Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Idős családtag ápolása

mamicka
Létrehozva: 2012. március 21. 14:35

Információkat gyűjtök, hogy a gyakorlatban (!) mások hogyan oldják/oldották meg az enyémhez hasonló szituációt.

 

Idős dédimama, szinte teljesen vak, nagyot hall, szellemileg kb 50%os - családdal lakik, de aki eddig ápolta, mostantól már nem teheti.

 

Milyen gyakorlati megoldás lehetséget a 24órás felügyeletre/ellátásra?

 

Természetesen vannak saját ötleteink, de szeretnék mások tapasztalataiból is meríteni.

 

 

 

 

 

 

  1. 2016. március 2. 12:3357.

     Esz nelkul hazavinned, ha busas osszeget kellene fizetned a korhazi apolasert. Kotozesre meg be lehet hordani. Orvos nem hiszem, hogy kotozgetne, apolono meg minek 24 orara egy kotozes miatt. Szerintem nem a te felelosseged a seb ellatasa amugy.

    előzmény:
    Dusó32 (56)
    2016-03-02  12:01
  2. 2016. március 2. 12:0156.

    Sziasztok.Velünk is hasonló helyzet van.Édesapám sztrókot kapott kb 3 honapja.Aminek következtébel le forrázta magát.E testének 30%-án harmad fokú égés lett.Menni nem tud, vagy alig járó kerettel.A sebei még kötözést/kezelést igényelnének.Erre fel a kezelő orvosa közli velem hogy haza engedi.Annak ellenére hogy, mondtam neki nem tudjuk vállni még a sebe be nem gyógyúl.A válasz az volt" fiatalok vagyunk el kel birni a felelőséggel." De kérdem én! Mi lesz ha a sebe el fertőződik!? Enyém a felelőség.Akkor én bűnhődök mert az orvosnak/nővérnek nincs kedve ápolni!?

  3. 2016. február 16. 14:1355.

    Nagyon nehéz az otthonokba kerülni  várólista van.A felekezeti otthonban 3 milliós belépőről tudok.


    Ha a férjed oda akarja venni ápolja Ő, majd kiderül meddig bírja.Bizony ettől tényleg ki lehet készülni.


    Öt évig gondoztam apósomat.  Nem volt semmi baj, de még úgyis elég nehéz volt.


    Az anyagiak:Abból a kevés örökségből az unokának lett lakás megoldás.

    előzmény:
    Maja Sager (34)
    2012-03-21  17:32
  4. 2016. február 15. 18:3454.

    Kedves Krisztina!


    Érdekes volt a kérdőiv! De azt hiszem még érdekesebb lesz egy "összesitő értékelése" ezeknek. Jó munkát kivánok! üdv. Szegfü

    előzmény:
    Ekriszti (52)
    2015-01-28  15:43
  5. 2015. november 6. 09:5753.

    Nagy segítség lenne számomra, ha megkaphatnám a kőzvetitő nevét és telefon számát, hogy kapcsolatba tudjak lépni velük. Idős szüleim ápolását kell megszerveznem. 


    Köszönöm


    edit.edit5@gmail.com


     

    előzmény:
    catharina (41)
    2012-03-22  07:54
  6. 2015. január 28. 15:4352.

    Kedves Mindenki!


    Végzős pszichológus hallgató vagyok és a kutatásomban demens betegek gondozóit vizsgálom. Kérem, hogy akinek van ilyen hozzátartozója és egy kis ideje, az töltse ki nekem az alábbi kérdőívet. Mivel egy nagyon nehezen elérhető populációról van szó, így minden kitöltésért nagyon hálás vagyok. A kérdőív linkje itt érhető el: http://www.surveygizmo.com/s3/1973374/Demens-betegek- hozz-tartoz-inak-vizsg-lata


    Előre is köszönöm!


    Erdélyi Krisztina

  7. 2012. Április 4. 21:3451.
    Végül otthon lett belőle:-( idősek otthona
    előzmény:
    dani zsuzsanna (50)
    2012-04-04  19:15
  8. 2012. Április 4. 19:1550.

    nem vagyok még ilyen szituban

    de..

    szerintem idős családtagom úgy tudom csak ápolni,család mellett ha vagy szomszédom,vagy együtt élünk

    aztán nyilván van olyan betegség amit még így sem,hisz képzett ápoló kell..akkor marad a segítő hívása aki házhoz jön,vagy marad az otthon

    hogy mi hogyan azt sajnos nem lehet tudni előre

    egy idős embernél 100 féle dolog lehet,még az is hogy phszihésen is leromlik és ön és közveszélyes lesz

     

    szóval fogalmam sincs hogy lenne

    előzmény:
    mamicka (1)
    2012-03-21  14:35
  9. 2012. Április 4. 19:0249.

