Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kenyérsütés probléma
Sziasztok!
Boldog tulajdonosa lettem egy kenyérsütő gépnek. A gondom csak az, hogy eddig még egyszer sem sikerült vele igazán jó kenyeret csinálnom (4x próbáltam) A receptek szerinti mennyiséget rakom bele, mégis a kenyerem mindig nagyon tömött, morzsalékos lesz. Én pedig könnyű, foszlós tésztájút szeretnék. Mit csinálok rosszul?
Sziasztok!
Ha használtatok már kenyérsütő gépet (vagy van a családban), akkor kérlek, töltsétek ki ezt a kenyérsütő gépekkel kapcsolatos kérdőívet! Maximum 10-15 perc a kitöltése, de nekem nagyon sokat segítenétek vele a szakdolgozatomhoz. :)
Előre is köszönöm!
http://appi.bme.hu/survey/index.php/184276/ lang-hu
szép jo napot tulipánfa..elolvastam a kenyérrecepted .hát oszintén furcsálom.biztos finom de én nem kenyérnek nevezném.cukor?olaj? ez már fehéráru a kenyér legyen kovászos so lisz kovász krumpli még magok johetnek bele ez az igazi.cukortol is morzsálodhat olajtol biztos a sok élesztotol is.nekem a végzetségem pék a szakmám 25 éve pék szerintem a jo pap is holtáig tanul de van kis tapasztalatom .további szép napot
Bocs, tegnap nem jártam erre. Szóval, a római tálas recept:
50 dkg finomliszt, 30 dkg rétesliszt, 20 dkg héjában főtt krumpli áttörve, 2 csapott teáskanál só, 2,5 dkg élesztővel érlelt kovász. Szoktam 1-1 e.kanál len-, szezám-, és napraforgómagot is belerakni.
Előző este összekeverem az élesztőt 2 dl langyos vízzel és annyi liszttel, hogy tejföl sűrűségű legyen. (viszonylag nagy edény kell neki, mert jól megkel, de aztán össze is esik, ez nem baj.) Egy éjszakán át (6-8 óra)hagyom pihenni. Elég rondán néz ki, de nem kell megijedni, ez adja a kalácstól eltérő igazi kenyérízt. Reggel az egészet összedagasztom annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, de inkább kicsit kemény tészta legyen, mert a krumplitól lágyulni fog. Duplájára kelesztem, újra átdagasztom, megint kelesztem, megint átdagasztom (össz. 3x). Ekkor cipót formálok belőle, berakom a kivajazott, előzőleg 10-15 percre hideg vízbe áztatott római tálba, három vágás a tetejére, vízzel megkenem, és utoljára megkelesztem. Rá a tál tetejét, és be a hideg sütőbe. Nekem gagyi gázsütőm van. Teljes lángon indítok 10-15 percig, aztán kis lángon (kb.150fok) 40-45 perc, és a végén fedő nélkül pár perc, hogy piruljon a teteje.
A család ezt a fajtát szerette legjobban, de vegyes kenyereket is sütöttem, csak azok sűrűbbek lettek. Egy hétvégén érdemes kipróbálni. Sok sikert!
Sziasztok!A kenyérnél is elmondható,hogy ahány ház annyi szokás.Elolvastam jó pár kenyérsütéses receptet,különböző kipróbált oldalakat,kevés sikerrel.1 éve van meg a gép,először ott ment végig minden,ez után már csak a dagasztást és a kelsztést csinálta a gép,a többi a gázsütőben folytatódott.Aztán jött a nyár,kihagyás és amikor most ősszel ismét elkezdtem volna,semmi sem sikerült.Nem adtam fel,most már ismét jó a kenyerem és jénaiban sütöm.Próbálkoztam különböző itt leírt receptekkel,nekem nem váltak be.Vagy nagyon morzsálódott a kenyér,vagy sűrű volt.Végül is a mostani sima-rétes-teljes kiőrlésű liszt keveréke és csak friss élesztővel készítem,tejjel és vizzel.A kovászos és kefíres sem izlett nekünk.
Az enyém:3o dkg sima liszt ,2o dkg réstesliszt ,10 dkg teljes kiőrlésű roszliszt,1 ek olaj,2,5dl tej,o,7 dl víz ezek langyosan,1,25 dkg élesztő,nagy mérő só,fél mérő cukor,1 ek ecet.A sorrendre felhívták a figyelmem a topiktársak és ezt be is tartom!
