Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Felsőoktatás: 2006?

Torolt_felhasznalo_904136
Torolt_felhasznalo_904136
Létrehozva: 2004. szeptember 17. 09:35
A felsőoktatásban dolgozom, oktató vagyok. Nagyon szeretnék ott is maradni.

Olyan fórumozók jelentkezését várom, akik szintén a felsőoktatásban dolgoznak.

Mit hallottatok, mit tudtok arról, hogy milyen intézményeket érintenek majd a leépítések, összevonások? Elbocsátás tekintetében ez mit jelent? Milyen típusú tanszékeket fognak bezárni?

Az egyetemi oktatók óraszáma fog-e változni? A közalkalmazotti státusból való kikerülés mennyire biztos, és ha igen, akkor milyen összegért fogunk dolgozni? Lesz-e olyan kötelezettség, hogy a tanárok vállalkozókká váljanak?

Azt gondolom, meglehetősen jó lenne, ha minden információt - legyen az homályos és bizonytalan is, sőt akár csak találgatás - megosztanánk itt egymással, hogy minél tudatosabban készüljünk a jövőre.

  1. 2004. szeptember 29. 14:5911.
    Ugy olvastam most megint ujrafogalmaztak a felsooktatasi torveny szoveget. Hatha kicsit alakul a helyzet. A multkor a radioban eleg riasztonak tunt az egesz. A mostani masoddiplomas rendszer peldaul nagyon jo, akkor ezek szerint ez is teljesen megvaltozik? Tudsz errol valamit?

    Azert en biztam benne, hogy, ha a bachelor kepzest megcsinalom kinnt, akkor itthon engedik, hogy megcsinaljam az MA-t. Es hozzateszem, hogy kinnt fizetnem kell. Dehat nem ez lenne az ertelme az egesznek, hogy atjarhato legyen a felsooktatas a kulonbozo orszagok diakjai szamara? Tehat ha mondjuk Magyarorszagon csinalok egy bachelort, akkor az MA-t mondjuk akar Angliaban csinalhassam, ha ugy jo nekem. Nem?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_904136 (10)
     
  2. Torolt_felhasznalo_904136
    Torolt_felhasznalo_904136
    2004. szeptember 26. 12:0110.
    Sajnos a levelező, esti, egyéb dolgokat nem ismerem.

    Neked viszont azt tudnám javasolni, iratkozzál át mielőbb magyar képzésre (vagy párhuzamosan), mert el tudom képzelni az egyetemi adminisztrációtól, hogy nem enged át MA szintre, a BA-val pedig van egy ötletem, hogy mit (sem) tudsz majd csinálni Mo-n :-(

    Az OM honlap sajnos nem árulja el a "kulisszatitkokat", amelyek a leglényegesebbek. . . pl. hogy sok tanszéket akár be is terveznek zárni (pl. kisebb szakok, cseh, arab, szerb, japán stb. ) mert ugye hát ezt nem gazdaságos működtetni. .
    előzmény:
    szojacska (9)
     
  3. 2004. szeptember 25. 14:029.
    Hat azt el tudom kepzelni, hogy nehez lehet az ido csokkentesevel a szintet nem csokkenteni. :I Rossz hogy ezt a rendszert elfogadtuk es be kell vezetni. Sajnos.
    Arra is kivancsi lennek, hogy megmaradnak -e meg a lehetosegek tavoktatasra, levelezo illetve esti tagozatra jarni. Te mit gondolsz?
    Sajnos kisse erintve is vagyok, mert en kulfoldon kezdtem el egy BA kepzest. Itthon halasztok. Viszont mire itt tudnam folytatni a tanulmanyokat, immar itt is bevezetik. Emiatt nagyon gondolkodom, hogy megprobalom vagy parhuzamosan csinalni a kettot, vagy inkabb a magyarorszagit folytatni, akkor azert valamit kapnek meg a regi jo oktatasi rendszerbol. Neked mi a velemenyed?
    Egyebkent allitolag most fogjak targyalni a 2006- ra vonatkozo dolgokat, jo lenne nyomon kovetni. En az OM honlapjarol szoktam tajekozodni. Ott altalaban mar csak a vegeredmeny talalhato meg.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_904136 (8)
     
  4. Torolt_felhasznalo_904136
    Torolt_felhasznalo_904136
    2004. szeptember 22. 23:278.
    Tudod, nehéz egy magyar nyelv és irodalom szakból pl. hároméves főiskolai szintet csinálni. . . így mondjuk diplomás titkárnőt lehet "előállítani". . .

