Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Gyerekzsúr HELP!

tr1n1ty
Létrehozva: 2011. november 10. 09:25

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Lánykámnak most rendezzük az első gyerekzsúrját (5 éves). Meghívnánk néhány ovis és nem-ovis barátnőt (elsősorban csajok, de most úgy néz ki, lesz egy kisfiú is), kb 5-6 gyerekről van szó.

 

Addig oké, hogy kinevezek egy szombat délutánt, meg lesz torta, de nagyon sokat segítenétek nekem egy kis forgatókönyvszerű tapasztalattal. Nagy felhajtást nem szeretnék, szóval semmi extra szórakoztatóipar, csak itthon érezzék jól magukat.

Viszonylag újak vagyunk itt, nemrég költöztünk ki a fővárosból egy kisvárosba. 

 

Felmerült bennem néhány kérdés:

1. Amíg "gyülekeznek", addig legyen-e vmi kis irányított játék/ismerkedés vagy csak hagyjam őket a gyerekszobában?? (alapban ovistársak, de lehet, hogy lesz tőlünk hasonló korú unokatesó is, akit esetleg nem ismernek)

 

2. Tortaevés akkor lenne, ha már minden meghívott megjött. Utána csináljunk valami konkrét közös játékot/mókát vagy megint csak hadd játsszanak együtt?

 

3. Van egy 8 hónapos kistesó is, a gyerekszoba közös, gondoltam, talán jobb lenne, ha őt átvinném a mamához a zsúr idejére...(nem lakik túl messze).

 

4. Az 5-6 évesek már ott maradhatnak egyedül a zsúron, nem? Kisvárosban lakunk, sztem családiasabb lenne így...meg ismerjük is egymást az oviból. Vagy vendégül kell látnom a kísérőket is??? (Ez utóbbit nem nagyon szeretném, annyira nem nagy a lakás, de ha igen, akkor ezirányú ötleteknek, segítségnek is örülnék.. )

Én alapban arra gondoltam, hogy úgy adnánk oda a meghívókat, hogy pl. 3tól 6ig tart a "buli", és akkor 6ra értük jöhetnek. Így egyrészt fixálva lenne a vége (nekem a másik picur miatt fontos, hogy bizonyos szinten ne éjszakába nyúljon), másrészt akkor addig nyugodtan hazamehetnek a szülők is, a gyerkőcök meg tuti elvannak együtt. 

 

5. A tortán kívül mi legyen még kaja és innivaló? Ötletek, tippek jól jönnének, főleg a mennyiséget illetően ennyi gyerekre. Gondoltam esetleg 4kor lehetne torta, és aztán mondjuk még olyan fél 6 felé egy késői pudingevés? Vagy nem kell ennyi? Szendvicset érdemes csinálni? Ha igen, azt mikor egyék - úgy értem "irányítottan" vagy csak rakjam ki és majd ők eldöntik?? 

 

6. Játéktippek, ötletek is jöhetnek! Főleg így, hogy kicsit furi az összetétel, mert úgy néz ki, csak 1 fiú lesz...bár még megpróbálok legalább még egyet beszervezni..

 

7. Zsákbamacska, vagy apró ajándék a meghívottaknak legyen? 

 

8. Mi az, amire esetleg nem gondolok, de készüljek fel?? :) 

 

Bármilyen további ötletnek, tapasztalatnak nagyon örülnék!  

Csak este tudok visszajönni, de előre is köszi minden hsz-t!

 

  1. 2016. június 21. 15:4614.

    Most, hogy ezt a cikket olvastam, eszembe jutott ez a topik.


    https://www.digitaliscsalad.hu/programajanlo/5-dolog-amit ol-felejthetetlen-lesz-gyerekbuli/

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  2. 2016. május 17. 13:1413.

    Igazán egyedi szülinapot szeretnél gyereked számára?


    Vidd haza a Logikoffert, a szabadulós játékok legújabb generációját!


    Logikai kincskereső társasjáték elvitelre!


    Felejthetetlen szülinapi élmény az otthonodban! 


    www.logikoffer.oldalunk.hu


    Foglalás: +3620 2130 588

  3. 2011. november 10. 11:1612.
    ez milyen jó! :)
    előzmény:
    CsillagViki (11)
    2011-11-10  11:06
  4. 2011. november 10. 11:0611.

