Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Sérv műtét SOS

csicsi-ke
Létrehozva: 2005. szeptember 26. 09:23

Segítséget szeretnék kérni!

Szerdán műtik 2 éves kislányomat. Az orvos azt mondta, hogy műtét után 8 órát nem ehet, és ami gázos nem ihat! Ha van valakinek tapasztalata kérem írja meg! Műtét menete, felkelés, fürdés, stb.....

  1. 2014. december 11. 19:4227.

    Tudom, hogy nem mostani a kérdés, de hátha valakinek még jól jön.... Pécsen, 19 hós babánál ez volt: A műtéti időpont előtt két héttel nem ment közösségbe és a széltől is óvtuk, mert az előző alkalommal felső légúti betegség miatt maradt el a műtét. A műtétet megelőző nap aneszteziológus meghallgatta a tüdejét, és megnézte a torkát. A sebész pedig berajzolta a sérvnek a helyét. Az osztályon lemérték, és fölvették. Hazamehettünk aludni. Este felhívtuk a számot, amit megadtak reggel, hogy mikor ehet-ihat utoljára. Műtét előtt 6 órával ehet és műtét előtt 2 órával ihat még. Elmondták, hogy 7:15-re érkezzünk, és mivel 8-ra van kiírva, 6-kor már ne nagyon igyon. Megkaptuk reggel az ágyikóját, átöltöztettük, felmérte a terepet és jött is a nővérke, hogy beadja a fájdalomcsillapítót és a nyugtatót. (Olyasmi adagolóban kaptuk őket, mint a Nurofennek az adagolója) Kb. egy 15 perc múlva bekábult tőle teljesen szegénykém. Nem tudott magától állni és vigyorgott, viszont mindent akart csinálni, ezért végig fogni kellett, amíg el nem vitték 8:30 körül. Amikor a műtőajtóhoz kísértük, nem is érdekelte látszólag, hogy elvitték tőlünk, ez így jó is volt. Ott bent elmondás alapján mivel minden mindegy volt neki, rátettek egy maszkot és elaltatták úgy, utána kapta a kanült. A műtét kb. bruttó 1 órás volt. Utána kihozták és föl is ébredt rögtön. (az általános az az, hogy 1/2 - 1 -3 órát alszanak a delikvensek egy ilyen altatás után) Az ezt követő egy óra nagyon nem volt jó. Hullámokban rátört a sírás szegényre és csak anya volt jó neki, sétálgatva, magamhoz ölelve. Folyamatosan javult a helyzet utána, miután 1 órával 9:30 után ihatott. Fokozatosan, apró kortyokban kellett adni neki. Mivel az itallal nem volt gond és megivott több, mint két decit, 2:30-kor kaphatott egy joghurtot. Annak már nagyon örült. Ekkor már két órája járkálhatott szabadon. Volt egy jó kis játékszoba, ahol rendkívül jól elvolt meg rajzolgatott. A kaja után kidőlt, és nem sokkal a hazamenetelünk előtt ébredt. 3-kor engedtek volna el minket, ha a doki nem elfoglalt, így viszont 4-kor már indultunk haza. Addig a kanul végig rajta volt, ezt próbálta piszkálgatni, de mindig rászóltunk. Hihetetlen, de egyáltalán nem viselte meg a dolog. Műtét után 3 órával már teljesen a régi volt. :) Kontrollra egy hét múlva lesz szükség, egy hétig nem fürödhet, csak szivaccsal fürdethetjük és közösségbe hétfőtől már vihetjük is.  

  2. 2005. szeptember 29. 18:1226.

    csicsi-ke!

    Hol vagytok? Sokat gondoltam Kittára, érdekelne a tapasztalatod. nekünk ma szedték ki a kapcsokat, letapasztották, egy hétig még mindig szivaccsal fürdünk, csütörtökön kell visszamennünk.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. 2005. szeptember 28. 17:2025.
    Remélem még visszajössz ide és elmeséled, hogy mi és hogyan történt.

