Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Nyári napközi

Maminti2500
Létrehozva: 2016. június 30. 09:49

Sziasztok!





Minden anya rémálma a nyári szünet !Hogyan oldjam meg egész nyárra a gyermekem felügyeletét ? Melyik táborba küldjem? Egész nyáron nem lehet táboroztatni hiszen a táborozás drága. Ráadásul vannak olyan táborok melyek nem igazodnak a munkaidőhöz és/ vagy nem adnak étkezést. 

  1. 2016. július 3. 06:5040.

    Lehet, hogy félreérthető voltam, de én se azt mondom, hogy a gyerek egész nyáron csak heverésszen, mert az meg a ló túloldala. Abba is bele lehet fáradni. Jó lenne a programoknak és a lustálkodásnak egy egészséges elosztása. Felváltva ebből is egy kicsi, meg abból is, és a suli vége után, és újrakezdése előtt inkább lustálkodás kellene.


    Nálunk elég rossz volt most, hogy rögtön az iskola után jött a 2,5 hét napközi-tábor. Miközben más gyerek a lábát lógatta az év végi nagy hajtás után, az enyém korán kelt, buszozott, idegen tanító nénikhez alkalmazkodott.


    Most júliusban és augusztusban is megyünk 1-1 hétre családostul, olyankor nálunk is nagyon aktív a program. És közben-közben is túrázunk, megyünk, amikor tudunk, ha csak a környéken is. Persze ez utóbbi csak hétvégi program.


    De az egész nyarat lefedni programokkal szerintem nem jó, mert akkor teljesen kimarad a pihenésnek a kötetlen, gondtalan, minden mindegy formája.

  2. 2016. július 2. 23:2739.

    És aki pl télen kezdett a munkahelyén? Csak tényleg példaként...kissé röhejes lenne 1 hét meló után a szabit firtatni. 


    Én mondjuk megszivatni...időben szólva is csak augusztus utolsó hetét kaptam meg és slussz...Apjuk meg már kivette az összes létezőt lakásfelújítás miatt. Úgyhogy a kicsinek ęljen 1 hét híján a nyári ovi,a nagyobbnak 2 hét tábor+dédimama,a többi időben 1-2 óra egyedüllét kettőnk műszakváltása között,ez közlekedęsfüggő. Úgyhogy idęn nálunk zabszem a popsiban,nyaralás az ablakban...a következő év talán jobb lesz.

    előzmény:
    Capuccino (10)
    2016-07-01  10:23
  3. 2016. július 2. 13:5038.

    Ismerek én is nyűglődős gyereket. Általában azok, akiket folyamatosan szórakoztatnak, és ha ez nincs, akkor megy a szenvedés. Rohadtul fárasztó az ilyen.


    Szerencsére enyémeket bárhol lerakódását a világban, ott találnak maguknak elfoglaltságot. 


    Ismerős gyerek múltkor kemping kellős közepén napi bő 3 órán át nyomta a notebookot úgy, hogy fel sem nézett + még a fennmaradó időkben. Amúgy nem tudta elfoglalni magát.


     

    előzmény:
    Babyface83 (37)
    2016-07-02  13:22
  4. 2016. július 2. 13:2237.

    Amúgy szerintem ez nagyban függ a család szokásaitól is. Ha a gyerek be van táblázva, folyamatos pörgésben van mióta csak az eszét tudja, akkor nem csoda, ha nem tud kikapcsolni, állandóan mehetnékje van. Szerintem az a véglet sem jó, ha a gyerek szenved a nyugitól. És ezt most nem a te gyerekeidre értem, hanem általánosságban, sok szülőtől hallom, hogy a gyerek nem tud magával mit kezdeni, ha nincs folyamatos program. Ilyenkor van az, hogy a nyáriszünet nem csak az anyukának "rémálom", hanem a gyereknek is, ha nincs állandó nyaralgatás, táboroztatás, folyamatos nyüzsgés. És szerintem az élmények, programok is jobbak, élvezhetőbbek a gyereknek (is), ha nem olvadnak bele a mindennapokba.

    előzmény:
    évi* (36)
    2016-07-02  12:28
  5. 2016. július 2. 12:2836.

    Másik eset, amikor gyerek szeret táborozni. Enyémek csak erre az 5 napra mennek, de a nagy akart még Indiántábort és lovast is.


    Semmit tevésből most elég nekünk ez a hét. Több már sok lenne a jóból. Jövő héten mi dolgozunk, aztán 2 hét kalandozás. Alig várjuk.

    előzmény:
    Babyface83 (35)
    2016-07-02  11:00
  6. 2016. július 2. 11:0035.

