Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
A kooktanál van egy kicsi fajta.
Szervusztok.
Ha valaki Erdélyböl érdeklödne forma iránt,tudnék küldeni neki,sajnos Magyarországra nem tudok küldeni.
Azért még megvárom a húsvét előtti hetet, állítólag ez az idénye.
Én sajnos nem raktam bele szeszt, de kipróbálom, meg nem rakok bele szódabikarbónát.
Álítólag az sem segít neki. De azért majd még próbálkozom. Vallom, hogy a zsiradék kell, hogy a vitamin fel tudjon szívodni, no de ennyi?? :D
Szerintem valamit elrontunk, nem?
Nekem is az első rátapadt, azt hagytam kihűlni, leszedegettem róla és onnantól jó lett.
---
Én ugyan ezt írtam, hogy finom, de nagyon semmi kis vékony anyaga van a tésztána, mintha levegőbe harapnál és ahhoz képest nagyon olajos, pedig én még szeszt is raktam bele, hogy ne szívja fel úgy az olajat.
Annyira nem pepecselős. A szalagos fánk körülményesebb. Ott huzatmentes kell legyen, keleszteni...Na az pepecselős. Meg fedő, meg ami nem a lisztezett felületen volt, az kerül az olajban alulra, itt meg csak sitty-sutty kikeverem a tésztát és sütöm.
Hajmosás garantálva, ömlött az olajszag a lakásból. :D
Na jó, egye fene...Kicsit rosszalkodtam, mert itt nem szabadna csatlakoztatni a telefont...De hát... :D
Nekem így sierült. nehezen szedtem ki, nem tartja a formáját. Vajon mit ronthattam el?
Fél adagnak álltam csak neki, emberrel csak ketten vagyunk.
Munka után küldök képet, de nem vagyok elégedett. LEhet a tésztát rontottam el. Túl olajos lett.
Elsőre túl forró az olaj, túlságosan átsült. Meg kissé masszívabb (mint a csöröge) tésztára vártam. De lehet én rontottam el valamit. Még majd próbálkozom. De ugye a olajszag egy kis kuckóban..Szóval egyenlőre nem lesz túl gyakori vendég. A tésztát kisütöttem palacsinátnak, ahhoz meg ugye túl vastag lett. :D
Nekem semmi sem jó. :D
Én csak simán beleöntöm a tésztát...
És ha megsült, tök könnyű kipattintani belőle... én duplán is szoktam használni, tehát utána beletöltök még egy adagot, és vissza a sütőbe... (mivel nekem csak 6 db muffint lehet egyszerre...)
szervusztok.
a szilikonos formát ki kell kenn vagy lisztezni?
a választ köszönöm.
Jó, hogy itt vagytok!
Ez biztató, hogy a gyerekeknek ízlett! :)))
Másnapra milyen lett? Kolleganőim kérnek és félek, hogy olyan mint a gofri, csak frissen isteni. Hm?
Tegnapi nap során meglett az én sütőformám is. Ha minden jól megy, akkor ma nekiállok. Kaptam receptet is az illetőtől. Épp a lakhelyemen járt (Pécs) és elhozta, spórolt nekem sok-sok postaköltséget. Korrekt és segítőkész ember. :D
Azt mondta, hogy ne lepődjek meg,ha első alkalommal ráragad, azt modnta utána menni fog. :D
5 perc után feladtam, csorgattam kanállal vagy 4-5 adagot. Majd előjött a lelkiismeretem Megint nekiveselkedtem, és belejöttem. A végére egészen gyorsan ment.
Nagyon sok lett egy adagból, de már csak mutatóba van, nagyon finom, és gyönyörű lett
(a gyerekek azt mondták, csináljak sokszor. hát.....)
Talán nem olvastál figyelmesen, mert ezt is írtam" De reklámozhatná magát, lenne kereslet."
Miért kell ugrani mindenre, ha nem érted a viccet?
Amúgy kollégám megcsinálta a formát a fotó alapján, holnap sütöm.
Még annyit, hogy ha nem lenne a világ ennyire pénzcentrikus, értékelhetnéd azt ,hogy értéket képvisel a munkájával.
