Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hordozó/kenguru - melyik?

tallsinki
Létrehozva: 2014. október 27. 20:03

Kedves Fórumtársak!


Kisbabánk januárban fog megszületni, és természetesen már belevetettem magam a babás könyvek és honlapok özönébe, nem is beszélve a baráti tanácsokról... (első gyerek :-)


Millió kérdés merült fel bennem, néhányra már megtaláltam a -- remélhetőleg jó -- választ, de most szélesebb körű tapasztalatra, véleményre lennék kíváncsi a hordozókendők/kenguru témakörben.


A szempontjaim:


- téli babáról lévén szó (ráadásul nem Magyarországon élek, hanem fent Északon), az első hetekben valószínűleg nem nagyon fogunk sokat mászkálni, akkor is inkább babakocsiban, de egyszer-kétszer előfordulhat, hogy csatos hordozóra/kengurura lesz szükség


- kb. 3 hónapos korában repülni fogunk, a légitársaságnál és a reptéren nem adnak semmilyen "segédeszközt", így valószínűleg magamon kell őt vinnem az út során


- adott esetben tudunk autózni, a tömegközlekedés sem a BKV-hoz hasonló (nincs tömeg, a buszok alacsony padlósak stb.), tehát könnyebben megoldható a babakocsizás, mint otthon


- a klasszikus hordozókendőtől kissé idegenkedem (a macerássága miatt), bár valamilyen egyszerűbb megoldást nem zárnék ki, mondjuk otthoni használatra


- a hordozásra leginkább pl. boltban, rendezvényen lenne szükség, tehát nem napi szinten


 


Az alábbiakra szűkítettem le a listámat:


Liliputi csatos hordozó
 
Manduca
 
Stokke MyCarrier
 
Bondolino

 


Azok észrevételeit, javaslatait kérném elsősorban, akik a fentiek közül valamelyiket használják. Bevált-e, jó és rossz tulajdonságok, könnyű kezelhetőség stb. érdekel.


Előre is nagyon köszönöm.

  1. 2014. november 3. 20:2910.

    December végén szülök, most vettem egy Liliputi rugalmas kendőt az első három hónapra, ezt otthon szeretném használni, későbbre meg egy Liliputi csatos hordozót- én tömegközlekedésre használtam elsősorban, mert itt magas buszok járnak. Babakocsink is lesz, a könyékbeli sétákra.

    előzmény:
    tallsinki (1)
    2014-10-27  20:03
  2. 2014. november 3. 15:449.

    Kerubia, neked is köszönöm a tanácsokat.


    Én is bújós vagyok, alig várom, hogy ölelgessem a babánkat... csak nem akarom túlzásba vinni :-)

    előzmény:
    kerubia (8)
    2014-10-31  22:44
  3. 2014. október 31. 22:448.

    Szia!


    Én ha most kezdeném, a kezdeti időkre rugalmas kendőt szereznék be. Ennek az a nagy előnye a nem rugalmassal szemben, hogy egyszer megkötöd, és utána bármikor fel tudod venni újra. Persze ha neked bejön az állandó kötözgetés, akkor rugalmatlant is vehetsz, de nekem pl. az nem volt jó.


    A kicsi 3-4 hónapos korától pedig valamilyen csatos hordozót érdemes. A Liliputi jó, a Manduca szinte ugyanolyan, de jóval drágább, nem biztos, hogy ennyivel többet tud.


    A csatosokat egyszerű magadra tenni, mert csak csatolni kell. A Bondolinot akkor válaszd, ha szeretnél kötözgetni is. Mert annak ugye a vállpántjait mindig kötözni kell, nincsenek rajta csatok. 


    Ha a te babucid is olyan lesz, mint az enyém, hogy nem szereti, ha leteszik, akkor nagyon jó lesz, ha már a kezdeti időkben is magadra tudod őt tenni otthon, akkor nyugodtan tudsz tevékenykedni.


     


    Attól pedig ne félj, hogy túl anyás lesz. A piciknek szüksége van a testközelségre, hiszen 9 hónapig állandóan veled volt. És annyira jó érzés, amikor rajtad alszik, majd meglátod :-) . És olyan gyorsan eltelik ez az idő. Fél éves kora után elindul felfedezni a világot, és onnantól egyre kevesebbet lesz majd rajtad.


    További szép babavárást!

    előzmény:
    tallsinki (1)
    2014-10-27  20:03
  4. 2014. október 30. 12:187.

    Köszi a választ.


    Nem könnyű dönteni a különböző elvek, megoldások, eszközök között... Néhány téren már nagyjából átgondoltam, én mit szeretnék, aztán lehet, hogy a leányzó mindent felülír :-) Nyilván minden anyuka a lehető legtöbbet, legjobbat szeretné a babájának nyújtani, csak hát kettőn áll a vásár :-)


    A kendő tetszik (a színösszeállítások is gyönyörűek, bár ez nyilván másodlagos szempont). Épp holnap utazunk haza, körülnézek a helyi B. üzletben, hátha ki lehet próbálni.

    előzmény:
    Babyface83 (6)
    2014-10-28  19:30
  5. 2014. október 28. 19:306.

    "Az állandó hordozás nem teszi túl "anyássá" a babát?"


    Ellenkezőleg. Ha egy baba igényli a sok testközelséget, hordozást, akkor ha kielégítik ezt az igényét, később könnyebb lesz neki az anyáról való "leválás", akkor, amikor eljön az ideje. Ha egy ilyen bújós, "ölbebabát" arra trenírozunk, hogy szokjon le erről a természetes igényéről, akkor pont az ilyen gyerekek lesznek később túlzottan anyás, szorongó gyerekek, mert nem tudott bennük kialakulni a bizalom és a biztonságérzet. Ezt nem én mondom, hanem szakemberek :)


    Persze a sok testközelséget, összebújást nem csak hordozóeszközzel lehet megvalósítani, de nagyon hasznos lehet ilyenkor, megkönnyíti az anyuka dolgát.