    Nálunk az élő társasjáték vált be nagyon ovis-kisiskolás korban.

    Az ember egy nagyon nagy lapedőre rárajzolja a társasjáték pályáját (egymás után megszámozott karikákat) textilfilccel vagy alkoholos filccel. Lehet kapni óriás dobókockákat plüssből, de egy szivacskockából csinálni is lehet. Némelyik karikához oda lehet írni, hogy dobhatsz még egyet vagy lépj vissza ötöt. A gyerekek dobnak a kockával, és ők lépkednek a pályán.
    Nagyon-nagyon szerették.

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  5. 2011. november 10. 10:5010.

    Szia Tr1n1ty!

     

    Először is gratulálok a Babóhoz!

    Szeretnék Neked segíteni!

     

    Én már tapasztalt bulisnak mondhatom magam, minden éven itthon tartjuk Csabi szülinapját. Eddig szülőkkel együtt, de ezen az éven már szülők nélkül volt a buli. Nagyon jó volt, mert jobban feloldódtak a gyerekek. A kis lakás miatt megbeszéltük Csabival, hogy 3 kislány és 3 kisfiú lehet. A legnehezebb döntés ez volt, hogy az ovis csoporttársak közül melyik fiú és lány legyen. Elkészítettem a meghívókat és ő osztotta ki. Beleírtam, hogy péntek délután 4-től kezdődik. A telefonszáma mindenkinek meg van. A szülők felhívtak, hogy mire számítsanak mikor lesz vége? Mondtam, hogy 4-től 7-ig tervezem. 7-kor jött is mindenki, de még beszélgettünk 8-ig velük.

     

    Program: ovi után péntek délután 4-kor kezdődött a buli. Előző este eltettük azokat a játékokat a szekrénybe ami nagyon becses és félti. Így azok a játékok maradtak elől amivel bárki játszhat. Péntek délelőtt feldíszítettem a lakást: lampion, szerpentin, party dekor tányér-pohár. Mini szendvicseket készítettem és bele szúrtam zászlókat. Az első " feladat" az volt, hogy minél több zászlót össze kellett gyűjteni, azaz minél több mini falatot elfogyasztani. 60 db szendvicset készítettem. Pillanatok alatt elfogyott, örültek, hogy versenyezhetnek. Volt sonkás és szalámis szendvics: pici kenyér katona. Ivóléból az icetea volt a kelendő. Amikor mindenki megette megszámoltuk ki gyűjtötte a legtöbb zászlót! A buli a bohóc jegyében zajlott: bohócos party dekor kellékek, bohócos meghívó, bohócos torta és a zászlókért is bohócos ajándék járt. Zsákbamacska szinten húztak ajándékot: egy fakopáncsos bohóc. Mindenki egyformát kapott csak színben volt eltérő. Uzsi után bementek játszani a szobába. Mindig 20 perc szabad játék volt. Ennyi idő alatt nem tudtak rendetlenséget csinálni és én addig el tudtam pakolni, fényképet készíteni és előkészülni a következő feladathoz: diszkós játék!!!! Ez nagyon szuper volt! Összekészítettem jó kis zenéket: Ma van a születésnapom, Helikoffer, Vuk. Elkezdtem lejátszani és amikor megállt a zene akkor szoborrá kellett változni, majd megölelni valakit akit nagyon szeretsz, majd legutoljára lefeküdni az ágyra. Élvezték-örültek a feladványoknak! Majd a színpadra ( ágyra ) is felmehettek játszani. Egy kis játék után egy újabb feladat következett: társasjáték! Egy nagy üveg tálra vágtam össze gyümölcsöket. Volt piros eper, sárga barack, kék szilva és zöld szölő. Leültettem őket a szőnyegre és színes dobókockával dobniuk kellett. Amilyen színt dobtak olyan gyümölcsöt ettek. Az eper volt a legkelendőbb. A jokernél bármilyet ehettél, a fehér színnél kimaradsz egy körből! Nagyon tetszett nekik, hamar elfogyott minden gyümölcs! 

