Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Szép vasárnapot kedves karácsonyi készülödök
A háttérben olvasgatok, sok jó ötletet találtam itt, ezért gondoltam
küldök Nektek egy gyönyörü karácsonyi éneket.
Sajnos a szöveggel együtt nem sikerült elküldeni.
További szép, izgatott készülödést az ünnepekre
ÉN az elmaradhatatlan
halászlé,
töltött káposzta mellé szeretnék
csinálni
rakott lazacot v túroscsuszával töltött harcsafilét, a lazachoz angol burgonyafánkot
és most találtam a a mézeskalácsos aszaltszilva krémlevest, itt:
http://sulvefove.nlcafe.hu/recept/Mezeskalacsos-aszal t-szilva-kremleves-recept nem tudom milyen lehet és kicsit zavar bennea hagyma , bár azt lehetnagyo apróra is vágni. szerintetek?
+ bejgli,
gabi: a puszedlis alma és a mandulás burgonyfánk hogyan készül?
Orja leves csiga tésztával
rántott husi,gomba,karfiol,hagyma, krumpli
tojássali
gyömbéres mézes sült kacsa
teryakí-s csirke
zserbó
feketeerdő torta a 20 évesnek
madártej torta karácsony alkalmábol
zöld süti
keksz tekercs
és talán fatörzs
Ha karácsonyra ötleteket kerestek, vagy szeretnétek játszani, nézzetek be ide:
http://kifoztuk.hu/
Ingyenesen letölthető gasztromagazin!:)
Szia,
a szezámos krumpli engem is érdekel, és a francia liba is
Szia!
A szezámos krumplit hogy csinálod? És mihez szoktad készíteni?
Ragica, tanito neni, de jo, hogy latlak!!!
En is betolakszom közetek.
Szenteste:
Lazacos csillagok madarbegy salataval
Szarvaspörkölt galuskaval es romanescoval, nekem pluszba afonyakompottal
Kaves pannacotta
25.
Burgonyakremleves füstölt pisztranggal es kaviarral ( utobbi csak nekem, ugyanis senki nem eszik rajtam kivül kaviart a csaladban)
Francia sült liba baconos zöldbabbal, rokagombaval, sajat töltelekevel talalva
Mezeskalacsos krem
26.
Karacsonyi husleves, ami abban merül ki, hogy csillagformaju szaggatoval kerülnek talalaskor a levesbe a mindenfele belevalok.
De az is lehet, hogy innen veszek ötletet, ha megengeditek
Sült lazacfile makadamiadios bundaba, puszedlis almaval es mandulas burgonyafankkal.
Turos-tejszines poharkrem forro malnaöntettel.
27-en jön az anyosom es itt lesz legalabb egy hetig.
Sütök egy kisebb pulykat, lesz hozza szezamos krumpli, fokhagymas zöldbab, szerecsendios kelbimbo, sütötökös sargarepa.
Meg magamnak csinalok aszalt szilvaba "dugott" gyöngyhagymat, baconba tekerbe es ropogosra sütve.
Meg tortak es rengeteg aprosütemeny.
Ma sütök dominokockat, un. biberle-t ( nemet aprosütemeny), un. "ekszerkekszeket" es egyszerü omlos kekszet, amit a fiaimmal diszithetek.
Holnap vegre megcsinaljuk a mezeskalacshazat.
Vasarnap sütök csokis-mascarpones tekercset.
Meg lehet, hogy keszitek csokis-mogyoros stollnit ( szinten nemet, kalacs).
Ennyit rövid-hoszzutavu terveimröl.
Karácsony előtt 2 napig ki se jövök a konyhából, utána viszont 1 hétig nincs gond a "Mit egyek?" kérdéssel.
Dém instrukciója alapján már pár éve mindig elkészítem. természetesen karácsonyi tésztából. Hangulatomtól és a hozzávalók fellelhetőségétől függőem, mikor mit teszek bele. (Az öntet tejszínes-mézes szokott lenni. ) Ettük már melegen, hidegen, kinek hogy ízlett.
A fiam barátnője mindig ezt kéri karácsonyra.
KARÁCSONYI TÉSZTA/ Démétér
Mondjuk a kifőtt tésztát átforgatni pirított fenyőmaggal-kesudióval, meg áfonyával, csöpp mézzel? Szerintem melegen is, hidegen is tök jó lehet.
Vagy ki lehetne keverni egy pohárka narancslevet pirított fenyőmaggal, darált dióval, pici mézzel, reszelt almával, és ráönteni a tésztára.
Még olyat is el tudok képzelni, hogy igazán karácsonyos legyen, hogy piros meg zöld almát vágsz össze hámozatlanul kockákra, közben citromlével locsolgatod, hogy ne barnuljon. Egy serpenyőben vajon megpirítasz diót, fenyőmagot, rászórsz cukrot és fahéjat. Jó kis ropogós-illatos lesz. Rumba vagy likőrbe áztatott vörösáfonyát is vehetsz egy-két marékkal. Na, és akkor mindezt össze lehet keverni a kifőtt tésztával. Tálalás előtt egy kanálnyi mézet lehet rácsorgatni.
