Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyermek:Igen-vagy nem

rockcica
Létrehozva: 2016. Április 26. 20:34

Kedves Topiktársak!


Tudom, hogy ez a téma már lehet unalomig lerágott csont, de muszáj nekem is kiírnom magamból a félelmeimet, dilemmáimat,mert sajnos hiába a tág baráti kör, velük nem szeretném ezt megbeszélni,jobb így, relatív idegenekkel..


.A helyzet a következő.: 39 éves voltam most januárban. A férjemmel 7 éve lesz hogy együtt vagyunk, közel  száz százalékos egyetértésben éljük az életünket. Amikor még az előző párommal voltam,(vele 17 éves koromtól 32-ig,tehát 16 évig)lehetett volna gyermekem, de ő nem akarta, (mondjuk elég balhés apukája volt, lehet emiatt,vagy a felelősség miatt, nem tudom)én akkor még szerettem volna, mert mindig is(most is)imádtam a kisbabákat..de miután nem jött össze, az évek alatt lemondtam róla, abszolút elkönyveltem hogy nekem már nem lesz. Sok támogatásra mondjuk akkor sem számíthattam volna, (de többre mint most)hiszen apu rég meghalt, volt egy  idős,vak nagymamám és az anyám, aki már rég egy terrorista férjjel élt, a három féltesómmal, tehát magunkra lettünk volna utalva. De anyagilag viszont akkoriban minden ok volt, az apjának volt pénze, tehát tudott volna segíteni, és a nagyim is. Mindegy, így alakult, tényleg beletörődtem.


A mostani párom viszont az elején még mielőtt eljegyzett volna, (én elmeséltem neki a sztorit az exemmel gyermek-ügyben)már említette hogy mindenképpen szeretne gyermeket, az én arcomat, orromat mosolyomat szeretné benne látni(mondjuk én az ő göndör haját...:D)akkor 32 éves voltam, és ahogy kiismertem, úgy voltam vele, hogy végül is még nem vagyok olyan öreg, azt mondtam hogy ok, legyen.


Tudtam hogy rá számíthatok mindenben, imád, szeret, két munkahelye volt, akkor még élt a tündér apósom(aki két éve meghalt, pont aznap, amikor kiderült hogy terhes vagyok...) élt a nagyikám, akire anyagilag számíthattunk volna) még nem volt összeveszve a Drágám a családjával, nem volt kisemmizve,(azóta elvették tőle az egyik,értékesebb telkét, a másfél millióról szóló biztosítását, az örökségből ami az apja után maradt volna, a fele annyit kapott, mint a nővére) és  végképp megszakította az anyjával, nővérével a kapcsolatot, mert egész életében vita volt közöttük, és ez kiéleződött a felsorolt okok miatt, valamint amiatt, mert amikor terhes lettem, sajnos elvetéltem 8 hetes terhesen, (gondolom após halála is közrejátszott, én akkor érettségiztem(jobb később mint soha, sok volt a stressz, stb)és a telken lettem rosszul, ömlött belőlem a vér,  akkor ott aggódott(legalábbis úgy csinált) mi lesz, és rá két hónapra, amikor nem tudtunk neki ugrani a telekre dolgozni, elkezdett üvölteni a fiával, én biztos kitaláltam hogy terhes voltam..na ez volt az utolsó csepp)


Tehát a lényeg annyi, hogy azóta sok változás történt, semmilyen felmenőnk nincs már, aki segíthetne ha baj van, a testvéreink, (ugye neki a nővére mindig is egy önző, csajszi volt, olyan mint az időjárás, egyszer kedves, aranyos, egyszer meg úgy néz az emberre mint a véres húsra)(ezt nem csak én mondom hanem a párom is..)nekem van három féltesóm, akiket édestestvéremként szerettem, de az egyik hozzáment egy kisebbséghez tartozó úriemberhez,és be van fenyítve, nem tartom vele 8 éve a kapcsolatot, a legkisebbel sosem sikerült olyan igazi tesó kapcsolatot kialakítani, a legnagyobb öcsémet nagyon szerettem(és szeretem most is)de annyiszor átvert már , hogy benne nem tudnék bízni, sajnos ő is érdekember...tehát sem szülők, sem nagyszülők, sem rokonok,senki akire számíthatnánk ha baj van, akár érzelmileg, akár anyagilag, akár gyermekfelügyeletileg.


