Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Elment, végleg

zero01
Létrehozva: 2014. február 5. 12:54

Mai történet ez, azért mondom el itt, mert érdekel, hogyan vélekedtek.

 

Az érintett nem fogja elolvasni (talán nem is nagy baj), de el kell mondjam, én megértem a helyzetét, mert ismertem minden gondolatát, és tudom, amit tett, ahhoz nagy erő kellett.

 

12 év házasság után egy közeli ismerősöm elhagyta a párját és a gyerekeit is.

Nincs senkije, nem másik férfi miatt tett ilyet, hanem azért mert kikészítették idegileg. Szó szerint eltünt a családja életéből, külföldre ment, onnan írt nekik, hogy minden szempontból támogatja a gyerekeit, fizeti amit kell, de többet nem jön vissza.

Kívülről idilli család volt, sokak által dícsért gyerekekkel és férjjel.

Szépek is voltak, a nőnek a két gyerek jelentett mindent, értük tűrt, mert fel akarta őket nevelni. De a férje iszonyatosan bánt vele: megalázta, úton-útfélen, ellene hangolta a gyerekeket, azt sem tűrte, hogy nevelje őket. Ha rájuk szólt, ő az anyjukkal üvöltött, és mindig mindenért őt tette felelőssé.

Többször kérte, üljenek le, beszéljék meg, nem jó így, a nevelésben közös álláspontot kellene képviselniük, de a férj/apa hajthatatlan volt. Az a típusú fafejű ember, aki a másikat meg sem hallgatja, csak okol, példálózik és felelőssé tesz. Egy vita alkalmával a nagyobbik gyerek a fejéhez vágta: apát jobban szeretem, veled csak a baj van! Az apja szavait visszhangozta, és a nő rájött, ott neki babér nem terem. 

Próbáltam beszélni vele, nem menj, maradj, és a gyerekeiddel kezdj új jövőt, de azt mondta: "nincs kivel, már ellenem nevelte őket, szinte nem is szólhatok hozzájuk, mert csak a flegmaság van. Csak házvezetőnő lettem, akinek semmibe nincs beleszólása. De elfáradtam, nem bírom sem fizikailag, sem lelkileg. Dolgozom, de már nem tudok mosolyogni a betegekre, ha közeledik a munkaidő vége rettegés fog el. Ha nem tudok elmenni, inkább meghalok."

 

És elment. Végleg. Pénzt küldött haza, hogy a gyerekei ne szenvedjenek anyagiakban hiányt, de látom őket, és látom az arcukat. Azt a kemény arcot, és tudom, apjuk szavaival és véleményével elítélik az anyjukat. A kisebbik megkérdezte tőlem tudtam e mit tervez az anyjuk, nem válaszoltam, tudtam, csak felelőst keres, nem igazi választ akar. 

 

A nő gyerekorvos, nem egy buta, tudatlan ember, hanem inteligens nő, akinek az utóbbi 10 év megkeserítette az életét.

 

Tudja, hogy most minden csak jó nem. De azt kérdezte: "szerinted nem mindegy, hogy a szemembe, a mindennapokban gyalázkodnak, vagy a hátam mögött? Mert nekem már mindegy. De így legalább nem hallom."

 

Lesz itt is olyan, aki majd mellét verve elítéli, tudom. De akik nem, ők gondolkodjanak el. Vajon ez számít e családon belüli erőszaknak? Ha már hazamenni is rettegsz, és egy ideje már nem tudod mitől tartasz jobban, attól, hogy megvernek, megaláznak, vagy attól, hogy emberszámba sem vesz a saját gyermeked sem, mert ezt látja az apjától is.

 

Én nem ítélem el. hallottam mindig mindent, vékonyak a falak, és mert ismertem és tudtam mennyit rágódott ezen.  

 

 

 

 

 

  1. 2014. Április 22. 14:29136.
    Gyerekek hogy vannak? Változatlan a hozzáállásuk?
    előzmény:
    zero01 (134)
    2014-04-19  19:11
  2. 2014. Április 22. 14:28135.