    Nagyon egyetértek. A nyáriszünetnek ideális esetben tényleg a pihenésről kellene szólnia. Pedig sokan akkor is táboroztatják, nyaraltatják, a gyerekeket egész nyáron, ha nem lenne muszáj, mert egyszerűen nem bírják elviselni a semmittevést. Mintha az valami ördögtől való halálos bűn, lustaság lenne, pedig szerintem nagyon is szükség van rá. Egy felnőttnek is, hát még a gyereknek. Én azzal sem értek egyet, amikor a család végig "aktívkodja" az egész nyarat. Ez nyilván gyerek/család függő is, de szerintem mindenkire érvényes, hogy kell egy kis lustálkodás is. Nekünk úgy kb 2 hét nyaralás bőven elég lenne, persze a maradék időszakban is eljárnánk kirándulgatni, ide-oda, de nem minden nap. 

    előzmény:
    Filemon (32)
    2016-07-02  07:02
  7. 2016. július 2. 09:5934.

    Nálunk a fiúk most egész héten ki sem tették a lábukat a házból. Mármint a kertkapun kívülre. Sokáig aludtak, sokat játszottunk, medencéztek, míg vízköves nem lett a hátuk. Ilyen pihenés is kell, de most már elég is.


    Ez volt a rákészülés az aktívabb hetekre: Holnap elmennek sátortáborba mind a 3-an, onnan pénteken jönnek haza, szombat reggel pedig indul a bő 2 hetes nyaralás. Sátor cuccot ki sem vesszük a csomagtartóból arra a pár órára. :-)

    előzmény:
    etilany (33)
    2016-07-02  08:07
  8. 2016. július 2. 08:0733.

    Talán még a mama az egyik legjobb megoldás, ha erre van lehetőség. Egyet értek veled abban, hogy a nyári szünetnek a regenerálódásról, a lustálkodásról is szólnia kell. Hogy addog alszik a  gyerkőc, amíg szeretne, akkor ebédel, amikor szeretne, nincs kötött program. Volt egy kolléganőm egyik táborból a másikba estek a  gyerekek, volt köztük napközis, fizetős, mindenféle. Aztán, amikor végre sikerült szabira menniük és a gyerekekkel otthon voltak, csodálkoztak, hogy a gyerek kijelentette, hogy de jó, végre alhat, amennyit akar :)). Holott ők is arra törekedtek, hogy élménydús nyaruk legyen a gyerekeknek, (pedig náluk is volt mama, aki vállalta volna a felügyeletet, de gondolták, hogy a  tábor biztos jobb, mert mennyi élmény) csak közben elfelejtették, hogy a folyamatos pörgés a gyereknek is fárasztó, akkor is, ha az játék.

    előzmény:
    Filemon (32)
    2016-07-02  07:02
  9. 2016. július 2. 07:0232.

    A lányom most volt elsős. 1,5 hetet iskolai napköziben töltött, 1 hetet nyelvi napközis táborban. Mindkettőre azt mondta, hogy nagyon jó, szereti, de alig várja, hogy vége legyen. Ugyanis borzasztóan kimerült. Látom rajta, tegnap ahogy hazaértünk, el is aludt szinte azonnal. Szerintem nemcsak az a baj a nyári táborokkal, napközikkel, hogy esetleg drágák, hanem az, hogy a folyamatos, egész napos nyüzsgés, ingerek sokasága, tömeg, zaj, a mindennapos koránkelés egy perc pihenőt sem enged. A gyerek túl van pörögve, pedig a nyári szünetnek szerintem az lenne a célja, hogy lazuljon, lustálkodjon, ne kelljen kötött programokon, feladatokon részt vennie, és addig aludjon, ameddig csak akar. Vagy legalábbis legyen meg a lehetősége erre is. A visszavonulás, a csend, az olvasgatás, és főleg: a családdal együtt töltött idő elengedhetetlen a regenerálódáshoz.


    Ez utóbbi miatt mi pl. szándékosan ugyanakkor vesszük ki a szabadságunkat a férjemmel. Ha már szabi, és nyári szünet, akkor legyen együtt a család, úgyis olyan sokat vagyunk külön egész évben. Egyébként 2 hetet tudunk kivenni a nyáron (az külön-külön is csak 4 hét lenne), mivel kell a szabi a többi, évközi szünetre is, és a munkatársaink is szeretnének szabira menni.


