Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mi a dolga védőnőnek?

csenge26
Létrehozva: 2004. szeptember 16. 09:42
Sziasztok!

Azért indítottam a topicot, mert kíváncsi lennék, hogy csak az én védőnőm ilyen hanyag és nemtörődöm, vagy az a normális,hogy a négy és fél hónap alatt háromszor láttuk?
  1. Torolt_felhasznalo_136985
    Torolt_felhasznalo_136985
    2010. július 14. 14:0273.

    Sziasztok!

     

    Szeretném feleleveníteni ezt a topicot, jó a téma - és nálunk éppen aktuális.

     

    Nagyon aranyos védőnőhöz jártam várandósan (még én is hozzá születtem anno), a babámat is hozzá vittem az első 6 hétben. Nagyon jó tanácsokat adott, mindig elérhető volt telefonon, a találkozások alkalmával mindig elmodta mikor kell újra mennünk, szóval teljesen meg voltam vele elégedve.

     

    Aztán elköltöztünk messzire egy 600 fős faluba. A közeli (2300 fős) település védőnője látja el az itteni maréknyi gyereket is. Szóltunk neki, első nap át is jött (ugyanis csak pár utcányira lakik), úgy tűnt jól megleszünk. Havonta 1x szokott itt a faluban fogadóórát tartani - épp azért, hogy aki nem tud átmenni a másik községbe, mint ahogy mi sem, eljussanak tanácsadásra. Mondta, hogy majd mindig telefonál, ha lesz a faluban.

     

    Állítólag 3 hónaposan kapnunk kellett vona vmi A4-es papírt (nem tudom milyet, talán hogy mit tudhat a gyerek - de mivel azóta sem kaptunk, nem derült ki).  Most tölti a fiam a 7 hónapot, de még a 6 hónapos kötelező vizsgálatokat sem csinálta meg. A fiamat 2,5 hónapja nem látta, nem tartott itt fogadóórát. Nem várom el, hogy havonta 1x kijöjjön házhoz, eltolom én a gyereket a tanácsadói terembe. Vagyis tolnám. Mert ha hívom, akkor biztos szabadságon van, vagy megbeszélésen, vagy kinyom. Ígérte, hogy hoz receptet. Nem kértem, hogy hozza el, ő ajánlotta. Azóta sem kaptam meg (2,5 hónapja). Első gyerekemmel néha elég tanácstalan vagyok, sok mindent szerettem volna vele megbeszélni, főleg amikor elkezdtük a hozzátáplálást. Jobb híján ilyenkor a régi védőnőmet hívtam/hívom fel, aki persze örömmel válaszol minden kérdésemre, nyugtat, ad tanácsot. Majd sütök is neki egy tálca sütit, ha legközelebb arra járunk.

     

    Más kismama is panaszkodott a jelenlegi védőnőnkre, hogy koraszülött volt a gyereke, nagyobb odafigyelést igényelt volna, de fél évig nem hívta őket sem (és ők is hiába keresték)... Egy harmadik kinevetett, amikor a receptes esetet említettem, mondta, hogy ne is számítsak rá, mindig elfelejti.

     

    Szóval, feladata a védőnőnek havonta 1x megnézni a gyereket vagy sem? A régi védőnőnk a maga 35 év tapasztalatával csak túl lelkes, és amit az új a 6-8 év tapasztalatával csinál az a rendes eljárás? Mert ha igen, akkor szerintem nincs értelme a rendszernek.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_ (0)
     
  2. Torolt_felhasznalo_156890
    Torolt_felhasznalo_156890
    2007. február 2. 15:3773.

    KÖSZI SZEEE ! KÖSZI VEKE !

    ÉN IS VÉDŐNŐ VAGYOK, TELJESEN OSZTOM A VÉLEMÉNYETEKET. MOST NEM DOLGOZOM, DE ELŐZŐLEG 420 CSALÁDOM VOLT, 18 KISMAMÁM, 36 CSECSEMŐM, 385 ÁLLT. ISKOLÁSOM, 273 OVISOM... HOGY A CSUDÁBAN TUDTAM VOLNA OTT LENNI MINDENHOL, FŐLEG ODA HOGYAN MENJEK GYAKRABBAN, AHOVA NEM HÍVOGATNAK, NINCS KÉRDÉSÜK, VAGY ÚGY LÁTOM, HOGY MINDEN OK. AKINEK GONDJA VAN, KERESSE A SEGÍTSÉGET, HISZ DEMOKRÁCIA VAN, ÉS MI NEM KÉRÜNK PÉNZT A CSALÁDOKTÓL. 

    előzmény:
    szeee (68)
    2007-01-17  16:27
  3. 2007. január 31. 15:2971.

    Jaj de jó téma!

