Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyermekágyas tapasztalatok

Kíváncsi77
Létrehozva: 2014. július 10. 10:12
Szülés előtt állok az első babámmal (39.hét), szeretném, ha megosztanátok a gyermekágyas időszak tapasztalatait. Őszinte, a problémákra is kiterjedő válaszokat várnék, nem szupermami sztorikat (gratula annak, aki az :-). Rokonaink messze vannak, csak a férjem lesz a segítségem az első két hétben. Érdekelne, hogy kinek meddig tartott a felépülés, és a felmerülő nehézségekre mi hozott megoldást. Előre is köszönöm minden hozzászólónak!
  1. 2014. július 31. 21:2642.
    Gratulálok a kisfiadhoz!
    Jó, hogy viszonylag szerencsésen alakult minden és a szoptatás is sikerült, jól tetted, hogy nem adtad fel az első nehézségeknél. Sajnos a legtöbb kórházakban nincsenek a helyzet magaslatán ebben a témában.
    Sok boldogságot és örömöt a babával!
    előzmény:
    Kíváncsi77 (41)
    2014-07-30  21:30
  2. 2014. július 30. 21:3041.
    Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítő szándékú hozzászólást! Mint sejthetitek, azóta világra jött 10 napja a kisbabám, gyönyörű kisfiú! Szerencsés vagyok, könnyű szülésem volt, és a gátsebem sem fájt, viszont a vérzés nem tudom, meddig tart még. Mint kiderült, én a szoptatásra nem voltam kellően felkészülve. Azt hittem, a kórházban majd megmutatnak mindent, de nem így történt, és pár rossz mellretétel elég volt a bimbó kisebesedéséhez. Ráadásul a legnagyobb kánikulában töltöttük bent a két napot, és nem figyelmeztettek, hogy igyak sokat, attól indul be a tej. Én meg ugye nem voltam abban az állapotban, hogy erre odafigyeljek, a babucimmal voltam elfoglalva. A távozási nap délelőttjén már nagyon sírt a kisfiam, nem volt elég a tej, tápszerrel kellett pótolni. Ettől persze rendesen kétségbe estem, pedig a stressz csak tovább ronthat ilyenkor a helyzeten. Hazaérve szerencsére eljött egy szoptatási tanácsadó hozzánk, és ő helyretett lelkileg is, és sok tanácsot adott. Elkezdtem minden szopi után fejni, sokat inni, enni, és ez napok alatt szépen meghozta a hatását. Nekem a szoptatós teák émelyítőek, a karamalz sört ittam-iszom, és már alig kell tápszert adni a kicsimnek. Arra is rávettek, hogy aludjak egy-egy éjjelt végig, inkább legyen egy éjjeli etetés csak tápszerrel, mert már teljesen kómás voltam, és az alvás is fontos. Na az is sokat segített. MInt utóbb kiderült, van szoptatós tanfolyam is, de nekem a védőnő annak idején nem mondta, csak a szülésfelkészítőt, meg a kismama jógát. Őszintén szólva egyikre sem mentem, és nem bántam meg, mert szüléskor azt csináltam, amit az orvos mondott, és így teljesen jó volt minden, gyorsan megszültem. Viszont ha valaki szülés előtt áll az első babájával, és van ilyen szoptatós tanfolyam a lakhelyén, mindenképp tanácsolom, hogy menjen el, ezzel megkíméli magát és a babát a későbbi nehézségektől. Kicsit hasfájós is a babám, próbálkoztunk pár dologgal, és eddig a cukros kamilla tea vált be. Nem iszik sokat belőle, 10 ml elég, és segít a szélgörcsén. Szerintem jobb, mint a szintetikus cseppek. Azt is tapasztaltuk, hogy nagy melegekben egy kevéske melegített bébi víz is jót tesz neki, nem elég a tej szomjoltónak. 
    Ami a rokonokat illeti: Bár azt terveztük, hogy csak a férjemmel leszünk, a harmadik napon elhívtuk anyukámat segíteni, mert lelkileg nagyon megviselt ez a szoptatás-dolog, és a babám is keveset aludt. A férjem boltba, patikába szaladgált, nekem segített, arra, hogy valamilyen szinten rendet tartsunk, mossunk, tápláló ételt együnk, nem maradt idő. Nem mondom, hogy nem volt egy-két konfliktus az első napokban, de megoldottuk, és végül így csak a babára figyelhetünk a férjemmel.





