Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Torta ötletek
2004-05-26 11:521.
Létrehozva: 2004. május 26. 11:52
Sziasztok!
A hétvégén lesz egy barátomnak esküvője és többek közt megbeszéltük, hogy csinálok tortát. Gyümitortára gondoltam, de az már uncsi. Nincs valami ötlet+receptetek? Gyors tortára gondoltam. Nagyon köszönöm a segítséget! Puszi!
A hétvégén lesz egy barátomnak esküvője és többek közt megbeszéltük, hogy csinálok tortát. Gyümitortára gondoltam, de az már uncsi. Nincs valami ötlet+receptetek? Gyors tortára gondoltam. Nagyon köszönöm a segítséget! Puszi!
Ezt megsütöttem és finom!
ALMATORTA Stahl
Hozzávalók:
3-4 közepes méretű alma
15 + 12 deka cukor
5 deka vaj
4 tojás
12 deka liszt
fél teáskanál sütőpor
1 citrom
vaj és liszt a tortaforma előkészítéséhez
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gázsütő 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 28 centi átmérőjű tortaformát, amelynek az alját aztán kibélelem sütőpapírral is.
Az almákat meghámozom, elfelezem, kiszedem belőlük a magházas részüket, és az almafeleket 2 centi vékony szeletekre vágom. A tortaformába beleszórok 15 deka cukrot, majd a cukorrétegre ráfektetem több sorban az almaszeleteket.
Utána a tésztához felolvasztom a vajat, és amíg kihűl, a tojásokat 12 deka cukorral meg a kikapargatott vaníliarúd belsejével 7-8 perc alatt nagyon habosra felverem robotgéppel. Aztán a lisztet összekeverem a sütőporral és a citrom megreszelt héjával, majd fakanállal óvatosan belevegyítem a cukros tojáshabba. A masszához hozzákeverem a kihűlt, olvasztott vajat is, és a kész tésztát ráöntöm a tortaformában várakozó almaszeletekre.
Az almatorta 35-40 perc alatt megsül, aztán amikor már kicsit kihűlt, határozott mozdulattal kifordítom egy nagy tálra. Megvárom, hogy a tetejére kerülő karamellréteg egy kicsit megdermedjen.
jo volt ez a topik, fel lehetne elenkiteni, nem? irjatok!
De ebben a receptben tejszínkrém szerepel, nem túrós.
2 doboz Riceland előfőzött gyors rizs
só, 3 tojás, 50 dkg tehéntúró, 1, 5 dl főzőtejszín, 1 cs. főzni való vanília ízű pudingpor, 15 dkg kristálycukor, maréknyi mazsola, 1 citrom, 5 cs vaníliás cukor.
A forma kikenéséhez, vaj, liszt.
A rizst megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
Ezután az áttört túróval, a tojások sárgájával, a tejszínnel, a pudingporral, a cukorral meg a mazsolával összekeverjük. A citrom lereszelt héjával és egy kevés citromlével ízesítjük.
Egy kivajazott, belisztezett v. sütőpapírral bélelt nagy tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40 perc alatt megsütjük.
Amikor kész, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé a vaníliás cukrot is beledolgozzuk, majd csillagcsöves habzsákba töltjük, és a torta tetejét berácsozzuk vele. A sütőbe visszatólva a tetejét szép világosra sütjük, majd a sütőt ezárjuk ajtaját nyitva hagyjuk és a habot így szárítjuk tovább, míg a sütő ki nem hűl.
A kihűlt tortát forró vízbe mártott késsel főlszeleteljük, szörppel, v. hígitott lekvárral körülöntjük.
Elkészítési idő: 1óra 50 perc
12 szelet.
Hozzávalók: 23-27 cm-es fém tortakarika, 3 lap fehér zselatin, 5 evőkanál víz, 0, 5 kg tehéntúró, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg őrölt mandula, 1 dl tejszín, 20 dkg eper, 1 doboz babapiskóta
az öntethez: 1/4 liter víz, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál likőr
a díszítéshez: tejszínhab tetszés szerint
A zselatinlapokat 3 evőkanál hideg vízbe áztatjuk. Összekeverjük a túrót, cukrot és a mandulát. Felverjük a tejszínt, hozzákeverjük a túróhoz. A beáztatott zselatint kicsavarjuk, két evőkanál vízben elkeverjük, és hozzáadjuk a masszához. 23-27 cm-es átmérőjű tortakarikát alul alufóliával kibélelünk.
Elkészítjük az öntetet vízből, cukorból és a likőrből.
Félbe vágott piskótákkal belülről körberakjuk a tortakarikát, előtte a belső oldalukat a szirupba mártjuk. Betöltjük a túrós masszát, a tetejét kirakjuk a maradék fél piskótákkal. A tejszínhabot habzsákba töltjük, fészkeket nyomunk a piskóták tetejére, a fészkekbe epreket helyezünk. Az egészet hűtőbe tesszük legalább 6 órára. Tálalás előtt eltávolítjuk a tortakarikát, óvatosan az alufóliáról egy tálra csúsztatjuk, meleg vízbe mártott késsel szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc, plusz hűtés
Egy adag: 1780 kJ/720 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Tawny Portwine
4-5 tojásból készült, (barack)lekvárral megkent piskótatekercs (ezt már
előzőnap meg szoktam csinálni) - vékony szeletekre vágva
25 dkg túró
4-5 ek cukor
1 citrom héja és felének leve
2 cs vaníliás cukor
4 ek zselatin
2 dl tejföl
3 dl tej
1 bögre apróra vágott, lecsöpögtetett gyümölcs
Egy 26cm átmérőjű lábast, öblös műanyag edényt rakjunk ki szorosan tekercsekkel - az oldalát
is.
Ebbe öntsük bele a már sűrűsödő krémet.
Krém: A zselatint beáztatjuk kevés tejbe, majt addig főzzük, míg el nem olvad. Levesszük a tűzről. A túrót, cukrot, v. cukrot, tejfölt, citromhéjat és levet habosra keverjük. Belekeverjük a tejet és a zselatint és a gyümölcsöt. Hűtőbe tesszük és gyakran megnézve addig
hűtjük, míg el nem kezd sűrűsödni. Ekkor beleöntjük a formába és a tetejét is befedjük piskótaszeletekkel. Jópár óráig hűtjük.
Kiborítva
tálaljuk, annyira szép, hogy díszíteni sem nagyon kell.
Hozzávalók:
A piskótához: 5 db tojás; 5 evőkanál kristálycukor; 5 evőkanál rétesliszt; 1 csomag sütőpor; baracklekvár. A krémhez: fél liter tejszín; 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt; 1 zacskó zselatin; 2 evőkanál konyak; 16 dkg porcukor.
Elkészítés:
Könnyű piskótalapot sütünk a hozzávalókból. Amint kivettük a sütőből még forrón konyharuhába tekerjük és így hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt megkenjük baracklekvárral. Lekváros piskótatekercset kaptunk. Vágjuk 1-1, 5 cm-es szeletekre és béleljünk ki vele egy félgömb alakú tálat. Ha ezzel megvagyunk lássunk neki előírás szerint elkészíteni a zselatint. Hagyjuk hűlni, közben keményre felverjük a tejszínhabot. Hozzáadjuk a porcukrot, a konyakot és a darabokra vágott gyümölcsbefőttet. Ha zselatin eléggé kihűlt hozzáöntjük a tejszínkrémhez. Folyamatos keverés közben figyeljünk arra, hogy ne keményedjen meg teljesen a krém. Ha kész, egyszerűen öntsük bele a piskótatekercsekkel bélelt tálba. A tetejét a maradék piskótával fedjük le. Ajánlatos egy éjszakát a hűtőben pihentetni. Másnap a kész Charlotte-ot egyszerűen kifordítjuk a formából. Díszítést nem igényel, mégis nagyon dekoratív sütemény. Kissé hosszadalmas az elkészítése, de megéri, mert nagy sikereket érhetünk el vele.