1 ek olaj,a tej-viz keveréke,ecet,só,liszt, a tetejére elmorzsálva a nem hideg élesztő és erre a cukor.Vigyázni kell,hogy az élesztő ne érintkezzen a vízzel.A víz mennyiségét mindig ellenőrizni kell,a tésztát kell figyelni amikor dagaszt a gép és ez alapján,hogy esetleg szükséges -e még hozzá liszt vagy folyadék.A tészta tetejét megnyomni,hogy mennyire lágy v.kemény a tészta.
Hibák lehetnek a túl sok folyadékot élesztőt tartalmazó kenyér sütés közben hamar visszaesik!Nagyobb olajtól morzsálódik!Nem egyszerű ez ahogy az elején elképzeltem én is.Ha jó kenyeret akar az ember oda kell figyelni.Amikor megkelt akkor kiborítom lisztezett deszkára, átgyúrom,formázom,mehet a vajazott lisztezett jénaiba,spriccelem langyos vízzel és rá a jénai teteje.Ezt E.M oldalán olvastam és így csinálom.Duplájára kelesztem,bevágom zsilettel,spriccelem ismét és mehet sülni.A gázsütőbe én kis lábasban teszek vizet ,hideg sütőbe rakom kis lángon és ezen nem sokat változtatok,kb.4o perc a sütés.Mivel a jénaim teteje nem magas ,így túl púposra nem megy föl,de nagyon finom az íze.
A fenébe!!!!!!! hova lettek a fotók???????
na még egyszer megpróbálom Firefox-ról!
Naaaa! most is látom, itt nekem megjelenik, remélem az elküldés után most látható is lesz!
Szia!
Hát most megfogtál, sajna nem tudok mit mondani, ugyanis nekem egy régi gáztűzhelyem van, amolyan hagyományos.
Azt tudom még esetleg -de félre ne érts!-, hogy az előmelegített sütőbe ha beteszed a szépen megkelt kenyeret, utána ugye nem nyitod ki megnézni menetközben .... ezt csak azért kérdezem, mert én jártam úgy kukoricakenyérrel.
Megkukkantottam, először csináltam ... meseszép aranysárga teli a forma ..... dagadtam a büszkeségtől ... egészen addig, amíg késznek nyilvánítva a sütési idő után ki nem vettem .... képzeld el, hogy olyan lapos és kemény lett, hogy igen jól nevelt kutyánk is hetekig rágcsálta odakint :o))
Azt tudom csak mondani és csak azért, mert '97 óta sütögettem kézzel a kenyereket amíg a szívem bírta a dagasztást, aztán lett az első (Bosch?) sütőgépem, ami annyira szuper volt, hogy kilós kenyeret és mindenféle tésztát abban készítettem elő ... aztán tettem át sütőbe ... nos a lényeg, hogy az agyagtáltól, a jénain át a Remoska-aluminium edényéig mindenfélében próbálkoztam ... képzeld még anyám régi alu.ételhordójának az edénykéiben is :o))
de nekem igazi szép, magas és frankón lyukos belsejűnek csak ebben a fém kenyérformában sikerült ...
Kenyérből egy sajtosat tudok mutatni képen, az említett kenyérsűtő-formát mindjárt lefotózom Neked is megmutatom. Bár ezt itt Pécelen még egy olyan vándorárustól vettem a piacon, azóta sem találok ilyet sehol, de hátha ....
