Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Együtt alvás a gyerekkel?

Torolt_felhasznalo_930096
Torolt_felhasznalo_930096
Létrehozva: 2005. március 20. 17:05
Sziasztok!
Az a helyzet, h. a kislányom-aki lassan másfél éves lesz- már kb.2 hónapja csak a mi ágyunkban alszik éjjel.
Eleinte csak reggel 6körül jött át a mi szobánkba,aztán mindig egy kicsivel hamarabb, míg most már éjfél körül felébred és nem tudom a saját szobájában visszaaltatni.Már a férjem is kiköltözött a hálóból, mert a kisasszony keresztbe feküdt és kitúrta.(Ez pedig nem igazán kedvez a házaséletnek, ühüm.)

Mondjuk engem nem zavar annyira hogy velem alszik,nagyon szeretem amikor ott szuszog mellettem, inkább attól tartok nagyon megszokja és később a kistesó érkezésekor lesz gond.(bár így nem sok esélye van "létrejönni "sem)Féltékenység, stb.Vagy többet nem akar a saját szobájában aludni.Vissza lehet szoktatni még?Vagy neki így jobb?
Örülnék ha hasonló helyzetben lévő szülők megosztanák velem tapasztalataikat.
köszi: Dit
  1. Torolt_felhasznalo_272991
    Torolt_felhasznalo_272991
    2005. Április 21. 08:2981.
    Sziasztok!
    A mi fiúnknak elég későn - már elmúlt két éves - lett kész a külön szobája. Addig nálunk aludt, a rácsos kiságyában, ezzel nem is volt gond, de a kezemnek mindig bent kellett lennie, hogy foghassa vagy ráfeküdjön. Ez egy idő után kicsit kényelmetlen volt, de kibírtam. Mikor kész lett a szobája gond nélkül - sőt, mivel már hetekkel előtte mondogattuk meg mutogattuk neki, hogy ez az ő szobája lesz, teljes örömmel - "költözött" át. Persze az esti együttlétet továbbra is igényli, esti mese, stb. . . , és időnként bizony arra ébredek, hogy átcuccolt mellém (hozza a pohárkáját, maciját, cumiját), de ilyenkor kicsit közelebb húzodom apához, és alszunk tovább. Valahol olvastam, hogy a távolságtartó gyereknevelés (ne aludjunk együtt, nem kell sokáig szoptatni, egyéb szigorságok) a német behatás maradványai, vagy valami hasonló. Ők ilyen "katonásak" a nevelésben, vagy legalábbis voltak ilyenek. Senkit nem akarok megbántani!!!
    Szóval mindenki csinálja úgy, ahogy neki kényelmes, ahogy igényli a bébi, vagy ahogy anyunak jó! A lényeg az, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen a család, akkor teljesen mindegy, hogy ki, hol alszik!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2005. Április 20. 19:0280.
    Most négy hónapos a lányunk, kezdettöl fogva nem akart a kiságyban aludni, és mi meg mi mást tehettünk volna, bevettük az ágyunkba az elsö naptól kezdve. Azóta egyre könnyebb az elalv´s, az elsö 2 hónapban még csak úgy aludt el, ha rajtam feküdt (egy anya mindent kibír:), egyszercsak magától "lekérezkedett" (nyugtalaul kalimpált, amíg le nem tettem mellém), azóta mellettem alszik. A kiságyat rendszeresen kipróbáltuk, de nem akar. Nekünk így bevált, jól alszunk, a kicsi este 9-reggel 7-ig 1 szopizással alszik. Ami a szexet illeti, reggel ha felébred a pici, jól elvan egyedül a játszótakaróján a nappaliban:)
    Nagyon jó volt olvasni, hogy nem mindenki az "Aludj jól gyermekem" könyvet követi vakon. Szerintem minden gyerek más, ezért nem lehet egy recept alapján aludni tanítani.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. Torolt_felhasznalo_509021
    Torolt_felhasznalo_509021
    2005. március 22. 12:4679.
    Én azt nem szeretem, amikor valaki, aki alig ismer, rögtön kijelenti, hogy nem jó ez így. Szerintem is később lesz igénye saját helyre. Ha Nektek jó így, akkor jó. :-)
    előzmény:
    ditkata (78)
     