     

    Megint hagytam őket szabadon játszani, én addig előkészültem a tortára, megterítettem az asztalt. Ikeás színes poharakra én is ovis jelet ragasztottam. A tortán magam csináltam és az éneklés után egyszerre fújták el a gyertyákat.  A torta közepén lévő bohóc marcipánból mindenki kapott, valamint vettem pici apró virág marcipánt is a tortára, így mindenki egyformán kapott belőle. Nagyon élvezték!

    A legutolsó feladat pedig az volt, hogy a kis szobában eldugtam kb. 50 db mini cukor, rágó, pez édességeket, mint kincs és azt kellett megkeresni. A végén megmutatták ki mennyi kincset gyűjtött. Azóta is emlegeti tesóm kislánya, hogy mikor megyünk kincset keresni?

     

    Kaja: mini szendvics, a szobában kis tányéron ropi, színes gömb cukorka, pillecukor, cukorka.

     

    Ajándék: bohóc figura. Ezt hazavitték + egy lufit választottak.

     

    Összegezve: nagyon jó hangulatban telt, mindenki aranyos-ügyes volt. Könnyen el bírtam 6 gyerekkel. Nem csináltak nagy felhajtást és jól érezték magukat!!!!

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  6. 2011. november 10. 10:289.

    Szia,

    nálunk is nemrég volt gyerekzsúr.

    Ami játék nálunk volt:

     

    -zenére szoborjáték, megállítod a zenét, ha azt mondod fagy, akkor megállnak, ha kutya, akkor négykézlábra állnak, ha gólyát mondasz, akkor féllábra

    ezt lehet csak így simán is, vagy ha versenyt rendezel, akkor a nyertes kaphat egy apró ajándékot (egy szem cukor, kis matrica, ceruza)

     

    -pingponglabda átvitel fakanállal egyik sarokból a másikba, ezt lehet csapatokban is, ha van annyi gyerek

     

    -körbe leülnek, súg az első valami vicceset a másik fülébe és mi lesz belőle az utolsó gyerekig

     

    -körben ülnek, valaki beül középre, valahol pedig a körben elindul egy kulcscsomó, hangtalanul kell átadni, ahol megcsörren és a középső meghallja, akkor helyet cserélnek

     

    -múmiajáték: egymás betekerése wc-papírral bokától nyakig :) csak ne a legolcsóbb szürke wc-papírt vedd, mert én gondoltam az is jó lesz erre, de szakadt szanaszét...viszont lelkesen próbálkoztak, majd fetrengtek a rengeteg wc papírban, így ennek hatalmas sikere lett, összeszedni is pikpak lehet

     

    -csapatokban ki tudja a másik ruhájára a legtöbb ruhacsipeszt 1 perc alatt rátenni 

     

    Én azt vettem észre, hogy nagyon élvezték a feladatokat és nem csak féktelen ordítás és rohangálás volt, hanem tartalmas időtöltés. 

     

    Jó bulizást! 

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  7. 2011. november 10. 10:208.

    Szia!

     

    - Kistesó a mamához.

    - Ne felejtsd el elkérni a szülők elérhetőségét mielőtt elmennek. Egy-két telefonszám kellhet, ha valami adódna és mégis csak idő előtt jönnie kell a lurkóért. Illetve a szülő is értékeli, hogy ilyen körültekintő vagy. :)

    - Tortaevés előtt kicsit dolgoztasd meg őket. (feladatok, közös barkácsolás, játék stb.) Így nyugton ülnek majd. Ne feledd! fel lesznek pörögve! :)

    - Kérdezd körbe anyut, aput (távozás előtt), hogy ehet-e mindent a gyerek. Nem kell nagy feneket keríteni neki, csak egy sima kérdés, hogy mit nem szeret és ma kicsit elrontod a reformnevelést (ezt jelentsd ki!). :)

    - Én kifliből csináltam pici szendvicskéket: kifli felkarikázva, megvajazva, rá felvágott (sonka és szalámi), egyikre paprika karika, másikra uborka, harmadikra paradicsom. Nagy táldára kitettem, jártak rá csipegetni.

    Mindent szeretnek, ami felnőttes!

    - Amit féltesz, azt tedd el, szőnyeget tekerd fel, hozhatnak otthonról saját papucsot, ha nem szőnyegen lesz a játék.

    - Ha van szőnyeg és félted, akkor az evő-ivó terület legyen a konyhában, ott ülve ehetnek. 

