Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Dackorszak helyes kezelése

Torolt_felhasznalo_302972
Torolt_felhasznalo_302972
Létrehozva: 2014. augusztus 13. 11:40
Helló Nők!
Nos, van ez a csoda.Aki épp benne van vagy már túlesett ezen, az írjon okosakat!
Mit javasoltok, hogy kell kezelni?
Türelem, türelem, türelem...gondolom ez az első.
Itt biztos megoszlanak a nevelési módszerek -szerintme még családon belül is- naszóval, szűkebb korlátokat kell ilynekor szabni vagy épp ellenkezőleg? Legyünk inkább engedékenyek, mondván, hogy szegény gyerek se tudja most mit akar.
Dacolással, feleseléssel, csapkodással mit kezdjünk? Bünti? Ölelés? Megbeszélés? Buksisimi?
  1. 2014. augusztus 15. 21:5011.
    Szia Harangocka!


    Leginkább az idö segit és a sok-sok türelem,szeretet és megértés és a leglényegesebb a következetesség A gyerkekek nagyon rafinalták és rendkivül érzékeny szenzorokkal vannak megáldva. Pontosan tudják,hogy hol az a bizonyos határ de mégiscsak probálkoznak azokat fesziteni amig lehet és ha észre veszik,hogy kaphatoak vagyunk, esetleg megingunk akkor bizony kihasználják.


    A bölcsek kövét még 5 gyerek után sem találtam meg és szerintem nem is fogom már csak ugy csinálom a dolgokat,hogy az nekünk megfeleljen.


    Minden korszaknak megvan a maga dackorszaka is. Azt kell irjam,hogy ami most nehéznek tünik az a következö dackorszaknál már vissza tekintve egy könnyü menet volt. 


    A legidösebb 19 mig a legfiatalabb 2 éves igy kaptam már izelitöt pár dackorszakból. 


    Büntinek csak akkor van értelme,ha legközelebb is bünti lesz ugyanazért és nem csak az egyik szülötöl hanem mindkettötöl. Bünti után a megbeszélés is lényeges,hogy megértse az ok és okozati összefüggéseket és ha megértette akkor elnézést is kérjen. De ez persze vica verza igaz. A szülönek is ugyanugy tudnia kell elnézést kérni a gyerektöl ha olyan dolgot tesz a szülö. 





    De ha van szülö aki megtalálta ebben a témában a bölcsek kövét, akkor szivesen venném én is a gondolatait ha nem baj Harangocka 
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (1)
    2014-08-13  11:40
  2. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. augusztus 15. 21:0610.
    Nálunk nagyon jól működött a bünti.Kb 2 éves kor előtt keztem a projektet és fél év alatt tökjól működött. Ma már csak annyit mondok "...vagy bemész a büntibe?" És máris jófiú lesz.




    eleinte eléültünk, hogy ne tudjon kimenni. Ez kb 2 hónapig tartott. Akkor napjában többször is alkalmztuk. Utána már csak odatettem és nem jött ki. 


    De után szigorúan, megbeszélés, ölelés, puszi.
    előzmény:
    Alinee2 (8)
    2014-08-15  16:43
  3. Torolt_felhasznalo_827100
    Torolt_felhasznalo_827100
    2014. augusztus 15. 17:009.
    Ehhez nem tudok hozzászólni, "sajnos" az a nagy helyzet, hogy felneveltem három gyereket és egyetlen egy hisztire került sor...a legkisebb csinálta meg azt, hogy lefeküdt a padlóra és kezével-lábával elkezdte verni azt. Leültem mellé, megvártam míg befejezi - cirka egy perc volt -, megkérdeztem "befejezted? igen, oké akkor mehetünk tovább" - ennyi volt az egész.
    De ismerősöktől hallottam ezt a büntihelyet és akik alkalmazták azt mondták, bevált. Leültették a gyereket, elmondták neki miért kell ott ülnie, ott kellett maradnia x ideig, aztán volt aki még ragozta tovább, lelkére beszélt a gyereknek, más ennyivel letudta - mire letelt az x idő, lehiggadt a gyerek is és a szülő is.
    Azt hiszem egyébként a "magyarázós" talán jobban beválik, hisz ha tudja a gyerek, miért kell azt csinálnia, amit és miért nem azt, amit elkezdett, jobban megmarad a fejében a dolog. Ha meg esetleg ismétlésre is kerül a sor, akkor még inkább.
    De mondom, érdemben nem tudok rá semmit, nem kellett ilyenhez folyamodnom.
    Persze voltak dackorszakok, de szerintem akkorra már kb. tudták mit lehet és mit nem...rengeteget magyaráztunk nekik, minden egyes dologhoz többmondatos "litánia", hogy azt miért vagy miért nem...talán már elunták és ezért nem volt különösebb cirkusz 
    De valahogy úgy gondoltam, inkább próbáljuk megelőzni, mint utána azon törni a fejünket, most mit kellene lépni 