    Az előző védőnőnk egy tündér volt, de a mostani, az új helyen, trehány.

    Egy vetélés (5-ik hónapban) után most a 16-ik hétben vagyok, de még egyszer sem jött. Egy gondozáson voltam, mert tudtam, hogy el kell mennem. Azóta nem keresett, nam szól, hogy menjek. Azt, hogy mikor milyen vizsgálatokra kell beutalót kérnem, azért tudom, mert már van gyerekem, és a dokit is mindig megkérdezem.

    A lakásunkban még nem járt, a leleteim viszont hozzá mennek - de nem tudom, hogy jók-e, mert nem hívott fel (azt, hogy ott vannak nála, a háziorvosomtól tudom, mert tőle vitte el).

    Szerintetek mit tegyek? Legszívesebben bejelentést tennék, csak nem tudom, hol kell szólni? Elsősorban a vetélés miatt, a munkahelyi doktornő szerint ezek után állandóan figyelnie kellene, ilyen-olyan családlátogatás, stb és dupla odafigyelés járna. Mit tegyek?

    Z

    előzmény:
    veke (65)
    2004-09-17  16:15
  4. Torolt_felhasznalo_945122
    Torolt_felhasznalo_945122
    2007. január 17. 16:4670.
    Nekem egy csodálatos védőnőm van! Most 2,5 hónapos a második gyermekem, az első hónapban hetente jött, most már havonta illetve ritkábban. Semmit nem mond kioktató hangnemben, csak akkor szól, ha tényleg baj van, imádja a gyerekeket, lelkes, mosolygós, alaposan mindent megnéz és mindenben biztat.
    Terhesgondozás alatt is nagyon szerettem hozzájárni mindkét gyerkőccel. Olyan izgatottan hallgatta a szívhangot és olyan szeretettel, mintha a saját gyermekéről lenne szó.
    Hamarosan költözünk, és nagyon sajnálom, hogy már nem ő lesz a védőnénink.

    Ilyen is van!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2007. január 17. 16:3169.
    ezt csak most olvastam. Szóval előírás a rajtaütés... Sejtettem...
    előzmény:
    veke (65)
    2004-09-17  16:15
  6. 2007. január 17. 16:2768.
    Nem vagyok védőnő, sőt az ismerőseim között sincs. De úgy gondolom, hogy olyan helyekre járkálnak gyakrabban, ahol gond van a családdal, gyerekkel, körülményekkel, vagy már bocsánat de a szülők értelmi képességeivel, már ha értitek mire gondolok
    Ha látja, hogy jó körülmények között van a baba, és az anyuka értelmes, lelkiismeretesen neveli a babát, sztem akkor feleslegesen nem mindegyik védőnő járkál havonta ki a családokhoz. Az ilyen anyukák úgyis felhívják, ha vmi kérdésük van.
    Amúgy meg együttműködnek a gyerekorvossal, aki szintén felhívja a védőnő figyelmét a problémásabb esetekre, ahová gyakran kell menniük.
    Én spec. örülök, hogy nem jön havonta. Eddig kb. 4x volt a 8 hó alatt és mindig rajtaütésszerűen jött, persze amikor romokban volt a lakás, nekem meg ott égett a búrám

    előzmény:
    csenge26 (1)
    2004-09-16  09:42
  7. Torolt_felhasznalo_653943
    Torolt_felhasznalo_653943
    2007. január 17. 16:0567.

    Szia! 

    Én is szívesen adom az enyém,hiszen már most túlbuzgó,nem tudom mi lesz,ha megszületik a baba. Már jövő héten jön is,holott még készt sincs a szoba,meg normális esetben csak szülés után jönnek először,de ő kicsit túlbuzgó. Mondjuk nem izgat,de remélem nem fog az agyamra menni!

    előzmény:
    csenge26 (1)
    2004-09-16  09:42
  8. Torolt_felhasznalo_286364
    Torolt_felhasznalo_286364
    2006. február 20. 21:3166.

    Üdv!

    Folyóviz....fűtés...

    De pl. ha az apa agyonveri a családját, megöli a feleségét ,kisétál a börtönből és láthatási JOGA van...az oké...

    Ezt az ujságban olvastam, de amit a Pocsék Védőnők topicban irtam, az megtörtént, méghozzá velem, szóval ez a mostani védőnő le lesz cserélve ,a következő meg nagyon meg lesz nézve mit csinál, mert a 20 évével nem hiszem, h többet fog segiteni mint édesanyám..

    Csekkolni meg menjen villákba is ,ahol van FOLYÓVIZ meg VILLANY de a gyerek totál pszichopata lesz mire felnő ,mert a babysittert hivja anyának...