A páromnak van ugye a stabil masszőri vállalkozása, de abból nem keres annyit hogy három ember vígan eléljen belőle, mert ugye fizeti a vállalkozást, bérleti díjat, ami marad, gyűjtögetjük a házra, kajára,de azért jut is az ÉLETRE is. A házra is kellene vagy 3 millió, főleg ha jönne a baba, mert kellene még egy szoba..én ingatlanosként elég instabil keresettel rendelkezem, van amikor megkeresek három havi fizetést, de van hogy három hónapig nem történik semmi. Amikor ilyen helyzet lép fel, Drágám már akkor ideges, hogy neki kell mindent beosztania..mi lesz ha lesz gyerek, akkor még több lesz a kiadás..


Idén töltöttem a 39 -évemet,(igen,tudom, hogy negyven évesen is szülnek, de azért a legtöbbnek van háttere, hogy boldogságos kismamaként révedezzem kilenc hónapig, felhívhatják anyut, aput, anyóst, tesókat lelki fröccsér, stb) nekem ez nem lenne...


Kb.három négy havi rezsipénz van félrerakva mindig a kereseteimből,(a rezsinket én fizetem)de ki tudja a terhesség alatt tudnék e annyit elrakni, hogy ha mondjuk egy évig nem dolgozom, tudjam fizetni..és még költőpénzről nem beszéltem.


+ a korom végett lehet veszélyeztetett terhes lennék, mi van ha végig feküdnöm kellene,


+
A mi kapcsolatunk (a hét év után is ki merem jelenteni hogy nagyon jó,tartalmas.Jövünk megyünk, spontánul  hol egy múzeum, egy mozi szabadon, minden hétvégére van program, és ezt mindketten igényeljük. (bár azt mondja a párom ha gyerek lenne ő kibírná hogy ne menjünk, ezt azért nem hiszem el, mert mondjuk ha két hét kimarad buli ügyben azért hiányzik neki, ha más nem egy összeröffenés a haverokkal a törzshelyen, és bevallom őszintén, hogy nekem is..Ha lenne baba, ezt elfelejthetnénk, mivel senkire sem tudnánk bízni, idegenre nem is akarnám, eleve ha nem ismerném, kizárt, másik itt vissza lehet kanyarodni az anyagiakra is,hogy nem hiszem hogy egy éjszakára-napra megengedhetnénk magunknak babysittert,meg amúgy sem akarnám hogy más nevelje.(amíg két éves nem lenne, nem merném annyira hosszú távra vinni.utána már egyszerűbb lenne, tudom..vinném is mindenhová..


Én sajnos nem vagyok az a fajta nő aki otthon ül, mert gyerek van, a férj meg nyugodtan bulizzon..Egy én is szeretek pörögni, kettő pedig hiába mondják azt hogy az egyik héten menj te, a másikon a párom, nekem úgy nem jó, mert én akkor tudom magam igazán jól érezni ha ő is ott van , még a fél bulit külön is töltjük, akkor is) Tehát,


A szülői, rokoni támogatás hiánya(anyagi, és lelki is)


a félelem a koromtól, az orvoshoz mászkálásról(ja és a szüléstől való félelmemet nem is említettem(mondjuk ha császárral szülnék, akkor nem félnék)


a pénztelenségtől


az elmaradt programokról való lemondásról


ezáltal a kapcsolatunk megromlásától(hiszen annyi olyan topikot olvastam már itt is hogy amint megvan a gyerek, apuka bekattan, tönkremegy a szexuális élet,stb, ezt sem szeretném


valamint felelőtlennek tartanám ha úgy hoznék világra gyereket, hogy ugyanúgy bizonytalanságban éljen mint mi...nem akarok segélyekből élni


 és még egy,: amire a gyerek(ha mondjuk 40-41 évesen szülnék amire elvégezné az iskoláit, lennék hatvan- hatvanöt éves..Tehát az egész hátralévő életünk avval telne, hogy hajtanunk kell hogy mindent meg tudjunk adni Neki..


