Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kenyérsütés (receptek+gép)
Sziasztok!
Kérdéseim lennének...
Nagyon sok kenyérsütőgépes topik van, de elég régen írtak bele, gondoltam azóta a profi kenyérsütők tökélyre fejlesztették receptjeiket :)
Én most szeretnék vásárolni, és ehez szeretnék segítséget kérni.
1. Melyik gépet vegyem?
2. Mennyibe jön ki egy adag kenyér kb?
3. Tényleg este belepakolom a hozzávalókat és reggelre kész a kenyérke?
4. Leírnátok a legtutibb receptjeiteket? Az egyszerűektől (sima félbarna kenyér) az extrásakig? (pl. egyszer ettem fokhagymával töltöttet, az vmi isteni volt! A közepében folyt a fokhagymás, snidlinges cucc!!!
Előre is köszönöm - köszönjük az új felhasználók nevében
Sziasztok!
Ha használtatok már kenyérsütő gépet (vagy van a családban), akkor kérlek, töltsétek ki ezt a kérdőívet a kenyérsütőkről! Maximum 10-15 perc a kitöltése, de nekem nagyon sokat segítenétek vele a szakdolgozatomhoz. :)
Előre is köszönöm!
http://appi.bme.hu/survey/index.php/184276/ lang-hu
Ezt a homáron olvastam, de le kell csekkolni az infót
Pestszentlőrinc Vásárcsarnok (Pestlőrinc Piac, Üllői út mentén,)
ott van egy bolt, ahol sokféle lisztet árulnak.
Igen már megszünt.
http://www.friweb.hu/malm-aszok/
(Ez volt, Ráday u 31)
Sziasztok !
Elsősorban a budapestiek segítségét kérném.
Van valahol Bp-en malomipari szakbolt? Korábban volt a Ráday utcában, de azt már nem találtam, úgy tűnik megszűnt és nem igazán találok olyan helyet, ahol nagy választékban és megfizethető áron vannak a lisztek.
Ha tudtok, légyszíves segítsetek.
Köszönöm
nekünk akkor nyikorgott így amikor elnyírodott az ékszíj, (bordás szíj)
budafoki friss élesztőt használok
programozott sütéshez is, akkor a liszt legtetjére teszem
olcsóbb és biztosnágosabb, nem igen szokott döglött lenni, a szárított ellenben igen,
pl. ha előre van keverve a lszttel
Igen, két lapátos. Mit tudok vele tenni?
Szia!
Én is így jártam.Most a Haas élesztőt használom,de előfordul,hogy nem kell meg a kenyér tőle.Próbáltam én is több fajtát,de egyik sem az igazi.
Sziasztok!
Segítséget kérnék. Nejem kb. 5 éve süti a kenyeret, melyhez " saf-instant" francia élesztőt használt. Valahogy ez jött be neki legjobban. Most viszont az eddigi beszerzési helyünkön közölték, hogy megszünt a MO.-i forgalmazása, ami feletébb rosszul esett. Próbálta a Dr. Oetker-t, de nem kelt meg rendesen. Ti milyen élesztőt használtok?
két lapátos?
szorul az ékszíj, esetleg az lehet
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Egy ideje nagyon kattog a kenyérsütőm,olyan, mint ha valami nagyon szorulna benne. Csinált ilyet valakié esetleg? Tud valaki segíteni, hogy mit csináljak? Előre is köszönöm.
Ezt szoktam sütni, amióta kidobtam véletlenük a kenyérsütőm lapátját.
Nagyon finom.
Kézzel nem nyúlok hozzá, csak fakanállal dagasztgatom kis ideig, miközben öntögetem hozzá a maradék langyos vizet, annyit, hogy jó állagú legyen, se ne folyjon szét, se kemény ne legyen.
Az élesztőt forró vízbe állított bögrében futtatom fel.
Letakarva kelesztem a sütőben abban a fémtálban, amelyben sütni fogom.
180 fok helyett kicsikét alacsonyabbra veszem a hőt, és 10 perccel tovább sütöm. Az elején érdemes alufóliával letakarni, úgy 15 percre, mert enélkül nekem kissé megégett, a képen látszik.
A kenyérsütő órákon át fogyasztotta az áramot, így kb 55 perc alatt kész a kenyerem. Teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből sütöm, a fehér lisztet kihagyom, és a plusz korpát szintén. Ezek súlyát hozzászámolom a korpás, azaz teljeskiőrlésű liszthez.
Rostdús, finom kenyér! Jó étvégyat!
