Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. A tavalyi adventi honlapon volt "Igazi mákos beigli"-vel egy recept. Nagyon ízlett mindenkinek.Sajnos egy vírus utáni telepítésmiatt elveszett.
Nincs meg véletlenül valakinek.
Segítségeteketz előre is köszönöm: Xandra
Sziasztok !
Szép napot !
Nálunk is elkezdődött a karácsonyi sütögetés . Én a szalakális pereccel kezdtem , délután meg , ha hazajönnek a lányok mézeseket sütünk . A tészta már a hűtőben pihen.
Azért hoztam valami újat is, ezt a csupa csokis karácsonyi sajttorta cupcaket.
sherpa01: nem tudok betelni a bonbonjaid látványával,.
Az utosló -idei karácsonyi dobozos süti- marcipánnal töltött dominó kocka.
Na, meghoztam a mai "termést" :)
ancsi54: nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen. Nyugodtan állj neki, nem baj, ha kicsit ragad (tegyél bele pici lisztet), tedd tálba takard be és mehet a hűtőbe. (Akár hetekig is eláll).Mikor kiveszed, ne félj, gyönyörűen tudod nyújtani.
Nekem most sült ki a diós pozsonyi kiflim, a lányomék jönnek este,és ez a kedvence.
A díszítő cukrokat mindent az Ázsia Bt-ben vettem. (Tolbuchin krt. Nagycsarnok, alagsor)
Szia Tücs!:)
Gyönyörűek!:) Én most rogytam le, takarítottam, mint a gép (nagyon utálom) és egy kicsit bonbonoztam. Tegnap összeállítottam az epres pezsgőkrémes bonbonjaimat, ma fehércsokiztam és forgattam mandulába. Aztán csináltam fügés-chilis bonbonokat, vörösáfonyás fehércsokit és most hűlnek a kikent bonbon formák, ebből Arancello-s bonbonkák lesznek. Ha fotogén, mindegyiket mutatom majd!
És még valami ugyan onnan .
Ez is megjelent a Kifőztük 10.számában .
Gesztenyés kalács .
Sziasztok !
Hoztam valamit, ami első olvasatra nagyon furcsa volt a számomra , aztán elkészítettem és nagyon finomnak bizonyult . Ebből mindig van egy adag a hűtőmben , még most is , a legnagyobb süti mizéria alatt is . Ez lenne a karácsonyi változata ennek a trüffelnek ,
a Kifőztük 10. számában pedig ott található egy ötlet belőle szilveszterre .
ancsi: ezt ma sütöttem, szerintem elég karácsonyi
Dupla csokis keksz
Szia Ilike!
Csábító mézes puszikat sütöttél.
Nagyon szépek, mivel diszítetted? Valami cukorral és hol vetted? Olyan jól néznek ki. Egyszer régebben én is nekiálltam a Csirri féle pusziknak de azt hiszem valamit nagyon elszúrtam mert nekem borzasztóan ragadt az egész. Szóval nem sikerült valami miatt és azóta nem mertem nekiállni.
De most hogy nézem a Tiedet lehet hogy újra belevágok.
Szia!
Fenomenális képek!!Magam előtt látom a csokis mézes puszikat, amiket
készítettél, én majd jövőhéten állok neki.Karácsonyi lázban égek én is.!!
Szia!
Köszi. Ügyes vagy! Nem vész kárba ami kemény lesz mert fenyődísznek is jó.
A csokis az finom nekem is.
Oh, ha nincs darálód, mi sem egyszeűbb, mint
gyúrj belőle apró golyókat és süssd meg úgy, mint a boszorkánypogácsát, hogy nyomsz egy lyukat a közepébe,
vagy kanállal villával lapítsd szét a goylót, a villa még mintát is nyom neked bele,
vagy végy valami rusztikus konyhaeszközt, pl. a húsklopfoló vagy nagy lyukú reszelő , azzal nyomj bele mintát,
vagy csinálj korongokat az sem baj ha nem szabályos, majd nyomj át egy kis tésztát fokhagymaprésen és tekerd a korongok tetjére, mintha spagetti lenne,
stb. stb. stb.
süssél hagyományos linzert
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
Összegyúrod. Pihenteted hideg helyen.
