Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

A csilla név-tetszik/nem?

allixmorphini
Létrehozva: 2014. október 29. 08:44

Sziasztok! Olvasgatva különbőző fórumokat kiváncsi lettem arra, hogy mennyire közkedvelt a csilla név. Arra lennék kíváncsi, hogy milyen benyomásotok van a név hallatán. Tetszik vagy nem? Miért? Szerintetek ha valaki nem elégedett a szülei által választott névvel akkor mit tegyen? Változtassa meg, vagy hivassa magát máshogy baráti körben? Nektetek milyen nevek tetszenek? Biztosan sok ilyen topic van már, pusztán kíváncsiságból kérdem, különösen a csillával kapcsolatos vélemények érdekelnek :)

  1. 2014. október 31. 16:2425.

    mivel meg vagyok keresztelve, eredetileg nekem is 2 keresztnevem van. azért mert a keresztelő papnak nem tetszett, hogy a Csilla nem "szent név" vagyis nincs ilyen nevű szent, ezért kellett mellé választani egy szentet is. viszont ez a nevem csak ott szerepel, a hivatalos papírjaimban sosem szerepelt, sem a személyi igazolványomon, és a szűk családi körömön kívül senki sem tudja, hogy ez is a nevem. felvehetném ezt a nevet is, de ez sem tetszik különösebben, tucatnév. van egy harmadik "keresztnevem" is, vallási alapon, mivel voltam bérmálkozó. (katolikus vagyok) 14 éves voltam, szóval azt a nevet már én választottam (bár inkább maga a név viselőjének az élete fogott meg inkább, semmint a név maga, de az is tetszik) , tetszik a hangzása, jól lehet becézni is, de nem biztos, hogy megállná a helyét. nekem még tetszik a Polixénia görög eredetű név. azt vettem észre, hogy a magyarországon élő magyarok borzalmasnak találják, pedig a magyar történelemben is szerepelt több ilyen nevü nő is. és más környező országokban (románia pl, tök átlagos név) nem tudom miért jobb pl az Alexandra, ugyanúgy görög és semmivel sem hangzik jobban. nekem pl az nem tetszik. nade mind mások vagyunk, ugye. 

    előzmény:
    Amarynda (24)
    2014-10-31  09:14
  2. 2014. október 31. 09:1424.

    Na de a Lajosnak tetszik egyebkent nem rossz nev szerintem, olyan kis szokenos/


     


    mas: nekem ket keresztnevem van az elsovel szolitottak otthon es 15 eves koromtol a 2. at hasznalom. ma mar az okmanyaimban sem szerepel az elso megvaltoztattam. nem volt borzaszto de en nem szerettem.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_377888 (9)
    2014-10-29  10:49
  3. 2014. október 31. 02:0723.

    ügyes 

    előzmény:
    nyugger (22)
    2014-10-30  18:54
  4. 2014. október 30. 18:5422.

    Legyen itt egy híres Csilla: Szentpéteri Csilla zongoraművész


     


    https://www.youtube.com/watch?v=mdeIRbdng_0


     

    előzmény:
    allixmorphini (1)
    2014-10-29  08:44
  5. 2014. október 30. 14:4421.

    mondtam már, nyilván nem a nevem miatt fog összeomlani a világom, akkor se, ha egyébként folyamatosan büntet   csak szeretek filozofálgatni komoly és komolytalan témákon is, minden téren érdekel más emberek véleménye is, mivel mind másképp látjuk a dolgokat és számomra érdekes mások véleményét olvasni  az én családi nevemmel ez a név nem kimondottan nevettséges, bár szerintem furcsa. bár ehhez a vezetéknévhez szinte minden létező név illik, és külvöldön se gáz, mivel amerikában is van pár ember ezzel a vezetéknévvel, viszont elég ritka. szláv eredetű, de nincsenek benne olyan betűk, melyeket a külföldiek ne tudnának kiolvasni, vagy leírni. szóval ennyiből szerencsés vagyok, mert a vezetéknevemmel kombinálva legalább nem hangzik nevettségesen.  
    nos tényleg elég mű. semmilyen valódi eredete nincs azon kívül, hogy leírták egy műben (ha minden igaz az Etelkában) majd Vörösmarty úgy döntött, hogy ez egy valódi név volt. hülye ötlet volt. szerintem. anyukám sosem hívott Csillának :) sem az apukám. és főleg nem kicsinyítőképzős alakban. Csibi voltam vagy Picúr  
    persze én is így vagyok a horoszkópokkal, meg hasonlókkal :) de sokszor hallottam másoktól, hogy "fujj ez kos, olyan unszimpatikus!" és olyankor a falnak tudtam volna menni. meg amikor valakinek a párkapcsolati problémait szedeketik szét és azzal kezdik, hogy " ő vízöntő, tehát..." borzalom. 


