Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Hasfajos a kisbaba

tudu30
Létrehozva: 2012. június 17. 08:30

Sziasztok!

 

3 hetes a kisfiam, eddig nem volt vele gond, evett, aludt, de 2 napja olyan hasfajos lett, hogy a szenvedeset borzaszto nezni, es ennem tudok neki segiteni. A doktorno nekem csak annyit mondott, hogy ne fogyasszak tejtermeket, mert nagyreszt amiatt van a hasfajossag. En ezt be is tartom, a gyerek megis uvolt. Szoptatom is es tapszert is kap potlaskent, mert csak az egyik cicibol eszik, a masik mellbimbom befele fordulo, azon csak jol felhuzza magat... Abbol fejni szoktam, de kozel sem tudok olyan mennyiseget, mint amit a kisfiam megenne.

Legyszi irjatok, hogy nektek mi valt be hasfajasra? Szelcso, Grippe water, Infacol-ezekrol olvastam itt a neten, de tapasztalatom nulla -e teren.

Meg arra is gondoltam, hogy az anyatej+tapszer kombinacio banthatja a kis hasat.

Koszonom szepen!

  1. 2014. Április 3. 15:3328.
    jut eszembe a BIogaiat mi is használtuk együtt a Colief-el.
    előzmény:
    Rega (27)
    2014-04-03  12:00
  2. 2014. Április 3. 12:0027.
    Nálunk a biogaia volt a nyerő! Nyugodtan lehet adni, mert nem gyógyszer! nekünk segített, azóta többeknek is. kb. 3600 ft egy üveg a gyógyszertárban, és kb 4 hétre elég, szóval kicsit drága, de ha beválik, akkor ok! :)
  3. 2014. március 30. 20:3026.

    Nekünk a sokadik tápszer vált be a hasfájós babámnál: Nestlé Lactogen Harmony a neve és a bukása is sokat javult tőle, bár elég macerás bánni vele, emellett kapott Infacolt (sok mindent kipróbáltunk, de ez a kombó volt a legjobb, de ezek sem csillapították teljesen), teljesen 4 hónapos korára múlt el, akkor mintha elvágták volna a pocakfájást 

     

    sajnos ki kell mindent próbálni (utolsónak a gyógyszereket), hogy megtudd mi hat a babádnál, de sajnos van, amikor csak az idő segít igazán :( 

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  4. 2014. március 26. 12:1425.

    Szia!

    Az én kisfiam is hasfájós volt,fél éves kora után már nem is szoptattam,annyira macerás volt.A Colief-vált be nekünk.Lefejsz egy kis tejet,belerakod a coliefet és szoptatás előtt megitatod vele.A szoptatás elején jön az a tejci ami miatt fáj a picid hasa.Ezért kell előtte odaadni a Colief-et.Nálunk ez vált be.(cumisüvegből,de kiskanálból is szépen megtanult enni..)Lefekvéskor meg a Humana babatápot kapta egy idő után,át is aludta az éjszakát ezzel.Jobbulást neki.

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  5. 2014. március 25. 23:1124.

    olvastam, hogy kell tartani/fogni a babát, hogy  puki kijöjjön és ne fájjon a hasa, de a link már nem él ami itt van, valami ötlet?

    3 hetes a baba és espumisant használunk, de szerintem nem hat.

    Erőből sir, angol vizet már nem lehet kapni cseresznyemag párnát olvastam a hasra, de nem akarok ennyi fajta cseppet kipróbálni és minden félét megvenni, ha nem hat.. szélcső után valamivel jobb, nem sok puki jön ki, de barna lé (kaki) az jön ki.

  6. 2013. június 24. 20:3723.
    Most látom csak Tudu30, hogy mit mondott az orvos...  Hogy szoptatás alatt ne fogyassz tejterméket??? ez egy hatalmas butaság.. nem attól fája  pici hasa, hogy tejféléket fogyasztasz, hanem attól a rengeteg tejtől amit a súlyához viszonyítva elfogyaszt. Az anyatej fehérjetartalmát nem befolyásolja a bevitt fehérje.. sőt szoptatás alatt a fehérje szükséglet fokozott...
    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  7. 2012. december 18. 23:2422.