    Csak most találtam rá erre a topikra...az én kislányomat okt. 13-án fogják műteni ( egy nappal a 2. születésnapja előtt) és szintén köldöksérvvel.
    Ill. nem egészen köldöksérv ( az orvos mondta), mert neki a köldöke fölött pár centivel van egy "dudor".

    Remélem jól vagytok és a kis manó is jól viselte!Szia.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2005. szeptember 28. 14:3724.
    Szia! Az én kislányomnak, aki most 5,5 éves pont egy évvel ezelőtt volt lágyéksérv műtéte, egy kb. szilva nagyságú dudort szedtek ki belőle. Csütörtöki napon vizsgálat, pénteken műtét, szombaton engedték volna haza, ha nem orvos a nagymama, igy már péntek késő délután otthon volt, sőt csütörtökön sem kellett bent aludnunk. A műtét nem volt vészes, a gyerek jól ébredt, 1-2 nap után a régi volt. Inkább 1 nap. Ne izgulj, nem lesz semmi baj!A műtét után mi sem maradtunk bent, mig aludt, gondoltuk beérünk mire ébred. Lekéstük, de nem volt gáz, nem sirt utánunk. Őt Debrecenben műtötték, egy nagyon jó kis  egészségügyis csapat vette körül. Persze te biztos jobban izgulsz, azért még csak kicsi a lánykád. Kitartást, szoritok ismeretlenül is!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2005. szeptember 28. 14:2523.

    Szia csicsi-ke!

    Mi hír a kórházból? Minden ment rendben? Gondoltam rátok!

    előzmény:
    csicsi-ke (22)
    2005-09-27  21:32
  6. 2005. szeptember 27. 21:3222.

    Apa már naon izgul. Most altatja Kittát, és megy is mindjárt játékért! Pedig ma már voltunk vásárolni!

    Hát szerencsém van az bizti, de nálunk is apu vitt dokihoz, neki volt a reszortja, és még huszonévesen is ő vitt vakbélel be a kórházba. Ezt férjem is tudja, és bevállalta ő is, az orvosos részt.

    Itthonra már vettünk új DVD-t, és szerencsére az egyik netes barátnőm, is mostanra vette fel a Teletabikat, az a kedvence, de nem kaptunk csak egy részt belőle, most még lesz kettő, az biztos le fogja foglalni , meg apa is itthon marad ezen a héten. De ha nem annyira fájdalmas a séta, akkor szerintem valahova elmegyünk egy laza kirándulásra, vagy mamázni. 

     

    előzmény:
    jampipi (21)
    2005-09-27  21:18
  7. 2005. szeptember 27. 21:1821.

    Sziasztok!

    Ne féljetek. Nem hiszem, hogy baj lesz a mozgással, mert benne lesz egy adag altató, valamennyire fájni is fog, így nem lesz kedve ugrándozni. Nálunk bárány, maci volt kis kézzel festett állatok, ezek ugrándoztak az ágyon, könyvet nézegettünk, meg hallgattuk a zenét. A fürdésre azt mondták szivaccsal legyen, nekünk kapoccsal fogták össze, csütörtökön veszik ki a kapcsot, és utánna is szivaccsal kell folytatni a fürdést. Úgy gondolom, ha az anyukának, illetve apukának van a tarsolyában egy kis huncutság, játékosság,  el lehet varázsolni a fürdést is. Fürödhettek majd együtt, ő is moshat titeket szivaccsal. Holnap pedig tereljétek el a gondolatait. Én még bohóc orrtól sem riadnék vissza.

    Szurkolok nektek, és legyetek nyugodtak, veletek leszünk gondolatban, a doktor bácsik meg értik a szakmát!

    És büszke lehetsz az apukára!!!!!

    előzmény:
    csicsi-ke (20)
    2005-09-27  21:08
  8. 2005. szeptember 27. 21:0820.

    Szia!

    Nagyon köszönöm! Most olvastam fel férjemnek a leveled!

