Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Egyedül, mikor?

durmola
Létrehozva: 2016. május 27. 08:56

Sziasztok!


Kíváncsi lennék, mit gondoltok, egy gyereket hány éves korától lehet egyedül


- oviba/iskolába engedni?


- otthon hagyni míg a szülők elmennek 1-2 órára?


- leengedni a boltba pár dolgot vásárolni?


- barátokkal együtt hagyni játszani a ház előtt vagy játszótéren?


 


 


 

  1. 2016. július 16. 11:4376.

    ""  én tartom vizszintesen, ""


     Nagyon elszúrtam!  Függőleges testhelyzetben szorítottam testemhez etetés közben. A tüdőgyulladás elkerülése érdekében naponta órákat sétáltam vele testhez szorítva. Felvételkor, lefektetéskor ropogott a gipsz, én meg megőszültem a 3 hét alatt!

    Kórházban azért majdnem, éhen halt a kicsi gyermek, mert 
    merev vízszintes volt a teste a gipszeléstől. Hogy értsd:  fejecskéjét nem tudta emelni annyira, hogy az ételt be lehessen adni szájába. Senkinek nem jutott eszébe, hogy egy erős férfi ember emelje a gyermeket testéhez függőleges testhelyzetben és tartsa ott, amíg megetetik.
    A tüdőgyulladás elkerülése miatt is illett volna naponta többször így menetelni a kicsivel a szobájában!

    előzmény:
    istvánbá (67)
    2016-05-31  12:07
  2. 2016. június 1. 00:2575.

    Igen,en juliusi vagyok,es szeptemberben mar jartam  iskolaba ,mert nem tudtak volna vissza tartani,persze az egy ev halasztas nem lett volna rossz,mert   nagyon gyerekes voltam..

    előzmény:
    Amarynda (44)
    2016-05-29  12:43
  3. 2016. május 31. 17:5674.

    Én is akkor vettem saját mobilt a gyereknek (11 éves), amikor egyedül kezdett csinálni ezt-azt, és tudjon szólni, ha baj van. Nem lett belőle visszaélés, nem lett függő, totál normálisan kezeli, arra, amire való. Ehhez azonban az kell, hogy félévesen ne kütyü legyen a bébiszitter... van, aki büszke rá, hogy a gyereke első szavát egy tévéreklámból tanulta... és utána meg csodálkozik, hogy miért kütyüfüggő a gyerek. Nálunk sose volt tiltva (amíg nem volt sajátja, kézbe vehette az én tabletemet, telefonomat), de a személyes interakciói mindig fontosabbak voltak számára. Ahogy a fára mászás, görkorizás, futás is előnyt élvez a gépezéssel szemben, ami - túlzás nélkül - kb. havonta egyszer jut eszébe egy fél órára. (Gépezés: számítógép vagy egyéb kütyü előtt ülés, game-play.) Szóval nem ördögtől való egyáltalán, csak ésszel kell kezelni. Ahogy kb. minden mást. :) 

    előzmény:
    csannus (70)
    2016-05-31  14:36
  4. 2016. május 31. 14:4873.

    Én majd akkor veszek mobilt, ha egyedül jár. Játékpiszkálásra nem.

    előzmény:
    csannus (70)
    2016-05-31  14:36
  5. 2016. május 31. 14:4772.

    Elfelejtés előfordulhat persze, kérdés, hogy megvan-e a megfelelő tudása és lélekjelenléte, hogy kezelje.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_377888 (68)
    2016-05-31  12:17
  6. 2016. május 31. 14:4471.

    Hát amíg rendszeresen látok ilyet, addig nem az jut eszembe, hogy biztos csak a jelenléte miatt nem figyel...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (65)
    2016-05-31  07:53
  7. 2016. május 31. 14:3670.

    7 éves gyereket már itthon merek hagyni egyedül fél órára, de meg szoktam vele beszélni, hogy mit csinálhat vagy mit nem. Igyekszem neki megmutatni az eszközök használatát. És a sima háztartási eszközökön kívül ott vannak a okoscuccok. Most mobilt szeretne. Nem tudom, hogy jó ötlet vagy még várni kellene vele...


    Éppen ma olvastam erről egy cikket


    https://www.digitaliscsalad.hu/kerdesek-valaszok/mikor-mi ert-milyet-igy-valaszd-ki-az-elso-kutyujet/


    de nektek mi a tapasztalatotok?

    előzmény:
    durmola (1)
    2016-05-27  08:56
  8. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2016. május 31. 12:2069.

