Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hogyan kell tárolni az aszalógépben aszalt gyümölcsöt,hogy sokáig jó legyen?Kezdjük onnan,hogy kiveszem a gépből...
sok munka, akkor oktassál ki engem a kandirozott gyümikről meg egyáltalán arrol, hogy milyen kellékeket használsz a szárításhoz is, mert mint már azt írtam a forumon, csak zsemikockát és almát tudok vele szárítani ill. aszalni. 5 db rácsom van ami egymásra illeszkedik, és egy sehová nem passzoló müanyag lap ami ugyan
kör alakú a közepe lyukas, de a lyuk mérete nem illeszkedik sehová. Ha a lyukat megnagyobbítanám, akkor elvben a földszintre letehetném, de akkor pont becsöüpögne a lé az elektromos részhez. Mást nem adtak vele. Gondoltam a magasföldszintre teszem mint csepp fogót, de akkor a "hajszárító" haltásfoka lesz egyenlő a nullával. Ha a legfelső emeletre teszem, akkor
meg mint feő működhetne, mert ez nem lyukacsos.
Segíts nekem, meg a többieknek is, akiknek Hauserük van köszi és üdv. eis.
A műanyag nem lyukacsos lapon kell a kandirozásokat, a gyümölcstekercseket késziteni.
Ezzel a készülékkel pácolt, sózott húsokat is lehet aszalni, emlyet 4 hétig lehet tárolni, de betehetjük a mélyhűtőbe is.
A csöpögéshez, vágjál ki egy nagyon sűrű műanyag szita lapot és azt tedd az első tálca alá. Szerintem ez járt volna hozzá.
Nézzél fel valaki, mert várakoznak a répák. . . !!!:)))
Kerestem a forgalmazó céget, kerestem a garanciánál feltüntetett céget az importáló cég nem létezik, a garanciával már több éve nem foglalkozik a megjelölt cég. Azt gondolom, hogy talán a forgalmazó csak tudja, hogy hiányzik e valami az én gépemhez, vagy egyáltalán nem kell semmi védelem a csöpögés ellen?
Esetleg természetes hogy lecsepeg a földszintig? Pl. szamóca, pontosan úgy csináltam mint azt leírták. Egyszerüen szörnyű lett. Kandirozott gyümit is szerettem volna csinálni, de a csöpögés miatt ???!!! üdv. mindenkinek eis
Az aszaló mennyi energiát fogyaszt?
Szilva: Mosás, lecsöpögtetés, a viaszréteg eltávolítása. Ajánlott szódabikarbónás vízbe mártogatni 4-5ször, de áztatani nem szabad. Könyebben és gyorsabban aszalódik a gyümölcs. Édes szilvát is készíthetünk, ezt úgy kell csinálni, hogy 1/2 l+1 kg cukor ebbQl szirupot fQzünk és a kimagozott szilvára öntjük. Másnap leszqrjük, szirupot felforraljuk, a szilvára vissza öntjük, mindezt 3 napig ismételjük, eután aszaljuk. Tehetünk a mag halyére diót, mandulát, pisztáciát, nem rontja el egyik változatot sem. Van egy lapított szilva leírás, itt le kell hámozni a szilvát, kénezni majd úgy aszalni, ez nekem nem igazán szimpatikus, túl macerás, meg a kénnel sem vagyok kibékülve.
Körte: Meghámozzuk, és 20 percen át citrom vagy orkösavas vízbe áztatjuk, ez a szín megörzése érdekében történik. Ajánlják elöfözni 1 kg cukor+1/2 l vizben, ebben hagyjuk kihülni, szürQkanállal kiemeljük a körtét, s jöhet az aszalás. Alma esetében is ajánlatos a borkösavas vagy citomsavas elökezelés, de fözni nem kell.
GOmba: A felszeletelt gombát a következö oldatba áztatjuk 8-10 órát az aszalás vagy szárítás elött. 1 liter víz+25 dkg só. .
Szintén ajánlható szárításra sárgarépa, zeller petrezselyem, pasztinák. 1*1 cm kockákra végva ajánlja a szárítást.
Szintén jó a paprika szárítása, akár pirospaprikát is készíthetünk, házilag ha jó az alapanyag.
Végül bármilyen fqszernövény szintén megszáríható.
Az utóbbiakból egész jó ételízesítQk készíthetök, zöldség+füszer.
Azt hiszem akotányinak van most rengeteg szárított dolga, lehet ötleteket lopni.
