Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Nagyanyám főztje
Olyan régi idők receptjeit, leírásait, praktikáit várom amik akár nagyanyám receptfüzetéből is származhatnának.
Biztos lesz sok hasonló is, de ez ne zavarjon senkit. Olyan ez mint a népdal, mindenütt máskép éneklik.
Azért gondoltam erre a topikra, mert az egyik barátom mai napig visszasírja édesanyja pogácsáját. Míg élt nem jegyezte fel, mostanra már csak a visszasírás maradt.
Tudom néha nehéz lejegyzetelni (átadni) egy-egy receptet ami így szólt "két összemarék liszt, egy csapott evőkanál cukor, csipetnyi bors"
Bízok benne hogy egyik-másik receptnek nagy lesz a sikere!
Jöhetnek képek is!
Hmmmm....ezt nem ide akartam.
Nekem munka van.....Herman's Hermits No Milk Today 1966 HQ - YouTube
Azt nem ismerem, de a savanyú bablevesre már emlékszem, kb. ez volt az, azzal a különbséggel, hogy mi tettünk bele répát meg zöldséget is.
Már nem emlékszem hol ettem káposztás bab gulyást. De nagyon finom volt. Úgy rémlik savanyú káposztával készült.
Ismeri valaki?
Hát most fülembe tetted a darazsat, falubolondja legyek ha várok vele télig......
Már eszembe jutott hogy hogy kell csinálni/főzni, meg persze igénybe vettem a google barátomat is.
A google barátomtól leginkább azt tudtam meg, hogy ahány ház annyi szokás.
Szóval Matyóföldön másképpen főznek mint a Szögediek, majd a télen főzöm leginkább sok füstölt hússal, (oldalas szerintem a legjobb), amikor remegni fogunk a hidegtől mint miskolci kocsonyában a béka.
Aki világgá megy, az így jár.
Na mi van már azzal a savanyú bablevessel?
Pontosan ma járt az eszembe a savanyú bableves, most itt olvasok, hátha valaki itt megemlitette. (Már nem emlékszek rá pontosan, pedig sokszor főztem miközben a szüleim a határban dolgoztak.)
Pogi!
Én a klasszikus Horváth Ilona féle tejfölös pogácsát sütöm:
50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy
2 tojássárgája (1 egész tojást szoktam) mikor-hogy
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1dl tej
só (1 kk szoktam)
2kk cukor (csak csipet cukrot szoktam a futtatáshoz)
Ebből egy lágy tésztát gyúrok, amit kelesztés után 3* hajtogatok. Közben kb. 10 percig pihentetem. Végül bevagdosom, szaggatom, lekenem, megszórom sajttal, vagy nem. Kis kelés után sütöm.
Ha több sót rakok bele, frissen finomabb, de másnaposan már szárazabb. Valamint a tészta lágyságát is el kell ehhez jól találni.
A recept nagyon jó, de kell hozzá egy kis próbálkozás, hogy megtanulja az ember.
Jo etvagyat!
Kovászos uborka (Sváb) recept:
Végy 1 nagy uborkás üveget!
Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. /Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be
erre a célra. A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital./ Erre pakolom a megmosott, fel
hasított uborkát.
Tetejére szintén karikára vágott nyers ,öreg krumplit rakosgatok
.Legfelülre jön még 1 csokor kemény szárú kapor,amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt. Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral letakarom, 3 nap múlva csudát tálalhat a családjának.
Én egy esztergomi, Ferences atyától tudom a receptet. Ha egyszer kipróbálod, nem bánod meg.
Jó étvágyat !
Én így ismerem.
Kb. negyed (köröyi)élesztő 1/2 iter (lagyos)tejben, pici sót, két jó evőkanálnyi cukrot, tizenkét evőkanálnyi lisztet, teáskanálnyi(diónyi) margarint vagy két evőkanálnyi étolajat keverünk.
A mennyiségek nrm kritikusak, ízlés szerint változtathatók. Nem tudod el rontani!
Le takarva kelni hagyjuk. Ha a hideg hozzávalóktól nagyon le hült, a kelesztő edényt langyos vízbe tesszük.
