Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Rénszarvas pörkölt hogy ??
2011-09-08 16:241.
Torolt_felhasznalo_572250
Létrehozva: 2011. szeptember 8. 16:24
Svédországban ettem rénszarvaspörköltet, tejfölösen volt elkészítve...nagyon finom volt..hoztam is tőlük két kilót lefagyasztva, de a neten nem találom az elkészítését...ti tudjátok esetleg?
Ez a topik, igaz mar regi, de en csak most talaltam ra.
Unger, szerintem nem vagy jol tajekoztatva, mert igen is esznek a svedek, es a finnek is renszarvast. Annyiban igazad van, hogy lent delen ez a hus delikatesz, mert arra nem elnek renszarvasok, es föleg azert nem esznek sokan, mert nem tudjak elkesziteni rendesen, es maj izu lesz a hus. A renszarvas sokkal nagyobb mint egy kecske, es nem telepeken nevelik öket, hanem szabadtartasban, vadon, de minden renszarvasnak van gazdaja.
Ez a (poro) renszarvas eredeti wiki reszlete: "Urosporon paino voi olla 90–180 kg ja lapakorkeus jopa 127 cm; naarasporo on jonkin verran pienempi, 60–100 kg. Vastasyntynyt vasa painaa 4–6 kg. Poron pituus on hännästä turvan kärkeen 150–210 cm. Poron elinikä voi olla 18–20 vuotta."
A lenyeg, a bak 90-180kg, 127cm magas, 150-210cm hosszu. Eleg nagy egy kecske lenne.
A (hirvi) Javorszarvas: "hirvieläimistä, aikuinen painaa 500–825 kilogrammaa. Ruumis voi olla kolme metriä pitkä ja hartioiden kohdalta 2,3 metriä korkea"
A javorszarvas bak 500-825kg, 3m hosszu, es 2,30meter magas.
A renszarvast vagohidakon vagyjak, mig a javorszarvas vadasszak.
Bocsass meg, nem kötözködni akarok, de en itt elek lappföldön, az eszaki sarkkörön, ahol mindennapos a renszarvas hus eves, föstölten, nyersen szaritva, sulten, vagy eppen fözve. Egesszen mas, mint a szarvas husok. Semmihez nem lehet hasonlitai, es az elkeszitese sem lehet ugyan az, mert ha Pl. tul sutöd, maj ize lesz. Vörösbort nagyon-nagyon ritkan tesznek a renszarvas hushoz, viszont a borokabogyo nem maradhat el, hiszen az itt vadon terem, ez vedett növeny, ill. szimbolum, ezert is szeretik az etelebe tenni. Tejfölt szinten nem tesznek, mert az savanykas, helyette mindig tejszint hasznalnak. Ezek az eredeti dolgok, de vannak akaik probalkoznak uj izekkel, eredmenytelenul. mert nem adja vissza az eredeti finom, kulönleges hus izt.
A Google Chrom-mal megnyitott linkkel (http://www.mytaste.fi/e/poron-paisti-pata.html) lehet olvasgatni az (59 poron paisti pata reseptejä) 59 renszarvas pörköltek között.
Udv. Kati
Tőkehúst már ezer éve nem láttam,
----
mert bezárt a lóvágóhíd, azért nem láttál...
Strucc, hmmm... az is milyen finom.
Csak nem töltött káposztát esztek karácsonykor ? Szarvashússal töltve?
Jujj...
El tudom képzelni. A kárpáti szarvasbika is 400-450 kiló. A tavaly egy őzike ráült a férjem motorháztetőjére. Menet közben. Igaz, lassan ment, pont azért, mert látta az istenadtát. Ne tudd meg, mekkora horpadást csinált.
Hogy mi lesz vele?? Nos ahogy irtam mi 10-en vadászunk és egyszerüen elosszuk..tavaly pl nemlöttünk egyetsem...elötte ugy kb 400 kg os volt amiböl mindenki kapott 27kg hust..és plusz 5 kg darálthust...én beteszem a fagyasztoba és a karácsonyi káposztába mindig jávordarálthus van..közben meg lehet enni a többit..a topikindito is valszeg ilyet kapott..
Van egy kisebb összeg amit be kell fizetni adot,na tavalyelött ugy 600 koronát fizettünk..(fejenként 60)..semmi más..persze a vadászatért éves dij van a tulajdonossal..az egy más kérdés..