Nem értem miért fáj neked, hogy normális gesztusnak vallom,hogy továbbadhatom a számát. Na és ha neki ebből haszna van? Sem az én pénztárcám,se a tied nem lesz ettől nagyobb. És nem kell a máséban turkálni.
Kedves Rena,
Lehet az emberekben a rossz indulatot keresni, de fölösleges. Lehet ironizálni is, de az illetőnek nem ez a fő megélhetési forrása. És igenis mondhatta volna, hogy köszi nem, van elég megrendelőm enélkül is. Nem véletlenül kell nekem is várnom.
Szóval lehet ironizálni...Ha meg nem érdekel a dolog, akkor meg nem kell írni.
Köszöntem.
" És nagyon kedves az illető. Megengedte, hogy az elérhetőségét továbbadjam. :D"
Mily meglepő. Kell neki a bevétel.
De reklámozhatná magát, lenne kereslet.
Ennek a fánknak nincs tömege, mintha a semmibe harapnál bele, amikor megemeltem a púpos tányért elcsodálkoztam, hogy milyen könnyű.
A csörögének meg azért van vastagsága, mégha nagyon vékonyra is nyújtod.
Nem olyan, mint a csöröge, az más, az nekem jobban ízlik. Ez nagyon olajos ahhoz képest.
Azért tudom, mert nem olyan régen sütöttem azt is, és az jobb volt.
Az előbb (jól az előbb, még a délelőtt) elírtam. 3500/db. :D
És nagyon kedves az illető. Megengedte, hogy az elérhetőségét továbbadjam. :D
Mindenkinek hálás vagyok a segítségért.
AMint megérkezik a formám (azt modnta legalább sajnos két hét), akkor rögtön tudósítok.
Megsütöttem, de
csak az álljon neki, aki bírja idegekkel, haladós, de nagyon monoton, én a végén, már nagyon utáltak, pedig egyre jobban belejöttem.
Akinek "mélysütés" fóbiája van, az se csinálja,
a fánk maga vékony, lehelet könnyű, de rengeteg olajat tartalmaz.
Ne tegyetek bel szódabikarbónát vagy sütőport, mert nem marad szép alakja, eltorzul a minta.
Érdemes a tésztába egy kis pálinkát, rumot, vagy valamilyen szesz félét önteni, úgy, mint a forgács/csöröge fánk tésztájába, hogy ne szívja annyira magába az olajat.
Ugrófánk: (csirri)
10 dkg étkezési búzakeményítő+10 dkg liszt (vagy 20 dkg liszt), egy evőkanál porcukor, 2 cs. vaníliáscukor, 4 tojás, 2,5-3 dl zsíros (3,5 %-os) tej. Olaj a sütéshez, porcukor megszórni.
Ezeket egy tálban robotgép legmagasabb fokozatán 1 percig keverjük. Az olajat felmelegítjük, beleállítjuk a sütővasat és hagyjuk átforrósodni. Mikor már forró kétszer egymás után belemártjuk a tésztába úgy, hogy a vas forma csak a pereméig merüljön a tésztába (ez fontos!!!). Ezután a forró olajba "lógatjuk" teljesen, amíg le nem ugrik a formáról a tészta (szinte azonnal, ezért nem szabad, hogy felül is tésztás legyen, mert akkor nem tud leugrani. Ha és persze ezért ugrófánk a neve!!) Sütőlapáttal megfordítjuk a sütit és a másik oldalát is szép aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges olaj lemenjen róla, majd tálba rakjuk a meghintjük porcukorral. Ebből a mennyiségből 70 darab lesz (jó kiadós, szerintem elsőre csak fél adagot csinálj). Egyébként elég szapora készíteni, gyorsan sül.
A recept egy német nyelvről fordított, karácsonyi receptes könyvben volt, Alexandra kiadós, olyan 20 éves...
Várom a visszajelzést, hogy sikerült!!! Sok sikert és jó étvágyat hozzá!!! Ja, amúgy tényleg fincsi!!