Egész vékonyra kinyújtod, kiszagattod virág vagy karácsonyi formára.
Vagy így hagyod, de márthatod csokiba a felét vagy az egészet.
vagy összeragasztasz egyet-egyet.
lekvárrak, valami finom csoki krémmel
nutellát azt nem ajánlgatom, mert allergiás vagy a dióra, akkor gondolom a mogyoróra is
vajkrémmel, kókuszos krémmel, pudinggal is töltheted
Ettöl egyszerübbet nehezen találsz. Talán még a bögrés süti ilyen..
Nem tudom kinek a receptje volt. Tavaly másoltam ki. Akár elhagyhatod a sütöport, mert nagyon kiérzödik az íze. A villa teljes, gömbölyödö részével kell lelapítani és ettöl csíkos lesz..A pudingtól pedig jó van. ízü...
Könnyen duplázható az adag, az alábbi mennyiségből 30 db kis keksz lett.( 3szorosát csináld inkább! Gyorsan fogy)
14 dkg vaj
17,5 dkg liszt
4 dkg porcukor
1 cs. van.cukor
1/2 cs. van.puding
1/2 tk sütőpor
1/2 üveg vaníliaesszencia
porcukor a szóráshoz
Összekevertem a hozzávalókat és kb. 2 cm-es darabkákat csíptem a tésztából, golyókká formáztam, sütőpapírral bélet tepsire tettem, villával megnyomtam és előmelegített 150 fokos sütőben /légkeverésen/ 15 perc alatt megsütöttem.
A felét megszórtam porcukorral
Sziasztok:))
nem igazán szeretek és tudok sütni, ezért egyszerű,de diómentes sütik receptjét nagyon szivesen fogadom:) ( sajna a dióra allergiás vagyok)
Sziasztok !
Hoztam egy kis marcipános diós kakastaréjt .
Fahéjas csillag:
6 tojás fehérje , 500 g porcukor- ennek 1/3- a kenéshez
2-3 teáskanálnyi fahéj, 500 g azaz 50 dkg hámozatlan örölt mogyoró vagy mandula.
A fehérjét kemény habbá verjük, beletesszük a porcukrot is és azzal is verjük.Ennek 1/3-át félretesszük a kenéshez ( szerintem kevesebb is elég), hozzáadjuk a fahéjjal elkevert mogyorót vagy mandulát. Egy ragadós tésztát kapunk, ezért átlátszó fília között nyújtjuk ki, vagy porcukros deszkán és csillagokat szaggatunk belöle. A vastagságát ránézésre csinálom. 20 percig kell 100-130 fokon sütni és forrón kell a mázzal bekenni. Hagyni kell napokig zárt dobozban puhulni .
Ha nem puhul a mézesetek pl. tegyetek a dobozba egy szalvéta papírra, vagy más papírra egy felezett almát, hogy nedvességet adhasson le a sütinek..
Szép reggelt mindenkinekl
A sütis topicról "ugrottam" át.Látom, már midenki karácsonyi lázban ég. Nálam is elkészültek már a marcipánnal töltött csokis mézes puszik. Fémdobozban vannak. Most kb. l hetesek, de azt hiszem el kell már dugni,hogy maradjon karásonyra -finom omlós, szóval nagyon finom.
Az elmaradhatatlan vaniliás kifli- már ők is dobozban csücsülnek.
Itt még a mézeseken nincs "zakó"
Szia!
Én is dobozba tárolom, nem szokett kemény lenni. A legjobban a csokiba mártottat szeretem.
Szia
Nekem a mézes a kedvencem, te miben tárolod, hogy másnap ne legyen kemény?Én évek óta egy dobozkába teszem, ti mibe rakjátok?
Mind a 3 süti rajta van a képen. A recepteket régen írtam be valakinek, azóta nyílt az Aldi, Penny, Lidl és az ostyát, mandula szeleteket, citronátot, orangeátot könnyü beszerezni.