De viszont félek attól, ha nem lesz, mi lesz ha 10 év múlva bekattan a párom(ő még akkor simán leléphet egy huszonévesnőhöz aki tud , és mer is még gyereket szülni neki.. (azt mondja nem , mert nagyon szeret, de ez mostanában vitát generált, nem engedi hogy elmagyarázzam ezeket a félelmeimet neki,) és azóta nem hagy nyugodni a téma.


Légyszi próbáljátok figyelmesen olvasni, ne részleteket ragadjatok ki, mert ez az összes fontos. Ötleteket, tanácsokat várok, akik hasonló helyzetben voltak vannak és mégis merik-merték vállalni.. köszi!


 


 


 

  1. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2016. május 10. 19:50295.

    előzmény:
    rockcica (294)
    2016-05-10  19:25
  2. 2016. május 10. 19:25294.

    Eszembe jutott még egy két dolog amit nem írtam be az indítómba.Az egyik az hogy amióta elvetéltem, nem védekeztünk, de mégsem jött össze, és ahogy telt az idő, már egyre kevésbé bántam a felsorolt okok miatt. Valahol tehát sorsszerűséget is felfedezek benne..


    A másik: Azóta(két hete) egy buli után még beszélgettünk a drágámmal, és kimondtam hogy mi miatt tartok az egésztől.Azt mondta, hogy végre kimondtam, mert állítólag azért volt ideges, mert kerteltem és nem mondtam ki.Valamint tök aranyos volt mert azt is mondta hogy akkor is menjek dokihoz megnézetni a pajzsmirigyemet, mert valószinű megint alul működik, és attól, hogy nem lesz baba, az egészségem érdekében kellene szednem azt a gyógyszert, amit anno felírtak.


    Tehát úgy érzem hogy átgondolta ő is.


    Tudom hogy ha mégis teherbe esnék örülne neki, de a későbbiekbe nem tudom hogy viselné a sok problémát, amit meg kell oldanunk, mert így is elég ingerült tipus.


    Tehát szerintem ahogy ezt már írta más is, nekünk nem való a gyerek.Szeretjük nagyon, mindig megállunk ha ismerős babással találkozunk,  babusgatjuk stb.de ez nem olyan mint a nap 24 órájában(és egész életünkben felelősséget vállalni)


    Mi tényleg nagyon jól elvagyunk így is, és amikor valaki erre azt mondja hogy "hú de mi lesz ha öregek lesztek nem lesz aki gondoskodjon rólatok" erre csak azt tudom felelni, ha szültem is volna nem azért történt volna ha öreg leszek , a gyerekemtől várjam el hogy feláldozza szabadságát, a saját életét.Mint már írtam, szerettem volna biztonságos anyagi hátteret biztosítani, nagyszülőket, rokonokat, de egyiket sem tudom.(az anyagiról annyit, hogy nem arról van szó hogy annyira csórók lennénk , de vannak dolgok amiről nem szeretnénk lemondani, de ha már baba van, kétszer is át kell gondolni mire lehet költeni és mire nem.


    És még annyi most olvastam a hét gyermekes családról cikket, én biztos nem akarnék úgy élni mint ők, akármekkora szeretet is van köztük, eleve hátránnyal indulnak, a szülők egész életükben más jóindulatára támaszkodhatnak. Igen, ők hozták magukkal a gyerekeket, de megkérdezném tőlük, hogy (külön- külön)minek csináltak kettőt az egyik, négyet a másik)ha előtte sem éltek jobban? Jó ez nekik most? Nem tudom, lehet van aki önzőnek tart, de én inkább felelősnek érzem magam egy életért, és inkább éljek boldogan a Férjemmel egy közepes életszínvonalon, menjünk mindenfelé, boldogságban, szeretetben, minthogy azért hogy megfeleljek az elvárásoknak és ne mondják rám hogy önző vagyok..És igen, ez az élet rendje..de én semmiben nem vagyok az átlag tipus.(van egy személyiségteszt, kitöltöttem, ha azt megnézitek érteni fogjátok. Állítólag a népesség egy százaléka  ilyen...Na mindegy, ennyit akartam még írni.Itt a linkje:http://lelektanitipusok.hu/jellemzes_006.html


     


     

    előzmény:
    rockcica (1)
    2016-04-26  20:34
  3. 2016. május 10. 12:31293.