    nem is komolyan foglalkozom ezzel. beszédtémának dobtam fel. viszont azon tényleg gondolkodom, hogy 2 keresztnevem lesz, de még nem döntöttem el. 


    igen... az Andrea nekem különösebben sose tetszett. de valójában az András, ha jól tudom férfiast jelent. tehát nem meglepő, hogy az olaszoknál az András név Andrea, ami férfinév. (van ahol Andreas) ... nem tudom miért és hogy alakult ki a női párja, de ilyen dolgok gyakran előfordulnak azoknál a neveknél, amelyeknek van férfi és női változata is. pl. a Nikola. némely szláv nyelveken a Nikola egy női név, a Miklós (görög Nikolaosz) női párja, viszont más szláv nyelveken a Nikola férfinév (lsd. Nikola Tesla) .... viszont nekem a Nikol/Nikola mint női név kimondottan tetszik.... nemúgy mint az olaszos Nikoletta vagy a francia Nikolett forma.. túlzás szerintem. 


    az Olga nekem se tetszik. Irmával nincs különösebb bajom, viszont az Irén név jobban tetszik úgy, mint Iréne, vagy az egyik szláv változat, Irena. ráadásul praktikus, mert  külföldön is megértik, és nem is hangzik olyan öregnénisen, az Irén. a Kincsőtől én is rosszul vagyok, ráadásul nekem a kémcső jut róla eszembe  a Kanalas Jennifer még mindig jobban néz ki leírva, mint a Kanalas Dzsenifer. ha belegondolsz, külföldön Jennifer Kanalas lenne és aki nem tudja mit jelent az, hogy kanál, abszolút nem tartaná nevetségesnek. olyan ez, mint a Sartre. ha meglátom ezt a nevet sírva röhögök, mert nekem a szar-tré páros jut róla eszembe, ettől még van akinek ez a neve és annak aki nem magyar, és nem is tud magyarul, nem is vicces, egy kicsit sem.


    hát azt nem tudom élnek-e errefelé Jézusok... mindenesetre az már tényleg mókás tud lenni. bár igaz, hogy a spanyolok a Jesús nevet (heszus) használják... Mexikóban pl ez olyan név, mint nálunk a József, teljesen átlagos. érdekes, hogy a József szintén bibliai név és meghonosodott errefelé is, a Jézus is bibliai és az mégsem, máshol pedig igen... érdekes dolgok ezek.

    előzmény:
    Sissi52 (20)
    2014-10-30  09:10
  6. 2014. október 30. 09:1020.

     


    Teljesen mindegy a nev. Szerencses, aki ugy altalaban szepnek elfogadott nevet kapott. Meg ha neki is tetszik, elfogadja, megszokja. Ha nem nevetseges hangzasu, ha nem nevetseges a csaladi nevevel egyutt vagy hangzasban, Pl Fekete Elek, Mosonmagyarovari Zanzibar. Akkor mi van? En tenyleg szep nevet adtam a lanyomnak. Magyar meg nemzetkozi nevnek is elfogadott, szep nev. Iskolabn beceztek is, hulyen, neki megfelelt, az en hatam borsodzott tole. Nekem sokak altal szepnek tartott nevem van, kulonleges, nekem hol tetszik, hol nem, de van egy regi jol bevalt becenevem, ami nem is az en nevem beceneve, igy alneven vagyok. Csilla hat nem szeretnek lenni. Nem csunya, szerintem inkabb mondvacsinalt, mu. Csaladtagtol elfogadnam szivesen a Csillukam, az olyan kedves, ha pl az anyukam mondana nekem. Gondolj Molnar Csilla Andreara es egybol buszke lehetsz a nevedre. Az en masodik nevem olyan regimodi, pedig szep hangzasu, de nem vislenem soha.