    Nagyon sajnálom, amit veled tett/tettek. Szörnyű lehet ezt kapni egy anyának a gyerekétől.

    előzmény:
    valaki7 (133)
    2014-04-04  09:20
  3. 2014. Április 19. 19:11134.

    Szia! Ez nem velem történt, biztos vagyok benne, hogy én nem tudnám elhagyni a gyermekem. (Igaz, nekem nincs még)

     

    Pár info, ami azóta történt: a család elköltözött innen, anyukáról semmi hír (tőlük semmit nem lehet megtudni) és apukának van valami fiatal barátnője. Annyit hallottunk, állítólag azért költöztek el, mert apuka szégyellte, hogy a felesége elhagyta. Mondjuk, én nem olyannak ismerem, a szégyenérzet nem része a személyiségének. De így lehetett emiatt is anyukát elővenni, mint okot.

    Bízom benne, hogy valamikor rendeződik a sorsuk, mert tudom, hogy akkor az anyjuk beleőrül, ha mégsem. 

    előzmény:
    valaki7 (133)
    2014-04-04  09:20
  4. 2014. Április 4. 09:20133.

    Döbbenet, de én ugyan így éltem le 14 évet a férjem mellett. Betelt a pohár elváltam tőle. Nekem is 2 gyermekem van, a nagyobbik fiú 16 éves kamasz, azt hittem hogy milyen szépen fogunk élni hármacskán, de az a kőkemény 14 év pokol rányomta bélyegét az életemnek, ugyan úgy beszél velem a fiam, ugyanúgy követelőzik nem néz semmibe mint a volt férjem. Azt hittem hogy milyen boldogak leszünk így, de most már látom hogy nem működik.

    És hiába van az hogy az apjuk leszarja őket, csak időként fizet gyerektartást, mégis őt istenitik, pedig mindent nekem köszönhetnek.

    Ezeket csak azért írtam le, mert nagyon sajnállak és teljes mértékben megértelek és támogatlak a döntéseidben. De tényleg nem könnyű az élet.....

    előzmény:
    zero01 (1)
    2014-02-05  12:54
  5. 2014. február 9. 13:07132.

    Sokkal jobb, ha lezarja, ill mar lezarta, es fatylat tesz ra. Az is benne van a pakliban, hogy a gyerekei nem is allnak vele szoba, vagy lekurvazzak majd, bocs. A penzet azt ugye elfogadjak.

    Legszerencsesebb esetben megnormalisodnak a gyerekei, el kezdik tartani vele a kapcsolatot, es megbekelnek, netalan felnottkent ki is koltoznek hozza ill kozelebe.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_299177 (130)
    2014-02-09  11:03
  6. 2014. február 9. 12:59131.

    Hat ez pontosan igy van. Ez a szegeny kis no nagyon okos am, es mindent nagyon alaposan atgondolt es rajott, hogy itt mindenek orokre vege. Miert nem ment el korabban?, kerdezik. Mert vart a vegsokig, mert a gyerekeert az ember mindent megtesz es mindent ill majdnem mindent kibir. Meg az elete aran is. Majd egyszer csak rajon, hogy azert meg neki is van joga elni. Egyelore csupan az eletben maradasra jott ra. Vannak gyerekek, akik felnottkent torz lelkuletu emberekke valnak, olyanok, amilyennek neveltek oket. Az anya ezzel is szamolt, hogy a gyerekeit ellene hangoltak es fogjak hangolni. Akkor ment el, amikor TUDTA, hogy mindent elvesztett. Miert kulfoldre? Ott jobban lehet tiszta lappal kezdeni, ha ezt az eletet mar valaha is lehet "tisztanak" nevezni. Gondolom, minden egyes alkalommal megszakad a szive, ha Magyarorszagrol hall. Kinai fal van kozotte es azok kozott, akiket szeret.

    Batyam is ellenem nevelte a kisebbik fiat. Most felnott a fia, megprobaltam megkeresni,de meg csak valaszra sem meltat. Ennek orokre vege, pedig ez is az ember csaladja, nem? Az erdekes benne, hogy a "gyerek" olyan munkat valasztott, hogy szetszakadt csaladokat egyesit.

