Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Könyvmoly gyerekek!!!

tünde78
Létrehozva: 2014. november 5. 21:50

Kedves Könyvmolyok!


Szeretném megkérdezni, hogy 6-7 éves már olvasni tudó elsős kislánynak milyen könyvet adnátok a kezébe, hogy igazán megszeresse az olvasást? Tudom, szinte még korai dolog, mert még nem tudhat olyan gyorsan olvasni, de valójában már szépen olvas szótagolva. A probléma inkább az, hogy nem tudom mi az a könyv, amit lelkesedéssel olvasna, még ha kicsit nehéz is még hosszan olvasnia. A korosztályával is kicsit gondban vagyok, hogy Ő most mibe nő bele már és mi az amiből kinőtt?


Kicsit nagyobb korában (10-11 évesen)már jobban tudnék neki jó könyveket ajánlani akár a régi Pöttyös könyvek közül is.


Az OlvasóLeó stb. sorozatot, ami érdekelte már nagyjából elolvasgatta, annak a mennyisége láttam nem okozott gondot, a kicsit hosszabb könyvek látom még kicsit megijesztik, de nem biztos, hogy egy vicces vagy érdekeset ne olvasna tovább.


Szóval milyen könyvet tudnátok ajánlani így karácsony előtt egy már egész jól olvasni tudó elsős kislánynak?


Van egy kisfiam is, aki 9 éves és igazi könyvmoly. Elsős kora  után nekilendült a könyveknek, azóta napi szinten olvas. Neki is tudnátok ajánlani jó könyveket?


Nála az lesz a gond, hogy gyakorlatilag minden mostanában megjelent jó könyvet kiolvasott, nála ezért vagyok kicsit meglőve.. Már túl van Rumini sorozaton, a Ropi naplókon, Harry Potter sorozaton stb. Tudnátok neki még olyan könyvet ajánlani, ami tetszett nektek ennyi idősen, vagy a gyereketeknek? 


Neki sincs ötletem karácsonyra, pedig neki is szívesen vennék valami jó kis olvasnivalót a szünetre!


Köszönöm előre is a válaszokat!


 


 


 


 

  1. Torolt_felhasznalo_176902
    Torolt_felhasznalo_176902
    2015. július 29. 06:3620.

    Ne felejtsed el azt is hozzatenni, hogy Waldorfosak a gyerekeid . 14 even feluli szexualisan erett tiniknek a mama olvassa a mama altal kivalasztott antropozofia altal diktalt antropozof -regenyt ...
    Waldorfeknal 7 eves korig tilos szellemileg fejleszteni egy gyereket, mert, a teste es lelke meg nincsenek harmoniaban.... hmmm


     

    előzmény:
    Caithleen (16)
    2014-11-08  16:07
  2. 2014. november 8. 19:1318.

    Visszaolvasva valoban nem voltam egyertelmu, mert en abszolute arra gondoltam, hogy sulis korban is tok jo az egyutt-olvasas. Meg se fordult a fejemben, hogy mashogy is lehet erteni. Pedig igen, amint az abra mutatja.


    Ugyanakkor azt is hadd mondjam el, hogy ez a fajta meseolvasasi tudatossag (amit egyebkent Mo-on erosen erzek a szuloknel, ahogy pl. neked is total termeszetes resze volt az eletnek picikkel is), egyaltalan nem annyira magatol ertetodo itt, Angliaban. Kb. a csaladok 1/3-aban divik ez a szokas. Sulis kortol pedig szinte sehol. 


    Hasonloan hozzad en is elore tartottam attol az idoszaktol, amikor mar nem fogunk egyutt olvasni, mert nem lesz ra igenye a fiamnak. Ehhez kepest me'g iden is zajlik a dolog (13 eves mult), pl. a nyaron Fenimore Cooper Nagy Indiankonyvet olvastuk magyarul, illetve most Edgar Allen Poe novellakat. Ugy erzem, me'g mindketten sokat kapunk ezekbol az esti szeanszokbol. Bar mar nem mindennapos (sajnos).