Képzeld el hogy egy elég magas állat mert a lábai simán felérnek egy auto motorháza fölé..500 kilos ugy beszáll menet közben..nemérdemes a mentöket hivni.. sok baleset van muszály löni öket
"a jávorszarvast az erdö királyának mert az a legnagyobb vadon élö szarvas amiböl évente 8-10 ezret lönek ki."
Basszus, a jávorszarvast kilövöd, és hazaviszed a húsát, vagy eladod, vagy beszolgáltatod, nem tudom mi a szabály arrafelé a kilőtt vad húsával. Tényleg, mi?
A tenyésztett rént viszont levágják, még akkor is ha ez visszataszító.
"A tenyésztett rénszarvasból meg: Finnországban a 2005–2006. rénszarvastartási évben 200196 tenyészrénszarvas volt. Ezek összesen 116488 rénborjat ellettek, amelyekből 94115 került vágóhídra ősszel és a tél elején. A kifejlett rénszarvasok (tehenek, bikák, ökrök (herélt bikák) közül 30038-at vágtak le ősszel és a tél elején."
Ez kerül Európa szupermarketjeibe, nem a levadászott jávorszarvas.
Régebben sok farkas élt ezen a vidéken, de mára gyakorlatilag eltűntek
NEMIGAZ!! sööt annyira nemigaz hogy most pl van 1 farkas aki letelepedett malmö és stockholm között ugy féluton..
A többi meg ugyanennyire igaz.....
Ennek egy jo része elég nagy hülyeség...szerinted kik a rénszarvas alfajai amiröl irtál elöb?? a barnamedve vagy a torkosborz?? esetleg a siketfajd??
Egyébként kimaradt a farkas mert bizony azok is vannak böven mostmár....beirhatod nekik meg azt is hogy NEM norrbotten grofság, ugyanis olyan földrajzi meghatározás itt NINCS hogy grofság..
Nemvéletlenül hivják a jávorszarvast az erdö királyának mert az a legnagyobb vadon élö szarvas amiböl évente 8-10 ezret lönek ki..ha feltudod fogni ezt a számot akkor lehet megérted ...azt is hogy mekkora ez az ország..én 10 darab társammal 600 hektáron vadászom és van engedélyünk 1 darab felnött jávor-ra vagy 2 darab borjura..ez ugyanis a terület nagyságához igazodik..
a felnött jávor 5-600 kilos...a rén ehhez képest egy kecske..Higgy a sulinetnek ha azok jobban tudják...
A Sulinetről egy kis izelítő.
Gleccserek, rénszarvasok és tőzeglápokA 9400 négyzetkilométernyi terülten érintetlen erdőségek és tőzeglápok találhatók. A hegyek oldalait több mint száz gleccser gyalulja ma is, amelyek a völgyekbe érve tiszta vizű patakokat és tavakat táplálnak. A térség jellegzetes állata, a rénszarvas mellett számos állat- és növényfaj otthona és menedéke Lappföld.
A címben szereplő szavak mindegyike alapvető jellemzője a Svédország északi részén, Norbotten grófságban található Lappföldnek, amely Norvégián keresztül Finnországon át egészen Oroszországig nyúlik el. A Világörökség részéhez azonban csak a svédországi, 9400 négyzetkilométeres terület tartozik, ezt 1996-ban vették fel az UNESCO listájára.
Négy nemzeti park: a Padjelanta, a Sarek, a Stora Sjöfallett és a Muddus, valamint két tájvédelmi körzet: a Sjaunja és a Stubba tartozik hozzá. Az első nemzeti parkokat a Sareket és a Stora Sjöfalletet 1909-ben hozták létre. A Padjelanta Nemzeti Parkban találhatók Svédország legszebbnek tartott tavai, a Vastenjaure és a Virihaure, amelyek olyan tiszták, hogy vizükből nyugodtan lehet inni. Lappföld éghajlata a nyugati hegyoldalakon óceáni jellegű, tehát hűvös és csapadékos, a keleti részeken kontinentálisabb, itt az északi sarkkörön túl május végétől június közepéig egyáltalán nem nyugszik le a nap.