    előzmény:
    Kíváncsi77 (1)
    2014-07-10  10:12
  3. 2014. július 15. 15:0540.
    Ha lesz gátsebed, hát tegyél a popód alá egy felfújt úszógumit, rajta egy törülköző szevasz.
    Nekem már rég volt, a legkisebb is 7 éve de ne aggódj! Állítsd át a fejed ösztön-üzemmódba és rendben lesz minden!


    Sok boldogságot, kellemes hónapokat, jó egészséget kívánok, mert kemény lesz, de TÉNYLEG ez a legszebb időszak! TÉNYLEG!!
    (és ne hagyd, hogy bárki kioktasson és nincs összehasonlítgatás! Anyu van és apu van és baba van, így lesztek egy család.)
    előzmény:
    Kíváncsi77 (1)
    2014-07-10  10:12
  4. 2014. július 12. 22:1839.
    Lehet, hogy azóta már meg is van a babád.... :-)"nem szupermami sztorikat" => Ne legyél már ilyen negatív, lehet, hogy belőled is pont az lesz!!!! :-)
    előzmény:
    Kíváncsi77 (1)
    2014-07-10  10:12
  5. 2014. július 12. 09:0338.
    Kedves Salsera,  Nagyon köszönöm a részletes beszámolót, és a biztatást, nagyon hasznos volt! Kedves vagy, hogy a 7 hetes csöppség mellett vetted a fáradtságot a tapasztalataid átadására!
    Gratulálok a babócádhoz, és további szép napokat kívánok nektek együtt!
    előzmény:
    salsera (34)
    2014-07-11  15:01
  6. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2014. július 11. 22:1937.
    Persze, meg akkor is, ha 100 fok van és a jóisten se állítja fel a bimbót.De ha már valaki ezzel kezdett, akkor marad is. Nekem kényelmesebb volt. Leírtam. De egyesek itt úgy néznek rám mint a "véres rongyra", csak mert ezzel etettem. Ráadásul sokak mellett szoptattam a gyerekemet, mert ugye ahogy te is, tászereztél. És az sem katasztrófa. Gyerek, ép, egészséges és szépen fejlődik. Na. LLL-fasznoknak meg annyit üzennék, hogy a gyereknevelésnek nem ez az legfontosabb pontja, mert lesz még feladat, nyugi.
    előzmény:
    Babyface83 (36)
    2014-07-11  21:26
  7. 2014. július 11. 21:2636.
    A védővel nincs semmi baj, hasznos dolog annak, akinek szüksége van rá, mert kisebesedett a melle, vagy mert a baba csak így tud belőle kajálni. Csak azt nem értjük, hogy miért baj az, ha kontakt van az anya és a baba közt. Én is próbálkoztam a védővel annó, az direkt olyan alakú volt, hogy alul és felül azért hozzáérjen a baba szája a bőrhöz.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_377888 (35)
    2014-07-11  15:57
  8. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2014. július 11. 15:5735.
    Nagyon nem értem mi a baj a védővel.Iszonyú jó dolog, megkönnyíti az egész procedúrát. Nekem nem volt kontakt a baba és mell között, mert a szülőszobán ajánlották a szobatársak, ha van nálam használjam (főleg, mert kb 28 fok volt a szobában úgy fűtöttek, szóval nem volt könnyű...kmmm). És igazán bevált.A legelső perctől kezdve. Nem mellesleg, az emberlánya jobban látja mikor indul be a tejtermelés és hogy az első napokban épp hogy áll a dolog. (sárgás vagy fehér már a tej)
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_856560 (14)
    2014-07-11  11:15
  9. 2014. július 11. 15:0134.

