Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Isten előtt törvénytelen?

őszibarack
Létrehozva: 2004. július 26. 18:01
Sziasztok! A véleményetekre, érzéseitekre lennék kíváncsi, főleg azokéra, akik hasonló cipőben járnak, mint én. Nemrég tudtam meg, hogy babát várok - a boldogságom határtalan. Nem "becsúszott" baba, előre tervezett. A párommal szeretjük egymást, eddig minden rendben. A hiba csak ott van, hogy bár együtt élünk, és az emberek előtt férj-feleség vagyunk, hivatalosan mégsem. Igazából nem a polgári esküvőt hiányolom (ez ugyanis a fő ok, ha feleségül venne, havi 50e Ft-tól esne el,árvaellátás, a két gyerekére, ami két pedagógus esetében elég sok pénz!!!). Inkább az bánt, annak ellenére, hogy nem járok naponta templomba, hogy Isten előtt mi törvénytelenül élünk, és a baba is az lesz. Gondoltam, megtartanánk az egyházi esküvőt- de ilyet állítólag nem lehet :-( Tudom, sokan élnek élettársi kapcsolatban, és azt is tudom, hogy a mi szituációnkkal eddig is tisztában voltam, mégis, tegnap este belémhasított ez a felismerés...és nagyon rossz érzés volt :-((
  1. Torolt_felhasznalo_950003
    Torolt_felhasznalo_950003
    2004. december 8. 18:5788.
    Sziasztok!

    Újságcikkem megírásához várom olyan édesanyák jelentkezését, akiknek terhessége az első három hónapban tünetmentesen zajlott. Nem volt menstruáció kimaradás, émelygés, mellfeszülés.
    Én így jártam.
    Első döbbenetem mostmár az öröm váltotta fel, április végére várom a világ legszebb kisfiát.
    Ha valaki hasonlóképpen járt, kérem jelentkezzen.
    Köszönöm!
    Softis
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  2. 2004. augusztus 2. 15:2087.
    emiatt?!
    előzmény:
    kis-mammy (84)
     
  3. Torolt_felhasznalo_588125
    Torolt_felhasznalo_588125
    2004. augusztus 2. 15:1486.
    Bocsáss meg, de felháborít a "zabigyerek" szó használata, még akkor is, ha "csak" hivatkozol rá. Isten egészen biztosan nem bélyegezne meg egyetlen gyermeket sem. . . az egyház megteszi. . .
    No comment!
    előzmény:
    Jinny_ (83)
     
  4. 2004. augusztus 2. 01:4385.
    mizu?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2004. augusztus 2. 01:3484.
    engem sem akar elvenni
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_119995 (1)
     
  6. 2004. augusztus 2. 01:2583.
    Hello!
    Belekotyognék:
    Az árvaellátás nem veszik el, csak az özvegyi nyugdíj, ha a párod kap. Egyik barátnőm özvegy édesanyja is emiatt nem ment férjhez ujra. A árvaellátás akkor szűnik meg, ha a gyerekek befejezik iskoláikat, ahogy mások is írták előttem.

    Egyházi esküvő:Környezetemben nagyon kevés olyan pár van, akinek ugyanakkor lett volna a polgári és a templomi esküvője. Tőlünk se kért senki semmilyen papírt meg a legutóbb férjhezment ismerősömnek is előbb volt a templomi és már nászút után lett meg a polgári 3 héttel később. De több ilyet is tudnék mondani.
    Ez nem arról szólt hogy be akarjuk csapni az egyházat vagy hogy Isten színe előtt hazudunk (akkor miért is akarnátok esküvőt ugye?)
    Szerintem ez tényleg a háború utáni rossz gazdasági-társadalmi helyzet és szegénység miatt alakult ki, az állam meg a politikai és egyéb kényszereszközeivel belenyúlt és megakadályozta a csak-templomi házasságokat. Utána meg már pár év múlva egyenesen hátránnyá tette azt. Ezen rossz és fájdalmas beidegződéseknek köszönhető a lalkészek-papok maradiságnak és bürokráciának tűnő ragaszkodása a "rendes sorrendhez".
    Egy fiatal lelkész/pap nem fog ezen kukacoskodni, hanem csak örül, hogy van, aki őszinte elhatározásból és nem a fehérruhás vonulás vagy a nagyszülők kedvééert megy a templomba (bocs és tisztelet a sok kivételnek, de sztem tudjátok miről van szó)
    Légy bátor, és járj utána és ha lesz (és biztosan lesz) megoldás akkor a gyermeked apja bizonyosan a legeslegboldogabb férj is lesz a világon.