    SOHA SENKI ne mondjon olyat, hogy bezzeg en az o helyeben, mert SOHA SENKI nem lehet senki masnak a helyeben. Nagyon hasonlo esetek vannak, de meg egy ugyanolyan nincs. aAhogyan egyforma tojas sincs.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_141175 (127)
    2014-02-09  09:58
  7. Torolt_felhasznalo_299177
    Torolt_felhasznalo_299177
    2014. február 9. 11:03130.

    Senkinek nincs joga el - és megítélni őt.

    Anélkül is meg fogja szenvedni lelkileg, úgy gondolom.

     

    Bizonyára azóta is naponta vívódik, jól döntött-e?

     

    Ismeretlenül is nagyon sok erőt kívánok neki, talán évek múlva, ha megbékél önmagával és döntésével, visszatér, és elmondja az akkorra már felnőtté vált gyermekeinek, mi késztette erre a szomorú lépésre.

     

     

    előzmény:
    zero01 (1)
    2014-02-05  12:54
  8. 2014. február 9. 10:07129.
    De sajnos nem vagy a helyében, és mindenki csak a saját helyében tud cselekedni. Biztos sokan vannak, akik a te helyedben másképp tennének bizonyos dolgokat.......nem?
    előzmény:
    Olia27 (32)
    2014-02-05  15:37
  9. 2014. február 9. 10:04128.

    Miért ezt tette, miért nem azt, miért így csinálta, miért nem úgy, mert ha amúgy lett volna, biztos másképp lett volna..... ez így annyira hülyeség.

    A lényeg, hogy ez már így történt, és kész.

     

    Én úgy olvastam, azért nem vitte a gyerekeket, mert ők eléggé ellene hangolódtak, és nem picik, ahogy olvasom. Valószínűleg nem is mentek volna vele. 

     

    Én nem azt tapasztalom, hogy ha nőről van szó, jobban védenék, sokszor pont az ellenkezőjét érzem, nőkkel sokkal kevésbé éreznek együtt, kevesebb a megértés mindenféle téren. 

     

    A gyerekorvos is csak ember. nem könnyű és egyszerű dolgok ám ezek. Csúnyán csapdába lehet ám esni. Az elmebetegeket sem olyan egyszerű pikk-pakk azonnal diagnosztizálni, sokszor hosszú idő telik el, mire kialakul, szép lassan fokozatosan a dolog. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_699493 (22)
    2014-02-05  14:47
  10. Torolt_felhasznalo_141175
    Torolt_felhasznalo_141175
    2014. február 9. 09:58127.

    Nagyon sok erőt kívánok a szomszéd asszonyodnak!Nem lehetett neki, könnyű meghozni ezt a döntést.Aki nem élt még lelki terrorban, annak nehéz megérteni tettét.

    Sajnos szerintem a gyerekeivel sosem lesz normális kapcsolata.Tudok egy, olyan családról, ahol anyuka válni akart a lelki és testi terror miatt.Apukának nő ügyei is voltak.Apuka  mikor megtudta, hogy válni akar a felesége,szépen megszervezte, hogy a nőjével és a gyerekeivel lelépett külföldre. A család és a rendőrség nem jutottak nyomára.Anyuka teljesen belebetegedett.Aztán hosszú évek után hazajöttek,semmi gondja nem lett apukának,pedig ez gyerekrablás volt.

    Az anyukával a hazajövet  után,párszor találkoztak, de teljesen feleslegesen, apuka a hosszú évek alatt amíg külföldön éltek  teljesen az anya ellen hergelte a gyerekeit.Csak, azt nem értem, hogy felnőttként sem tudtak gondolkodni.

    Szerencse anyuka újra férjhez ment és lett egy szerető családja, de gondolom állandóan bántja, hogy elvesztette két gyerekét.

     

    Egy másik esetről is tudok, ahol anyuka elköltözött, de ő , azt mondja mást úgy sem tehetett volna, külföldön élt, úgy sem neki ítélték volna a gyerekeket. 

    előzmény:
    zero01 (1)
    2014-02-05  12:54
  11. Torolt_felhasznalo_114605
    Torolt_felhasznalo_114605
    2014. február 9. 08:13126.

    Drága Bagolyom!

