Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
"én találtam ki" kaja
Sziasztok, olyan recepteket várok, amiket úgy érzitek ti "találtatok fel".
Néha az asszonynak(vagy férfinak)kreatívnak kell lennie, és "hozott anyagból" kell gazdálkodnia, mert nincs idő/erő elmászni még ezért-azért a boltba, vagy egyszerűen abból akarunk valamit összeütni,ami itthon van.
És hiába lapozgatjuk a szakácskönyvet, nem találjuk az épp ideálisat.
Ilyenkor elővesszük az ösztönöket, és a gyakorlat teszi a mestert-csinálunk valamit a saját fejünk után.
Na én jól sikerült saját recepteket várok.
Kiváncsi vagyok ti mit alkottatok saját gondolatotokat, megérzéseteket követve.
(nem szeretném ,ha összevesznénk,hogy ez itt meg itt van leírva ezen az oldalon, stb. ha nem tudsz róla,hiába van leírva.egy dolgot többször is fel lehet találni)
A vege lemaradt.
Virsli helyett keszitheto egyeb felvagottal, maradek porkolttel, daralthussal is.
Ha mar igy elokerult ez a topik, en is leirom a sajatomat.
Egy este szerettem volna valamit fozni. De szinte semmibol se volt otthon akkora mennyiseg, amibol onallo etel jott volna ki.
Talaltam a melyhutoben nehany virslit, keves borsot, kukoricat, repat.
A zoldsegeket hagymas, pirospaprikas alapon leparoltam, a virslit felkockazva beletettem.
Kifoztem egy zacsko kagylotesztat. Osszekevertem a zoldseges virsilvel.Ez megy hozza a legjobban, mert a gyerekek imadtak, hogy a zoldsegek-virslik beleultek a kagylokba.
Soha sem lesz egyforma ez az etel. Lehet beletenni paprikat, paradicsomot, karfiol maradekot. Mindent elbir, ami a hutoben, kamraban van. Keszulhet konzerv zoldsegbol is.
Akkor "kenyszerbol" keszult igy, most mar "szandekoson".
Sziasztok! Én is egy magamfajta feltalált receptet találtam ki. Már eléggé híres ez a recept mivel videót is töltöttem róla a YouTube-ra.
Neve: Gyümölcsös palacsinta
Választotok egy gyümölcsöt: Banán, Eper, Barack, Szilva.
Hozzávalók:
-2 db tojás
-2 db (banán, eper, barack, szilva) amelyiket szeretnétek
-egy kis tál.
A két tojást beleütöd a tálkába majd a gyümölcsöt is belerakod. Összetöröd benne. Összekevered majd egy serpenyőbe egy hangyányi olajat teszel. Kicsi darabkákat öntesz a serpenyőbe. Ugyanúgy forgatod ugyanannyi perc alatt mint egy normális palacsintát. Kiforgatod belőle és tejszínhab rá, ha akarsz.
Próbáljátok ki. Nagyon finom!
Nokedlitészta,bele konzervkukorica..igy lehet nagy gombócokat főzni,és átfő könnyedén...vadasmártáshoz pl gyors köret..nem kövezett meg a családom,a miért nem a hagyományos zsemlés gombócot kapták..sőt...
Barackos keverős:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/tortak/bara ckos
Sonkás-szalámis lángos:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/husos-etelek/ sonkas-szalamis-langos
Lencsefasírt:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/v egetarianus-etelek/lencsefasirt
Gomba amarántos bundában:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/vegetarianu s-etelek/gomba-amarantos-bundaban
Szia!
Tegnap megcsináltam a kefírtortát, és isssteni lett!:-)
Másfél ibrik nagy kefírből csináltam, meg 32 deka sárgabarackból, 2 ek. vaníliaaromával, édesítővel (nem tudom, mennyit tettem bele, kóstolgattam:-)) Kellett bele másfél zacsesz zselatin, de a biztonság kedvéért több is volt otthon.