Mandulás halmok:
(Ostya kell hozzá. Itt lehet különbözö méretüt kapni. Ehhez a 4 cm-es köröket veszem.)
5 dkg vajat, 20 dkg cukrot, 2 vaniliás cukrot addig melegítünk egy lábasban a tüzhelyen amíg enyhén barna színü nem lesz, majd hozzáadjuk a 1/4 liter tejszínt ( fözötejszín is jó) és ebben feloldjuk a karamellizált cukrot, majd belekeverünk 15 dkg apróra vágott, készen kapható orangeatot azaz kandírozott narancshéjat és 30 dkg fehér szeletelt mandulát ( mindkettöt árulják pl. a Tescoban vagy Auchanban a zöldségosztályon, legalábbis ott láttam) A masszát addig melegítjük amíg sürü nem lesz.
50-60 db ostya kell hozzá..Ezeket egymás mellé teszem a tepsikre, de távolság legyen köztük. Két kiskanállal a masszából halmokat csinálok az ostyára. A tüzhelyet kb. 5 percig elömelegítjük és kb. 175 fokon 10 percig sütjük.
Nekem van amikor elfolyik az egész, van amikor szép lesz. Sosem jövök rá mit szúrok el néha..
Florentinernek is nevezik és láttam már magyar újságokban hogy más egyebet is kevertek még hozzá..
Marzipános, csokis diós
A tésztához ( magában is nagyon finom):
10 dkg vaj
6,5 dkg porcukor
1 csomag van. cukor
1 tojássárgája 15 dkg liszt
5 dkg darált dió
Rá:
20 dkg marcipán
porcukor
a kenéshez sárgabaracklekvár
rá: csokimáz és negyedelt vagy felezett dió
A tésztához a vajból, porcukorból, van. cukorból és tojássárgájából egy krémszerü, habos masszát verünk. Hozzáadjuk a lisztet, diót. A tésztát egy éjszakára hütöbe tesszük ( én csak kiteszem kicsit a hidegbe) A köv. napon mégegyszer átgyúrjuk , kinyújtjuk és kicsi köralakot szaggatunk belöle és sütöpapírral letakart tepsin megsütjük. Max. 10 perc sütés kell neki. 160-180 fokon.
A marcipánt prcukorral meghintett deszkán vékonyra kinyújtjuk. Mivel ragad jobb folpack között nyújtani, akkor nem ragad a nyújtófára. Ebböl is köröket szaggatunk . A sütit bekenjük sárgabarack lekvárral, majd rátesszük a marcipán köröket. Bekenjük a meleg csokimázzal és ráragasztjuk a diót. Babrásnak tünik, de megéri..Finom..
A tésztához:
3 tojássárgája
12 dkg cukor
1 csomag van. cukor- ezt elöször krémszerüre verjük, míg fehéredik..
3 csepp citromolaj ( kis fiolában van) én többet teszek bele
1 késhegynyi sütöpor
20-25 dkg fehér, azaz héj nélküli darált mandula vagy mogyoró.A tojás méretétöl függ mennyi kell hozzá. Annyi mandulát keverünk hozzá elöször, hogy krémszerü legyen, majd hozzáadjuk a többit is és addig gyúrjuk, amíg már alíg ragad.
Vagy mandulával, vagy porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk a tésztát ( lehet fólia között, akkor nem ragad a nyújtófára) és sziveket szaggatunk. Sütöpapírral bélelt tepsiben sütjük rövid ideig, kb 10 perc. Ne színezödjön el..Forrón bekenjük citrommázzal ami úgy készül, hogy kb 10 dkg porcukorhoz annyi citromlevet adunk amitöl még sürü, de már ecsettel kenhetö massza nem lesz. Bekenjük vele a meleg sziveket jó vastagon. A melegtöl elfolyósodik a máz és vékonyabbnak tünik, de késöbb megdermed, kifehéredik. Minél több máz kerül rá annál finomabb. Ha nem elég a citrommáz, könnyü újat csinálni.
Szia!