    Keresztelő:
    Hány de hány "zabigyerek" meg lett keresztelve még a '70-80-as években is! Nehogymár ez legyen a gond! A nagyobb gond az szokott lenni, hogy nem vagy egy felekezet tagja hivatalosan Te vagy a családod és ezért nem is vagy nyilvántartva meg nem ott vannak az egyházi anyakönyveid meg nem fizeti a családotok az egyházi hozzájárulást/egyházadót. Na ez kényes pont szokott lenni, de egy nagyszülő, aki fizeti rendesen az el tudja ezt is simítani és akkor egy fillért sem kell erre kiadnod.

    Megértem, hogy fontos a pénz, hiszen 3 gyerek nem egyszerű dolog, de az sem véletlen, hogy a leked békéjéhez egyházi házasságra vágysz.

    Bocs a hosszért, remélem sikerül megoldani és sok boldogságot a babához!
    Puszi:
    Jinny
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2004. augusztus 1. 15:4182.
    Sziasztok, látom, a mi topicunk is ide költözött. . . Igen, a katolikus Egyház megengedi a szükségbeni keresztséget, és utána a pap, mivel nem biztos a megelőző keresztség érvényessége, úgynevezett feltételes keresztelést tart: "Ha nem vagy megkeresztelve, én megkeresztellek. . . ". Én azt gondolom, hogy megcsinálják együtt is, a gyerekeknek meg az anyukának.
    Amúgy volt itt arról szó, hogy jobb, ha a gyereket nem csecsemőkorban keresztelik meg, hanem felnőve maga dönt, akar-e keresztelkedni. Az ilyen szabad akaratban sok minden van, de gondoljunk arra, hogy a keresztelés az első úgynevezett "bevezető szentség", amit majd még kettő követ (legalábbis a katolikus Egyházban), és aminek a funkciója a megtisztítás, valamint elindítás egy úton. Nagyon érdekes, több személyes példát hallottam, hogy olyanok, akik nem is tudtak arróül, hogy meg vannak keresztelve, hogyan érkeztek el végül a valláshoz - vagyis hogy ez nemcsak formaság, hanem ez a szentség kifejezetten "működik", akár magától is. Lehet, Bébinyusz, hogy a Te "informális" megkeresztelésed is ilyen önmagától működő szentség. . . ?:)
    előzmény:
    bébinyusz (78)
     
  8. 2004. augusztus 1. 13:1281.
    A katolikus egyház halálveszélyben elfogadja a vészkeresztséget, de mindenképpen fel kell újítani egy pap előtt.

    DE a legjobb ha szeretnétek megkerseztelni a babát, hogy a születése előtt elmentek egy paphoz és kikérdezitek! Már a szülés előtt is tartanak keresztségi felkészítést:)
    előzmény:
    bébinyusz (78)
     
  9. 2004. augusztus 1. 13:0880.
    Melyik egyház ritusa szerint szeretnéd, hogy megkeresztelve legyenek a gyerekeitek?
    előzmény:
    bébinyusz (78)
     
  10. 2004. augusztus 1. 12:1079.
    A gyermek megkeresztelhető ha az egyház akár a szülőkön, akár a keresztszülőkön keresztül a vallásos nevelést biztosítottnak látja.
    ha lesz egy kis időm bemásolom neked az egyházi törvénykönyv ide vonatkozó fejezeteiz:)
    előzmény:
    bébinyusz (78)
     
  11. 2004. augusztus 1. 09:1378.
    Sziasztok! még a legeljén szóltam a topikhoz, de most, olvasva bramasole6 hozzászólását, ismét rok, hog megkérdezzek valamit:

    anno írtam hogy engem anyukám piciként ő maga megkeresztelt. hárman vagyunk tesók, de egyedül én születtem olyankor amikor nem nagyon erőltették a keresztelést azok akiket a szüleim keresztszülőknek szerettek volna. ennek ellenére ugyanúgy szerettek, kényeztettek, odafigyeltek rám! szóval ha én azt mondom a papnak hogy engem már anyu megkeresztelt akkor el kell hogy fogadja??? mert tényleg így volt. . . és én meg a párom vallásosabb életet élünk mint a szüleink. és szeretnénk megkereszteltetni a gyerekeinket is, de ha én nem vagyok-papíron!. -akkor ők sem lehetnek? max. én megkereszteljem őket?
    előzmény:
    bramasole6 (72)
     