    - mi ugyan kiváltottuk a fürdetőkrémet, de
    azóta se használtuk, ellenben fürdető- és levendulaolajos vízben fürdetünk
    (eleinte csak kétnaponta, úgy jött ki a lépés/evés, meg amúgy se kapálni volt a
    gyerek, a bőrének is jobb), semmi hámlás, bőrszárazsága nincs




    - légzésfigyelő: van és kellett is, főleg az első kb. két hétben volt, h éjszaka többször is csippant meg néha napközben is, persze mire felültünk (egy szobában vagyunk és még így is kell!!), már lélegzett rendben, de mindig megsimiztük egy picit, h lássuk, h moccan egy aprót), most már fejlődött annyit az idegrendszere, h heti max. egy csippanás van, ha nagyon kiüti magát kajával...


     


    - az első héten mi is csak hármasban
    szoktuk egymást, anyuék itt laknak a közelben, de anyu is csak kb. beadta a
    kaját és ment is (egy hónapig főzött nekünk), aztán egy-egy délutánra jött át
    vasalni, felmosni ilyesmi, még most sincs rend (lehet, h már sose lesz?! :P),
    de most már kicsivel jobban le tudom szarni...


     


    - egyébként fontos is, h eleinte te is
    minél többet pihenj (azon túl, h aludj, amikor a baba is), a kismedencei
    szervek regenerációját az segíti, ha nem terheled az álló helyzettel,
    házimunkával


     


    - mi a második héttől kezdtünk sétálni,
    azóta is legalább egy-másfél órát mindennap igyekszünk, nekem is kell legalább
    ennyi mozgás (a 6. hét után mentünk babamamajógára, ez is hasznos
    mindenkettőnknek)


     


    - gyerekorvos: védőnő megadta a telszámát,
    első héten kijött megvizsgálta, felírta a recepteket (D-vitamin, K-vitamin,
    lázcsillapító, fürdetőkrém, popsikrém, A-vitaminos olaj). Popsikrémet,
    hintőport és alkoholt a köldökcsonkra recept nélkül is vehetsz (pl. Naturlandos
    kiváló a célra, kórházban is azt adnak). Utána háromhetesen vittük legközelebb
    dokihoz.


     


    (úristen, ha idáig eljutottál, egy hős
    vagy)


     


    - hajmosás, zuhany a legkülönbözőbb
    időpontokban (de ne blicceld el, kell, h nőnek érezzük magunkat ;)), de már a
    második héten epiláltam, pedikűröztem és fodrásznál is voltam, tökjó érzés volt
    utána kivirulni :)


     


    nah, hallom az ébredés hangjait :) ha bármi
    kérdésed lenne, nagyon szívesen segítek (akár priviben is)


     


    szép és könnyű szülést, sok boldogságot az
    elkövetkező, csodálatos és pótolhatatlan időszakra! :)


     


    salsera

  10. 2014. július 11. 14:5733.

    - nekem a legnagyobb segítség a
    szoptatásban az volt, h még a szülőszobán megmutatták a helyes mellretételt (ne
    csak a bimbót, hanem a bimbóudvar egy részét is kapja be a baba, ha alulról a
    hüvelyk- és mutatóujjaddal összecsippented, úgy a legkönnyebb a szájába adni -
    hátha nem mutatják meg és majd emlékszel rá...), utána pedig minél gyakrabban
    kell mellretenni a babát, akár óránként, másfél óránként, mert ez indítja be
    legjobban a tejtermelést és kerülheted el, h besárguljon a ded. (Már itthon én
    ittam egy hétig laktoherb teát napi két bögrével és mellé pár üveg karamalz
    malátasört, dőlt a tej... de jó a macikávé is tejfokozásra). És eleinte nehéz,
    mert fáradt vagy és nincs étvágyad, de nagyon kell figyelni, h rendes ételt és
    legalább napi háromszor egyél és sokatsokatsokat igyál, mindkettő kell a
    tejhez...