Vagy mondjuk narancskockákat, mandarinkockákat, mogyorót és marcipánt lehetne kikeverni vele...
Az almás-sajtos tésztasalátákat szeretitek? Mert azt is lehet karácsonyosítani pirított magokkal és kis narancshéj-reszeléssel.
Vagy csinálni egy jó fűszeres (chilis-fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres) körtekompótot, és azt összeforgatni a főtt tésztával meg egy nagy adag tört dióval.
Sziasztok!
Rágica: Te aztán jó sok mindent fogsz sütni-főzni! Megtennéd, hogy leírod a karácsonyi tésztasaláta receptjét? Előre is köszönöm.
Sziasztok!
Köszönjük szépen! Nagyon jó receptek.
Köszönöm az áfonyaszósz receptjét!
Ha esetleg lenne még valaki, aki másképp készíti azt is szívesen olvasnám!
Nálunk a menü még nem biztos, de kezd körvonalazódni. Mindenki kívánhat egy süteményt és egy ételt, ami nem kell, hogy feltétlenül karácsonyi legyen. (Aztán én úgyis azt főzök és sütök, amit én szeretnék. De a kívánságokat mindig teljesítem, legfeljebb még bőven kipótolom. )
- Narancs krémleves / Démétér
- Diós szárnyas krémleves/ sherpa
- Óvári sertéssült, kicsit saját módon
- Vörösboros aszaltszilva mártás
- Sajtos-tejszínes krumpli
- Rántott hal
- Mandulás-mazsolás rizs
- Karácsonyi tésztasaláta/ Démétér
- Májjal töltött baconba tekert csirkemell
- Krokett
- Áfonya mártás
Sütemények:
- Gesztenyés alagút
- Florentin
- Ferrero rocher/ szamóca
- Rafaello/ Ízbolygó
- Mazsolás töltött puszedli
- Mozart golyó/ latsia
- Rakott rétes/ szamóca
- Mézeskalács/ csirri
- Bonbonok
Köszi.
Közben meg is oldodótt a probléma, mert kiesik a vacsorameghívásom, így tudok elözö délután készülni.
Na mindenki tudja már mit fog fözni? Igen elcsitult a topik.
Mi az ünnepeket a szülöknél töltjük, úgyhogy nekem nem kell a menün gondolkodni, most viszont szülinapi bulira készülök, és lenne egy kérdésem.
Meg lehet sütni a képviselöfánk tésztáját két nappal elöbb, vagy kiszárad ennyi idö alatt? Megtölteni mindenképp aznap fogom, de jó lenne, ha kicsit elöre tudnék dolgozni, mert elég sok dolgom lesz. Rádásul a buli elötti nap egyáltalán nem lesz idöm, max. este 11 után...
Köszi a segítséget :)
Hű,
ez nagyon jól hangzik, köszi. El is készítem.
Megvan a listám, sok mindent készítek. Nem bírtunk lejjebb adni, minden annyira jól hangzik. A két leves a Férjem kívánsága, 1000 másikat, amit én ajánlottam, nem díjazta..
Ez készül nálunk:
- Currys lencseleves sült hagymával
- Fehérrépaleves gyömbérrel, naranccsal
- Buongiorno - tenger gyümölcsös ragus lazac fehérboros zöldségekkel
- Libamáj hagymalekvárral
-Baconban grillezett camambert chilis cukkinivel
-Csirkemell bormártásban zelleres krumplipürével
Édesség nem igen készül, max. egy tiramisu.
sziasztok,
egész megéheztem, Titeket olvasgatva :-)
tudnátok abban segíteni, hogy hol lehet Pesten kacsamellet beszerezni?
köszönöm,
rozibanya
Kellemes unnepeket
Hagyma lekvar - szuperul megy minden majpastetom/ majas dolgohoz.
En szoktam hozza tenni egy kis szaraz vorosborst a fozes soran .
Ha vkinek van ideje az teheti a hagymat vajba es a sutobe 180 fokon lezarva magaban fog megparolodni es utanna egy kis cukorral karelemizalni ....
Nekem van hagyma leves alapom amihez igy kell a hagymat parolni
Sziasztok!
Zsadri, ebben a fehérboros-zöldséges cuccban is van krumpli. Persze egyáltalán nem muszáj beletenni, ha nem akarsz. Leírom, hogy én hogy csináltam.
Volt benne krumpli hasábokra vágva, gomba, hagyma, fokhagyma, cukkíni, padlizsán, kaliforniai paprika, paradicsom, só, bors és kevés fehérbor.
