Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Altató/nyugtató terhesen

niquiui
Létrehozva: 2004. január 6. 13:42
Sziasztok!

Már korábban indítottam hasonló témában topikot, sajna akkor nem sikerült teljes képet kapnom a helyzetről, ill. "igazi" sorstársakra találni.
Én 25 hetes kismama vagyok, és elég súlyos alvászavarban szenvedek. Altatót kéne szednem, de nem merek. Jelenleg Pipolphent szedek, de az nem mindig segít.
Szeretném, ha hasonló helyzetben lévő várandósok jelentkeznének, vagy akik hasonló szerek szedése mellett hordtak ki korábban terhességet.
(Igazából azért aggódom, hogy a pocaklakómat ne károsítsam, de nem tudom, melyik rosszabb, a hosszú távú kialvatlanság okozta stressz, vagy az altató esetleges hatása...)
  1. 2011. november 8. 10:5933.

    Kedves Niquiui!

     

    Tudom, hogy 2004 már régen volt, de engem nagyon érdekel, mi lett Veled! Én is hasonló problémákkal küzdök, bár az első terhességemet sikerült bogyók nélkül végigcsinálnom, de most lesz egy éves a gyerek, és időnként rettenető alvászavarral küszködök. Próbáltam már homeopátiát, gyógynövényt, relaxációs technikákat, zenét, mindent. Ha rám jön az az időszak, hogy nem tudok elaludni, akkor csak egy gyenge gyógyszer segít. Ha meg nincs ilyen időszakom, akkor meg gond nélkül elalszom. Még nem sikerült kiderítenem, mitől függ ez, mert nem túl szabályos az előfordulása.

    Szeretnék még babát a jövőben, és így eléggé bizonytalannak látom, hogyan tudnám gond nélkül végigcsinálni.

    Nálad végül hogy oldódott meg? Ki tudtad hordani a babát gyógyszer nélkül? És mi lett szülés után?

     

    Üdv,

     

    Maja

    előzmény:
    niquiui (30)
    2004-01-08  15:03
  2. Torolt_felhasznalo_950003
    Torolt_felhasznalo_950003
    2004. december 8. 18:5232.
    Sziasztok!

    Újságcikkem megírásához várom olyan édesanyák jelentkezését, akiknek terhessége az első három hónapban tünetmentesen zajlott. Nem volt menstruáció kimaradás, émelygés, mellfeszülés.
    Én így jártam.
    Első döbbenetem mostmár az öröm váltotta fel, április végére várom a világ legszebb kisfiát.
    Ha valaki hasonlóképpen járt, kérem jelentkezzen.
    Köszönöm!
    Softis
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. 2004. január 8. 21:4031.
    Hmmm. . . nem tudom miért.
    Mármint ellenjavallt a Stilnox. Talán érdemes lenne a gyártó cégtől infot kérni.
    Tudom, egy cipőben járunk, a fiam kétéves múlt, csak győzzem estig a futkorászást. . . . . :-)
    Most bűnöztem, megittam a férjem sörének felét (0. 33 palack) és remélem ez kiüt.
    A pezsgő szilveszterkor megtette hatását, három perc múlva szúnyokáltam. . . :-9 Szegény baba a hasamban.
    előzmény:
    niquiui (30)
     
  4. 2004. január 8. 15:0330.
    Ha nem lennék várandós, nem zavarna ennyire. De ennek a babának is szüksége van arra, hogy az anyja ne legyen állandóan K. O. (a nagyobbikról nem is beszélve, aki állandó törődést igényel, mindig játszani kell vele stb. ).
    A Stilnox-ról egyébként azt mondták a genetikai tanácsadóban, hogy 2. és 3. trimeszterben kerülendő. Hogy miért, azt nem tudom.
    előzmény:
    agnescseh (29)
     
