Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Családi probléma :(

Torolt_felhasznalo_925109
Torolt_felhasznalo_925109
Létrehozva: 2015. március 22. 14:31

Sziasztok!


Kívülállók véleménye érdekelne. 


Nagyon el vagyok keseredve. A problémám a következő: az apámmal nagyon rossz a viszonyom. Nagyon szigorúan nevelt és sokat bántott, így mostanára oda jutott a kapcsolatunk, hogy alig kommunikálunk. Telefonon sosem hívjuk egymást, de időnként hazamegyek az anyám miatt. Vele jó a kapcsolatom és napi szinten kommunikálunk is, de ami igazán fáj, hogy mindig apámnak ad igazat, őt védi, bármit is csinál. 2 nappal ezelőtt csörgött a telefonom, az apám hívott. Annyi, hogy köszönt, és kérdezett tőlem egy piti kis információt, ami baromira nem is volt fontos, de engem hívott, mert tudta, hogy én tudom. Utána semmit se kérdezett, hogy vagyok, akármi, csak gyorsan lerakta a telefont. Nekem nagyon rosszul esett, hogy csak ilyenkor vagyok jó, egyébként soha eszébe nem jutna felemelni a telefont. Egész nap sírtam és rosszul éreztem magam, a páromat is sikerült megbántani, akit persze zavart, hogy más hülyesége miatt neki kell szívnia.


Mondjátok meg, bennem van a hiba? Tényleg normális, hogy érzékenyen reagáltam erre?


Az anyám persze megint őt védte, amire én ahhoz a lépéshez folyamodtam, hogy adtam neki 1 hét gondolkodási időt. Ez alatt sem telefonon, sem máshogy nem leszek elérhető, amitől tudom, hogy ki fog készülni, mert napi többször is szoktunk kommunikálni. De azt akarom, hogy gondolja végig, hogy fontos vagyok-e neki. Viszont most ott tartok, hogy még én érzem rosszul magam, amiért nem veszem fel a telefont. 


Mit gondoltok erről? Mit tennétek a helyemben? 


31 éves nő

  1. 2015. március 30. 18:00139.

    Nem varom el tole, meg senkitol, hogy legyn normalis felnott. Leirtam a velemenyem, o meg tesz, amit akar, ha kell neki segtitseg MERT normalis felnotte akar valni, az is az o dolga. Van aki erosebb, mint masok gondoljak, vagy mint onmaga gondolja onmagarol. De semmikeppen nem az itteni nevtelen arctalan akarki VIRTUALIS forumozok fogjak megoldani a problemait, az biztos!

    előzmény:
    Bibige (132)
    2015-03-29  21:12
  2. Torolt_felhasznalo_199152
    Torolt_felhasznalo_199152
    2015. március 30. 13:51138.

    Mit tennék? 


    Leülnék az apámmal és az anyámmal is egy higgadt beszélgetésre. 31 évesen ennyit már tudni kell megtenni. Akkor legalább tisztában leszel ki kihez hogyan viszonyul és utána dönthetsz, kell-e úgy a helyzet ahogy van vagy változtatsz rajta.


    Egyébként nem értem hogy magánügyeket, családi dolgokat miért kell vadidegeneknek kiteregetni?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925109 (1)
    2015-03-22  14:31
  3. Torolt_felhasznalo_772882
    Torolt_felhasznalo_772882
    2015. március 30. 09:44137.

    Szia !


    Velem is volt az apám indokolatlanul szigorú ... Főiskolás voltam 400 km re az otthontól , a szüleim azt sem tudták hogy milyen  bentlakásba hogy lakom ...és haza mentem téli szünetre ... János név napkor a volt férjem (akit az apám nagyon jól ismert mert a ö volt évekig a volt férjem főnöke és szerette , jó gyereknek tartotta ) eljött a barátaival és meg kérdezte az apámat hogy el enged-e vele szilveszterezni ... Persze a barátai is igazolták hogy velük leszünk , hova megyünk... És szilveszter napján miután fodrász , kozmetikus , stb . szépen fel öltöztem és azért mert én újra az nap nem kérezkedtem el nem mehettem el... és 19 éves voltam aki 400 km -re laktam az év nagy részében ,csak vakációzni mentem haza és szünidőben már dolgoztam... És mégis szerettem az apámat és tiszteltem a szüleimet amíg éltek !És ők is szerettek ...