  4. Torolt_felhasznalo_930096
    Torolt_felhasznalo_930096
    2005. március 22. 12:4478.
    Hát igen, én is emiatt vagyok így, hogy visszasírnám ezeket az időket, ha most külön aludna. Nálunk is úgy van, hogy elalszik a saját szobájában, aztán éjfél körül átjön mellém.
    Csak még magamban is el kell fogadnom így ezt a helyzetet.
    Azért, mert ma találkoztam egy újszülöttes nővér ismerősömmel, aki segített nekem a kórházban a lányomnál. Meséltem neki, h. együtt alszunk , mire ő rögtön mondta, h nem jó ez így. Van jó és rossz oldala is.
    Hát ez igaz csak akkor nem álltam ki az elveimért. Úgy érzem rá kellett bólintanom, hogy igen ez az elvárás, de majd otthon úgyis azt csinálok, amit akarok.
    De miért nem helyes, ha velünk alszik a gyerek???Elképzelhető, h nem lesz igénye ha kicsit nagyobb lesz a saját ágyára?Nem hiszem. .
    előzmény:
    dri (77)
     
  5. dri
    dri
    2005. március 21. 22:1377.
    Sziasztok!
    Az én lányom kéthónaposan mát átaludta az éjszakát a saját szobájában, a saját ágyában. De mivel elég kis súllyal született, hasfájós volt, ezért egy szoptatási tanácsadó javaslatára magunkhoz vettük, hogy éjjel érezze az illatomat és felébredjen szopizni. Fel is ébredt, de nem hízott jobban. . .
    Az ágyát csak napközben használtuk, aztán másfél évesen már ordított, ha csak megpróbáltam (nappal) beletenni, éjjelről szó sem lehetett. Ekkor már nem volt létkérdés az éjjel szopi, ezért a szobájában egy matracon altattam, ha felébredt átvittük magunkhoz és durmi együtt. Tavaly szeptemberben nagy ágyat kapott, hamar megszokta. Volt olyan időszak, amikor szinte egyáltalán nem aludt éjjel a szobájában. Ilyenkor a mi szobánkban altattam, a mi szobánkon is van már biztonsági zár. . .
    Most 27 hónaposan a szobájában alszik el, szopizás után. Éjjel, ha felébred szólít minket és átvisszük. Általában hajnaltájt. (Hálózsákban alszik, így saját lábon nem tud átjönni. )
    Nálunk nagyon bevált az együttalvás. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Biztos vagyok benne, hogy eljön az idő, amikor visszafogom sírni. Pl. amikor éjfélkor még mindig nem ért haza a diszkóból!
    előzmény:
    ditkata (75)
     
  6. 2005. március 21. 21:3876.
    Lehet elég lenne egy sima szivacs is a földre. Arról nem is esik le! És jobban elfér, napközben meg beágyazhatod az ágyneműkkel együtt. Meg nem annyira végleges megoldás.
    előzmény:
    ditkata (75)
     
  7. Torolt_felhasznalo_930096
    Torolt_felhasznalo_930096
    2005. március 21. 20:5175.
    Hát igazából mikor feldobtam a topicot , akkor még az egész dolog nagyon kérdéses volt. Azt hittem nagyon kevesen alszanak együtt a gyerekkel, de tévedtem, és ennek örülök.
    mire minden hozzászólót elolvastam, addigra alakult ki bennem az elhatározás, hogy nem változtatok erőszakkal.
    Ami apát illeti, hát nem könnyű, de most azt találtuk ki, hogy beteszünk majd a Manónak egy ágyat a szobánkba.
    előzmény:
    veravera (74)
     