  5. 2004. január 8. 14:1729.
    Ha a Seduxent nem mindennap szeded és nem rendszerese, akkor nem fogsz rászokni.
    Különben ez igaz bármely nyugtatóra-altatóra. Az altatókat jobban javaslom, főleg a nem-benzodiazepineket (Stilnox és társai). Próbáld meg, hogy hetente csak egy-két alkalommal veszed be, amikor már hulla vagy.
    Mondjuk én még egyiket sem szedtem, miután egyszer a kórházban a nyugtatótól leestem az ágyról, a másik alkalommal meg össze-visszabeszéltem. . és hulla kába voltam, de nem aludtam.
    Amúgy ezzel is úgy van az ember, mint minden mással: ha elfogadod, akkor valahogy javulni is fog a helyzet, mert nem figyelsz fel rá. Én már csak a különösen rossz időszakokban bosszankodom, a többi időben olvasgatok, netezem, keresztszemezem. Ez van.
    előzmény:
    agnescseh (28)
     
  6. 2004. január 8. 14:1128.
    a privit nem kaptam meg. . . .
    előzmény:
    niquiui (27)
     
  7. 2004. január 8. 09:1327.
    Szia Ági!

    Már volt szerencsénk egymáshoz, azon a bizonyos másik fórumon pár hónappal ezelőtt (talán 3?).
    Akkor is ugyanezekről írtál, emlékszem. Néhány napja írtam Neked egy privit, de nem válaszoltál, ezért indítottam ezt a topikot.
    A Seduxenre én is gondoltam már, de magamtól nem merem elkezdeni szedni. Merthogy arra rá lehet szokni.
    Egyébként a problémám alapja a szorongás, ami a nem-alvás miatt alakult ki, kb. 1 éve (akkoriban elég sűrűn, kb. óránként fel kellett kelni a kislányomhoz éjjel szoptatni, meg nyugtatgatni, és nagyon kimerültem).
    Orvosnál is jártam már, ma pl. megyek relaxációs tréningre, tudom, hogy használ, de valamiért ismét előjöttek a panaszaim (2 hónapig szinte panaszmentes voltam).
    Az alvásnaplót is elkezdtem, orvosom javaslatára, aki egy nagyon jó hipno-pszichoterapeuta is (amellett, hogy nagyon jó szülész-nőgyógyász), sőt, 2 hét múlva megyek alvásambulanciára is a Honvéd kórházba. Tehát tényleg mindent megteszek, de addig is muszáj valami s. o. s. segítség, mert másképp nem bírnám a munkát + az otthoni helytállást. A Pipolphen egyébként néha egész jól bejön, tegnap pl. 8 órát aludtam (igaz, már nagyon kimerült voltam). Ezért is szedem, meg azért, mert már tényleg egy csomó helyen utánajártam, hogy árt-e, és megnyugtattak. Tudom, hogy nem a probléma valódi okát szünteti meg, de legalább nem nyugtató, amire rászokik az ember.
    És még valami: én már sokszor gondoltam úgy, hogy ezt a problémát egyszer és mindenkorra elfogadom, és megpróbálok vele együttélni, de eddig nem ment. Borzasztó nehéz!
    előzmény:
    agnescseh (25)
     
  8. 2004. január 7. 16:1426.
    emma33 hozzászólására reagálva:

    én nem azt állítottam, hogy káros a magzatra, (pont azért adják, mert nem volt veleszületett rendellenesség szedése alatt kimutatható) csak azt hogy lényegében hatástalan, és ezért a korszerű ismeretekekel bíró orvosok nem alkalmazzák. Ugyanis ha valakinek igazi alvászavara vagy pszichés betegsége van, akkor nem fog érdemben segíteni, nagy dózisban meg ez sem adható. A történet többi része igaz, valóban nem vitatkoztam a nővérkével, az orvos jó barátom, neki elmondtam a véleményem, de tudom, hogy azóta is alkalmmazza a Pipolphent. Ennek ellenére szakmailag megbízom benne, és nála fogok pár hét múlva szülni.
    Tény, hogy a méhizomzat görcsét is oldja, de ugyanezt csinálja egy féldeci konyak is. Mellesleg utóbbinak jobb az íze. (bár én nem szeretem, de menstruációs görcsökre a legtutibb). :-)), és sok helyen a világon pl. alkoholt kis mennyiségben tartalmazó infúziót kötnek be, idő előtti szülés megakadályozására. Van olyan nőgyógyi aki pár korty vörösbort javasol pont ezért.