    Nekem a Bókayba fogják műteni. Sajna ő még nem érti, hogy műtét, doktor, mert nem volt még nagyon baja, és csak oltásnál látott doktornénit! Játékokat vihet be, vettem én is neki, hogy bennt legyen újdonság neki.

    Apa végig ott lesz vele, én meg itthon izgulok a picivel.

    A fekvéssel lesznek gondok, mert örökmozgó, de remélem apa bír majd vele, és ha a szobatársak is kicsi gyerekek, akkor nem lesz gond mert nagyon barátságos.

    A könyvet köszönöm, de Ő még nem értené meg, még csak a cica, kutya, pipi, lónál tartunk, még nem köti le a könyv története, és a mese sem.

    Az egyik ismerős azt mondta nekik nem is varrták össze, csak  letapasztották, a dokink azt mondta két öltés, és 3 hétig nem lesz fürdés, csak lemosás.

    Mégegyszer nagyon szépen köszönöm! Férjem is üzeni, hogy köszöni az infót, mert annyira rossz, hogy nincs fogalmunk semmiről. De most felbuzdult, és mindjárt megy tescoba még játékokat venni, mert csak egy babát vettem neki, és ha ilyen sokáig bennt marad az nem foglalja le.

    előzmény:
    jampipi (19)
    2005-09-27  20:43
  9. 2005. szeptember 27. 20:4319.

    Szia!

    Hétfőn, 26-án műtötték a lányomat köldöksérvvel. 3 éves lesz novemberben. Mindent megbeszéltünk vele, attól kezdve, hogy a műtösfiúnak mi a feladata, mire számíthat, hogy ott leszünk, csak a műtőbe nem szabad mennünk. Madarászban volt a műtét, 8-ra bementünk, 1/2 10-kor kaptunk ágyat. Átöltöztünk pizsamába, pisiltünk, majd egy kúpot kellett adni Kamillának ( Dormicum és Atropin tartalmút). Ez után már nem mehettünk ki. 10-kor vitték műtőbe,a kúp egy kicsit " lenyomta". Fél órát volt bent, infúzió nélkül hozták ki, maszkkal altatták. Kihozták, aludt egy órát. A kihozataltól számítva 2 óra múlva ihatott 2 kortyot, majd fokozatosan emeltük az adagot. Fájdalomcsillapítót 1 óra múlva kaphatott. Cataflam cseppet adtak. Feküdnie kellett, nem sírt. Amikor megérkeztünk a kórházba odacsempésztünk egy könyvet ajándékba, ami klasszul lefoglalta, vittünk discman-t gyerek cd-vel, azt hallgatattuk vele, mintegy fájdalomcsillapításképpen. Próbáltuk a figyelmét elterelni, játszottunk vele. Nem állhatott fel, azt mondták a karunkban hordozzuk, az nap pihentünk. A fürdés kádban állva, szivaccsal lemosva. Este kaphatott pépes ételt, én pudingot adtam, és tejpépet reszelt almával. A legrosszabb az volt, hogy 14 óra felé éhes lett, és csak 18-kor juthatott kajához. Este haza jöttünk.

    Ma már felkelt, virgonc volt, bár próbáltuk visszafogni. a sétához elővettük a babakocsit, és tologattam, de mellette sétált is. Paradicsomlét ittunk, és az előbb  hangzott a harci kiáltás, hogy kakilni kell.

    A lényeg véleményem szerint, hogy az értelmi képességeknek megfelelően, az ő szókincsével mesélj el neki mindent, legyen mellette szerető hozzátartozó, és játék, esetleg új, amit nem ismer, amit ott kap ajándékba, hogy lekösse, elterelje a figyelmét. Későn jutottam ide a géphez, de ha van energiátok elszaladhattok a Római lakótelepre, tudok adni könyvet, melyben le van írva minden kórházzal kapcsolatos tudnivaló gyerekeknek, képeskönyv, nézegetheti, forgathat benne dolgokat. Esetleg holnap reggel is odaadhatom, és megmutatjátok neki.