Kelés után az állagának mézszerő folyósnak kell lennie, hogy az egy szedőkanálnyi tészta ha nehezen is de terüljön szét a palacsinta sütőben. Ezt oldalt forgatással érhetjük el. Tejjel álíthatjuk be a folyósságát. Inkább picit folyósabb legyen hogy szét terüljön a palacsinta sütőben.
Picit olajjal megkent palacsinta sutőben sütjük. Normál méretü palacsintát kapunk, mely kráteres kenyérbél szerű, vastagsáda el érheti az öt milimétert.
Lekvárokkal, mazsolás valiliás túróval, édesített kakaóval, öntetekkel, tejszinhabbal, Vagy ahogy a család és Te szereted úgy töltöd!
Jó étvégyat!
Én ismerem....kéred?
Egy tojás elkeverve pici sóval 2-3 evőkanál cukorral és 3 dkgr. élesztővel aztán tejjel kissé felhigitva 1 kg lisztet bele és még annyi tejet hogy közepes tésztasürüség legyen....Jó holyagosra keverjük és meleg helyre tesszük lefedve hagyjuk kelni.....
aztán forró olajban zsirban vagy vajban megsütjük a kis palacsintákat és ki mivel szereti (lekvár , fahéjas cukor, mák, darált dió stb.......(én már gesztenyével is csináltam , rá egy rakás tejszinhab....nem mindennapi.........
Tócsni egy kicsit másképp!
A le reszelt krumplihoz 1 tojást sót borsot ízlés szerint 1-2 gerezd fokhagynát (törve vagy nyomva), 2-3 evőkanál zsemlemorzsát keverek.
Evőkanállal teszek a forró olajbaa, ott el lapítom.
De lehet tepsibe is sütni. Ki olaojozott tepsibe öntve el igazítom. Sütés közbe lehet olajat önteni a tetejére. Esetleg fokhagymás tejfölel kenve tálalni.
Kockára szeletelverakom tányérra.
Jó étvágyat!
Nem! Nem ennyi volt! De én most rabszódikusan leszek! Sok és nagy a baj. De elolvasni mindent el olvasok.
Írjatok sok jó receptet!
Remélem,nem!
Én ma rakott husit készítek,ez meg nem éppen a nagyanyám főztje,de mi nagyon szeretjük.Egyszerű,gyors,finom.
A nyers krumplit karikára vágom,mint a rakott krumlinál. Egy sor krumpli,rá a kikloffolt hús sózva,borsozva,erre egy vastag réteg felkarikázott vöröshagyma,hus,krumpli.A tetejére tejszínnel elkevert tejföl.Befedni alufóliával és be a sütőbe.Kb.1 óra sülés után leveszem a fóliát és tovább pirítom.
Ugye nem akarjátok azt mondani, hogy csak ennyi volt a topic?
Elfogytak az ételek? Vagy csak nem értek rá?
Én most néhány napig nem főztem. Vagy a fagyasztóból melegítettem, vagy Anyukámnál ettünk.
Gombóta leves (csipdelt, csipetke, pergelt leves) ki hogy ismeri:
Husos szalonát kockára vágni. Meg pirítani. (Tenyérnyi)
Egy fej vöröshagymát kockára vágni, a teprtőn meg pirítani zsemle szinűre.(Közepes fej)
Kockára vágot krumplit a hagymás zsíron meg sütni. (2-3 közepes)
Meg fűszerezni (piros paprika mokkás kanálal, csipetnyi bors, csipetgyi majoranna, esetleg só)
Vizzel fel engedni.
Zöldségek bele (Kicsi vörös hagyma az utolsó vörös levelében, egy fél zöld paprika, kisebb paradicsom ketté vágva, petrezsejem levél, Fél marék szegfü gomba ha van a fa alatt a füben, esetleg pár szem zöld borsó ha van a kertben).
Frissen gyúrt levestésztát borsó nagyságura csipdelünk.
A fövő levesbe bele vetjük. Meg kavargatjuk. Mikor fel jött a tetejére a tészta meg van főve!
A lusta házi asszony nem csipdelte hanem reszelte hosszú húzásokkal a reszelőn.
Jó étvágyat kivánok!