    Ági
    előzmény:
    agnescseh (25)
     
  9. 2004. január 7. 16:0525.
    szia niquiui,

    én lennék az a pszichiáter aki szintén hasonló avászavarral küzd, ami a terhességek alatt mindig súlyosbodik.
    A Pipolphenről is én írtam, egy másik fórumon, olvass utána. Én lebeszélnélek a szedéséről, mert az alvást nem rendezi.
    Énmagam nem szedek semmit, valahogy elfogadtam: pedig napi 3-4 óránál többet nem tudtam aludni több mint két hónapon át. Mostanára kicsit javult az alvásom, bár az utóbbi napokban volt hoy két óra sem volt összesen, de kétszer hét órát is aludtam! Mindezt persze nem egyben, hanem szakaszosan.

    A fentieket azért írtam le, hogy lásd, mások is szenvednek. Ha nagyon kikészülsz, akkor inkább "igazi" gyógyszert javaslok átmenetileg, nem mindennapra beállítva, vannak alvásambulanciák, érdemes hozzájuk fordulni, mert egy felszerelhető készülék által rögzítet adatok sokat segítenek. Mielőtt orvoshoz (nem nőgyógyászhoz! hanem lehetőleg alvásszakértőhőz, vagy pszichiáterhez) fordulnál, érdemes az alábiakat tenni.
    1. alvásnapló: pontos feljegyzés minden reggel arról, hogy hány óra hány perctől aludtál, hányszor ébredtél fel, külső ok volt-e, vissza tudtál-e aludni, napközben vannak-eálmosabb időszakok, esetleg szunyokálások, mikor iszol teát-kávét, stb. , holdtölte, más külső események. . . Ezt mindennap kell vezetni, pár hét nagyon hasznos iinformációt jelenthet (saját tapasztalat, hogy egy idő után az ember nem tudja felidézni, hogy is volt pontosan az elmúlt két hétben)
    2. ha ilyen rövid keletű a problémád, akkor szóba jön egy vérvétel is: anémiák (fólsav és B12 hiány, vashiány), hormonális eltérések (pl. pajzmirigy lappangó túlműköése). Van-e más tünet, ami azidőtájt kezdődött?
    3. Én mindenképpen altató szedését javaslom, ha muszáj. A Pipolphen NEM altató, nem nyutató, csak a többi antihisztaminhoz hasonlóan álmosít. Ennyi erővel bármelyik allergia ellenis szert is szedhetnéd, kábé ugyannannyira hat. Az ötvnes években nem volt nagy választék akkor jött divatba. Reményeim szerint egyszer csak betiltják: nagyon sok korszerű kézítmény van helyette. Seduxen: kevésé káros, és az erőőség az adag függvénye. MIndenképpen azonban azt kéne tisztázni, hogy amennyiben belgyógyászati-hormonális stb. probléma nincs, akkor "csak" alvászavarodvan-e, vagy más pszichés tüneteid is (depresszió, szorongásos betegség, tb). Ezt követően jön szóba gyógyszer alkalmazása
    4. Az autogén tréningre rábeszéllek, a Pánkbetegség fórumon kb. egy hónapja beírtam hol jelentkezhetsz rá.