    A fennmaradó időben Mama jön a gyerekhez minden nap, ami szintén nem ideális megoldás, mert könyörögni kell, hogy menjen ki vele, adjon neki enni akkor is, ha azt állítja, hogy nem éhes... De mi pillanatnyilag nem tudunk jobbat.

  10. 2016. július 1. 19:3131.

    Ez így igaz, rugalmasan lehet kezelni, ha csak 1 napot megy hetente, azt is lehet. A lényeg, hogy az étkezést időben lejelentsék. Kistelepüléseken is működik, ott is az önkormányzat szervezi-igény esetén. Van olyan ismerősöm, akiknél a tantestület egy része felosztotta a nyári szünetet, és ellátták a napközis ügyeletet. Voltak mindenféle programok, persze mivel ez ingyenes, ha strandra, moziba, stb. mennének, akkor azt a szülő fizeti-de ez sem kötelező. Ha a szülő otthon van egész nyáron, vagy a nagyszülők vigyáznak a gyerekre, akkor sincs minden nap szórakoztató központ  lakásban, van, hogy csak úgy vannak... 

    előzmény:
    évi* (30)
    2016-07-01  17:47
  11. 2016. július 1. 17:4730.

    Kerületi napközis táborban csak a kaját kell fizetni olyan áron, ahogy iskolában. Ennyi. Ezért viszik őket strandra, kirándulni, szerveznek nekik programokat, mennek játszóra is. Azért ez bőven több, mint gyerekmegőrző, és mindenképp megnyugtatóbb, mint ha az ember szétereszti a gyereket az utcán naphosszat...


    Egyik anyuka mesélte, hogy ráadásul abszolút rugalmasan lehet vinni a gyereket. Amikor épp úgy dolgozik, akkor a gyerek 2 napot megy, máskor 3-at, 5-öt. 


    Azért ez nem annyira durva még akkor sem, ha az ember normál munkarendben dolgozik.

    előzmény:
    asztanaviszta (27)
    2016-07-01  17:23
  12. 2016. július 1. 17:3529.

    Felsős korunkban már mi is voltunk táborokban is, de kissebb korunkban nem, mert vállalti üdültetés már nem volt, táborozás meg csak nagyobb gyerekeknek volt (ezek mind fizetős ilyen-olyan táborok voltak). iskolai, vagy önkormányzati napközis tábor nálunkfelé nem volt.....talán még manapság sincs. 


    Egyébként én imádtam a  nyári szünetet és tényleg nálunk minden gyerek a  játszótéren volt. Persze, elvittek a  szüleink strandra is, meg hétvégén erre-arra.

    előzmény:
    évi* (25)
    2016-07-01  17:18
  13. 2016. július 1. 17:2528.

    Erdélyi vagyok, 91-ben lettem iskolás. Ált. iskolás koromban Románia-szerte a nyári szünet standardon jún. 15-től szept. 15-ig tartott. (Muris, de ezeket a  dátumokat néha annyira betartották, hogy akár szombaton, sőt vasárnap is képesek voltak a  tanévnyitót illetve a tanévzárót megtartani). Középiskolás koromban ez változott,  szept 1-én kezdődött az iskola. Az évzárás maradt a  jún 15.

    előzmény:
    asztanaviszta (23)
    2016-07-01  17:14
  14. 2016. július 1. 17:2327.

    Nem számított rémálomnak. Jóval kevesebb szabadság volt, 2- max 4 hét.


    De voltak megfizethető vállalati üdülések, a nyári iskolás táborok sem szimpla gyermek megörzők  voltak.


    Tisztában vagy vele, hogy sokan olyan munkakörben dolgoznak, ahol nyáron nem, vagy max. 1 hétre lehet szabadságra menni? Ahol nincs home office? Ahol nem az a fő kérdés, hogy ezen a héten éppen hová utazzanak?


     

    előzmény:
    évi* (15)
    2016-07-01  15:12
  15. 2016. július 1. 17:1926.

    Nekem is így volt, 40 vagyok.

    előzmény:
    asztanaviszta (23)
    2016-07-01  17:14
  16. 2016. július 1. 17:1825.

    Igen. Így van. És? Arra való a napközis tábor. Lehet játszón is lógni, nincs azzal gond, csak van aki ezt 2 és fél hónapon át teszi...Nekem mondjuk ezzel sincs gondom, amíg nem az enyém az.

    előzmény:
    asztanaviszta (22)
    2016-07-01  17:12
  17. 2016. július 1. 17:1624.