Annyira jó lett, a férjem imádja, este vacsira meg reggelire is ezt ette, én meg ezt hoztam be ebédelni.
Kicsit paráztam - sose főztem még zselatinnal (kezdő vagyok), hogy nem fog megszilárdulni, de olyan szép kemény lett reggelre a hűtőben, hogy ihaj!:-)
Ma is csinálok, de most még több barit teszek bele,kaptunk egy kondérral, magában uncsi, de így... Nyami!
Nagyon köszi a recit!:-)
konyhatündérek közt biztos elveszlik, de mi nagyon szeretjük vacsira a töltött tojást
ez egy kiegészített, átformált recept
3-4keményre főzött tojás
1 kis "rúd" PUHA kenőmájas
kechup
majonéz
mustár
vöröshagyma vagy snidling
kocka kenyér:)
a tojások sárgáját kanállal kiveszem és a májassal, apróra vágott hagymával összekeverem, ízlés szerint megy bele a mustár, pici kechup, annyi majonéz, hogy krémes legyen.ételízesítő és bors is kell bele.
a tojásfehérjékbe visszateszek egy egy kupacnyit, a többit a kenyérkékre kenem.
díszítem paradicsommal, bazsalikommal, majonézpöttyel:)
mi imádjuk vacsira:)
Itt a cukini szezonközepén imeegy nagyon finisüti recept:)
Cukini kenyér:
-15dkg cukor(mézzel vagy édesítővel is lehet helyetesíteni:D
-3tojás,-1cs.sütőpor,-1cs.vanliláscukor,-1mokkáskanál szódabikarbóna,-pici fahéj,-35dkg liszt,-40dkg cukkini lereszelve,-2dl étolaj
A cukkinit nem kell kicsavarni,csak mindent összekeverünk egy nagy tálban és vajazott lisztezett tepsiben vagy özgerinc formában kisütjük:)
egy karaj, és egy csirke receptem nekem is van
fokhagymás karaj csomborral, cseresznye mártással
Omlós csirkemell tökmagos bundában
és tegnap készítettem egy gyümölcskosár torát, ami teljesen a saját ötletem volt, legalább is a design részét illetően (meg a tésztát illetően is)
A húsok nagyon egyszerűek, és finomak,
Lehet,hogy ezt is kitalálta már más is,de azért leírom.
Csináltam már karajból is,de csirkemellből is nagyon finom,szóval;
Ha karaj,akkor kicsit kiklopfolom,ha nem az,akkor csak megnyomkodom miután vékony szeletekre vágtam.Lisztbe forgatom,miután megsóztam-borsoztam.Vajon,vagy margarinon,amibe kis étolajat is raktam,hirtelen mindkét oldalán átsütöm a húsokat,majd félreteszem őket.A visszamaradt zsiradékba lisztet rakok,majd felengedem tejjel,ha összerottyant,egy jónagy doboz tejfölt rakok bele.A bevonómasszánál kissé hígabb,de nem nagyon híg mártást kell kapni.Ha híg,akkor reszelt sajt segíthet,az összefogja.Közben míg hűl,amolyan közepes krumplikat megpucolok,egészben lábosba rakok és pucolok hozzá néhány gerezd fokhagymát.Sózom,aztán hadd főjön.Ha megfőtt,leszűröm,hűtöm,majd karikázom,egy baconnel kibélelt tepsibe.Erre kerülnek hússzeletek,majd a massza.Addig rakom,míg a tepsi tele nem lesz.Bacon nem kell a rétegek közé,csak legalulra.A vége massza legyen,majd arra ismét egy réteg bacon.Be a sütőbe,180-200 fokra.Ha a bacon már chips jelleget ölt,akkor szórok rá reszekt sajtot,visszatolom,míg összeolvad,aztán jó étvágyat.
Ilyenkor nyáron szoktam a grillezéshez a következőt előkészíteni,az apim meg a húsokkal megsütni:
magamnak hegyes erős,aki meg nem szereti,az kapja sárgából.
