Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Magyarul a gyerekhez

Torolt_felhasznalo_530528
Torolt_felhasznalo_530528
Létrehozva: 2005. augusztus 21. 12:45

szisztok.

kulfoldon elek es itt is szuletett a kislanyom,aki most masfel eves.en csak magyarul beszelek hozza a ferjem is az o anyanyelven.aki hasonlo cipoben jar,mint mi,szivesen olvasnek a tapasztalatairol.es persze eszmecseret is folytathatnank.

  1. Torolt_felhasznalo_772933
    Torolt_felhasznalo_772933
    2005. augusztus 21. 21:0711.
    Sziasztok!

    Én AUsztriába élek, a férjem szlovén, a fiam pedig 15 hónapos.
    A férjem szülei is (értelemszerûen) szlovének, de az párom Berlinben született és ott is nõtt fel. Otthon csak szlovénul beszéltek, ma kitûnõen beszéli mindkét nyelvet.
    Amikor a picur született fel sem merült, hogy máshogy beszéljünk hozzá mind a saját anyanyelvünkön. Az szóba se jött, németül beszéljünk vele (igaz én nem is tudok valami jól).
    Vannak szlovén mesekönyvei, meg magyarok is, egyik este én mesélek, másik este a férjem. A Picur még nem beszél, csak próbálkozik, de már mindkét nyelven érti a hozzá intézezz kérdéseket.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2005. augusztus 21. 16:1210.

    Szia!

    Az en lanyom keteves most, es mi itthon (szerencsere a parom is magyar) csak magyarul beszelunk hozza. Termeszetesen mashol is, ha van amerikai barat vendegsegbe, akkor magyarul is, angolul is elmondjuk ugyanazt. De a gyerek automatikusan tudja, hogy hozzan magyarul, mashoz pedig angolul kell szolni. Es szepen, nagyon szepen, erthetoen beszel.

    Valahol azt olvastam, hogy a gyerekeknek kb. 10 eves korukig 6-7 nyelvet is el tudnak sajatitani, ugyanis kihalljak es automatikusan helyere rakjak a kulonbsegeket.

    Van egy baratnom, Olaszorszagban el, a ferje olasz, o magyar. Harom gyerekuk van, a kislany a legidosebb 3 eves, es harom nyelven beszel (mert beszelnek hozza otthon angolul is).

    Szoval szerintem lehetseges es nagyon jo dolog ugy felnoni, hogy nem tanulassal kell megszerezni egy nyelvet 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_202565
    Torolt_felhasznalo_202565
    2005. augusztus 21. 14:509.

    Az en lanyom Ausztriaban született. Termeszetesen en akkor csakis magyarul beszeltem hozza, az apukaja, nagymama, ovoda stb nemetül. A parommal az elejen angolul beszeltünk. Tehat azt mondhatnam, hogy 3 nyelven nött a gyerek egy darabig. Sokan "ketsegbe" voltak esve, hogy szegeny gyerek, meg fog zavarodni a sok nyelv hallatan. Amikor kezdett beszelni, semmi gondja nem volt vele, hogy az egyik mondatot magyarul, a masik mondatot nemetül mondja. Közben visszaköltöztünk Mo-ra, itt kezdte a sulit. A nemetet persze az apukajaval tovabb hasznalja, meg ha Salzburgban vagyunk. Jart hozza egy nagyon kedves lany, akivel nyelvtanoztak is. Szinte alig hibazik a nyelvtanban. Viszont nem tudna elmagyarazni, hogy ezt miert igy mondta. Az angol szinten nagyon jol megy neki. Most volt 14 eves a nyaron, es sikerült neki az alapfoku nyelvvizsga. Nagyon szereti, sokkal többet szeretne beszelni. Most megy gimnaziumba, remelem lesz sok lehetösege a nemet nyelvtan, es az angol beszed gyakorlasara.