    Ha a barátok ott lennének, akkor valószínűleg enyémek is kívánkoznának oda. Így nem. 


    3 fiam van, 6, 7 és fél, 9 és fél. Nem ereszteném szét őket hosszabb időre felügyelet nélkül. 

    előzmény:
    etilany (21)
    2016-07-01  17:01
  18. 2016. július 1. 17:1423.

    Mikor, hol voltál gyerek?


    Én már elég rég jártam iskolába, a gyerekeim is túl vannak rajta, de június 15.- augusztus 31. között tartott a szünet. (egy-két nap eltéréssel)

    előzmény:
    etilany (21)
    2016-07-01  17:01
  19. 2016. július 1. 17:1222.

    Vagy akinek a szülei (anyukája) nem engedheti meg magának, hogy egész nyáron otthon legyen. Ez a többség.


     

    előzmény:
    évi* (20)
    2016-07-01  16:44
  20. 2016. július 1. 17:0121.

    Nyilván, mi is elmentünk nyaralni, de ez max két hét volt a  nyárból, a nyári szünet meg az én gyerekkoromban jún. 15-től szept. 15-ig tartott. Egyébként abban az időben a gyerekek többsége a játszón volt, az értelmesebbje és a kevésbé értelmes is. Bújócskától kezdve Adj király katonát-ig, szín és számháborúig mindenfélét játszottunk (voltunk 5 évestől 14 évesig mindenféle korú gyerek). Most őszintén, mennyivel tartalmasabb egy iskolai napközi tábor, ahol nagyjából ugyanezeket játsszák, annyi különbséggel, hogy pedagógus felügyelete mellett teszik. Szerintem felelősségtudó, önálló gyerekek voltunk, megoldottuk a  szórakozásunkat, nem kellett felnőttnek ott lennie, hogy szórakoztasson, vagy irányítson, hogy mit játsszunk.

    előzmény:
    évi* (20)
    2016-07-01  16:44
  21. 2016. július 1. 16:4420.

    Nálunk itt a környéken a fiúk osztályából az lóg egész nap az utcán, játszón, akire a kutya se kíváncsi, vagy senkinek nincs ideje, és ennek megfelelően nem a legértelmesebb csapat. Kicsit tartalmasabb nyarat képzelek a gyerekeknek...

    előzmény:
    etilany (19)
    2016-07-01  16:21
  22. 2016. július 1. 16:2119.

    Most miért ne lehetne már egy ötödikes gyerek egyedül? Nem azt mondom, hogy egész nyáron és egész napra. De basszus, azért nem dedós már. Ötödikben mi már elmehettünk strandra 3-4-en barátok, barátnők. (Nyilván, azzal együtt, hogy jól úsztunk). A legjobb barátnőmnek és nekem is volt kishúgunk, őket is vittük magunkkal és vigyáztunk rájuk. Soha semmi bajunk nem lett. Akinek meg olyan a gyereke, hogy "gyermekvédelmis ügy" lesz belőle, ha egyedül marad, akkor ott más gondok is vannak. Az utóbbi években hallom mindegyre, hogy rémálom a  nyár, meg jaj mi legyen a gyerekkel? Nekem egy szál nagyszülőm sem élt már, mire iskolás lettem, mégis túléltem minden nyarat. Ha szabin voltak a szüleink, ha dolgoztak, mindig a játszótéren rontottuk a levegőt a többi tömbházbeli gyerekkel. Különben meg kulcsos gyerekek voltunk már alsós kortól, ahogy mindenki más is a környékünkön, mégis mind felnőttünk, többé kevésbé normális emberekként, ma már családdal, munkahellyel. Nem mondom, hogy ez ideális helyzet, de semmi rossz emlékem nincs a gyerekkori nyarakról, sosem vártam a  vakáció végét és a szüleim sem élték meg rémálomként a nyarat.

    előzmény:
    eda-1952 (14)
    2016-07-01  14:44
  23. 2016. július 1. 16:1618.

    A Ti. azt a mondatát cáfoltam csupán, hogy minden anya rémálma a nyáriszünet. Nem így van, nem mindenkinek rémálom. Ennyi lett volna a mondandóm lényege.

    előzmény:
    eda-1952 (14)
    2016-07-01  14:44
  24. 2016. július 1. 16:1017.

    Előbb adnám az iskolai ügyeletes napközis táborba a gyerekeket, tanítók, tanárok közé, mint a csilivili, de ki idegenek által vezetett táborba.

    előzmény:
    caremar (16)
    2016-07-01  15:54

Címlap

top