Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kenyérsütés (receptek+gép)

Gina013
Létrehozva: 2008. október 6. 10:48

Sziasztok!

 

Kérdéseim lennének... 

 

Nagyon sok kenyérsütőgépes topik van, de elég régen írtak bele, gondoltam azóta a profi kenyérsütők tökélyre fejlesztették receptjeiket :)

 

Én most szeretnék vásárolni, és ehez szeretnék segítséget kérni.

 

1. Melyik gépet vegyem?

2. Mennyibe jön ki egy adag kenyér kb? 

3. Tényleg este belepakolom a hozzávalókat és reggelre kész a kenyérke?

4. Leírnátok a legtutibb receptjeiteket? Az egyszerűektől (sima félbarna kenyér) az extrásakig? (pl. egyszer ettem fokhagymával töltöttet, az vmi isteni volt! A közepében folyt a fokhagymás, snidlinges cucc!!! 

 

Előre is köszönöm - köszönjük az új felhasználók nevében

 

 

  1. 2014. március 29. 21:15147.

    Sziasztok!

     

    Ha használtatok már kenyérsütő gépet (vagy van a családban), akkor kérlek, töltsétek ki ezt a kérdőívet a kenyérsütőkről! Maximum 10-15 perc a kitöltése, de nekem nagyon sokat segítenétek vele a szakdolgozatomhoz. :)

    Előre is köszönöm!

     

    http://appi.bme.hu/survey/index.php/184276/ lang-hu 

  2. 2012. június 5. 07:56146.
    Koszi a receptet, ma ki probalom!! fincsi lehet!! Szep napot mindenkinek!
    előzmény:
    norcos1 (16)
    2008-10-06  14:14
  3. Torolt_felhasznalo_177270
    Torolt_felhasznalo_177270
    2011. november 17. 18:22145.
    Sziasztok! Én még csak most vettem kenyérsütőt és első két alkalommal durum lisztből készítettem kenyeret. Nagyon finom volt!!! :) Most viszont vettem teljes kiörlésű tönkölybúza lisztet és abból szeretnék sütni. Van valami tapasztalat ezzel kapcsolatba, hogy milyen lesz az íze, esetleg valami jó kis recept, tipp a sütéshez? Köszi előre is! :)
    előzmény:
    Gina013 (1)
    2008-10-06  10:48
  4. 2011. október 27. 20:20144.
    Köszi. Úgyis szoktam arrafelé járni, majd megnézem.
    előzmény:
    bigacsiga2 (143)
    2011-10-26  14:43
  5. 2011. október 26. 14:43143.

    Ezt a homáron olvastam, de le kell csekkolni az infót

     

    Pestszentlőrinc Vásárcsarnok (Pestlőrinc Piac, Üllői út mentén,)

    ott van egy bolt, ahol sokféle lisztet árulnak.

     

     

     

     

    előzmény:
    Fünfi (141)
    2011-10-22  08:50
  6. 2011. október 26. 14:38142.

    Igen már megszünt.

     

    http://www.friweb.hu/malm-aszok/

     

    (Ez volt, Ráday u 31) 

    előzmény:
    Fünfi (141)
    2011-10-22  08:50
  7. 2011. október 22. 08:50141.

    Sziasztok !

    Elsősorban a budapestiek segítségét kérném.

    Van valahol Bp-en malomipari szakbolt? Korábban volt a Ráday utcában, de azt már nem találtam, úgy tűnik megszűnt és nem igazán találok olyan helyet, ahol nagy választékban és megfizethető áron vannak a lisztek.

    Ha tudtok, légyszíves segítsetek.