    Sziasztok én idősgondozó-ápolói szakmával keresek olyan családot ahol megoldható lenne a bentlakás és némi fizetés a munkámért cserébe. Szakmával és gyakorlattal is rendelkezek ezen a téren.

    Ha felkeltettem valakinek az érdeklődését az alábbi számon el tud érni:

    0630/310-39-39. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  10. 2012. március 25. 15:5848.
    Én egy idős otthon gerontológiai szakápolójaként tudok hozzászolni.Új építésü /3 év/ 130 fős otthonban dolgozom , az ország minden feléről vannak ellátotjaink és folyamatosan 30-40 fő a várólistán. Tapasztalatom , hogy legtöbb esetben a hozzátartozó nehezebben barátkozik meg az otthonba kerülés lehetőségével mind maga az idős-beteg ember.Nem vitatom vannak kivételek , de nagyon sok esetben fekvő beteg kerül be és 2-3 hónap elteltével talpra áll , persze ez függ attól is hogy valaki mennyire akarja,hogy még a családja körében tölthessen kis időt,de olyan is van akit a bekerülés annyira megvisel hogy pár honapon belül telyesen leépül és gyorsan"elmegy".Ott nincs egyedül ,mindig van körülötte valaki és megfelelő szakellátásban részesül-ami szerintem nagyon fontos.Mert sajnos tapasztalat ,hogy a korház nem sokat vergődik velük,korházba kerülés után nem ritka hogy 1-2 hét elmultával óriási felfekvéssel kapjuk vissza,amit nekünk kell rendbe hozni,DE van olyan ellátottunk aki 4-ik éve fekvő beteg és nincs felfekvése /de ő nem volt korházban/.

     

    előzmény:
    mamicka (1)
    2012-03-21  14:35
  11. 2012. március 25. 15:1347.

    Elmesélem a történetünket: Nagymamám, akit imádok, mellette laktam. Szép fokozatosan felkelni sem volt kedve, szinte folyamatos foglalkozást igényelt. Volt, hogy éjjel 1 kor felhívott, hogy menjek le, beöntést adni neki, mert nem tud wc-zni. Volt már olyan, hogy a virágtatóba pisilt, mert nem tudott/akart kimenni a wc-ig. Szép folyamatosan leépült. Vittem jobbra balra mi a baja.  Már otthon borzasztó volt a helyzet, volt mire hazamentem, a földön feküdt, mert elesett. (állítólag egész nap ott feküdt és kb 100 kiló, ergo megemelni sem tudtam segítség nélkül) Folyamatosan görcsben volt a gyomrom, mire megyek haza a munkából. Már a fiam is totál kivolt, hogy Mamával többet foglalkozom, mint vele. Folyton lógtam, mert haza kellett menni a kaját elétenni, később már pelenkázni, mert nem ment ki.  Végül a Lukácsfürdőnél lévő kórházba szereztem neki beutalót, hogy talpra állítsák.Na ott 3 hét alatt ez nem sikerült, a doktornő kivizsgáltatta, mitől nem tud mozogni. Megállapították, hogy 5! db daganat van a fejében és nem műthető. Én közben terhes is lettem, így nem emelhettem. Ezt átbeszélve Nagyival is, Ő úgy döntött, hogy egy apácák által fenntartott otthonba beköltözik. El is intéztünk neki mindent, és azóta is ott lakik. A Lányom már két éves. Szóval ez már majd 3 éve. Szegénykémmel nem tudom mi lett volna otthon, azt hiszem tönkre mentem volna, és a családom is. Sőt, még a rokonság is. Szegényem nagyon boldog mindig amikor megyek, mindig viszem a kedvenc kajáit. Fekvő pelenkás beteg amúgy, aki szellemileg is hanyatlóban van, de még elélhet akár sok évet is, mert az állapota nem romlik... Sokan mondják, hogy otthon kell mindezt megoldani.. Kérdem én, hogy mégis hogyan? Ez tényleg nem szeretet kérdése. Nagyinak jó dolga van és szakképzett ápolók veszik körül. Ha otthon maradt volna, most nem lenne lányom és lehet már én kerültem volna kórházba. De az biztos, hogy ha már 3 éve azt csinálnám, amit akkor hónapokig, az sokmindent kiölt volna belőlem iránta. Tudni kell, hogy az idős emberek ha ilyen betegek lesznek, pszihésen is totál kikészítik az embert, akaratukon kívűl... 

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  12. 2012. március 25. 15:1046.