Amikor sütjük a piskótát, ujjnyira hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, hogy gőzmentes legyen a sütőtér. A piskóta akkor lesz kész teljesen, ha aranysárgára sült és rugalmas a tészta. Tehát ha az ujjunkkal megnyomjuk, akkor nem marad lyuk a helyén. Amikor kibéleljük a tálat ügyeljünk arra, hogy a szeletek a lehető legpontosabban illeszkedjenek, nehogy mégis véletlenül kifolyjon a tejszín.
Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojásból kakaós piskótát sütünk. Krém: 7 csapott evőkanál liszt, 7 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál kakaópor, 4 dl tej, 25 dkg margarin, ízlés szerint rum, 10 dkg tortabevonó csokoládé.
Elkészítés:
Készre sütjük a piskótát. A krémhez a lisztet, a cukrot, a kakaóport simára keverjük a tejjel. Sűrű krémet főzünk belőle. Amikor kihűlt, a margarint darabolva kavarjuk hozzá, majd rummal ízesíthetjük. A piskótára simítjuk, utána bevonjuk a megolvasztott csokoládéval. Háromszögekre vágva tálaljuk.
A krémet elkészíthetjük az alábbi módon is: 3 dl tejszint felforralunk 20 dkg cukorral, beleteszünk 25 dkg margarint, forraljuk kis lángon pár percig, majd a gázt elzárva beleszitálunk 10 dkg kakaóport. Jól elkeverjük, majd kihütjük. Amikor kihül (és kissé megkeményedett), robottal, vagy kézi habverővel habositjuk, jól felverjük. Ezt kenjük a piskótára
Hozzávalók:
A piskótához
6 tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
A krémhez
2, 5 dl tej
1 vaníliás pudingpor
10 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál vaníliás cukor
20 dkg vegyes, apróra vágott cukrozott gyümölcs
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola
2 dl tejszín
A díszítéshez
2 dl tejszín kemény habja
2 dkg porcukor
5 dkg mazsola vagy cukrozott gyümölcs
Elkészítése:
A tojássárgáját a cukor 1/3 részével habosra keverem, majd a tojásfehérjét a fennmaradó cukorral kemény habbá verem. A habot óvatosan hozzáadom a cukros tojássárgájához, majd fakanállal, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, belekeverem a lisztet és a reszelt citromhéjat.
A tortaformát kibélelem vagy kikenem, beleöntöm a tésztát, és előmelegített, kb. 160 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöm. Ha megsült, kiveszem a formából, majd ha teljesen kihűlt, négy lapra vágom.
A krémhez a tejet, a pudingport, a cukrot és a vaníliás cukrot állandó keverés közben sűrűre főzöm. Amikor kihűlt, hozzákeverem a cukrozott gyümölcsöt, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a keményre vert tejszínhabot.
Ezzel megtöltöm a tortát, a maradékkal bekenem az oldalát és a tetejét, majd hűtőbe teszem.
OROSZ KRÉMTORTA
Hozzávalók:
A krémhez:
3 dl tej
1 púpos evőkanál liszt
2 tojás sárgája
1, 5 dl rum,
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag ( 2. 5 dkg ) Horváth Rozi zselatin por
1 dl víz
mazsola
12 dkg margarin
2 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
A piskótához:
7 db tojás
7 evőkanál rétes liszt
7 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tojások fehérjét a vaníliás cukorral verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a cukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a sütőporral elvegyített lisztet. Végül óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Kivajazott tortaformában kb. 30 perc alatt süssük meg.
A tejet, a tojás sárgáját és a lisztet simára keverjük, majd gőz fölött, sűrűsödésig főzzük. Belekeverjük a kristálycukrot, 1 dl rumot, vaníliás cukrot, a margarint és a rumba áztatott mazsolát. ( mi nem szeretjük a mazsolát, és a rumot is kihagyom a gyerkőc miatt)
Közben 1 dl vízben felfőzzük a zselatint és hozzáadjuk a krémhez. Ha a krém langyosra hűlt, belekeverjük a jó keméyre felvert tejszínt. (én szoktam bele tenni legalább 2 csomag habfixálót)
A piskótát háromfelé vágjuk és megtöltjük a krém 3/4 részével. A maradék krémmel kívülről bevonjuk a tortát. Színes kandírozott gyümölccsel, mandulaforgáccsal és tejszínhabbal díszítsük.
A SACHER TEJSZÍNHABBAL a bécsi cukrászmesterek jelképévé vált. Az a torta a cukrászműhelyek legfontosabb és legfinomabb anyagaiból készített, időtlen kompozíció. Nem kell hozzá más, csak tojás, vaj, cukor, liszt és sárgabaracklekvár. Az egyes anyagok minősége és egymáshoz való viszonyuk teszi a tortát a Sacherré. A helyes tálalás szintén nagyon fontos: a Sacher-tortát illik frissen felvert, enyhén édesített tejszínhabbal szervírozni.
Hozzávalók: /egy 23 cm átmérőjű tortához/
Egy Sacher-laphoz:
-12 dkg csokoládébevonó
-12 dkg puha vaj
-4 dkg porcukor
-6 tojássárgája
-6 tojásfehérje
-16 dkg cukor
-12 dkg liszt
-30 dkg sárgabaracklekvár
A tésztához vízfürdőben megolvasztjuk a csokoládét, és a vajjal meg a porcukorral habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, a két masszát összeadjuk, majd beleszitáljuk a lisztet. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, beletöltjük a masszát, és egyenletesen elsimítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 55 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a cukorral finoman beszórt papírra fordítjuk. A tortát a gyűrűről késsel leválasztjuk, kivesszük a formából és két lapra vágjuk. Megtöltjük az áttört baracklekvár felével. A további munkálatokhoz ajánlatos a tortát egy ugyanakkora méretű kartonlapra helyezni. A maradék lekvárt felforrósítjuk, vékonyan megkenjük vele a torta tetejét és oldalát.
A mázhoz:
-45 dkg cukor
-1, 8 cl víz
-3, 75 dkg apróra tört csokoládébevonó
A cukrot és a vizet felforraljuk. A darabokra vágott csokoládét a cukoroldatba keverjük, majd 110 °C-ra felmelegítve sűrűre főzzük A tetejét, meg az oldalát bevonjuk a mázzal, végül dermedni hagyjuk.
A múlt században élt híres cigányprímásról kapta nevét ez a hazánkban igen kedvelt, tejszínnel és csokoládéval töltött sütemény.
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához:
-1 púpozott evőkanál finomliszt
-1 csapott evőkanál kakaópor
-1 evőkanál olaj
-2 tojás
-2 csapott evőkanál cukor
A tésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukor felével, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet, meg az olajat is hozzáadjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, egy 23 cm átmérőjű tortakarikát ráteszünk, és körberajzoljuk. A tésztamasszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) kb. 20 percig sütjük. Amikor kihűlt a tortakarikába fektetjük, és a formát körbe kibéleljük kartonpapírral úgy, hogy a pereménél magasabb legyen, nehogy a krém kifolyjon.