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
7,5 dkg tönköly fehér liszt
7,5 dkg mag keverék (én napraforgót/szezámmagot/tökmagot kevertem össze)
5 dkg zabpehely
2,5 dkg zabkorpa
1 teáskanál só
1 csomag porélesztő (7 g)
1 evőkanál nádcukor
1 evőkanál olívaolaj
3,5 dl víz
1. 1 dl meleg (de nem forró) vízbe keverjük bele az 1 evőkanál nádcukrot, majd keverjük hozzá a porélesztőt és tegyük meleg helyre "pihenni"
2. egy tálban keverjük össze a száraz összetevőket (lisztek, magvak, zabpehely, zabkorpa, só)
3. amikor az élesztő habos réteget képzett a víz tetején (megkelt), öntsük hozzá a maradék 2,5 dl meleg vizet és az evőkanál olívaolajat, majd keverjük össze (FONTOS: a víz ne legyen forró, mert a hőtől elpusztulnak az élesztőgombák)
4. kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra
5. adjuk hozzá a száraz anyagokhoz az élesztős víz 2/3-át és jól keverjük át
6. adjuk hozzá a maradék vizet és keverjük el, az a lényeg, hogy a tésztának olyan állagúnak kell lennie, hogy a tenyerünkből könnyedén visszaessen a tálba (ne ragadjon, az állaga hasonlítson a folyósabb tejbegrízhez)
7. a tésztát tegyük kiolajozott kenyérsütő formába (nekem 10x24 cm-es szilikon van, ezt nem olajoztam ki), ha nincs, kicsi őzgerinc forma vagy jénai tál (hőálló üvegtál) is megfelel
8. a formába öntött tésztát középen hosszában vágjuk be késsel (kicsit haszontalannak tűnhet, hogy a vágás nyoma szinte azonnal eltűnik a nedves masszában - ezzel ne törődjünk, ennek a vágásnak köszönhetően nem fog a tészta sülés közben megrepedezni)
9. ha maradt még egy kis mag, megszórhatjuk a tetejét
10. takarjuk le a tésztát frissen tartó fóliával vagy tiszta konyharuhával és tegyük 10 percre meleg, huzatmentes helyre
11. a pihentetést követően a megemelkedett tésztát tegyük be a 180 fokosra hevített sütőbe és süssük 40 percig
Praktikák:
- használhatunk más magvakat is, például dió, mák, lenmag, stb.
- a pihentetésnél célszerűbb fóliát használni a konyharuha helyett, mert ha jól megkel a tészta, beleragad a textilbe - ergo mosás
- meg kell várni, amíg teljesen kihűl a tészta, így könnyen szeletelhető (legjobban másnap lehet szeletelni)
Oksi, csak gondoltam, hátha akarsz még bagettet sütni.
Segíteni szerettem volna, de nagyon okosan letíltottad a privi küldését, ha még aktuális a kérésed keress meg.
Sziasztok! Én mostanában ilyen kenyeret sütöttem:
20 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt
10 dkg lenmagliszt
2,5 dl langyos tej
2 ek olívaolaj
1 tasak Oetker élesztő
1 kiskanál só
2 kiskanál cukor
Nagyon finom, puha, és nem utolsósorban rostban dús:) Ja, és a kisebb méretet állítottam be, és a közepes színt.
Kenyér géppel sütve, de így csináltam, amikor kivettem a gépből.
Ugyanis ez egy előre bekevert liszt volt, amiben benne van az élesztő.
Ezt a lisztet régebben is kedveltem, de eltünt a polcokról, de most sikerült újra venni.
Amikor akarod.
Én rögtön az elején beleszoktam, hogy ne felejtsem el.
A mazsolát szokták, akkor, amikor sípol, mert keverés közben összetörhet, és nem maradnak egyben a bogyók.
Szia, a napraforgót mikor kell beletenni?
Az elején már, vagy később?
Tegnap csináltunk fehér kenyeret, de a receptben több cukor volt mint a tiédben, hát édes is lett. Innen a netről néztem le.
Köszi, szia.
Na kész.
Héja nincs és alul liszt maradt, lehet hogy összekeverve kell beletenni???
Ez nem álmaim kalácsa, de majd holnap!!!!
Aha, ahogy elnézem, kalács lesz héj nélkül mert ugye a sütinek nincs.
Többször sípol. Melyiknél lehet kinyitni és beleszórni?
Köszi a sok segítséget!!!! Nagyon kedves vagy!!!!!
Nem tudo, majd meg látod, gazdagabb leszel egy tapasztalattal.
---
Csíkosat nem tudsz, de úgy szokták, hogy akkor amikor sípol és elviekben a mazsolát kell bele tenni, akkor teszik bele a kakaó port és akkor márványos lesz a süti.
Már megy a süteményen, élesztő van benne.
Jó lesz azért???
Kakaósat hogy kell? Beleszórni a kakaóport?
http://margit2.extra.hu/emargit.htm
És mi volt a recept?
Ha élsztő volt benne alap programon kellene sütni,
ha sütőpoos a recept, akkor a sütemény programon.
--------
Limara
e margit
Igen, gépben van sütve.
---
Nem, a sütemény programra, sütőporos kenyeret, vagy süteményt kell tenni.
