Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Fánk frissen tartása
Sziasztok!
A segítségeketeket kérném.
Jövőhétre az óvodába a farsangra fánkot akarok sütni. Van receptem, szoktam csinálni, de másnapra már nem olyan finom, friss.
Valakinek van-e ötlete, tapasztalata arra, hogy mit tudok tenni, hogy friss maradjon másnapra a fánk? Esetleg egy olyan recept?
Köszönöm az ötleteket, javaslatokat!
Az en Whirpool micromon lehet allitani a hofokot mert sutni is lehet vele.
en a kozepes hofokon 1 kistanyeron 2 fankot kb 25 masodpercig szoktam melegiteni es finom lesz.
de van aki a 150 fokra elomelegitett sutobe beteszi egy sutolemezre vagy racsra es egy pohar vizet is beallit a sutobe . ellenorizni kell hany perc utan melegszik (talan 5-10 kozot_ es ha eleg forro lehet talalni.
Szia!
Aranyos vagy!!! :) Előtte való hétvégén kipróbáltam jó pár receptet. A hétvégém ráment, de legalább tudtam, hogy melyiket csináljam meg, melyik marad frissen. :)
Az éjjel kelesztettet választottam, hogy ne keljek azért hajnalok hajnalán. S bizony nagyon finom lett, 6-kor aztán gyors kisütöttem, s 10 órára még nagyon finom maradt. :)
Nagy sikere lett! :)
Jó időben én is így szoktam, mutatom a tavaly húsvéti kalácsot, napon kelt, remoskában sült.
A második kivételesen itthon a sütőben.
Az említett bugyolált fánk éppen őszi, esett és hűvös volt.
A sima krumplis, vagy káposztás lángos tésztáját egy fedeles tálban kelesztem, kanállal veszek ki belőle, kicsit meghempergetem a lisztben, majd nyújtom a kezeim között és sütöm.
Van, hogy csak 2 darabot sütök ki, majd megy vissza a hűtőbe. Ha hazaér egy éhes családtag, ismét frissen sültet kaphat, nem kell a rágós másnapit ennie, vagy kidobni, mert kiszáradt, így nem megy kárba.
Egy tartalmasabb leves után kincs a hűtőben a lángostészta.
Sok szerencsét, ügyes kezeket és jó étvágyat kívánok hozzá!
Természetesen a fánkhoz is!
Tapasztalatom szerint a fánk nem kényesebb a többi kelt tésztánál/süteménynél.
Többször sütöttem kempingben, bográcsban.
A bedagasztott tésztát a hálózsákba bugyolálva kelesztettem, csak akkor tudták meg a többiek, amikor a tálcán eléjük tettem az asztalra.
Pedig előtte fürödtünk, beszélgettünk, nem tudták elképzelni, mikor dolgoztam vele.
Jó és türelmes tanítóm volt, a Nagymamám. 8 évesen dagasztottam az elsőt. Véleményem szerint gyakorlat kérdése.
No? MI lett az éjjel kelesztett fánkkal? Érdekelne, hogy vált be?
"Valakinek van-e ötlete, tapasztalata"...
Tapasztalat:
Szombaton begyúrtam a fánktésztát, mivel csak hárman ettük, ezért csak a felét szaggattam ki és sütöttem meg. Frissen lekvárral finom volt.
A másik felét a fedett kelesztőtálban a fűtetlen előszobában hagytam éjszakára. Ebéd előtt másfél órával bevittem, hadd vegye fel a konyha hőmérsékletét, majd a gulyás melegítése alatt kiszaggattam, ebéd után kisütöttem és láss csodát, még jobb is volt, mint a tegnapi!
Ötlet:
Este begyúrod, hűvös helyen reggelre lassan megkel, mint a pogácsák, mert azt is szoktam/szokták így keleszteni, majd vagy otthon, vagy az ovodában, (csak van konyha,meg tudod esetleg beszélni) kisütöd.
Szia!
Pont azt akartam kérdezni, hogy milyen, de már meg is válaszoltad! :)
A mikron nem tudsz hőfokot állítani. Csak teljesítmény fokozatot. De azt se úgy, ahogy sokan hiszik. Ha kiolvasztóra teszed (a miénken pl. 30%-os telj.), akkor szakaszosan megy, így jön ki az alacsonyabb fokozat. A magnetron nem tud kféle teljesítményt leadni.
No mindegy, végszükség esetén elmegy, de egyébként siralmas a mikrózott sütemény.
A mikró nagyobb nedvességtartlmú kajákhoz jó.
Rosszul emlékeztem nem kefír, hanem joghurt.
Elég sok helyen meg lehet találni 10 perces fánk néven
pl: http://www.mindmegette.hu/tizperces-fank.recep t
http://www.nosalty.hu/recept/10-perces-fank
É n már próbáltam sokszor, nem olyan finom, mint a kelesztett, de megteszi.
Azt megköszönöm!! És keleszteni ugyanúgy kell? Vagy a kefír miatt nem muszáj?
Brrrrr..............
Iszonyat, mit művel a kelttésztával a mikró....
Akkor már inkább háztartási keksz. :-)
Ez is jó! Köszönöm! :)
Szeretem a nosalty oldalt! :)
Igen, én is imádok sütni. Viszont a fánktól most félek. Otthon szoktam, azzal nincs gond, hisz délután megsütöm, s estére el is fogy.
De óvodába? Pár évvel ezelőtt tojásnélkülit sütöttem, de akkor otthon voltam, nem volt gond, frissen be tudtam vinni.. de mostanra dolgozó nő lettem. Így elég nehéz megoldani a friss fánkot!
Megint nem tesz be linket ez a qqrq :) nlc-szoft.
buvosszakacs.blog.hu/2007/10/29/mille_feuil le_pierre_herme_kremese#more212268
Jól sejtettem..... Több benne a tojás, és csak a sárgája:
Alul a cukrászkrém.
Hát, a hozzávalók lehet, hogy megegyeznek, de a módszer az biztos nem...
Szerintem jobb helyeken a tojással keverik ki a cukrot, vajat, utána bele a tejbe apránként, majd a lisztet kis tejjel kikeverik és beleöntik vagy ilyesmi. Nálam a liszt és cukor összekeverése miatt a csomósodás kizárt... meg végülis minden benne van, csak más sorrendben... :))
De most már ezt is tudom, hogy milyen krém a krémem....
Szerintem ez nem "anti-krém". :-)
Azt hittem, valami szörnyű zacskós porra gondolsz...
Cukrászkrémnek hívják, ha nem tévedek - legfeljebb a tojás mennyiségével lehet trükközni....
Ja, és persze azzal, hogy igazi vaníliát teszel bele, vagy csak vc-t.
Csak a közétkeztetésre vonatkozó mondatodra:
Nagyon ott van!
Szia!
Én pont most csináltam meg a holnapi ovis farsangr a sütit.
Ezt sütöttemhttp://www.nosalty.hu/recept/kakaos-kiflik elvi leg holnapra is jó, és nincs benne tojás.
Nálunk is egyébként inkább a házisütinek örülnek az oviba, jobban szeretik a gyerekek és ilyenkor ünnepekkór el is várják, hogy vigyünk valamit.
Eddig még nem volt baj belőle.