Tehát; paprikát kicsumázom,a hegyes erősből amennyire lehet,az ereket-magokat eltávolítom (teljesen nem lehet,csak annyira,hogy ne égesse ki a szánk).Ezután a jó sok fokhagymával kikevert brindzát belegyömiszkölöm,a nyitott végére meg alufólia.Megkenem zöldségekhez való grill fűszeres olajjal,majd ahogy mondtam,api felrakja a grillre.Hús mellé,vagy magában,a fűszeres grill cukkinivel is finom.
Leckekikérdezés közben született
Csirkemell csíkok
Liszt
só
vaj
víz
1 tömlős natúr sajt
pici fokhagymakrém
1 doboz kész főtt kukorica konzerv
A csirkemell csíkokat besóztam, összeliszteztem.
Vajon átsütögettem, hogy pici színt kapjanak a csíkok.
Felöntöttem kevés vízzel és fél óra alatt puhára pároltam.
Hozznyomkodtam egy tömlős natúr sajtot, és kevéske fokhagymát.
Hozzáadtam a főtt kukorica konzervet és összerottyantottam.
Azóta is is esszük.
brokkoli, máj, bacon együtt sütve
rizzsel
Szervusztok,kedves topiklakók!
Hu,ez tényleg tök jó ötlet volt, gratula az indítójának!
És lám,milyen sokan vagyunk ,akik fejből,ösztönökkel főznek!
Én imádok úgy sütni-főzni!
Kitalálni,alkotni,és milyen jók kerülnek az asztalra!
Íme egy példány:
Rakott nokedli,akár maradékokból is....
Kifőtt nokedlit bőségesen kivajazott tálban sorban lerakom sonkával,vagy darált húsból készült raguval,gombával,vagy sok zöldséggel,szóval akármivel,tetejére tejföl,reszelt sajtot teszek,és a sütőben arany barnára sütöm,és mire észbe kapok,el is fogyott!Mondjuk jó sok friss salival,ki hogy kívánja!
és desszertnek:
Vanília pudingos túrótorta:
vanília pudingot főzök,belekeverek 25 deka túróból készült édes túrókrémet,citromhéj,meg ahogy a legfinomabb,bele akármilyen gyümi kívánság szerint,sütőpor is természetesen,és torta formában megsütöm,tejszín habbal díszítem.
jó étvágyat,még jó,h diétáznék!
Pikáns csirkeszárny
6 db csirkeszárny
1 teáskanál zsiradék (libazsír)
2 evőkanál kethcup
1 ek. szójaszósz, vagy 2 ek. terriyaki
1 teáskanál erőspista
kis doboz tejföl
só
A megtisztított, feldarabolt szárnyakat zsiradékon megkapatjuk, vízzel felöntjük, hogy majdnem ellepje, a szükségeshez képest fele mennyiségű sót adunk hozzá, zsírjára lepároljuk. Ezután hozzáadjuk a többi anyagot, és folyamatos keverés közben kissé besűrítjük. Bármilyen körettel rendkívül kellemes.
Aki nem ismerné a szójaszószt: nagyon fínom keleti fűszer.
a másk hasonló receptem:
Pulykamell csikokat vöröshagymán megpiritok, só-bors-curry-vel izesitve. Szép pirosra. Ezzel párhuzamosan mindenféle zöldséget megpárolok, ha készen van, leszűröm. Kikeverek egy jó sűrű sós palacsintatésztát, a leszűrt zöldséget, husit beleforgatom, sajtot reszelek bele, még egy kis curryt rakok bele, és jénai tálban betolom a sütőbe. A tetejére reszelt sajtot teszek, rápiritom, ha van füstölt, azzal is meg lehet egy kicsit vaditani. Elég kiadós, és egyáltalán nem tart sokáig elkésziteni.
Sziasztok!