    Én is úgy gondolom van egy olyan életkor, ami előtt nem használhat a gyerek bizonyos háztartási eszközöket. Ilyen a mikró, tűzhely, sütő, kávéfőző, vízmelegítő. A delikvens legyen, min. 8-9 éves. De bambább kölöknél lehet 10 is.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (64)
    2016-05-31  07:36
  9. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2016. május 31. 12:1768.

    Elfelejteni valamit nem kor kérdés. Emlékszem kb 13 voltam, megengedtem magamnak a fürdővizet. Anyukám lement a boltba. Én elbambultam a tévé előtt és mire anyu hazajött még mindig folyt a víza fürdőben bokáig állt a víz, alsószomszéd szépen beázott.


    De épp egy hete történt meg velem, hogy reggel elkezdtem főzni, mert később indultam a gyerekkel oviba. Odatettem a pörit, épp 9kor kellett volna lekapcsolnom. Elvittem gyereket a dokihoz, aztán az oviba és elindultam a munkahelyemre. Még jó, hogy félúton bekattant "vajon lekapcsoltam a gázt a pörkölt alatt?". Spuri haza. Nem kapcsoltam le. Tök leégett.

    előzmény:
    évi* (63)
    2016-05-30  22:39
  10. 2016. május 31. 12:0767.

    Másféléves kisfiam combtörése:  Féltettem, óvtam gyermekemet. Szüleim küldtek karácsonyra pöttyös labdát neki, ami   többnyire az udavron várta kis gazdáját. Hazamentem szolgálatból. Előtte esett az eső, az udvar elég sáros, csúszós volt.  MOST MÁR ÉN IS TUDOM, HOGY MIT AKARSZ MONDANI! 
    Kivittem az udvarra, oda mentünk a labdához, miözben bal kezecskéjét fogtam. Egyik (?) lábával fellépett a labdára és beszélgettünk, miközben kezét erősen markoltam.  Másik lábával a sáros földön állt.  Hirtelen kicsúszott alóla ez a lába, a másik fent a labdán. Elkellett volna azonnal engednem  kezét, hogy leessen a földre!
    Labdán lévő lába fenn maradt a labdán, nem tudott ledőlni róla. Hallottam combcsontjának  reccsenését.
    Telefon még nem volt. Trabantban vittem kórházba. Ne kérdezt, hogy közben ki tartotta az ordító gyermeket.
    bevittük rendelőbe, két férfi (azt hittem egyik orvos) elkezdte combját bekötözni mindenféle röntgen nélkül. Pénzt dugdostam zsebükbe, miközben gyermek ordított, csoda, hogy nem szakadt meg a már több órás szenvedéstől!
    Okoskám! Igazoltatnom kellett volna a 2 férfit, kérni az orvosi jogosítványt? 
    Ajtót feltépte valaki, berontott a gyermekbaleseti orvos. Vágta le a kötést, minket kizavart. Röntgen, gipszelés, kórházba fektetése a másfél éves kisgyereknek!


    Begipszelése  (későbbiekre nagyon lényeges) : Hónaljától le a térd felső kezdeti részéig, hogy ne tudjon mozogni, felülni, stb. a kicsi gyermek.  CSAK VIZSZINTESEN TUDOTT FEKÜDNI HANYATT.
    A két szükségleti helyen kihagyva 1 - 1 picike rés.
    Három nap múlva rohanva jött hozzánk a kezelőorvos, hogy azonnal hozzuk haza a gyermeket, a kórházban 3 napja egy falatot, kortyot sem evett, meghal a kicsi!!!! 
    A kórházban nem tudták etetni technikailag, MERT VIZSZINTESEN FEKÜDT, MEGFULALDT VOLNA.

    Rohantunk érte! Hazaérve azonnal cselekedtem, tudtam hogyan fogom etetni. Parancsot kiadtam: főzz csirke levest, szűrd le levét, erőszakoljuk bele ebbe, én tartom vizszintesen, te tartsad a szájához, vigyázz mert éhes, lenyeli az eszközt!  Soha sem találod ki, mi volt az eszköz!


    Dehogy megyei nagy kórházban nem tudja egy férfiember függőlegesen tartani a nyakig begipszelt másféléves babát, egy nővér eszközből etetni csontlevessel, az botrány, az rettenet!