    Csillagkep, meg horoszkop, marhasag, szoarkozasnak jo, de komolyan venni, ekkora hulyeseget.


    Szoval tenyleg nem erdemes ilyesmivel komolyan foglalkozni. Tul kell lepni rajta es kesz. Csufolni mindenkit lehet, ha nem a neve, akkor mas miatt. gyerekes dolog. Egyet tehetsz, ha nem valtoztatsz rajta, akor tanulj meg a neveddel elni. Pl Andrea szep. Es akkor kiderul, az olaszoknal meg ferfinev. Aron, Laszlo, Tibor nekem olyan szerencsetlen ember neve. Regi nevek kozul a hideg raz az ilyen nevektol, mint pl Olga, Irma, Iren, Emma. Az Anna is idetartozott, de azzal mar megenyhultem. Regi nevek kozul pl Kincso, Gyongyver szinten hatam borsodzik tole kategoria. Na meg ezek az idegenbol idetlenul forditott nevek. Azok meg nevetsgesek, plane egy osmagyar szep vagy eppen kozonseges csaladi nevvel osszeragasztva. Mint pl a Kanalas Jennifer Vagy Jessica. Vagy a Rezes Romeo. Ez azt hittem, hogy osszesek az utcan, amikor egy pasi valamit hirdetett valami vallas vagy mi dolgot es Jezus neven mutatkozott be.

    előzmény:
    allixmorphini (1)
    2014-10-29  08:44
  7. 2014. október 29. 17:3819.

    mindannyian mások vagyunk szerintem, van aki nem tud objektív maradni ilyen esetben, van aki tud. de az is lehet, hogy csak én vagyok a szabályt erősítő kivétel 


    nekem pl az általad felsorolt nevek viselőjével nem volt problémám eddig, de maguk a nevek mégsem tetszenek.


    biztosan sokan ítélnek ez alapján is, ugyanúgy, mint amikor valaki 50 km-re szalad tőlem, csak azért mert bevallom, hogy bika a csillagjegyem   de szerintem se igazságos ez alapján megítélni embereket, én pl eddig csak olyan emberekkel barátkoztam, akinek nem különösebben tetszett a neve. bár volt egy-két kivétel, de elenyésző. 


    Adél sem tetszik, de az Árontól én kimondottan rosszul vagyok. sosem tetszett, olyan főgonosznév hangzása van.


    Az egyik volt gimis tanárnőm a Panna nevet akarta a lányának, de aztán egy másik tanárnő meggyőzte, hogy inkább ne. mivel szlovákul a panna szó azt jelenti, hogy szűz. és mondta neki, hogy ha majd szlovákul bemutatkozik hülyén fog hangzani. úgyhogy végül aztán Anna lett a kislány neve, és otthon Pannának becézik.

    előzmény:
    ladybird65 (17)
    2014-10-29  17:19
  8. 2014. október 29. 17:2918.

    én nem szoktam a neveket emberekhez kötni. pl vannak emberek akiket kedvelek, de a nevük nem tetszik. valahogy én nem kötöm annyira a nevükhez az embereket, lehet azért, mert én sem érzem magaménak a sajátomat, így egy ismerős neve nem hagy bennem olyan mély nyomot. például van egy lány, aki sokat áskálódott ellenem. Szabinának hívták és rajta kívül van egy másik Szabina nevü lány, akit szintén nem kedveltem soha a viselkedése miatt, mégis a Szabina, mint név, nekem tetszik. bár tény, hogy a gyerekemnek nem adnám, mert tucatnév errefelé, de attól még szép név. a Margit és a Magdolna, nekem önmagában nem annyira tetszik, viszont a Magdolnát lehet Magdinak hívni, ami nekem sokkal természetesebb.. bár az is igaz, hogy valakinek biztosan Magdi anyus fog róla eszébe jutni . a többi is ilyen, könnyen becézhető, de komoly hangzása van a teljes alaknak, így semmilyen helyzetben nem hangzik furcsán.  