    Ha a gyerekeit külföldre akarná vinni az édesanya, akkor az apának bele kell egyeznie. Sőt, ha itthon egyik városból a másikba vinné, egyik iskolából egy másikba, abba is beleszólhat az apa!

    De, mást is mondok!

    Ha az apa már "sikeresen" az édesanyjuk ellen fordította a gyermekeket, abból sok öröme nem lehet a szerencsétlen anyának. De abból igen, ha megküldi a pénzt, s tudván tudja, hogy abból az apa semmit nem költhet el, de a gyerekei mindvégig TUDJÁK, hogy azt a pénzt ő küldte a fizetéséből, a megtakarításaiból. Mert lemondott erről, meg arról a gyerekei boldogsága miatt és érdekében.

    Amikor felnőnek ezek a gyerekek, akkor értik majd meg az igazi élethelyzetet. Akkor tudják majd az Édesanyjukat értékelni. Ha itt maradt volna, akkor nemcsak az idegei, az állása, a hivatása is ráment volna erre a napi drámákra. Nem lehet ezt a szekatúrát ép ésszel kibírni! Még valami hibát követhetett volna el, valamelyik betegével, akkor pedig örökre elvesztette volna azt, amiért tanult egy fél életen keresztül.

    Jól tette, amit tett, a legjobbat tette. Kívánok hozzá jó egészséget, békét minden területen. A magánéletében és a munkájában is. Sikert és soksok örömet. No meg azt is, ha helyre billen, találja meg az igaz, becsületes társát. Szívből kívánom! - G.B.

    előzmény:
    Bagoly (114)
    2014-02-08  20:17
  12. Torolt_felhasznalo_114605
    Torolt_felhasznalo_114605
    2014. február 9. 08:07125.

    A gyerekeket semmiképpen ne vonjad be! A gyámügyet viszont muszáj! Több okból is! Nahogy már a férj az elment asszony pénzét költse a gyerekekre és azzal villogjon, hogy ugye,  milyen gondos, jó apa, de bezzeg az anyjuk feléjük sem néz! stb. stb. Az ilyen embetől minden rossz kitelik!

    Aztán az is elképzelhető, hogy a megküldött pénzen ő szórakozik, vagy utazgatja el a soron lévő barátosnőjével. A gyerekeknek meg nem jut belőle!

    *

    Az asszony, az édesanya fedje le magát, de teljesen! A gyerekek tudják meg, igenis tudják meg, hogy az Édesanyjuk ebben a hónapban ennyit, meg annyit küldött. Ennyi meg annyi van a számlájukon! Amit nem szórhatnak el a szélrózsa minden irányába! Abból a legszükségesebbet költhetik el, de mindenképpen legyen nekik tartalékuk.

    Ebben az esetben a gyámügy kijelöl egy gondnokot, aki a pénzügyeket felelősséggel kezeli. Apucinak pedig nincsen és nem is lehet beleszólása a gyerekeknek küldött összegekbe!

    S, ez így van jól! 

    *

    Ismeretlenül is megköszönöm, hogy segítesz a Barátnődön! Érezze, igenis érezze, hogy nincs egyedül. Ilyenkor hihetetlenül jól jön egy IGAZ barát! Ne hagyd cserben, soha! 

    előzmény:
    zero01 (112)
    2014-02-08  18:17
  13. 2014. február 8. 23:27124.

    Na, kozben szakitottam a pasimmal, haha.

    Egyet tudok mondani, ne alazkodj meg elotte. Add oda a kotelezo gyerektartast, extrat csak akkor, ha normalisan beszel, banik veled. Elmentel,en akkor jottem el, amikor a lanyom 21 evs volt, de gondoskodtam rola, ahogy tudtam. Nekunk jo a kapcsolatunk. A fiad is majd eldonti, mit akar. Talan felnottknet majd jobban megert. A penzzel csinald azt, amit mondtam, kotelezo gyerektartas jar, azonfelul semmi, ha semmi tiszteletet, szeretetet,megbecsulest nem kapsz tole. Mondd is meg neki, titokban meg rakd azt a penzt a takarekba neki, amit oda szannal adni neki. Csak akkor add oda, ha megerdemli, egyebkent csak halalod utan kapja meg. Jojjon ra akkor, mit mulasztott. Kerj tole bocsanatot, de ez nem jelenti azt, hogy o lepten nyomon megalazhat teged.