    Mamicka, úgy látom, másként értetted, mint ahogyan én szántam.

     

    Nem feltételeztem semmit, amit írtam, tanács volt csak, arra az esetre, ha netán nem Rád hárul az ápolása, részben sem.

     

    Arra gondoltam, hogy például dolgozol, és meg sem teheted.

    Ám mégis sajnálod a dédit, ami érthető, és le is jön abból, amit írtál jól!

     

    Sajnálom, ha félreérthető volt!

     

    Tudom, mekkora gond ez egy családnak, már maga a döntés is, hogy hogyan legyen megoldva az idős ember elhelyezése, ápolása, otthon ápolni, vagy intézményben elhelyezni.

     

    Kétségtelen, hogy az idősnek otthon a jobb, de én sem tennék ekkora terhet a gyerekeim vállára, ha majd odajutok.

    Örülök, hogy Nálatok sikerül megoldani családi összefogással!

    előzmény:
    mamicka (40)
    2012-03-22  06:50
  13. 2012. március 25. 14:2045.

    Jol dontottel. Itt ahol en elek nem szokas elvarni (es nem is varjak ) sem a gyerekektol sem a rokonoktol hogy a magatehetetlen vagy nagyon sok gonddal jaro idos rokont apoljak.

     

    viszont az is teny, hogy  nem varjak az orokseget sem, ui. aki nivosabb otthonba akar menni ott eladja a hazat vagy lakast es bemegy az otthonba belole.

     

    Amikor az illeto meghal akkor a csalad a befizetett osszeg egy reszet visszakapja.

     

    En nagyon nem szeretnem ha engem ereje megfeszitesevel akar a ferjem akar mas apolna , amikor vanak jo otthonok, ahol szakemberek foglalkoznak a betegekkel.

    előzmény:
    Oyanka (27)
    2012-03-21  15:58
  14. 2012. március 25. 14:0544.

    "a sogornöd a derekat huzta meg, NEM a nagymama keszitette ki, hanem sajat maga (tulemelte magat, rosszul mozdult, stb)"

    Naná, hogy rosszul mozdult...((( Ugyanis az a baj, ha egy idős ember leesik a lábáról, ápolni, pelenkázni, kell, lepedőt cserélni alatta, úgy fektetni, hogy ne legyenek felfekvései ---ez bizony egy szakma, szakmai fogásokkal. És úgy "vágják hozzá" az emberhez akár a kórházból kiadott magatehetetlen, adott esetben gipszbe csomagolt beteg idős embert, hogy semmit nem mutatnak meg, nem mondanak el és ilyen jellegű segítséget nagyon sok helyen nem lehet szerezni.

    előzmény:
    semiramis (37)
    2012-03-22  00:26
  15. Torolt_felhasznalo_567762
    Torolt_felhasznalo_567762
    2012. március 22. 08:0543.

    Semi, ki lehet készülni mind fizikailag, mind pszichésen. Pláne, ha az idős családtag nem csak fizikailag épül le, hanem szellemileg is. Az én Apukám egy hat nyelvet beszélő, nemzetközileg elismert galvántechnológiai szakember volt, szikrázó elme. Konferenciáról-konferenciára járt, alkotott. Életének utolsó 1,5 évében rohamosan veszítette el a szellemét, majd a fizikumát. Teljesen átfordult éjszakai aktivitásba, nappal aludt, éjjel viszont kiabált, a botjával verte a falakat, az ajtókat, követelte, hogy valaki legyen vele. A gyerekeim érettségi előtt álltak, a férjem is és én is dolgoztunk. Gyakorlatilag senki nem tudott pihenni. Az utolsó 4 hónapban fizikailag is magatehetetlenné vált.

    Mi megpróbáltuk szakápoló segítségét igénybe venni, de csak engem fogadott el. Ha viszont kórházba került egy-két hétre, ott meglepő módon lenyugodott.

    Nem tettük be idősotthonba, de egy kicsit rámentünk a dologra.  

    előzmény:
    semiramis (37)
    2012-03-22  00:26
  16. Torolt_felhasznalo_567762
    Torolt_felhasznalo_567762
    2012. március 22. 08:0542.

    Semi, ki lehet készülni mind fizikailag, mind pszichésen. Pláne, ha az idős családtag nem csak fizikailag épül le, hanem szellemileg is. Az én Apukám egy hat nyelvet beszélő, nemzetközileg elismert galvántechnológiai szakember volt, szikrázó elme. Konferenciáról-konferenciára járt, alkotott. Életének utolsó 1,5 évében rohamosan veszítette el a szellemét, majd a fizikumát. Teljesen átfordult éjszakai aktivitásba, nappal aludt, éjjel viszont kiabált, a botjával verte a falakat, az ajtókat, követelte, hogy valaki legyen vele. A gyerekeim érettségi előtt álltak, a férjem is és én is dolgoztunk. Gyakorlatilag senki nem tudott pihenni. Az utolsó 4 hónapban fizikailag is magatehetetlenné vált.