  8. 2005. március 21. 19:4674.
    Sziasztok!
    Nálunk azért érdekes a helyzet, mert nem mi, a gyerek vagy a szülők igényeljük az együttalvást, hanem a körülmények: a szoptatás és a fáradtság. Az első kelésnél, ami most, hogy már 13 hónapos általában csak hajnaltájt van, áthozza a férjem, és akkor ott alszik reggelig. De a saját szobájában alszik el cicin, akkor beteszem az ágyába, és ha nem kel fog, stb miatt, akkor reggel boldogan kel a saját ágyában. Szerintem ha már nem szopizna, és nem kelne éjjel, simán jó lenne neki a saját ágya. Aztán lehet, hogy majd csalódok nagyot, mert mikor már át tud jönni, állandóan átjön, de engem nem fog zavarni az sem, kérdés, hogy a kistesóval mi lesz? Majd az idő eldönti.
    Szex a gyerekkel egy ágyban: hát szerintem az nagyon gáz. Erről már több helyen olvastam, hogy totál elraktározódik az agyukban. Szerintem primitív dolog, bocs, akit ezzel megsértek.
    Ditkata a kérdéseidből, egyebekből úgy olvastam, hogy te eldöntötted, mit akarsz, csak megerősítést vársz. Én csak annyiban csinálnám máshogy, hogy apát valahogy beszervezném még ebbe a buliba, én nem tudom nélküle elképzelni az éjszakát. :)))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2005. március 21. 18:0373.
    Egyébként én azért nem vagyok elkeseredve, mert annak idején a fiam saját magától átszokott. Úgy érezte, hogy ő már nagy és nem kell neki a babusgatás. És van még egy-két ismerős, akinél szintén így volt.
    Én hiába vittem a lányom vissza a helyére, egy-két óra múlva újból megjelent. És ez így menne a végtelenségig, ha nem lennék elég kényelmes.
    Egyetlen dolog miatt izgulok csak, a lányom nyáron táborba akar menni. És az lesz majd az igazi nagy elválás, hiszen nem nagyon voltunk még külön. Az a helyzet, hogy nálunk nincs aki vigyázzon a lányunkra, főleg az ott alvós vigyázás nagyon-nagyon ritka. Szóval nálunk nyáron lesz majd a nagy próbatétel. De az a jó, hogy a legjobb barátnőjével mennek, és kitalálták, hogy együtt fognak aludni. Szerintem csak ebből a szempontból rossz, ha a gyerek ennyire a szülőre támaszkodhat csak.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2005. március 20. 22:1772.
    Jéé. . . én is így vagyok a dologgal. Lányom csak velem hajlandó elaludni. Nélküled nem megy a dolog kijelentéssel. . .
    Van szakértő egyébként aki azt javasoloja, hogy ne a szülő ágyában, hanem a gyerekszobában legyen meg az együttlét.
    előzmény:
    maszi (70)
     
  11. Torolt_felhasznalo_930096
    Torolt_felhasznalo_930096
    2005. március 20. 21:5371.
    teljesen egyetértek veled, ezért nem fogom árszoktatni, majd ő átszokik ha akar. most mindenkinek jó igy
    nagyon igazad van, még igényli a szülei babusgatását, de lesz idő mikor már nem ennyire. kihasználjuk .
    előzmény:
    maszi (70)
     
  12. 2005. március 20. 21:4270.
    Sziasztok! Az én lányom már nagy, 8 éves. Este szépen elalaszik a saját szobájában a saját ágyában. Aztán éjjel általában 1 körül vagy négy körül átjön. Ez az időpont azért érdekes, mert mikor pici volt ebben az időben szopizott. És ez a két időpont a mai napig megmaradt ébredősnek. Átjön és közénk bújik, sokszor van, hogy ilyenkor az apja, hogy kényelmesebben aludjon átmegy a lányom helyére.
    A nagyfiam, aki már 23 éves, na ő is kb. 10-11 éves koráig, - persze egyre ritkábban - járt át, és aludt velem. És nem lett semmi probléma vele. Egy nagyon jó érzésű férfi vált belőle.
    Szrintem, ha valakit nem zavar kifejezetten, hogy a gyerek mellette alszik, nem kell belőle ügyet csinálni. Úgyis, olyan hamar megnőnek, és mire körülnézünk, már nem igényli a társaságunkat. Pillanatok alatt felnőnek és eszükbe sem jut majd odabújni mellénk. Egyik reggel csak arra ébredünk mi szülők, hogy egy idegen fekszik a gyerekünk mellett.
    Engem ezért nem zavar már, ha átjön a lányom!!! :))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  13. Torolt_felhasznalo_930096
    Torolt_felhasznalo_930096
    2005. március 20. 21:2769.
    nekem is megvan a könyve, de már rég olvastam, majd újra elolvasom.
    már mi is gondoltunk rá, hogy beteszünk +1 ágyat a hálóba, hely van. kérdés hogy megszokja-e. Ha ezt tudom előre nem kellett volna betervezni egy tetőtéri szobát. . .
    Bár kétlem hogy ez hosszú évekig így menjen.
    előzmény:
    rebusbaba (67)
     