    előzmény:
    Alinee2 (8)
    2014-08-15  16:43
  4. 2014. augusztus 15. 16:438.
    Ez a kijelölt büntihely dolog érdekelne, hogy kinél hogyan vált be.
    Én nem szívesen alkalmaztam és alkalmazom, mert a tapasztalataim szerint a két - három éves gyereknek fogalma sincs arról, hogy a büntetését miért tölti. Annyira fejletlen még az időérzékük, hogy pár perces büntetés után már ők büntetnek minket a haragjukkal. Olyasmit is hallottam már anyukáktól, hogy büntiszék, és ott el lehet gondolkodni. Na ezen én gondolkodtam el, egy ilyen kicsi gyerek még nem éri fel ésszel a tettének a következményeit, egyszerűen nem tudja hogy min gondolkodjon. A büntiszéken a többségük jól elszórakoztatja önmagát. És még jó ha nem kapirgálja közben a falat.
    Szóval, érdekel ha valakinek van büntiszékkel kapcsolatos tapasztalata az enyémen kívül...mit tesznek még azon kívül hogy leültetik, odaküldik, mit mondanak a gyereknek.
    Az viszont tény, hamar megtanulják a szabályokat, ha a szülők következetesek. És a kis bestiák pontosan tudják, hogy melyik szülőnél meddig lehet elmenni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_827100 (5)
    2014-08-15  13:07
  5. Torolt_felhasznalo_827100
    Torolt_felhasznalo_827100
    2014. augusztus 15. 16:177.
    Hisz ugyanezt írtam én is...nem?

    előzmény:
    Sushi (6)
    2014-08-15  16:08
  6. 2014. augusztus 15. 16:086.
    Szerintem a türelem mellett a következetesseg a legfontosabb. Ha valamire azt mondtad, hogy nem, akkor nem. 
    Mas kerdes, hogy neked kell elöre eldöntened, hogy tenylag nem, vagy csak most olyanod van
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_827100 (5)
    2014-08-15  13:07
  7. Torolt_felhasznalo_827100
    Torolt_felhasznalo_827100
    2014. augusztus 15. 13:075.
    Na igen...türelem zsákszámra 


    De...ezen kívül/túl neked kell eldönteni, mi az amit engedsz és mi az amit nem. Ezután viszont ehhez ragaszkodj, csak úgy fogja megjegyezni és biztonságban érezni magát, ha következetes vagy. Vagyis ne legyen az, hogy most felmászhat az asztalra, holnap meg nem, aztán ha megint olyanod van, akkor megint mehet aztán megint nem. Ezzel csak elnyújtod (sőt megkockáztatom, véglegesíted is) az adott helyzetre vonatkozó esetleges hisztit.
    A gyerek nem hülye, csak még kicsi és keveset tud. Ha az esetleges tiltással egyidőben el is magyarázod neki, miért nem lehet - vagy most miért nem és majd mikor igen -, akkor sok kellemetlenségtől kíméled meg magad és a gyereket is. Neki sem jó ugyanis a hiszti...


    Ötletek? Minden gyerek másra reagál. Van akinél bejön, hogy kijelölsz egy büntihelyet, ahová le kell ülnie, nem szólsz hozzá és ő sem szólhat senkihez. Akármit csinál, akkor sem.
    Aztán van a másik, amikor csak szimplán nem veszel tudomást róla. Néhány gyerkőcnél ez hat. Persze arra mindig figyelj, kárt ne tehessen sem magában, sem másokban ill. tárgyakban sem.
    Aztán...van még sok minden...de pl. a hideg víz szerintem is a drasztikus megoldások közé tartozik. Ezzel szerintem csak azt éred el, hogy erősödik benne az erőszak..."hisz anya is csinálja, apa is...akkor ez jó, megengedett dolog, tehát hajrá, én is csinálom..."




    Ja igen...amit majdnem elfelejtettem...véleményem, hogy ne tégy engedményt. Vagyis ne legyen az, hogy épp kiverte a balhét egy csokiért, letölti a kiszabott büntit és utána megkapja a csokit. Erre mondják azt, hogy nem tettél a kútba csak a kávájára...vagyis legközelebb ugyanúgy balhé lesz, hisz elérte amit akart.


