 2

Legnépszerűbb cikkek