A krémhez:
-8 dl tejszín
-1 púpozott evőkanál zselatin
-10 dkg étcsokoládé
-1 púpozott evőkanál porcukor
Az oldalára:
-10 dkg vékony lapocskára vágott mandula
A tetejére:
-15 dkg étcsokoládé
A tejszínt kemény habbá verjük, és kb. 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A zselatint 15 percre 1 dl hideg vízbe áztatjuk, hogy megduzzadjon, majd addig melegítjük, amíg feloldódik. 1 evőkanálnyit ebből is félreteszünk, a többit a tejszínbe csorgatjuk, és elfelezzük. Az egyik felébe olvasztott csokoládé, a másikba porcukor kerül. A tésztára egyenletesen rákenjük a csokoládés, majd a fehér habot, és hűtőszekrényben 5-6 órán át dermesztjük. Utána a tortakarikát és a kartont leemeljük róla. A félretett zselatint újra föloldjuk, az eltett tejszínhabba csorgatjuk, a torta oldalára simítjuk, majd ismét hűtőbe tesszük. Közben ismét sütőpapírra tesszük a tortakarikát, körberajzoljuk, és az olvasztott csokoládét egyenletesen rákenjük. Ha megszilárdult forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, és egyenként a torta tetejére rakosgatjuk. Az oldalára mandulát tapasztunk; végül forró vízbe mártott késsel a bejelölt csokoládétetők mentén fölszeleteljük.
Hozzávalók ( 12 szelethez ): 3 tojás, 15 dkg cukor, csipetnyi só, 2 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 24 g színtelen zselatin, 25 dkg tehéntúró, 2, 5 dl vadmálna ízű szénsavas üdítő, 2, 5 dl tejszín, 30 dkg friss vagy mirelit vegyes bogyós gyümölcs ( például: ribizli, szeder, málna ), 1 -2 evőkanál porcukor.
A málnakrémmel töltött tekercs elkészítéséhez úgy kezdjünk hozzá, hogy a tojások fehérjét verjük kemény habbá. Közben szórjunk bele 7 dkg cukrot, 1 zacskó vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. Vegyítsük bele a tojássárgákat, majd szitáljuk rá a keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet.
Ezt követően óvatosan dolgozzuk össze és simítsuk bele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Tegyük be az előmelegített sütőbe, és 175 fokon 15 percig süssük. A sütőből kivéve borítsuk rá egy nedves, cukorral meghintett konyharuhára. A piskótára hajtsuk rá a konyharuhát, és várjuk meg amíg kihűl. Közben a zselatint áztassuk be, a túrót pedig keverjük el a maradék cukorral, vaníliás cukorral és az üdítővel. A feloldott zselatint cseppenként dolgozzuk bele a túróba, majd az így kapott masszát 10 percre állítsuk hűvös helyre. Ezt követően a kemény habbá vert tejszínt adagonként vegyítsük bele a dermedő túrókrémbe, majd simítsuk rá az egészet a tortalapra. Arra azonban vigyázzunk, hogy a hosszanti oldalánál hagyjunk szabadon egy 1, 5 cm-es csíkot. Miután ezzel megvagyunk, a piskótát rakjuk ki gyümölcsökkel, a hosszanti oldalánál fogva tekerjük fel, és 4 órára rakjuk be a hűtőszekrénybe. Ahhoz pedig, hogy ne csak az íze, hanem a látványa is csodálatos legyen, nem kell mást tennünk, mint tálalás előtt meghinteni a tetejét porcukorral.
Mandulás kajszi torta
Hozzávalók:
28 cm átmérőjű tortaforma,
30 dkg leveles tészta,
75 dkg sárgabarack,
1, 5 dl tejföl,
1 tojás, őrölt fahéj,
2 ek. méz,
4 dkg tört mandula,
púpozott ek. darált mandula
Elkészítés:
A leveles tésztát kör alakúra nyújtjuk. tejfölt a mézzel összekeverni, a csipetnyi fahéjjal, tojással. A sütőt 200 fokra előmelegíteni, a gyümölcsformát kikenni zsiradékkal, megszórni darált mandulával. A tésztát a formába helyezni, hogy szélei kilógjanak. éles késsel kis háromszögeket vagdosunk a tészta peremére. villával több helyen is kiszurkáljuk a tésztát. a félbevágott kimagozott barack feleket domborulattal felfelé, sűrűn a tésztára rakosgatjuk, majd meglocsoljuk a mézes tojásos tejföllel.
A tetejére mandulalapocskákat szórunk. kb. 45 percig sütjük, porcukorral megszórjuk.
Hozzávalók ( 16 szelethez ): 5 dl habtejszín, 40 dkg mentolos krémmel töltött csokoládélapocska vagy egy tábla mentolkrémes csokoládé, 20 dkg vaj vagy margarin, 17-18 dkg cukor, 4 tojás, 1 citrom, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor.
A rendkívül ízletes mentolkrémes piskótatorta elkészítéséhez úgy kezdjünk hozzá, hogy a tejszínből 2 dl-t melegítsünk fel. Olvasszuk meg benne a 20 dkg mentolos csokoládélapot, keverjük simára, és miután gondosan betakartuk, éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe. A vajat 10 dkg cukorral keverjük krémesre, majd válasszunk szét két tojást. A többi tojást és a tojássárgákat pedig egyenként vegyítsük bele a vajas-cukros masszába. Ehhez a cukros keverékhez adjuk még hozzá a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is.
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, közben apránként szórjuk bele a maradék cukrot, majd óvatosan forgassuk bele az egészet a masszába. Szitáljuk rá a sütőporral elvegyített lisztet, dolgozzuk össze, majd simítsuk bele egy kb. 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent, liszttel meghintett kapcsos tortaformába. Rakjuk be az előmelegített sütőbe, és 175 fokon ( gáztűzhelynél 2-es fokozaton ) 30-40 percig süssük. Ezt követően a hideg mentolos tejszínt robotgép segítségével verjük habosra. A kihűlt tortalapot keresztben vágjuk kétfelé, és az alsó köré pattintsunk karimát. Kenjük meg mentolos tejszínkrémmel, és sakktáblaszerűen elrendezve nyomkodjunk bele 10 dkg csokoládélapot. Fedjük be a másik lappal, és 3-4 órára rakjuk be a hűtőbe. A maradék tejszínt verjük kemény habbá. Az egyik felével vonjuk be a tortát, a másik feléből pedig nyomjunk a tetejére 16 habrózsát. Tálalás előtt csokoládélapokkal és mentalevéllel díszítsük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tejszínhabos meggytorta elkészítése
Hozzávalók (16 szelethez)
a piskótához szükséges
4 tojás,
12 dkg kristálycukor,
10 dkg liszt, 10 dkg étkezési búzakeményítő,
2 teáskanál sütőpor és 3 teáskanál őrölt fahéj.
A töltelékhez
1 zacskó vaníliás cukor,
6 dl tejszín,
1 üveg (720 ml) meggybefőtt,
1/2 citrom vékonyan levágott héja,
4 evőkanál kristálycukor,
2 dkg étkezési búzakeményítő
10 dkg dió kell.
A díszítéshez szerezzünk be csokoládélevélkéket és 7 kandírozott cseresznyét.
A tejszínhabos meggytorta elkészítéséhez úgy kezdjünk hozzá, hogy a szétválasztott tojások fehérjét verjük kemény habbá 4 evőkanál hideg vízzel. Szórjuk bele a cukrot, egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat, majd óvatosan dolgozzuk bele az étkezési keményítővel, a sütőporral és az őrölt fahéjjal elkevert lisztet. Ezt követően béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 26 cm-es, kapcsos tortaformát, s simítsuk bele a tésztát. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 30 percig süssük.
