Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Cukorterhelés - eredmény

napocska81
Létrehozva: 2006. szeptember 14. 20:31

Sziasztok!

Ma meg lett a cukorterhelésem eredménye és jól be is csillagoztak .

Az eredmény:

1:éhgyomor: 4.48 mmol/l

2:cukroslötyi után: 3.35 mmol/l

Szerintetek az is baj, ha ennyire alacsony??? 

  1. 2015. augusztus 24. 11:5841.

    Én laktóz érzékeny vagyok.Ilyenkor hogy csinálnak cukorterhelést?

  2. 2006. szeptember 17. 11:3640.

    Ez volt a cikk, amit ígértem! Én hiszek nekik!!!

    De ki-ki döntse el maga...!  

    előzmény:
    sziszijó (39)
    2006-09-17  11:32
  3. 2006. szeptember 17. 11:3239.
    Egy nagyszabású, a teljes kanadai populáción végzett kutatás kimutatta, hogy a gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) diagnosztizálására alkalmazott rutin szűrővizsgálat nem hozza meg a várt eredményt. (Wen SW, Liu S, Kramer MS, et al. Impact of prenatal glucose screening ont he diagnosis of gestational diabetes and on pregnancy outcomes. Am J Epidemiol 2000; 152(11): 1009-14.) Nem hatékony a szűrővizsgálat, mert pozitív eredmény esetén a teendő olyan egyszerű, hogy az tulajdonképpen minden várandósra vonatkozik:
    ne fogyasszon cukrot (üdítőitalokat stb.), hanem inkább komplex szénhidrátokat egyen (tészta, kenyér, rizs stb.) és helyezzen kellő hangsúlyt a testmozgásra. És itt visszaértünk az elejére. Remélem, nem bántad meg ezt a kis kitérőt.
    előzmény:
    sziszijó (38)
    2006-09-17  11:31
  4. 2006. szeptember 17. 11:3138.

    – Miért olyan nagy baj ez? – kérdezheted. A vas nem árt, jobb félni, mint megijedni. Erre is válaszol a könyv, amikor az ismert placebo szó mellett a kevésbé ismert nocebo hatásról ír: „Igen aggasztó ez az általános jelenség, ha azt vesszük, hogy az egészségügyben dolgozók egyik legfontosabb feladata a várandós nők érzelmi állapotának a védelme. Ez azt jelenti, hogy a terhesgondozási konzultációk alkalmával el kellene kerülni a „nocebo" hatást (amikor olyannak adnak gyógyszert, aki nem beteg.) Nocebo hatás mindig olyankor lép fel, amikor az egészségügyi alkalmazottak többet ártanak, mint használnak, azáltal, hogy beleavatkoznak a nők hiedelmeibe, elképzeléseibe, vagyis érzelmi állapotukba. Amikor tehát egy egészséges várandós nőnek azt mondják, hogy vastablettát kell szednie, hogy helyreállítsa testének rossz működését, nocebo hatás lép fel."

    Nézzük most már a „pszeudodiabétesz", vagyis „álcukorbetegség" esetét.

    A lepény a cukorigény megnövekedéséről is hírt adhat az anyának: ennek következtében módosul a szénhidrát anyagcsere. Kivételes esetben ennek hatására valódi betegség jön létre. Ilyenkor a placenta igénye túlságosan nagy, és az anya teste nem tudja uralni a helyzetet.

    A legtöbb esetben azonban az anya testének reakciója a fiziológia keretein belül marad. Sajnos sok orvos habozás nélkül felállítja a terhességi cukorbetegség diagnózisát, és nem látja be ennek erőteljes nocebo hatását. Amikor egy nő meghallja, hogy neki terhességi cukorbetegsége van, hajlamos összetéveszteni a magzat igényeire adott átmeneti reakcióit egy súlyos, krónikus betegséggel. Egy ilyen szakkifejezés egy éjszaka leforgása alatt beteggé teheti a boldog várandós nőt. A londoni John Jarrett professzor azt állítja, hogy a terhességi cukorbetegség „nem létező fogalom" (Jarrett R. J. Gestational diabetes: a non-entity? BMJ 1993; n306: 37-38.) Az American Journal of Opstetrics and Gynaecology című szaklap egyik számában olyan diagnózisnak nevezték, „amely még mindig betegségre vár". Manapság vita folyik arról, hogy vizsgálják-e a várandós nők glukóz toleranciáját.

    előzmény:
    sziszijó (37)
    2006-09-17  11:30
  5. 2006. szeptember 17. 11:3037.

    Hát ez egyszerűnek tűnik. Annál kevésbé az ide vezető út. Bizonyára meglepődsz, ha végigolvasod. A lényeg: légy óvatos. Nemcsak a cukorral, hanem a jelenség értelmezésével, értékelésével is.