    Hetekig hordtam a gipsztől súlyos gyermeket a hasamhoz fogva, hogy ne kapjon tüdőgyulladást. Babakocsijára csináltattam deszka kalodát, abba fektetve vittem városnézésre. Édesanyák körülfogtak és zokogtak!
    Füle begyulladt, fülészeten odatartottam, miközben fülét felszurták.  Doktornő undorral szólt rám, vigyí innen elhányom magam, büdös!

    Ez a kisbaba gimnáziumi tanár lett, most igazgató.  Tanárnő társával országjáró utazásra vittek egy osztályt. 
    Az egyik kislány (15 -16 éves ) összeesett, jajgatott a hasfájástól. Fiam nem tudta, hogy ez menstruációs roham!  Nőkollégája nem cselekedett semmit, a férfitanár mentőt hívott bement a lánykával kórházba és ott őrizte, majd visszavitte a csoporthoz!  BIZA!!!!



    Más tragikus eset, ami egy ezredmásodperc alatt történt meg!
    Édesapa csónaktúrára vitte 16 éves nagyfiát. Megcélozva egy elhagyott szigetet, csónakkal beeveztek, ameddíg csak lehetett. Csónak felakadva apa kimondta döntést:  megérkeztünk, kiszállás!


    Fia kiugrott a csónakból bele egy növényzettel takart mocsárba!  Mire édesapja észre vette, mmár csak a feje volt ki.  Apja szeme láttára nyelte el a mocsár egyetlen gyermekét az ő hibájából, mert t úrázni vitte, férfit a akrt belőle nevelni!!!!


    Nem értem, hogy a 6 éves, 800 métert naponta 2x megmászó kisgyermekekhez nem volt mit mondani!?


     


     


     

    előzmény:
    istvánbá (66)
    2016-05-31  11:13
  11. 2016. május 31. 11:1366.

    Történeteimet nem azért osztottam meg, hogy okostojás kioktasson! Okulásnak szántam őket a féltő, aggódó szülők számára. 
    Undorító, hogy a fórumokban (főleg az origó írásokban) valakinek a bölcselkedésére csípőből tüzelnek, ahelyett, hogy  beszélgetnének, véleményt cserélnének. 

    Kisgyermekkel bármikor váratlanul megtörténhet a legsúlyosabb  eset is.
    Papolni, hogy meg kell tanítani!  A gyermek ismerkedik a világgal, próbálja önmagát.  Csak azért is elköveti azt, amit szülők nyomatékosan tiltanak, amit nem szabad. Ez már pszichológia. A gyermek keresi a veszélyt! 

    Picike korától folyamatosan neveltem, tanítgattam a jóra, szépre, a mit nem szabadra!
    Gyufát előszedte a rejtekhelyről, mert tiltva volt. Persze, hogy nem szabad magára hagyni a fürdőkmádban. Elég volt egy perc kihagyás az anyjának és tragédia lehetett volna, ha a gyermek vizet nyel és megfullad a víz alatt.
    A kisgyermekek legtöbbjével nem történik baleset, mert védőangyaluk úgy akarja.
    Vigyázza a szülő, bele bolondul a féltésbe, már paranoiás lesz, mégis megtörténik egy pillanat alatt a baj!
    Fiam elsős volt megyeszékhelyi iskolában, amikor a következő történt: Délután mentem érte a napközi után. A kisgyermek szájából folyt a vér, fel volt dagadva száj és orr rész. Száját nem tudta összezárni, fogai ki voltak dőlve. Borzasztó látvány volt! Ig.helyettest értem el, melankónikusan mondta, hogy délelőtt szünetben  fellökték a társai a folyosón.   Önök nem hívtak mentőt, nem vitették azonanl kórházba, ordítottam. Kórházban orvosok összeszaladtak, rendőrséget akarták hívni!  Kértem, hogy inkább a gyermeket gyógyítsák!  