Miután kihűlt, keresztben vágjuk háromfelé, s az alsó lap köré pattintsunk karimát. 2 dl tejszínt a vaníliás cukorral verjünk kemény habbá, simítsuk a tésztára, majd fedjük be a második lappal. A meggybefőttet alaposan csöpögtessük le, s a levéből 3 evőkanálnyit tegyünk félre. A többit a levágott citromhéjjal és 2 evőkanál cukorral forraljuk fel. A félretett meggylében csomómentesen keverjük el az étkezési keményítőt, s adjuk a forrásban lévő sziruphoz. A második lap tetejét rakjuk ki a lecsöpögtetett meggyszemekkel, s locsoljuk le az étkezési keményítővel besűrített sziruppal, végül borítsuk rá a harmadik piskótát.
A maradék tejszínt a cukorral verjük kemény habbá, s vonjuk be vele a tortát. Végezetül díszítsük tetszés szerint csokoládélevélkékkel és kandírozott cseresznyével.
Egy újabb édesség a karácsonyi asztalra
Hozzávalók (12 szelethez):
1 vaníliarúd,
12 dkg finom kristálycukor,
4 tojás,
10 dkg liszt,
10 dkg étkezési búzakeményítő,
2 teáskanál sütőpor,
5, 5 dl tejszín,
10-10 dkg tej-és étcsokoládé,
15 dkg fehér csokoládé,
1 zacskó vaníliás cukor
12 db praliné.
A rendkívül finom és mutatós ünnepi trüffeltorta elkészítéséhez úgy kezdjünk hozzá, hogy a felhasított vaníliarúdból kaparjuk ki a velőt, és adjuk hozzá a cukorhoz. A tojások fehérjét 4 evőkanál langyos vízzel verjük kemény habbá, majd állandó keverés mellett szórjuk bele a cukrot, és egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat.
Ezt követően szitáljuk rá a keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet, és óvatosan dolgozzuk össze. Az így kapott masszát simítsuk bele egy sütőpapírral kibélelt, 26 cm-es kapcsos tortaformába, és előmelegítet sütőben, 175 fokon 30 percig süssük. Az elkészült piskótát a formában hagyva helyezzük rácsra, s 10 perces pihentetés után válasszuk el a karimától, majd lehetőleg egész éjszakára hagyjuk hűlni.
A trüffelmassza elkészítése is meglehetősen egyszerű: a csokoládét állandó keverés mellett adjuk hozzá a felmelegített tejszínhez, és olvasszuk meg. Éjszakára állítsuk hűvös helyre.
A díszítéshez a fehér csokoládét vízfürdőben olvasszuk meg, és 1/3 részét vékonyan simítsuk jéghideg márványlapra. Faragjunk belőle forgácsokat, s tegyük be őket a hűtőszekrénybe. A maradék olvasztott csokoládét öntsük egy alufóliával kibélelt tálcára, és dermedésig helyezzük a hűtőbe. Miután megszilárdult, szúrjunk ki belőle csillagokat, válasszuk le az alufóliáról, s tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
Miután ezzel megvagyunk, vágjuk a piskótát háromfelé, majd a csokoládés tejszínt robotgép habverőjével keverjük krémesre. A kapott krémet simítsuk a piskótalapok közé, a maradékkal pedig vonjuk be a torta oldalát és tetejét, majd szórjuk meg csokoládéforgácsokkal.
Végül a tejszínt a vaníliás cukorral verjük kemény habbá, és csillagcsöves nyomózsák segítségével nyomjunk a torta szélére 12 habrózsát, melyek tetejére ültessünk még 1-1 pralinét is. Végezetül csokoládécsillagokkal díszítsük.
13 dkg rétesliszt
4 tojás
15 dkg cukor
6 dkg langyos, olvasztott vaj
A mokkakrémhez
10 dkg porcukor
fél dl víz
4 tojássárgája
25 dkg puha vaj
2 evőkanál neszkávé
1 evőkanál forró víz
A csokoládékrémhez
5 dkg főzőcsokoládé
3 dkg vaj
A díszítéshez:
13 dkg pirított
mandula, drazsé és csokoládérudacskák
1. Egy 23 cm átmérőjű, kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. A forma aljára sütőpapírt fektetünk. A lisztet átszitáljuk. A tojásokat a cukorral elektromos habverővel 6 percig verjük, hogy világos, sűrű legyen, és a duplájára nőjön, majd kétfelé osztjuk. A liszt felét evőkanállal apránként az egyik adag tojásos cukorba forgatjuk, és az előkészített forma aljára simítjuk. Az olvasztott vajat a liszt második felébe keverjük, majd evőkanállal a vajas cukor másik felébe forgatjuk. A formában lévő tésztamassza tetejére simítjuk, és a formát az előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetejét ujjunkkal megnyomva a sütemény rugalmas. A tortát még 2 percig a formában állni hagyjuk, majd rácsra vagy deszkára borítjuk, és a papírt lehúzva róla, kihűtjük.
2. A mokkakrémhez a cukrot a vízzel kevergetve felfőzzük, kevergetés nélkül kis lángon még 5 percig lassan forraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tojássárgákat elektromos habverővel 2 percig keverjük, majd tovább verve a szirupot apránként belecsorgatjuk. Addig keverjük, amíg a krém teljesen ki nem hu-1. Utána a vajat kis adagokban belekeverjük, és jól kidolgozzuk, hogy a krém teljesen sima, habos legyen. Végül az evőkanálnyi forró vízben feloldott neszkávé is a krémbe kerül.
3. A csokoládékrémhez a keserű főzőcsokoládét a vajjal gőzön vagy mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, simára keverjük.
4. A tésztát két lapba vágjuk, a vágott felüket a csokoládékrémmel megkenjük. A mokkakrém negyedét az alsó - csokoládékrémmel megkent - lapra simítjuk, és a másik tésztalapot a csokoládés felével ráborítjuk. Az így összeállított tortát a mokkakrém kétharmadával bevonjuk, a tetejét hideg vízbe mártott késsel kicifrázzuk. A hámozott, felszeletelt, pirított mandulát a torta oldalára tapasztjuk. A maradék krémet csillag végű habzsákba töltjük, és szép pamacsokat" nyomunk vele körös-körül a torta tetejére. Mindegyikre mokkaízű drazsét ültetünk, és a közöket kis csokoládérudacskákkal díszítjük.
Tárolása: Zárt dobozban két napig frissen eltartható.
Elkészítési idő: 1 és negyed óra 1 kocka: 229 kcal/932 kJ
HOZZÁVALÓK 35 KOCKÁHOZ:
ˇ 200 g étcsokoládé
ˇ 200 g dió
ˇ 100 g finomliszt
ˇ 1/2 kk. örölt fahéj
ˇ 1/2 kk. szegfűszeg
ˇ 6 tojás
ˇ 250 g lágy vaj/margarin
ˇ 200 g cukor
ˇ só
A mázhoz és a díszítéshez:
ˇ 200 g sárgabaracklekvár
ˇ 100 g tortabevonó étcsokoládé
ˇ 1 ek. olaj
ˇ 35 db felezett dió
Meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk a felaprózott étcsokoládét, langyosra hűtjük. A dió felét megdaráljuk, felét durvára vágjuk, összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes (25x35 cm) nagyságú tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A tojásokat kettéválasztjuk, A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral, az egyenként hozzáadott tojássárgákkal és a langyos csokoládéval. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, majd a liszttel felváltva a csokoládés masszához keverjük. A tepsibe simítjuk, és 25-30 perci sütjük (tűpróba!). A lekvárt felforrósítjuk, és fémszűrőn keresztül áttörjük. Azonnal megkenjük vele a forró sütemény tetejét. Hagyjuk kihűlni, aztán sütőpapirostul kiemeljük a tepsiből, és bevonjuk a meleg vízfürdőben felolvasztott, olajjal elkever csokoládéval. Mielőtt megköt ne, 4x4 cm-es kockákat jelölünk be rajta, közepükre 1-1 fél diószemet nyomunk, és hagyjuk egészen megdermedni. A jelölővonal mentén szeleteljük. Sokáig elálló, finom sütemény!