    Tavaly előtt jelent meg Napvilág Kiadó gondozásában Michel Odent: A szeretet tudományosítása (The Scientification of Love) című könyve. Michel – aki már többször járt Magyarországon – sebészorvosból lett szülész, s több évtizede vesz részt a szülés és egészségügyi kutatások történetének alakításában. A 60-as években francia Pithiviers Kórház szülészeti osztályán elsőnek vezette be a vízben szülés és az otthonias szülőszoba gyakorlatát. Kórházi pályafutása után otthonszüléseket kísért. Ő alapította Londonban a Primal Health Research Centert (az elsődleges Egészség Kutatóközpontot), aminek fő kutatási területe a korai élmények hosszú távú követésének vizsgálata. Ötven tudományos tanulmány szerzője, tíz könyve húsz különböző nyelven jelent meg.

    Szóval Michel szerint a várandósság során a látszólagos vérszegénység (amire a hemoglobin koncentráció csökkenéséből következtetnek automatikusan), a „terhességi diabétesz", a vérnyomás emelkedésének legtöbb esete a lepényszövet élettani működésével függ össze, és nem kóros jelenség, hanem meghatározott oka és célja van (nagyon érdekes ez is, de most nem térhetek ki r&aacute. Ezeknek a változásoknak a kóros jelenségként való felfogása és kezelése Michel szerint éppenhogy nem kívánatos hatásokhoz vezethet. A jelenség jobb megértése érdekében nézzük előbb a látszólagos vérszegénység esetét. A vér térfogata a várandósság idején jelentősen – akár 40%-kal) megnő (hogy folyékonyabb legyen és könnyebben eljusson oda, ahol sürgősen szükség van r&aacute, így a vörös vérsejtek festékanyagából, a hemoglobinból kevesebbet találsz ugyanannyi térfogatnyi vérben (hiszen felhígul), jóllehet a hemoglobin összmennyisége nem változik. „Noha ezeket a kutatási eredményeket – írja Michel – rangos, nemzetközi olvasótáborral rendelkező orvosi szaklapokban adták közre, világszerte több millió várandós asszonynak mondják helytelenül, hogy vérszegény, és írják fel a vastablettát."

    előzmény:
    sziszijó (36)
    2006-09-17  11:25
  6. 2006. szeptember 17. 11:2536.

    Mutasd a vércukorszinted, s megmondom mi vagy. Beteg, vagy egészséges. – Vagy mégse? Ugyanazt jelentik-e ugyanazok az értékekek a várandósság idején, mint egyébként? A Várandósok Klubjának munkatársa egy kismama kérdésére válaszolva olyan szakértőt idéz, akinek a legtöbb orvosétól eltér a véleménye…

    Ma délután kaptam meg a terheléses cukor eredményemet: 8,7 lett! Kedden megyek diétás tanácsadásra. Addig is, azután is kérek mindenkit, bármiféle okosságot, ötletet, tanácsot, egyszerű receptet, ajánlott és tilos ételeket, stb. tud nekem mondani, ne fogja vissza magát. Minden segítség jól jönne, mert picikét sem vagyok tájékozott a témában.

     

    Előbb a végeredményt: a teendő olyan egyszerű, hogy az tulajdonképpen minden várandósra vonatkozik: ne fogyassz cukrot (üdítőitalokat stb.), hanem inkább komplex szénhidrátokat egyél (tészta, kenyér, rizs stb.) és helyezz kellő hangsúlyt a testmozgásra.

     

    előzmény:
    sziszijó (33)
    2006-09-14  23:34
  7. Torolt_felhasznalo_123733
    Torolt_felhasznalo_123733
    2006. szeptember 15. 04:4335.

    Ebbe biztos nem, majd, ha ismét aktuális lesz egy pár hét múlva, akkor erőt veszek magamon.  (A 26.héten már túlvagyok... s nem szeretnék több babát, hacsaknem unokát), nekem más miatt kellett volna ez a vizsgálat.  

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_929102 (10)
    2006-09-14  20:53
  8. 2006. szeptember 14. 23:3834.
    Egyébként nem tudom számít-e, hogy mikor csináltatják ezt a vizsgálatot, mert az első 2 órás az 7,0-es lett... rá úgy egy hónapra ismételtek, akkor lett 7,9.
    előzmény:
    sziszijó (33)
    2006-09-14  23:34
  9. 2006. szeptember 14. 23:3433.