    ezek a nevek, amiket felsoroltál nekem sem tetszenek, meg olyan túl általánosnak is találom őket, valószínűleg azért, mert az én korosztályomban sok ilyen nevű embert ismerek. habár az ilyen Lászlóhoz hasonló neveket is sokan viselnek, valahogy mégis közelebb állnak hozzám, jobban tetszik a hangzásuk, valahogy nincs az a "húdedivatosakartlennianyuci" érzésem. 


    hát igen, ez ismerős.  az én nevemet nem lehet úgy leegyszerűsíteni mint a Máriát, ezért mindenki kicsinyítőképzőket használt, amitől én a falnak tudnék menni .. mindig kértem, hogy ne, hogy hívjanak inkább Csillának, hiába nem tetszik, még mindig jobb, mint  a Csillus, nem és nem. aztán később változott a helyzet, 15-16 éves koromban már olyan emberek között voltam (gimi) ahol ha nem tudták rövidíteni a nevet, akkor a teljes alakot használták, így aztán ott már csak Csilla voltam hálistennek, habár nem voltam tőle elragadtatva, még mindig jobb volt.


    egyébként én nem értem miért kell a Máriát automatikusan Marinak, Marikának mondani. van egy csomó más változata is, Maja vagy Mimi tetszik nekem például mint becenév. vagy a Ria is tetszik. szóval a Mária becenevei között szerintem lehet olyat találni, ami tetszik a név viselőjének is, máskérdés, hogy a külvilág képes lesz-e megszokni...

    előzmény:
    Tulipáncsokor (12)
    2014-10-29  13:36
  9. 2014. október 29. 17:1917.

    "Szerintem az ember a neveket személyekhez köti. Akkor tud csak objektív maradni, ha nincs ismerőse az adott névvel."


    Szívemből szóltál. Én pont emiatt nem szeretem a Csilla nevet. Amilyen Csillákat ismertem..... Ugyanez igaz a Beára, Szilvire, Andreára, Eszterre.


    De azért ahogy öregszik az ember, megpróbál túllépni ezen, mert nem igazságos, hogy a neve alapján valakit már előre megítélünk.


    Divat nevek mindig voltak és lesznek is. Mostanában körülöttem majdnem minden lány Adél és majdnem minden fiú Áron. A mostanában született kisbabák pedig: Sára, Panka vagy Panna, Botond, Emma, Viktor, Máté.

    előzmény:
    Tulipáncsokor (12)
    2014-10-29  13:36
  10. 2014. október 29. 17:1216.

    modernnek modern szerintem is, de nekem személy szerint nem tetszik. bár az igaz, hogy kevésbbé hangzik csilingelően, tehát ez már egy plusz pont a Sílának :D viszont ha már, akkor nekem hangzás alapján a Szila jobban tetszik, azt hiszem törököknél van ilyen név, meg a Priscillát szokták így becézni.

    előzmény:
    _Zara_ (11)
    2014-10-29  11:09
  11. 2014. október 29. 17:0915.

    nekem is volt egy kedves ismerősöm, aki egyszer mesélte, hogy az egyik ismerőse, mindig Csillaként mutatkozott be, mert annyira tetszett neki, pedig nem ez volt az eredeti neve, mégis mindenki annyira megszokta, hogy aztán már úgy hívták én sem tartom kimondottan csúnya névnek, másoknál nem zavar, az én esetemben is csak azért, mert valahogy nem érzem magaménak, olyan mintha nem is engem szólítanának, ha a nevemet mondják.


