Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kireped a bejgli!

netti40
Létrehozva: 2009. december 24. 07:38
Kedves Lányok! Van valakinek tuti jó receptje arra, hogy a bejgli ne repedjen ki? A tészta és a töltelék is jól sikerül mindig, de valahogy mégis kireped, pedig pontosan követem az utasításokat. Már félek hozzáfogni. Köszi szépen.
  1. 2014. december 26. 20:4630.

    Bocsánat, egy lényeges dolgot kifelejtettem, csak azután szurkáltam meg egy fa hurkapálcikával, amikor már a tojásfehérje is rászáradt, és jó sok helyen, és a fehérjével is hagytam fél órát száradni.

  2. 2014. december 26. 20:4329.

    Tudom, hogy már kicsit késő, de talán jövőre hasznos tanács. Nem vagyok mai gyerek, minden évben sütök beiglit, de most először sikerült, úgy hogy nem repedt ki. Találtam egy olyan receptet, amely a tésztába 2/3 arányban margarint, 1/3 arányban házi kisütött zsírt határozott meg. Először is könnyebb volt nyújtani, és amikor feltekertem akkor csak tojássárgájával kellett a tetejét, és oldalát bekenni, hagyni fél órát száradni, és utána pedig csak a fehérjével szabadott bekenni. Nagyon szép márványos lett, és én elektromos késsel szoktam szeletelni, így elkerülöm, hogy a vágáskor megrepedjen. Szóval öreg háziasszony létemre, az első igazán szép, gusztusos beigliket sikerült megsütnöm. Remélem többeknek is sikerülni fog!! 

  3. 2014. december 23. 04:2028.

    en most fejeztem be 16  beigli suteset, es mindegyik  megrepedt, ezert olvasgatom itt a forumban mi lehet az oka.


    Tobb receptem van hozza, egyik azt irja este csinald meg a tesztat es tedd be a fridgiderbe reggelig, fele tesztat ugy csinaltam mivel mar este keso volt es megmaradt a 8 beiglire valo teszta,hidegre tettem reggelig, de semmi differencia nem volt a sutesnel. Az utolso 4-et a fiamnak keszitettem cukorral edesitettem, a tobbit Splendaval (edesito, diabetikus)., sutes elott nagyon szepek voltak vigyaztam ra hogy sikeruljon, meg a suto hofokat is kicsit lejjebb vettem, es megis megrepedtek.


    Talan kicsit tobb elesztot hasznaltam a tesztahoz, a gyors elesztobol 4 evokanallal,  50 dkg lisztbol keszult tesztahoz, allas pihentetes kozben meg nottek, es a sutoben is meg nottek.Szerintem ez lehetett az oka a repedesnek


     


     

  4. 2009. december 25. 21:0427.

    http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/?p=Pozsonyi+ki fli

     

    Pozsonyi kifli

    Pozsonyi kifli (70 db)

    1 kg tiszt 0,40 kg vaj 0,10 kg cukor 0,03 kg élesztő 0,01 kg só 2 db tojássárgája 0,2 l tej

           A vajat a liszttel elmorzsoljuk majd a közepébe fészket alakítunk. Ebbe beleöntjük a tejben oldott élesztőt és hozzáadjuk a többi anyagokat is.
           A kidolgozás rövid, de alapos legyen. Az így nyert tésztát feldaraboljuk, meggömbölyítjük és rövid pihentetés után oválisan hosszúkásra kinyújtjuk. A tészta súlyának megfelelő tölteléket teszünk hosszába, a tésztát egymásra hajtjuk és a szélét összenyomjuk. Az így töltött tésztát két tenyerünkkel megsodorjuk, úgyhogy a két vége hirtelen hegyesedjék.
           A dióval töltötteket varrattal lefelé úgy helyezzük a sütőlemezre, hogy behajlított végű kiflivé formáljuk, míg a mákkal töltötteket ugyancsak varrattal lefelé úgy tesszük a lemezre, hogy patkóalakúvá formáljuk.
           Először tojássárgájával, vagy 2 tojássárgája és 1 egész tojás keverékével kenjük be és megkelesztjük, másodszor fehérjével kenjük be és száradásig hűvös helyre tesszük.
           220 C°-os gőzmentes kemencében sütjük.

    Diótöltelék

    1 kg darált dió 0,30 kg morzsa 0,60 kg cukor 0,15 kg méz 0,10 kg vagdalt narancshéj 0,10 kg mazsola 0,005 kg fahéj 1/2 rúd vanília 1 db citromhéj reszeléke 0,45 l víz

           Az őrlemények kivételével minden anyagot a folyadékba teszünk felforraljuk és csak azután keverjük hozzá a diót és a morzsát.