A zöldségeket nagyjából egyforma darabokra vágtam, sóztam, borsoztam. Beledobáltam egy kivajazott tepsibe, ráöntöttem a fehérbort, lefedtem alufóliával és addig sütöttem, amíg majdnem teljesen megpuhult a krumpli. Ekkor levettem róla a fóliát és készre sütöttem. Nagyon fincsi volt a fehérbortól. Fűszerezni szerintem bátran lehet úgy, ahogy Ti szeretitek.
Csitar: én is tervezek töltött dagadók franciasalátával az ünnepekre, mert az hidegen is jó (sőt), és bármikor előkaphatom, ha beesik vki vendégségbe. Meg hát szeretjük is. Nekem általában az a bajom, hogy a legtöbb helyen olyan dagadót lehet kapni, ami nem alkalmas arra, hogy megtöltsük. Utoljára a Corában vettem, ott én is felszúrattam.
Sziasztok!
Tegnap én is megvettem a család töltött dagadójának az alapját. 4,5 kg 5 db nagyon guszta húst, amit a hentes fel is szúrt, 22 -én töltöm és sütöm.
Izs4: köszi, igen arra a lazacra gondoltam. Lehet csinálok krumplit is, meg fehérboros zöldséget is. A kicsik miatt. A fehérborosat hogy csináltad?
Én is Dém receptjét néztem ki. :o) Biztos finom lesz a májjal, én is úgy vagyok, mint te, hogy megkívántam, s akár passzol, akár nem, lesz. :o)))
Bocsánat, most látom, elírtam a neved, ne haragudj!
Zsadri: a tenger gyümölcsei ragus lazacra gondolsz? Amellé én fehérboros sült zöldséget készítettem tavaly, de akár vmilyen fűszeres sült krumplit is el tudnék képzelni hozzá.
Nem vagyok egy nagy hagymalekvár szakértő, de a libamájhoz (vagy kacsamájhoz) egész biztosan passzol. Legalábbis nekem nagyon bejött együtt a kettő, amikor ettem! Egyébként én is narancslevest fogok csinálni, meg lilahagyma lekvárt is. Csak én Wellington szűz mellé. Akár passzol, akár nem, csinálok, mert annyira megkívántam! Elmentettem Dém receptjét, bízom az ízlésében.
Sziasztok!
Gyorsan végigmentem a topikon, majd még jegyzetelgetek...
Mi ketten leszünk szenteste. Nálunk már aznap is van ünnepi ebéd, méghozzá a Nagyszüleimnél, 25-én szüleimnél, 26-án párom szüleinél leszünk.
Levest nem nagyon szoktunk (ebédre van halászlé, imádom:), de a diós szárnyaskrémleves nagyon megfogott:) Főételt még nem tudom, sütit többfélét készítek.
Férjemnek elég a mézeskalács és a gyümölcskenyér, ami mindig van, isler is lesz (én imádom), a többit még kiötlöm, a 2011-es topikból is mentettem le dolgokat... Lehet megpróbálkozok a bejglivel, sose csináltam: túróssal és gesztenyéssel. Minimum 5-6 féle süti lesz, főként elállók, mert ajándékba is szokta adni munkahelyen, de 26-án is még viszem anyósomékhoz. De lehet lesz még egy desszert csak kettőnknek is.
Ja és a mézeskalács kivételével cukormentesek és finomlisztmentesek lesznek.
Amit nagyon ennék és imádok, az a libamáj amúgy, de párom nem ugrál a májért...
2 éve csináltunk lazacot, de annyira nem jött be.
Juj, köszönöm szépen a receptet.
A leves jól hangzik, akkor tuti ez lesz. :o)
Ma én is elkészítettem az adventi koszorút. A másfél éves kisfiam szerint CÉP! :o)
Szia Andi!
Gondolom ez pecsenyekacsa máj lehet, nem? Ilyet még nem vettem, én ezt kacsazsirban hirtelen sütném ki, úgy, mint a csirkemájat, kívül vékony piros-barna kéreg, belül krémes állag, - ha vastagabb a máj, célszerű lenne még hidegen kettészelni - de előtte sóznám, borsoznám, fontos az ízesítés. Amit én csinálok, ott a húsleves alaplé, és a vörös-és fokhagymák adják az ízesítést.
Most hogy 2. alkalommal nézem.... Tényleg olyan mintha hasbeszélő lenne.. pedig nem is tudtam hogy a mikulás erre is képes :D
Lehet hogy szuperereje is van? :O
Majd nézzetek bele a Kifőztük decemberi számába...
Rengeteg recept lesz benne... a karácsonyi menühöz, az előkészületekhez, az ajándékokhoz...
http://kifoztuk.hu/
A kérdésedre meg csak félig válaszoltam.
A narancskrémleves : hmmm az maga a tökély, édes, sima selymes krémes, tömény karácsony a tejszín a narancs, fahéj izzel. Elkészíteni sem bonyolult, és előre elkészítve , hidegen tökéletes.