     

    Köszönöm

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  8. 2011. szeptember 2. 13:16140.
    Az szeretném kérdezni,hogy ti mivel kenitek meg a kenyeret..és melyik fázisban?...Nekem általában egész homorú lesz a teteje..egyébként nagyon finom!!!:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  9. 2011. február 23. 21:21139.
    Köszönöm a válaszokat. Nézegetem a neten, hátha felfedezem valahol, hogy esetleg hol lehet francia élesztőt kapni, de eddig nem sok siker koronázta a próbálkozásaimat
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  10. 2011. február 23. 20:27138.
    Szétcsavarozta a férjem, látta, hogy az ékszíj, akkor még volt rá garancia, ment a szervízbe és ott kicserélté.
    előzmény:
    erika1983 (135)
    2011-02-23  20:11
  11. 2011. február 23. 20:20137.

    nekünk akkor nyikorgott így amikor elnyírodott az ékszíj, (bordás szíj)

     

     

    előzmény:
    erika1983 (135)
    2011-02-23  20:11
  12. 2011. február 23. 20:19136.

    budafoki friss élesztőt használok

     

    programozott sütéshez is, akkor a liszt legtetjére teszem

     

    olcsóbb és biztosnágosabb, nem igen szokott döglött lenni, a szárított ellenben igen, 

     

    pl. ha előre van keverve a lszttel 

     

     

    előzmény:
    tobijano (133)
    2011-02-23  20:00
  13. 2011. február 23. 20:11135.

    Igen, két lapátos. Mit tudok vele tenni?

     

    előzmény:
    bigacsiga2 (132)
    2011-02-22  18:02
  14. Torolt_felhasznalo_900011
    Torolt_felhasznalo_900011
    2011. február 23. 20:10134.

    Szia!

    Én is így jártam.Most a Haas élesztőt használom,de előfordul,hogy nem kell meg a kenyér tőle.Próbáltam én is több fajtát,de egyik sem az igazi.

    előzmény:
    tobijano (133)
    2011-02-23  20:00
  15. 2011. február 23. 20:00133.

    Sziasztok!

    Segítséget kérnék. Nejem kb. 5 éve süti a kenyeret, melyhez " saf-instant" francia élesztőt használt. Valahogy ez jött be neki legjobban. Most viszont az eddigi beszerzési helyünkön közölték, hogy megszünt a MO.-i forgalmazása, ami feletébb rosszul esett. Próbálta a Dr. Oetker-t, de nem kelt meg rendesen. Ti milyen élesztőt használtok?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  16. 2011. február 22. 18:02132.

    két lapátos?

    szorul az ékszíj, esetleg az lehet 

    előzmény:
    erika1983 (131)
    2011-02-10  13:51
  17. 2011. február 10. 13:51131.

    Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Egy ideje nagyon kattog a kenyérsütőm,olyan, mint ha valami nagyon szorulna benne. Csinált ilyet valakié esetleg? Tud valaki segíteni, hogy mit csináljak? Előre is köszönöm.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)
     
  18. 2011. február 10. 13:33130.
      Nagyon esen!   
    előzmény:
    212121 (129)
    2011-02-10  13:28
  19. 2011. február 10. 13:28129.
    köszönöm:)
    előzmény:
    klára13 (128)
    2011-02-10  13:21
  20. 2011. február 10. 13:21128.

        Ezt szoktam sütni, amióta kidobtam véletlenük a kenyérsütőm lapátját.

        Nagyon finom.

        Kézzel nem nyúlok hozzá, csak fakanállal dagasztgatom kis ideig, miközben öntögetem hozzá a maradék langyos vizet, annyit, hogy jó állagú legyen, se ne folyjon szét, se kemény ne legyen.

        Az élesztőt forró vízbe állított bögrében futtatom fel.

        Letakarva kelesztem a sütőben abban a fémtálban, amelyben sütni fogom.

        180 fok helyett kicsikét alacsonyabbra veszem a hőt, és 10 perccel tovább sütöm.  Az elején érdemes alufóliával letakarni, úgy 15 percre, mert enélkül nekem kissé megégett, a képen látszik.