    Mi megpróbáltuk szakápoló segítségét igénybe venni, de csak engem fogadott el. Ha viszont kórházba került egy-két hétre, ott meglepő módon lenyugodott.

    Nem tettük be idősotthonba, de egy kicsit rámentünk a dologra.  

    előzmény:
    semiramis (37)
    2012-03-22  00:26
  17. 2012. március 22. 07:5441.

    Szia!

     

    Nálunk a nagymamám nővérének  van szüksége segítségre. 96 éves, szellemileg ép, de fizikailag segítségre szorul. Mindezek mellett nem egy könnyű természet. Ketten vigyáznak rá - felváltva, így nekik is könnyebb. Nem szakápolók, de teljesen megbízható, jó fizikumú középkorú nők. Ott is alszanak, és ez nagyon megnyugtató, hiszen történt már éjjel baleset. Közvetítőn keresztül találtuk őket, ha esetleg érdekel, utána tudok kérdezni az elérhetőségeknek.

    előzmény:
    mamicka (40)
    2012-03-22  06:50
  18. 2012. március 22. 06:5040.

    Nem. Nem így van, kedves Csutak! Rosszul látod:-(

     

    Ápolom a Dédit, bár valóban csak részben. Plusz mellette ellátom a szüleimet, főzök mindkettőnk családjára.

     

    Tudom, miről beszélek, tudom mit vállalnánk, ha az otthoni ápolás mellett születik döntés.

    előzmény:
    csutak51 (28)
    2012-03-21  16:16
  19. 2012. március 22. 06:4739.

    A megszokott fotelja, a babaszappan, a saját tejeskávés-bögréje; Dédinek ez az élete, neki (már csak) ennyiből áll a világ. Nekünk mindez nem sok - de neki a biztonság, a nyugalom, a fix kis környzete.

    Ebből szakítanánk ki adott esetben:-(

     

    A szakápolók tudásában senki nem kétkedik. Fizikailag tényleg a legjobb megoldás lehetne az Otthon. De lelkileg biztos, hogy nem.

    előzmény:
    semiramis (37)
    2012-03-22  00:26
  20. 2012. március 22. 01:1138.

    Szep estet mindenkinek!

     

    Az en nagymamara is kellett aki figyel. Nem akart eljonni az otthonabol. Videkrol egy rokonunk koltozott be hozza, mert sajnos mi sem tudtuk megoldani szuk csaladon belul a gondozasat. A nagyikam halala napjaig teljesen epp maradt szellemileg, fizikalisan viszont nagyon leepult. Ezert kellett melle valaki. Egy evig gondozta a nagyinkat a holgy, aki akkor mar nyugdijas volt, de jo fizikumnak orvend. Fizettunk neki erte, persze, harom havonta pedig egy-ket hetre haza ment. Ez volt neki a nyugdij kiegeszites, az anyagiakat osszedobta a csalad.

     

    De nala is eljott a pont, amikor azt mondta, nem birja, akkor megemeltuk az osszeget (meg szerencse, hogy kulfoldon elek, igy nem okozott gondot ezt kifizetni) es akkor maradt, ugyan mar csak 3 honapot, aztan nagyi elment...

     

    Amikor a gondozoja el akart menni, belatta, hogy oregek otthonaba kell, hogy menen vagy korhazba, mert nem akart tobb anyagi terhet a csaladjara roni azzal, hogy egy kepzett apolot fogadjunk melle, ami sokkal tobb penzbe kerult volna. De amikor megmondtuk neki, hogy maradhat az otthonaban, sirt, oromeben, azt mondta, ugy erezte, a vagohidra kell mennie, ha el kell hagynia az otthonat es vadidegenek kozott kell lennie. Otthon halt meg, ahogyan akarta. Orulok, hogy megoldottuk es mig elek halas leszek annak a holgynek, rokonnak, aki vallalta a gondozasat, tudom, hogy neki sem volt ez egyszeru.  

     

    Igy ebbol kiindulva en azt mondom, valahogy meg kell oldani, hogy az otthonaban, az O biztonsagos kozegeben maradhasson, ezt mindenki megerdemli, hogy ne mint egy kivert kutya kelljen teljesen megoregednie es vegul meghalnia ugy, hogy mikor mar nem tudott a csaladjaert mindent megtenni, a csaladja lemondott rola, atruhazta a felelosseget... 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  21. 2012. március 22. 00:2637.

