Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Kisbaba - ideális időpont?

Tinúviel
Létrehozva: 2016. december 2. 09:26

Az utóbbi időben "mindenki"gyereket vár/szült körülöttem a környezetemben, a huszas évek közepén járó korosztályból. Legalább 20 kisbaba került a képbe idén, de jóformán minden esetben úgy, hogy a fiatal szülők még otthon élnek a saját szüleiknél a gyerekkori szobájukban (tehát nem kétgenerációs, külön lakrészes házakban). Nem tudom, mindet tervezték-e, gondolom azért néhány esetben csak becsúszott a baba, bár van, aki tudatosan akart a szüleihez gyereket vállalni, mert "mire várna..."? Szerintetek igazuk van, felesleges várni jobb munkahelyre, külön otthonra, több pénzre?


Én is szeretnék már kisbabát, de úgy érzem, egyáltalán nem ideálisak a körülményeink. Persze, nyilván nincs olyan, hogy tökéletes időpont, mindig van mire várni, de néha azt gondolom, azért van ideális meg kevésbé ideális idő a gyerekvállaláshoz. Sajnos mögöttünk nem áll olyan családi háttér, hogy azt mondhassuk, a szülőkhöz költözünk és oda vállalunk gyereket, aztán gyűjtögetünk és majd lesz valahogy. Az van/lesz, amit a két kezünkkel megszerzünk magunknak. Most külföldön élünk azért, hogy tudjunk venni egy kis saját lakást, még maradni kell egy kis ideig, utána hazamennénk, otthon is dolgozni kell a GYED-hez, hogy ne csak a 30 ezres gyest kapjam, szóval még kb. 4-5 év, mire gyerekünk lesz, akkor már 30-on túl leszek. 

De közben folyamatosan ott az érzés, hogy vágyom már a babára, ha gyereket vállalunk, akkor viszont nem tudunk félretenni lakásra - ám hazamenni két gyerekkel albérletbe úgy, hogy még azt se tudjuk, milyen munkahelyünk lesz... lássuk be, kicsit necces. Most nyilván el tudnánk tartani 1-2 gyereket. A párom is az anyagiak miatt nem szeretne egyelőre, ő sem akar a semmire hazatérni (nem, nem akarunk itt maradni végleg, ez a verzió nem játszik). 

Viszont az utóbbi időben mindig olyan rossz érzés, ha valaki bejelenti, hogy terhes lesz. Próbálok vele örülni és nem mutatni, de csak ott van az a kis szurkáló érzés, hogy a mi életünk az örökös várakozásból áll. Nem azért akarok gyereket, mert másnak van és mert ez valamiféle elvárás lenne, hanem ÉN vágyom gyerekre. És persze közben meg kéthetente jelenti be valaki, hogy terhes, most egy barátnőm is, azzal a felkiáltással, hogy mire várjanak - dehát persze, ők otthon élnek, eltartják őket a szülei meg a gyereküket is elfogják és mivel kaptak pár milliót, még baba mellett is megvan 1-2 év múlva a lakás. Mindig jönnek ezek a kis "beszólások", megjegyzések, hogy mire várjon az ember, mi is mire várunk, meg 30 alatt kell szülni, éstaöbbi, de értitek, minket senki nem tart el és senki nem pénzel, hogy azt mondjuk, na szülök, aztán  majd más úgyis megteremti helyettünk a hátteret. Néha, mikor lelkendeznek nekem és mondják ezeket a "bölcsességeket", a legszívesebben odavágnám hogy könnyen beszélsz, ha még az életben nem fizettél be egy villanyszámlát magad után, de nyilván nem vagyok ennyire paraszt.

Csak a gyerekvágy mellett fusztrál kicsit ez az okoskodás is, mintha mi lennénk a hülyék, hogy várunk. Mert egyrészt, talán tényleg felesleges várni, más is megoldotta valahogy, de én szegény családból érkezve azt az oladlát is látom, hogy ha nincs anyagi segítség, akkor nem mindig lehet emberhez méltó körülmények között megoldani mindent... őrlődök, hogy mi legyen. Szeretnék gyereket, de közben úgy érzem, muszáj várnunk még. 

  1. 2016. december 8. 08:4137.

    A kérdésedet két részre bontanám.


    Az egyik a gyerek utáni vágy. Ha nagyon erős lesz a vágy, nem fogsz azon agyalni ideális-e az időpont, mindent a gyereknek rendelsz majd alá. Sokan úgy oldják meg a dolgot, hogy anyuka itthon van a babával, apuka meg külföldön dolgozik, hogy meg tudjanak élni. Mérlegelni kell és dönteni, felállítani a fontossági sorrendet.