     


    - DM-es babylove mellbimbókrémmel kentem a
    mellem minden szopi után, nem is repedt ki (ehhez persze kell a helyes
    mellretétel is!), vki itt írta, h ne érjen a melléhez a baba szája
    (?!?!!?WTF!!!?!?!?), akkor talán ne is szüljön, mert még a végén kötődni fog
    hozzá a gyerek, ne adj' isten, még szeretni is fogja... (bimbóvédő akkor
    hasznos, ha befelé forduló a bimbó vagy ha már sebes, de ezt el lehet kerülni),
    de ha anyatejjel bekenegeted és hagyod megszáradni az is jól regenerál (de én
    azért kentem is)


     


    - a kórházban nyilván még nem volt
    elegendő a tej a gyereknek, így korábbi ellenérzésemet leküzdve én is kértem
    neki tápszert kiegészítésnek, de a vizet és teát nem voltam hajlandó, nem
    zavart nem okozott neki a szopiban (az első héten itthon is adtunk neki, de
    ahogy lehetett, elhagytuk)


     


    - mi is igény szerint eszünk, kb. napi
    4-5x, bár elkövettem azt a baklövést, h ezt elmondtam a védőnőnek, aki ezen
    kiakadt, h hát az milyen kevés (6-7x "kell" eleinte) és ébresszem
    inkább fel!! Ebből az lett, h ő nem mindig aludt el rögtön evés után, sokszor
    nyűglődött (ezt is tanulniuk kell és ez minden babának megy egyből), mire
    elaludt, már újra evésidő lett, ő se pihent eleget, én is stresszeltem rajta,
    uh két nap után újra rábíztam, h szóljon, ha éhes és azóta sincs ezzel gond


     


    - ja, védőnő: az enyém elég normális, nem
    kioktató, de nem is túl hasznos, hat hétig jött heti egyszer szemlézni, ebből
    legalább háromszor úgy, h a gyerek aludt, így szerencsére hamar elment
    (elmondatta velem, h mi újság és ennyi), persze cipő levesz, kezetmos, gyereket
    csak a méréseknél fogta meg


     


    - mi kölcsönöztünk egy mérleget, de kb.
    két hétig mértünk aztán eluntuk :) gyerek fejlődött, hízott szépen, nem
    abajgattuk ezzel, ha bealudt evés után...


     


     


     


     


     

  11. 2014. július 11. 14:5132.
    Szia,


    Ma héthetes a kislányom, szóval viszonylag frissek a tapasztalataim, de félve, h mindjárt ébred, inkább csak vázlatosan, bocsi:)