    Máktöltelék

    1 kg mák, darálva 0,60 kg cukor 0,20 kg méz 0,10 kg mazsola 0,08 kg narancshéj 2 db citromhéj reszeléke 0,40 l tej vagy víz

           Az összeállítás módja ugyanaz, mint a diótölteléké. A nyersanyagok súlyvesztesége összeállítás után 4%.

    előzmény:
    bigacsiga2 (26)
    2009-12-25  21:02
  5. 2009. december 25. 21:0226.

    http://www.szamosmiklos.hu/cukrasztankonyv/?p=Pozsonyi+di %F3s+%E9s+m%E1kostekercs+%28beigli%29

     

    Pozsonyi diós és mákostekercs (beigli)

           Mind a tészta, mind a töltelék a pozsonyi kifli előírása szerint készül.
           A tésztát 40% helyett 50% zsiradékkal készítjük.
           A töltelék 15-20%-kal több lehet, mint amennyi a megtöltésre kerülő tészta súlya.

    Hibalehetőségek

           Mitől repedhet ki a beigli?

    A tészta és a töltelék puha, lágy Kelleténél több a cukor a töltelékben A tészta elkelt Hideg a sütőtér

           Miért nem erezett a kenési felület?

    A tésztát gyorsan kelesztettük Az első kenés még nem száradt meg és már rákentük a másodikat Zsiradékszegény a tésztánk
    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  6. Torolt_felhasznalo_159550
    Torolt_felhasznalo_159550
    2009. december 25. 18:0925.

    Sziasztok! 

     

    Szerintem nincs tuti recept! Néha becsúszik egy kis repedés!Nem tragédia! Lényeg, hogy finom legyen! Kellemes ünnepeket!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2009. december 24. 16:4824.
    Köszi mindenkinek a választ. Békés, boldog ünnepeket.
    előzmény:
    chiara82 (23)
    2009-12-24  11:48
  8. 2009. december 24. 11:4823.
    A tetejét pl sosem szúrkálom, hanem mindkét oldalát 3-3 villaszúrással jó mélyen megszúrom, sosem repedt szét idáig.
    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  9. 2009. december 24. 10:5422.

    Nyugi, ha kireped, kireped.

    Én mindig ugyanúgy sütöm, mégis volt már, hogy kirepedt, az idén pl. egy se repedt ki. Lelkük van. ;-)

     

    Kemény legyen a töltelék, az ember hajlamos kicsit hígítani rajta, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, de akkor tuti kireped.

    Meg kell szurkálni teljes hosszában és teljes mélységig, ahogy már előttem is írták.

    Érdekes, hogy nekem, ha kireped, sosem a teteje, mindig az oldala. De olyan is volt már, hogy olyan szépen "egybekeltek" a sütőben, hogy késsel kellett szétválasztani, és akkor hiába nem repedt ki, mégis nyitva volt az oldala.

     

    Ne izgasd magad, mindenképp finom.

     

    (Én pl. hurkát nem tudok sütni, pedig már egy tucat biztos módszert kipróbáltam, mégis mindig kireped. Nem is nyitok lacikonyhát...)

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  10. Torolt_felhasznalo_165995
    Torolt_felhasznalo_165995
    2009. december 24. 10:5321.

    Szia,

     

    a Horváth Ilona-féle recepthez azt írják, h ha kireped a beigli, annak a következő okai lehetnek:

     

    -túl puha a tészta (túl sok atej benne)

    -túlkelt a tésztatúl meleg helyen

    -túl sok a töltelék

    -öltelékben túl sok a cukor

    -a sütő nem volt elég forró.

     

    Nos, ha minden körülmény tökéletes és a csillagok állása is jó, akkor nem reped ki a bejgli

     

    Sok sikert,

    én most vágtam először a bejgli projektbe, minden előírást betartottam, nem is repedt ki, viszont sikerült odaégetnem, mert anyukám -számomra ismeretlen- sütőjét használtamSzóval inkább repedt volna ki

     

    Petra

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2009. december 24. 10:4320.

    Nekem most először nem repedt meg a bejglim..

    egyforma súlyú a tészta és a töltelék.Húsvillával a tetejét végigszurkáltam, egészen az aljáig. 

     

     http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=29 381832

    itt nagyon jó recepteket találsz. 

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  12. 2009. december 24. 10:1719.
    Nagyon megszurkálom, recept szerint csinálom, mindig kireped a legtöbb, de nem számít, isteni finom szokott lenni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_504466 (15)
    2009-12-24  09:33
  13. 2009. december 24. 10:1718.
    nekem soha nem reped ki, itteni receptet használok (tökéletes bejgli topik), ahány dkg tészta, annyi darált mák vagy dió megy bele. Forró sütőbe kell rakni, ha csak langyos és sokáig sütöd, attól is szétrepedhet.
    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  14. 2009. december 24. 10:0317.

    Szia, 

    nekem minden évben kireped.. mindig más receptet próbálok. most az nlc szerintit. tegnap megsütöttük éééééééééés kirepedt. viszont finom lett:-))

     

    azt mondják sok a töltelék de sztem nem lenne jó kevesebbel!