Lappföld lakói a lappok, akik keletről érkeztek erre a vidékre i.e. 3500 tájékán. Eleinte halászattal és vadászattal tartották fenn magukat, majd amikor a vadállomány megritkult, fokozatosan áttértek a nomád állattartásra. Fennmaradásukat a rénszarvasoknak köszönhetik, amelyek gazdasági életük alapjai. Használják igavonó állatként, húsát és tejét elfogyasztják, csontjukból és bőrükből használati tárgyakat és ruhákat készítenek, amiket kedvelt színeikkel, a pirossal, sárgával és kékkel díszítenek.
A hatalmas csordákban élő rénszarvas nyáron a tundrán él és ott szaporodik, télre a hatalmas erdőségekbe húzódnak vissza. Ők a világ legnagyobb szarvasféléi, a hímek agancsának a fesztávolsága elérheti a két métert is, érdekesség, hogy a rénszarvas tehene is agancsot visel, bár koránt sem akkorát, mint párja. Lappföld jellemző emlős állatai még a sarki róka, a vidra és a nyest. Itt él a torkosborznak is nevezett rozsomák, ami bár a menyétfélék családjába tartozik, mégis jobban hasonlít a medvékhez. Régebben sok farkas élt ezen a vidéken, de mára gyakorlatilag eltűntek, a barnamedvék száma viszont az utóbbi években szerencsére emelkedőben van. Sok ritka madárfaj otthona is Lappföld, ezek közül a leggyakoribbak és legnagyobbak közé tartozik a siketfajd, az énekes hattyú és a tőkés réce. A ragadozó madarakat olyan különlegességek képviselik, mint a vadászsólyom és a réti sas.
Geológiailag két jellemző táj váltja egymást. Keleten alacsony dombságok, míg nyugaton a Skandináv-hegység 2000 méter körüli csúcsai találhatók. A Világörökség védelme alatt álló terület kétharmadát kitevő hegyvidéken jól megfigyelhetők a legutóbbi jégkorszak nyomai: az U alakú völgyek, a moréna-halmok és a kristálytiszta vizű tengerszemek.
Több mint száz gleccser ma is gyalulja a hegyek oldalait, a völgyekben bő vizű patakok folynak. A fennsíkokon legelők zöldellenek, 1200 méter felett zuzmótelepeket találunk, a rénszarvasok fő táplálékát. A sarki tundra egyedüli fái a törpe füzek. A keleti, alacsonyabban fekvő vidékek jellegzetes növényzete a fenyő és nyír. Az érintetlen erdőségekben 700 éves fákat is találhatunk. A tavak és folyók környékén mocsaras, lápos ingoványok húzódnak.
Ez a sokféle jellegzetesség, amelyet a gleccserek, lápok, erdőségek, a tajga és a tundra ad sajátságos, sehol másutt nem található életközösségeket hozott létre. Emiatt, valamint érintetlenségének megőrzése érdekében lett az emberiség közös kincse Lappföld.
Csak úgy tájékoztatásképpen.Mert hogy te enm találkoztál velük, attól még vannak.
Hát fene tudja....a honfoglaló magyarok még megették a lóhúst, hiszen lovat áldoztak az isteneiknek, és az áldozati állatok húsát elfogyasztották.
De ne menjünk olyan messzire, én is emlékszem, hogy a Garai piacon lóhúst árúsító boltok voltak, a 60-as, 70-es években. És lókolbászt a mai napig kapni. Van gyulai lókolbász, szarvasi lókolbász....
Ne haragudj, de nem értem a hangnemedet.
A rénszarvasnak igenis sok alfaja van, megnézheted bármely zoológiával foglalkozó könyvben is. Hamár az internetnek nem hiszel.
Ha te nem találkoztál velük, az lehet az oka, hogy nem ott van az életterületük, ahol te élsz. De attól még léteznek. Én sem találkoztam struccal soha, mégis van néhány kiló strucchúsom a fagyasztóban, mert kaptam a tenyésztőtől.
És miért kellene minősítened azt, hogy én mit vásárolok? Végülis mit akarsz minősíteni? Az IKEA-t, hogy forgalmazza, vagy engem, hogy megveszem? Megveszem, mert ízlik nekem.
Itthon is vásárolok, elég gyakran, szarvas sonkát, szalámit, sőt még tőkehúst is, persze nem rénszarvast, hanem kárpáti szarvast.