    én gyereknek próbálnék olyat választani, ami nem tucatnév, de nem is valami túl különleges. inkább valami olyat, amit sokféleképp lehet becézni/rövidíteni, hogy majd ha idősebb lesz, el tudja dönteni, hogy melyik alak tetszik neki jobban, mert nekem pl nem volt ilyen lehetőségem. mindenki Csilluskázott, Csillusozott, meg Csilluzott, de volt olyan tanárom is, aki Csillácskának hívott. egyszerűen hányni tudnék ezektől a megszólításoktól. lehetőleg olyat szeretnék, amihez nem kell kicsinyítőképzőt hozzácsapni ahhoz, hogy becenév legyen, hanem rövidíteni lehet inkább. pl önmagában az Eufrozina név annyira nem tetszik, de lehet Effinek, Frozinának, Szinának vagy akár Rozinának vagy Rozinak is hívni, tehát ha mondjuk így hívnák a gyerekem tudna egy fiatalalosabb/divatosabb becenevet használni, és 50-60 éves korában sem lesz olyan ciki ez a név, mintha pl Lili-nek hívnák, amit én nem biztos, hogy idősebb koromban viselni szeretnék, de ugye van akinek ez tetszik. a második szempont meg az lenne nálam, hogy könnyen le lehessen írni, lehetőleg ne legyen benne "cs" "zs" és hasonló betűk, maximum "sz" amit itt be tudok iratni "s" alakban, így könnyítve a dolgot. 
    hát igen, ez a macera, ami engem idegesít, de én sem változtatnám meg, mint ahogy írtam már, de lehet, hogy felvennék egy második nevet is, valami olyat ami szerintem jobban hangzik és ami könnyen becézhető. igazából én próbáltam többféle becenevet elterjeszteni, más neveked, de valahogy senki sem tudta megszokni, mert mindenkinek az volt az alap, hogy ha valakit Boglárkának hívnak, akkor az Bogi. és mivel egy ilyen becenevet se tudtak összekötni sehogy sem a nevemmel, nem hívtak úgy. 

    előzmény:
    Babyface83 (10)
    2014-10-29  10:56
  12. 2014. október 29. 16:5614.

    hát tényleg nem tudhatom, nem tudom mi a neved... aztán kitudja, lehet nekem pont tetszene  biztos van olyan is, akinek az enyém tetszik, csak én pl még sosem találkoztam olyan emberrel, pedig elég sok magyar ismerősöm van 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_377888 (9)
    2014-10-29  10:49
  13. 2014. október 29. 16:5313.

    nem mondanám, hogy egyszerű  habár a hangzása egyszerű, az ísásmóddal/kiejtéssel sok gondja van mindenkinek, aki nem magyar. bár nem ez a legnagyobb problémám vele, igazából inkább az, hogy nem tetszik, és nem tudok vele azonosulni. azt hogy csúfoltak, igazából rég kinőttem, csak megemlítettem, mert sokan azzal érvelnek bizonyos "furcsa" magyar nevek esetében (vagy régi magyar nevek esetében, olyan nevekről beszélek, amit most a 70-80éves korosztály visel), hogy majd mennyire csúfolni fogják a gyereket, és ne adjanak olyan nevet. ezzel csak azt akartam mondani, hogy nekem alapvetően nincs gáz nevem, nem öregasszonyos meg nem is valami betegségre hasonlít, mégis tudtak csúfolni, tehát... de ha olyan nevem lenne, ami nekem tetszik és csúfoltak volna miatta, nem zavart volna gyerekkoromban sem, már akkor is olyan voltam, ha mások kinevették azt, ami nekem tetszett, nem foglalkoztam vele. csak a nevem nekem se tetszik .. hidd el foglalkozom én más dolgokkal is, csak ez így eszembe jutott és kíváncsi voltam más emberek véleményére. nyilván nem ezen fog azért múlni az életem 

    előzmény:
    pszichothriller (8)
    2014-10-29  10:37
  14. 2014. október 29. 13:3612.

    A Csilla név nekem személy szerint nem nagyon tetszik, bár van két kedves Csilla nevű ismerősöm is, ha viszont így nézem, akkor szeretem. Szerintem az ember a neveket személyekhez köti. Akkor tud csak objektív maradni, ha nincs ismerőse az adott névvel.


    Nekem tetszenek a régi (mondjuk nagyszüleim kora beli) nevek, mint Teréz, Margit, Magdolna, Jolán, Mihály, László, József stb., de ezek is valószínűleg azért, mert a nagyszüleim szomszédságában sok kedves, ilyen nevű bácsi és néni lakott. Az utána következő "generáció", mint Szilvia, Krisztina, Mónika, Tímea stb. (és a Csilla is) már nem tetszik annyira, bár van jópár ilyen és hasonló nevű kedves ismerősöm. A mai divatos nevek többségétől viszont rosszul vagyok, különösen a Bence az, amitől hányok, pedig van ismerős gyerekei között is Bence, akit viszont szeretek.


