Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Ketnyelvu a gyerek

babasi
Létrehozva: 2006. május 1. 22:26

Sziasztok,

talan volt mar ilyen topik, de erdeklodnek, vannak e tapasztalataitok a ket nyelven beszelo kisgyerekekrol. Ha az apa is mas nyelvre tanitja a gyereket, meg az anya is,(szuletesetol fogva) mennyi ido utan tudja elvalasztani a gyerek a ket nyelvet egymastol? Es gondot okoz-e oviban, iskolaban, hogy a gyerek ket nyelven beszel?

Tapasztalatokat, hozzaszolasokat elore is koszi 

  1. 2016. november 21. 06:0085.

    Az én lányom 3 nyelvű és az iskolában egy 4.-et tanul. Sajnos egy gyerek sem lesz 3-4 nyelvből perfekt, de folyékonyan, gond nélkül megtanulhat kommunikálni több nyelven. Az viszont fontos, hogy egy ember következetesen egy nyelven beszéljen hozzá, különben nagy lesz a zavar. Egész kicsiként anyuka és apuka is a saját anyanyelvén beszéljen hozzá, mert ez a legtermészetesebb. Ha emellett ti angolul beszéltek egymással, abból is ragadni fog rá bőven. Ha óvodába, iskolába kerül a gyerek, előbb-utóbb az lesz a fő nyelve, abból lesz a leggazdagabb szókincse. Az a legjobb, ha valami alapján el tudja különíteni a nyelveket, pl. személyek, helyek, élethelyzetek szerint. Nem mindig könnyű, mert hazajön az iskolából, mesélne valamit lelkesen, de nem találja a szavakat, mert a többi nyelven még nem találkozott vele, vagy nem is létezik. Mi azért törekszünk arra, hogy ne vegyes mondatokban beszéljen. Részben nagyon természetes folyamat, de ahhoz hogy szépen, igényesen beszéljen több nyelven, ahhoz viszont türelem kell.

    előzmény:
    efanni0428 (83)
    2016-11-20  22:46
  2. 2016. november 20. 23:2284.

    Szia!


    Az enyémek is két nyelvűek.


    Születésétől beszéljetek hozzá mindkét nyelven, a gyerek érteni fogja, és képes lesz külön választani annyira, hogy mindkettőtöknek a saját nyelvén fog válaszolni. Nálunk is bekavart az angol, mi 10 hónapos koruktól kezdtük, 2 évesen már mindegyik három nyelven beszélt. A francia (negyediknek) később jött náluk, a kiejtéssel semmi problémájuk nem volt, sőt.


    Amíg csecsemő a gyerek, minden hangot ki tud adni gőgicséléssel, ezt használjátok ki, ezért kell a két nyelv már az elején. Ez a képességük viszont gyorsan eltűnik, a gyakran hallott hangok rögzülnek bennük. Ha ki akartok költözni a férjed hazájába, akkor érdemes a perzsára ráállni. Az én gyerekeimnek sem a magyar az "anyanyelvük", nem jártak magyar iskolába, de beszélni, írni és olvasni tudnak. viszont amivel nem számoltunk, kevesebbet tudnak mint a magyar születésű társaik. A nagyobbik elkezdte a magyar egyetemet, de át kellett váltania az angolba, mert a magyart nem igazán értette, angolból viszont tökéletes volt. Egymás között két nyelven kommunikálunk egy mondatban, nem okoz problémát. De egy valamire számíts, ha sokáig élsz kint, mivel más a kultúra, az agyad át fog állni "rájuk", és afgánul fogsz gondolkodni. Ez pedig furcsa lesz a magyaroknak amikor ide látogatsz. Szavakat fogsz majd elfelejteni, mással helyettesíted.


    Velem is előfordul, hogy közeli hozzátartozóimnak az idegen nyelven beszélek, fel sem tűnik. Pár gyakran használatos szót már tudnak, és nagyon élvezik, mivel egzotikumnak számít.


    És egy érdekesség, van egy gyerek az országunkban, szintén kétnyelvű, de ő már 9 nyelven beszél.