    - a szüléstől, fájdalomtól ne tarts! Persze ne gondold, h sima menet lesz, fájni fognak dolgok, de minden fájdalom, fájás "jó" úgymond, mert a kisbabádat segíti az úton. Ha eszerint állsz hozzá, az sokat segít ám, hiszen minden az agyban dől el. Nálam pl. a vajúdás része sokkal erősebben fájt, mint maga a kitolás. Jó erős menstruációs görcsöket képzelj el, amik idővel egyre sűrűsödnek. (Speciel nekem alig akart rendszereződni, ezért a szülésznőm tanácsára vettem egy forró zuhanyt (=aka kapaszkodtam a zuhanycsőbe a fájások alatt, a férjem meg jegyzetelte a fájások idejét), egyből négypercesek lettek... A kitolás pedig inkább csak feszítő érzés volt a derekamban, fájást nem is éreztem, de ebben segített az orvos és a szülésznő, h akkor nyomjak, ha fájás van. Na ez olyan jól ment, h másfél óra alatt meglett a csajszi, de annyira rohant kifelé, h a kis vállaival megzúzta anya hüvelyét, hüvelyfal-repedésem lett és a fenekem irányába repedtem is - nyugi, én ebből annyit éreztem, amit más is, amikor a baba feje a gáthoz ér: bazi égő érzés!! (nem kaptam se fájdalomcsillapítót, se beöntést - nem volt rá idő...) Szóval csak annyit akarok kinyögni ezzel a litániával, h annyira módosul az ember tudata, h egész másképp érzékeli a fájdalmat, nyilván utána nem volt kellemes, amíg varrogattak, de erre is inkább pár tűszúrás-jellegű (mint amikor szurit kapsz) fájdalmat képzelj. (Ha császár lesz, akkor a leghasznosabb tanács, amit én is kaptam és továbbadnék, h ne gondolj arra, h császár lesz!!!! :) és ha mégis, akkor pedig bármilyen nehéz is, minél hamarabb igyekezz lábra állni, mozogni a magad és a babád érdekében, mert ez segíti legjobban a gyors gyógyulást)


    - én olyan betétet vittem, nem a hálósbugyit, hanem amibe bele van dolgozva a betét, kvázi pelenka, elnyelte a rengeteg vért és kipárnázta a hátsóm, így szinte semmi fájdalmat nem éreztem se üléskor, se fekvéskor, szerintem én rohangáltam a leggyorsabban a folyosón :) 3 nappal később itthon már elég volt a sima szárnyas betét


    - ha nem mondják el (és lesz varratod), akkor figyelj rá, h minden pisi-kaki után zuhanyzod le magad alul, h nedvesek legyenek a varratok, úgy nem húzódik és gyorsabban gyógyul


    (folyt.)



    előzmény:
    Kíváncsi77 (1)
    2014-07-10  10:12
  12. 2014. július 11. 14:0931.
    A gyerekorvoshoz elmentem még a 9.hónapban, akkor kaptam egy receptcsomagot, amiről hiányoztak a fiam adatai. Amikor megszületett, ezeket is beírtam, és a férjem kiváltotta, így mire hazajöttünk, minden itthon volt.
    Hozzánk elvileg aznap jött volna a védőnő és a gyerekorvos is, amikor hazajöttünk. De elfelejtettem felhívni őket, hogy itthon vagyunk, csak késő délután jutott eszembe, így másnap jöttek mind a ketten (nem egyszerre). Mondjuk nagyon gáz volt, mert a csengőre keltünk fel férjemmel, köntösbe fogadtuk a védőnőt, de megnyugtatott, h ne aggódjunk, ez az első éjszaka után természetes, nem egy tipptopp lakásra/szülőpárra számít :)
    előzmény:
    Kíváncsi77 (29)
    2014-07-11  13:51
  13. 2014. július 11. 13:5730.
    A gyerekorvos kijön hozzátok, amint hazahoztátok a babát, aznap vagy legkésőbb másnap, legalábbis nálunk így volt. Fogsz majd kapni receptet a köldökápoláshoz szükséges cuccokhoz, lázcsillapítóhoz, popsikenőcs, fürdető stb. Érdemes vele megbeszélni, hogy a receptet állítsa ki már akkor, amikor még kórházban vagytok a babával, és majd valaki elhozza és kiváltja nektek, mert ezekre ugye rögtön szükség lesz.
    előzmény:
    Kíváncsi77 (29)
    2014-07-11  13:51
  14. 2014. július 11. 13:5129.
    Köszi a megnyugtatást! :-) A védőnő elég normálisnak tűnik, bár nekem kicsit túl beszédes, sok olyan infót mondott a terhesség alatt, ami már rég evidens volt nekem. Hiába látta, hogy a magándokim mindig mindenről alaposan tájékoztat, azért csak ledarálta, amit el akart mondani. Mondjuk az utolsó alkalommal, amikor házhoz jött, már kicsit visszafogta magát. De az biztos, hogy nem egy rosszindulatú nő, csak én introvertáltabb típus vagyok, ezért nehezebb velem a dolga. :-) Elképzelhető, hogy szülés után lesz kérdésem hozzá, a terhesség alatt nem volt.