  14. Torolt_felhasznalo_930096
    Torolt_felhasznalo_930096
    2005. március 20. 21:2468.
    Én azért nem tudtam korán saját külön szobába szoktatni a lányomat, mert csak egy szobában laktunk 1 évig. éjjel mikor felkelt szopizni , betettem az ágyunkba, de sajnos sokszor elaludtam én is. sztem így alakult ez ki nála.
    utána már késő volt. a kiságyba nem maradt meg. hiába aludt el, mihelyt beletettem, rögtön felébredt. egy idő után feladtam és rendes ágyban altattam. eleinte könnyen ment. de sokszor felébredt éjjel , akkor átmentem visszaaltatni, de ott is el-elaludtam. így végül ő jön át, és végigdurmolja az éjszakát
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  15. 2005. március 20. 21:1967.
    Ranschburg Jenő szokta alvási problémákra az egy szobában alvást ajánlani. . . szivacson az ágy mellett, vagy ahogy elfér a család.
    előzmény:
    kremes (44)
     
  16. Torolt_felhasznalo_441090
    Torolt_felhasznalo_441090
    2005. március 20. 21:1866.
    Én is csak reménykedni merek, de igazán nem hiszem el, hogy az ágyában fog aludni. Megmondom öszintén én azért már 7 éves korára nem szeretném, ha nem a saját ágyában aludna. Nagyfiunk, aki 10 éves 3 évesen költözött a saját szobájába. Neki nagyon tetszett az új bútor és ágy. Igaz még vagy egy évig "nyikorgott" éjszaka, de az is elmaradt. Most ez nem jött be. Abban bízom még, hogy tőle is példát vesz a Bogica, látja, hogy a nagyobb tesó is külön alszik.
    előzmény:
    ditkata (63)
     
  17. Torolt_felhasznalo_441090
    Torolt_felhasznalo_441090
    2005. március 20. 21:0865.
    Nem baj Balnika, sztem nagyon kedves, szép név. És valóban mostanra már gyakori lett.

    előzmény:
    balnika (53)
     
  18. Torolt_felhasznalo_882457
    Torolt_felhasznalo_882457
    2005. március 20. 21:0564.
    Sziasztok!

    Az én lányom 7 éves és nem tudom kipasszolni az ágyból. Mondjuk most egy szoba is van, meg csak ketten vagyunk, de ez már születése óta folyamatos történet. Szintén a cicin aludt el, 17 hónapos koráig szopott. Aztán nagy ágy mellett saját ágy, éjjel fogta a kezem, úgy aludt el. 4 évesen költözés, saját szoba. Mindent bevetettünk. Saját tv, video is, pedig ellenkezett az elveinkkel. Elaludt, de éjszaka átjött. ezt 6 éves koráig produkálta, szinte minden éjjel. Aztán szétköltöztünk, ketten maradtunk. Az albérlet pici volt (27 nm), tehát egy ágyban aludtunk, az is csak 1, 4 széles volt. Tehát ő aludt, én próbáltam. :-)
    Fél év után ismét költ. Most 34 nm. Micsoda fejlődés! :-))) De most vettem egy nagyobb ágyat. 1. 8x 2 m. Tehát ismét egy ágyban, de most már legalább mindketten alszunk. Van egy kinyithatós sarokülőnk is, amin aludhatna, mindig javaslatot is teszek rá, de hallani sem akar róla. Most megállapodtunk, hogy szept. már másodikos lesz, majd akkor már ott alszik. Hát, kíváncsi leszek. Előbb-utóbb szeretnék egy nagyobb lakásba költözni, de az min. 2-3 év. Abban reménykedek, ha lesz saját szoba, majd könnyebb lesz, meg ő is egyre nagyobb lesz. Sokszor alszik apánál, ott külön ágyban. De ha nincs itt, nem is tudok úgy aludni. Tehát nálunk mind a kettőnknek jó. És pár év múlva már egy puszit sem adhatok neki házon kívűl. . .
    előzmény:
    ditkata (62)
     