GYÜMÖLCSÖS JOGHURTTORTA
(26 cm - es tortaformához)
TÉSZTA
2 tojás,
8 dkg cukor
2 ek. meleg víz, 10 dkg liszt 10 dkg őrölt mogyoró
TÖLTELÉK
9 levél zselatin
1 üveg cseresznyebefőtt
(nettó 340 g)
1 doboz sárgabarack
(nettó 340 g)
8 dl joghurt,
10 dkg méz
2 ek. citromlé
1/2 citrom reszelt héja
2 dl tejszín
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, a sütőt 180 °C bemelegítjük. A tojásfehérjét 2 dkg cukorral felverjük. A tojássárgáját a maradék cukorral és a vízzel világos krémmé keverjük. Összekeverjük a lisztet és a mogyorót. A fehérjehabbal együtt a krémhez adjuk, és a formába öntjük A sütőben (gáz 2-3. fokozat) 15 percig sütjük. A gyümölcsöt lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A joghurtot 8 dkg mézzel, a citromlével és héjjal elkeverjük A zselatint elkészítjük, és a joghurthoz adjuk. Felverjük a tejszínt, és ezt is a joghurthoz adjuk. 50 ml sárgabaracklét a maradék mézzel felforralunk. A tortaformába csepegtetjük. Rákenjük a joghurt harmadát, és belül cseresznyével, kívül sárgabarackkal kirakjuk. Néhány gyümölcsdarabot félreteszünk. Megkenjük a maradék krémmel, és három órán át hűtjük. Gyümölccsel díszítjük.
Hozzávalók:
12 tojás
30dkg cukor
2 evõkanál liszt
1 csomag sütõpor
40dkg darált dió
Krém:
40dkg margarin
6dkg kakaó
40dkg porcukor
Elkészítése: A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a sütõport, és a diót hozzáadjuk és végül a tojások felvert habját. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen szétterítjük, és megsütjük. Ha kisült, enyhén lisztezve, még melegen feltekerjük. Ha kihûlt, ezzel a krémmel töltjük: 40dkg margarint a kakaóval és a porcukorral habosra keverjük. Megtöltjük a tésztát és tetejére is kenünk belõle, villával meghúzgáljuk. Megfagyva igazi fakéregnek látszik a krém.
Évike tortácskája
Hozzávalók:
10 tojás
16dkg vaj
16dkg porcukor
6dkg kakaó
10dkg hámozott, õrölt mandula
14dkg liszt
barackíz
Kakaómáz:
20dkg porcukor
2dl víz
4dkg kakaó
10dkg margarin
Elkészítése: A tojássáráját a vajjal, a porcukorral és a kakaóval habosra kikeverjük. Beleöntjük a mandulát és elkeverjük. A keményre felvert tojásfehérjét a liszttel együtt lazán a masszába vegyítjük. Kikent, lisztezett tortaformába, mérsékelt tûzön sütjük. Ha kihûlt, kettévágjuk, megkenjük barackízzel és a két lapot lekváros felükkel egymásra, borítjuk. A torta tetejét bevonjuk kakaómázzal, és gyümölccsel díszítjük. A kakaómáz készítése: porcukorból és vízbõl sûrû szirupot fõzünk. A kakaót a vajjal összekeverjük és állandó keverés közben, hozzáadjuk a sûrû szirupot. Amint a máz kellõ sûrûségû, bevonjuk vele a tortát.
Kávétorta
Hozzávalók 12 szelethez:
1 kész kerek piskótalap
5 tojás
6 evőkanál rum
4 dkg cukor
2 tasak kapucsínópor
1 /2 tasak zselatin (5 g)
5+1, 5 dl tejszín o 25 dkg juhtúró
1 ek. azonnal oldódó kávépor
1 tasak vaníliás cukor
ELKÉSZÍTÉS:
1. A piskótát vízszintesen három lapra vágjuk.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 4 ek. rummal és a cukorral forró vízfürdőben sűrű krémmé keverjük. Hozzáadjuk az egyik tasak kapucsínóport, és kihűtjük.
3. A zselatint 1 dl vízben elkeverjük, állni hagyjuk, majd felforraljuk, kissé hűlni hagyjuk.
4. A juhtúróval együtt a tojáskrémhez keverjük, végül az 5 dl kemény habbá vert tejszínt is könnyedén a masszába forgatjuk.
5. Felforralunk egy deciliter vizet, és elkeverjük benne a kávéport, fél tasak vaníliás cukrot és a maradék rumot.
6. Az alsó tortalap köré peremet készítünk (használhatjuk a kapcsos tortaformák karimáját). Megöntözzük a tortalapot a rumos kávé felével, rákenjük a krém felét. Ráborítjuk a középső tortalapot, ezt is megcsepegtetjük a maradék rumos kávéval. Rákenjük a krém második felét, és ráborítjuk a felső tortalapot. Betakarjuk folpackkal, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
7. Másnap a díszítéshez a 1, 5 dl tejszínt a maradék fél tasak vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Megkenjük vele a tortát (az oldalát is), a maradékból habrózsákat nyomunk
Hozzávalók:
24 dkg vaj,
20 dkg reszelt csokoládé,
10 tojássárga,
24 dkg porcukor,
8-10 dkg őrölt mandula,
6 evőkanál liszt,
10 tojás kemény habja,
Málna vagy eperlekvár,
Csokoládé,
Díszítéshez mandula, cukrozott gyümölcsök.
Elkészítés:
24dkg vajat habosra kavarunk, s összevegyítjük 20dkg reszelt csokoládéval. Egymás után beleöntünk 10 tojássárgát, majd 24dkg porcukrot, 8-10dkg őrölt mandulát, 6 evőkanál lisztet, és végül hozzákeverjük az 10 tojás kemény habbá vert fehérjét. Kikent formában lassan sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, málna- vagy eperlekvárral töltjük, és csokoládémázzal vonjuk be. Díszítésre használhatunk hámozott egész mandulát és cukrozott gyümölcsöket.
Olympia-torta (diótorta)
Hozzávalók:
14 tojássárga,
14 evőkanál cukor,
20 dkg reszelt csokoládé,
2 evőkanál liszt,
14 tojásfehérje,
diókrém,
Csokoládé,
Diószemek a díszítéshez.
Elkészítése:
14 tojássárgáját elkeverünk 14 kanál cukorral, 20dkg reszelt csokoládéval, 2 evőkanál liszttel és a 14 tojás habjával. Négy lapban sütjük, és diókrémmel töltjük. Csokoládémázzal vonjuk be, és fél diószemekkel díszítjük.
Jetty-torta
Hozzávalók:
40 dkg cukor,
30 dkg margarin,
8 tojás,
1 Csomag sütőpor,
60 dkg rétesliszt,
Töltelék: 40 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
40 dkg durvára vágott dió,
40 dkg mazsola,
1 dl rum,
6-8 evőkanál darabos lekvár,
10 dkg kakaó,
Gyümölcsíz,
Tetejére 20 dkg csokoládé
Elkészítése:
40dkg cukrot 30dkg margarinnal, 8 egész tojással, 1 csomag sütőporral jól kikavarunk. 60dkg réteslisztet keverünk hozzá. Kizsírozott, liszttel megszórt sütőlemezen megsütjük.
