Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Ha nem csak a hozzászólásom utolsó 2 sorát olvastad volna el, akkor láthatnád, hogy én is az ízről írtam.
Itt az ízre volt kihegyezve a téma nem az egészségre.
Pl. én is tudom, hogy a tejből és a habporból készített "műtejszín" nem tejszín, de jobban szeretem az igazinál. Gyerekkoromban megszerettem, és azóta is azt preferálom egy sütin.
Nem tudom mit használnak egyes cukrászdákban, nem általánosítani akartok, ezért csak a lakóhelyemen lévő cukrászdákról beszélek, de annyira iszonyatos műíze van a tortáknak és nem tudok rájönni, hogy a piskótától vagy a krémtől, de mű az egész. Egy fillért sem érdemes kiadni érte. Ezt nem csak én mondom, hanem az ismerőseim is, ezért inkább itthon sütünk tortát is és bármi mást. Aki meg mégis pénzért süttet, az inkább valamelyik otthon , mellékállásban sütéssel foglalkozó ismerősével .
Nem érdemes semmiféle pasztákkal, krém állag javítókkal kísérletezni, mert amit otthon süt az ember, úgy ahogy nagyanyáink is sütötték annó, az a legegészségesebb.
Tanácsként mondanám jilk pasztát cukrász kellékesbe érdemes venni, ott vannak kisebb adagba is :)
Sziasztok !! Én cukrász vagyok és természetesen válaszolok azoknak a kérdésükre akik szeretnék otthonukba megsütni. Sokkal gazdaságosabb több mennyiség fér ki belőle. És azért szokták jilk pasztát használni a cukrászatba mert tovább eltartható. Ja és nem tojásport használunk :D
Leirom hogy készítjük, kell bele (8 db nagyon masszához) 30 tojás, fél l víz, 75 dkg kristálycukor, 15 dkg jilk paszta, 90 dkg liszt, 8 dkg pudingpor, 3 dkg sütőpor
Ezt aaz adagot nyugodtan felezhetünk, az otthonukba még így is kifér több piskóta... Annyira verjük fel a masszát hogy legyen tartása... tehát jóól kikell kevertetni :)
Sok sikert hozzá!
Szia,
A cukrászati piskotához állomány javító anyagot használnak.A neve JILK PASZTA. Sajnos 12 kg kiszerelésben lehet kapni a Metroba.
Tortához tojást,cukrot ,lisztet,vízet ,jilk pasztát+ ízesítő anyagot használnak.
Nagyon jo ez a jilk paszta:állomány javító,nem kell a tojást ketté választani.
Sziasztok , én cukrászként dolgozom. Jilkes piskótát készítünk ,ami egy állomány javító habosító adalék , de a véleményem, szerint nincs finomabb egy hagyományos piskótától!
Ha van kérdésetek szívesen válaszolok, hátha tudok tanácsot adni!
Akkor jó, legalább erre emlékszem könyv nélkül.
Ezt is nézem közben. Nagyon szépek.
Tökre nem kell bele a paszta, az csak azért praktikus, mert nem kell szétválasztani a tojásokat.
7 tojás, 14 dkg cukor, 14 dkg liszt. Ez egy tortára való mennyiség.
Tojások ketté, cukor 1/3 sárgával nagyon habosra, maradék cukor fehérjével keményre. Kicsi fehérje a sárgába, ezt elkeverni, majd ezt a fehérjébe, óvatos mozdulatokkal elkevered, majd szórhatod bele a lisztet, szintés óvatosan kevered. 160-180 fokon sütöd, de ezt majd később megnézem neked pontosan.
http://www.ruszwurm.hu/m_menu.html
Jilk paszta, ilyen átlátszó fehért zselészerű lazítóanyag.
Én úgy tudom, hogy az azért másmilyen, mert nem igazi tojásból, hanem tojásporból készül. (jó, az is tojás, csak szárított, de nem tudtam máshogy leírni) Plusz felfújják valamivel. (sütőpor?)
Esetleg cukrászati kellék boltban megkérdezheted, hogy van-e hozzávalójuk.
Persze bízom benne, hogy jön majd egy igazi cukrász, és megadja a megfelelő választ erre!