    A körzeti gyerekorvosnak mikor kell először megmutatni a babót? 
    előzmény:
    Babyface83 (22)
    2014-07-11  12:15
  15. 2014. július 11. 13:3628.
    Jah fekve én sem szeretek szoptatni. A fiamnak kb mindegy, milyen pózban, de én elalszom közben...És ettől meg félek.
    előzmény:
    "milyennőazilyen" (26)
    2014-07-11  12:56
  16. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2014. július 11. 13:3427.
    Hát a legrosszabb az egészban pont maga a szülés, mert 80%ban az keseríti meg ezt a tökjó időszakot. Ahelyett hogy ki lehetne élvezni a babával töltött minden percet, ezekkel a kiba..na nem is írom le, szóval ezekkel az átkozott fájdalmakkal kell kínlódni. 
    Szóval erre készülj fel lélekben, a gyerekkel nem lesz gondod.Magára a gyerek ellátására nem kell különösképpen készülni, mert jön ösztönből.
    előzmény:
    "milyennőazilyen" (26)
    2014-07-11  12:56
  17. 2014. július 11. 12:5626.
    Ezt abszolút aláírom. Nekem az elsőnél 3 hónapot kellett szülés előtt feküdni, ebből egy hónap olyan volt, hogy tényleg csak wc-re, meg napi egy fürdésre lehetett felkelni. Kockásra feküdtem magam. Semmit nem jelentett később....



    Ami nekem nagyon kellemetlen volt, a farkcsontom, vagy nem tudom mi, ott azon a tájékon, mintha elmozdult, vagy kiállt volna. Hogy én azzal mennyit kínlódtam gyermekágyas isőszakban, azt el nem tudom mondani. Az kifejezetten fájt.



    Ha én valamit nagyon utáltam, az a fekve szoptatás volt. Nem az
    ügyességemen múlt. Egyszerűen utáltam. Nekem ülve volt kényelmes, bár én
    kezdettől ültem a gátsebemen, nem volt vele gondom egyik esetben sem.
    előzmény:
    kicsi_babóka (21)
    2014-07-11  12:03
  18. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2014. július 11. 12:4025.
    Nyugi, a védőnő nem fog betegséget vinni az otthonotokba!Nagyon jó segítség lesz, de nyilván te ismered, hogy milyen szakember. Én szerettem, hogy jön, jókat mondott, kedves volt, közvetlen és még egy laza csaj is volt, akivel jól esett beszélni.




    A főzés végülis "belefér" csak jobb helyette aludni.Mert ha nem kirívó eset lesz a fiúka, akkor szinte alszik egész nap. Mikor felébred, megeteted és kábé megint alszik újra vagy csak pislog ki az ágyából.
    előzmény:
    Kíváncsi77 (19)
    2014-07-11  11:57
  19. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2014. július 11. 12:3524.
    Nem rossz dolog, ha jönnek a kedves barátok látogatni. Még jól is esik az emberi szó.Nálunk volt jövés-menés, de senki nem maradt órákat. Első héten férjem maradt otthon (az alanyi jogon járó 5 napot) majd anyu jött 2 hétig, de csak úgy, hogy reggel 9-10 körül átjött és 3 körül hazament. Viszont megfőzött, ill segített teregetni, takarítani ill, tudtam aludni nappal, míg ott volt. 
    előzmény:
    abraxas (17)
    2014-07-11  11:44
  20. 2014. július 11. 12:1623.
    Ezzel nagyon egyetértek. Nálunk is mindkét nagymama felajánlotta, hogy jön, odaköltözik az elején, de megbeszéltük a férjemmel, hogy csak 3an szeretnénk lenni az első időkben, hiszen nekünk kell összeszoknunk elsősorban. Igaz, hogy volt, amiben bénáztunk picit, de megtanultuk, és nagyon örülök most, hogy az első napokban is mi láttuk el a fiamat :) Szerencsére férjem itthon tudott maradni 2-3 hétig, életem egyik legszebb időszaka volt, pedig nem volt egyszerű, de utólag nagyon örülök, hogy meghagytuk magunknak, és nem hívtunk senkit.