    Vagy mondjuk történészből. . . történész asszisztenst? Mégis, mire jó ez a dolog?

    Ami a piacot illeti, mivel kevesebb lesz a valódi diplomás, talán azok jobban el tudnak majd helyezkedni. . . más pozitívumot én most nem látok.

    Végül is bármikor érdemes nekivágni, nyilván az új rendszer stabilabb lesz, de kevesebb lesz az esélyed az MA-ra, mert a beérkező hallgatók 40-60 százaléka (nem tudom pontosan, de kb. ennyi) mehet majd tovább MA-ra, feltéve ha meg tudja fizetni. A többiek ingyenesen (vagy másoddiploma esetén nem ingyenesen) ott voltak három évet, aztán semmivel sem kerültek előrébb.

    Ami az egyházi egyetemeket illeti, a jelen kormány mellett örüljünk neki, ha egyáltalán valamennyi megmarad belőlük és nem kell őket bezárni.

    előzmény:
    szojacska (7)
     
  5. 2004. szeptember 22. 22:587.
    Sajnos en is azt hallottam, hogy a BA kulfoldon nem jelent sokat, csak hogy valamit vegzett az ember, de semmi jelentosege. Bar en azt is hallottam, hogy a BA kepzes reagal a piac valtozasaira, es olyan hasznalhato tudast ad, amivel bizton el lehet majd helyezkedni. Hat nem tudom. Sajnos ez csak kesobb fog kiderulni.
    Az egyhazi egyetemekkel kapcsolatos infod viszont uj nekem. Ezt jo tudni.
    Akkor ezek szerint meg ket evig erdemes maximum nekivagni egy felsooktatasi intezmenynek? Aztan novekszik a kockazat es a bizonytalansag, hogy vajon erdemes -e?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_904136 (5)
     
  6. Torolt_felhasznalo_904136
    Torolt_felhasznalo_904136
    2004. szeptember 22. 22:126.
    Az előbb butaságot írtam. . . a BA fokozat nem túl sokat jelent Angliában, az MA-nak van csak jelentősége.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. Torolt_felhasznalo_904136
    Torolt_felhasznalo_904136
    2004. szeptember 22. 21:285.
    Az első 3 év lesz csak tandíjmentes, biztos forrásból tudom (főnököm), utána tandíjat kell fizetni MA fokozathoz.

    A BA diplomával mindazonáltal nem nagyon lehet majd elhelyezkedni, pl. diplomás titkárnőket képeznek majd, ilyesmi. . . Angliában sem jelent túl sokat az MA, nem a szakmában dolgoznak sokan, akik ezzel a fokozattal rendelkeznek.

    Az egyházi egyetemek finanszírozását az állam teljesen megszünteti. Sajnos én is egyház által finanszírozott intézményhez tartozom, így azt hiszem, sejtem lassan, hogy 2006 nekem mit tartogat. . . :-(((((( ma tudtam meg.
    Az egyházi egyetemek sok szakjukat be fogják zárni, mert nem tudják majd gazdaságosan működtetni.

    előzmény:
    szojacska (3)
     
  8. 2004. szeptember 21. 16:504.
    Javaslom mindenkinek ezt a linket, es hozza a letoltheto hanganyagot is!
    http://www. radio. hu/?cikk_id=106965/2004-09-21_11:10:13
    előzmény:
    szojacska (3)
     
  9. 2004. szeptember 21. 14:483.
    En is olvastam az OM honlapjan, hogy bevezetik a ketlepcsos felsooktatasi rendszert. Ezek szerint a Bachelor lesz a foiskolai vegzettseg, a Master pedig az egyetemi? Ez a tema, es a valtozasok engem is erdekelnenek. Tulajdonkeppen 2 ev mulva bevezetnek egy tok mas rendszert es megsem hallani semmit errol.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_904136 (1)
     
  10. 2004. szeptember 17. 10:272.
    Csak híreszteléseket tudok. Összeolvasztanak különálló tanszékeket intézetté, eladogatnak olyan épületeket, amelyek nem a központ iépületegyütteshez tartoznak. Most végzik az esedékes akkreditációt, és ki tudja, mi lesz a vége? Bolognai folyamatra való hivatkozással és a magántőke bevonásával foglalkoznak elméleti szinten. Sok a zavar, a homály, értesülések meg csak innen, onnan csepegnek. És még egy szót sem szóltam a költségvetési szigorításokról.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_904136 (1)
     

Címlap

top