  12. 2004. július 29. 20:1477.
    Valahogy máshogy számolják, mert az egyik osztálytársam is kapott ilyet, pedig 32 éves volt apukája, mikor meghalt.
    A rokkantsági nyugdíjhoz sokkal kevesebb idő kell, gondolom, ezért. Végül is, te is ezt írtad:

    Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője haláláig . . . . a rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_139423 (76)
     
  13. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 29. 16:2576.
    Azt mondjuk en sem ertem, hogy egy 38 evesnek hogy volt meg a szolgalati viszonya. Vagy rokkantnyugdijas volt?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_119995 (71)
     
  14. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 29. 16:2375.
    http://www. magyarorszag. hu/ugyintezo/ugyleirasok/szocialisegeszsegugyiesnyugellatas /nyugellatas/hozzatartozoinyugellatasok/arvaellatas/arvaella tas675678. html
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_119995 (71)
     
  15. 2004. július 29. 13:4174.
    Most már teljesen megkavarodtam!!! Az előbb tudtam meg -biztos forrásból , aki ilyen szituban van, hogy csak az özvegyi nyugdíj veszik el, az árvaellátás nem!!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_588125
    Torolt_felhasznalo_588125
    2004. július 29. 13:3773.
    Tökéletesen egyetértek!!!!!
    előzmény:
    bramasole6 (72)
     
  17. 2004. július 29. 13:0072.
    Sziasztok!

    A katolikusoknál lehet egyházi esküvő polgári nélkül, a húgomnak is volt , két éve (ha akarod az atya nevét meg tudom adni, a plébániát csak két hét múlva, ha a húgom visszajön), és náluk is a pénz miatt kellett így szervezni. A gyerek meg is lett keresztelve, semmi probléma nem volt belőle. Az egyébként igaz, hogy ha egyházi esküvőt kötsz polgári nélkük, akkor örök életre elkötelezed magad (több egyházi esküvőd nem lehet), anélkül, hogy a jog szerint bármilyen szempontból házas lennél, az bármilyen szempontból védene téged, és pl ha a gyereket az apa nevére akarod íratni, az macerás. De a házasság vallási értelemben még érvényes attól.
    egyébként a katolikus vallás szerint a házasság szentségét A FELEK SZOLGÁLTATJÁK KI EGYMÁSNAK, tehát nem a pap miatt lesz érvényes (ez nagyon jól le van írva pl az Egri Csillagokban is), tehát ilyen alapon sem kérhetné az egyház a polgári papírt.
    A másik a keresztség szentségét is kiszolgáltathatja bármilyen, már megkeresztelt ember, ha a szertartást az előírtaknak megfelelően végzi (ez csak annyi hogy vízzel kell keresztelni és háromszor kell elmondani XY én téged megkeresztellek az atya fiú, szentlélek nevében, de jobb ha a Hozsanna imakönyvben, vagy a Beszélgetések a Mesterrelben vagy máshol megnézed a pontos szöveget, ha akarod én megnézhetem neked), és akkor a szentség érvényes lesz, az egyház ezt engedélyezi vészhelyzetben és ilyenkor a szertartás megismétlését lehet kérni, én nem hiszem hogy megtagadhatná egy pap ha te már megkeresztelted a gyereket és kéred a szertartás ismétlését hogy legyen papírja róla.
    Szóval mindkét esetben az a helyzet, hogy nem kell pap a szentséghez, a pap csak az "igazolást adja", tehát a bűn nincs már akkor se, ha kimentek a mezőre és ott fogadtok egymásnak örök hűséget, az más kérdés, ha később mással köttök bármilyen esküvőt, akkor ezt az esküt ugyanúgy megszegitek Isten szemében, mert Őelőtte ez az eskü örökre szól
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2004. július 29. 12:1271.
    ne haragudj, de nem értem. Akkor hogy kaphatnak a gyerekek árvaellátást, mikor az anyukájuk kb. 38 éves volt? És amiket írtál, azt honnan vevetted? Úgy értem, ilyennel foglalkozol vagy ilyen szituációban vagy, vagy olvastad valahol?! Mert eddig nekünk még mindenhol az ellenkezőjét állították!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_139423 (70)
     
  19. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 29. 11:0070.
    Nem a jovedelemkieses miatt folyositjak az arvaellatast, hanem az elhalalozott jogosultsaga alapjan:
    Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője haláláig az öregségi, vagy rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, illetve nyugdíjasként halt meg.