Az Európában forgalmazott, északról származott szarvashús és felvágott viszont inkább rénszarvas, mint jávorszarvas. Mert a rénszarvast háziasították, tenyésztik. Ráadásul a nagybani csomagoláson rajta van a besorolási neve: Rangifer tarandus tarandus. És ez bizony rénszarvas.
Többségében Finnországból importálják, az élelmiszerkereskedelemben "Lapin Poron liha" (Lappföldi rénszarvashús) " az elnevezése.
lehet. de ezt nem kell feltetlenül közölnöd egy lo-barattal.
a magyar hagyomanyosan lovas nemzet. az ember nem eszi meg baratjat, tarsat, segitöjet. a lo-eves erthetö modon kimaradt a kulturankbol. nagyon rossz ellatasu idöszakokat kiveve (haboru) nem elterjedt a lohus evese.
engem ugyanugy undorit a gondolata, mint a kutyaevese. pedig nem lovagolok. söt, felek a lovaktol.
Aha...igaz hogy itt élek már 30 éve és abbol 20 éve vadászom is..viszont eddig még NEM találkoztam egyetlenegy alfajjal sem a rénszarvashoz..persze lehet az internet jobban tudja mint egy egyszerü vadász...az hogy az ikeában te mit vásárolsz nemszeretném minösiteni..(mert igen udvarias keresztény vagyok)
Az "eredeti" receptben (az ötös hozzászólás) nem rén, hanem jávorszarvas van. Azt vadásszák és eszik sokat, az özzel és a vaddisznóval együtt. Én egy erdös helyen élek, sok vadat eszünk itt, de üzletben is kapni, majdnem mindenütt.
Rénszarvast nem nagyon, legalábbis itt a déli vidéken nem láttam üzletben.
Ha a recept kell valakinek lefordítom szívesen, bár egy egyszerü pörköltnek néz ki, kicsit más füszerezéssel.
"A lókolbász nagyon finom."
A lóhús nagyon egészséges, igen magas a vastartalma. Gyerekkoromban mindig azzal etetett a nagymamám, orvosi javaslatra. Pont olyan volt, mint egy jó marhahúsleves.
A Garay piacon vásároltunk, több lóhúsbolt is volt, külön a tőkehúsnak, és több olyan, ahol kolbászt, felvágottféléket árultak.
Tőkehúst már ezer éve nem láttam, de szárazkolbászt rendszeresen veszek a Nagycsarnokban. Jobb, mint a Gyulai meg a Csabai együttvéve. Még a sznob kollégám is megnyalta utána a tíz ujját, aki megesküdött, hogy sose enne lóhúst. (Ezt sosem tudtam megérteni, a lónál szebb és gusztusosabb állat kevés van, ellenben a disznó... )
A lókolbász nagyon finom.
Sokféle rénszarvas van. Pontosabban sok alfaja van. Van amelyik eléri a 300 kg-ot is.
Ezt találtam:
" A skandináv konyha legnépszerűbb húsételei sertés-, marha- és a rénszarvashúsból készülnek, de fajdkakast, őzet, nyulat és medvét is fogyasztanak. Többek között fasírtot, húsgombócokat, párolt és sült ételeket készítenek belőlük. (Csak rénszarvashúsból több száz receptjük ismert.)"
Az IKEA-ban többször vásároltam rénszarvas sonkát.
Mielött megtépnek itt a télapo miatt.....szerintem te NEM rénszarvast ettél hanem jávorszarvast...a különbség az állat sulyában van..kb 300 kg a rén akkora mint egy nagyobb kecske a jávor meg mint egy igazi tehén.......
Svédországban Nem esznek rénhust pörköltnek nyugi mert az egy delikátesz itt is...
A jávor viszont kitünö hus..több évig is eláll fagyasztva,sööt ki lehet olvasztani is többször,nem árt neki....
Pácold be legalább egy éjjel vörösborba a hutöbe utána fél napot mielött fözöd legyen kint a konyhában..a többi meg ugyanugy mint a szarvashust....
pedig ahol él,ott megeszik
azért tartják a telepeket fennt,tenésztik,majd megeszik
szerintem készítsd el mint a szarvast..pl vörösborosan lilahagymával,én ebben a marinade,, ban plussz fűszerek a hűtőben hagyom állni 24 órát..mint egy páclé..jó sok lila hagyma legyen benne
pörkölt alapot csinálsz hagymával,majd bele a húst jó puhára főzöd
fele időnél hozzá öntöd a boros lila hagymás pácot..