Mi sokszor ettünk hamis túrógombócot. Amikor a tej már kezdett savanyodni, akkor eltettük aludtejnek (ebből is látszik, nem most volt, akkor még a közönséges zacskós tej is megaludt) - mostanában kefírből is jó. Egy lábasban felforralni egy pici sóval (ilyenkor nem túl bizalomgerjesztően néz ki, de nem szabad csüggedni) és grízt kell belefőzni, mint egy közönséges tejbegírbe, csak kicsit keményebbre. Állni hagyjuk addig, míg készítünk pirított prézlit és két kanállal formálva óvatosan beleforgatjuk. Porcukorral vagy cukros tejföllel ettük. Mindíg puha, soha nem főtt szét és ha nagyon lassan, körülményesen készítjük, akkor mosogatással együtt 15 perc
Ma nálunk kitört a sokadika. A vacsora ezért párolt gezemice (mexikói zöldségkeverék) lesz, rádarabolva egy pár debrecenit, némi reszelt sajtot szórok a tetejébe, és zsuppsz a sütőbe, míg a sajt ráolvad. Kísérő: hozzá tönkölykenyér, utána folyékony kenyér.
Sziasztok!
Én ma nem főzök!
Maradt tegnapról. Egy riszfelfujt lesz még, vanillia öntettel.
Szia Margó!
Én ma paradicsomlevest főzök, rántott húst és sült krumplit.
Tegnap körteleves volt, sárgaborsó főzelék és sült kolbász.
Jól hangzik a krumplis paradicsomleves is!
Hol vagytok lányok,fiú?
Ma nem főztök semmi finomat?Kellene valami jó ötlet!Ismeritek a habart paradicsomos krumpli levest?Most ez motoszkál a fejemben.évek óta nem készítettem el,de napolom,mert tegnap is paradicsomos volt.
A kockára vágott krumplit sós vízben megfőzöm(kevés vízben) Egy kisdoboz paradicsompürét beleteszek,felengedem tejjel és behabarom,ízlés szerint cukorral ízesítem.
Finom ebédet főztél! Én töltött paprikát készítettem ma.
Mi is nagyon szeretjük a fahéjas dolgokat,szinte mindent.
Sziasztok!
Bocsi, szó nélkül leléptem tegnap, de vendégek jelentkeztek be telefonon, és semmi vendégváróm nem volt itthon. 1 órám volt arra, hogy valamit kisüssek. Nem is tudom honnan jött az ötlet, de gyorsan palacsinta tésztát kavartam, és két sütőben elkezdtem sütni. Mivel gyerekek is jöttek, nagy örörmet szereztem vele! Már az utca ajtóból hallottam a sikítozást: Katika palacsintát süt! Még a felnőttek is szívesen töltögették, és lakmároztak belőle! Volt bel házi s.baracklekvár, fahéjas cukor/ ez volt a nyerő/ kakaóscukor.
Ma pedig már kész az ebédem: Pulykazúza pörkölt rizzsel, kovászos uborkával, és gyümölcsleves. A lveshez a kertből szedtem össze a lehullott gyümölcsöt.
Igaz fázott reggel korán még a bőröm amikor kimentem trikóban a vizes fűbe gyümölcsöt szedegetni.
Szia!
Mi közel lakhatunk egymáshoz,mert mi is hasonlókat készítettünk. A laskánál a lekvár alá még egy kicsi darált dió "nem rontja el"! Én ezt szoktam baracklekvárral is készíteni,a család így jobban szereti.A bélest tavasszal finomra vágott kaporral is szoktuk ízesíteni.Egy bögre hideg tejjel mennyei reggeli!
Finom béles:
Kőttes téssztát készítünk a szokott módon.
Tepsi nagyságúra nyujtjuk. A tepsi szélénél fel kunkorodjon kőzel egy centit.
Főttkrumplit (hajában az igazi) meg törünk, hozzá (házi)túrót és (házi)tejfölt és tejszint adagolunk. Pudingszerű masszává keverjük. Az álagát a tejföllel, tejszinnel álítjuk be. Sót, cukrot adunk hozzá ízlés szerint, meg egy egész tojást is.
A tésztára rakjuk, eligazítjuk, simára kenjük (késsel vagy lapáttal).
Egy felvert tojással be kenjul a tetejét.
Jól felmelegített kemencébe esetleg gáz süzőbe sötjuk mig a kőttes széle zsemle vagy halvány piros nem lessz!