    A hordozás valóban hasznos hasfájós babáknál: meleg, testközelség, nyugalom + reflux esetén kimondottan jó a függőleges testhelyzet, a gyomorsav nem tud a nyelőcsőbe visszajönni, a refluxos babák ágyát is ugyanilyen ok miatt kell megdönteni.

     

    De az nem igaz, hogy az anya által elfogyasztott ételek nincsenek hatással, sokszor komoly problémákat okoznak, és a leggyakoribb a tej. Ezért javasolják a nagyon hasfájós babák anyukájának a tej mellőzését. A lányomnál szinte születésétől kezdve véres székletet és hasfájást okozott az anyatejbe bekerülő tehéntej fehérje (ha én ettem ilyesmit). Ilyen piciknél ezt másképp ne is nagyon vizsgálják, hanem azt nézik, hogy szigorú diéta mellett szűnnek-e a panaszok, és az allergén visszavezetésekor előjönnek-e újra. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_401069 (17)
    2012-06-17  13:28
  8. 2012. december 3. 09:4921.

    Szia tudu30!

     

    Nálunk a Nestlé Beba HA terméke vált be a legjobban! Próbáld ki, remélem nektek is segít!

    Üdv, :) 

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  9. 2012. szeptember 1. 22:2520.

    Szia!

    A ma 11 hetes kislányom is hasfájós volt, kb 1 hete már sokkal jobb a helyzet. Ő csak anyatejes mondjuk.

    Amit kipróbáltunk: hason alvás - ez jótt tett, Infacol - semmit sem használt, Bio Gaia cseppek - mintha ez kicsit használt volna és ezt nyugodtan adhatod, mert csak probiotikum. Nem olcsó, de ártani tuti nem árt.

    Korábban rengeteget sírt, húzogatta a lábait, láthatóan szenvedett. Napközben alig aludt, de szerencsére éjjel sosem sírt. Viszont kb 1 hete nappal is jól alszik, alig hallani a hangját, csak ha éhes. Meggyőződésem, hogy "kinőtte", mert már jó pár napja semmit nem kap, mégis megszűnt minden baja.

    Szóval azt mondom, kitartás, el fog múlni!

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  10. 2012. június 17. 13:5919.

    a tápszert gondolom nem fel-le rázva kevered össze, hanem körkörösen, úgy nem lesz buborékos.

     

     

    a tejtermék megvonása nem mindig elegendő. 

    a puffasztó szeles dolgokat is kerülni kell,  bab borsó, "k" betűsek (káposzta,stb)     nem hinnéd de még a dió is fingatós.

     

     

     

    kólika tartás (gugliban megtalálod)

     

     

    és (nekem ezt gyerekorvos mondta)  szopi előtt megbicikliztetni a babát, feltolni a lábait a hasára, + vissza.  párosával is, külön is.   majd meglátod h. távoznak a szelek.

     

     

    (egyébként van baba akinek beválik egy-két itt is említett szer, de van akinek semmi.   3hós kora körül kinövi.    az enyém is ilyen volt.  sajna)

     

     

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  11. 2012. június 17. 13:5918.

    Szia!

     

    Mi infacolt nem használtunk, mert a segédanyagok amik az üvegben vannak férjem szerint tuti károsak, és egyébként az egész túl mű dolog. Én nem értettem vele egyet, de hát jobb a békesség, így az infacolról nem tudok nyilatkozni.

     

    A hason altatás nagyon jót tett, meg egy nagymama írta itt a topicban azt a különleges tartást, az is nagyon jó. Kipróbálhatod azt is, hogy egy kézzel tartod, a kis hasa a tenyeredben, feje a könyöködnél. Pocisimogatás is jót tesz, de hát éjjel háromkor fél óra pocisimogatás nem annyira nyerő!