Látom már nagyon sok recept összegyűlt. :)
Én egyszer fasirtot szerettem volna csinálni. A kenyér már be volt áztatva, de a husi büdösnek bizonyult, igy kidobtam. Helyette pároltam mindenféle zöldséget, répát, borsót, zöldbabot, dinsztelt hagymával együtt leszűrve a kinyomkodott kenyérhez adtam, fűszereztem ugyanúgy, mint egyébként a húsos fasirtot, tojással összegyúrva golyókká formáztam, morzsába hempergettem, és kisütöttem. Nagyon finom lett. Később már szezám magot is kevertem bele, azzal még finomabb. :)
nem egészen
mindent kockákra vágnak,arra gondoltam.
hh kkiemelt topic lettem???
Sziasztok
Nincs arra garancia, h az álltalam kitatált ételeket valaki más még nem találta ki, de azért megosztom veletek.
Lányom mindíg valami új, kitalát kaját enne, én meg szívesen főzök ötletszerűen.
Mustáros,fehérboros cs.máj:
1 v.hagymát finomra vágva üvegesre pirítok, rá 2 gerezd zúzott fokhagyma, negyed kg. cs.máj . Sózom borsozom, mikor már majdnem teljesen megpirult a máj, hozzáadok 1 ek. mustárt, bő deci fehérbort, és egy kevés főzőtejszínt, beforralom, kevés majorranna még megy bele, és rizzsel dobom az asztalra.
Csirkemell curry-vel:
1 egész csirkemell filét, csíkokra vágok, vajon pirítom, sózom, szárított csilit adok hozzá, megszórom egy kis liszttel, 2 kis pohár tejfölt, és egy teáskanál curryt adok hozzá, forrás, és kész. Nálunk érdekes módon masni tésztával menő.
Márványos csirke:
Megint jön a leg1xűbb a cs. mell. Vajon pirítós műsor, csak most egy szép darab márványsajtot morzsolok bele a lisztszórás után, meg főzőtejszínt bő 2dl-t. Forralás és részemről vége, nem teszek bele semmi fűszert.
Brokkolis pulykacsíkok:
Sztem ugy fél kg lehetett a pulykamell amit csíkokra vágva megpírítottam és az előre megfőzött brokkolival összeöntöttem, meg só,bors,fokhagyma, tejszín, a broki szétfőtt, és olyan krémes izébizé lett, összekevertem makarónival,megszórtam reszelt sajttal állítólag finom.
A mézes mustáros cs.mellet nem is mondom, hisz azt (is) valószínű sokan ismeritek.
Biztos van hasonló, de pont ezt így:
SAJTOS-KRUMPLIS MUFFIN:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenye k_-peksutemenyek/sajtos-krumplis-muffin
Kockás?????
Csak nem ERRE gondoltál?????
jól hanztik
itt minden kockás
Lehet, hogy nem egy nagy durranás, mindenesetre házi hummusz:
20 deka csicseriborsót be kell áztatni, másnap megfőzni (lehetőleg saját levében, de így is jó sokáig tart), utána pürésíteni, amennyire csak lehet, aztán egy kávédarálóban, ami erre is alkalmas, szezámmagot pépesíteni, amit hozzákeverünk a csicseriborsó-püréhez, aztán jól besózni (de vigyázva, nehogy a másik végletbe essen az ember), meg őrölt köményt kell még adni hozzá, meg összezúzott fokhagymát, meg olívaolajat, (úgy ízlés és sacc per kábé szintjén) és ezt, ha lehet, turmixgépben még egyszer jó alaposan át kell darálni. A főzést leszámítva aránylag gyorsan készen van.
Sziasztok!
Folyamatosan olvasgatlak benneteket, tetszik a topik. Ma főztem olyan ételt, ami ide illik. Mélyhűtő olvasztás közben találtam egy darab főtt sonkát, nem volt kedvünk enni, ahogy szoktuk, ezért kreáltam egy a sonkás kockához hasonló ételt, hát igazán finom lett, még hidegen is jár rá a férjem.