    Minden jót,
    Ági
    előzmény:
    niquiui (24)
     
  10. 2004. január 7. 13:0724.
    Ezt a várandós álmatlanságot ismerem, de nálam másról van szó, még tavaly februárban kezdődött, mikor még a másik kicsikémet szoptattam + rengeteget kellett virrasztanom mellette, és felborult a ritmusom. .
    Tehát nálam ez már olyan szorongásos álmatlanság.
    előzmény:
    xober (23)
     
  11. Torolt_felhasznalo_431402
    Torolt_felhasznalo_431402
    2004. január 7. 11:3323.
    Nem tudom, más kismamáknak mi volt a tapasztalata, de én az utolsó 5-6 hétben már egyáltalán nem bírtam aludni. Azt mondják, ilyenkor készül fel a szervezet a baba születése utáni éjjszakai és egyéb igénybevételre. . . Este éjfél előtt sosem feküdtem le, 3-ig csak forgolódtam, aztán kb. hajnal 5-ig neteztem (hasznos volt, sokat olvastam a "témához"), és utána bírtam 2-3-4 órákra elaludni. . . Szóval én ugyanígy voltam, mint te, bár kicsit későbbi szakaszban. Én is mindig hulla fáradt voltam, de arra nem gondoltam, hogy ezzel árthatnék a kicsinek.

    Igazad van, használd ki a sok "szabadidőt", mert aztán egy jóideig nem lesz időd semmire. . . :-)

    Jó egészséget mindkettőtöknek!
    előzmény:
    niquiui (22)
     
  12. 2004. január 7. 09:3822.
    Nagyon köszönöm a hozzászólásokat. Közben felhívtam egy genetikai tanácsadót, ahol megnyugtattak, nem károsítom a gyermekemet sem a Pipolphennel, sem a Seduxennel (ha az utóbbit szedném).
    Csak halkan jegyzem meg, nekem a Pipolphennel is kb. 4-5 órát sikerül aludnom maximum. . . Ennyire áldatlan az állapotom. De már inkább beletörődöm és elkezdek nyelvet tanulni, vagy valami ilyesmit, szóval kihasználom ezt a rengeteg időt, ami a rendelkezésemre áll éjszaka. Jobb, mint stresszelni magam folyamatosan, hogy mennyit ártok a picinek, meg hogy milyen rossz nekem stb. .
    Lehet, hogy én leszek második Einstein?! (Ő is csak 4 órát aludt)
    előzmény:
    xober (21)
     
  13. Torolt_felhasznalo_431402
    Torolt_felhasznalo_431402
    2004. január 6. 21:3121.
    Sziasztok!

    Kb. a terhességem felétől nekem is Pipolphent írt fel a nőgyógyász, mert nagyon keményedett a hasam. Napi 2x felet asszem, de nyugisabb napjaimon igyekeztem nem bevenni. Nehéz a mérlegelés a dokinak nyilván, de talán inkább a gyógyszer, mint egy koraszülés! Aztán a 9. hónaptól végleg abbahagytam. Szerencsére csak 8 nappal szültem korábban, és teljesen egészséges a ksfiam!

    A Pipolphen valóban nagyon álmosít, én pont ezért nem szerettem. A nővérem is ezt szedte a második terhességénél végig, makk egészséges a kislánya. Szóval ha muszáj szedni, ne aggódj, az orvosnak sem érdeke, hogy kockáztassa a baba egészségét!

    Minden jót!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. Torolt_felhasznalo_281955
    Torolt_felhasznalo_281955
    2004. január 6. 17:4420.
    Szia!
    A terhesség korai szakaszában nem javasolt.
    Nekem 10 évvel ezelőtt seduxent adtak haskeményedésre napi negyedet vagy felet , már nem emélkszem. Én sem szivesen szedtem be. Állandóan aludtam tőle, meg nem is volt szimpatikus. ía védőnő mikor megtudta azt mondta hogy aluszékony lesz a gyerek ha megszületik agyógyszertől. Ez nem lett igaz. Inkább élénk volt.
    előzmény:
    milotta (17)
     