    Ha sikerül neked kirepedés nélkül, küldd el nekem lszi hogy csináltad!

    köszi 

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  15. Torolt_felhasznalo_649460
    Torolt_felhasznalo_649460
    2009. december 24. 09:4816.

    szia.              én nem szurkáltam meg semmivel sehol.  megtöltés után még hagyom a tepsiben az asztalon,(még kel  jócskán,) közben  megkenem  tojásfehérjével, kb 5-10 perc múlva meg sárgájával, amibe egy kanál étolajat teszek. kb félórát van az asztalon és csak utánna teszem a  meleg sütőbe.  a töltelék az cukor-mák összekeverve lekvárral, hogy ne legyen folyós, csak kenhető.

     

    Nagyon sok sikert kívánokm a kipróbáláshoz. és nagyon békés boldog ünnepet  kívánok!

     

    A beiglin kívül én még sós-sajtos perecet is sütöttem. ha kell érdekel, akkor leírhatom ide a receptjét.

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  16. Torolt_felhasznalo_504466
    Torolt_felhasznalo_504466
    2009. december 24. 09:3315.

    Ha nagyon megszurkálod, nem csak olyan felszínesen, hanem leszúrsz a villával az aljáig, akkor nem fog kirepedni, mert távozni tud belőle a gőz, ami kirepesztené.

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  17. Torolt_felhasznalo_507422
    Torolt_felhasznalo_507422
    2009. december 24. 09:1614.

    Hello!

    Ez nem fog vigasztalni... de én olyan perverz dög vagyok, aki szerint a legfinomabb a bejgli, ha kireped. nekem AZ a szelet kell! Isteni! 

     

    És imádom a sűrű tésztájú, kifolyt, kicsit odakapott, rosszul megkelt, csomós tésztákat is. Nekem a leheletkönnyű, tökéletes sütemény max szakácskönyvbe kellene képnek, vagy kirakatba. Soha nem lesz olyan finom egy 'tökéletes', gyönyörű süti, mint egy kicsit félresikerült. Tudod: ronda, finom! 

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  18. Torolt_felhasznalo_946299
    Torolt_felhasznalo_946299
    2009. december 24. 09:0713.

    Szia!

     

    Én a nagymamám bejglijét sütöm midnen évben és mindig isteni. És mindig kireped! Van egy nagyon kedves cukrász ismerősöm, ő mondta, hogy az IGAZI bejgli kireped! Még neki is. Azóta baromira nem érdekel, a lényeg az, hogy nagyon finom. Rengeteg töltelék van az enyémben, tészta alig...

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  19. Torolt_felhasznalo_283751
    Torolt_felhasznalo_283751
    2009. december 24. 08:5812.

    Szia!

    Az en tuti otletem: ha kireped, kuldd el nekem! En igy is szeretem! 

     

    Aldott Karacsonyt! 

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  20. 2009. december 24. 08:5511.
    A "sütik képpel" topikon ezt sütik a lányok.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2009. december 24. 08:5110.
    Tegyél közé sütőpapír csíkot és akkor könnyen ketté tudod őket szedni.A sütőpapírból a barna színűt keresd,nekem a sima fehér(állítólag szilikonos)mindenhez hozzá ragad,nem tudtam sütéshez használni.
    előzmény:
    alpok (9)
    2009-12-24  08:40
  22. 2009. december 24. 08:409.

    Sziasztok!

    Ne aggódjál, nagyon finom a repedt beigli is. Nekem 30 évig volt repedt, 2 éve már nem. Vékonyra gyurom, és sok a massza benne. A titok amire rájöttem: mindig 4 rudat csinálok, amikor kész, bekenem egy tojás sárgájával, amit picike tejjel higitok. Kiteszem az erkélyre 1/2 órát. 2 tojás fehérjét felverek kemény habbá, és a 1/2 óra leteltével, azzal is lekenem, aztán legalább 1 órára szintén kiteszem az erkélyre. Még szerencse, hogy ilyenkor hideg van. Utána villával mindkét oldalát és tetejét megszurkálom sűrün. Előmelegített sütőben 180 C-on sütöm 25-30 percig. Ami engem bosszant, hogy a 4 rud teljesen összeér, de nemakarom 2x sütni 2 rudanként. Azóta nem reped fel, jövőre ki lehet próbálni.

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  23. 2009. december 24. 08:318.

    Nekem van egy nagyon tuti receptem, aminek a végén azt írja, hogy a bejglikat le kell kenni tojással és hagyni melegben hogy megszáradjon, majd le kell kenni újra és kitenni a hidegre hogy megszáradjon. Utána sütni. Ettől szép márványos lesz, és nem reped. Állítólag. Mert egy a 6-ból nekem így is megrepedt de nem nagyon.

     

    Kellemes Ünnepeket.

    előzmény:
    netti40 (1)
    2009-12-24  07:38
  24. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. december 24. 08:217.
    En szeretem, ha a kaja (pl. hurka, bejgli) kireped, mert az azt jelenti hogy van benne anyag rendesen! :)) Ha tudna sok haziasszony, hogy mennyire nem erdemes ilyen aprosagok miatt ragnia magat...:)) Ugyis izleni fog mindenkinek!! Ez tuti! Boldog Karacsonyt!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top