    Csakis javasolni tudom, hogy a gyereket kettö vagy akar több nyelven neveljek a szülök, akik tehetik.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. 2005. augusztus 21. 14:138.

    szia.

    nekem is jó tapasztalataim vannak e téren.én 10 éves korom óta beszélek magyarul.sajnos anyu amikor külföldön voltunk nem beszélt hozzánk.amikor nyaralni voltunk itt egy két alap szó maradt csak meg.amikor ideköltöztünk nagy hátránnyal indultunk a tesómmal.

    néhány évvel ezelõtt babyszitter voltam egy félig magyar családnál németbe.az apa spanyol volt az anyja és nagyija magyar õk a köv.-t csinálták:az apa spanyolul,az anyja németül mi a nagyival magyarul beszéltünk hozzá.a kisfiú 1,5 éves korára megtudta különböztetni hogy kihez milyen nyelven szólhat.én ezt csodálatosnak tartom és szerintem azok szülõk akik így vannak nem kéne hogy elhalasszanak egy ilyen lehetõséget.fõleg hogy ma nagyon sokat számít a nyelvtudás!ez csak a hasznára válhat a kicsinek!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. Torolt_felhasznalo_924959
    Torolt_felhasznalo_924959
    2005. augusztus 21. 14:097.

    nagyon sok csaladrol hallok akiknel pl egyik tag sem eredeti amerikai pl. lengyel -olasz par de a gyereket nem tanitjak sem olaszul sem lengyelul...angol lesz az anyanyelve a neve viszont olasz es egy kukkot nem beszel...ez szerintem jonagy baromsag. es a szulok hulyesege. abban egyetertek hogy az adott nyelvterulet nyelvet megtanulja igyis ugyis de szerintem azert azon a nyelven is kell a gyerekhez beszelni, csak neki lesz konnyebb kesobb beilleszkedni ha legalabb potyog valamit. de a sajat anyanyelvunkon is kell tanitani. legalabb 1 extra nyelven. azzal sosem veszit senki csak nyer! es nem tellik semmibe. az en baratnom apja pl arab-olasz az anyja magyar-olasz csaladbol szarmazik, o beszel olaszul es arabul anyanyelvi szinten, de tud magyarul is az anyukajatol kicsit docogosen de megy neki, aztan kesobb angolul is megtanult mert idekoltoztek. 3 nyelv anyanyelvi szinten plusz a magyar. azert ez igy nem rossz nem? az en parom olasz-cubai, en meg olasz-magyar vagyok. o beszel spanyolul angolul meg olaszul, en magyarul angolul meg olaszul. szoval a gyereknel az angol olasz lesz az elso de tuti megtanitom magyarul is majd idovel es meg a spanyolt sem art ha tudja errefele szerintem igy a legjobb megtanulni egy nyelvet nem iskolaba! persze az is szamit a kornyezetben kik vannak tobben a csalad mit beszel jol. mi azert valasztottuk az olaszt mert sok az olasz korulottunk(baratok, csalad) es azt tuti fogja hallani akarva akaratlanul, az angol meg a masik amit ugyis kell neki tudni es beszel mindenki korulottunk. szoval hiaba eroltetnem a magyart vagy a spanyolt nem lenne elonyos neki mert max en ertenem meg a parom meg max egyket ismeros...de tuti idovel megtanitom majd. van olyan magyar ismerosunk is akinek pl a gyerekei nem is beszelnek magyarul egyaltalan pedig mindket szulo magyar. ez azert nem jo szerintem. ha mi mindketten magyarok lennenk akkor tuti beszelne a gyerekunk a magyart is. dehogy ennyifele nemzetseg adodott ossze ki kellett valasztanunk a legelonyosebb 2ot amit mindenki beszel. 

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_530528 (1)
    2005-08-21  12:45
  6. 2005. augusztus 21. 14:036.
    Szia !

    Mi Franciaorszagban elunk, a parom francia. Ket kisfiunk van, 7 es 4 evesek.