    Hogy mit tennék, ha nem tetszene a név, amit a szüleim adtak? Sokáig nem tetszett a saját nevem, elsősorban azért, mert a Máriát mindenki leMarizza vagy Marikázza, amit utálok. Engem másképpen becéznek, de sokszor hiába mondom, csak nem tágítanak, még akkor sem, ha kifejezetten kérem, hogy ne Marizzanak. Ha nem megy amit kértem, akkor inkább hívjanak egyszerűen Máriának. Ha ez sem megy, akkor az illető kerül lapátra.... Ilyen egyszerű. Biztos nem változtatnám meg a nevemet, mert alapvetően tetszik, így nem tudom, hogy mit tennék, ha nem tetszene. 

    előzmény:
    allixmorphini (1)
    2014-10-29  08:44
  15. 2014. október 29. 11:0911.

    Egyébként leírva nem túl szép, de kiejtve szerintem a Síla kifejezetten modern és hangzásra is kellemes. 

    előzmény:
    allixmorphini (7)
    2014-10-29  09:56
  16. 2014. október 29. 10:5610.

    Amikor kicsi voltam, nekem a Csilla volt a kedvenc nevem, és állandóan mindenkinek így mutatkoztam be (pedig nem így hívnak) :)


    Most felnőttként már nem tetszik olyan nagyon, de nem tartom csúnya névnek sem, olyan semleges.


    Nekem sem tetszenek a régies nevek, de még kevésbé a most divatos ősmagyar nevek. A fiamnak próbáltunk olyan nevet találni, ami nem tucatnév, de nem is olyan kimondhatatlanul különleges, és az is egy fő szempont volt, hogy külföldön is ki tudják ejteni/le tudják írni a nevét, ne kelljen állandóan betűzgetnie. Ennek ellenére sokan, főleg az idősebb korosztályból megrökönyödnek a nevén, de nem bántuk meg a névválasztást :)


    Én nem változtatnám meg a nevem, ha nem tetszene, mert egyrészt sok macerával jár, másrészt a szüleimet biztos nagyon megbántanám vele, inkább kitalálnék valami becenevet és igyekeznék elterjeszteni, hogy az ismerősök úgy hívjanak.

    előzmény:
    allixmorphini (1)
    2014-10-29  08:44
  17. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2014. október 29. 10:499.

    Járhattál volna úgy mint én...borzasztó nevem van, csak ennyit írok:


    "... te ezt nem tudhatod"


    előzmény:
    allixmorphini (7)
    2014-10-29  09:56
  18. 2014. október 29. 10:378.

    Nem eszik ezt ilyen forrón! Egy egyszerű név a Csilla. Igazából szép a hangzása, semmi baj nincs vele szerintem. Azt hogy csúfoltak, azt már rég ki kéne nőnöd, amúgy sem téged vagy a szüleidet minősíti, hanem őket. Nézz előre, és szerintem foglalkozz hasznosabb dolgokkal, minthogy milyen "csúnya" a neved.

    előzmény:
    allixmorphini (7)
    2014-10-29  09:56
  19. 2014. október 29. 09:567.

    nálam is elmegy, abban az esetben, ha másvalakit hívnak így, és nem engem csak pechemre nekem is ez a becses nevem. az, hogy járhattam volna rosszabbul is, részben igaz, csak ha belegondolunk nem valami praktikus név. én felvidéken születtem és nőttem fel, és itt sok bosszúságot okozott nekem ez a név. nálunk nem változtatják semmilyen esetben sem a neveket fonetikus változatra, így aki Jessica, az Jessica papíron. én is Csilla vagyok, magyar helyesírással (bár én mindenképp az lennék, mivel magyar a nemzetiségem, és ez egy létező magyar név, így semmiképp sem szlovákosítják) ami nem azért okozott gondokat, mert az emberek számára nyilvánvaló, hogy magyar név, ugyanis a szlovákoknak fogalmuk sincs a Csilla név eredetéről, és még akkor sem áll össze nekik, hogy magyar, ha látják benne a Cs betűt, hanem azért, mert a "CS" nem ilyen formában szerepel a szlovák ábécében, így nem tudják hogy kell ejteni. sokszor volt olyan, hogy sílának vagy kszillának neveztek. előfordult az is, hogy le kellett diktálnom a nevem és a kedves hölgy leírta CH-val. aztán megmutatta és mondtam neki, hogy "C" azután "S" következik, de úgysem értette meg, és végül a kezembe  nyomta a noteszt és nekem kellett beírnom de volt már olyan is, hogy levelet kaptam, amit Scillának címeztek. ráadásul csúfneveket is akasztottak rám a kortársaim, és nem a szlovákok, hanem konkrétan a magyarok hívtak csillabillának, csitának, csiklának és csigának. én is azon gondolkodom, hogy felveszek egy második nevet is, de igazából a szüleimnek ez az ötletem is rosszul esik, pedig én csak az életemet szeretném egy kicsit megkönnyíteni. teljesen eldobni az általuk adott nevet viszont minden bosszúság ellenére sem akarom eldobni, mert ők választották, és ez olyan lenne tőlem, mintha nem tisztelném őket, és ők is úgy fognák fel.