    Mivel en irodalom es nyelveszet szakos (is) vagyok, nyilvan mindig minosegi irodalmat/klasszikusokat valogatok a gyereknek, szakmai artalom. De sohase kenyszeritenem, hogy magatol olvasni mit valasszon. Pl Agatha Christie-t imadja:-) De a korosztalyara iranyulo silany tini-irodalomrol megvan a maga nagyon is karakan es frappans velemenye. Egyebkent total igaza van.


    A fiam 4 evesen kerult ki Angliaba, akkor zero angollal. Azota teljesen egyenranguan hasznalja a ket nyelvet, nyilvan angol iskolaba jar. Magyarul en tanitottam irni-olvasni ill. probalom megismertetni a magyar irodalom legjobbjaival. Akcentusa nincsen egyik nyelvbol sem, Angliaban itt szuletettnek gondoljak, otthon meg otthon elonek.


    Mostanra a nemet is egesz jol fejlott, elsos kora ota tanulja, 2 hete erkezett vissza egy 6 hetes nyelvi cseregyakorlatrol Stuttgart mellol:-) Ott jart isibe es egy ottani nemet csaladnal lakott. Most pedig az o fiuk van itt nalunk. Nyelvtanarkent abszolut ajanlom a nyelvtanulasnak ezt a formajat mindenkinek! Fantasztikus hallani, ahogy a gyerek folyekonyan kommunikal a kis nemet pajtassal, illetve a szuleivel, ha Skype-olunk veluk:-) Persze a nemetje azert meg nem kozeliti a magyart v az angolt, de nagyon jol hasznalja.


     

    előzmény:
    tünde78 (17)
    2014-11-08  18:30
  3. 2014. november 8. 18:3017.

    Szia Caithleen!


     


    Akkor én meg elnézést kérek, ha kissé sértődöttnek tűntem!


    Lehet az is voltam, de csak azért, mert mindkét gyerekemnek nagyon mini  korában kezdtem el olvasni. Szerintem minden szakasz megvolt eddig, ami talán fontos, hogy szeressék a meséket. Másféléves koruk kezdődött a Boribon korszak, Vidám mesék stb volt persze Anna Peti is, meg diafilmezés, később 4-5-6 évesen a hosszabb összefüggő mesék. Sőt még arra is figyeltünk, hogy a 2,5 éves korkülönbséget áthidaljuk, mikor a fiam a nagyobbaknak szóló mesét szerette már, akkor külön olvastunk nekik esti mesét. (Már persze, ha nem egyedül fektettem.) De azt is imádom ha kettőnek együtt olvashatok, de ehhez olyan mese kell persze!


    Azt hiszem én fogok sírni a legjobban, ha már nem kell esti mese!


    Persze vicces, hogy magukban is olvasnak olykor.


    Talán azért is indítottam a topikot, mert annyi jót elolvastam már, hogy kezdtem ötlettelen lenni... 


    Egyébként én azt gondolom, hogy néha nem baj, ha nem igazi irodalmat olvasunk, mert úgy alakul ki az ízlés, úgyis néha vitatott, hogy mi az. 


    Könnyedebbet néha én  is olvasok, de érdekes módon az igazán jó regények maradnak meg bennem. Na és persze, ha angolul olvasok az könnyed női regény, de akkor úgyse az a fontos, hogy elmélyüljek, hanem azzal nyelvet tanulok.


    A kétnyelvű dolog nagyon érdekel! Melyik két nyelvet beszéli a fiad? Ilyenkor mindegyik ugyanúgy jól megy neki, ugyanolyan választékos mindegyik nyelven?


     

    előzmény:
    Caithleen (16)
    2014-11-08  16:07
  4. 2014. november 8. 16:0716.

    Szerintem felreertettel, biztos az en hibam.