    Miközben a tanár táblára írt, tanuló hátba szúrta társát,  más esetben meszet vágott társa szemébe.
    Engem késsel akart megszúrni gondozott, a másik hátulról bottal vágott rám.  Súlyosabb volt, amikor hatan jöttek rám nem baráti szándékkal. Csúcs volt, amikor 16-an éjszaka estek nekem. Egy kilépő kolléga bíztatta fel őket irígységből. Ugyanis feleségét egyik fiú meg szokta rugdosni. A nagyember nem mert felmenni oda és rendet tenni. Elrendeztem a gyereket,  nem volt többé rugás, bántás. Na, ezért kellett engemet agyonveretni 16 nagyranőtt 17 évessel. 
    Az esetek nem befolyásoltak abban, hogy neveljem, óvjam őket, keresésükre induljak, amikor egy - egy gyermek lement éjjel a Tiszára negatív szándékkal. Így mentettem meg B. Jancsikát is.


    Egyik gondozottam 15 évesen erősebb és félelmetesebb küllemű volt, mint a karate világbajnok.
    Délelőtt rohantak értem a szakoktatók, hogy jöjjek azonnal, mert P. Jóska áll a gép tetején, kezében vasrúd, azzal hadonászik, miközben ordít. Oda léptem a gép mellé és lélekből, halkan mondtam: Gyere le Józsika, kimegyünk innen.  Józsika  (aki nagyon nagyot tudott ütni, ha bedühödött)  megfogta feléje nyujtott kezemet. Megszorítottuk egymás kezét és leugrott a gépről, a vasrudat eldobta, miközben zilált, fújtatott, vicsorgott. Vállát átkaroltam halkan mondtam: Gyere Józsika, kimegyünk a levegőre!


    Másik esetben egy 17 éves sérült lelkű  és idegrendszerű fiút rendőr el akart vinni, ezért megbilincselte. K. Jani a bilinccsel leütötte a rendőrt, leszaladt az alagsorba és felkapta a vasillát. Kijött egy rendőr csapat. Egyik sem mert odalépni Janihoz a villa miatt. Hoztak egy németjuhász rendőrkutyát, a felvezető ment vele Janihoz. Janika előre rohanva kitámadott, a rendőrkutya kifutott, a felvezetője kiment az alagsorból.
    Mondtam a rendőröknek, hogy menjenek ki, János ne lássa őket. Zsebre tettem mindkét kezemet és elindultam Janika felé. Odaérve Janika előre tartotta még a villát. Mondtam neki, hogy: "Janika, kezeim zsebben, nem tudok rád támadni, nem is akarok. Gyere ki velem, mert így jobb lesz neked"
     János nem fogadta kérésemet, elköszöntem és visszamentem sértetlenül. Rám rontottak a rendőrök, hogy miért nem vertem ki a kezéből a vasvillát, azonnal rohantak volna oda! Az az önök feladata, én a nevelője vagyok, védelmére tettem esküt.
     Ekkor az ig.helyettes jött értem, hogy azonnal menjek haza, hagyjam el a helyszínt - ezt parancsolta az igazgató.
    Ugyanis megjött áthelyezésem a Magyar Honvédséghez, (nehogy bajom essék már). 
    Később tudtam meg, hogy kiszállt egy rendőrszázados, egyedül lement janikához, vállát átkarolta és kivezette a rabszállító autóhoz!


     


     

  12. 2016. május 31. 07:5365.

    Meg szerintem olyankor kicsit felelősebbek is, ha egyedül lehetnek. Ha otthon vagy velük, nyilván könnyebben elsiklanak egy dolog fölött, elmennek onnan játszani stb, mert "úgyis valaki észreveszi, ha lejár". Ha viszont érzi az egyedüllét felelősségét, saját magát is fontosnak, ügyesnek szeretné érezni, és szerintem jobban odafigyel apróságokra is a gyerek. Ezt már közlekedésnél is megfigyeltem: a szülei mellett sokszor szórakozottabb, figyelmetlenebb a kisgyerek, hiszen ők majd visszahúzzák, megfogják a kezét stb. Ha viszont egyedül mehet pár utcát, nagy büszkén körülnéz hatvanszor, mielőtt átmegy az úton, figyelmes, pontos. Mert akkor magára figyel.