     

    Ami viszont a legjobb: szélcső! Ez nyilván kicsit másra jó, mint pl. az infacol. Ez azoknak a babáknál a leghatásosabb, akiknek lemennek  a bubuorékok a bélrendszerbe, és azt már büfiztetéssel úgysem lehet kihozni. Mi úgy akartuk, hogy majd mindig fürdés előtt megszélcsövezzük. Na hát a kisasszony ezzel nem értett egyet, ordított, mint a sakál, fürödni akart és szopizni meg aludni. Na hát így is tettünk, persze tíz perc után már ébredt, és kezdődhetett volna a szokásos éjszakai herce hurca. De nem, ekkor újra megpróbáltuk a szélcsövet, és lám teli hassal már ő is együttműködött, koncentrált, nagyon jó volt. Szinte hallottuk, hogy mint a puskaropogás távoznak a bubik a hasából, és rengeteget kakilt is. Amikor elég volt neki, elkezdett sírni, visszacsomagoltuk, megszoptattam, és négy órát aludtunk egyben. Anyai szívem persze fájt, hogy a frissen megfürdetett babát kellett szélcsövezni, de hát ez van... Viszont olyan szempontból jó volt, hogy a következő nap már rutinosan így csináltuk, harmadnap meg elaludt, és nem kelt fel tíz perc múlva, hanem szépen aludt éjszaka, kétszer fölkelt enni és ennyi... Ez legalább tíz napig így ment. Tegnapelőtt este megint kellett szélcsövezni, tegnap pedig éjjel háromkor volt teljesen kemény a kis pocija, akkor csináltuk. Mi egy nap eddig max egyszer csináltuk, és áldani tudom csak ezt a találmányt.

    Annyi a hátránya, hogy nem túl guszta, és két ember kell hozzá. Szóval remélem a párod nem finnyás, de hidd el megéri! Egyik tartja a szélcsövet, a másik masszírozza a pocit és/vagy mozgatja a kis lábikót! Tíz perc az egész, de az első két percben még nincs mindig eredmény, nehogy azonnal feladjátok! Amikor végez az ember meg lehet simogatni a kis pocit, elmúlik a keménysége, szépen felpuhul.

     

    Sok szerencsét

     

    Üdv

    Gina

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_401069 (17)
    2012-06-17  13:28
  12. Torolt_felhasznalo_401069
    Torolt_felhasznalo_401069
    2012. június 17. 13:2817.

    Én nem nagyon hiszem el, hogy az édesanya által elfogyasztott ételtől fájna a pici hasa. 1.: első két hétben szinte egyik kisbaba sem hasfájós, 2. tápszer mellett is ugyanúgy előfordul.. szóval nehogy nekiállj itt nagyon diétázni, mert az meg a tejednek-idegállapotodnak sem tesz jót.

     

    Ami nekünk bevált: hordozókendő, testközelség, szoros bebugyolása a babának, akár pólyázás- de leginkább a hordozókendő.

     

    Emlékszem az 5. héten azt hittem sosem ér véget az a bűvös 12 hét, de hidd el, eltelik, és pár héten belül már érzed a javulást is..

     

    kitartás!

     

    (szélcső: egyik ismerősöm használta, bár ne tette volna- onnantól kezdve naponta 10-20x kellett csinálni, mert annyire nem tolerálta a kisbaba a legkisebb pocihúzódást sem..)

    előzmény:
    kovacsniko1985 (16)
    2012-06-17  13:16
  13. 2012. június 17. 13:1616.

    Mi Infacolt adtunk a kisfiamnak. Az annyiból jó, hogy nem lehet túladagolni, viszont hetente használtunk el egy üveggel.

    Mikor nagyobbacska lett, kipróbáltuk a Gripe watert is, az is jó volt, de teljesen csak az idő oldotta meg a dolgot. Pedig én is odafigyeltem, hogy mit ehetek-ihatok, a Laktoherbtől egyenesen üvöltött a kicsim.

    Ja, igen, ő kizárólag anyatejet kapott.