A kihűlt tészta felét levágjuk (ez lesz a tortalap), a másik felét összemorzsoljuk. 40dkg vajat habosra keverünk 20dkg porcukorral. 40dkg durvára vágott diót, 40dkg mazsolát, 1 dl rumot, 6-8 evőkanál darabos lekvárt, 10dkg kakaót és az összemorzsolt tésztát a vajhoz keverjük. Az egyben hagyott tortalapot valamilyen pikáns gyümölcsízzel megkenjük. A tölteléket a tésztára halmozzuk, vizes késsel elsimítjuk. A tetejére 20dkg olvasztott csoki kerül.
Gesztenyetorta
Hozzávalók:
10 tojássárga
10 evőkanál porcukor
1, 5 csomag sütőpor
8 kanál liszt
50dkg gesztenyemassza
Krém:
60dkg cukor
2 tojás
4 evőkanál víz
2csomag vaníliás cukor
50dkg margarin
50dkg gesztenyemassza
Elkészítése: A tojássárgából, porcukorból, sütőporból, lisztből piskótát készítünk, majd a gesztenyemasszát is hozzáadjuk, és megsütjük. Ha kihűlt 3 rétegbe vágjuk, és töltjük a következő krémmel: a 60dkg cukrot, a tojást, a vizet, a vaníliáscukrot, habosra keverjük, és tűzön felfőzzük, majd keverés mellett kihűtjük. A margarint kihabosítjuk és egy részét díszítéshez, félretesszük. A többihez hozzáadjuk a gesztenyemasszát, és a főzött krémet, ezzel töltjük meg piskótalapokat.
Lúdlábtorta nincs a tarsolyotokban? A kolléganőm annak a receptjét keresi már mióta.
Köszi
Csodatorta
Hozzávalók:
70 dkg porcukor,
12 tojás,
20 evõkanál hideg víz,
30 dkg darált dió,
50 dkg liszt,
2 csomag vaníliás cukor,
1 Csomag sütõpor
Elkészítése:
A porcukrot a tojássárgájával kb. 1 órát, keverjük. Folytonos keverés közben beleöntjük a hideg vizet, és még egyszer jól kikeverjük. Azután beletesszük a darált diót és a vaníliás cukorral meg a sütõporral elkevert lisztet. Végül óvatosan belekeverjük a keményre felvert tojáshabot. Egy nagy tortaformát kikenünk, meglisztezzük, beleöntjük a tésztát, és mérsékelt tûzön, elõmelegített sütõben megsütjük. A kihûlt tortát megtöltjük a fõzött krémmel, és tetszés szerint díszítjük.
Fõzött krém:
6 tojás,
30 dkg porcukor,
50 dkg vaj,
4 dkg kakaó,
10 dkg darált dió,
4 kanál rum.
Az üstbe beleütjük a 6 egész tojást, beleszórjuk a porcukrot, és habverõvel gõz fölött addig verjük, míg sûrûsödni kezd. Azután levesszük a gõzrõl, hozzáadjuk a vajat, a kakaót, a darált diót és a rumot. Addig verjük, míg kihûl.
Vadásztorta
Hozzávalók:
12 tojás,
40 dkg cukor,
40 dkg õrölt mandula,
Gyümölcs dzsem,
6 tojásfehérje,
40 dkg cukor,
20 dkg hámozott, hosszúkásra vágott mandulát,
2 citrom reszelt héját,
Elkészítése:
A tojássárgáját a 40 dkg cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk az õrölt mandulát és a tojások keményre vert habját. Vajjal kikent, lisztezett formában mérsékelt tûznél sütjük. Ha félig megsült a tetejét megkenjük. A 6 tojásfehérjét a 40 dkg cukorral addig kavarunk, amíg egészen megsûrûsödik, akkor beleszórjuk a hosszúkásra vágott mandulát és 2 citrom reszelt héját. Ezt a masszát rákenjük a félig sült, dzsemmel megkent torta tetejére, és tovább sütjük, illetve csak szárítjuk, mert a mandulás keveréknek nem szabad megbarnulnia.
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 12 dkg búzakeményítő, 20 dkg cukor, 4 tojás, 1 üveg meggybefőtt, 6 dl tejszín, 4-5 evőkanál cseresznyepálinka, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg tejcsokoládé, 2 evőkanál ribizli-öntet, 3 lap fehér zselatin, 3 dkg kakaó, 1 fahéj, darált natúr pisztácia Elkészítés: A tojásfehérjét 5 evőkanál langyos vízzel habbá verjük. Belekeverünk 12 dkg cukrot, és hozzáadjuk a tojások sárgáját. A lisztet 10 dkg keményítővel, a kakaóval és a sütőporral együtt a habba vegyítjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és elő-melegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 35 percig sütjük. A kihűlt tésztát keresztben kétszer elvágjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, 4 kanál befőttlében, elkeverjük a maradék keményítőt. A többi levet 2 kanál cukorral és a fahéjjal felfőzzük, majd besűrítjük. A gyümölcs 2/3-át visszatesszük a lébe, és az alsó lapra halmozzuk. 3 dl tejszínt 2 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A feloldott zselatint a pálinkával együtt a habba keverjük. A hab felét a meggyre simítjuk. Befedjük a második lappal, és rásimítjuk a maradék tejszínhabot. Befedjük a harmadik tortalappal, és hűvös helyre állítjuk. A maradék tejszínhab 2/3-át a torta tetejére és oldalára kenjük. A többiből a szélére 12 tojásdad kört nyomunk, belsejükbe ribizli-öntetes meggyet teszünk. A torta oldalát megszórjuk reszelt csokoládéval, a közepét pedig pisztáciával.
Feketeerdei meggytorta 2.
Hozzávalók: A tésztához: 7 tojás, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg kakaópor, 6 dkg vaj. A töltelékhez: 46 dkg meggybefőtt, fél liter meggylé, 4 dkg cukor, fél rúd fahéj, 2 púpozott kávéskanál étkezési keményítő. A díszítéshez: háromnegyed liter tejszín, 6 dkg cukor, 6 cl cseresznyepálinka, 6 cl szirup, csokoládéreszelék vagy forgács, porcukor a beszóráshoz. Elkészítés: A vajat kis lábasban megolvasztjuk. A tojássárgáját a cukorral forró vízfürdőben sűrű krémszerűvé verjük, majd kivesszük a vízfürdőből. A lisztet és a kakaót a tojáskrémre szitáljuk, nem szabad elkeverni vele. Hozzáadjuk a langyos folyékony vajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egyharmadát a tésztához adjuk, és óvatosan összeforgatjuk vele, majd ugyanígy járunk el a tojáshab másik részével. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A piskótamasszát a tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, és a középső sínen 30-35 percig sütjük. Egy éjszakán át pihentetjük. A meggyet szitán jól lecsöpögtetjük, a levet felfogjuk, majd a lé negyedét a cukorral és a fahéjrúddal felfőzzük. A fahéjat kivesszük belőle, a folyadékot a kikevert keményítővel megkötjük, majd az egészet néhányszor felforraljuk. A meggyet óvatosan hozzákeverjük, vigyázva, nehogy a szemeket összenyomjuk. Az egészet mégegyszer felforraljuk, levesszük a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni. 16 meggyet félreteszünk a díszítéshez. A kihűlt piskótatésztát óvatosan meglazítva kiemeljük a formából, és kétszer vízszintesen elvágjuk.
folyt.
Volt egy receptem, csak elcsiribáltam. AZ alapján egyszerűnek tűnik, csak a krémhez valók mennyiségével nem vagyok tisztában. Abban a receptben tálat kell lekváros pikótatekercsekkel kibélelni, bele a túros krém. hűteni és kész. Nade, a túrós krémbe miből mennyit?
Ez a torta frissen a legjobb. Igazán akkor érdemes megsütni, ha meg is eszitek. Erre viszont íze is buzdít!