  19. Torolt_felhasznalo_930096
    Torolt_felhasznalo_930096
    2005. március 20. 21:0163.
    Cleome:szinte ugyanaz a helyzet nálunk is mint nálatok. Én már nem próbálom visszavinni elalvás után a szobájába, mert eddig mindig felébredt rövid idő múlva.
    Napközben alszik a saját ágyában, vagy kint udvaron babakocsiban, de este már nem marad végig ott.
    Én is szeretnék idővel változtatni ezen, de amíg ő így érzi magát biztonságban , addig nem akarom erőszakkal átnevelni mert ez a különalvás az általánosan elfogadott nevelési norma.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_441090 (50)
     
  20. Torolt_felhasznalo_930096
    Torolt_felhasznalo_930096
    2005. március 20. 20:5262.
    Látom egy nagyon képlékeny témát dobtam fel.
    na hát náluink is ez a helyzet állt fenn. Mindig cicin aludt el , mert kb. fél óráig evett. én sem törődtem ezzel, de sztem ide vezethető vissza, h kell neki vki akivel elalszik. ezek a legszebb időszakok és nem akarom egyikünknek sem megkeseríteni.
    előzmény:
    balnika (48)
     
  21. 2005. március 20. 20:4161.
    Pont ezt akartam írni: gyerekkel egy szobában nincs szex, engem már 6 hetesen is rettentően feszélyezett volna.
    Tudom folytatni az egy ágyban, egy szobában sort: mióta fent van a háló, lent a nappali, azóta egy emeleten sem. :-))
    Egyébként a 28 hónapos fiú külön leesésgátlós ágyban alszik, apával egy szobában, és néha éjjel átmászik hozzá, a 8 hónapos lányzó meg anyával a nagy ágyban. Reményeink szerint apa hamarosan visszaköltözhet.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_509021 (60)
     
  22. Torolt_felhasznalo_509021
    Torolt_felhasznalo_509021
    2005. március 20. 20:1760.
    Sziasztok!

    Nálunk, amikor egy szobában aludtunk, nem ment a tévé. . . most sem, amikor Marci kijön. És soha nem szeretkeznénk a gyerekünk mellett ugyanabban az ágyban, most már ugyanabban a szobában sem (csecsemőkorában ez előfordult párszor) mert nem tudhatjuk, mikor kerül egy pillanatra éberebb állapotba, és ha tudattalanul, féltudatosan meglát, meghall valamit, amiről nem is tudja, hogy mi, az mit vált ki belőle. . . ha együtt alszunk, akkr alkalmazkodunk hozzá.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. Torolt_felhasznalo_312945
    Torolt_felhasznalo_312945
    2005. március 20. 20:1759.
    Szia!
    Én 7 éves koráig aludtam a lányommal, még most is nagyon néha együtt alszunk, pedig már 12 éves. Szerintem nics ezzel semmi baj, addig "kell" vele aludni amig lehet. Olyan hamar felnőnek és azután . . .
    előzmény:
    ditkata (1)
     
  24. Torolt_felhasznalo_202361
    Torolt_felhasznalo_202361
    2005. március 20. 20:1158.
    Tényleg, a regisztrációmnál a fiú volt bejelölve (béna vagyok, no!), most módosítottam, de semmi! Na nem baj, így maradok! Sziasztok!
    előzmény:
    Drosera (55)
     

Címlap

top