    Hát...sok szerencsét, türelmet...szerintem ha képes leszel következetes maradni, akkor viszonylag hamar túllesztek rajta. Ja a másik...ha te tiltasz valamit, lehetőleg a párod is tiltsa. Azaz tessék egy húron pendülni ezügyben is. Mert ha nem, simán ki fog játszani benneteket egymás ellen...

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (1)
    2014-08-13  11:40
  8. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2014. augusztus 14. 09:064.
    Köszi a válaszokat!
    Azért ha valaki még idetéved, akkor várok még hozzászólásokat!
    előzmény:
    Alinee2 (3)
    2014-08-13  16:30
  9. 2014. augusztus 13. 16:303.
    Azt már megtapasztaltad hogy mi váltja ki. Tulajdonképpen minden.
    Egy dolgot tudni kell, amikor hisztizik, akkor beszűkül a tudata, képtelenség egy őrjöngő gyereknek értelmesen magyarázni.
    Egy dologra pedig figyelni kell mindig, hogy ne tegyen kárt önmagában, vagy másokban.
    Gyorsan lecseng ez az idő, fél évtől egy évig terjed, ez idő alatt változik a legtöbbet a gyerek. Ami általában beválik, ilyenkor kijelölnek egy szobát, ahová a gyereket betuszkolják üvölteni. Később elég bezavarni. És határozottan mondani, lehetőleg úgy hogy a gyerek hallja is, itt lehet hisztizni. És ott kell hagyni, de persze figyelni kell a sírására, ha változik, akadozik, egyből rá kell nézni. Egyedül nem sokáig hisztiznek, hiszen nincs kinek. Ha üzletben történik, akkor az első pár alkalommal be kell vállani hogy kimész vele. Amikor lecsillapodik, hüppög, akkor már lehet vele beszélni. De akkor sem vádaskodni kell, hanem rákérdezni hogy mi váltotta ki a hisztit. Elképzelhető hogy teljesen ártalmatlan dolog, csak nem tudta kifejezni magát hogy mit szeretne. Esetleg olyasmit szeretett volna megtenni, amihez a testi adottságai még fejletlenek.
    Ha pedig olyasmit akart, ami a nagyobbak kiváltsága, például késsel vágni, gyufát gyújtani, azt el lehet magyarázni neki, hogy később lehet, majd szólsz hogy mikor, de most még nem. És hogy a szüleinek és senkinek nem lehetett amikor még kicsi volt, mert nagy baj lesz belőle.
    A legrosszabb ilyenkor az üvöltést hallgatni, ha otthon vagytok, küldd messzire. Ha vendégségben, akkor kérdezd meg a háziakat, hogy hol zavartok a legkevésbé. Pár perc alatt lezajlik az egész. Azt viszont nagyobb rohamnál figyelni kell, ha kékül a szája, körmei, az elég nagy baj. Ritkán fordul elő.
    Néhány anyuka használta a hideg vizzel félig telt poharat, volt akinél bevált. Szerintem elég drasztikus.
    A csapkodás és feleselés könnyebb, te is csapkodj és feleselj, de tedd úgy, mintha játszanál. Amikor már ő is játéknak veszi, akkor egy idő után szólsz hogy most már elég volt a játékból, itt fejezzük be. Ha továbbra is próbálkozik, határozozzan szólj rá: azt mondtam elég volt! Ezekre a szituációkra mondják, hogy nehogy már a nyúl vigye a puskát.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (1)
    2014-08-13  11:40
  10. 2014. augusztus 13. 14:142.
    Szeretet. És kibekkelés. :)

    Tényleg. Mindenkinél más formában és mennyiségben jelentkezik. A világ leghiggadtabb gyerkére is olykor-olykor rájön ebben az időszakban az ötperc. Ha nagyon szörnyen viselkedik, el kell távolítani pl. a boltból, nehogy kárt okozzon. Sajnos ez ezzel jár, de hozzátartozik a fejlődéshez. Sok fizikai erő kell hozzá (nehéz egy jó fizikumú két-hároméves folyamatosan rúgkapáló gyermeket úgy megragadni határozottan, hogy azzal fájdalmat lehetőleg ne okozzunk, mégis kellő erőt fejtsünk ki).

    És nincs tuti recept, csak sokféle :) Nézz meg egy-két szakirodalmat a témában, lehet, hogy okoskodások mellett gyönygyszemre is akadsz!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (1)
    2014-08-13  11:40

Címlap

top