    Te most bírálod a szüleidet akik szeretnek és jót akartak neked . Bünteted az anyádat !!! Erre gondoltál ? Az anyád és nem a barátnőd !!! Ha tiszteled hogy engeded meg magadnak hogy bünteted azzal hogy nem veszed fel a telefont csak azért hogy ő szenvedjen ? Szégyelld magad ...


    Majd évek múlva ha nem lesznek rá fogsz jönni menyire gyerekesen viselkedtél . Érezd is rosszul magad ,legyen bűntudatod mert ezt nem teheted egy szülővel...


     


     

    előzmény:
    Bibige (136)
    2015-03-29  22:32
  4. 2015. március 29. 22:32136.

    "Gondoltad néha végig miért volt az apád olyan amilyen ? Sosem érdemelted meg, hogy szigorú legyen veled ?"


     


    Nézd, az engedékenység meg a szigorúság között van egy kis különbség. 17 éves voltam, amikor a(z akkor már 1,5 éves) udvarlóm felvetette, hogy a barátja és annak barátnője valami miatt el akarnak menni néhány héten belül az akkori Csehszlovákiába. Könyörögtem a barátomnak, hogy ne forszírozza már a dolgot, csak amikor már 100%-ig biztos a dolog és az időpont. De ő nyaggatott engem, hogy kérjem meg az engedélyt a szüleimtől. Anyukám szó nélkül megadta. Az apámmal nem is mertem erről beszélni, anyut kértem meg, hogy adogolja be neki valahogy. Ő szegénykém meg is próbálta, aminek az lett a vége, hogy az apám egy hónapig nem szólt hozzám. A saját otthonomban úgy bolyongtam, mint egy kísértet, lehajtott fejjel, szótlanul, ha az apám éppen arra jött. 


     


    Lehetett volna másképp is, pl. így: Kislányom, ne haragudj, hogy nem engedlek el erre az útra, de féltelek, hogy valami "rossz" történik veled közben. Szeretném, ha a gimnázium végéig megőriznéd a szüzességedet, és beiratkoznál egy főiskolára. Ha akkor történik meg a "baj", nem tartanám tragédiának. Otthagyhatnád a főiskolát, vagy halaszthatnál. Még egyszer ne haragudj rám, de mindenképpen szeretném, ha legalább az érettségid meglenne. 


     


    Ugye, mennyire más lett volna így? Azonkívül a fiatalememberrel is elbeszélgettem volna egy félórácskát, hogy ugyan mi a fészkes fülemülének készülnek Csehszlovákiába? (Ennek 34 éve, de én sem tudom a mai napig sem.) Azért kellett egy hónapig bujdokolnom, illetve megvetett, aljas, mocskos, erkölcstelen személynek éreznem magam, mert a 2 srác ki akart egy kicsit ruccanni, ami valami miatt nem jött össze. (Valószínűleg a barátnő szülei sem egyeztek bele a kalandba, mert ő is középiskolás volt még.)


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_772882 (34)
    2015-03-23  10:17
  5. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2015. március 29. 22:19135.

    Ti-tól nyugodtan el lehet tekinteni, reménytelenül hisztis hp, akinek a mocskolódó hszeit törölték, a jókislányosakat meg bent hagyták, úgyhogy egész más jön le, mint amilyen valójában. Oldja meg, ahogy akarja vagy dagonyázzon tovább.


    Ha viszont magát az alapgondolatot nézzük, hogy mit kezdjünk a gyerekkori sérülésekkel, egész érdekes lehet a téma. 


    Mindenkinek vannak. Kinek több, kinek kevesebb. Ha a problémákat nem sikerül feldolgozni egyedül, akor lehet persze véleményt, tanácsot kérni, de bele kell kalkulálni, hogy nem feltétlen fog minden tetszeni, amit idegenek írnak. Ha nem bírja az ember elviselni a választ, akkor jobb nem kérdezni. Felnőtt korában az ember jó, ha ezt fel tudja mérni és eldönteni: akarok-e olyat hallani, ami elevenembe vág és fáj?


    Az ember egyetlen dolgon tud változtatni: a saját hozzáállásán. Ha nem megy egyedül, akkor szakemberrel, vallás vagy spiritualitás fel fordulással, bármivel, ami segít lelkileg. Egy biztosan nem visz előre, csak hátra: a szülőket okolás és a környezet hibáztatása, amiért nem értik meg. Egyes-egyedül csak magán tud segíteni az ember. Ez persze komoly felelősség is, na azt már nemigen szeretik hallani a ti-hez hasonló lelkisérültek...csak kényelmesebb a külvilágot hibáztatni.