Jó munkát mindenkinek, még kihasználhatjuk a nyár utólsó kincseit. Ha lesz még idöm akkor írok a felhasználásokról is sok jó ötletet tartalmaz akönyvecske.
Gyümölcsaszalógép hasznos jo, ajánlom mindenkinek , egészséges aszalt gyümölcs fogyasztás,
Tapasztalatom leirom. szilvát, almát , körtét , birsalmát aszaltam.
Félérett gyümölcsöt , nem hámozom , nem mártogatom semmiféle lébe, olyan vastagra szelem a gyömölcsöt hogy a tálcák takarják egymást,
Gyümölcsérése aszalás közbe felgyorsul, ettöl édesedik . Csak a szilvát nem szelem fel csak ketté veszem és kimagozom, lefelé fordítom a tálcán , minden gyömölcsöt szépen sorba rakom, nem ömlesztve. Aszalás után a gyümölcsöt legalább két napig levegőztetem és forgatom ,
1hétután puhul cukrosodik az aszaltgyümölcs.
T . Mixics.
Milyen vastagságúra szeletelitek?
Szerintünk ( családom)mártogatás után jo csak a gyümölcs, elötte szemétbe ment. Én folyékony barna cukorba is szoktam mártogatni.
Csináltam répát, gombát, be kell áztatni vhány orára fözés elött. Szilvát még mártogatás elött csináltam.
Áramot az elején megnéztük, anyu mondta fogyaszt rendesen.
Van ami hamarább kész, van ami több idö, cserélgetni kell a tálcákat, fel le kicsit, mert nem egyformán szárit, elöl hátul se. 10000ft körül volt. Én nem szeretem a konyhában leélni az életem, elég sütni, fözni, stb, tehát ezért nem igazán nekem valo.
Próbáltam napon aszalni sárga barackot és szílvát, nem sikerült. Majd sütőben aszaltam szilvát úgy hogy diót tettem a mag helyére és nagyon fini lett. Több mint 1 napig volt a sütőben.
Az érdekelne, hogy érdemes e 10 ezer ft. -ot rááldozni vagy maradjak a sütőnél. Csak én szeretem a szűkcsaládomban.
3 vagy 4 éve vettem aszalót. Legtöbbet télen használom, almát és narancsot aszalok rajta. A banán nekem sem vált be, és azt viszonylag olcsón lehet kapni, uganígy szilvával sem próbálkozom.
Egyik nyáron meggyet sikerült aszalni, az nagyon jó volt, csak kevés. Gombát nem csináltam, csak kaptam mástól aszaltan.
Mivel az alma nem lesz hófehér, próbáltam a citromlébe mártva, de nem lett szebb.
Én sem tudom, mennyit áram kell hozzá, nem is érdekel, mert fontosabb hogy egészséges édesség lesz belőle, amit ajándékozni is lehet.
A Hauser típusún a tálcákat úgy lehet egymásra rakni, hogy kétféle távolság közül választhatsz az aszalandó méretétől függően.
Szerintem jó, ha teheted, vegyél.
Villő
nálunk épp most van egy kölcösnben. Nagyon jó. Én semmi pepecset nem csináltam, a körtét megpucoltam, félbevágtam, kiszedtem a magos részét és beraktam. Annyira édesek a gyümölcsök, pláne aszalva, hogy tök felesleges még pluszban cukrozni szerintem. No, és kábé 26 óra alatt lett jó. Ami nálam van, az noname, kihúzható kivehető tálcás, és a zúgása naygon halk, egyáltalán nem zavaró, pláne mert a konyhában van. Én biztosan fogok venni. Már azt is tudom, hogy 10 ezer körül lehet kapni. Arra érdemes figyelni, hogy kivehető tálcás legyen, hoyg naygobb gyümölcsöt is be tudjál rakni, mert összeaszalódva úgyis pici lesz.
Ciao
CELL
Alma a kedvenc. Pepecs és idöigényes. Ha gyümölcs, akkor pl mézes vizbe mártogatni, >zöldségeknél is van amihez kell elökezelés? de erre nem emlékszem< utána aszalni sok sok orát, forgatni. Ragad, ráragad. Zug. Viszont nagyon finom az eredmény, rekordsebességgel elfogy.
Fogyaszt áramot, nem is keveset.
A pepecselés miatt nekem nem kellett volna megvennem, ritkán használom.