Hozzávalók:
• 100 g tehéntúró
• 4 ek. olaj
• 3 tojás
• 1 cs. Vaníliáscukor
• 50 g méz
• 200 g liszt
• 1 teáskanál sütőpor
• ¾ kg alma
• 60 g folyékony méz
• 1/8 l tejföl
Elkészítése:
A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a vaníliáscukorral és a mézzel. Összekeverjük a sütőport a liszttel, és az eddigieket összekeverjük. Tortaformába tesszük a tésztát, és hűvös helyre tesszük. Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, és eltávolítjuk a csutkáját. Rövid időre sós vízbe mártjuk és kivesszük a csutkáját. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és körberakjuk a tésztán. A tortát forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük (kb. 25 perc). Két tojást a folyékony mézzel és tejföllel jól felverünk, és ráöntjük a tortára, majd tovább sütjük, míg az öntet aranyszínűvé válik és kemény lesz.
LÚDLÁB (gyors, kiadós, család kedvence süti)!
6 tojás sárgáját 3 evőkanál vízzel és 10 evőkanál cukorral habosra kikavarni, majd hozzáadni 1 csomag sütőport, 3 evőkanál kakaót, 4 evőkanál mézet, 10 evőkanál lisztet, végül a 6 tojás fehérjéből felvert habot. Hagyományos méretű tepsiben sütve kb. 4-5 cm magas lesz kisülve (a piskótánál -a méz miatt- keményebb tészta). A sütési hőfok: 160, tűpróbáig.
Krém: 5 dl tejből és 6-7 evőkanál grízből kemény tejbegrízt főzünk, amit sűrű kevergetéssel kihűtünk. Ezután 1 tojás sárgáját keverünk hozzá.
Közben 25 dkg vajat 30-35 dkg porcukorral kikavarunk és a kihűlt grízhez keverjük. Aki szereti egy pici rumot is önthet hozzá- én nem szoktam.
A tetejére csokimáz kerül. Én minden sütire az alap csokimázt teszem: 3 evőkanál kakaó, 3 evőkanál cukor+ pici víz (éppen hogy csak kavarni lehessen), picit főzni, kicsit hűteni+ beledarabolni 1 vajat.
Gesztenyerolád
Hozzávalók:10 dkg háztartási keksz, 20 dkg gesztenyemassza, 10 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 3 dkg kakaó, 1 dl tej, 2 dkg liszt, rum.
A kekszet ledaráljuk és összedolgozzuk a gesztenyemasszával, a fele vajjal, a rummal, és 10 dkg cukorral. A tejből és a lisztből sűrű tejmártást főzünk, beletesszük a kakaót, a megmaradt cukrot és vajat. Az ujjnyi vastagra nyújtott gesztenyét ezzel megkenjük, felcsavarjuk és lehűtve szeleteljük.
Úgy emléxem, a Charlotte receptje benne van a Lajos Mari-Hemző Károly szakácskönyv sorozat valamelyik kötetében, vagy az ünnepi ételekben vagy pedig az édességekben.
De tudod, hogy nagyon macerás ám! :))
A tésztához:
18 nagy tojásfehérje
55 dkg cukor
22 nagy tojássárgája
22, 5 dkg darált mandula
45 dkg liszt
22, 5 dkg olvasztott vaj
A krémhez:
6 nagy tojássárgája
180 ml cukor
1 kg mascarpone sajt
450 ml tejszínhab
1 kg málna és áfonya vegyesen
porcukor a szóráshoz
Előkészítés:
Elkészítjük a tésztát: felverjük a tojásfehérjét, és apránként hozzáadjuk a cukrot. Kikeverjük a tojássárgáját, és hozzáadjuk a fehérjéhez. A masszába keverjük a mandulát, a lisztet és a vajat. Kivajazunk, kilisztezünk két - egy nagyobb (28 cm átmérőjű) és egy kisebb (20 cm átmérőjű) - kapcsos tortaformát.
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A masszát szétosztjuk a két tortaformába. A kisebbiket 30, a nagyobbikat 45 percig sütjük. A biztonság kedvéért tartsunk tűpróbát. Hűlni hagyjuk. Elkészítjük a krémet: kikeverjük a tojássárgáját és a cukrot. Hozzáadjuk mascarponét. A tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a krémbe. Éjszakára be hűtjük. A gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, alaposan lecsepegtetjük. Hat részre osztjuk. Mindkét tortát vízszintesen három lapra vágjuk. A krémet négy részre osztjuk. Az egyik nagyobb adagot rákenjük az első nagy tortalapra úgy, hogy a szélétől 2, 5 centire már ne kerüljön a masszából. Rászórunk egy adagnyi gyümölcsöt, és belenyomkodjunk. Lefedjük a középső lappal, és megismételjük a műveletet. A tetejét lefedjük a harmadik lappal, és kissé rányomkodjuk. A kisebb tortáhasonlóan elkészítjük. Mindegyik tetejét dekoráljuk gyümölcsökkel, és szórjuk meg porcukorral.
Papsapka-torta
Hozzávalók:
1 liter tejszín (!),
10 dkg étcsokoládé,
5 dkg vanília ízű pudingpor,
4 dkg vaníliás cukor,
3 tojás,
6 dkg liszt,
6 dkg porcukor,
2 dkg zselatin,
10 dkg cukrozott gyümölcs
Elkészítés:
Először is kell egy kb. 20 cm átmérőjű félgömbforma :). (Persze más, hasonló formájú - pl. salátás - edényben is elkészíthető, de akkor a hozzávalók arányosan változtatandók!)
A tejszínt habbá verjük :)) Az étcsokoládét kevés vízzel felolvasztjuk, egy másik edényben az előírás szerint elkészítjük a pudingot, felturbózzuk a vaníliás cukorral. A tojásokból, lisztből, porcukorból piskótát sütünk, kivételesen jobb, ha nem vastagabb 1 cm-nél! (Ebből a formázóedény mérete szerinti körlapot vágunk majd ki. ) A zselatint felolvasztjuk. 50 dkg habot, a puding és a zselatin felét összekeverjük, beletöltjük a kupolaforma aljába kb. a feléig. Erre egy piskóta körlapot helyezünk, majd a második krémadagot keverjük össze a maradék tejszínhab, a felfőzött csokoládé és a cukrozott gyümölcs felhasználásával. Ezt a csokoládákrémet egy megfelelő méretű piskótalappal borítjuk be, majd az egészet behűtjük. Ha a krémek kemények, tálra borítjuk a sárga-barna papsapkát. (Tejszínhabbal, tortadarával, friss gyümölccsel díszítheted. )
Drága! Hízlal!! Finom.
Hozzávalók (10 szelethez):
A tésztához:
5 tojás
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál cseresznyepálinka
3 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
3 dkg kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez:
1, 2 dl tej
1 vaníliarúd
5 dkg vaj
50 dkg fagyasztott gesztenyepüré
5 lap zselatin vagy 1 csomag (2, 5 gramm) zselatinpor
3 dl tejszín
A díszítéshez:
30 dkg kész marcipánmassza
3 dkg porcukor
Elkészítése:
A sütőt közepes lángra (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegítjük. A tojások sárgáját az őrölt fahéjjal, a pálinkával meg 2 evőkanál vízzel habosra keverjük. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral meg a sütőporral átforgatjuk. A kétféle tojásos masszát óvatosan egymásba forgatjuk úgy, hogy közben a kakaós lisztet is apránként hozzáadjuk. Egy 22 centi átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a masszával megtöltjük, a forró sütőben 25-30 percig sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A tejet a hosszában kettéhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd kiemeljük belőle. Utána a vajjal meg a gesztenyepürével összegyúrjuk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kissé kinyomkodjuk, a gesztenyekrémbe keverjük a habbá vert tejszínnel együtt. A tortalapot lapjában elfelezzük, a krémmel megtöltjük, és az oldalát meg a tetejét is körbekenjük vele. Dermedni hagyjuk, végül a marcipánmasszából kiszúrt formákkal díszítjük Még gazdagabb, ha a krémmel csak töltjük a tortát, kívülről pedig olvasztott csokoládéval vonjuk be.