    Ne rágódj rajta, a helyzet majd adja magát. És biztos vagyok benne hogy lesznek szavak, amelyeket neked is könnyebb lesz a másik nyelven kimondani, mert gyorsabb, egyszerűbb.


    Szóval, először a két saját nyelv egyszerre hogy az rögzüljön, majd fokozatosan a harmadik.

    előzmény:
    efanni0428 (83)
    2016-11-20  22:46
  3. 2016. november 20. 22:4683.

    Sziasztok:) nagyon regi ez a topik vagy hogy mondjak xD uj vagyok csak e miatt a "poszt" miatt regisztraltam:D 


    Parommal majd szeretnenk gyerekeket, es itt ugye az van hogy en magyar vagyok, o afgan, kozos nyelv az angol, es nemetorszagban elek (o is itt elt de vissza ment majd megyek hozza es egyutt vissza jovunk) es en szeretnem ha magyarul tudna a pici, perzsaul(farsi) tudnia kene mindenkepp mert Iranban szeretnenk elni, vagyis elsonek nemetben de iranban szeretnenk csaladot alapitani:) es ugye ez mar ket nyelv, de ott az angol es a nemet, mert en itthon is csak szuleimmel beszelek magyarul, hugommal mar nemetul bar van magyar megnyilvanulasunk:D, angolul pedig jol tudok hisz igy beszelek parommal is bar bele huzok a perzsa tanulasba:D viszont felek hogy nem ertenenk egymast a picivel ugy tenyleg tokeletesen ha nem az en anya nyelvemen beszelnenk, nem csak az elso babammal hanem a masodikkal harmadikkal es kitudja hanyat sikerul ossze hozni parommal:D en 4-5 ben remenykedem, szep nagy csaladot szeretnek:) es azt szeretnem ha minden pici kis gyermekem tudna ezt a 4 nyelvet persze az elejen nagyobb oda figyelessel magyarul es perzsaul a nemet es angol johetne picit kesobb, vagy a nemet elobb mint az angol mert en is van hogy eszre sem veszem es nemetul kezdek a szuleimnek magyarazni:D nem vagyok ket anyanyelvu, hanem ide koltoztunk es ugye nemet suli, nemet baratok, nemet minden:D a lenyeg, a kerdesem az lenne (es remelem latni is fogja meg valaki) hogy hany nyelvet adagoljunk elsonek mikor meg tenyleg pici? Vagy nagyon nagy bajt okozna ha en 2-3 nyelven beszelnek hozza es parom meg 2? Mert akkor en angol nemet magyar, a magyar es nemet a fo, parom meg perzsaul es angolul, meg is lehetne oldani hogy en ketto, parom ketto, mert a picik minket is fokepp angolul hallananak beszelni, attol fugg persze mennyire gyorsan es jol tanulok meg perzsaul, na meg a nagyi meg nagypapitol egyiket magyarul hallanak, a masikfeltol akik ott lesznek a kozelunkben meg perzsaul, nagyon remelem hogy mind a 4 nyelv anyanyelv szeruen menne nekik, mert ebben a vilagban most csak jo dolog ha valaki tobb nyelvet tud, en franciat is tanulok, azt meg ha akarjak igy tini korban is el kezdhetik mint en tettem:D igy szerintem konnyebb lenne nekik is a nagyvilagban:) velemenyeket szeretnek a 4 anyanyelvusegrol, olvastam fent (nem olvastam el minden kommentet mert minnel elobb irni akartam egyet) hogy volt olyan pici aki 4 nyelven perfektul tudott mar kicsinek mert 4 nyelven beszeltek hozza:) es mennyire lenne nehez? Vagy ugye emiatt nem lenne az hogy a pici elszigetelodik a gyerekektol? Mert persze mondanank neki, meg eszre is venne hogy suliban oviban stb perzsaul beszeljen ne a masik 3 nyelven:D 

    előzmény:
    ujzéva (27)
    2006-05-02  02:59
  4. 2007. február 2. 20:5482.
    Kedves Ismerőseim, barátaim!