    - Egy anyukát marasztalhatsz nyugodtan, hogy Te is részt vehess a Manócskád zsúrján (ha valaki szimpatikus vagy úgy látod, hogy gyermeke inkább óhajtaná még társaságát). Egy kávé vagy üdítő elég cserébe, nem kell traktálnod őt, szerintem ennél többet elfogadni nem is illik ilyen helyzetben. 

    - Mutasd meg nekik a fürdőt. Legyen kéznél törölköző, wc-papír úgy, hogy elérjék. 

    - Benti játék: pici állatfigurákat kivágsz és elrejted a szobában. (pl pici papírbéka, különböző színekben) Minden színhez más-más ajándék jár. Egy gyereknek egy békát kell begyűjtenie.Keresgessenek csak. :)

    - Legyél része Te is a játékoknak, ne csak "kiszolgáló". :)

    - Ne görcsölj rá, lazulj és élvedz a játékokat, a társaságukat. 

    - Fényképezz sokat! :)

     

    Amit nem szeretek ilyen bulikon:

    - AZ ÉTEL NEM JÁTÉK! Nem szeretem a gyorsan evős-ivós dolgokat. A ki bír gyorsabban, többet, nagyobbat enni, inni. 

    - Ha Magyar nyelvű a társaság, akkor ne a happy birthday-t énekeljék. Amúgy is egy fantáziátlan 2 sornak tartom, de angolul meg főleg értelmetlennek látom ilyen esetben. 

     

    Érezzétek jól Magatokat és boldog születésnapot a kislányodnak.

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  8. 2011. november 10. 10:187.

    Nálunk januárban volt a lányom 4. szülinapja. Hirtelen jött az ötlet, 2 nap volt a szervezésre, de án nem csináltam nagy ügyet belőle.

    Volt sk torta, az utolsó morzsáig elfogyott. Azonkívül ropi, kölesgolyó, alma volt szeletelve, üdítők. A kaja a konyhában volt, aki kért kapott. A tortán együtt ették, mikor már mindenki megérkezett. Igazából azonkívül nem volt nagy evészet.

    Én nem csináltam irányított játékot, mentek és játszottak a gyerekszobában. 

    Mindenki kapott egy kis ajándékot (filcből készült koronát).

    Akkor nálunk maradtak az anyukák, de a helyzet különleges volt abból a szempontból, hogy 4 testvérpárról volt szó, így összesen 4 anyuka volt (velem együtt). (A nyári névnapi bulin már csak "beadták" a gyerekeket és később jöttek értük.)

    A kicsit én is elvinném arra az időre. (Nálunk nem voltak ennyire kicsik a kicsik, a legkisebb is elmúlt már 1 éves akkor.)

    Egy rövid bemutatás elég érkezéskor, a gyerekek gyorsan megoldják ezt a kérdést.

    Én csak akkor szóltam bele a  játékba, ha valami gikszer volt (összevesztek valamin), viszont előtte megbeszéltem a lányommal, hogy ha van olyan játéka, amit nem akarna odaadni a gyerekeknek, akkor azt inkább tegyük el, de ami elöl marad azzal hagyja, hogy megnézzék, játszanak vele, nem fogják elvinni.

     

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  9. 2011. november 10. 10:166.

    Szia. Nálunk mindig voltak izgi játékok, pl.:

     

    - egy tányérra raksz egy kis szelet csokit, majd betakarod műanyag fóliával. Feladat: kéz nélkül megenni a csokit

    - kis poharakba különböző ízű dolgokat teszel. csukott szemmel ki kell találnia melyikben mi van. ez nagyon vicces tud lenni!

    - mini disco

     

    Remélám másoknak is van ilyen jól bevált programja, és segítenek neked

     

    Biztos jól fog sikerülni! Sok sikert!

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  10. 2011. november 10. 10:085.

    Az előttem lévők már leírták a lényeget, néhány apróság jutott még eszembe, nálunk hogy volt anno a kisfam buliján.

     

    - Poharaknál minden pohárra rárajzoltam az illető kisgyerek ovis jelét, így nem volt vita, keveredés kié melyik pohár.

     

    - A buli végén mindenki kapott egy lufit ajándékba, amit hazavihetett. 

     

    - Tortánál/ropogtatni valóná kérdezz rá van e valamilyen allergiás a gyerkőcök között, nehogy a bulin derüljön ki, hogy valaki nem ehet. 