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc
Habkönnyű torta
Hozzávalók 6 személyre:
2 érett papaja
1 kis ananász
2 teáskanál citromlé
2 csomag zselatin (20 g)
10 dkg cukor
2 tojásfehérje
2 dl friss tejszín
1 db 18 cm átmérőjű kerek piskótalap
Előkészítés:
A papaját meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, és kisebb darabokra vágjuk. Az ananászt meghámozzuk, éles késsel kiszedjük a húsát. Néhány gyümölcsdarabot félreteszünk a díszítéshez. A maradék gyümölcshúst külön-külön összeturmixoljuk, átpasszírozzuk, és 1-1 teáskanálnyi citromlevet keverjünk hozzá.
Elkészítés:
A zselatint a csomagon szereplő utasítás szerint hideg vízben feloldjuk, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd tovább folytatva a keverést, cseppenként hozzáöntjük a még forró zselatint. A felét a papayapüréhez, másik felét az ananászpüréhez adjuk. A tejszínt felverjük, felét az egyik keverékbe, felét a másikba keverjük. A tortalapot kettévágjuk. Az alsó lapot megkenjük az ananászhabbal, majd 10 percre visszatesszük a hűtőbe. Rátesszük a másik fél tortalapot, megkenjük a papajahabbal. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. A tetejét csillaggyümölcs szeletekkel, ananásszal, papajadarabokkal díszítjük.
Hozzávalók 16 szelethez:
4 tojás
12, 5 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
fél csomag sütőpor
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs leve
2 evőkanál narancslikőr (vagy triple sec)
A krémhez:
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
2 evőkanál narancslikőr
A díszítéshez:
16 szem cukortojás
10 dkg vágott pisztácia
Előkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük. Kivajazzuk egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját, és sütőpapírt fektetünk rá. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés:
A tojásfehérjéket 4 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a cukrot és a vaníliás cukor. Beledolgozzuk a tojássárgákat. Végül a lisztes keveréket is lazán beleforgatjuk. A formába töltjük, és a sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. A torta szélét késsel meglazítjuk, rácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A tortát vízszintesen kétszer elvágjuk (három lapra vágjuk). Összekeverjük a narancslevet a narancslikőrrel, és megcsepegtetjük vele a tortalapokat. A krémhez a vajat a porcukorral, a tojássárgákkal és a likőrrel habosra keverjük. A krém egyharmadát az alsó tésztalapra simítjuk, ráborítjuk a középső lapot, rákenjük a krém második harmadát, végül a felső tortalapot is ráborítjuk. A maradék krém felét csillagcsőrös habzsákba szedjük, a többivel bevonjuk a tora oldalát és tetejét. A habzsákból megdíszítjük a tortát, habrózsákkal kijelöljük a szeletek helyét. A habrózsákra egy-egy színes cukortojást ültetünk, és a pisztáciát a torta közepére szórjuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
Szórt torta
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
25 dkg liszt+a formához
1 teáskanál sütőpor
60 dkg szilva
25 dkg joghurtos vaj+a formához
25 dkg cukor
Egy csipet fahéj
5 tojás
A szóráshoz:
12 dkg liszt
7 dkg vaj
7 dkg cukor
1 csipet fahéj
Előkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral. Kivajazunk, és liszttel beszórunk egy kapcsos tortaformát. A szilvát megmossuk, négybe vágjuk, magját kidobjuk.
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a fahéjat habosra keverjük. Egymás után hozzáadjuk a tojásokat, végül a lisztes keveréket. A masszát a formába öntjük. A tetejére rakjuk a szilvákat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A szóráshoz a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, a cukorral és a fahéjjal, és a tortára szórjuk. A sütőben kb. 50 percig sütjük.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 1, 5 óra múlva
Hozzávalok: 12, 5 dkg sima liszt, 1 ev. kanál rizsliszt, 1O dkg feldarabolt hideg vaj, fél teáskanál finomra reszelt citromhéj, 1 ev. kanál citromlé.
A sütöt elömelegitjük 18O c-osra. Konyhai robotgéppel rövid ideig keverünk 12, 5 dkg sima lisztet, 1 ev. kanál rizslisztet, 1O dkg feldarabolt, hideg vajat, fél teáskanál finomra reszelt citromhéjat, és 1 ev. kanál citromlevet. Lisztezett felületre boritjuk, és kinyujtjuk 5 mm vastagra. Tetszetös formákat vágunk ki belöle, és sütöpapirral fedett sütölemezre tesszük. 1O-12 perc alatt halvány aranyszinüre sütjük. Mintegy 2O darab.
Jó étvágyat!
Malakoff torta
Hozzávalók:
2 doboz babapiskóta
15 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg dió
4 tojás
1 dl tej
fél dl rum
1 pohár tejszín
kevés gyümölcsíz
Elkészítés:
A vajat 12 dkg cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük, beleteszünk 3 dkg cukrot és a diót. A két masszát összekeverjük és megkenjük vele a jénai tálba rétegesen lerakott, rumos tejbe áztatott és gyümölcsízzel megkent piskótákat. Tejszínhabbal tálaljuk.
Méteres torta
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás sárgája
26 dkg porcukor
1 dl étolaj
1 dl meleg víz
3/4 tasak sütõpor
26 dkg liszt
4 tojás fehérje
Krémhez:
20 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 tasak puncsízû puding
2 dl tej
4 evőkanál rum
1 tábla tortabevonó csokoládé
Elkészítése:
A tojássárgát a porcukorral kikeverni, apránként hozzá az étolaj, a meleg víz, sütõpor, liszt és a felvert fehérje. A tészta felét õzgerincben megsütni, másik felébe 2 evőkanál kakaót tenni és még egy kanál vizet.
Ha megsült a két õzgerinc, a tésztákat a bordák mentén felszeletelni, és az idõközben összekevert krémmel felváltva egy világosat, egy barnát összeragasztani. Két rudat kapunk belõle. Ezután mindkét rudat leöntjük tortabevonó csokoládéval. Ha megszilárdult, ferdén kell felszeletelni, így háromszínû lesz a sütemény.
Megjegyzés:
Nagyon ízletes és látványos, aki szeretné, változtathatja a krémet, például a puncs puding helyett 25 dkg gesztenyepürét vagy mogyorókrémet tesz bele.
tésztához:
20 dkg liszt + a nyújtáshoz
1 tojás
18 dkg cukor
15 dkg vaj
20 dkg őrölt mandula
1 evőkanál rum
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
töltelékhez:
20 dkg lekvár (barack, vagy ízlés szerint)
vaj a formához
1 tojássárgája a kenéshez
A tészta hozzávalóit egy csipet sóval simára összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben kb. 1 óra hosszat pihentetjük.
A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk a tortaformát. A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy kb. 2 cm magas pereme is legyen. A tetejére simítjuk a baracklekvárt. A maradék tésztát kinyújtjuk, és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. A lekvár tetejére rácsot fektetünk belőle, majd megkenjük a tojássárgájával. Betesszük a sütőbe, és kb. 45 perc alatt megsütjük. Kivesszük a formából, és kb. 1 óra alatt teljesen kihűtjük.