Egy csomag kockatésztát kifőztem, a sonkát egészen apró kockára felvágtam / úgy nézett ki, mint a darálthús/, kolozsvári szalonnát, szintén miniatür kockákra, egy kevés zsíron pirosra sütöttem, 2 fej szintén kockázott hagymát tettem hozzá, végül a sonkát és piros porpaprikát, összesütöttem.
Egy nagy pohár tejfölt kikevertem egy csomag fokhagymás, csirkealap fűszerkeverékkel, egy pici vegettával / a sárga színe miatt, mert nem volt itthon tojásom, szívem szerint azt tettem volna bele/ és egy cseppnyi szerecsendiót is reszeltem bele. Ez a massza önmagában is nagyon izletes lett, só nagyon kevés kellett.
A húsos masszához adtam egy pár kanállal, hogy jó zaftos legyen, tettem a jénai aljára is belőle, erre jött a tészta, a hus, tészta, tejfölös és így tovább, a tetjén a tészta a maradék tejfölössel borítva. A sütőben 1 órát még sütöttem előbb fedve, majd nyítottan.
Dehogy provokálok.
Teljesen komolyan mondtam, hogy létezhet az én tegnapi tortámhoz hasonló túrótorta, csak én nem tudok róla, hogy pont ilyen lenne.
Tudod, a receptek nagyon fura dolgok ilyen szempontból. Millióan és millióan főznek például rakott krumplit a világon millió és millió recept szerint. Most akkor az egyféle étel vagy többmillió?
De nehogy félreértsd! Ezt sem provokációképpen mondom, csak elgondolkodtam ezen.
(Nem vagyok provokálós fajta.)
Egy szelet "békesüti" ----------->
Nem tudom most miért provokálsz, de tegnap nem figyeltem hogy éljen, csak azt láttam, hogy részeges jeromos. Elnézést.
Azt még elmondod, anélkül, hogy leharapnád a fejem, hogy miért nem adtál más nevet a süteménynek?
Tegnap találtam ki ezt a tortát ---------------->
(Tudom, a gyümölcsös túrótortát nem én találtam fel. De ezt a konkrét receptet igen. Vagy ha más már csinált hasonlót, arról nem tudok.)
Csudafinom lett!
Gyümölcsös túrótorta:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/tortak/gyumolcsos-tu rotorta
Itt egy helyes névtervező program: http://digiscience.rufftech.hu/calc/calculator_06.html
Hátha javaol valami olyan nevet, ami megtetszik neked.
Én a fiam születése előtt már 10 évvel tudtam, hogy mi lesz a keresztneve. A lánynevekkel voltam mindig bajban.
Igen, tudom hogy már az is csoda, hogy ilyen könnyen sikerült. Ma népbetegség a meddőség. Csak lányos családban nőttem fel, én vagyok a legidősebb unoka, és mindig kislányokkal "babáztam".
Nagy a boldogság akkor is, ha fiú. Csak nem találunk egy normális fiú nevet.
Te is kislány-párti vagy? Én is az voltam sokáig. De aztán megszületett a kisfiam.
Tudod, Janikovszky Évától kölcsönözve: örülj, hogy fiú, örülj, hogy lány! Így is, úgy is csodálatos dolog egy kisbaba születése.
Nagyon irigyellek érte. :)
Novemberben fog megszületni? Kisfiú vagy kislány?
A "Részeges Jeromos"-t nem én találtam ki. Az "Éljen Részeges Jeromos!!" nevű piskótatekercset viszont igen. Csakhogy ez két különböző sütemény.
A hagyományos Részeges Jeromos receptje ez:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/edes-sutemenyek_- edessegek/reszeges-jeromos-a-vilag-legjobb-sutije
Szia CsViki!
Bocs, hogy eltűntem, nem bunkóságból, csak el kellett menni a férjemért. Tegnap meg suliban voltam. Pótlom, és most válaszolok. Kedden lesz 19 hetes, nagyon gyorsan elrepül az idő.
Hű, ez nagyon guszta! Ilyet se hallottam még, hogy a sajt elszégyelli magát a tetején! Nagyon jó!
Ki is próbálom a héten. Köszi!