  15. 2004. január 6. 17:2919.
    Régebbi gyógyszereket lehet, hogy bevizsgáltak már a hatóanyaga szerint, és valós az, hogy esetleg szedhető ilyen olyan betegeknek.
    A mostani "modern" készítményeknek nincs is meg az az időintervalluma, ami egy új készítmény bevizsgálási ideje lenne. Általában 10- 15 év, az amit a vizsgált időszaknak vesznek.
    A legnagyobb baj az, hogy talán nincs is olyan gyógyszer, ami terhesség idején nyugodt szívvel felírható és adható lenne. Sokan az orvosok között, nem is tudják, hogy adható vagy nem, aki egy kicsit is lelkiismeretesebb, inkább azt mondja , hogy nem szedhető.
    Kérd ki a véleményét egy pszichiáternek, majd egy nőgyógyásznak ugyanarról a készítményről.
    Kívánom, hogy minél előbb rendeződjön, ez az áldatlan állapotod! Jobbulást!
    előzmény:
    niquiui (18)
     
  16. 2004. január 6. 15:5818.
    Valamikor a terhességem elején, amikor a témában indítottam egy másik topikot, azt írta valaki, hogy valamilyen könyvben benne van, hogy állatokon végzett kísérletek szerint nem okoz károsodást. Persze a terhességet mindenhol megemlítik ellenjavallatként, de azt mindegyik bogyónál, elővigyázatosságból. És még azt is hallottam, hogy esetleg Seduxen-t is lehet szedni, mert a hosszú depi rosszabb hatással van a babára, mint a gyógyszer. De azért az már nekem erős gyógyszer, úgyhogy nem szedem.
    előzmény:
    milotta (17)
     
  17. 2004. január 6. 15:3417.
    Hatóanyagok és mennyiségük: Drazse: 25 mg promethazinium chloratum
    előzmény:
    emma33 (14)
     
  18. 2004. január 6. 15:3116.
    A relaxációs terápián az autogén tréninget érted? Az aut. tréninget pszichológus segítségével lehet elsajátítani, Te saját magadon is tudod alkalmazni. Az elején csend nyugalomra van szükséged, de később már a zajok mellett is. Van aki már nem csak fekvő helyzetben, hanem autóbuszon, padon, ülve tudja végezni. Én megtanultam, tudom ajánlani mindenkinek.
    előzmény:
    niquiui (13)
     
  19. 2004. január 6. 15:2715.
    nincs nálam, úgyhogy sajna nem. Esetleg holnap.
    előzmény:
    emma33 (14)
     
  20. 2004. január 6. 15:1714.
    Meg tudnád írni, mi a hatóanyaga a Pipolphen-nek?
    előzmény:
    niquiui (13)
     
  21. 2004. január 6. 15:0413.
    Persze, látott. Mindenféle dokinál jártam, beleértve a kineziológust, homeopatát, mindenfélét. Zeneterápiát még nem próbáltam. (Relaxációs terápiát viszont igen, ami átmeneti javulást eredményezett, 2 hónapig nem kellett semmit se szednem, de nem tudom, hogy ez a terápia miatt volt-e, vagy az akkori életmód-váltásom miatt, ugyanis akkor jöttem vissza dolgozni, ami nagyon jó hatással volt rám).
    előzmény:
    milotta (11)
     
  22. 2004. január 6. 15:0412.
    Sajnos, nem tudom, mi segítene, de úgy emlékszem, egyszer egy pszichiáternő az írta itt, hogy a Pipholpen nagyon veszélyes terhességben, és sok nőgyógyász az elavult tudása miatt írja fel. Neki be kellett volna vennie a magzatvízvétel után a kórházban, hiába mondta, hogy ő pszichiáter, és tudja, hogy ez káros. Végül bevette a szájába, s mikor kiment a nővér, kiköpte.

    Biztos van olyan altató, amit lehet terhesen, inkább pszichiátertől kérdezd meg, mint nőgyógyásztól!

    Együttérzek, nekem is voltak egy időben ilyen problémáim (alvászavar).
    előzmény:
    niquiui (8)
     
  23. 2004. január 6. 15:0211.
    Zeneterápiát próbáltad már?
    előzmény:
    niquiui (8)
     
  24. 2004. január 6. 14:5810.
    Most néztem meg a gyógyszerkönyvben, ellenjavallatként elsődlegesen említi a terhességet és a szoptatást.
    Doki látott amikor a panaszaid először jelentkeztek?
    előzmény:
    niquiui (8)
     

Címlap

top