    Tudomásul kell venni, hogy 2 választás van. Vagy segítünk magunkon (akár úgy is, hogy segítséget keersünk) és a gyógyulás fájni fog,vagy maradunk, ahogy vagyunk. Utóbbi is egy döntés.

    előzmény:
    Bibige (132)
    2015-03-29  21:12
  6. Torolt_felhasznalo_707841
    Torolt_felhasznalo_707841
    2015. március 29. 22:08134.

    Elfogadhatatlan, hogy itt gyalázkodsz és raplizol, a szüleidet itt tárgyalod ki.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925109 (1)
    2015-03-22  14:31
  7. 2015. március 29. 21:45133.

    Örüljél neki, hogy felhívott az apukád, még ha nem is úgy sikerült a beszélgetés, ahogy elképzelted. Valószínűleg anyukád kérte meg rá, hogy időnként hívjon fel, mert neked rosszul esik, hogy nem érdeklődik felőletek, és az ő szeretetlenségének fogod fel. Ezen valószínűleg elgondolkodhatott, mert aztán egy pitiáner ürüggyel -- pl. "Mit gondolsz, kislányom, holnap hozzáfogjak a palántázáshoz, mert esőt mondtak a tévében?" Ezt értékelni kellene. Tőle ennyire tellett. Valószínűleg olyan családból származik, ahol az a mondás járta: "Kezed járjon, ne a szád!" Köszönd meg szépen neki, ha legközelebb is felhív (hisz az évtizedek óta rögzült szokásainkat megvátoztatni nem könnyű), vagy ha addig személyesen is találkozna a család, említsd meg többször is, hogy milyen csodálatos volt, amikor az apukád felhívott, nem is számítottál rá, feldobta az egész napodat, stb. Hidd el, az ilyen szöveg hatással lesz rá.


     


    A másik: ha már nagyon idős, be lehetne íratni öregek napközijébe, vagy valamilyen szakkörbe, sakkörbe, mert az ilyen helyeken rengeteget fejlődik az ember kommunikációs képessége, erre apósom az élő tanú.


     


    Évek óta nem beszéltem már vele telefonon, de egyszer valamiért mégis föl kellett hívnom, és én voltam a legjobban meglepődve attól, amit produkált. Máskor 2-3 percenként kérdezgettem: "Apuka, ott tetszik még lenni?" -- amire vagy 2 perc múlva jött a válasz. Ezúttal folyamatos volt a kommunikáció, ami borzasztóan jólesett, ugyanis az történt, hogy egy stroke után egyedül maradva a lakásban, befizette magát egy otthonba. 


     


    Sok sikert neked is, topikindító!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925109 (1)
    2015-03-22  14:31
  8. 2015. március 29. 21:12132.

    "........amíg valaki a szüleire mutogat, hogy az ő hibájuk, hogy ő ilyen meg olyanná vált felnőttként, az még nem felnőtt,..."


     


    És akiket szadista vagy elmebeteg szülők nevelnek fel? Ő, ugye, legyen normális felnőtt, mert 30-40 évesen már bőven nagykorú. Tudom, nem lehet egy életen át a szülőkre mutogatni a hibáinkért, de az általuk okozott személyiségtorzulásunkat gyakran csak pszichológus, egy kedves nagynéni, vagy egy áldozatkész kolléganő tudja korrigálni. Egyedül nem fog menni, ezt a magam tapasztalatából mondhatom. A szomorú az, hogy gyakran a segítség is csak icipicit tud változtatni helytelen felfogásunkon, életmódunkon.

    előzmény:
    HataMari (24)
    2015-03-22  18:24
  9. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2015. március 29. 20:41131.

    Ezt nagyon szépen leírtad.Tényleg.Köszi.


     

    előzmény:
    Bibige (130)
    2015-03-29  20:31
  10. 2015. március 29. 20:31130.

    Volt egyszer egy "Balázs show", amelyben idős emberek üzentek gyermekeiknek, akiket hónapok vagy évek óta nem láttak. Egy elfekvő intézet lakói voltak a műsor alanyai. A legmeghatóbb üzenet azé a bácsié volt, aki már nem tudott beszélni, és a nővérke olvasta fel az üzenetét. 


     


    Ezek után fogta magát Balázs, és felkereste az üzenők gyermekeit. Megkérdezte, mi az oka, hogy ennyire elhanyagolják azt a személyt, aki felnevelte őket. A válaszok szinte rímeltek egymásra: Mikor kicsik voltunk, az apánk állandóan kötekedett belénk, és gyakran meg is vert. Féltünk tőle. Többen említették, hogy az édesanyjukat is mocskolta (az apjuk) és meg is verte. Egyik férfi sihederkorában megpróbálta megregulázni az anyját ütlegelő apját, de rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és még őt is jól megverte az apja. 


