Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nagyanyám főztje

falubolondja
Létrehozva: 2008. augusztus 24. 16:39

Olyan régi idők receptjeit, leírásait, praktikáit várom amik akár nagyanyám receptfüzetéből is származhatnának.

Biztos lesz sok hasonló is, de ez ne zavarjon senkit. Olyan ez mint a népdal, mindenütt máskép éneklik.

 

Azért gondoltam erre a topikra, mert az egyik barátom mai napig visszasírja édesanyja pogácsáját. Míg élt nem jegyezte fel, mostanra már csak a visszasírás maradt.

 

Tudom néha nehéz lejegyzetelni (átadni) egy-egy receptet ami így szólt "két összemarék liszt, egy csapott evőkanál cukor, csipetnyi bors"

 

Bízok benne hogy egyik-másik receptnek nagy lesz a sikere! 

 

Jöhetnek képek is! 

  1. 2016. augusztus 14. 00:53123.

    Hmmmm....ezt nem ide akartam.

    előzmény:
    Sheriff-2 (122)
    2016-08-14  00:52
  2. 2016. augusztus 14. 00:52122.
  3. 2016. augusztus 14. 00:38121.

    Azt nem ismerem, de a savanyú bablevesre már emlékszem, kb. ez volt az, azzal a különbséggel, hogy mi tettünk bele répát meg zöldséget is.

    előzmény:
    Falubologya (120)
    2016-08-13  20:56
  4. 2016. augusztus 13. 20:56120.

    Már nem emlékszem hol ettem káposztás bab gulyást. De nagyon finom volt. Úgy rémlik savanyú káposztával készült. 


    Ismeri valaki?

    előzmény:
    Sheriff-2 (118)
    2016-07-21  20:11
  5. 2016. július 21. 20:14119.

    Hát most fülembe tetted a darazsat, falubolondja legyek ha várok vele télig......

    előzmény:
    Falubologya (117)
    2016-07-21  19:43
  6. 2016. július 21. 20:11118.

    Már eszembe jutott hogy hogy kell csinálni/főzni, meg persze igénybe vettem a google barátomat is.


    A google barátomtól leginkább azt tudtam meg, hogy ahány ház annyi szokás.


    Szóval Matyóföldön másképpen főznek mint a Szögediek, majd a télen főzöm leginkább sok füstölt hússal, (oldalas szerintem a legjobb), amikor remegni fogunk a hidegtől mint miskolci kocsonyában a béka.


    Aki világgá megy, az így jár.

    előzmény:
    Falubologya (117)
    2016-07-21  19:43
  7. 2016. július 21. 19:43117.

    Na mi van már azzal a savanyú bablevessel?

    előzmény:
    Sheriff-2 (116)
    2016-07-17  21:36
  8. 2016. július 17. 21:36116.

    Pontosan ma járt az eszembe a savanyú bableves, most itt olvasok, hátha valaki itt megemlitette. (Már nem emlékszek rá pontosan, pedig sokszor főztem miközben a szüleim a határban dolgoztak.)

    előzmény:
    falubolondja (1)
    2008-08-24  16:39
  9. 2012. december 18. 19:12115.

    Pogi!


    Én a klasszikus Horváth Ilona féle tejfölös pogácsát sütöm:

    50 dkg liszt
    25 dkg vaj vagy
    2 tojássárgája (1 egész tojást szoktam) mikor-hogy
    3 dkg élesztő
    2 dl tejföl
    1dl tej
    só (1 kk szoktam)
    2kk cukor (csak csipet cukrot szoktam a futtatáshoz)

    Ebből egy lágy tésztát gyúrok, amit kelesztés után 3* hajtogatok. Közben kb. 10 percig pihentetem. Végül bevagdosom, szaggatom, lekenem, megszórom sajttal, vagy nem. Kis kelés után sütöm.
    Ha több sót rakok bele, frissen finomabb, de másnaposan már szárazabb. Valamint a tészta lágyságát is el kell ehhez jól találni.
    A recept nagyon jó, de kell hozzá egy kis próbálkozás, hogy megtanulja az ember.
     

    Jo etvagyat!

  10. 2010. május 19. 10:54114.

    Kovászos uborka (Sváb) recept:


     

    Végy 1 nagy uborkás üveget!
    Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. /Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be
    erre a célra. A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital./ Erre pakolom a megmosott, fel
    hasított uborkát.

    Tetejére szintén karikára vágott nyers ,öreg krumplit rakosgatok
    .Legfelülre jön még 1 csokor kemény szárú  kapor,amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt. Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral letakarom, 3 nap múlva csudát tálalhat a családjának.

     

    Én egy esztergomi, Ferences atyától tudom a receptet. Ha egyszer kipróbálod, nem bánod meg.