    Még a felnőtt is ilyen kicsit. Én is jobban elengedem magam figyelés terén, ha kézen fogva sétálunk a férjemmel, mintha egyedül kell odafigyelnem a dolgokra. Vagy akár indulásnál: ha egyedül indulok, tuti nem hagyom otthon, ami kell. Ha ketten megyünk, akkor valahogy úgy vagyok vele, hogy azt majd biztos figyeli a másik, és sokkal nagyobb az esélye, hogy végül otthon marad a dolog. Az egyedüllét felelőssége előtt azonban ezeket mind-mind meg kell tanulniuk: a felnőttek mellett, figyelve. Ezért koppan nagyokat az, aki mindent a gyerek nélkül csinál, mondván, jobban lehet úgy haladni, szegény gyerek meg életében nem látta még, hogy mitől lesz tiszta egy tükör, vagy hogyan készül el egy pörkölt. Aztán egyszer csak neki kéne csinálni, és nekiáll bénáskodni. 

    előzmény:
    évi* (60)
    2016-05-30  22:03
  13. 2016. május 31. 07:3664.

    Igaz, és az is jó, hogy ott voltatok és nem lett nagyobb baj ebből. Arra viszont szerintem fel lehet hívni a figyelmüket - függetlenül attól, hogy van-e otthon felnőtt is, mert ha van, akkor is! - tűzhelyen, mikróban nem hagyunk benn úgy dolgokat, hogy elmegyünk másfelé játszani, nem figyelünk rá. Én pl. a mikrót sose állítom többre, mint amennyit adott dolog megkíván, és így tanítottam meg a gyereket is. Mindig kérdi,ha betesz valamit, hogy ezt mennyi időre és hány fokra tegye. Ettől függetlenül mindig elmondom azt is, hogy ha melegítesz, akkor ne hagyd magára, mert szétpukkanhat, bármi. Ha pedig elmegyek, akkor ne is használjon se tűzhelyet, se mikrót egyáltalán. A lányom pl. tud palacsintát sütni a bekeveréstől a levegőben forgatáson át a megtöltésig, de egyelőre nem hagynám neki, hogy teljesen egyedül legyen a lakásban ilyenkor. 


    Szerintem nem azt kell hangsúlyozni - mert azt nyilván nem is lehet előre gondolni - hogy ne melegítsél borsót a mikróban, míg én nem vagyok otthon, hanem azt, hogy egyáltalán ne használjon ilyen dolgokat felügyelet nélkül, ill. akkor se hagyja őrizetlenül a mikrót, ha nincs egyedül. Mert ahhoz - még ha figyelmetlen is, ha szeleburdi is, ha fiú is - akkor is hozzá kell szoknia, hogy bizonyos munkavédelmi előírások léteznek még otthon is. (Ilyen az is, hogy nem sütünk-főzünk félmeztelen, mert sokkal könnyebben megéget a tepsi, serpenyő, olaj, mintha van rajtunk valami kis pamut felső. És ha ezekre fokozatosan rászoktatod magad mellett, akkor egyedül is be fogja őket tartani, nem is tudná másképp.) A tisztítószerekkel is meg kell tanulni bánni, de azt is úgy, hogy először ott van mellettem, nézi, hogy mire kell figyelni, és egyelőre azt se csinálja úgy, ha nincs más otthon. 

    előzmény:
    évi* (63)
    2016-05-30  22:39
  14. 2016. május 30. 22:3963.

    ...és ez nem egy olyan helyzet, amire előre fel tudom hívni a figyelmét, mielőtt elindulok a bótba': Kicsit sem életszerű, hogy eszembe jusson, hogy "Édes fiam, nehogy meleg borogatást tegyél az álladra, amíg nem vagyok itthon!"

    előzmény:
    évi* (62)
    2016-05-30  22:38
  15. 2016. május 30. 22:3862.

    Ezzel nem azt célom bizonyítani, hogy idióták a gyerekeim, hanem csak jelezni, hogy ártatlan helyzetkből is lehet gáz.


    Másodpercek alatt kezdett lángolni, és fekete füst ömleni a mikroból. Minden tárva-nyitva és még mindig bűzlik minden.


    Innen már nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy milyen, ha a gyerek egyedül van, felmegy az emeletre, és még melegíti mondjuk 3 percig a cuccost...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_634765 (61)
    2016-05-30  22:23
  16. 2016. május 30. 22:2361.

    előzmény:
    évi* (60)
    2016-05-30  22:03
  17. 2016. május 30. 22:0360.

    Update: Ma is bizonyította a gyerek, hogy mennyire lehet egyedül hagyni...


    Van az állán egy nagy kék-zöld folt, akart tenni rá meleg borogatást (ha valaki nem tudná, így gyorsítani lehet a felszívódását). Meg akarta melegíteni mikroban a sóval teli textil zsákocskát, amit tegnap adtam neki. Kicsit sok percre tekerte a mikrot, és csak egy kicsit feledkezett meg róla. Lángokban állt pillanatok alatt...