    Mondjuk mi vendégeket hívtunk. Nagyon jól esett, hogy jöttek. De csak a legközelebbieket, és mindenki tapintatosan max fél óráig maradt :)
    előzmény:
    Babyface83 (16)
    2014-07-11  11:29
  21. 2014. július 11. 12:1522.
    Mérleg: mi nem akartunk venni, mert én is csak rosszat hallottam róla, hogy felesleges parázást okoz csak stb. Aztán született egy alig 2 kilós kisfiam, így muszáj volt gyorsan beszereznünk egyet és naponta méregetni. Szerencsére nem lettem tőle idegbeteg, mert ahogy a kisfiam elkezdett rendesen enni (amikor feladtam a szigorú órára etetést, és csak akkor etettem, amikor igényelte), látványosan elkezdett gyarapodni napról napra. Ja igen, ez utóbbi téma is említést érdemel. A gyerekem nem tudott szopizni, én pedig csak pár csepp tejet tudtam fejni, így nagyrészt tápszeres volt. A tápszerrel ugye nem javasolják az igény szerinti etetést, pláne nem egy kis súlyú babánál, nálunk viszont mégis csak így működött. Az elején amikor 2-3 óránként ébresztgettem enni, nagyon nehézkesen ment. Állandóan bealudt, javasolták, hogy csipkedjem, húzkodjam a haját , meg ilyenek. Majd megszakadt a szívem szegénykéért, és így sem evett rendesen. Aztán egyszer kiborultam, és úgy döntöttem, hogy én ugyan nem kínzom tovább, akkor etetem, ha éhes. Innentől kezdve kb 4-5 óránként kért enni, akkor viszont az adagja többszörét is beszlopálta, és ekkor kezdett rendesen hízni. Ezeket csak azért írtam le, mert szerintem jó példa arra, hogy nem jó, ha az ember a nagykönyv szerint akarja csinálni a dolgokat, mert a legtöbb baba nem olvassa a nagykönyvet, és nem úgy működik, mint egy gép, ezért érdemes hallgatni rá és az ösztöneinkre.