     

      A  kenyérsütő órákon át fogyasztotta az áramot, így kb 55 perc alatt kész a kenyerem.  Teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből sütöm, a fehér lisztet kihagyom, és a plusz korpát szintén. Ezek súlyát hozzászámolom a korpás, azaz teljeskiőrlésű liszthez.

     

       Rostdús, finom kenyér! Jó étvégyat!

    előzmény:
    212121 (110)
    2011-01-03  20:14
  21. 2011. február 10. 13:03127.
    SOKMAGVAS KENYÉR - dagasztás nélkül

    20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
    7,5 dkg tönköly fehér liszt
    7,5 dkg mag keverék (én napraforgót/szezámmagot/tökmagot kevertem össze)
    5 dkg zabpehely
    2,5 dkg zabkorpa
    1 teáskanál só
    1 csomag porélesztő (7 g)
    1 evőkanál nádcukor
    1 evőkanál olívaolaj
    3,5 dl víz

    1. 1 dl meleg (de nem forró) vízbe keverjük bele az 1 evőkanál nádcukrot, majd keverjük hozzá a porélesztőt és tegyük meleg helyre "pihenni"
    2. egy tálban keverjük össze a száraz összetevőket (lisztek, magvak, zabpehely, zabkorpa, só)
    3. amikor az élesztő habos réteget képzett a víz tetején (megkelt), öntsük hozzá a maradék 2,5 dl meleg vizet és az evőkanál olívaolajat, majd keverjük össze (FONTOS: a víz ne legyen forró, mert a hőtől elpusztulnak az élesztőgombák)
    4. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra
    5. adjuk hozzá a száraz anyagokhoz az élesztős víz 2/3-át és jól keverjük át
    6. adjuk hozzá a maradék vizet és keverjük el, az a lényeg, hogy a tésztának olyan állagúnak kell lennie, hogy a tenyerünkből könnyedén visszaessen a tálba (ne ragadjon, az állaga hasonlítson a folyósabb tejbegrízhez)
    7. a tésztát tegyük kiolajozott kenyérsütő formába (nekem 10x24 cm-es szilikon van, ezt nem olajoztam ki), ha nincs, kicsi őzgerinc forma vagy jénai tál (hőálló üvegtál) is megfelel
    8. a formába öntött tésztát középen hosszában vágjuk be késsel (kicsit haszontalannak tűnhet, hogy a vágás nyoma szinte azonnal eltűnik a nedves masszában - ezzel ne törődjünk, ennek a vágásnak köszönhetően nem fog a tészta sülés közben megrepedezni)
    9. ha maradt még egy kis mag, megszórhatjuk a tetejét
    10. takarjuk le a tésztát frissen tartó fóliával vagy tiszta konyharuhával és tegyük 10 percre meleg, huzatmentes helyre
    11. a pihentetést követően a megemelkedett tésztát tegyük be a 180 fokosra hevített sütőbe és süssük 40 percig

    Praktikák:
    - használhatunk más magvakat is, például dió, mák, lenmag, stb.
    - a pihentetésnél célszerűbb fóliát használni a konyharuha helyett, mert ha jól megkel a tészta, beleragad a textilbe - ergo mosás
    - meg kell várni, amíg teljesen kihűl a tészta, így könnyen szeletelhető (legjobban másnap lehet szeletelni)
    előzmény:
    212121 (110)
    2011-01-03  20:14
  22. 2011. február 10. 12:46126.

    Oksi, csak gondoltam, hátha akarsz még bagettet sütni.

     

     

    előzmény:
    212121 (125)
    2011-02-08  14:01
  23. 2011. február 8. 14:01125.
    Kösz, de már nem aktuális.
    előzmény:
    bigacsiga2 (124)
    2011-02-08  13:57
  24. 2011. február 8. 13:57124.

    Segíteni szerettem volna, de nagyon okosan letíltottad a privi küldését, ha még aktuális a kérésed keress meg. 

     

     

    előzmény:
    212121 (110)
    2011-01-03  20:14

Címlap

top