    En is parhuzamosan gondoltam a kettot. Csak azert hangsulyoztam a felolvasast, mert pedagoguskent azt tapasztaltam (sajnos), hogy a szuloi felolvasas abba szokott maradni, amikortol a gyerek iskolaba kerul. A szulok sokszor ugy gondoljak, hogy abszolut nem segitik a gyerek olvasasanak fejlodeset, ha tovabbra is olvasnak nekik. Ennek pont az ellenkezoje igaz. 


    Szoval igen, meg egyszer: motivaciokent gondoltam a szinvonalasabb regenyeket, nem az onallo olvasas helyettesitesekent.


    Az en fiam magyarul pl kepregenyeken tanult meg igazan ertoen olvasni, megpedig a Tintin sorozaton, mind a 24 kotetet tobbszor olvasta. Nagyon halas vagyok Herge-nek azota is:-) 


     

    előzmény:
    tünde78 (14)
    2014-11-07  22:01
  5. 2014. november 7. 23:2715.

    Erich Kastner könyvek, a kicsinek Emberke, Emberke meg a kislány, nagyobbnak Emil, Május 35....


    Nekem nagyon kedves emlékeim, egy Kastner könyv volt az első elolvasott, a rákövetkező 12 évben ha 2000 könyvet nem olvastam, akkor egyet sem :)


     


    Harisnyás Pippi, Astrid Lindgren könyvek


    Arthur Ransome Fecskék és Fruskák sorozata. Eszméletlen jó, még ma is időnként olvasom.


    Nagyobbnak már mehet Verne és Karl May könyvek, ha szereti az ilyen témákat.


    Delfin sorozatból is vannak jók. Irodalmi értékük helyenként megkérdőjelezhető, de ez egy 9 éves gyereket általában vajmi kevéssé zavar :)

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50
  6. 2014. november 7. 22:0114.

    Ezt most komolyan írtad, hogy az olvasás megszerettetéséhez szükséges a felolvasás? Hogy mik vannak? Jó hogy mondod...


    Szerintem a kettő párhuzamban is futhat, azaz felolvashatsz neki komolyabb, hosszabb könyveket, amiket nem szeretne még maga elolvasni. De nagyon jó, ha saját maga is gyakorolja az olvasást, mert attól tanul meg jól olvasni. Nekem azt is fura hallani, mikor harmadik és negyedikes gyerekekre mondják, vagy felsősre, hogy egy darab könyvet nem olvasott el magától.. 


     


    Szerintem a Geronimo és társai viccesek, lehetnek azok is olvasmányok, de azért biztos vagyok benne, hogy pl. a Rumini jobban leköti. Azt kevésbé képes félbehagyni, ha kérem.


    Ma már furcsa nekem is, de férjem gyerekkorában imádott képregényt olvasni, és most mégse látom ponyvát olvasni... 


    Ennek ellenére én akkor olvastam képregényt, amikor kb annyi idős voltam, mint a fiad.. és hamar ráuntam.


    Abban biztos vagyok, hogy ha igényesebb könyveket mutatunk nekik azzal változik az ízlésük is, de nem hiszem, hogy olyan nagy kárt okoz... és az se ha azon tanul meg olvasni.


     


    A topic elején ahhoz kértem segítséget, és kaptam is, hogy olyan könyvet ajánljanak ami segít átlendíteni azon a korszakon, amikor nehezebben kezdene el olvasni, egy átlagos hosszúságú gyerekkönyvet, ami neki szól, nem egy hosszabb regényt.


    Bartos Erikát műveit kifejezetten nem szeretem, de pl. erre a kis olvasgatásra szerintem megfelel.


     


     

    előzmény:
    Caithleen (13)
    2014-11-07  20:41
  7. 2014. november 7. 20:4113.