    Elméletileg ártatlan dolog egy meleg borogatás...

  18. 2016. május 30. 10:1159.

    Én meg gyereksebészeten dolgoztam, tehát van némi rálátásom, milyen változatos módokon lehet elvágni / eltörni / levágni / lenyelni / leönteni / megégetni / felgyújtani / lelőni...és egyetlen pillanaton múlik az egészség, vagy akár egy élet. Szóval én azért óvatos vagyok olyan dolgokban, amiből maradandó lehet.


    Az nem érdekel, ha megfázik / elesik / vérzik / megvágja / megüti / fáj / púpos / lila, stb.

    előzmény:
    cabron (57)
    2016-05-30  09:54
  19. 2016. május 30. 10:0358.

    Mi is leginkább autóval vagy gyalogosan közlekedünk, de ha tömegközlekedést választjuk, akkor bizony vannak szabályok.

    előzmény:
    KN18 (55)
    2016-05-30  09:45
  20. 2016. május 30. 09:5457.

    Szerintem még csak renitensnek sem kell lenni ahhoz, hogy egy 4-5 évest ne hagyjunk magára, és még csak balesetnek sem kell történnie.


    Elég, ha pl. hirtelen becsapódik egy ablak, leesik valami egy asztalról, ami zajjal jár és a gyerek megijed, netán bepánikol és nincs kihez fordulnia.


    Egy csomó olyan apró dolog is előfordulhat, ami a mi ingerküszöbünket el sem éri, de ő még nem tud mit kezdeni vele, és ne érezze már szarul magát, ha nem muszáj.


    Pedig én nem vagyok túlféltős.

    előzmény:
    évi* (52)
    2016-05-30  09:33
  21. 2016. május 30. 09:5056.

    Valahogy nálam is így. Én eleve nem szeretek kiabálni az utcán, ezért ha első szóra nem állt meg, nekem meg spurizni kellett utána, akkor motor kivesz, gyerek leültet az első padra és lehet(ett) gondolkodni. Csodálkoztak is sokszor az anyukák, mikor sétáltunk hazafelé a bölcsődéből, hogy én nyugodtan sétáltam, gyerek meg futóbiciklizett x méterrel előrébb. De nyugodt voltam, mert tudom, hogy megtanítottam neki mikor kell megállni.

    előzmény:
    évi* (54)
    2016-05-30  09:40
  22. 2016. május 30. 09:4555.

    Egyszer egy idős néni, azt mondta buszmegállóban, hogy nagyon fárasztó még hallgatni is, hogy már harmadjára mesélem el a gyerekeknek, hogy kell, le meg felszállni a buszra, meg fogódzkodni meg stb. Hát mondtam neki, hogy így tanul a gyerek, ha sokszor hallja ugyanazt és még ki is próbálhatja élőben. Mert mi általában autóval jártunk, de fontosnak tartottam, hogy ismerjék a világot

    előzmény:
    durmola (53)
    2016-05-30  09:35
  23. 2016. május 30. 09:4054.

    Nagyon gáz, amikor a szerencsén múlik a gyerek élete.


    Én elég sokmindent megengedek, de ilyen kérdésben nincs bocsánat. Amikor kismotoroztak, akkor az volt a szabály, hogy 1x szólok, és azonnal megállnak. Aki nem, az aznap már nem motorozik. És nem érdekel a rizsa, hogy nem hallotta. Maradjon a közelben, hogy hallja.


    Kerti medence hasonlóan: Szólni kell, aki a vízbe készül. Aki szó nélkül ment be, az aznapra már elfelejthette a fürdést. Aki biztosan tud úszni, ott lazul a póráz.

    előzmény:
    durmola (53)
    2016-05-30  09:35
  24. 2016. május 30. 09:3553.

    Így van. Ez meló. De megéri a befektetett idő, mert olyan nem lehet, hogy a 4 vagy 5 éves után anyuci még szaladjon az utcán, mert "Ödönke" nem áll meg a kereszteződésnél.Ezeket a fontos szabályokat pár éven belül illik megtanítani a gyermekeinknek, különben mekkora káosz lenne az utcákon??

    előzmény:
    KN18 (49)
    2016-05-30  09:22

Címlap

top