    A levelet, amit továbbítok, egy barátomtól kaptam Magyarországról. Neki a levélíró egy ismerőse...innen a Nők Lapja (másik) topikjáról!!!

    így megkockáztatom a továbbküldést!
    Ez csak egy lehetőség arra, hogy segítsünk...ha akarunk és tudunk. Minden csekély adomány kicsit előbbreviszi annak a lehetőségét, hogy meggyógyuljon ez a szerencsétlen fiatal lány!
    Köszönjük...és ha van akinek TE magad is továbbíthatod a felkérést, kérlek, tedd meg!
    Köszönöm: Éva


    Lányomat

    2005. szeptember 16-án sulyos motorbaleset érte, aminek
    következtében már 16 hónapja kómában fekszik, azóta nem nyerte
    vissza eszméletét.

    Lehetőség nyilt arra, hogy lányomnál őssejt-beültetést végezzenek,
    aminek a költsége több millió forint (Sajnos a TB nem támogatja, a
    biztositó pedig nem fizeti). Ezt saját erőmból, segitség nélkül nem
    tudom kifizetni. A beavatkozás május-junius hónapban lesz, ugy tünik
    még messze van, de szerintem nagyon sürget az idő, hogy addig össze
    gyüjtsem a pénzt hiszen nem kevésről van szó. Ezért fordulok a
    nyilvánossághoz, hogy legyenek szivesek adományaikkal segiteni rajta.

    Ha szeretne segiteni, kérem erre a folyószámlára küldje az adományát:

    Az OTP-nél vezetett 11773391-30018880 számra,

    Nemzetközi: (IBAN) HU90 1177 3391 3001 8880 0000 0000 SWIFT
    OTPVHUHB

    Számla tulajdonos: György Lajosné,

    Lakcim: 3023.Petőfibánya Ifjuság ut 4.sz.

    Telefon: 06/20/3761-702

    E-mail cim: akiram50@freemail.hu

    Bármilyen információval állok rendelkezésére, ha kételkedne a kérésem
    valódiságában. Ha kiváncsi a zárójelentéseire, itt megtalálja a
    honlapon, fényképet is mellékelek, amilyen volt és amilyen jelenleg.
    Annak bizonyságára, hogy nem valótlan a helyzetünk, sajnos igenis
    nagyon valóságos. Ha nekem mégsem hinne, akkor minden további
    nélkül forduljon a petőfibányai háziorvoshoz (tel: 37/387-318), vagy az
    helyi önkormányzathoz (tel: 37/387-303), hogy igazolják a lányom
    valóban sulyos beteg.


    http://gportal.hu/portal/segitsetek/
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2007. február 2. 20:5381.
    Szia Csak most fedeztelek fel, hogy itt jártál!
    Ha tudok segítek...kérdezz. (hivatásom: logopédus)
    Azt, hogy még nem Óvodás, ne bándd! Több figyelmet kap a bölcsödében :-)
    Egyébként hol éltek? Magyar, vagy arab nyelvterületen?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_259569 (80)
    2007-01-05  09:42
  6. Torolt_felhasznalo_259569
    Torolt_felhasznalo_259569
    2007. január 5. 09:4280.

    sziasztok.

    az én kislányom 3 éves, az apukája csak arabul beszél hozzá,én csak magyarul.

    az arabot megárti,de magyarul válaszol,bár néha mond egy pár szót az apukának.

    a helyzetünktől függetlenől mondom azt,hogy sajnos nálunk ez eléggé bezavart a fejlődésbe. szegény gyerek nem tudja néha,hogy mit is kéne mondania a bőlcsiben a dadusnak,mindenre igent mond,még arra is amire nem kéne.

    amikor kissebb volt csak a saját nyelvén beszélt,senki nem értett egy szót sem,csak most {vagyis tavasszal} kezdett igazán szépen beszélni.

    otthon tőkéletesen beszél velem,vszinű,hogy ezért mehet csak szept.től oviba,holott az a kislány,aki majd 3 hónappal fiatalabb és fél fejjel kissebb már rég ovis... 

    előzmény:
    babasi (1)
    2006-05-01  22:26
  7. 2007. január 5. 09:0379.
    Szia! Hogy állsza a diplomáddal?