    A másik ami a fórumindítódból lejött, hogy magad állsz a boldogságod útjában, azzal, hogy másokhoz méred magad. Mire jó ez? A tényeken nem változtat, de téged frusztrál, boldogtalanná tesz. Ilyen hozzáállással lehetne akár saját házad, kocsid, jó állásod, két gyereked, akkor is boldogtalan lennél, mert lenne olyan, akinek több van, vagy kevesebbet kellett érte tennie.

  2. 2016. december 3. 21:3036.

    Ez a hosszadalmas topikindító szöveg viszont egy süket duma.

  3. 2016. december 3. 21:0535.

    "a 20-as éveikben járók vannak a legjobb időben a baba érkezésére"


    Pontosan!


    Czeizel is azt mondta régebben, hogy az az ideális, ha a nő a húszas éveiben szüli meg a gyerekeit, és az elsőt 25 előtt.


    Valóban nem normális, hogy a szülőkor így kitolódott. Mindegy, mi az oka, valami magyarázatot mindig ki lehet találni. De állítólag most már kezd visszakanyarodni a rendes kerékvágásba, egyre több a fiatal kismama.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (22)
    2016-12-02  20:48
  4. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. december 3. 17:3734.

    Félreérted.


    Az alak csak egy nüansznyi  morzsa morzsahalomban/ témában.Mindig van valami ami miatt nem akarnak gyereket.Amúgy  már rég kihalt volna az emberiség ha  évszázadok/évezredek alatt ez a felfogás dívott volna amit említesz.Sok minden volt, mostoha körülmények, keserű sorsok és harc a természettel.Semmi nem volt biztos, és mégis itt vagyunk..........................., kérdés meddig.Szerintem ha nem térünk észhez, nem sokáig.


     


    De, nem magyarázom.Valaki vagy érti vagy nem.

    előzmény:
    etilany (31)
    2016-12-03  16:19
  5. 2016. december 3. 17:2633.

    Semmi nem törvényszer. ☺ 

    előzmény:
    Inez_Alvarez (32)
    2016-12-03  17:19
  6. 2016. december 3. 17:1932.

    Az nekem is. De hogy jön ide? Miért törvényszerű, hogy ha valaki marad a szülői házban, akkor már eltartatja magát?

    előzmény:
    évi* (30)
    2016-12-03  10:38
  7. 2016. december 3. 16:1931.

    Értelek, de azért én úgy látom, sokkal többen vannak, akiknek a  körülmények nem adottak a  gyerekvállalásra, illetve sokan nem találnak stabil párra, csak esetleg a  30-as éveikben....Azok vannak kevesebben, akikről te beszélsz, akik azért nem szülnek, mert féltik az alakjukat.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (29)
    2016-12-03  10:34
  8. 2016. december 3. 10:3830.

    Úgy gondolom, hogy ideális esetben felnőtt ember szül gyereket. A felnőtt embernek pedig egyik ismérve, hogy képes eltartani magát, is igen, a gyerekeit is. Nem várható el, hogy a nyugdíjas szülőknek még erre is legyen kerete, általában nincs is, max. erőn felül támogatják a felnőtt gyerekeiket (akár olyan áron is, hogy ők maguk nem esznek.). Nekem ez "más f...át a csalánba" kategória.

    előzmény:
    Inez_Alvarez (28)
    2016-12-03  10:27
  9. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. december 3. 10:3429.

    Éppen hogy nem egyoldalúan közelítek a témához.Ahogy olvashattad is, csak ezt már nem gondoltad végig.


    De, azért van igazság abban amit írsz.


    Ugyanis sok nő sem szeretne semmit, csak lébecolni végig amíg aktív és fogamzásképes.És persze az alak , a forma megtartása a legfontosabb ( ide muszáj azt írnom hogy egy fiatal anya milyen szép a  várandósság alatt és szülés után, szép természtes testtel) Aztán mikor kezd beborulni, akkor jön rá hogy mi mindent vesztett és semmit sem nyert, mert egyszál magában lesz vénségére.És ekkor jön a társadalom terhére a mesterséges megtermékenyítés.Láttad mennyien várnak erre?(Tisztelet azoknak akiknek csak ez a lehetőségük van.)