Mindjárt jövök:
Ancsa
Hát ez az, hogy szinte szó szerint így csinálom én is, még liszteket is olyat használok, mint Ti. A gondom az,hogy a formában (Lidliben vettem egy teflonos, állítható nagyságú kenyérsütő forma) nagyon szépen meg kel, a magassága túlér a forma szélén, de amikor berakom a sütőbe, pár per alatt összeesik kb. 1/3-ával. Azon gondolkodtam, hogy a sütési technikámmal van valami ban. Légkeveréses villanysütőm van, ezt felmelegítem 200 fokra, berakom a kenyeret, és kb 10-15 perc múlva mérsékelem a hőfokot kb 160-170 fokra. Így olvastam. És ez az ami nem jön be. Arra gondoltam, hogy akkor inkább kenyérsütővel csinálom, bár annak a formája kevésbé kezelhető nekem, mint a sütőben sülteknek, de éppen tegnap jártam ugyanígy a kenyérsütővel is. A második kelesztés végére nagyon szép magas volt a kenyér, elérte a forma tetejét. Aztán amikor sütés után kivettem, alig ért a forma feléig. Nem mondom nagyon finom lett a kenyér, bár kicsit tömör, de azzal nekem semmi gondom, csak esztétikailag szeretném, ha kicsit szebbek lennének. Érdekes, hogy a sütőben sült egyéb péksütiknek, zsömle, kifli, csigák semmi bajuk nincsen, azok úgy sülnek meg, ahogy nagykönyvben meg van írva. Ezért aztán teljesen tanácstalan vagyok.
És akkor még nem beszéltem a sütőzacskóban való sütés katasztrófáiról, mert az aztán kész csőd. Ovális jénaiba teszem, már nekem ott nem olyan magas, mint amit mások írnak, és a képeiken van, aztán mikor megsül, akor meg egy lapos lepény, amiből aztán szép szeletet nem lehet csinálni, bár ízre finom.
Hát igazából ez legyen az életemben a legnagyobb probléma, de azért olyan jó lenne, ha néha olyan lenne amilyen másoknak a képein.
Én is vettem egy kenyérsütőt, de nem vagyok még benne nagyon gyakorlott. Azelőtt sütőben sütöttem, római tálban, saját készítésű kovásszal. Na az szuper volt, csak elég időigényes. Valahogy az illata is sokkal jobb volt, mint a gépi kenyéré.
Most azért igyekszem okulni a többiek ötleteiből, mert mégiscsak egyszerűbb mindent bedobálni a gépbe, aztán hajrá.
Bocsi! kb. 30 perce próbálom a bemásolt receptet elküldeni, de már mindent lerövidítve, meghúzva a szavakat .... csak azt írja, hogy "... nem lehet több 4000 karakternél.."
Holnap unokázok, de azért este megpróbálom újra!
Elnézést, ne haragudj!
Ancsa
Szia!
Hát titkos receptem nincsen, de szívesen elmondom hogy én hogy csinálom.
Amikor kiveszem a gépből, akkor átdagasztom és hagyom egy kicsit kelni. Annyi ideig, amíg a kenyérsűtő formát kikenem margarinnal. Aztán szépen beleteszem és én ott olyan dupla átlósan -X- bevágom, és félreteszem a formában még egy kicsit kelni.
Azt tudom még, hogy nekem az a változat jött be családon belül, hogy háromféle lisztből -tönköly, rétes és sima- csinálom, mindig teszek bele két közepes főtt krumplit és a krumpli főzőlevével dagasztom. Aminek nem hiszem, hogy köze van a fizimiskájához, viszont az ízéhez sok, az az, hogy a len-, szezámmagot és a napraforgómagot mielőtt beledolgozom a tésztába, picit átpirítom ... sokkal jobb, finomabb, érezhetőbbek lesznek az ízei.
A kenyér-fűszerkeveréket ismered? még az is segít a "bolti" ízét, de a házi látványát még finomabbá varázsolni.
Természetesen ehhez -nyugdíjas vagyok- jól jön a szabadság, nem vagyok időhöz kötve, tehát amíg kel a tészta hátul már a formában, addig pontosan megfő az ebéd .... amit sajnos a dolgozók nemigazán tudnak esetleg megtenni. Tehát nem vagyok én csodasűtő-tudós, csak egyszerűen megtudom tenni, hogy nem szorít az idő.
Egyébként minben sütöd? én végigpróbáltam mindenféle-fajta edényt, tálat, tepsit .... de a legjobban a már írt hosszúkás, fémformában sikerül.
Írj, szívesen mondom amit tudok:
Ancsa
Itt a kovaszos rozskenyer!
1 csesze (csesze=2,5 deci) teljes kiörlesü liszt (lehet sima finomliszt is)
2 csesze rozsliszt
1 TK elesztöpor
1/2 TK cukor
1/2 csomag (8gr) kovaszpor (DM-ben vettem, nemtom, otthon is van-e a DM-ben, ha nincs, akkor bioboltban biztosan van)
2 csapott TK so
1,5 csesze viz (ha TK lisztböl csinalod, akkor egy picivel több viz kell bele)
Magok izles szerint.