    Szóval nehogymár a folyóviztől váljon függővé milyen ember lesz belőle ha felnő.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2004. szeptember 17. 16:1565.
    Sziasztok!
    Én egy (lassan) 2 gyerekes védőnő anyuka vagyok. A nagyobbik lányom 2 éves, a kicsi pedig még pocaklakó, 12 hetes.
    Érdekes olvasni a hozzászólásaitokat védőnő szemmel is és anyuka szemmel is. Mint védőnő azt tudom mondani, hogy sajnos a szabályokat( váratlan látogatás, környezettanulmány stb. ) nem mi találjuk ki, hanem egy olyan felső vezetés aki a jelekből ítélve nem sokszor nézett körül a világban az elmult 50 évben. Ez van, ez ellen már nagyon sokat próbáltunt tenni, de nem sok sikerrel. Elhihetitek, hogy nekünk sem könnyű a dolgunk. Van akinek az a baja, hogy minek megyünk minden héten (hónapban) mert a magánorvos úgyis kijár horribilis összegekért (és sokszor mond ordító baromságot, de persze neki van igaza, ő az orvos), másnak meg az a baja, hogy ritkán megyünk. Akkor mit csináljon szegény parlagi védőnő? Én már gondoltam rá, hogy mindenkitől megkérdezem, hogy hogyan képzeli az együttműködést, de persze sok anyuka ezen is megsértődne, gondolván, hogy úgyis azt várom, hogy minnél kevesebbszer akarjon látni. . . Hát erről ennyit.
    A telefon: benntről nem nagyon lehet telefonálni, mert elvileg váratlanul kellene menni (szerintem is hülyeség!). Mobilszámlát természetesen nem állnak.
    Cipő! Aki bunkó, annak szólni kell, és a kézmosásról is ennyit. Sajnálom, hogy vannak ilyen védőnők, ennek nem szabadna előfordulni, De csendben megjegyzem a gyerekorvos sem veszi le a cipőjét, csak azt legritkábban vesszük észre (mert Ő ORVOS).
    Ha tudok válaszolok szivesen mindenkinek, mert ezek a vélemények nekem is fontosak, remélem, hogy segíti a további munkámat. Sziasztok!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  10. 2004. szeptember 16. 11:3464.
    A mi védőnőnk amikor terhes voltam járt nálunk, de hozta magával a beteg gyerekét is mert nem tudta hova tenni. Vigyorogva kért elnézést hogy ez van.
    Amikor megszületett a pici akkor kijött kétszer.
    Most lesz két éves a lány de védőnéni nem sokszor látta és adott esetleg tanácsot. Kérdezni nem is lehet tőle mert még a rendelőben sincs soha. Néha az utcán összefutunk.
    Egyébként azt mondja hogy mivel nálunk minden rendben azért nem jön.
    Egyszer csöngetett, de kiderült nem hozzánk jött csak megkérdezni melyik lakásban laknak azok akiknek akkor született babájuk. Meg se kérdezte velünk mi van. Az info birtokában ment is tovább.
    A cipőjét ő sem vette le soha. :)
    A dokinénivel beszélek meg mindent, aki ha jön ráadásul felhúz a cipőjére olyan műanyag cipővédőt.
    Vagy szőnyegvédőt?:)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2004. szeptember 16. 11:1763.
    Nálunk mi választottuk a védőnőt, mert a férjem családjának régi ismerőse.

    Egyébként én is eleinte 2 hetente vittem tanácsadásra őket, aztán 4-5 hónapos korától 3 majd 4 hetente.
    előzmény:
    sysy73 (16)
     
  12. Torolt_felhasznalo_153651
    Torolt_felhasznalo_153651
    2004. szeptember 16. 11:1762.
    Mint írtam az én sógórnőm is védőnéni. Amit tudok tőle tudom. hogyan kell mellrakni, pelenkázni a fürdetésnél is segédkezet. Biztos ennyi mindent nem kellene csinálnia, ő is tutira azért iylen mert rokony. Annyira nem vagyunk jóban, de elöbb hívom fel, ha van valami, mint a saját körzetimet.
    De igazad van, biztos van ilyen is olyan is, csak ki kell fogni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_541604 (59)
     
  13. Torolt_felhasznalo_541604
    Torolt_felhasznalo_541604
    2004. szeptember 16. 11:1561.
    Ez gyenge volt. Jobb nem megy?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_334867 (58)
     
  14. 2004. szeptember 16. 11:1560.
    Nálunk a doktornő jött be kinti cipővel a szobába. Másra sem tudtam figyelni, csak arra, meg hogy hogy kérjem meg, hogy vegye le. Aztán nem cicóztam:szóltam neki, persze nagyon udvariasan. Mindkettőnknek cikis volt. .