    06-30-3834904

    sziasztok, és csak természetesen!

    előzmény:
    csicsi-ke (1)
    2005-09-26  09:23
  10. 2005. szeptember 27. 09:0018.
    Pusz!
    előzmény:
    L.Babi (17)
    2005-09-26  13:47
  11. 2005. szeptember 26. 13:4717.

    Ne idegeskedj (könnyű mondani) de megérzi a gyerek és átragad rá!

    HAJRÁ KITTA!!!!!

    előzmény:
    csicsi-ke (16)
    2005-09-26  10:13
  12. 2005. szeptember 26. 10:1316.

    Sajna mennem kell!

    Köszönöm a segítséget, és a drukkot!

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. 2005. szeptember 26. 10:0215.

    Köszi!

    Mi is abban bízunk, hogy még kicsi, és hamarabb túl leszünk mindenen. A doki is azt javasolta, hogy minél elöbb, már augusztusra voltunk beírva, de a kánikula miatt lemondtuk.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_114665 (13)
    2005-09-26  09:56
  14. 2005. szeptember 26. 09:5914.
    Az a baj, hogy én nem leszek bennt, csak az apja, mert van egy 3 hónapos fiam is. Szerencsére apa talpraesett, és eddig is ő vitte orvoshoz, meg ő intézkedik mindenbe, elég rámenős, majd megmondom neki, semmi cicó, mindenről kérjen tájékoztatást, ne érezze kinnak, vagy feleslegesnek semmit. Már mondtam neki, hogy bármit akar a gyerek mindig kérdezzen meg valakit, cumi, felülni, mozdulni, mászkálni.
    előzmény:
    Mamox (10)
    2005-09-26  09:52
  15. Torolt_felhasznalo_114665
    Torolt_felhasznalo_114665
    2005. szeptember 26. 09:5613.
    Szia!
    10 hónapos volt a fiam,mikor lágyéksérvvel műtötték,én is nagyon aggódtam.Tudom,hogy elcsépelten hangzik,de nyugi,semmi baj nem lessz,a dokik tudják a dolgukat.A műtét nekünk kb.30 perc volt,utána sokáig aludt,kapott infúziót,és másnap reggel már úgy szopizott,mint ha mi sem történt volna.
    Nagyon szorítok nektek!Kitartás!!
    előzmény:
    csicsi-ke (1)
    2005-09-26  09:23
  16. 2005. szeptember 26. 09:5512.
    Köszönöm, igazad van, császárom volt, akkor is nyomni kellett.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_331398 (9)
    2005-09-26  09:51
  17. 2005. szeptember 26. 09:5311.

    Azt mondta a doki, nem nagy műtét, ezért jöhet ki aznap.

    Na a fürdés is rémálom lesz, mert szegénykém imád fürdeni, félóra ázas az a minimum esténként, és ha látja az öcsét fürödni....

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_516084 (8)
    2005-09-26  09:47
  18. 2005. szeptember 26. 09:5210.

    Szia, nekem két éve az akkor négyéves kisfiamat műtötték egy balesetből kifolyólag. Az a fontos, hogy Te őrizd meg a nyugalmadat. Nagyon jó, ha folyamatosan a kicsivel tudtok lenni (felváltva). Kérdezzetek mindent, de lehetőleg több embertől is. Gyakori, hogy két nővér eltérőeket mond. Az orvossal lehetőleg többször, hosszabban kommunikálj. Rendszerint nincs idejük a betegekre, de muszáj "erőszakosnak" lenni a gyereked érdekében. Normális emberi hangon minden kérdésre válaszolnak, de maguktól keveset mondanak. Ez tulajdonképpen érthető, mivel nem ismerik a szülőt, nem tudják, a szülő mennyire, mivel "terhelhető". Ha beszélgetsz az orvossal, Te is megnyered a bizalmát fel tudja mérni a te befogadóképességedet és közlékenyebb lesz.