     

    Valahol azt olvastam, hogy annyi ideig kell büfiztetni, amennyi ideig evett.

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  14. 2012. június 17. 12:4615.

    Mecsek Baby tea, szélcső, kitartás.

     

    Mert van amelyik gyerek egyiktől sem nyugszik meg és 3 hónaposan egyik napról a másikra minden külső segítség nélkül viszont igen.

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  15. 2012. június 17. 11:1814.

    Gondolg végig,hogy mit eszel és iszol elsőkörben. 

    Fájhat a hasa a tejszaporitó teáktól,rostosoktól és gyümölcsteáktól a K-betüs és hüvelyes ételektöl.

    Probáljátok ki az espumisant vagy az infacolt és a napi töbszöri tornáztatást (tisztába tevéskor) A hason fektetés is szokott segiteni.

     

    Kitartás,elöbb utobb elmulik a hasfájás és jön helyette a fogzáskérdés!  

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  16. 2012. június 17. 10:3313.

    Az én kislányom is hasfájós volt, kb . 2-3 hetesen vettem észre, hogy nem olya nyugis , mint a nagyok voltak . 5 hetes volt, mikor megbizonyosodtam, hogy a pocakja lehet a ludas, akkor én az Infacol mellett döntöttem, az akkor egyszerűbbnek tűnt, hogy azt minden szopi előtt kellett adni neki, míg az Espumisant ( ha jól emlékszem ) , amikor fáj a pocak ) . Nekünk 2,5 hónapos korára teljesen megszűnt a probléma. Ja és miután elkezdtem neki adni az Infacolt, látványos volt a változás.

    És még annyit, hogy én is rájöttem, hogy az én picim hason szeret aludni, így már nem csak 10 perceket aludt, hanem jó nagyokat. 

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  17. 2012. június 17. 10:1312.

    Infacol nálunk is bevált, büfiztetés úgy, hogy a vállamon volt a baba és pont a pocakja került a vállamra, a popsiját ütögettem, így könnyebben büfizett. Bevált még a hason altatás, illetve ha nagyon rosszul volt, a térdemre fektettem a hasára keresztbe, és ütemesen vertem a popsiját (tudom rosszul hangzik, nekem a védőnő mutatta és nagyon bevált).

     

    Ha nem vagy benne biztos, hogy mi az oka a hasfájásnak (nálunk egyértelműen a szél volt az oka), A Suttogó mindent megold c könyvben nagyon jól leírja a hasfájások típusait, tüneteit, mit lehet vele kezdeni, stb.

     

    A tejfehérje kiürülése a szervezetből úgy tudom legalább egy hét, úgyhogy tarts ki! És jobbulást... hamarabb elmúlik, mint gondolnád

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  18. 2012. június 17. 09:4111.
    Bizony. Egyik unokám volt azonnal hasfájós és a doktornő azt mondta, először is meg kell próbálni, mit szól a hasonfekvéshez. Azonnal szeretett úgy aludni, hasfájás megszünt.  Ő is nehezen büfizett.
    előzmény:
    business (6)
    2012-06-17  09:13
  19. 2012. június 17. 09:2810.

    Tuti, hogy hasfájós? Nagyon könnyen ráhúzzák ezt a jelzőt...

    A lányom születéstől kezdve "hasfájós" volt. Minden "lószart" kipróbáltunk, tartós javulást semmi sem hozott. Nem múlt el sem 6 hetesen, sem 3 hónaposan, sem félévesen stb. Aztán jött a fogzás, onnantól kezdve erre próbálták fogni a "hasfájást". Anyatejes baba volt, evés közben többször böfiztettem, nem volt bukós, súlya normál ütemben gyarapodott.

    Aztán meguntam, elvittem homeopatiás dokihoz, nem javult, házidoki szerint továbbra is a foga volt az ok.

    11 hónaposan kerültünk gasztrós dokihoz, ahol alaposan kivizsgálták és kiderült:refluxa van ill volt a kezdetektől- csak épp semmilyen típusos tünetet nem okozott. 10 hónap gyógyszerszedés következett, azóta meggyógyult. Csak azért írtam le, ne csak "hasfájásban" gondolkodj....