    Az olvasas megszerettetesehez az is nagyon jo, ha mi olvasunk a gyereknek, legalabbis nalunk jol bevalt. Es jo lehet annak a szakasznak az athidalasara, amikor maga az olvasaskeszseg meg nem olyan fejlett, mint az irodalmi fogekonysag. Ezt ugy ertem, hogy lehet, hogy a gyerko meg csak lassan es szotagolva olvasgat maganak, ugyanakkor egesz komoly konyvekre is kesz van mar befogadas szempontjabol.


    Nalunk ezert mindig voltak olyan regenyek esti felolvasasra, amit a fiam meg egyedul tuti nem elvezett volna, de maga az irodalmi elmeny (felolvasas reven) igen sokat adott neki.


    O egyebkent ketnyelvu, es ugy csinaltuk, hogy felvaltva olvastunk angol v magyar meset, kesobb regenyt, stb. Pont 6-7 eves lehetett, amikor a Little House sorozattal megismerkedtunk, nem tudom, van-e magyarul is (filmen igen: A farm, ahol elunk), mert az csudara tetszett a fiamnak.


    Erdekes, de a Geronimo es hasonlo konyvek egyaltalan nem. Nagyon feluletesnek talalta oket, es hiaba boldogult volna vele olvasasilag, nem kotottek le.


    Ma mar 13 eves, nagyon jo a szokincse es a fogalmazaskeszsege mindket nyelven. 

    előzmény:
    tünde78 (12)
    2014-11-07  20:10
  8. 2014. november 7. 20:1012.

    Köszönöm az eddigi válaszokat.


    Az én boldog életemnek a nyomába eredek, az biztos, a címe is olyan aranyos. Erre nem biztos, hogy rátaláltam volna.


    A Bori sorozatot távolról más ismertem, olyat van kitől kérnem kölcsön. Az jó ötlet. 


    A Nemere könyvre rákerestem az is igazán izgalmasnak tűnt, sőt az olyan lányos fiús, nem is tudtam, hogy film is készült belőle, meg hát, hogy ilyen sokoldalú a Nemere, nem csak scifiket írt???


    A legkiváncsibb pedig Benedek véleményére vagyok!!


    Ő vajon mit tart jó könyvnek??? 


    Akkor én is ajánlok nektek! Kortól nemtől függetlenül nagyon aranyos könyv: Friderike Wilhelmi Miért sós a tenger? és a Miért jön vissza a bumeráng? c. könyve. 


    Csupa ilyen izgi kérdést feszeget a könyv, de nagyon aranyos!


    Fiam, sokszor előveszi és nagyon szereti!


     


     

    előzmény:
    Bbohar (8)
    2014-11-06  22:11
  9. 2014. november 7. 16:0311.

    Még a Csoda és kósza jutott az eszembe.

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50
  10. 2014. november 7. 15:5510.

    Én is ezeket tudnám ajánlani,Bori , Tüköry Léda, Pöttyös Panni, Már tudok olvasni Egy kutya naplója,


     


    Az én boldog életem c. már a szekrényben Karácsonyra:)


    Szintén egy elsős már picit olvasni tudó kislány fogja kapni:)

    előzmény:
    Bbohar (8)
    2014-11-06  22:11
  11. 2014. november 7. 09:099.

    Szia!


    Nekem is ennyi idős a lánykám, elsős, de - azon kívül, hogy egyre ügyesebben böngészgeti a feliratokat - még nem olvas. Tehát könyvet saját olvasásra nem tudnék még a kezébe adni. Amit viszont szeretett, amikor olvastuk, az a Mary Poppins-sorozat, illetve Vackor történetei is. De Pöttyös Pannit is nagyon szereti és ráadásul azok szép nagy betűkkel is íródtak.


    A nagyfiúnak tudnám ajánlani Nemere Istvántól a Fantasztikus nagynéni sorozatot - talán 4 részes. Vagy, ha már olvasta Harry Pottert, akkor Böszörményi Gyulától a Gergő sorozatot is szívesen olvasná talán.

  12. 2014. november 6. 22:118.