    Az iváson ne aggódj, szükség szerint infúziót adnak. Ez sokkal egyszerűbb nekik és biztosabb. A többi - felkelés, fürdés, úgyis a beteg állapotától függ és menet közben kapsz tájékoztatást, főleg ha rendszeresen kérdezősködöl is. Említs meg mindent, ami nyugtalanít (viselkedés, szokatlan jelenség, a bőr, seb stb állapota, minden, amit látsz a gyereken). Inkább gondolják rólad, hogy túlaggódod, mint hogy elsikkadjon valami apró jel, ami pedig fontos.

    előzmény:
    csicsi-ke (1)
    2005-09-26  09:23
  19. Torolt_felhasznalo_331398
    Torolt_felhasznalo_331398
    2005. szeptember 26. 09:519.
    Szia
    nagyon drukkolok nektek:
    A többink kivül még egy tanács ha gondolod megfogadod rád bízom.
    Ha hányni kell neki te az egyik kezeddel tarsd neki a sebét ez a legfontosabb.Szinte mintha nyomnád neki vissza.
    Én decemberbe estem át egy hasfali sérv mütéten nekem ezt a tanácsot adta a sebész:
    Illetve magyarázd el neki hogy ha felkell minden képpen fogja meg a kis sebét nehogy gond legyen később.
    Kitartást kivánok az előtettek álló napokhoz.
    Judit
    előzmény:
    csicsi-ke (6)
    2005-09-26  09:45
  20. Torolt_felhasznalo_516084
    Torolt_felhasznalo_516084
    2005. szeptember 26. 09:478.

    Szia! A Páromat nemrég műtötték lágyéksérvvel. Ő ihatott, viszont nem ehetett semmit. Még másnap is csak pépeset ehetett volna. Szerdán feküdt be, csüt. műtét és vasárnap engedték ki. A műtét napján nem kelhetett fel, és kacsába pisilt. Másnap reggel már egyedül mosakodott, de csak éppen-éppen.

    Szorítok Neked és a Kistündérnek! Minden rendben lesz!  cs.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  21. 2005. szeptember 26. 09:477.

    Köldök sérv.

    A kaja annyira nem idegesít, igaz nagy zabagép, csak az ivás, mert már elötte sem ihat, és nehéz megmagyarázni, hogy miért nem ehet és ihat, egy kétévesnek.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_769179 (5)
    2005-09-26  09:44
  22. 2005. szeptember 26. 09:456.

    Reggel kell bevinni, és délután már hozhatjuk ki. Ott egynapos ez a műtét, és még kicsi a sérv, és a gyerek is, így nem lesz nagyvágás, és műtét, az oros ezt mondta.

    előzmény:
    borzi (4)
    2005-09-26  09:38
  23. Torolt_felhasznalo_769179
    Torolt_felhasznalo_769179
    2005. szeptember 26. 09:445.

    Engem anno izületi sérvvel műtöttek (gondolom a lányodat nem ezzel fogják?). Csak megnyugtatásként mondom, hogy az a műtét utáni 8 óra nagyon gyorsan elrepül majd. A kislányodnak legalábbis, ti meg gondolom halálra izguljátok majd magatokat.

    Lényeg, hogy ezidő alatt a lányod szerintem javarészt aludni fog, kajára nemigen fog gondolni, a folyadékpótlásról pedig infúzióval gondoskodnak majd. Ettől mondjuk még szomjas lesz, de azt hiszem annyit lehet csinálni, hogy egy benedvesített anyaggal törölgetitek a száját. Az is nagyon jól tud esni olyankor.

    előzmény:
    csicsi-ke (3)
    2005-09-26  09:34
  24. 2005. szeptember 26. 09:384.
    De eszembe jutott valaki, nem személyes tapasztalat, egy óvodásomat a múlt héten műtötték, este otthon volt. Anyujával aláirattak papírt, hogy saját felelősségére elvitte. Ő nem akarta elvinni, azt mondták neki ,nincs hely benntartani.  Egész este hányt, halálra rémültek. Maradjatok benn legalább egy éjszakát. Szerencsére a kislány jól van , az altató miatt hányt. Tehát attól ne ijedj meg. Minden rendben lesz!!!
    előzmény:
    borzi (2)
    2005-09-26  09:32

Címlap

top