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_608218 (32)
     
  15. Torolt_felhasznalo_541604
    Torolt_felhasznalo_541604
    2004. szeptember 16. 11:1359.
    Ez biztos. Sajnos minden területen vannak trehány, lelkiismeretlen emberek.
    Viszont trendi manapság, ha egy kismama vagy egy kisgyerekes anyuka állandóan elégedetlen.
    A szülész, a gyerekorvos, a háziorvos, a védőnő - mindenki rossz. Ha magam körül ennyi rossz embert látnék, biztos magamba néznék, hogy nincs-e bennem is valami hiba.
    Anya vagyok én is, de soha nem éreztem, hogy a világnak meg kellene állnia attól, hogy gyereket szültem. Megtették már mások is, és fogják is valószínűleg.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_767371 (57)
     
  16. 2004. szeptember 16. 11:1158.
    Van valami a világon, amivel Ti elégedettek vagytok, Önmagatokon kívül?
    Igen, veled Angelina74!!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_541604 (50)
     
  17. Torolt_felhasznalo_767371
    Torolt_felhasznalo_767371
    2004. szeptember 16. 11:0957.
    Szerintem lehet ezt a szakmát is jól csinálni. Én például a mi védőnőnkről mindenkitől csak jót hallottam, nekem is nagyon jó vélemányem van róla. Régen benne van a szakmában, van egy főiskolás lánya. Már kb. egy fél éve elköltöztünk a körzetéből, de még a költözés után felhívott a mobilomon (munkahelyéről persze), hogy megkapta-e a lányom a 3 éves oltását. Nekem pl. az a szoptatási módszer vált be, amit ő javasolt, nem a Kismama újságban leírtak. Lehet ezt a szakmát is kellő empátiával gyakorolni, csak úgy látom, kevés rá a jó példa.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_541604 (50)
     
  18. Torolt_felhasznalo_383823
    Torolt_felhasznalo_383823
    2004. szeptember 16. 11:0456.
    Nem a védőnőkön akadtam ki (nem ismerek egyet sem), hanem a szabályozáson. Ennek meg semmi köze ahhoz, hogy érett vagyok-e a babázáshoz. . .
    Természetes, hogy szükség van rájuk, de váratlanul akkor sem kellene jönnie. Gondolom, aki normális, az csak telefonál előtte, vagy amikor épp ott van, akkor megbeszélitek, mikor jön legközelebb. Sztem elég sok várandós nő dolgozik, tehát napközben, amikor az ő munkaidejük is van, nem nagyon találja otthon őket. És akkor leírja, hogy "csavarog" a kismama? :DD Vagy ha már otthon van a babával és sétálnak, vagy vásárolnak, vagy bármi program van?
    Környezettanulmány okés, tényleg nem gondoltam végig, hogy vannak, akik egy koraszülöttnek nem megfelelő körülmények között élnek. . .
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_602078 (37)
     
  19. 2004. szeptember 16. 11:0355.
    Köszi:(((((
    előzmény:
    judson (54)
     
  20. 2004. szeptember 16. 11:0254.
    de durva!!!

    sajnálom a babádat!
    előzmény:
    hengergo (52)
     
  21. 2004. szeptember 16. 11:0053.
    igen itthonról miért kérdezed? bocs az előbb priviben ment
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_602078 (48)
     
  22. 2004. szeptember 16. 10:5952.
    Terhes voltam, elmentem a védőnőhöz, aki szintén terhes volt már, úgyhogy mondta, hogy lesz helyette valaki más. Legközelebb már az a valaki más volt, utána héten sajnos meghalt a babám. Ez májusban volt. Október 12-re voltam kiírva, és a múlt héten idetelefonált, hogy jó lenne még a szülés előtt találkoznunk.
    1. ennyire jól volt informálva
    2. négy hónapig nem hiányoztam.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  23. 2004. szeptember 16. 10:5851.
    az én gyerekemhez 2 méteren belül nem ment még. mondtam neki hogy kifolyik a pelusból a pisi. mondhatta volna hogy na gyerünk cseréljem ki a pelust majd megmonja mit csinálok rosszul stb. nálunk nem tudom mit tudott leszűrni, nekem semmilyen kérdésem nincs hozzá. ő megkérdez néhány dolgot felírja és kész. -
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_602078 (45)
     
  24. Torolt_felhasznalo_541604
    Torolt_felhasznalo_541604
    2004. szeptember 16. 10:5750.
    Szóval az rossz, ha a védőnő nem jön, viszont ha jön, az meg nem jó. Azon kívül bunkó, mert nem mond semmit, vagy éppen beleugat mindenbe.
    Azon kívül menjen a fenébe a 30 éves nézeteivel. A Ti anyukátok hány éve nevelt fel Titeket?
    Van valami a világon, amivel Ti elégedettek vagytok, Önmagatokon kívül?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     

Címlap

top