    MESÉLSZ?
    előzmény:
    Noricsi (76)
    2006-06-13  19:07
  8. 2006. augusztus 7. 19:5078.

    HAHÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ midenkinek!

    Jelenleg Magyarországon vagyok, aki erre jár szeretettel üdvözlöm!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2006. június 15. 11:1777.
    Szia!
    A kért cikket elküldtem neked, sajnos mostanában nem sokan kukkantanak be ide...:-(, vagy ha benéznek, nem ide írnak, hanem privit...de fel kell éleszteni!

    Sok sikert a dolgozathoz és szivesen megnézném én is a teszet!

    előzmény:
    Noricsi (76)
    2006-06-13  19:07
  10. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2006. június 13. 19:0776.

    Sziasztok!

    A segitségeteket szeretném kérni.

    A pedagógia diplomámat,a magyar-német kétnyelvű óvodáskorú gyerekek nyelvi fejlődéséről irom. 

    Ha van itt olyan, aki szivesen kitöltené a tesztemet, akkor az irjon privit! 

    Köszi

    Nóri 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2006. május 29. 21:1575.
    Hm...akkor mégsem az előző volt az urolsó! Mivel a kép lemaradt..idejében észrevettem, most pótolom!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  12. 2006. május 29. 21:1474.
    Úgy látom, már nem kiváncsi az itteni dolgokra senki. Így aztán nem nézelődöm én sem tovább. Ha van valakinek kérdése, szivesen válaszolok.
    "Búcsúzóul" fogadjatok el az idelátogatóknak ajándékul az éppen most virágzó orchideámból egy szálat!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2006. május 26. 07:0173.
    Hahóóóóóóó már nem akar senki sem itt csevegni?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. 2006. május 22. 22:0372.
    Nincs mit, nagyon szivesen máskor is :-)

    Mikorra dől el, hogy minden OK, mondhatod a nagyfiúnak is?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_959343 (71)
    2006-05-22  09:19
  15. Torolt_felhasznalo_959343
    Torolt_felhasznalo_959343
    2006. május 22. 09:1971.
    Koszonom  
    előzmény:
    ujzéva (70)
    2006-05-22  09:01
  16. 2006. május 22. 09:0170.
    Nem semmi a vállalkozásod !
    ...egy nagykamasznak egy kistestvér...nem egyszerű helyzet sem neked, sem neki! Mindenestre gratulálok neked és zökkenőmentes időszakot kívánok a továbbiakban! :-)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_959343 (69)
    2006-05-22  08:54
  17. Torolt_felhasznalo_959343
    Torolt_felhasznalo_959343
    2006. május 22. 08:5469.

    A fiam meg nem tud a jovendo testverrol, majd ha az amnion kiderul, hogy minden rendben van a babaval, akkor mondom meg neki. Egyelore meg nem latszik...

     

    előzmény:
    ujzéva (66)
    2006-05-21  21:36
  18. 2006. május 21. 22:2168.
    Gratulálok neked! NAGYON OKOSAN ás ügyesen csinálod!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_996853 (67)
    2006-05-21  21:52
  19. Torolt_felhasznalo_996853
    Torolt_felhasznalo_996853
    2006. május 21. 21:5267.

    Sziasztok!

    Mi ugyan magyar család vagyunk, de Hollandiában élünk. A nagylányom öt évesen került holland iskolába. Kb fél év volt nehéz, azán szépen belejött. Én úgy szoktam, hogy amilyen témakörről tanulnak a suliban azt itthon átvesszük magyarul is, mert a holland szókincse gyorsabban bővül. Múltkor pl. az űrhajózásról tanultak (bolygók, űrutazás stb). Ez nagyon fontos, hogy ne maradjon le a magyarral.

    Egyébként az unokaöcsém 3 nyelvű. Egyenlőre még nem az igazi, tehát nem tud a korának megfelelően (3 éves) megnyilvánulni, de azért szépen halad. Bár a szülők nem elég következetesek, mert bizonyos szavakat csak bizonyos nyelven tud, mert mindkét szülő azt használja. Majd meglátjuk.