    Igen azt gondolom a netes vilagban is vannak torvenyek.


    biztosan hallottal arrol filmrol (valodi) ahol a tinilanyt belehajszoltak az ongyilkossagba a facebookos ismerosei.


    es VALODI per lett belole tobbuket allitottak birosag ele emiatt.


    de szegeny elsi meg egy egeret se tudna ongyilkossagba hajszolni nemhogy egy epeszu felnott embert;-)))


     

    előzmény:
    Nikita 666 (291)
    2016-05-04  15:07
  4. 2016. május 7. 17:44292.

    Így igaz, és sajnos nem  ő az egyetlen. Vannak ikertestvérei is pepitában.

    előzmény:
    Amarynda (289)
    2016-05-04  12:48
  5. 2016. május 4. 15:07291.

    Tudom, a "Dzsonika".


    Felőlem azt tesz amit akar, nem érdekel. De mindennek van egy határa. Attól hogy a büntetés végrehajtásról fingja sincs, még létezik.


    Egyszer Sissi írt nekem egy olyan dolgot, hogy szegény BB visszamenőleg törölte legalább a negyedét a topicnak. Finoman vázoltam neki a szitut a következményekkel együtt, és azonnal nekiállt. Sissi szerintem azóta sem tudta hogy mi történt és miért, csak nézte hogy tűnnek el a hozzászólásaink, és egy darabig ki is lett tiltva az adott topicból. És adott esemény benne sem volt a felhasználási feltételekben, erre nem is számítottak.

    előzmény:
    Amarynda (289)
    2016-05-04  12:48
  6. 2016. május 4. 14:58290.

    Neked címeztem amit mondtam, ilyesmit soha senkinek nem mondunk, nem írunk, mert büntetendő.


    Ne utólag szépítsed azt, amit benéztél.

    előzmény:
    elsi1 (285)
    2016-05-04  00:10
  7. 2016. május 4. 12:48289.

    Ez a szegeny elsi annyira szannivalo hogy nem hiszem hogy letezik barki aki egyetlen megjegyzeset is kepes komolyan venni.


    amikor boszen reklamozta a buzikat es naponta 5 uj topicot nyitott valami eszetlen homokos korcsolyazo miatt mar akkor megallapitottam hogy nem normalis.


    arrol nem beszelve hogy biszex ferje van , ami szamomra rosszabb mintha valaki ejjel nappal a noket hajkuraszna. MIlyen no mar az akinek ilyen pasi is megfelel?


     

    előzmény:
    Nikita 666 (284)
    2016-05-03  16:45
  8. 2016. május 4. 12:44288.

    Nem en erzem feleslegesnek az eletemet hanem az anyam erezte annak. erto olvasas hianyaban tobbi comment elmarad.


    elsi te agyilag sose voltal nagyagyu foleg ha visszagondolok a buzi korcsolyas iranti rajongasos idoszakodra de ahogy oregszel ugy hulyulsz. kifejezetten rontott az allapotodon a gyerekszules.


    Mondjuk ha te megszunnel letezni veled se veszitene sokat az emberiseg, miert nem te akarsz megszabadulni az eletedtol miert engem biztatsz ra?


    unalmas vagy ostoba es szot se erdemes rad vesztegetni. egyebkent hogy van a biszex ferjed? meg mindig kitartoan uzi az ipart hol novel hol pasival? csak legalabb lasd el elegendo ovszerrel, tudod csak a biztonsag kedveert....

    előzmény:
    elsi1 (266)
    2016-05-02  22:43
  9. 2016. május 4. 10:10287.

    Igen, igazából sokkal több mindent NEM lehet kiszűrni, mint amennyit igen. A legmodernebb technikával is csak a már ismert genetikai betegségeket lehet kiszűrni (ezeket is csak 99%-os pontossággal). De rengeteg olyan betegség van, amiről nem tudják, hogy milyen génhiba okozza, így nem tudják, mit keressenek. És ugyebár rengeteg, nem genetikai eredetű betegség van.