    Nem mindegyik baba igényli a hordozást, van, amelyik el sem viseli. És van, amelyik a babakocsit nem viseli el (az enyém ilyen volt), mert túlzottan elszaparálva érzi magát a kocsiban. Szóval sajnos ez (is) lutri ilyenkor, nem tudhatod előre, hogy a tied melyik csoportba tartozik majd.


    Mi Amazonas hordozókendőt használtunk, ez egy sima, nem rugalmas szövött kendő, nagyon jól bevált. Csak azt sajnálom, hogy nem előbb vettük meg, jól jött volna az első hónapokban, amikor szinte össze voltunk nőve, de akkor még csak kengurunk volt, az meg ugye nem otthoni használatra való. Ilyen kendőnk volt.

    előzmény:
    tallsinki (5)
    2014-10-28  17:21
  6. 2014. október 28. 17:215.

    Köszönöm szépen a válaszokat. 


     


    A felsoroltak közül csak a Stokke a hagyományos kenguru, ennek viszont van szélesített ülőlapja, épp azért, hogy a baba lába ne lógjon, hanem széjjel álljon. Bár rendesen megkérik az árát...


    A többi félúton van a kendő és a kenguru között. Először a Liliputi tetszett meg, sokan dicsérik, aztán később a Manducáról is jókat hallottam, olvastam. A www.hordozo.hu tesztje alapján viszont a Bondolino jött ki, mint az én elvárásaimnak leginkább megfelelő cucc. Tényleg nehéz a döntés, nyilván mindenkinek más válik be, ezért próbálom az előnyöket/hátrányokat, "tetszik/nem tetszik" dolgokat felmérni és a saját elvárásaimnak megfeleltetni, aztán úgyis a gyakorlatban dől el, hogy nálunk melyik lesz a jó.


    Jelenleg úgy gondolom, hogy alapvetően a babakocsival mozognánk, pláne az első, feltehetően hidegebb hetekben, hónapokban. És vinném magammal a hordozót/kengurut is, hogy pl. egy boltban, rendezvényen át tudjam abba tenni a babát. Tehát nagy hidegben az utcán nem venném magamra, mert sem kabát alatt, sem kabát felett nem jó megoldás (külön hordozókabátot pedig nem vennék emiatt). Tavasz végén, nyáron -- ha beválik a kendő/hordozó -- már gyakrabban használnánk. Ha nyugis baba lesz, szeretnék minél többet kimozdulni, sétálni, programokra járni stb.


    Persze a tervek és az elvek az első gyerek előtt mindig megvannak, aztán az élet felülírja :-)


    Az állandó hordozás nem teszi túl "anyássá" a babát? Egyrészt tetszik, hogy ha ébren van, otthon együtt tudunk mozogni (ez nyilván nekem is megkönnyítene majd néhány tevékenységet), másrészt talán jobb, ha külön is "el tudja magát foglalni".


    Babyface83, te milyen kendőt használsz?

  7. 2014. október 28. 09:194.

    Azért nehéz kérdés, mert bárhány szakembert kérdezel (nem átlag anyukákat, az ő véleményük általában a kelleténél elfogultabb), biztos, mind mást mond...

    előzmény:
    tallsinki (1)
    2014-10-27  20:03
  8. 2014. október 28. 09:123.

    Szia!


    Nekünk liliputi csatos van. Kb 3 hónapos korától használjuk újszülött szűkítővel.  Nekünk nagyon bevált, bár én is csak alkalmanként használom, heti egyszer-kétszer. Fiam nagyon szereti, jókat alszik benne, de pl a metrón meg ezerrel nézelődik:) Amióta nem kell az újszülött szűkítő, tényleg nagyon egyszerű használni, másodpercek alatt magamra kötöm. A fiam már 9 kg körül van, de egyáltalán nem érzem nehéznek, nagyon jó a súlyelosztás:)

    előzmény:
    tallsinki (1)
    2014-10-27  20:03
  9. 2014. október 28. 00:252.

    Ha a kenguru mellett döntesz, akkor nagyon figyelj, hogy a lábközötti része széles legyen, a baba combjai ne lefele lógjanak, mert az a csípőfejlődésre nincs jó hatással, ahogyan a kifele fordított hordozás sem.


    A kendőtől én is sokáig idegenkedtem pont azért, amit te is mondtál, nagyon macerásnak tartottam. Aztán mégis kipróbáltam, és nagyon pozitívan csalódtam, sokkal kényelmesebb volt nekem is és a babának is, mint az addig használt kenguru, és egyáltalán nem volt bonyolult a használata. Nem voltam tanfolyamon, a youtube-on kerestem rá ilyen oktató videókra, és az alapján én is meg a férjem is egy pár perc alatt elsajátítottuk az alapkötéseket. Persze vannak olyan megkötési módok, amik már tényleg bonyolultabbak és nem árt, ha egy hozzáértő megmutatja, de mi például nagyon jól elvoltunk az alap-kötésekkel.


    Ha hidegben akarod hordozni, akkor nem árt beszerezni egy hordozókabátot, mert ha sok réteg ruha van a babán és rajtad is, az elég kényelmetlen lehet mindkettőtöknek.

    előzmény:
    tallsinki (1)
    2014-10-27  20:03

Címlap

top