Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Szülő ápolása

macskagyök
Létrehozva: 2016. március 18. 11:04

Sziasztok!


Szeretnék segítséget kérni Tőletek! Apukám állandó felügyeletet igényelt stroke-t követően pár éve. Mivel 120 km-re lakott tőlünk és dolgozunk egy intézményben tudtuk megoldani elhelyezését, itt él már 4 éve. Sajnos komolyan ivott a betegség előtt, tartozásokat halmozott fel titokban, amire csak akkor derült fény, amikor a kórházban volt hónapokig és jöttek postán az addig eldugott csekkek, fizetési felszólítások. Milliót elérő tartozásokat fizettünk ki a Testvéremmel összességében. Ezen a helyen jól viselik gondját, kedvesek, kevés a létszám, a körülményekhez képest jól van fizikalilag, sokszor szinte teljesen jól szellemileg. Rendszeresen hívjuk, látogatjuk, azt gondolom jó a kapcsolatunk vele, szereti a kisunokáit.


A problémám a következő: Apunak van egy lánytestvére, aki sajnos szintén iszik és gyógyszert is szed mellette ( depresszióra írt gyógyszer), így sajnos nem teljesen normálisan viselkedik sokszor. Az elmúlt években alig érdeklődött Apu felől, néha felhívta, kétszer meglátogatta. Most megtudtam, hogy Apu lánytestvére is kölcsönöket halmozott fel és most Aput próbálja rábeszélni,hogy költözzön hozzá, mert majd Ő ápolja. Gondolom a pénzét szeretné most. Apu azt mondja nem megy oda, de volt már rá példa hogy nem mondott igazat nekem Apu és véletlenül derült fény dolgokra.


Apu nem áll gondnokság alatt. Félek, hogy megint visszakerül a mélybe Apu emiatt a Testvére miatt, aki nem alkalmas a gondozásra. Sőt Ő maga szorulna segítségre. A Nő lánya nem foglalkozik ezzel a dologgal, pedig tudja, hogy iszik az Édesanyja.


A kérdésem a következő: Mit lehetne szerintetek tenni, hogy ne tudja elvinni magához? Van valakinek ötlete? Jogilag, vagy valamilyen módon megakadályozni?Hová lehetne fordulni egy ilyen problémával?


Segítségeteket köszönöm szépen!


 


 


 

  1. 2016. március 19. 14:0016.

    Elhiszem, hogy aggodsz apadert, aki azt nem erdemli meg. Hiaba, a gyerek meg a legrosszabb szulot is szereti. Erre nem azt mondom, hogy a te apad alegrosszabb, de jot nem tett veled, az biztos. Egy masik is biztos azonban, hogy nem tartozol erte egesz eletedben, amiert hogyan mondjam, elkeszitett teged. Mellesleg megis, ha aggodsz, a jelek szerint azon a vonalon kellene elindulni, hogy a tesoka alkoholista. Tehat nem megbizhato egy agyverzeses ellatasara. Masik pedig, bizony az apad agyverzest kapott, es bele lehet ebbe is kotni, hogy nem teljesen beszamithato. Nem kell, hogy gyamkodj folotte, de itt pl van egy olyan, hogy egy hozzatartozo, pl a gyereke intezi a dolgait. Hiaba mondod apadnak, hogy ne menjen ki az otthonbol, ha o donthet, hogy megis kimegy. Ezzel tulkeppen a sajat nyomorusagos sorsat es halalos iteletet irja ala. Vagy pl az otthonban megkapja a szukseges egeszsegugyi ellatast, amire pl napi szinten szuksege van. Majd egy alkoholista vonszolja ot orvostol orvosig. Kotve hiszem. A gyogyszere arat meg elissza. Szoval az alkoholizalas szerintem nyomos ok.

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  2. 2016. március 19. 11:1815.

    Azt nem írtad, hogy apukád testvére dolgozik vagy már nyugdíjas, mert lehet hogy nem csak apukád nyugdíjára, hanem még az otthon ápolási díjra is fáj a foga. Szerintem első körben menj el hozzá a tesóddal, és mondjátok el, hogy tudjátok, hogy mit tervez, de Ti ezt nem szeretnétek, és jobb ha lemond a tervéről, mert Ti ezt meg fogjátok akadályozni.... Ha ezek után még sem áll el a tervétől, akkor ahogyan Lédienn is írta lehet beszélni az orvossal ill. az önkormányzatnál azzal,  aki az otthon ápolási díjakat intézi. De ha jól tudom ahhoz is kell orvosi vélemény...

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  3. 2016. március 18. 19:2914.

    Sajna az ügyvéd sem fog mást mondani.


