Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Segítség, tanács kérése

Theo
Létrehozva: 2017. augusztus 14. 11:26

Sziasztok!


A segítségetekre lenne szükségem!


Júliusban Édesanyám elhunyt, mely nagyon megviselt minket Édesapámmal. Én még úgy ahogy elvagyok, leköt (nagyjából a munka), a barátaim, is próbálnak segíteni, találkozókat szervezünk, de Édesapámnak csak Édesanyám volt, rengeteget utaztak, tervezgették a jövőt...


És most Édesapám teljesen összetört, és nem igazán motiválja jelen pillanatban semmi! Sajnos nekem ezidáig nem született gyermekem, egyke vagyok, így unokájuk sincsen.


Mivel/hogyan tudom őt biztatni, motiválni? Szerencsére még dolgozik, meg hát még itt vagyok én is, de ugye esténként egyedül van és jó lenne neki valami elfoglaltság, valami hobbi.


Tudnátok esetleg javasolni valamit? Aki esetleg már átélte ugyan ezt, vagy valami hasonlót, annak szívesen olvasnám sorait...


Előre is nagyon köszönöm!


Theo

  1. 2017. augusztus 16. 13:0114.

    Nagyon szépen köszönöm a támogató hozzászólásokat, remélem, segíteni fog, és minél előbb fel tudjuk dolgozni a történteket!

  2. 2017. augusztus 14. 23:3913.

    Kedves Theo!


    Először is őszinte részvétem mindkettőtöknek. Nem tudnád esetleg megoldani, hogy jelen helyzetben esténként édesapáddal legyél? Szerintem sokat segítene neki, ha ott lennél mellette. Nyilván Neked is nagyon nehéz, de olvasva soraidat Te most erősebb vagy, mint apukád. Természetes, hogy összetört, tán még egy hónapja sincs, hogy elvesztette élete társát. Kimozdul azért otthonról? Úgy értem, elmegy boltba, vagy sétálni esetleg?


     

  3. 2017. augusztus 14. 22:0912.

    Ovatossagra intenek mindenkit , mert nem tudjuk hogy a gyaszlo mit akar a kornyezetetol.Ugyanis a kornyezet segiteni szeretne es nem veszi figyelembe hogy a gyaszlo tenylegesen mit is akar .= mi arra fokuszalunk hogy mi lenne ha mi gyaszolnank. Igy fontos szerepe van azoknak a csoportoknak akik  most elik meg ugyanazt a fajdalmat.

  4. 2017. augusztus 14. 21:5711.

    A tarsas tamogatasnak borzalmas nagy ereje van a gyaszfeldolgozasban.Legyen lehetosege csaladtagokkal, baratokkal ismerosokkel beszelni az elhunytrol.  / akar sirni is masok vallan / Ezek a beszelgetesek segitik az uj helyzethez valo alkalmazkodasi folyamat beindulasat.

  5. 2017. augusztus 14. 21:5610.

    A veszteseg a tulelo / tuleloknek nagyon neheznek tunik . Remenytelennek erzi magat a kezdeti idoszakokban , es ez az erzes honapokig is eltarthat .A szenvedes erzese egyenfuggo .Tisztelni kell a veszteseget , el kell kuloniteni a multat a jelentol !!!!!!!es ertekelni kell a  "jo idoket ". Naplot blogot is lehet irni ezekrol . Ugyanis itt kerdes : hogyan banik a banattal es hogy lesz kepes megbirkozni a veszteseggel .


     

  6. 2017. augusztus 14. 21:539.

    Edesanyad halala maga utan hagy egy nagy urt. Ezt betolteni sokaig semmi es senki nem tudja. Itt van jelentosege a regi megkopott rokoni vagy barati kapcsolatok felelevenitesenek.vagy egy nyelvtanulasnak, nyugdijas munkavallalasnak esetleg egy idosebbek egyetemenek elkezdesenek. Szemely szerint az onkentes munka hive vagyok . Ezt is meg lehetne probalni.Ujabb ismeretsegeket, ertekrendi prioritast jelenthet es celt ad a mindennapoknak.= a gyasszal jaro fajdalom egy uj kaput nyithat egy uj minosegileg mas a belso fejlodeshez. 


     

  7. 2017. augusztus 14. 21:518.

    A gyaszfeldolgozas  / vesztesegfeldolgozas / 5 szakaszbol all, de nem mindenkit erint minden szakasza .Ugyanakkor mindenkinel mas es mas az intenzitasa es idotartama. .


     

  8. 2017. augusztus 14. 15:387.

    Sajnos ez ellen nem tudsz mit tenni... tudod vagy enyhül a gyász miatt érzett fájdalom, vagy nem..ezt csak ő tudja legyőzni.. Legyetek sokat vele, érezze hogy te vagy neki..Nagyon sajnálom, részvétem Neki..borzasztó lehet..

  9. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2017. augusztus 14. 15:136.

    nincs erre általános recept


    az anyám élőhalott lett


    az egészséges nagyanyám 1 hónap múlva halt a férje után


     

  10. 2017. augusztus 14. 14:105.

    Minden trauma, frusztráció, gyász feldolgozást igényel. Ez különösen nehéz, ha - mint a leírt esetben - közeli hozzátartozónkat vesztettük el, és az együttélés évtizedekben mérhető. Őszinte részvétem Édesapádnak, Téged pedig elismerés illet, mert így is megpróbálsz segíteni.


    A feldolgozásnak vannak szakaszai, melyeket a szakemberek jól ismernek. Nekem is az a véleményem, ami az előzőekben is leíródott, hogy itt bizony pszichológusra van szükség. Mi itt sok mindent írhatunk, hivatkozhatunk bevált gyakorlati módszerekre, de súlyos esetben a szakember tudása nélkülözhetetlen.


    Évtizedekkel ezelőtt a pap végezte ezt a feladatot, viszonylag jó hatásfokkal. Aki nem vallásos, nem tud ilyen módon vigasztalódni.


    Új ingerek, új élmények mindig jót tesznek, de a kezdeti időszakban bizony nem érnek sokat. Próbáljatok meg túl lenni az előzőekben írtak szerint a nehézségeken. 


     

  11. 2017. augusztus 14. 11:324.

    Edesanyad nyugodjon bekeben !  


    Pasztoralpszichologusoknak nagy gyakorlatuk van a gyaszfolyamatok kezeleseben.

  12. 2017. augusztus 14. 11:303.

    A halottat el kell siratni , el kell temetni es el kell engedni !!!!


     


    Ez hosszu folyamat. Mindenki aki erton tud/na hallgatni a gyaszolo mellett nagyon nagy segitseg  lehet/ne.

  13. 2017. augusztus 14. 11:292.

    Gyasz idoszaka. A gyaszfeldolgozasi folyamat hosszu ido. Problema ha 12 honap utan is fennall.


    Beszelni tessek hagyni es erton hallgatni !!!!!!!

Címlap

top