     

    Jó bulizást

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  11. 2011. november 10. 10:024.

    Szülőket semmiképpen nem hívnék meg! 5-6 éves gyerekek már nem olyan kicsik, hogy pár órára ismerősnél ne maradhassanak. 

    Mindenesetre azért nem árt, ha mindegyik gyerekhez van egy telefonszámod, ahogy a Tiédet is add meg! 

     

    Én a tortán kívül külön édességet nem szoktam csinálni. Esetleg, ha van kedvük, akkor mikrós pattogatott kukoricát kapnak. Szendvicset úgy csináltam, hogy bagettet felkarikáztam és abból különböző mini szendvicseket gyártottam.  

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  12. ell
    ell
    2011. november 10. 09:483.

    Szia!

    En iden mäjusban rendeztem a länyom 5. szülinapjära gyerekzsurt! Nälunk 10 meghivott gyerköc volt, fiuk-länyok vegyesen, elegge paräztam, hogy mit kezdek majd ennyi gyerekkel, de minden szuperül sikerült. Nälunk igy zajlott: Meghivok kiküldese, rajta, hogy 3-tol 6-ig tart a buli. Vettem ropogtatnivalot, edesseget, innivalot, nasit, többfelet, es persze volt a torta. Mielött jöttek a meghivottak, a szobät feldiszitettük lampionokkal, lufikkal, az asztalra kikeszitettük a nasit, poharakat, tänyerokat, szalvetät. Miutän mindenki megjött, csinältunk közös fenykepet, a kis tärtsasägrol, aztän körbeälltäk a länyomat, behoztam a tortät, elenekeltük a Happy Birthsday-t, es felvägtuk a tortät. Ezutän a gyerekek kedvük szerint järtak az azstalhoz nassolni, inni. Közben szolt egy kis zene, es különfele jätekokat jätszottunk, aki pedig nem akart benne reszt venni, az talält magänak mäs jätekot. 5 ora fele fogocska, bujocska volt, aztän 6 orakor, mikor jöttek a szülök, senki nem akart hazamenni, pedig nagyon elfäradtak a gyerekek:)))

    Szerintem hagyd, hogy feltaläljäk magukat, persze tudtok közösen is jätszani, de nem kell eröltetni semmit. A szülöket nem kell vendegül lätni, "ätveszed" a gyerköcöt, es megmondod, hogy mikor lehet elhozni. A picurt szerintem is jobb, ha ätviszed a mamähoz, nälunk is a kisebb teso a mamänäl volt a buli ideje alatt. Nekünk nagyon jol sikerült, pedig nagyon stresszeltem, hogy milyen lesz, de szuper volt. Remelem tudtam segiteni, sok sikert es jo szorakozast!

    Ell

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25
  13. 2011. november 10. 09:422.

    Szia!

     

    Nálunk minden évben van gyerekzsúr, bár lakásban lakunk mindig jókat szórakoznak a gyerekek.

     

    1. Irányított bemutatkozás csak annyira kell, hogy ő XY. Feltalálják magukat a gyerekek nagyon hamar.

    2. Tortaevésután én csináltam apróbb közös játékot (pl. lufipukkantós, pici ajándékokkal), de alapvetően hagytam őket.

    3. 8 hónaposnak - ha van hova vinni - biztonságosabb máshol.

    A kisgyerekek nem figyelnek a babákra (főleg ha nincs tesójuk).

    4. Ha ez az első zsúr, talán jobb lenne szülőkkel. Kicsik még, nem tudod, mire, hogyan reagálnak. Én nem hagytam a lányaimat 5 évesen egyedül zsúrban. Te ismered a vendég gyerekeket.

    5. Én mindig csináltam szendvicseket, aprósüteményt, pogácsát. Nem kínálgattam őket, aki éhes eszik.

     

    Szerintem az elején jó tisztázni a szabályokat. Mi mindig úgy indítunk, hogy elmondjuk: akváriumot nem böködjük, nem húzzuk a macska farkát, nem rohangálunk (emeletes házban lakunk). Ha van féltett dolgod akkor azt tedd el.

    Jó bulizást!

    előzmény:
    tr1n1ty (1)
    2011-11-10  09:25

Címlap

top