    Mostani  tapasztalás.Többen, sőt!sokan (gyermektelenek a munkahelyemen, a városban ahol lakom és ismerősök körében) állandóan azt emlegetik hogy milyen buták voltak, hogy mennyire elvesztegették az egész életüket.


    Késő bánat, csak sírjon.

    előzmény:
    etilany (26)
    2016-12-03  09:59
  10. 2016. december 3. 10:2728.

    Már miért adná magát a dolog, hogy eltartatják magukat? Meg még a kölyköket is. Egyáltalán nem adja magát, sőt. Ebben a szituációban mindenki számíthat mindenkire, hiszen közös döntés szüleménye. Akinek ez sok vagy nem működik, nem csinálja. Ennyi.

    előzmény:
    etilany (25)
    2016-12-03  09:52
  11. 2016. december 3. 10:1427.

    Szerintem meg mindenki akkor vallaljon gyermeket, ha onala megvannak a megfelelo feltetelek, barmilyen kiabrandito is ez masok szamara. Ha valaki huszoneves vagy 30, minden meglenne a gyerekvallalashoz, de megfelelo partner nincs, akkor szerintem nagyon is jol teszi, ha var, amig talalkozik az illetovel, aki megfelel az o gyereke apjanak. Pont. Persze, van idealis idoszak, de melyik ember az, akinek az elete idealis?

  12. 2016. december 3. 09:5926.

    Kicsit egyoldalúan közelíted meg a dolgot. Igaz, hogy van akik azért tolják ki a  gyerekvállalás időszakát, mert "élni" akarnak....de nagyon sokan meg azért, mert meg szeretnék teremteni a feltételeket ahhoz, hogy nyugodt szívvel vállalhassák a  gyereket. Azért én nem szerettem volna, ha hó végén azon kellene tipródnom, hogy úristen, beteg a  gyerek, nekem meg kb egy kiló kenyérre van már csak pénzem. 


    A másik meg, hogy a nők nem feltétlenül "megtesznek mindent" a férfiaknak, hanem akár nekik is nagyon jól megfelel egy kötetlenebb kapcsolat. Van az úgy, hogy a  nő nem akar házasságot, gyereket.... ilyenről is tudok.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (22)
    2016-12-02  20:48
  13. 2016. december 3. 09:5225.

    Szerintem alapvetően nem a  többgenerációs együttélés a "gáz" azokban az esetekben, amiket a topikindító vázolt, hanem az, hogy azok a  fiatalok nem magukról gondoskodnak, hanem kvázi eltartják őket. Ez azért így gáz. Az ember ne a szülei nyakára szüljön, hanem teremtse meg a saját megélhetését, és ha együtt is laknak valamelyik fél szüleivel, ne már a  szülők tartsák el őket és akkor még odapottyantanak egy/több gyereket is. (Ámbár, ha ezt jónak látják a  szülők is és helyeslik, akkor hajrá:)))

    előzmény:
    Dnanga1 (16)
    2016-12-02  17:52
  14. 2016. december 2. 22:4924.

    Talán én vagyok az egyetlen, aki más oldalról közelíti meg a kérdést. Nem kétlem, hogy az anyagi és a szociális háttér (=lesz-e a leendő anyukának külső segítsége, pl. nagyi, testvér, stb.) sokat nyom a latba egy ilyen döntés meghozatalánál.


    De... Szerintem hallgassatok a szívetekre! Ha mindketten úgy érzitek, hogy akkor lenne teljesebb, örömtelibb az életetek - a nehézségek dacára is - ha kisbabátok születne, akkor ne várjatok vele!


    Mindenki mást "tanul" az életében (a saját kárán...), én leginkább azt tanultam meg, hogy a döntéseknél sokkal jobb, ha az ember a szívére hallgat és nem csak az eszére, de legfőképp nem mások tanácsaira! Azt kell meggondolni, hogy adott szituációban Neked mi lenne a jó, s ne törődj azzal, hogy az esetleg másoknak nem tetszik.


    A te példádban befolyásoló tényező a környezeted, hogy mostanság sok fiatal nő lesz várandós, szül gyereket. De ha te úgy érzed, hogy nem "csak" azért vágysz erre, mert a barátnőidnek is sorra születnek a gyermekei, hanem azért, mert te is és a párod is szeretnétek, akkor nem érdemes hezitálni.


    Van olyan nőismerősöm, akinek a bizonytalan kapcsolataiban nem lett gyerek - vagy ezért, vagy azért. Viszont amikor egymásra találtak a (most már) férjével, akkor alig voltak együtt fél éve, már akartak babát is! Pedig lett volna még idő bőven, de egyszerűen nem látták értelmét várni.