     


    Most már persze, az elfekvőben vagy a Hospice-ban élő időseknek fáj, hogy nem keresik őket a gyermekeik (vagy csak minden szent ünnepben), de elgondolkozhatnának azon, hogy más idősek hogy bántak a gyermekeikkel, hogy azok egyetlen napig sem bírják ki, hogy ne láthassák a szülőjüket, vagy legalább odatelefonálnak, ha néha egy-egy nap nem mennek.


     


    Kedves Topikindító! Csak nehogy édesapád is erre a sorsra jusson! 


     


     


    Az anyukád őt védő magatartásáról: valószínűleg kis faluban laktak (vagy onnan származtak), ahol a férfi szava szent volt, azt megkérdőjelezni senkinek sem lehetett. Egyébként egy lelki kiégést is látok abban, ha egy nőt már nem érint meg, ha a férje ütlegeli a gyermekeit, és szüntelenül alázza, önértékelésüket aláássa.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_925109 (1)
    2015-03-22  14:31
  11. 2015. március 27. 17:01129.

    Mit lehet tenni? Csak azok mondanak ilyesmiket a szüleikről, akik nyitott szemmel, elmével szemlélik a dolgokat. Nem habos torta a szülő-gyerek kapcsolat, hiába próbálják meg szépítgetni, a tények tények maradnak. Csak az önmaguknak hazudozók nem látják a dolgokat a maguk valójában.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_383651 (128)
    2015-03-27  16:49
  12. Torolt_felhasznalo_383651
    Torolt_felhasznalo_383651
    2015. március 27. 16:49128.

    Ha ez igaz, ez borzasztó, hogy ilyeneket éltek meg.


    Hogy egyáltalán!!!!!!!Ilyeneket mondtok a szüleitekről!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    előzmény:
    Zsuzsimalac (127)
    2015-03-27  16:33
  13. 2015. március 27. 16:33127.

    Ehhez csak annyit fűzök hozzá, hogy 50 éves leszek, a mai napig nem ismer a tulajdon anyám. Azt hiszi, hogy a klónja vagyok, nem pedig a lánya.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (105)
    2015-03-25  15:31
  14. 2015. március 27. 11:14126.

    Nagyon koszonom, na vegre.


    Nagyon sok boldog elmenyem is van gyermekkorombol. Masreszt nem csupan a szuloi hazban eltem. Azonkivul rengeteg jo elmenyem van. A rosszakon meg mar reg tul vagyok. Persze te ezt is jobban tudod. Fantasztikus!!! Akiknek meg meg nem sikerult, azoknak vagy segitek vagy legalabb nem bantom oket, mert tudom, min mentek keresztul. Nekik maguknak kell keresztul menni a gyogyulas folyamatan es kinkeserves, amig teljesen megszabadulnak. De aki akar, az elobb utobb meggyogyul. Ebbol. Sajna, inkabb utobb, de megeri.


    Auf Wiederschauen. Bye. See you.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (125)
    2015-03-26  22:25
  15. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2015. március 26. 22:25125.

    Igazad van. Mindenben. Szia.

    előzmény:
    Sissi52 (124)
    2015-03-26  22:17
  16. 2015. március 26. 22:17124.

    Duhodt vagy te. Azt se tudod, mirol beszelsz, es csak frocsogsz, igen te frocsogsz. Tudom ,hogy macskaval egy kovet fujsz, neki sincs goze ahhoz, amihez hozzaszol, ahogy neked se. Ki sajnalja sajat magat? En mar regestelen reg til vagyok mindenen, te meg meg elotte. Soha eszembe sem jut. Azt viszont tovabbra sem engedem, hogy a foldonfekvot rugdossatok ti frocsogok.  Na mehetsz, nem hivtalak. Ha nem irok, ne valaszolj.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (123)
    2015-03-26  11:36
  17. Torolt_felhasznalo_569017
    Torolt_felhasznalo_569017
    2015. március 26. 11:36123.

    Az a helyzet, hogy engem ez a dühödt, beteg szóáradat végtelenül taszít. Ugyanaz a véleményem, ami Macseké. Ha igazán magadba nézel, a dühöd a gyerekkori sérelmeidről szól. Számomra ez értelmezhetetlen és nagyon-nagyon ellenszenves. Csapkodsz magad körül, sziszegsz, haragszol mindenre és mindenkire aki nem a te és a ti önsajnáló álláspontját képviseli. Én ebben már nem szeretnék részt venni.

    előzmény:
    Sissi52 (116)
    2015-03-25  23:13
  18. 2015. március 25. 23:46122.