    Ismerősömék babájánál több orvos (elismert szaktekintélyek) súlyos vízfejűséget diagnosztizált. Ennek ellenére megtartották a babát, fel voltak rá készülve, hogy valószínűleg nem marad életben. Nos a kislány teljesen egészségesen született, csak jó nagy volt a feje. Szerintem nagyon szomorú, hogy rengeteg magzatot elhajtanak azért, mert valaki betegnek TIPPELTE.

    előzmény:
    FullMoon (281)
    2016-05-03  16:06
  10. 2016. május 4. 09:28286.

    Így van. El lehet vetetni a betegnek LÁTSZÓ gyereket, de ez teljesen független attól, hogy mi lesz később. A szüléskor is lehet probléma, meg később is lehet beteg vagy történhet baleset. Az, hogy egészségesen születik, semmire nem garancia.

    előzmény:
    elsi1 (270)
    2016-05-02  23:42
  11. 2016. május 4. 00:10285.

    Aki egy netes beírás miatt lesz öngyilkos, nos az...

    előzmény:
    Nikita 666 (284)
    2016-05-03  16:45
  12. 2016. május 3. 16:45284.

    Ostoba ember vagy azzal együtt, aki "lájkolt".


    Öngyilkosságra való felbujtás, vagy öngyilkosságban való segédkezés 5 évig terjedő szabadságvesztést von maga után.


    Néhányan itt baromi okosnak és viccesnek szeretnétek tűnni, de butábbak vagytok egy baromnál.


     

    előzmény:
    elsi1 (266)
    2016-05-02  22:43
  13. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2016. május 3. 16:29283.

    mindent biztos nem


    DE amiről beszéltem az nem az ahova ma jár a legtöbb nő


    hanem a 21. század


    A felsoroltakon kívül laboratóriumunkban több mint 3000 féle genetikai teszt érhető el.

    előzmény:
    FullMoon (282)
    2016-05-03  16:09
  14. 2016. május 3. 16:09282.

    MINDENT ez sem szűr ki, mert lehetetlenség. A főbb genetikai rendellenességekre szűrnek, de a nagyon ritka genetikai betegségekre az sem szűr. Vagy pl. végtaghiányt a genetikai szűrés sem mutat ki... és az uh-on sem mindig tűnik fel, hogy nem ökölbe van szorítva a gyerek keze, hanem nincsenek ujjai...Ez egy olyan dolog, amire soha, senki sem tud 100%-osan felkészülni...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (273)
    2016-05-03  14:04
  15. 2016. május 3. 16:06281.

    Az egy tévedés, hogy mindent ki lehet szűrni...! A tesztek sem 100%-osak, sőt, ma egy 20 évesnek nagyobb esélye van rá, hogy genetikai betegséggel hozzon világra gyereket, mint egy 40-esnek, mert utóbbi hatszáz teszten átmegy, míg a 20 évest nem küldik csak a legalapabb vizsgálatokra, amiknek igen nagy a hibaszázaléka.. Ezen felül mi van ha szülés közben kap oxigénhiányt az egyébként genetikailag tökéletes gyerek? Jó eséllyel el is titkolják (volt ilyen ismerősi körben), és csak amikor már látható lemaradása van a korosztályához képest, akkor állapítják meg, hogy feltételezhetően születéskori oxigénhiányos állapot a (nem kicsi) probléma oka... Hogy ezt hogy korrigálja az, hogy szül utána mégegy gyereket, azt nem tudom... Ilyen esetben én nem szülnék mégegyet, mert az már inkább arról szól, hogy szülök mégegyet, hogy legyen aki vigyáz majd a sérült gyerekemre, amikor én már nem tudok... Gyönyörű célja ez egy kis életnek...


    Ha viszont gyerektelen negyvenesként leszel terhes és beteg lesz  a baba,akkor vagy elveteted--gyerektelen marad vagy megszülőd, de esélyed nem lesz másik gyerekre.