Az összes hozzavalot be a gepbe, dagasztatni nem kell, csak összeallitani (10-15 perc), aztan a gepet kikapcsolni egy fel napra, napra, vagy egy ejszakara a gepben allni hagyni. Majd a sütes programon 1 orat sütni (en mindig a legmagasabb barnulasi fokon szoktam).
És a só? Egy csipet?
Nagyon sótlan lehet az egész.
( fél kiló liszthez 10 g só kell, a csipet meg 1 g sincs.)
És a krumpli? Nyersen? Meg tud az főni benne?
Én sokszor sütök teljes kiörlésű lisztből, azt is 1-es fokozaton (fehér programon) szoktam. Ha csak abból csinálom, akkor elég lapos nehéz és sűrű kenyér lesz belőle, így keverni szoktam sokmagvas rozsos kenyérliszttel.
30 dkg rozsos sokmagvas liszt, 20 deka teljeskiörlésű búzaliszt és 10 deka teljes kiörlésű tönköly búzaliszthez adok 2 deci joghurtot, 2 deka margarint, 1 kk cukrot, másfél kk sót, késhegynyi aszkorbinsavat (vagy 1 kanál ecetet), negy friss élesztőt. Csipogásnál szórok bele jó sok magot. (tökmag, napraforgó, szezám)
Szia!
ami nekem nagyon bevált recept:
3dl langyos víz
csipet só
picit több cukor
10-15dkg margarin
egy nyers krumpli sajtreszelőn belereszelve
1/2 kg liszt
1/4 élesztő
jó étvágyat hozzá, ha kipróbálod :D
Szia!
Nekem eddig ez vált be:
2 mérőpohárnyi meleg víz (nem forró, de nem is langyos)
4 kiskupaknyi só
2 nagykupaknyi cukor
3 nagykupak olaj
600g liszt (átszitálva)
1 zacskó porélesztő
Ilyen sorrendben teszed a gépbe, ha a legnagyobb méretű kenyérre állítos, szépen megkeleszti, és nagyon lágy lesz (mi azt szeretjük).
Szoktam cifrázni: rozmaringgal, dióval, tökmaggal, napraforgómaggal, lenmaggal, szezámmaggal; néha a tetejét tejjel kenem le.
A liszttől függ a folyadék: volt olyan lisztem, amihez kellett a 2 pohár víz, volt, amihez egy is sok volt. Tanács: először keveset tegyél, majd 4-5 perces dagasztás után ellenőrizd a tésztát.
Sok sikert!
Azokhoz valamennyivel több víz kell, mintha csak sima finomlisztet használnál.
Én így szoktam csinálni a fehérkenyeret: alulra 3 dl víz, rá egy löttyintésnyi olaj , aztán 60 dkg finomliszt, erre az egyik sarokba egy evőkanál só, a másik sarokba 2 evőkanál cukor, a cukorra egy negyed friss élesztő.
Szoktam még olyat is csinálni, hogy a liszt 1/3-át tönköly vagy graham vagy rozsliszttel helyettesítem, de akkor a 3 helyett 4 dl vizet teszek bele, meg néha magokat is.
Köszi mindenkinek a tanácsokat, ki fogom próbálni amiket mondtok. Még a tepsiben sütést is.
Amúgy van valakinek tapasztalata tönköly vagy teljeskiőrlésű liszttel? Azzal másképp kell bánni?
Szia!
Egyet értek Tsancsa-val. Én sem sütöm a gépben a kenyeret. Igaz így oda picit több vele a munka, de szerintem megéri. Már 5 éve csinálom, és a családom nagyon szereti.
A gépnek pedig így is van értelme, mert sem kézzel, sem robotgéppel nem tudsz olyan tésztát készíteni mint a gép. Álltalában mindegyiken van dagasztás v. kelt tészta program ami kb. 1 1/2 óra. Én azt használom és utána a sütőben sütöm meg a kenyeret.
Ja és minden kelt tésztát itt ebben csinálok. Vannak jó receptjeim, ha kell leírom.
Szia!
Nálunk épp most illatozik körülöttem a kenyérkém, ahogy sül szépen a gépben.