    előzmény:
    Leatitia (123)
    2014-02-08  23:15
  14. 2014. február 8. 23:15123.
    Tudod hanyszor megtettem, sirva konyorogtem neki, hogy bocsasson meg. Tudom, hogy benne is van harag, de az hogy igy viselkedik velem nagyreszt az apja hatasa. Ugyanazokat a mondatokat hallom tole, mint az apjatol. Es en sem azert jottem el, mert annyira meg voltam becsulve, csak en is a gyerek miatt turtem.  Meg annyira nem volt onbizalmam mellette, hogy nem hittem abban, hogy egyedul kepes vagyok ra.
    előzmény:
    Sissi52 (122)
    2014-02-08  22:53
  15. 2014. február 8. 22:53122.
    Hat igen, a 16 eves fiadat meg ket evig, tehat 18 eves koraig meg neked kellene nevelned. Ha meg a masi fel,az apa neveli, akkor neked a gyerektartast kell fizetned. Ha tovabb tanul, akkor is kell meg? nem tudom. De ha  a gyereked szemtelen, kovetel, pimasz veled es nem becsul, nem tisztel teged,akkor a kotelezon felul ne adj neki semmit. Amit adnal, tedd be a bankba es ha majd egyszer megnormalisodik, akkor add oda neki. Ha soha, akkor hagyd ra oroksegul. Neki van keserusege, te onkent hagytad ott ot, ez egy kicsit mas. Talan egyszer megbocsajt, kerj tole bocsanatot. DE buntudatbol ne penzeld, annal tobb olajat ontesz a tuzre. Nem, egy szulonek nem kotelessege semmi luxust adni a gyerekenek,csak tisztesseggel felnevelni ot. Ha az egyik szulo nem, akkor ott a masik. Ennyi.
    előzmény:
    Leatitia (120)
    2014-02-08  22:36
  16. 2014. február 8. 22:45121.
    Nem engem kerdeztel,de reszletekrol csak o tudna beszamolni neked.
    előzmény:
    pappe (119)
    2014-02-08  22:29
  17. 2014. február 8. 22:36120.
    Sajnos, en is hasonlo helyzetben vagyok, mint ez a szegeny asszony, bar a korulmenyek masok voltak. En egy 3. miatt mentem el, a 16 eves fiam az apjanal maradt. Az apjanak sikerult ugy ellenem hangolni, hogy ugy beszel velem, mint egy senkihazival, a penzem azt bezzeg elfogadja, sot nem ker, kovetel. Azt mondjak ez kutya kotelessegem. Hozzateszem, ugy jottem el, hogy csak a ruhaimat hoztam, az ekszereim nagy reszet is visszavette. Megis en vagyok a szemet, a pofatlan stb. Sokszor ugy el voltam keseredve, napokig sirtam, de valahogy meg mindig bizom benne, hogy egyszer talan megbocsat. Ez ad erot a tuleleshez.
    előzmény:
    Sissi52 (118)
    2014-02-08  22:12
  18. 2014. február 8. 22:29119.

    Azért a gyerekek nem úgy születtek, hogy utálják az anyjukat. Az is érdekes, ha ez a helyzet 10 éve, akkor miért vállalt még egy gyereket???

     

     