    Hisztis talan te vagy, meg milyen lelketlen a masok problemaja irant.


    valaki mondja, apam utott vert, anyam meg nem allt mellem. Erre te: ne hisztizzel.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (111)
    2015-03-25  16:34
  19. 2015. március 25. 23:42121.

    Ja, en is mentem, mar legkozelebb is. Akkor anyam kedvesen fogadott, mert jo kedve volt. Amint az abra mutatja, a gyermeknek nem kell semmit sem csinalnia, mert nem tole fugg, hogyan bannak vele. A gyermek mindig kiszolgaltatott.

    előzmény:
    pipacs41 (109)
    2015-03-25  15:55
  20. 2015. március 25. 23:38120.

    Minel tovabb ragozod, annal inkabb fenyevekre kerulsz attol, hogy egyaltalan felfognad, tulajdonkeppen mirol is van szo.


    O,nem fog magara maradni. Az anyjaval mindig is ez volt az abra, a ferjevel meg jol megvannak. Ne almodozz es ne koltogess.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (108)
    2015-03-25  15:51
  21. 2015. március 25. 23:32119.

    Masik oldal. Nincs. A szulo a felelos a gyermekeert. Ugyan vajon hogy kerult abba a gyerekbe annyi gyulolet a szuloje fele? Ugy szuletett biztosan. Az, ha ilyen lett, a szulo hibaja. Szulo-gyermek nem egyenlosegi viszony. A szulo a felelos a gyermekert. Forditva nem mukodik.


    Neked hisztis regalas mert ugy akarod latni.


    Nos, ha az altalad emlitett gyerekben gyulolet halmozodott fel az anyjaval szemben, biztos sokat szivott az anyja miatt. Ahogy itt is a TI.


    Nem tudjuk, a TI depresszios-e, az viszont biztos , hogy lelkiserult. Neked ez nem eleg? Mi kell?


    Tehat szerinted van egy szuletett gonosz gyerek, akibol gonosz felnott lett es meg az enelcere is bejon aztatni a jo szuleit. Egek!!! Nagy muvsz vagy, feje tetejere allitottad a hazat. Szoval o nem is annyira aszulei aldozta hanem szgenyek az o aldozatai. mondjal meg par ilyen marha peldat, hadd nevessek tovabb.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (105)
    2015-03-25  15:31
  22. 2015. március 25. 23:22118.

    Kb ennyi.

    előzmény:
    Sushi (104)
    2015-03-25  15:05
  23. 2015. március 25. 23:20117.

    Nekem akarsz mondani valamit, mondjad nekem. En is csipobol vagnam ki a nekem durvan beszolot a beszolasaval egyutt. Nem kell, megha oszerinte "jot akar" sem. Menjen.


    A turkalasoddal meg menjel mar. Ki turkal. Engem olvass vissza, ha nekem uzensz. En adtam neki hasznalhato megoldast es nem kuldtem pszichomokushoz. Anelkul is meg lehet oldani. Csernus egy ido utan mar mindenutt ugyanazt mondja. Ha elmegy hozza es hazakuld, oldd meg a problemadat, jol ki vagy segitve. Gondolom, nem ingyen.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_483234 (102)
    2015-03-25  14:13
  24. 2015. március 25. 23:13116.

    Teneked mas, az o helyzetet csak rontjak a szemetkedo megjegyzesek. Abban kellene vele egyeterteni, hogy ne szoljon egy darabig az anyjahoz. En sem ertettem vele egyet, attol meg nem kell ot a foldbe dongolni, ha egyaltalan erted, mirol beszelek.


    Te meg a szemelyes nem erintettseged miatt egyaltalan nem latod, o mirol beszel vagy akar en. Ahogy te el nem tudod kepzelni, milyen egy igy mondom luke csaladban felnoni, nekem meg nekunk halvany lila gozunk nincs, milyen lehet egy normalisban. Nincs belole tapasztalatunk, ahogy neked se. Orulj neki.


    Tudod kinek kell a te sajnalatod. Teged is lehet sajnalni, hogy keptelen vagy felfogni, hogy masnak baja is lehet, ha meg neked eddig nem volt.  


    Hogy jot akarsz. Ted ugy, hogy el is higgyek neked.


     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_569017 (103)
    2015-03-25  14:42

Címlap

top