    Ja, bocsi, hogy érthető legyen az előzmények:

    ...megjegyzem csendben, ha várandós az illető és emiatt kell (cukor mérő), elébb körbejárnám eme témát alaposan. Engem is már-már inzunlinnal ijesztgettek mikor 7,9-es volt a 2 órás terheléses eredményem... Rá akartak dumálni, hogy vegyem meg a cukormérőt és bökdössem magam napi 3-szor. Beintettem!!!! Ja! ...és elhangzott egy bizonyos Kft. neve vagy 5-ször, miszerint náluk naaaagyon akciós most a készülék! Na, itt fogtam gyanút! Kértem egy éhgyomit, meg egy reggelivel terheltet az nagyon jó lett, szülést követően egy ebéd utáni eredmény 5,5. Innetől bekaphatja az összes orvos aki "ijesztgetni mer" a "cukrom"-mal!     

    és a válasz:

    Nem vagyok orvos, " csak" én is egy terhességi diabeteses kismama voltam (immáron 2x). Tekintettel arra, hogy a próbareggelis vizsgálat egy kvázi I-es fokozat a vércukor ellenőrzésben, és a glukózoldatos 2 órás egy II. fokozat, és mivel neked először a II. csinálták és az nem volt a határ érték alatt, így nem igazán lett volna okod megnyugodni, egy jóval enyhébb terhelés hatása alatt született "nagyon jó" eredménytől. Persze erre az orvosodnak kellett volna figyelmeztetnie.
    Mivel gondolom a babád teljesen egészségesen megszületett, szerencsés vagy és boldog lehetsz, de azért a Te eseted nem kell, hogy esetleg másokat is tévesen megnyugtasson és esetleg kevésbé szerencsésen végződjön. A terhességi diabetes nagyon alattomos "betegség". Szinte semmi tünet, ami óvatosságra és körültekintésre intse a kismamát, ellenben magas cukorszint esetén visszafordíthatatlan következményei lehetnek a babára nézve a dolognak. Szóval azért nem kell ezt elbakatelizálni.

    Mellesleg én 7,9-el az első gyereknél inzulinoztam, mert nem kaptam megfelelő segítséget a jó diétához. A másodiknál már sikerült diétával szinten tartani a dolgot.

    Üdv.: Gildi

     

    előzmény:
    sziszijó (32)
    2006-09-14  23:28
  10. 2006. szeptember 14. 23:2832.

    Hát nem tudom már mit is mondjak. Gildivel már összefutottam egy másik "cukros" topikon. Szerinte én elbagatelizáltam, szerintem meg ez egy kő kemény üzlet. Ja, és egy angol orvos professzor szerint pl. ez a terhességi terheléses cukor mérés nagyon fals eredményeket produkál. Valami olyan a magyarázat, hogy a méhlepény sok cukrot "használ"... Megpróbálom kikeresni a cikket! Újra mondom EZ ÜZLET!!! szerintem...!!!  

    A normál eredmény felső határa: 7,8!!!!! Nem gondolom, hogy a normálistól egy tizeddel több annyira kóros, hogy inzulinnal kelljen "fenyegetni".  ...főleg akkor, ha egy egyszerű éhgyomi 4,5 és a zsömle+tej 5 körül van!!!

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_212933 (1)
    2006-09-14  20:31
  11. 2006. szeptember 14. 23:1631.

    Szia!

    Biztosan menyugtattak a töbiek, de semmi gond, örülj, h nem 7 felett van ha érzed, h leesett a cukrod, kapjál be egy szem cukorkát (akár szőlőcukrot) , mindig legyen nálad a terhesség alatt. Az alacsony vércukorszint (3 alatt!!!) tünetei: Tünetei: remegés, verejtékezés, száj körüli zsibbadás.

    Sok sikert, jó kismamaságot

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_212933 (1)
    2006-09-14  20:31
  12. 2006. szeptember 14. 22:3230.

    Bocsi, vitatkozhatunk. Amit mondtam, az nem saját kútfőből mondtam. A drnőm mondta, csak tud valamit 25 éves tapasztalattal a háta mögött.

    Igazából ha belegondolsz zsemle és zsemle között is van különbség. (itt most nem a teljeskiörlésű, meg rozsos meg ilyesmire gondolok, hanem sima zsemle meg sima zsemle között is)

    előzmény:
    gildi100 (22)
    2006-09-14  21:12
  13. 2006. szeptember 14. 21:2229.

    Gildi aranyos vagy! 

    Nem is olyan régen be is vágtam egy nagy tányér túrós derelyét. A párom meg hazaállított egy nagy sárgadinnyével. Adok a cukornak . Örülök most már tényleg, hogy egyáltalán nem baj ez az alacsony szint. Az alsó határ 3,8 mmol/l. És az is igaz, hogy mire a 2 vérvétel után leértem a büfébe, már reszketett a kezem, annyira lement a vércukrom.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  14. 2006. szeptember 14. 21:1828.
    Igen, pontosan. Én olyan rosszul tudok lenni, ha éhes vagyok és nem eszem belátható időn belül, hogy nem igaz.
    Mindenki azt hiszi hisztizek, de ha érzem, hogy éhes vagyok, muszáj majdnem rögtön ennem valamit, különben gáz van.
    Szóval ismerős a szitu.
    előzmény:
    gildi100 (24)
    2006-09-14  21:16
  15. 2006. szeptember 14. 21:1727.