én ezt alkalmakkor szoktam készíteni,eddíg őz húsból csináltam
most van vad szezon nem is rossz ötlet
szerintem ugyanez a verzió bográcsban még jobb lehet
HONNAN SZEDSZ RÉNSZARVAS HÚST?
Hát kutya-macska receotet nem küldtem volna,de mondom kipróbálom,szerencsére csak fincsi hot-dogot meg nekik való ételt találtam.
http://www.nosalty.hu/foltos_kutya_recept_57 733
ez már nyami...
Melyik a te országod?
Ott a nyuszi pl. nem kötődik a húsvéthoz, (bár ez részemről rossz példa, mert sosem enném meg) De a rénszarvast simán.
tudom en, tudom. csak a mi orszagunkban a renszarvas-story igenigen kötödik a telapohoz, igy tarsadalmilag nem igazan szokas nyilvanosan olyan recepteket kerni, amelyekben ö a föszereplö...
jo, hogy nem lovas (vagy patkanyos/kutya-macskas/hernyos) receptet kert a topiknyito...
http://www.google.hu/search?hl=hu&source=hp&biw=1440&bih=797&q=r%C3%A9nszarvasp%C3%B6rk%C3%B6lt&oq=r%C3%A9nszarvasp%C3%B6rk%C3%B6lt&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=0l0l1l209160l0l0l0l0l0l0l0l0ll0l0
Remélem sikerült átmásolnom.Jóétvágyat.
Csak halkan jegyzem meg,én nem ennék a Mikulás szánhúzójából.
Kersgélj a vadhús-receptek között a neten.
Én kakukkfüvet és összetört borókabogyót teszek hozzá. A többi nagyjából úgy megy mint a vörösboros marhapörköltnél.
És elötte legalább két napig mustáros-borsos olajban pácolom/érlelem.
Volt egy film - talán a miért éppen Alaszka?! - ahol mindig rénszarvasburgert ettek. Amúgy nekem is rögtön Rudolf jutott róla az eszembe.
Másrészt: én is úgy készíteném el, mint a vadhúsokat. Vannak áfonyás változatok is pl., de sokfélét lehet a neten találni. Őzpörkölt, vaddisznópörkölt, valahogy így keresnék rá én is.
Figyu , itt az eredeti:
2. Bryn lök- och paprikabitar med matfett i en stor stekgryta. Tillsätt paprikapulver, kummin, mejram, tomatpuré och pressa i vitlöken. Rör om och dra grytan frĺn värmen sĺ att inte paprikapulvret bränner.
3. Vänd ner köttet och rör om sĺ att kryddorna och köttet bryns nĺgra minuter tillsammans. Tillsätt vatten sĺ det täcker och avsluta med lite koncentrerad kalvfond. Lĺt gulaschen koka upp och sedan sjuda sakta under lock i 1 1/2 timme.
4. Tvätta en citron noga och riv av en tesked frĺn skalet. Blanda skalraspet i gulaschen och smaka av med salt och vitpeppar.
5. Skala och skär potatisarna i tjocka skivor. När köttet i gulaschen känns klart tillsätts potatisskivorna. Lĺt allt sjuda till dess potatisen är genomkokt. Red av med lite maizenamjöl som blandas med lite kallt vatten för att fĺ en tjockare sĺs. Gulaschen serveras i djupa tallrikar. Om man inte kan fĺ tag pĺ älgkött sĺ gĺr det bra med nötkött. Ta gärna ryggbiff eller fransyska.
Tedd be a fordítóprogramba , mert most nincs kedvem fordítani
Én úgy készíteném el, mint egy vaddisznó vagy szarvasragut. Keress rá vadhús receptekre, és onnan válogass!
semiramis, miért akarna megbotránkoztatni? Vannak országok, ahol esznek rénszarvast, nincs ebben semmi extra.
gondoltam valami más füszerek kellenek hozzá...nem volt olyan hagyomáyos pörkölt íze, amit ettünk....és tejfölös is volt.
De miért gondolod, hogy megbotránkoztatni akarok???
pont ugy, mint BARMELY MAS husbol.
egyebkent megbotrankoztatni akarsz a topikkal?