    Én úgy látom, mindenképpen jó a gyereknek a több nyelv. Sokkal könnyebb lesz később bármilyen más nyelvet megtanulnia.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  20. 2006. május 21. 21:3666.
    Nagyon igazad van, s mint rendszerint a GYAKORLAT bizonyítja azt, hogy a gyermeki agy hiheteteln módon fejleszthető és csak a körülmények megadása és megtartása a fontos a fejlesztéshez!
    Az élettel együtt tanulni a két, vagy néha három nyelvet nagy szerencse! Ebben a folyamatban a csak a helytelen begyakorlás, a rossz rögzítés adhat negatív eredményt.

    Örülök, hgy reagáltál itt. Jó egészséget kívánok a pici babádhoz! SOK boldogságot nektek!!!
    Mit szól a nagyfiú a kistesó jöveteléhez?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_959343 (65)
    2006-05-17  04:06
  21. Torolt_felhasznalo_959343
    Torolt_felhasznalo_959343
    2006. május 17. 04:0665.

    Szia,

    Az en fiam mar 17 eves, itt szuletett Kanadaban, en magyar vagyok, az apja osztrak. Egyszerre tanult meg nemetul es magyarul, aztan negy evesen az iskola elokeszitoben angolul. Termeszetesen mara mar az angol megy neki a legjobban, viszont itthon magyarul beszelunk. (Az apjatol elvaltam amikor a fiam negy eves volt es mivel a papa visszament Ausztriaba, igy a nemet elegge hatterbe szorult. De azert nemetul sem "lehetne eladni" a fiam.)

    Szerintem nagyon jo dolog, ha a gyerek ketto, vagy akar tobb nyelven is megtanul kiskoraban. A fiam nem keverte a gyelveket, viszont mindig vigyazni kellett, hogy minden uj szot mindegyik nyelven ismerje, mert ha nem tudta, akkor behelyettesitette a masik nyelvbol. Sajnos, mivel az angol szokincse sokkal nagyobb mint a magyar, mara mar nagyon sok angol szot hasznal a magyar mondatokban. De ezt ki lehet vedeni, ez sajnos egyertelmuen a mi hibank. Nem javitottuk ki amikor kezdte behelyettesiteni a magyar szavakat.

    Most megint gyereket varok, es ez alkalommal szigoruan be fogom tartani a sajat tanacsaimat. 

    Szoval ne izgulj, a gyereknek hatranya nem lehet abbol ha tobb nyelven tanul meg beszelni, problemaja nem lesz sem az oviban, sem az iskolaban. Raadasul az agy fejlodesenek is nagyon jot tesz ha tobb nyelven tanul, hiszen ha csak 100 szot is tud ez elejen, ezt ket nyelven fogja tudni, ami rogton 200 szo. Jo memoria gyakorlat. Es meg egy. Minden nyelvnek egy kicsit mas a nyelvtani szabaja, mas a "gondolat menete". Ez is csak fejlesztheti az agyat!

     

    előzmény:
    babasi (1)
    2006-05-01  22:26
  22. 2006. május 12. 21:3564.
    HAHÓ mindenki akit érdekel!
    A feltett meghívóba a technika és az ügyetlen ujj ördöge folytán hiba csúszott, természtesen a dátum 2006 június 23.

    Várok mindenkit, aki érdeklődik!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. 2006. május 12. 21:3363.
    Szia! Nagyon szivesen elküldöm, de mivel olyan a formátuma, csak e-mailben tudom! Ha priviben megadod az e-mail címed, már küldöm is!

    Üdv: Éva
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_318379 (62)
    2006-05-12  15:55
  24. Torolt_felhasznalo_318379
    Torolt_felhasznalo_318379
    2006. május 12. 15:5562.
    Szia ha meg tenéd hogy el küldenéd nekem is a cikket azt nagyon meg köszöném.Én is minden jó ötletre tanácsra tapasztalatra kiváncsi vagyok.
    előzmény:
    ujzéva (42)
    2006-05-02  09:33

Címlap

top