    ... es többagyas szobat vadidegen szobatarssal, sajat, megszokott butorok es arcok nelkül, az intimitas teljes megvonasaval... tenyleg teljesen jo megoldas. kerdes, kinek. 

     

     

    egyebkent sajnos valoban ez az egyetlen megoldas, leven, hogy 24 oras SZAKellatas kell. de azert azt megse mondd, hogy jo megoldas... 

     

     

     

     

    meg "kikeszitette"... ??????????? kikesziteni pszichesen lehet valakit.

    a sogornöd a derekat huzta meg, NEM a nagymama keszitette ki, hanem sajat maga (tulemelte magat, rosszul mozdult, stb), de legfeljebb a szituacio, amiröl nem a nagymama tehet (az idö mulik, ennyi).

    kicsit emberibben, tapintatosabban (öszintebben) fogalmazni??? esetleg??? 

    előzmény:
    Kittycat22 (35)
    2012-03-21  17:38
  22. 2012. március 21. 18:4036.

    Sziasztok én idősgondozó-ápolói szakmával keresek olyan családot ahol megoldható lenne a bentlakás és némi fizetés a munkámért cserébe. Szakmával és gyakorlattal is rendelkezek ezen a téren.

    Ha felkeltettem valakinek az érdeklődését az alábbi számon el tud érni:

    0630/310-39-39. 

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  23. 2012. március 21. 17:3835.

    Nálunk is aktuális ez a téma most. Az én Nagymamámnak is állandó felügyeletre van szüksége. Az előző hónaptól elkezdtük alkalmazni azt a megoldást, hogy havonta az egyik gyereke felügyel rá. Februárban kikészítette a fiáékat, a menye most is kórházban van, mert fürdetéskor úgy megerőltette magát, hogy azóta is alig bír járni. Most márciusban a másik fia van vele reggeltől estig, de már ő is nagyon ki van készülve tőle. Áprilistól pedig anyukámon lesz a sor. Ráadásul Anykámnak fizetés nélküli szabadságra kell mennie. Még szerencse, hogy elengedték a munkahelyéről! Csak így sajnos még ápolási díjat sem kaphat, mivel nem munkanélküli. Szóval áprilisban egy fillér bevétele sem lesz.... Esetleg nem tudja valaki, hogy van-e valami lehetőség, hogy valamilyen támogatást kaphasson anyukám?

    Egyébként már évek óta azt mondogatjuk a családból páran, hogy az otthonban lenne a legjobb helye neki, de eddig a többség nem akart ebbe belemenni, de februárban végre beadtuk a kérelmet az otthonba. Most várjuk, hogy mikor veszik fel oda a Mamát!

    Szerintem ilyen esetben az Idősek Otthona teljesen jó megoldás. Ott megkap mindent, ételt, italt, orvosi ellátást, és még társaságban is lehet egész nap.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  24. 2012. március 21. 17:3234.

    Sajna aki benne van az érzi hogy testileg -lelkileg rámegy...Nálunk a  sógornőm a gond szintén  hálóingben sétál, meg éjjel nappal valami baja van akkor telefon és messze költözött  , eladta a házát és ottfelejtett? majdnem mindent.

    Örök életében egyedülálló volt , és  pont  szoc. dolgozó és mos t hirtelen megzakkant. Az orvos szerint nem demens, de idegeneket beenged, hagy ott aludni, meg állandóan pénzt  vesz fel és senki nem tudja mire...Nem akarjuk "korlátozni" cska kordában tartani de ez igy nem megy.....Már a házasságunk  is tönkremehet, mert férjem ide akarja venni a a tesóját. MOndtam akkor én megyek..... Nagyon cifra dolgokat tud az "élet" produkálni.....Most  megyünk vele MRI_re  holnap , de az 12o km-es út aztán néha úton ki akar szállni az autóbol , és kb. 2 óra leforgása alatt vett ! egy öröklakást egész más helyen  mint ahol eddig élt. Van még 1-2  pillanata ami tiszta, de  velem rikácsol és már nem birom. Mellette unokafelvigyázás  (noa  nagyis  topik olvastán  én nem is vagyok nagyi)  és a napi  teendők.....Ami sok az sok és nem vagyok éns sem  fiatal.....(67) Ő pedig  idáig élvezte  az életét , utazott,  csinált amit akart , soha egy ünnepen a családból senkit nem akart látni....most meg?????jujj de nehéz......

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     

Címlap

top