    Amég nincs korlátozva a cselekvőképessége, nincs "gondnokolva" tehát kirendelve mellé valaki aki képviselhetné az érdekeit, addig bármikor ráveheti a nénike, hogy otthagyja az otthont és költözzön hozzá és felvehesse a nyugdíját,pénzbeni ellátását. Nincs senki aki korlátozhatná, mert mire fel?


    És nem akarlak riogatni, de ha megtörténik és kizsigereli a szerencsétlen faterodat, utána kezdheted előlről a "gondoskodást" mert akkor megint te leszel a gyereke.


    Az , hogy nénit mennyire lehet elrettenteni azt nem tudom, de én egy alkeszba nem bíznék.

    előzmény:
    macskagyök (12)
    2016-03-18  19:10
  4. 2016. március 18. 19:2013.

    Ügyvéd ezzel nem foglalkozik,csak már a gondokság alá helyezési pernél működik közre!


    A nénje háziorvosa,pszichiátere viszont segíthet,ahogy előzőleg írtam!


    Az alkoholista,drogos nénjét kell kezelésbe venni,akkor megszűnne a probléma ami miatt aggódtok. A papád ugyanis rendben és biztonságban van jelenleg.

    előzmény:
    macskagyök (12)
    2016-03-18  19:10
  5. 2016. március 18. 19:1012.

    Köszönöm Nektek is! Ügyvédet keresek akkor, illetve köszönöm a háziorvosi tanácsot is!

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  6. 2016. március 18. 18:5711.

    A tesó egy tipikus élősködő. A másik dolog meg az, hogy mint alkoholista, minden követ megmozgat, hogy legyen szeszre való. Én a helyedben elmennék hozzá, és leüvölteném a fejét, hogy ha az apám közelébe megy, kitöröm a nyakát. A másik meg az, hogy apukád, ha jól gondolom, most nincs szesz közelben. A tesó mellett ő is visszaesne és ki tudja mit kellene még kifizetnetek. 

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  7. 2016. március 18. 18:5210.

    A gondnokság alá helyezéshez mindig pszichiátriai vélemény kell,enélkül lehetetlen!


    A teljesség igénye nélkül említenék néhány dolgot: Ha a papád szellemileg ép,nincs semmilyen pszichiátriai betegsége,térben,időben orientált,nincs súlyos személyiségzavara,nem demens stb,NEM fogják gondnokság alá helyezni!


    A gondnoki korlátozásnak különböző fokozatai is vannak,ezt is törvény szabályozza,nem részletezem.


    Járhatóbb útnak tartanám,ha a papa nővérének az alkohol és drog problémái miatt a közvetlen hozzátartozója beszélne pl. a háziorvosával,vagy pszichiáterével. El kellene mondani az orvosnak,hogy mire készül az alkoholista és gyógyszert szedő nénje.


    Ki írja fel neki a nyugtatót,vagy egyéb pszichiátriai gyógyszert?


    Tudja az orvosa,aki gyógyszert ír neki,hogy rendszeresen iszik is a gyógyszerre?


    Ugyanis az alkohol+nyugtató,depresszió elleni gyógyszer kombó komoly pszichiátriai tüneteket és egyéb problémákat okozhat,átmenetileg és tartósan is,ezek miatt pedig eleve alkalmatlan lehet a papa ápolására! Szóval a nővére betegségére,alkoholizmusára kellene fókuszálni!

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  8. hus
    hus
    2016. március 18. 18:279.

    Sajnalom a tortenteket es az aggodalmadat.


    Azt nem ertem, hogy apukadnak milliokat adtatok, hogy adossagait rendezze es o nem erzi, hogy azt vissza kellene adnia?  Ha tud donteni sorsa felol, akkor hiaba szeretnetek ti mast csinalni, ha nincs ra lehetosegetek.


    Ugyvednel voltal mar? Legalabb egy jo tanacsert.  Pontosan neked kellene megtudni, hogy ilyenkor mi a kovetkezo lepes.


    Azt, hogy apukaad nem mond el nektek mindent, hat az reszben termeszetes is lehet. Nem kotelezheti erre senki sem.

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  9. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2016. március 18. 17:358.

    Pár jótanácsot kaptál, én csak annyit fűznék hozzá, hogy bizony a nénikére  rá kellene ijeszteni.A többi  szükséges lépés  megtétele mellett.


    Valamiféle olyasmire gondoltam, hogy írjon kötelezvény a papád eltartására és az ő mármint a nénikéd- vegye be pl tulajdonostársnak a saját ingatlanába, vagy efféle ........................


     


    Persze, persze, tudom, hogy ez csak riogatásra jó( meg nem is így megy, hála az égnek) , de hátha elmenne a kedve az oltogatástól a rokonodnak.


     


    Ami az alkoholt illeti, nem voltam ilyen helyzetben mint te. Viszont piás embert nem tűrnék meg az tuti.Legyen az bárki is a környezetemben.