    Köszi Tina .Az tök jó lenne, mert én a nőgyogyihoz csak a jövő hét végén tudok menni és addig ez járna a fejemben, az tuti.

    Érdekes: az egyik védőnőm a területileg illetékes azt mondta, hogy tej+zsemle lesz. Aztán mentem a körzetihez, aki a beutalót és a receptet adta a cukros formára.  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  16. Torolt_felhasznalo_885333
    Torolt_felhasznalo_885333
    2006. szeptember 14. 21:1626.
    Nem, az nem baj. De a gép a negativ alsó határnál is csillagoz. Terhes vagy?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_212933 (1)
    2006-09-14  20:31
  17. Torolt_felhasznalo_250980
    Torolt_felhasznalo_250980
    2006. szeptember 14. 21:1625.

    nálam 11 éve Veszprémben csináltak akárhanyadik héten tej+zsömlét, és később cukros vizet, de ezt mindenkinek így, nem a rossz eredmény miatt.

    4,5 éve budapest XI.kerület-cukros víz csak a 24-26. héten.

    előzmény:
    gildi100 (22)
    2006-09-14  21:12
  18. 2006. szeptember 14. 21:1624.
    Napocskának ezzel az eredménnyel szerintem csak arra kell ügyelni, hogy mindig legyen valami a pocakjába (a babán kívül  ) , mert ezek szerint a hasnyálmirigye nagyon intenzíven működik. Nehogy nagyon leessen a vércukorszintje, ha esetleg sokáig nem eszik.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_212933 (1)
    2006-09-14  20:31
  19. Torolt_felhasznalo_250980
    Torolt_felhasznalo_250980
    2006. szeptember 14. 21:1423.
    mert ilyen koncentrált mennyiséghez annyi pasztillát kéne gyorsan bevenned, hogy az lehetetlenség!!!és innál is rá egyből rendesen!
    előzmény:
    Milu (17)
    2006-09-14  21:06
  20. 2006. szeptember 14. 21:1222.
    Ezzel vitatkoznék! Az ún. próbareggelis vizsgálat (tej+zsömle) a cukorszint ellenőrzésnek az első lépcsője, ha ez rossz, akkor jön a "cukros lötyi" (glukóz oldat), ha ez is rossz, akkor diéta, ha ez sem használ, akkor inzulin. Kórháza válogatja, van ahol a cukros lötyit csinálják egyből, van ahol csak az I. fokozatot, a reggelit.
    előzmény:
    Tina0311 (18)
    2006-09-14  21:08
  21. 2006. szeptember 14. 21:1121.
    Én a SOTE 1-en szültem ahol kifejezetten szigorúan vesznek mindent, bármiről is legyen szó, és még ott is megengedték, hogy citromot tegyek bele. SZóval szerintem ha ott megengedik, akkor bárhol..

    Egyébként nekem is ezt mondta a dokim, hogy a zsemle-tej verzió eredménye nem megbízható (Kérdeztem, hogy nem lehetne-e azt, mert rosszul vagyok ha nem reggelizhetek).
    előzmény:
    Tina0311 (18)
    2006-09-14  21:08
  22. 2006. szeptember 14. 21:1020.

    Szió!

    Holnap megyek úgyis a cukrosnénimhez, majd megkérdezem tőle, hogy kell-e tenni valamit ilyenkor. Bár az sem igazán jó, ha ilyen alacsony.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_212933 (1)
    2006-09-14  20:31
  23. 2006. szeptember 14. 21:0919.
    Ez nagyon jó eredmény! Gratula! Én a másik véglet voltam, 2 terhességem alatt végigcsináltam a diétát, de az inzulinnal is összehaverkodtam  . Hetente jártam vérvételre . Senki ne halogassa, nagyon fontos vizsgálat!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_212933 (1)
    2006-09-14  20:31
  24. 2006. szeptember 14. 21:0818.
    A zsemle tej vagy kifli és tej durván fogalmazva "elavult" módszer - tehát a másik rendszer nem cukorbetegség-függő. A cukros lötyi megbízhatóbb eredményt ad, bár elég gej íze van az tény. De elvileg a citromot bárhol megengedik - főleg most látom, hogy majd mindenkinek ez a tapasztalata.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_767371 (12)
    2006-09-14  20:54

Címlap

top