    előzmény:
    Eperke2222 (103)
    2014-02-08  17:10
  19. 2014. február 8. 22:12118.
    Az ilyen piff puff eltavozas nem marol holnapra megy. Meg akkor sem, ha az illeto tenyleg egy ribanc. Hosszu hosszu elokeszites, keszulodes elozi meg, az eltavozasnak nagyon biztosan kell elokeszitve lennie, minden masodpercet, minden lehetoseget ki kell dolgozni. Gondolom, apu elment dolgozni, gyerkocoka suliban, anya meg vette a taskajat, cask belepakolta, amit mar elore gondosan osszekeszitett. Hajtogatni less ideje. Papirok, minden keznel legyen, amit feltetlenul muszaj magaval vinnie. Gondolom, utlevel, diploma, szuletesi anyakonyv, ilyesmi, orvosi papirok, hazassagi papir, bankkartya, minden mar elore a munkahelyen voltak tarolva. Most meg jo is, hogy ido telik el a valasig, addig a ket gyerek jol kielvezheti apuka tarsasagat, foztjet, hatha a valaskor mar valamelyik vagy mindket gyerkoc megis a mamat valasztja, semmi sem lehetetlen. Hivatalosan meg mar majd viheti a gyerkocoket, ha megis ugy alakul, ha o a hivatalos gyamjuk. Annyira gazdag hogy lehetne meg kulfoldon, hiszen meg most kezdett ott. Ha van hazuk, vagy lakasuk, arrol meg lemondhat a gyerekei javara a gyerektartas fejeben, ha megis az apa neveli tovabb a gyerkocoket. Oszt Good bye. Igy meg van remeny, ha nem a halalt valasztotta.
    előzmény:
    Bagoly (116)
    2014-02-08  21:33
  20. 2014. február 8. 22:11117.

    Sajnos nem kitalált, igaz, nem is a napokban történt. Fél éve ment el, előtte beszélgettünk párszor, kicsit az volt bennem, arra vár megerősítést, hogy menjen.

    Én sem tudtam azt mondani, hogy menj. Próbáltam rábeszélni, hogy a gyerekeivel tegye, és tudom, akarta ő, de nem mert nekik sem szólni.

    Az élet képzeletén nehéz túltenni. 

    előzmény:
    Bagoly (116)
    2014-02-08  21:33
  21. 2014. február 8. 21:33116.
    Azert emlitettem a gyerekeket, mert 10 even aluliak es a topikindito szerint az eletet jelentette az anyjuknak. Kicsit meglepett, hogy piff-puff, eltavozott kulfoldre. Sok minden meglepett, sok minden gyanus, mar-mar azt gondolom, kitalalt tortenet. Valoban, elmeletben erdekes, de a gyakorlat mas!
    előzmény:
    Sissi52 (115)
    2014-02-08  20:44
  22. 2014. február 8. 20:44115.
    Nem viheti magaval. Ahhoz a gyamhatosag meg az apa beleegyezese is szukseges. Nem gondolod, hogy a gyerkocok oriasi ribilliot csinaltak volna, meg egyszeruen nem mentek volna vele? Milyen konnyu tenyleg a mas dolgarol beszelni, na nem bantani akarlak, de ez az elmeletben kivaloan megy,de a gyakorlat mas.
    előzmény:
    Bagoly (114)
    2014-02-08  20:17
  23. 2014. február 8. 20:17114.

    A gyerekeit - akik mindent jelentettek neki - miert nem vitte magaval? Kulfoldon munkat is talalt, onnan gondolom, mert mar penzt is tud kuldeni, akkor nyilvan nem megy rosszul a sorsa, a ket kis gyerek belefert volna az uj eletebe.

    Hogy' mondhatod, a kisgyerek "csak felelost keres, nem igazi valaszt akar"? Igenis igazi valaszt szeretne, nyilvan 10 even aluli, hianyzik az anyja!

    előzmény:
    zero01 (1)
    2014-02-05  12:54
  24. 2014. február 8. 20:03113.
    Ha Mateszalkarol Zalaegerszegre koltozik mondjuk, az mivel jobb? Egy kulfoldi allamban meg pl apuka mar nem tudja zaklatni, mert ott torvenyek is vannak, nemcsak papir. Kulfoldon anyuka sokkal jobban keres, jobban tud felejteni,mert minden uj, mas. A gyerekeit persze nem, csak a sok szenvedest. En erzem, hogy lesz meg az o szamara valami pozitiv megoldas. Apuka most biztosan megszivja, maris pl ha o otthon van, ugye o nem engedi a kolkoket uvoltozni mar sem?  Hatha beno a fiuk feje lagya, lehet nem, de ki tudja es meg megtalalhatjak az anyjukat. Apuka elete szerintem egy szivas lesz. Ezert minek kellett 4 embert tonkre tenni?
    előzmény:
    barna77 (57)
    2014-02-06  18:54

Címlap

top