     


    Nálatok is csak akkor lesz vége az egésznek, ha  már apa nélkül maradsz.


    A tüske amit okozott szerintem soha nem fog begyógyulni nálad.Tuti.


    Néhány év múlva majd kicsit enyhül a fájdalom, de  a miatta megnyomorított életed mindig kísérteni fog.


     


     

    előzmény:
    macskagyök (7)
    2016-03-18  16:04
  10. 2016. március 18. 16:047.

    Köszönöm a segítő válaszokat! Nagyon rendesek vagytok! A gondnokságba vételt megérdeklődöm. A nyugdíjból s ápolási díjból szeretné a saját dolgait rendezni Nénje. ( most ugye az intézet kts-gére megy a nyugdíj meghatározott része ). Amit kifizettünk az különféle személyi kölcsönök, valamint ugye a híradóból is ismerős " kirándulásos vásárlások"ból adódott. Sajnos Apu nagyon befolyásolható, remélem sikerül valamit intézni ez ügyben. 


    Nagyon nehézen sikerült ezt a helyet találni, és örültem hogy kezd Apu sora rendeződni. Emberek között van, vannak programok és a legfőbb nincs kocsma közelben, viszont kórház a közelben van , így gyorsan ellátják ha baj van.


    Csak filozofálgatva: Miért van sok ember ( gyerek ) hasonló helyzetben?  Mármint Apu régóta alkohol problémákkal küzd ( több évtizedről beszélünk ) , a másik szülőmet - Anyukámat - elveszítettem. Hogy lehet ezt lelkileg feldolgozni? Mert hiába vagyok már felnőtt, nehezen bírom elviselni ezt az egészet. Emiatt nehezebb gyermek és tinikorban volt részem. Most már saját erőből a lábamon állok 2 gyermekkel férjjel, de még mindig küszködünk az alkohol miatt. Úgy érzem soha nem lesz vége...


    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  11. 2016. március 18. 15:206.

    Sajnos ez a reális szcenárió..... :-( :-(


     


    Szerintem is érdemes érdeklődni önkormányzat szociális osztályon, vagy gyámügynél.... Nem feltétlenül azonnali gyámság alá helyezés ügyében, hanem hogy egyáltalán mik a jogi lehetőségek.


     


    Ha ilyen házi ápolásba kerül valaki, nem nézi meg senki előtte, hogy milyenek a tárgyi és személyi körülmények...???


     


     

    előzmény:
    évi* (5)
    2016-03-18  14:02
  12. 2016. március 18. 14:025.

    Többek között az is gáz ebben a történetben, hogy nagynéni kiveszi Aput az intézetből, elissza a pénzét, majd rádöbben, hogy ő ezt az ápolósdit nem pont így gondolta, és gondolom, mint minden jóravaló alkoholista, ő is végtelenül megbízható, így a feladat visszaszáll rátok. Csak lehet, hogy addigra hely nem lesz újra az intézetben, oszt' oldd meg, ahogy akarod...

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  13. 2016. március 18. 13:584.

    Milyen pénzre ácsingózik a nénnye'?


    Csak azért kérdezem, mert ahogy írod, egy hatalmas tartozást Ti fizettetek ki Apukátok helyett...


    Én mondjuk genya vagyok, szerintem én ezt tenném: elmagyarázni a tesónak, hogy az a helyzet, hogy Apukátok nyugdíja az intézetre megy el, és ezt tesóddal elfogadjátok és támogatjátok. De abban a pillanatban, ahogy innen kiteszi a lábát, ergo felszabadul a nyugdíja, azonnal elkezditek behajtani rajta, tehát nagynéni készüljön lelkileg, hogy a 0-24 órás felügyelet mellett egy halom pénzébe is fog kerülni Apu ápolása.


     

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  14. 2016. március 18. 12:483.

    Hú, ez nehéz dolog. 


    Anyagilag kéne rendezni a dolgokat, hogy apukádtól ne lehessen pénzt kérni. De ahhoz meg talán ő sincs teljesen rendben, hogy rád bízza a pénzét, ilyenkor az időseknek semmi bizalmuk nincsen, mintha megfosztanák őket... Hiába jót akarsz. De ezzel ergó a tesója hoppon maradna ilyen esetben.

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04
  15. 2016. március 18. 11:172.

    Helyeztessétek gondnokság alá.


    Forduljatok a gyámhatósághoz, ott pontosan megmondják, hogy mi ennek a menete.


    Más lehetőség nem igen van, mert az otthonokban fizikailag nem tudják megakadályozni, hogy el menjen, nem zárhatják be, hiába lenne az az ő érdeke.

    előzmény:
    macskagyök (1)
    2016-03-18  11:04

Címlap

top