Én ezt a receptet raktam össze. Nagyon egyszerű:
400 gramm finomliszt
120 gramm rétesliszt
280 ml víz
1,6 kis mérőkanál cukor
1,6 kis mérőkanál só
1,6 nagy mérőkanál olaj
0,4 nagy mérőkanál ecet
20 gramm élesztő
Alulra teszem a vizet, rászitálom a lisztet, oldalra öntöm az olajat, meg az ecetet, két külön sarkába szórom a sót és a cukrot. Elegyengetem a lisztet, hogy a folyadék sehol se látszódjék ki, és rámorzsolom a tetejére az élesztőt.
Aztán indulhat a gép.
Sok sikert!
Szia!
Valószínűleg túl sok rozslisztet és kevés fehérlisztet tettél bele. Könnyebb lesz a kenyér úgy is, ha kicsit több élesztőt teszel bele és a program után még kicsit tovább sütöd. Csak arra vigyázz, nehogy akkorára megnőjön, hogy odaragad a tetejéhez
Íme papír szerint:
325 ml víz vagy tej
2 1/2 ek. margarin/vaj
4 tk. só
2 1/2 ek. cukor
1100 ml / 800 g. liszt
8 ml szárított élesztő
15 ml sikér
Na és most a tapasztalat: én csak friss élesztőt használtam eddig, egy kocka kb 3-4 alkalomra elég.
A tk. az a kis mérőkanál, az ek. pedig a nagyobb.
Sikért még soha nem tettem bele, nem is tartok itthon.
A dolgok menete: a margarint teszem bele először, ráöntöm a langyos vizet, rá a lisztet, bele kis mélyedésbe a cukrot, élesztőt belemorzsolva, körbe a sót. Aztán hadd menjen. Keverés közben néha ránézek, hogy szépen eldolgozta-e, esetleg nem kell-e pici vizet utánaönteni, de szinte mindig minden rendben szokott lenni.
Receptet!!!
Szia!
A második elnyűtt kenyérsütő-ketyere után merem hangosan kimondani, hogy gépben egyetlenegyszer sem sikerült olyan foszlós, könnyű kenyeret gyártanom.
Mitől mentek tönkre a masinák? lehet most közmegbotránkozást váltok ki, de én bizony arra jöttem rá, hogy a masinában megdagasztattam-kelesztettem a tésztát, aztán szépen kivettem, átgyúrtam, fél órát még kelesztettem és hóóót közönséges -régi Vasedényben vásárolt- hosszúkás aluminium formában megsütöttem a sütőben .... na aztán már olyan volt, ették süteménynek is .... mert akkor már 3 féle lisztből, 3 féle pirított maggal .... főtt krumplival ....
Bocsi! és ne haragudj! nem a kedvedet akartam szegni, csak továbbadni egy lehetőséget, persze csak olyanoknak, akiknek időbe és kedvbe ez belefér.
sőt! azt is készséggel elismerem, hogy biztosan van olyan gép is, ami a fent írt, foszlós, könnyűt rittyenti, de talán az már más árkategória mint amire nekem lehetőségem volt/van.
Ettől függetlenül őszintén és komolyan kívánok sikeres kenyérsütéseket Neked, mert tudom, hogy annak aztán teljesen más, sokkal jobb íze van, mint bármely boltinak!
Nemtom mekkora a géped, de mivel én fél órája csináltam, leírom, mert ez mindig sikerül. Persze mindenfélével lehet turbózni, de én most az egyszerű mezeit írom le, mert ha sietek csak gyorsan bedobálom a hozzávalókat.
Alulra kb. 4,3 dl víz, mokkásk. kenyérfűszer, 3 csapott kk. só, rá kb.20 dkg rozsliszt, kb. 550-560 dkg. kenyérliszt, 1 e.k. cukor, 1 e.k. száritott kovász (ha nincs akkor kicsit több élesztő), 2,5 dkg. élesztő (v. egy szárított), 1 e.k. olaj. Ez a 3 órás változat.
Vegyél sikért, másnéven szejtán, attól nem lesz morzsalákos. A lisztek sikér tartalma alacsony, nem Te csinálod rosszul.
Gyógynövény és bioboltokban kapható negyed és fél kilós kiszerelésűek, 50dkg. liszthez 1 evőkanálnyi kell belőle.