    Ha ez teljesul.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_119995 (66)
     
  20. Torolt_felhasznalo_139423
    Torolt_felhasznalo_139423
    2004. július 29. 10:5869.
    Az árvaellátást megállapítani és folyósítani a jogszerző halála napjától lehet. Az ellátás a gyermek 16. életéve betöltéséig jár, illetőleg ha oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, a tanulmányok tartamára. A tanulmányok folytatása címén folyósított ellátás a huszonötödik életév betöltéséig jár. A jogosultságot nem befolyásolja az, hogy az árva közép- vagy felsőfokú intézményben tanul és az sem, hogy jövedelemmel rendelkezik, keresőtevékenységet folytat-e.
    Az árvaellátásra jogosultság független attól, hogy életben lévő szülője újabb házasságot köt, vagy az árvát örökbe fogadják. Amennyiben az árva a jogosultság megszűnése előtt megrokkant, a rokkantság tartamára - életkorára tekintet nélkül - jogosult árvaellátásra.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_119995 (66)
     
  21. Torolt_felhasznalo_588125
    Torolt_felhasznalo_588125
    2004. július 29. 10:5268.
    Bocsánat, helyre kell igazítanom magam: A pap nem "tudatlan" csecsemőkről beszélt, hanem nagyon is tudatánál lévő, de akaratukat közölni nem tudó emberkékről, akiknek a sorsáról az Ő megkérdezésük nélkül döntenek. Na, hát nem tudom már szó szerint idézni, de ez volt a lényege.
    OFF. (Egyébként az én véleményem is az, hogy a csecsemők nagyon is "tudatosak", csak mi nem értjük Őket mindig. )
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588125 (67)
     
  22. Torolt_felhasznalo_588125
    Torolt_felhasznalo_588125
    2004. július 29. 10:4767.
    Szia Bogancska! A nagylányom keresztelője 13 évvel ezelőtt volt, és egy nagyon szimpatikus római katolikus pap keresztelte, az unokatesóm hasonló korú kislányával együtt. Már az szimpatikus volt, hogy az egész keresztelő beszéd a gyerekeknek szólt, Őket szólította meg, nekik beszélt. Mi, szülők, keresztszülők csak néhány mondta erejéig lettünk megszólítva, a szokásos felelősségvállalásra való felszólításon, meg ígéreten túl, mondott ez a pap egy olyan dolgot, ami máig megmaradt bennem. Nevezetesen azt, hogy Ő személy szerint nem tartja túl jónak, hogy a tudatlan csecsemőket keresztelik, mivel nem a saját döntésük az Isten iránti elkötelezettség. Amíg fel nem nőnek, úgyis a mi felelősségünk, szülőké, és a körülötte lévő felnőtteké, hogy hitben és szeretetben nevelkedjen, ehhez viszont tulajdonképpen nem szükséges a keresztelés. Ez a pap őszinte és nyílt volt. Meg is lepett, hogy némely dolgokról kicsit másként gondolkodik, mint azt a katolikus egyháztól (amely szerintem a legmerevebb) megszokhattuk.
    Mondanom sem kell, hogy ez a pap elkerült erről a Parókiáról, ki tudja, hová helyezték. Nagyon sajnálom! De amit akkor mondott, az nagyon megmaradt bennem. Ezért is - és sokminen másért - úgy döntöttünk, hogy a most egyéves pici lányunkat hitben és szeretetben neveljük, de keresztelő nem lesz. Majd ha nagy lesz, eldönti, hogy mit szeretne. Ha addig jól csináltuk, úgyis elkötelezett lesz már a hitére és Istenre, tehát nem fog rosszul dönteni.
    előzmény:
    Bogancska (58)
     
  23. 2004. július 28. 18:2866.
    Én nem reagáltam, de más igen, ez tök logikus, ha együtt élünk hivatalosan, miért kapná az árvaellátást a gyerek? Hiszen van, aki pótolja a kiesett jövedelmet!!!
    előzmény:
    cherie (65)
     
  24. 2004. július 28. 14:1865.
    Nem reagaltal semmit arra, hogy a ti polgari hazassagkoteseteknek es a gyerekek arvaellatasanak az egvilagon semmi koze nincs egymashoz. Ha te nem fogadod orokbe a parod gyermekeit, akkor ok tovabbra is kapjak az arvaellatast. Szoval erre nem lehet hivatkozni, ha a parod nem akar felesegul venni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_119995 (64)
     

Címlap

top