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  20. 2012. június 17. 09:269.
    Aminek érdemes lehet utána nézni: egy ismerősnél most van alig 2 hónapos kisbaba és szenvedtek. Ajánlottak nekik egy homeós probiotikumot, azt mondja, azóta nincs ilyen gond. Előtte lefutották a szokásos köröket, de semmi nem használt. Kb. 3000 Ft-ba került.
    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  21. 2012. június 17. 09:198.
    Az én fiam nem volt kifejezetten hasfájós, csak néha nagyon szeles, akkor produkálta a tüneteket, de nem volt mindennapos.Én a tejtermékek mellett a puffasztó ételeket is kerültem, ez segített, meg az espumisan csepp.Az egész leginkább akkor múlt el mikor kicsit tornáztattuk a lábát evés után fél órával óvatosan.Felnyomkodtuk a hasa felé és jött a szél rendesen.Ha nagyon hasfájós a babád esetleg meg lehet próbálni olyan tápszert ami kifejezetten nekik való, a Novalac AC pl. pont hasfájós babáknak való, kérdezd meg a gyerekorvosotokat, lehet egy próbát megérne.
    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  22. 2012. június 17. 09:167.
    Még valami: a puffasztó ételeket is kerüld amennyire lehet, legalább 6 hetes koráig! az én gyerekem arra is reagált ha babot, borsót, vagy k-betűs főzelékeket ettem.
    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  23. 2012. június 17. 09:136.

    Nekem már régen voltak picik a gyerekeim, látom a többi hozzászóló jó tanácsokat adott, ők gyakorló kismamák MOST, ami nem egy utolsó szempont, tehát biztosan jó irányba terelnek téged.

    Próbáltad forgatni, azaz időnként hasra fektetni, vagy netán oldalra párnákkal kitámogatni? Egyes gyerekeknél a folyamatos háton-fekvés is okozhat problémát. Gondolj arra, hogy neked is milyen jó ha oldalra fordulhatsz ha fáj a hasad, esetleg hasra. Az én fiam volt annyira hasfájós, hogy az katasztrofális volt. Neki időnként ez segített, a többszöri büfiztetést én is csak ajánlani tudom, persze ha közben nem üvölt a kajáért!:-))) Minden képpen orvoshoz kell fordulnod ha nem szűnik, bár tudod 3 hónapos koráig nem igen akarnak adni semmit. Sajnos ez nagyon sok picikével így van nem vagy egyedül ezzel a problémával, nem mintha ez vigasztalna téged. Lehet, hogy megmosolyognak a többiek de nekem bevált a gyerekeknél és az unokámnál is: ülj le, tedd keresztbe a lábad, a babát fordítsd hasra és a hasad és a combod által alkotott háromszögben legyen a pici hasa, a mellkasánál pedig az alkarod ahogy fogod. Így a te tested melegíti a hasát, a derekát pedig nem maszírozni, csak finoman simogatni. Ha nagyon görcsöltek, ebben a pozícióban nyugodtak meg a leghamarabb. Sok sikert, és kitartás!!

    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30
  24. 2012. június 17. 09:025.
    Szia!
    Jó hír hogy idővel elmúlik.Legtöbbször csak az idő segít.Amiket írtak mind ki kell próbálni mindegyik babának más jön be.Rossz hír hogy soknak egyik sem segít. Én csak szoptattam a kislanyonal sajnos fél évig tartott a kisfiamnal nagy könyv szerinti 3 hónapig.A kislánynak semmi nem segített szinte, a fiúval a gripe water valamit.
    Amit mindenkepp javaslok hogy ha iszol laktoherb teát vagy egyéb tejszaporito teát azt hagyd abba, mert az nálunk pl.nagyon erositette a hasfajast. Ja és a hason alvás is segít a kicsinek.
    Kitartás!
    előzmény:
    tudu30 (1)
    2012-06-17  08:30

Címlap

top