Kalácsot a kenyér programon, tudsz sütni.
Hahó!
Ki tud gépben kalácsot sütni???
segítsetek!
Köszi.
Szia, ez a recept gépben van sütve ill. a kenyér???
SOS.
Kalácsot akartam ma a gépben sütni, 1 órája meg sem mozdul, mi a sütemény programra tettük, az jó?
A recept sütőport nem írt, kellett volna???
Mit tegyek???
Köszi és jó éjt!!!
Sziasztok
Tudnál esetleg olyan kipróbált kenyér ill. bagett receptet ajánlani, amihez nem kell gép?
Sziasztok!
Most láttam csak meg ezt a topicot, lehet, pont ezért röppent rá a tekintetem, mert éppen most raktam össze a mai kenyeremet...
Nagyon szeretjük mi is a háziasabb ízű kenyeret, mikor rájön a családra, akkor sütök, ez nem mindennapos ugyan, de már így is saját kísérletezésű kenyerem van.
Csak nagyjából mérem, és ha kell aktuálisan is alakítom.
Parasztkenyér
A berakás sorrendjében:
3,6 dl meleg víz
2 kiskanál só, 1 kockacukor
2-3 evőkanál olaj
50 dkg liszt (a pillanatnyi hangulatom szerint keverve: rozsos, rétes, búzacsírás, stb)
2-3 evőkanál krumplipehely
1,5 adagolókanál porélesztő
Csak gyúrja és keleszti a gép.
Program után kiveszem, formázom, tepsibe teszem és vagy ujjal belenyomok pár lyukat, vagy 3 ferde vágás...
Fél óra pihenő langyos helyen és kb fél óra alatt sül 175-180 fokon.
Akkor jó, ha az alján kopogáskor kongó hangot hallasz.
Ez a sima kenyér, variálni magokkal, fűszerekkel lehet, ha nem akarunk vajas-lekváros kenyeret enni.(tökmag, napraforgó, lenmag, szezám, kömény és elég izgalmas ízű pl. a korianderes kenyér)
Különleges szárított paradicsomos kenyeret is készítettem már, egészen narancsszínű lett a tészta. Csuda finom!
Jó sütést mindenkinek!!!!!!!!!
Üdv: Éva
Ma fehér kenyeret sütöttem. Így néz ki.
320 ml langyos víz
500 g sima liszt
2 evőkanál olaj
1 kiskanál cukor (1 kis mérő)
2 kiskanál só (2 kis mérő, 10 g)
egy negyed friss élesztő
1 evőkanál lenmag, napraforgó mag, szezám mag, tök mag
---
Ez egy alap recept, változtatásokkal sokféle kenyér süthető belőle.
Ha a magokat kihagyod, akkor a víz csak 280 ml, a magok vizet vesznek fel, dagadnak.
A sima lisztet ízlés szerint cserélheted, arra amit te használsz, nálad elérhető.
sima liszt, kenyér liszt BL 80 vagy BL 112, tönköly fehér liszt.
Barnbb kenyér
a liszt egy részét lecseréljük, teljeskiőrlésű búza, rozs vagy tönkölylisztre.
Nekem az vált be ízre, ha 500 g liszten belül
300 sima liszt 200 teljes kiőrlésű búza, vagy tönkölybúza
400 sima liszt 100 teljes kiőrlésű rozsliszt.
------
Ha tömör a kenyér az azért van, mert kevés a folyadék és nem tud kelni a tészta.
Ha bereped a teteje, az meg a sok folyadéktól van, túl kel vagy a sok élesztőtől.
Felrakom ide is a képeket, hátha kell még valakinek, akko meglegyen.
Nimbusz kenyérsütő használati utasítás
Szia, kösz, a liszt, CIABATTA FEHÉRKENYÉR SÜTŐKEVERÉK.
Élesztő, só minden benne van, de a programokat nem ismerjük, nincs meg az az átkozott leírás.
Nimbusz a gép neve.
Előre is kösz. A cégnek írtam, ígérték hogy elküldik, de ebből semmi sem lett.
Köszi.
BUÉK!!!!!
Mégis milyen az a liszt, mert, ahoz képest írom neked melyik programon süsd.
Szia, Te nagyoon profi lehetsz, segíts, hogy kell a gépet használni, köszi szépen!!!
BUÉK!!!!!
Szia, segítesz hogyan kell programozni??? köszi.
BUÉK.
Sziasztok, segítsetek!
Nimbusz gépem van és még soha nem sütöttem kenyeret, a gond az, hogy nem találjuk a leírást.
Olyan lisztet vettünk amiben elvileg benne vann minden.
Megköszönném, ha valaki leírná, hogy kell használni.
Előre is köszönöm, és Boldog új évet kívánok mindenkinek!
Majd receptekért is jövök, ha tudom már használni a gépet.
Jó éjt!