    Ez sem feltétlen van így szerintem.... ha már késői gyerekvállalás, akkor annyira mindegy, hogy 40, vagy 41 amikor megszületik az a gyerek, mert mondjuk az első terhességet nem vállalta... Nyilván az évek számával csökken a teherbeesés természetes módjának esélye, de ha 40 évesen ment, feltehetőleg 41 évesen is sikerül...


    TI-nál azt nem értem még, hogy 2 éve fixen gyereket akart, hiszen terhes is volt, csak elvesztette a babát... most pánikolna, ha lenne gyereke, mert a férjet kiforgatták az örökségéből és a rokonokra sem lehet épp bízni a babát hogy megy akkor bulizni...? 2 éve ez alapján hozott döntést? Az ember magának szüli a gyereket, nem a nagyinak, a szomszédnak, a testvérnek meg a nemtudom kinek... és szép az persze, az ember tervez, hogy ne mezítláb szaladgáljon az a gyerek, lehetőleg meg tudjon adni neki mindent, normálisan tudja taníttatni, etetni, különórákra járatni... De 1000%-osan nem lehet ezt bebiztosítani 20 évre előre, hogy soha nem lesz semmi gebasz. Lesz. Mindig. Mindenkinek. Csak persze nem mindegy, hogy az a kérdés, hogy már az egyszobás albérletet se tudják ketten kifizetni, vagy az, hogy a normális környéken lévő, saját házat nem tudják csak 2 évvel később felújítani...


     

    előzmény:
    elsi1 (270)
    2016-05-02  23:42
  16. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2016. május 3. 15:59280.
    előzmény:
    trebaci (276)
    2016-05-03  14:59
  17. 2016. május 3. 15:46279.

    Erről van szó. Nem kell ehhez beteg gyerek.

    előzmény:
    feleselek (240)
    2016-04-29  23:11
  18. 2016. május 3. 15:27278.

    Családban, ha szeretve van és kap segítséget is, lehet, hogy tovább is élt volna, ha csak pár évvel is.


    Ez most nem támadás akar lenni, ne érts félre. Nem tudom, hogy én tudnám-e, ill. hogyan tudnám vállalni, ha sérült gyerekem lenne, tehát nem akarok köveket dobálni, de komolyan gondolom a fentit, hacsak nem gépekre kötött súlyos betegről van szó.

    előzmény:
    ladybird65 (208)
    2016-04-29  13:54
  19. 2016. május 3. 15:18277.

    Mert az ember az ösztönei rabja. Nem tud kilépni önmagából. MINDIG mást figyel és negatív kritikával illet, mert akkor ő maga jobb lesz - legalábbis sokak fejében ez van.


    Ha intézedbe viszed, azért vagy szemét, de látod, lent írják, hogy aki otthon ápolta, azt is kifogásolták a végén. A nagy igazság az, hogy ha van rajtad sapka, ha nincs rajtad sapka, sehogyan sem tudsz megfelelni az embereknek.

    előzmény:
    ladybird65 (208)
    2016-04-29  13:54
  20. 2016. május 3. 14:59276.

    Mert az ember Istennek képzeli magát és nem látja be, hogy a tudomány véges...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_397210 (183)
    2016-04-29  09:14
  21. 2016. május 3. 14:58275.

    Kicsit?..... Oahhh...

    előzmény:
    Amarynda (265)
    2016-05-02  14:37
  22. 2016. május 3. 14:53274.

    "Csak tippelni tudok: a férfiak nem fognak védekezni, a nőknek pedig lehet, hogy nem áll módjukban beszerezni a fogamzásgátló eszközöket."


     


    Pontosan. Sajnos ösztönlények. Nem tudnak/akarnak uralkodni rajta.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_785782 (185)
    2016-04-29  09:41
  23. Torolt_felhasznalo_397210
    Torolt_felhasznalo_397210
    2016. május 3. 14:04273.

    nem olyan helyre járnak


    magyarban is van 1


    igaz csak 1

    előzmény:
    trebaci (271)
    2016-05-03  10:06
  24. 2016. május 3. 12:52272.

    Mert sokan megragadtak az ösztönlény szintjén. (Előre)gondolkodás nélkül elégítik ki az igényeiket. A következményeket nem nézik.

    előzmény:
    Kaleva Trebuchet (181)
    2016-04-29  09:00

Címlap

top