    Nekem évekkel ezelőtt volt egy nagyon stresszes munkahelyem egy olyan főnökkel, amilyet az ellenségemnek sem kívánnék. Akkor volt egy olyan kapcsolatom, amelyben nem voltam szerelmes, csak úgy elvoltam a pasimmal. Menekülési útként felmerült bennem, hogy szülni kéne és akkor megszabadulnék a rabszolgaságból, de még egy lépést sakkoztam: ha olyantól szülök, akit nem szeretek igazán, akkor az csöbörből vödör. 


    Otthagytam a fickót, sajnos a munkahelyet csak jóval később sikerült. Mégsem bántam meg ezt a döntésemet. 


     

  15. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. december 2. 20:5523.

    ( pont mint a tehenészetekben)


     


    Ezekkel  a szavakkal  válik egy férfi kollégám.Ő nagyon szeretett volna gyereket a felesége nem.Évekig tipródtak és "éltek".


    Szó szerint tenyészbikának érezte magát és odáig fajult a dolog hogy már a feleségére sem tud nézni.Válnak!


     


    Igen, ez más  mint amit az elöbb írtam, de ez ilyen is van.Nem csak a férfiak a hunyók.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (22)
    2016-12-02  20:48
  16. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. december 2. 20:4822.

    Ne szabadkozz, mert a 20-as éveikben járok vannak a legjobb időben a baba érkezésére.


    Nézd meg mi van most. 40-es éveik végén járok klinikáról klinikákra járnak hogy valamilyen módon legalább 1 szem gyereket összehozzanak.


    Ez nem normális ami világszerte történik.A kor sok mindent megszab. Hála az égnek a fiatalabbaknak még van türelmük és főleg idejük az utódokat felnevelni.Ami kissé idősebb korban már egy cseppet más.............


    Sokan "élni" szeretnének , azt is nagyon jól.Mindenfajta kötöttség és felelősség nélkül.Nők és férfiak is.Aztán a pasi dobja a kivénhedt nőt, mert egyszer csak megérik arra hogy gyereke legyen.Csak közben ezt már az eredeti butuska már a klinikai beavatkozásokkal sem tudja elérni.Beh sok házasság megy tönkre éppen az évekig tartó kezelések és programozott megtermékenyítési kísérletek  miatt. ( pont mint a tehenészetekben)És ekkor a pasi lecsap egy valamivel fiatalabb nőre, pikk pakk összejön a gyerek.Válás, sírás-rívás, anyák emlegetése és  depresszió............


    ................és megállíthatatlanul jönnek a topikok a galád férfiakról..........


    amiben van is némi igazság, mert manapság sok nő mindent megtesz ész nélkül a csak párosodni akaró pasiknak.Még a pasi által megidealizált szabad és kötetlen házasságot vagy vadast is felvállalva.Csak később eszmélnek hogy másra nem is voltak jók csak űrítő tartálynak.


    Tudom, kemény szavak.Csak a tények azok tények.Nézz körül a társadalom hogy néz ki ma.Csonkacsaládok százezrei.Noooooooormális?


     

    előzmény:
    huncut (18)
    2016-12-02  18:38
  17. 2016. december 2. 20:2621.

    Én kultúrembernek érzem magam, de ismerem a határaimat, és tudom, hogy nem lenne jó egy túl szoros együttélés a rokonokkal, túl nagy alkalmazkodást követel. Persze, ha muszáj, meg átmenetileg, akkor OK, de önként és hosszútávon nem.

    előzmény:
    Inez_Alvarez (19)
    2016-12-02  18:47
  18. 2016. december 2. 20:1220.

    Szerintem gyerekként egész más ez a sok generációs együtt-élés, mint felnőttként.


    Én örülök, hogy külön élhetünk így 5-en, elérhető közelségben a rokonokkal. Úgy gondolom, hogy egy együttélés több alkalmazkodást kívánna, mint az nekünk még "jól esne".

    előzmény:
    Dnanga1 (16)
    2016-12-02  17:52
  19. 2016. december 2. 18:4719.

    Bizony, jó dolog. Régen sem volt ez másként, mikor több generáció élt egy fedél alatt. Kultúrembereknél teljesen működőképes a dolog.

    előzmény:
    buksi80 (10)
    2016-12-02  11:07
  20. 2016. december 2. 18:3818.