    Védőnő: hát ez elég lutri. Mármint az, hogy milyet fogsz ki. Egy jó védőnő hatalmas segítség tud lenni, ha valóban segít, figyelembe véve az egyéni szituációt, nem pedig sémákban gondolkodik, és nem telepszik rád, válaszol a kérdéseidre, és nem erőszakos. Aztán vannak olyanok, akik konkrétan zaklatják az embert, bejelentés nélkül beállítanak a leglehetetlenebb időpontokban, mindenért megdorgálják az anyukát, ezzel a földbe döngölve az önbizalmát és megnehezítve a helyzetét. Nekünk szerencsénk volt, aranyos volt a védőnőnk, a kérdéseimre válaszolt, amire tudott, de sok mindenre nem tudott. Így nem volt olyan nagy segítség, de legalább nem lépte túl a hatáskörét, és sokszor sok mindenben megnyugtatott. Úgy emlékszem, hogy kb 4 hétig jött hetente, aztán egy darabig havonta, aztán már elmaradozott, csak a szokásos tanácsadásokra, státuszvizsgálatokra kellett hozzá bemennünk. Ha kifogsz egy sárkány-típusú védőnőt, akkor mindig szépen hallgasd végig, amiket mondd, bólogass, aztán ha elment azzal a lendülettel felejts el mindent, amit mondott. Ha jó védőnőd lesz, akkor viszont nyugodtan beszéld meg vele a kérdéseidet, nyugodtan kérj megnyugtatást, mert az sokszor nagyon jól jön, sokszor nincs is másra szükség, csak egy kis bátorításra, hogy jól csinálod.
    Én is aggódtam amiatt, hogy esetleg valami fertőzést ragaszt a babámra, mert ugye sok gyereknél megfordult, de nem volt ebből gond. Amikor megjött, mindig alaposan kezet mosott, levette a cipőjét, legtöbbször hozzá sem nyúlt a babához, én vetkőztettem meg rakosgattam, ő pedig csak mellette ült és megnézte.
    előzmény:
    Kíváncsi77 (19)
    2014-07-11  11:57
  22. 2014. július 11. 12:0321.
    Nemrég szültem, de ettől a tanácstól falnak mentem, hogy aludjak még most sokat...
    Egyrészt, a terhesség végén nagyon nehéz már pihenni, másrészt meg attól, hogy most sokat alszom, két átalvatlan éjszaka után ugyan úgy fáradt leszek. Az emberi test nem úgy múködik, hogy ha egy hétig alszom, akkor egy hétig ébren tudok lenni :)

    Ne haragudj, hogy ezt Neked írtam, de tényleg nem értem, hogy lehet előre pihenni :)
    előzmény:
    biobula (4)
    2014-07-10  13:02
  23. 2014. július 11. 12:0220.
    Megértem az aggodalmadat, ez engem is foglalkoztat, nálunk főleg édesanyám kapcsán, mert mint mondtam, ő csak "ittalvósra" tud jönni a távolság miatt. Nagyon jót akar persze, és ez az első unokája, így érthető a lelkesedése, de sokszor esik túlzásokba, és félek, nem lenne türelmem hozzá, viszont sértődést sem szeretnék. 
    előzmény:
    abraxas (17)
    2014-07-11  11:44
  24. 2014. július 11. 11:5719.
    Igen, az első két héthez ragaszkodunk, hogy csak mi hárman legyünk, és megszokjuk, hogy család lettünk. :-) Mivel a szülők ennyire távol laknak, sajnos megoldhatatlan, hogy csak 1-2 órára ugorjanak be, és nyújtsanak segítséget, az egy hetes folyamatos itt tartózkodást pedig még én is soknak érezném, amikor a saját gondjainkkal leszünk elfoglalva. A kaját már mi is kitaláltuk, hogy a férjem hozza majd a menüt egy közeli panzióból, nem hiszem, hogy a főzés is beleférne az első időszakba. A légzésfigyelőt már megvettük, én is így vagyok nyugodtabb. 


    Mérleget nem vettünk, egyelőre nem is szándékozom, mivel a védőnő egyébként is hetente fog jönni méricskélni. Nálatok is hetente járt ki? És bevált? A védőnők kapcsán is nagyon vegyesek az érzelmeim, hallani ezt is azt is. Nekem kicsit fura, hogy míg a rokoni látogatást sem nagyon ajánlják 4 hétig, addig egy vadidegen ember, aki mindenféle családnál, beteg gyerekeknél megfordul (lásd védőnő), újszülött korától jön nézegetni, méregetni a gyerekem. Megnyugtatna, ha írnátok jó tapasztalatokat ezzel kapcsolatban!



    Mindenkinek köszönöm az eddigi tippeket és tanácsokat! Már elég türelmetlen vagyok, ezek az utolsó napok a legnehezebbek, várni, mikor látjuk már meg végre a kisfiunkat! Gondolom, minden anyuka akkor nyugszik meg igazán, amikor karjába veheti a gyermekét épen és egészségesen! :-)
    előzmény:
    Babyface83 (16)
    2014-07-11  11:29

Címlap

top