    Eleve mindig is erdekelt a nyelveszet, a gyerekek idegen- es anyanyelvtanulasa, igy a gyerkok szuletese elott mar rengeteg mindent olvastam a temarol. Aztan rajottem, hogy nem kell am ebbol problemat csinalni :-))) Tudatosan soha nem figyeltem arra, hogy csak magyarul beszeljek a gyerekekhez, persze a legtobbszor, amikor csak magunk kozott voltunk, magyarul beszeltem. De aztan jottek a baratok, jatszoterezesek, ovoda, es tarsasagban nem nagyon beszeltem hozzajuk magyarul. Ennek ellenere tokeletesen beszelik mindket nyelvet. Ahhoz azonban ragaszkodtam az elejetol, hogy en magyarul meselek, olvasok, enekelek nekik. A nagyobbik kisfiam most megy masodikba, franciaul tehat mar eleg jol tud olvasni. Ennek oromere otthon vettem neki egy magyar olvasokonyvet, es szerintem par nap mulva fog tudni olvasni. Persze meg kell szoknia, hogy peldaul az "s", az nem "sz", meg hogy van nehany furcsa betu, de gyorsan halad :-)))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_530528 (1)
    2005-08-21  12:45
  7. 2005. augusztus 21. 13:305.

    Sziasztok!

    Maximálisan így van, ahogyan Grafolka írja.

    Nagy lehetöség, amit vétek kihagyni, rosszabb esetben akár egy kenyér kereseti lehetöség is lehet adott pillanatban, ha a nyelvtudását tudja kamatoztatni. Nem beszélve arról, mennyivel könnyebben, játszva, és tökéletesebben sajátíthatja el családi környezetben, mint egy idegentöl, pénzért, aki bizony nem egy esetben maga sem tudja tökéletesen.

    Van egy kislány a családban, akinek apja magyar, anyja német, pici gyermekként beszélte a nyelvet kicsit, de aztán, hogy úgysem lesz rá szüksége, abbahagyta.Most olyan területen tanul tovább, ahova minél több nyelvtudás a hasznos, és a neve után a tanárai boldogan vették, na lesz egy magyar is, és bizony nagyon sajnálták, hogy egy kukkot sem tud.És a kislány most sajnálkozik, miért is nem tud magyarul.., és most próbálja felnött fejjel megtanulni, amit gyermekként játszva megtehetett volna, ha a szülei elörelátóbbak lettek volna!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_886483 (2)
    2005-08-21  13:06
  8. 2005. augusztus 21. 13:104.
    Szerintem maradj az eddig kialakult szokásnál és továbbra is CSAK magyarulj beszélj hozzá. A helyi nyelvet - akárhol is vagytok - akarva-akaratlanul úgyis megtanulja. Amikor én hasonlóan kicsi voltam - sok ezer évvel ezelõtt - az én belga anyukám nem volt ennyire kitartó, ezért éppen csak hogy tudok belgául (franciául).
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_530528 (1)
    2005-08-21  12:45
  9. 2005. augusztus 21. 13:083.

    Nehez kerdes, szerintem semmi baj nem szarmazik abbol ha a gyerek megtanul magyarul. Nekem nincs gyerekem, de korulottem sokan vannak gyerekel es sokan beszelik az anyanyelvueket, es sokan masok meg nem hajlandoak megszolalni az anyanyelven!

    Tik merre laktok?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_530528 (1)
    2005-08-21  12:45
  10. Torolt_felhasznalo_886483
    Torolt_felhasznalo_886483
    2005. augusztus 21. 13:062.

    Sjaát példám nincs, de a sógornõ,m orosz. Mindkét gyerekül tud oroszul és magyarul is. A lányuk nagyon sikeres, már a második nyelvvizsgáját teszi le, az oroszból ugyan nincs vizsgája, de az is megy neki. (21 éves mindehhez, és angol német meg egy kényszer -lovári nyelvvizsgája is van :D ) A kisfia éppen csak megmukkan oroszul, magyarul sem brillíroz az angol a suliban bukdácsolva megy neki.

     

    Pedig egy az apjuk és az anyjuk. Gyereke is válogatja. A barátnõm lánya magyarul, perzsául és németül is tökéletesen beszél. Minden évben egy-két hetet itt tölt a perzsa nagymama (édesapa részérõl) egy hónapot van Magyarországon az itteni nagyszülõknél, ottthon az apa perzsául és námetül, az anyja meg mindhárom nyelven, de fõleg magyarul beszél hozzá, a társaságtól függõen. A kislány tökéletesen beszéli mind a hármat. Szerintem ez óriási kincs egy gyereknek, csak javul tõle minden képességük, szóval nagyon jó, ha egy gyerek így tanulhat nyelvet.

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_530528 (1)
    2005-08-21  12:45

Címlap

top