    A kislánynak ajánlom a


    Az én boldog életem c. könyvet:


     


    http://www.libri.hu/konyv/rose_lagercrantz.az-en-boldog-e letem.html


    Barátnőm, Bori sorozatot, 


    http://www.libri.hu/talalati_lista/?book_target_id=6&text=Bar%E1tn%F5m+Bori


     


    Ajánlom a Klementin könyveket:


    http://www.libri.hu/talalati_lista/?text=klementin


     


    Tüköry Léda könyveket:


    http://www.libri.hu/talalati_lista/?text=t%FCk%F6ry


    Durrbele Dorkákat is olvasott.


    Egy 10 éves nagyon könyvfaló és egy 8 éves nagyon könyvmoly kislánynak és egy 6 lelkes éves olvasó kisfiú anyukája vagyok. Fordulj hozzám bizalommal :) Priviben is nagyon szívesen :) Egyébként nekem is ugyanez volt a problémám, amikor elkezdett olvasni és mindent falt, ami a kezébe került válogatás nélkül.


    A kisfiad számára, kikérdezem majd Benedekemet, hogy mit ajánlana. De nagy delfin könyv rajongó.

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50
  13. 2014. november 6. 20:537.

    Köszönöm a válaszokat!


     


    A könyvmolyképző sorozat könyveit meglesem majd.


    Janikovszkyt tavaly rengeteget olvastam fel nekik, az nagyon tetszett, csak az nálunk esti mese számba ment még az is kell.


    Futrinka utcával is megpróbálkozunk majd még, vagy más bálint Ágnes könyvvel a Tündér a vonaton nagy kedvence a lányomnak.


    Persze én is nagyon örülök, hogy Ők is könyvkukacok, volt honnan örökölni.


    Ma este nagy meglepetésemre mindegyikük magának olvasott az ágyikóban, a fiam egy régebbi Geronimot, a lánykám Bartos Erika Zakatolóját. (nála hallani, hogy még nem magában olvas, hanem halkan formálja a szavakat...) Így ez egy klassz kis esti mese volt, mert közben én is azt olvastam, amit csak akartam. 


     


     


     

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50
  14. 2014. november 6. 08:266.

    Szia!


    Janikovszky Éva könyvek.


    (Az én fiam mostanában "könyvmolyosodik", nagyon örülök neki )

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50
  15. 2014. november 6. 08:125.

    Temészetsen csak 14 éves, nem 114.

    előzmény:
    Zsifikati (4)
    2014-11-06  08:11
  16. 2014. november 6. 08:114.

    Elsős kislánynak esetleg a Futrinka utca, hátha nálatok esetleg bejön. Az én nagylányomnak az nem ment annyira, viszint 10-11 évesen már Wilbur Smith-t olvasott. )-10 évesen nagyon ment neki a Mary Poppins sorozat és a Tarzan-könyvek (az eredeti, nem a képes, mesés átdolgozások). Utóbbit a kisfiúnak is javaslom.


    Lányom most 114 éves, több 100 könyvön van már túl, mostanra mindenevő lett: Rejtőtől Agatha Christie-n át a szépirodalom klasszikusaiig bármit felfal. :-)


    Szerencsés vagy, hogy ilyenek a gyerekeid. Nekem csak a középső lett extrém könyvmoly.


     


     

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50
  17. 2014. november 5. 22:043.

    Nekem anno itt ajánlották az Éljen a család sorozatot. Karácsonyra kapta az első részét, élvezettel olvasta, és csalódott volt, mikor a sorozat végére ért, hogy nincs több rész.

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50
  18. 2014. november 5. 22:032.

    Lánynak Egy zizi naplója. Fiúnak Egy ropi naplója,  vagy a profi noki kalandjai. Mindkettőnek Thomas Brezina könyvei. Gondolom, geronimo és tea stilton könyveket ismeritek.  Most ujra kiadják a már tudok olvasni sorozat, abban is vannak rövidebbek, meg sokféle témájú. 

    előzmény:
    tünde78 (1)
    2014-11-05  21:50

Címlap

top