    Jó étvágyat !

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_132688 (113)
    2010-02-28  10:16
  11. Torolt_felhasznalo_132688
    Torolt_felhasznalo_132688
    2010. február 28. 10:16113.

    Én így ismerem.

     

    Kb. negyed (köröyi)élesztő  1/2 iter (lagyos)tejben, pici sót, két jó evőkanálnyi cukrot, tizenkét evőkanálnyi lisztet, teáskanálnyi(diónyi) margarint vagy két evőkanálnyi étolajat keverünk.

     

    A mennyiségek nrm kritikusak, ízlés szerint változtathatók. Nem tudod el rontani!

     

    Le takarva kelni hagyjuk. Ha a hideg hozzávalóktól nagyon le hült, a kelesztő edényt langyos vízbe tesszük.

    Kelés után az állagának mézszerő folyósnak kell lennie, hogy az egy szedőkanálnyi tészta ha nehezen is de terüljön szét a palacsinta sütőben. Ezt oldalt forgatással érhetjük el. Tejjel álíthatjuk be a folyósságát. Inkább picit folyósabb legyen hogy szét terüljön a palacsinta sütőben.

    Picit olajjal megkent palacsinta sutőben sütjük. Normál méretü palacsintát kapunk, mely kráteres kenyérbél szerű, vastagsáda el érheti az öt milimétert. 

     

    Lekvárokkal, mazsolás valiliás túróval, édesített kakaóval, öntetekkel, tejszinhabbal, Vagy ahogy a család és Te szereted úgy töltöd!

     

     

    Jó étvégyat!

    előzmény:
    falubolondja (112)
    2010-02-27  16:34
  12. 2010. február 27. 16:34112.
    Köszi! Jön a próba!
    előzmény:
    Maja Sager (111)
    2010-02-23  17:47
  13. 2010. február 23. 17:47111.

    Én ismerem....kéred?

     

     

    Egy tojás elkeverve pici sóval 2-3 evőkanál cukorral és 3 dkgr. élesztővel aztán tejjel kissé felhigitva 1 kg lisztet bele és még annyi tejet hogy  közepes  tésztasürüség legyen....Jó holyagosra keverjük és meleg helyre  tesszük lefedve  hagyjuk kelni.....

    aztán  forró olajban zsirban vagy vajban megsütjük a kis  palacsintákat és  ki mivel szereti (lekvár , fahéjas cukor, mák, darált dió stb.......(én már gesztenyével is csináltam , rá egy rakás  tejszinhab....nem mindennapi.........

    előzmény:
    falubolondja (110)
    2010-02-22  09:08
  14. 2010. február 22. 09:08110.
    Ki ismeri a kelt palacsintát?!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_820920 (0)
     
  15. 2010. február 21. 15:01109.

    Tócsni egy kicsit másképp!

    A le reszelt krumplihoz 1 tojást sót borsot ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagynát (törve vagy nyomva),  2-3 evőkanál zsemlemorzsát keverek.

    Evőkanállal teszek a forró olajbaa, ott el lapítom.

    De lehet tepsibe is sütni. Ki olaojozott tepsibe öntve el igazítom. Sütés közbe lehet olajat önteni a tetejére. Esetleg fokhagymás tejfölel kenve tálalni.

    Kockára szeletelverakom tányérra.

     

    Jó étvágyat!

    előzmény:
    foka (65)
    2008-08-25  15:13
  16. 2008. szeptember 10. 10:33108.
    Én a túrógombócot is így csinálom. Tejbegrízt főzök, amikor leveszem a tűzről és még forró, akkor teszem bele a túrót, cukrot, vajat, és tojás sárgáját. Ha kicsit kihűlt gombócokat formázok belőle, és pirított prézlibe forgatom. Meleg édes tejfölt teszek rá.  Ha nem fogy el ebédnél, akkor sem keményedik meg.
    előzmény:
    Krisztina1 (101)
    2008-08-28  19:13
  17. 2008. szeptember 3. 14:24107.
    Nagyon sajnálom! Azért remélem mégsem akkora az a baj,hamar megoldódik és jössz te is.
    előzmény:
    falubolondja (106)
    2008-09-02  12:06
  18. 2008. szeptember 2. 12:06106.

    Nem! Nem ennyi volt! De én most rabszódikusan leszek! Sok és nagy a baj. De elolvasni mindent el olvasok.

     

    Írjatok sok jó receptet!

    előzmény:
    citromfű69 (104)
    2008-08-31  19:04
  19. 2008. szeptember 1. 11:06105.

    Remélem,nem!

    Én ma rakott husit készítek,ez meg nem éppen a nagyanyám főztje,de mi nagyon szeretjük.Egyszerű,gyors,finom.