Forrón tálaljuk tenyérnyi szeletekre vágva!
Sokat kell késziteni 2-3 tepsivel, mert a szomsédok és a családtagok össze vesznek az utólján.
Jóétvágyat kivánok!
Pirított laska:
Széles metéltet kifőzünk a szokott módon.
Ketté tesszük.
Az első felét zsírral kikent lábosba tesszük, el egyengetjük.
Meg kenjük szilva lekvárral, olyan vastagon hogy a tészta ne látcódjék ki.
Ré tesszük a tészta másik felét,eligazítjuk.
Sütőben cseresznye színüre pirítjuk.
Szeletelve adagoljuk (mint a tortát). Könyű leves után tálakjuk.
Vóétvágyat kivánok!
Sziasztok!
Én is nagyon szeretem a kuktát. Anyukámtól tanultam meg a használatát. Így, ahogy itt elmondtátok. Anyu nagyon leleményesen használja az övéit. Én meg utánozom.
Sziasztok!
Belefőzöm a rántást is. Olyan finom krémesre fő így az egész!
A csülök mindegy,de én a hátsót szoktam venni,mert azon több a husi,meg az a fincsi bőrös rész is!
Hihetetlen mennyit változik az ember! Valamikor még nézni se tudtam ha valaki ilyet evett,most meg imádom.
Én a töltött káposztára is ráteszem a rántást de vigyázok rá hogy hova kerül. Először apró káposzta,rá egy sor töltelék,rá apró káposzta és erre teszem a rántást,majd folytatom tovább amíg tart a hozzávalókból. A töltelékbe pedig gerslit teszek.És természetesen ebbe is füstölt husi(kevés) és kolbász. De finom is tud lenni!
Sziasztok!
Olvasom a recepted.... a rántást is belefőzöd?
a töltött káposztát is olvastam már, hogy rántással együtt teszik fel főni, én sose merem, mert félek, hogy lesül az edény aljára.
a kuktát az szeretem használni, főként tyúk, töltöttkáposzta, vagy olyan soká fővő ételeknél.
Én ma lecsót főztem be télire.Üvegben szárazdunsztban van már.
Szia!
Köszi, gondoltam, hogy volt valami, ami oka lehetett a bajnak, csak már nem volt kitől megkérdezni. A tanácsod erőt adott ahhoz, hogy legközelebb ne szorongjak.
Bocsi, nem tudom, hogy este elköszöntem-e, de a mi családunk csak este tud együtt lenni, ezért nagy ritkaság, hogy 8 után netezek.
Van aki a gáztól fél, van aki a villanytól, valószínüleg joggal!
Ha megismered a barátod!
Nem szabad a szintjelzés fölé tölteni!
Finoman főzd föl, utánna csak pici lángon kell a hőt pótolni.
Ha jobban fő a kelleténél oltsd ki alatta a tüzet!
Tartzsd rendben a pici fúratokat, nyillásokat! (nehogy el duguljon)
Midegyiken van biztonsági szelep valamilyen rendszerü.
Sok örömet a használathoz!
Kuktában szoktam készíteni.Ez olyan recept,mint nagyanyáinké volt. Végy egy füstölt csülköt!(egy éjszakára beáztatni) Beleteszem a kuktába az egész csülköt,kb 1 kg hordóskáposztát,kb 2 fél marék gerslit11fej vöröshagymát,kb 2 ek.lisztből készült rántást ,1 nagy dobozos paradicsompürét,felöntöm vízzel.Ezt mind egyszerre belerakom,felfőzöm,majd lezárom a kuktát és másfél órán át takarékon a legkisebb lángon főzöm.
Ez olyan se nem leves,se nem főzelék lesz.Sokszor szinte már ízesíteni se kell.
Próbáld ki,nem fogod megbánni!
Szép estét,jó éjszakát!
Sziasztok!
Írd csak meg nyugodtan. Az még nem árt a koleszterinnek, ha elolvassuk. Én ált. szeretem az egytálételeket. Enni is, készíteni is. A férfijaim (a fiam és a férjem pedig mindent, csak kaja legyen). Én csak egyedül a körömpörköltet nem szeretem, a szagát sem bírom. A halét sem nagyon, de azt azért szoktam főzni, sütni. nem túl gyakran, a férjem szerint.