Én már többször használtam ezt a tubusos cukormázat,általában nem szokott gond lenni vele.Az utolsó csomag amit használtam volt olyasmi amit te is kifoghattál,nehezen jött ki a tubusból.Én mindig egy picit bedobtam a mikróba:)
Szia!
Nagyon tetszik a recepted!Azt szeretném kérdezni,hogy az ostya meg fog e puhulni,ha igen kb.mennyi idő alatt?
Köszi!
Sziasztok!
Vettem narancs lekvárt,mert azzal szerettem volna összeragasztani a mézeseket,de nagyon keserű a lekvár(jó minőségű).Így nem mertem használni,de kidobni sem szeretném.Vajon a sütivel együtt nem fog érződni annyira a keserű íz?Aki próbálta írja meg legyenszíves!
Köszi
Sziasztok
Nagyon klassz sütirecepteket írtatok, még válogatok.
Szerintetek 1 kg lisztből készült mézesbe mennyi mézeskalácsfűszer kell? Soknak találom amit a zacskón írnak. Először használok ilyen fűszerkeveréket.
A piskótához:
Elkészítés4 tojás
4 ek cukor
3 ek rizsliszt
2 ek keményítő
A hozzávalókból kerek tortaformában piskótát sütünk. Ha kihűlt 3 lapba vágjuk.
Szükségünk van még:
7 dl tejszín
15 dkg étcsoki
5 dkg tejcsoki
1 dl erősre főzött fekete kávé
4-5 ek rum vagy aroma
1 zacskó vaníliás cukor
1 teáskanál kakaópor,
pár szem kávébab vagy kávébab-csoki
folpack
A kávét 2 dl tejszínnel felforraljuk, és olvadásig keverjük benne az összetördelt csokoládét.
21 cm átmérőjű kerek tálat folpack-kal kibélelünk. Az 1. tortalapot 6 cikkre vágjuk, kibéleljük vele a tálat, meglocsoljuk 2 ek. rummal.
2,5 dl tejszínt vaníliás cukorral kemény habbá verünk, hozzáadunk 2 ek. rumot, beleforgatjuk a 2. tortalapot, amit előtte kis kockákra vágtunk. Ezt a masszát a tálban lévő piskótára simítjuk.
A kihűlt csokikrémet habosra kavarjuk, és megtöltjük a bomba közepét. A 2. lapot rátesszük, ráhajtjuk a folpack-kot, és hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a maradék tejszínt cukorral habbá verjük. A bombát tálra borítjuk, levesszük róla a fóliát és bevonjuk a habbal, majd szitán keresztül megszórjuk a kakaóporral. Babkávéval díszítjük.
Ha ettetek már finom sütit, ami mindenkinek ízlik - ez az! Garantált siker! Ja, és nem olyan bonyolult, mint amilyennek leírva látszik.
Hozzávalók:
30 dkg + 2 evőkanál kristálycukor, 14 dkg margarin, 4 tojás sárgája, 3 evőkanál darált háztartási keksz, 1 kis zacskó mazsola, 10-15 szem aszaltszilva, vagy egyéb aszalvány, mézeskalács fűszerkeverék, 14 dkg darabos dió, 1 csomag ostyalap
Elkészítés:
14 dkg margarint, 4tojás sárgáját 2 evőkanál kristálycukorral krémmé főzni. Ha hűlt egy kicsit akkor 3 evőkanál darált háztartási kekszet és tetszés szerint mazsolát és aszaltszilva darabokat, 1 teáskanál mézeskalács fűszert belekeverek. Másik lábosban: 30 dkg kristálycukrot megolvasztani és ha megolvadt akkor 14 dkg aprított diót lehet darált is (csak a darabos finomabb) belekeverni + a másik masszát is. Ostyába kell tölteni és lesulykolni, hogy összeragadjon a 2 lap. Ha kezd hülni akkor nehezebb elosztani az ostyalapon, de ilyenkor vissza kell tenni melegedni. Isteni!
Valamelyik nap találtam ezt a receptet, és nagyon megtetszett, mivel imádom a csokit! Bátran ajánlom Nektek is, én biztosan elkészítem az Ünnepekre!
http://delina.hu/?p=4130