    Én 22 évesen szültem és egy percig nem bántam meg. Volt, hogy 26 forintunk volt a hétvégén. Ebből sokat bulizni nem lehetett. Önerőből felépítettünk mindent, 40 évesen volt egy felnőtt lányunk és volt pénzünk élni, szórakozni, utazni. Mint tudjuk ma már egy 40-es fiatal még. Az utolsó mondatod szép és mélyen egyetértek:-)

    előzmény:
    E/JaM21 (17)
    2016-12-02  18:30
  21. 2016. december 2. 18:3017.

    Szia!


    Előre elnézést kérsz a megjegyzésedért,szóval valahol azért érzed,hogy sértő és degradáló./különben olyan szó,hogy ledegradáló nincs,még Pesten sem./


    Elég nagy probléma,hogy ennyire kitolódott a gyermekvállalás,a nagyszüleinknek még az volt a cél,hogy az unokájuk esküvőjén táncoljanak,mi már örülünk majd,ha megérjük az unokák születését.


    Én 23 és 30 évesen szültem,így volt tökéletes ,és 25 évesen már a 2. diplomámat kezdtem,szóval nem nem minden huszonévesen szülő felelőtlen senkiházi,egyszerűen soha nem éreztem azt,hogy a gyerekszülésig bármit is ki kellene élvezni /ahogy Te írtad kibulizni-kiutazni-lenyugodni/.


    Mindig úgy gondoltam-és ez számomra így is van-,hogy a gyerekek a családban csak mindenhez hozzátesznek,velük minden csak jobb-több lehet.


     

    előzmény:
    buksi80 (2)
    2016-12-02  10:14
  22. 2016. december 2. 17:5216.

    Millió és millió ember élt így. A különböző generációknak megvolt a maga feladata. Amikor anyámék összeházasodtak a nagymamáméknál laktak. Aztán jöttünk mi, gyerekek. 54-ben és 56-ban nem volt gyes, anyánk gyorsan visszament dolgozni. Mamáméknál laktunk egy szobában. Ő vigyázott ránk, amíg a szüleink dolgoztak. Megfőzött, mire mindenki hazaért, ellátta az állatokat. Nagyapám fuvarozott, voltak lovai. Biztos, hogy voltak összezördülések, de alapvetően azt mondom szép gyerekkorunk volt.  Azt hiszem ötödikes voltam én, amikor felépült a házunk és külön költöztünk. Mennyivel jobb most, amikor már reggel hatkor hurcolják az alvó gyereket a bölcsibe albérletből? Vagy a nagyszülőt a város másik végéből vezénylik a gyerekhez, hogy mire felébred ott legyen és elvigye óvodába vagy iskolába. 

    előzmény:
    buksi80 (10)
    2016-12-02  11:07
  23. 2016. december 2. 15:5015.

    Miért foglalkozol másokkal? Egyrészt tényleg nincs olyan, hogy ideális időpont, de amíg úgy érzed, hogy a jelenlegi helyzetetekben képtelenség gyereket vállalni addig nem is kell. Egyébként nem tudom, ki hány évesen vállal gyereket, én 30 évesen szültem az elsőt és bizony a terhesgondozóban 30+ évesek voltak többségben, húszasok alig néhányan, azok is többnyire "kisebbségiek". Szóval harmincegynéhány évesen sem leszel lemaradva semmiről......akikről meg úgy érzed "beszólnak", hogy mégis mire várjanak, azok pont lehet, hogy önigazolnak, mert valahol érzik, hogy kicsit "izééé" hogy nem bírtak annyit összekaparni, hogy önálló egzisztenciájuk legyen, de gyerekcsináláshoz már elég "felnőttek". Ezzel nem azt akarom mondani, hogy huszonévesen ne szüljön senki, hanem azt, hogy azért kell valami alap, ahhoz hogy gyereket vállaljon az ember.


    Ja, tudok olyant, akik egyetemistaként összeházasodtak, mire a csaj utolsó éves lett jött a gyerek, de ők is megoldották az életüket, egyetem mellett dolgoztak, albérletet tartottak fent, és nem a  szüleik nyakára vitték haza a kisbabát.

  24. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. december 2. 15:1614.

    Jó.És?


     


    Akárki akárhogy és akárhol vállal gyereket , valamilyen szinten ő maga küzd meg vele és fizet meg érte. Lehet hogy rossz az időpont vagy éppen jó.A kérdés ott is csak az hogy hogyan éled meg az egész dolgot.........................


    És akkor neked mi a gondod vele?


    Szülsz vagy nem szülsz a faszidra meg rád tartozik.

Címlap

top