Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Dadogás kisgyerek korban

Andi80@
Létrehozva: 2015. május 20. 10:15

Sziasztok!


Januárban volt 4 éves a kislányom. 2és fél évesen volt 2 hét, amikor ismételgette a szavakat, valószínűleg a bilire szokás miatt, de az szépen elmúlott nála. 4 éves kora előtt is volt , hogy elő-elő jött, de az is napok alatt el is maradt. Most 4 hónapja, hogy nem múlik az ismételgetés. Van hogy vannak jobb napjai, de van, hogy alig van rendesen kimondott szó a mondatában. Változó, leginkább a kettő között van legtöbbször, ismétel, de azért meg lehet érteni, ha figyeljük.  A szavak elejét, végét, rövid szavakat , ... össze vissza. 


Volt, hogy egy hisztit úgy magyarázott ki, hogy ő gyorsan beszél, azért nem értettük meg, hogy ő is úgy gondolta ahogy mi.  ... Az elején , mikor nagyon sokat "dadogott" , volt hogy mondtuk, lassabban, de ezt már jó ideje nem tesszük, ezért is volt meglepő.  Lehet hogy ez a már tudatosult dadogásra utal?


VISZONT Ha nagyon le van lassulva, vagy pl mikor itthon volt mert beteg volt, sokat játszottunk, akkor napokig szinte nem is, vagy csak elvétve jött elő nála.


Amúgy egy nagyon locsi-fecsi lányról van szó, akit azért is nehéz most kezelnem, mert eléggé szófogadatlan tud lenni, és mikor 20x szólok neki, és nem reagál, igen, van hogy felemelem a hangom. Amit persze egyből sérelmez. Érzékeny lélek, bár olvastam, hogy ez a probléma az érzékenyeknél jön leginkább elő.


Ovis logopédussal beszéltem, megnézte volna, de pont beteg lett a lányom, mire ment, a másik héten meg mégsem mentek ki. Legközelebb 2 hét múlva tudja megnézni.


Volt valaki hasonló helyzetben? Mire lehet számítani? Meddig (hány hónapig?)  lehet életteni dadogás?


Minden tapasztalat érdekel. Most egy szuszra ennyi, így is hosszúra sikerült.

  1. 2015. május 27. 07:267.

    Szia!


    Nem, már több, mint 1 éve jár oviba. Tesó született, de ő is már júliusban. Lehet a tesó miatt kevesebb az időm rá, inkább apja jut neki többet, és ez jön ki rajt, vagy fáradtabb vagyok  kettővel, és kicsit kevesebb a türelmem, de próbálok nagyon rá is figyelni, mióta olvastam hogy a "szülő is teheti dadogóssá" a gyermeket.


    Amúgy ...nem akarom elkiabálni... de sokat játszok megint vele, többet vagyunk együtt, igényli, hogy elalvásnál fogjam a kezét , most mintha javulna a beszédje.  ... Lehet van lelki dolog is a háttérben, az élettani mellett.


     

    előzmény:
    énke6 (6)
    2015-05-23  07:39
  2. 2015. május 23. 07:396.

    Szia!


     


    Azért még nem kell aggódni, de a logopédusnak mutasd meg mindenképpen.


    Ami nagyon fontos, hogy nem szabad benne tudatosítani a beszédhibát. Amúgy ez lehet simán életkori dadogás, ami azt jelenti, hogy a gondolkodásbeli ugrásokat kicsit késve követi a nyelvi ugrás. Vagyis: most gyorsabban és részletgazdagabban gondolkodik, mint aminek a kifejezését a szókincse, beszédfejlettsége lehetővé teszi, de ha nem tudatosítják benne a dadogást, akkor magától szépen elmúlik, amint a beszéde fejlődik.


    Persze azt is fontos lenne tudni, érte-e valami pszichés trauma abban az időben, amikor kezdődött, illetve van-e valami, ami folyamatos szorongást okoz. Nem mostanában került oviba?

    előzmény:
    Andi80@ (1)
    2015-05-20  10:15
  3. 2015. május 22. 21:345.

    Volt itt egy hozzászólás,de úgylátszik törölték.

    előzmény:
    Kövesdiági (4)
    2015-05-22  14:15
  4. 2015. május 22. 14:154.

    Miről jutott eszedbe a zongora?

    előzmény:
    Andi80@ (1)
    2015-05-20  10:15
  5. 2015. május 21. 10:383.

    Sajnos nem zongorázik senki itthon, nincs is zongoránk.


    Nem vettük észre, hogy a hallásával baj lenne (kivéve az alkalmi süketséget :) ). ... vagy apró eltérésre gondolsz?

  6. 2015. május 20. 17:102.

    A dadogás  a beszédritmus zavara! Nagyon helyesen tetted, hogy lassítottad....sőt! Próbáld vele a helyes légzést gyakorolni...nagy levegő vétel  haskinyomva....lassú kilégzés....állva, fekve.....mutatod -  sokszor...egyszer majd csinálja....parancsra nem megy ilyen kicsi gyereknél.    Beszéd előtt is vegyen mindig nagy levegőt....ez lelassítja a torlódó gondolatait....


    Nézze meg a logopédus. Fogadd meg a tanácsait.


    Ne parázz azon, hogy fog e dadogni vagy nem....Teremts neki nyugodt életkörülményeket és szeresd olyannak, amilyen!

    előzmény:
    Andi80@ (1)
    2015-05-20  10:15

Címlap

top