    A nyers krumplit karikára vágom,mint a rakott krumlinál. Egy sor krumpli,rá a kikloffolt hús sózva,borsozva,erre egy vastag réteg felkarikázott vöröshagyma,hus,krumpli.A tetejére tejszínnel elkevert tejföl.Befedni alufóliával és be a sütőbe.Kb.1 óra sülés után leveszem a fóliát és tovább pirítom. 

    előzmény:
    citromfű69 (104)
    2008-08-31  19:04
  20. 2008. augusztus 31. 19:04104.

    Ugye nem akarjátok azt mondani, hogy csak ennyi volt a topic?

    Elfogytak az ételek? Vagy csak nem értek rá?

    Én most néhány napig nem főztem. Vagy a fagyasztóból melegítettem, vagy Anyukámnál ettünk.

    előzmény:
    falubolondja (103)
    2008-08-28  22:12
  21. 2008. augusztus 28. 22:12103.

    Gombóta leves (csipdelt, csipetke, pergelt leves) ki hogy ismeri:

     

    Husos szalonát kockára vágni. Meg pirítani. (Tenyérnyi)

    Egy fej vöröshagymát kockára vágni, a teprtőn meg pirítani zsemle szinűre.(Közepes fej)

    Kockára vágot krumplit a hagymás zsíron meg sütni. (2-3 közepes)

    Meg fűszerezni (piros paprika mokkás kanálal, csipetnyi bors, csipetgyi majoranna, esetleg só)

    Vizzel fel engedni. 

    Zöldségek bele (Kicsi vörös hagyma az utolsó vörös levelében, egy fél zöld paprika, kisebb paradicsom ketté vágva, petrezsejem levél, Fél marék szegfü gomba ha van a fa alatt a füben, esetleg pár szem zöld borsó ha van a kertben).

     

    Frissen gyúrt levestésztát borsó nagyságura csipdelünk. 

    A fövő levesbe bele vetjük. Meg kavargatjuk. Mikor fel jött a tetejére a tészta meg van főve!

    A lusta házi asszony nem csipdelte hanem reszelte hosszú húzásokkal a reszelőn.

     

    Jó étvágyat kivánok!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  22. 2008. augusztus 28. 19:16102.
    Ne szólj semmit,ez nagyon fincsi vacsora!Végül én a könnyebbik végét fogtam meg,mert húsleves lett a menü sóskamártással.Ezzel nem sok munka van. Gyorsan a végére akartam érni,mert elkezdtük a medencéből kilocsolni a vizet a növényekre.Jól el is fáradtam,jöhet a pihenés!
    előzmény:
    foka (100)
    2008-08-28  14:45
  23. 2008. augusztus 28. 19:13101.
    Sziasztok!
    Mi sokszor ettünk hamis túrógombócot. Amikor a tej már kezdett savanyodni, akkor eltettük aludtejnek (ebből is látszik, nem most volt, akkor még a közönséges zacskós tej is megaludt) - mostanában kefírből is jó. Egy lábasban felforralni egy pici sóval (ilyenkor nem túl bizalomgerjesztően néz ki, de nem szabad csüggedni) és grízt kell belefőzni, mint egy közönséges tejbegírbe, csak kicsit keményebbre. Állni hagyjuk addig, míg készítünk pirított prézlit és két kanállal formálva óvatosan beleforgatjuk. Porcukorral vagy cukros tejföllel ettük. Mindíg puha, soha nem főtt szét és ha nagyon lassan, körülményesen készítjük, akkor mosogatással együtt 15 perc
    előzmény:
    falubolondja (1)
    2008-08-24  16:39
  24. 2008. augusztus 28. 14:45100.
    Vicces. Nálunk a férjem az édesszájú, de paradicsomos ételbe csak külön tehetek magamnak cukrot, vagy édesítőt, mert főételben a natúr ízeket szereti. Így tejföllel is titokban habarok be mindent, amit kell, és ecetezni is magamnak szoktam. pl. (zöld)bablevest. Tegyük hozzá, a gulyáslevest meg a kocsonyát is. Igaz, ez utóbbinak én csak a "remegőjét" eszem. Így hívtam kiskoromban a levét.
    Ma nálunk kitört a sokadika. A vacsora ezért párolt gezemice (mexikói zöldségkeverék) lesz, rádarabolva egy pár debrecenit, némi reszelt sajtot szórok a tetejébe, és zsuppsz a sütőbe, míg a sajt ráolvad. Kísérő: hozzá tönkölykenyér, utána folyékony kenyér.
    előzmény:
    margo1958 (95)
    2008-08-28  07:43

Címlap

top