    előzmény:
    _Zara_ (4)
    2014-10-29  09:35
  20. 2014. október 29. 09:446.

    nekem személyszerint kimondottan nem tetszik  engem is Csillának hívnak, de ez csak egy elhamarkodott döntés volt. Anyukám ugyanis szentül megvolt győződve arról, hogy fiú leszek, egészen a születésem napjáig  aztán meglepte a doki, és fogalma sem volt, milyen nevet adjon  csak az idősebb tesóimnak jutott eszébe így merült fel, az a név amit végül megkaptam. én néhány hónap múlva leszek 20 éves, amikor én születtem már divatosak voltak a Jennifer-féle nevek, nekem mégse jönnek be, és sosem irigyeltem. az Erzsébet nekem túl régies mondjuk, az egyik felmenőmet is így hívták. jobban tetszik mondjuk az Elza. viszont a katalin szép név, és sokféleképp lehet becézni is, ha a viselőjének nem tetszik. apukámat pedig Lajosnak hívják és az apját is így hívták, őket pedig tisztelem, és így valahogy a név is szimpatikus  ezek  a nagyon régi ősmagyar nevek nekem sem tetszenek... furcsák, és nehezen illeszkednek be szerintem a magyar közösségben is, nemhogy külföldön. habár nálam a gyerek téma jelenleg nem aktuális, énis hasonlóképpen vélekedem 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_377888 (3)
    2014-10-29  09:33
  21. 2014. október 29. 09:355.

    bocsánat!  alapvetően nem használok nagy betüket neten, így szégyenszemre a neveket is kisbetűvel írom csak azért írtam nagy kezdőbetűket is a szövegben, mert tabletről írtam, nade mindegy  ha a pinCsi csinCsilla jut róla eszedbe, akkor az azt jelenti, hogy nem tetszik? 

    előzmény:
    Némanalfabéta (2)
    2014-10-29  09:00
  22. 2014. október 29. 09:354.

    Nálam a Csilla elmegy kategória. Járhattál volna rosszabbul is. :)


    Ha annyira nem tetszene a nevem, felvennék egy második keresztnevet, ezzel tiszteletben tartod a szüleid döntését is- és használhatsz baráti körben pl. egy másikat. Nem tudom lehet-e.

    előzmény:
    allixmorphini (1)
    2014-10-29  08:44
  23. Torolt_felhasznalo_377888
    Torolt_felhasznalo_377888
    2014. október 29. 09:333.

    Nekem tetszik.Mondjuk én azokat a neveket szeretem, amik az én generációmban voltak elterjedtek (30 éves vagyok). Nagyszüleink nevei (Erzsébet, Katalin, Sándor, Lajos..) nem tetszenek, ahogy a mostanában divatos nagyon régi nevek "újrahasznosítása" (Villő, Csenge, Hunor, Vajk..) sem.


    Amikor én adtam a gyerekemnek a nevet, arra törekedtem, ne legyen tucatnév, de ne is legyen túl egyedi, mert nem a név teszi az embert. Legyen átlagos, de mégse 12 gerek fordítsa a fejét, ha elkiáltom magam a nevével.

    előzmény:
    allixmorphini (1)
    2014-10-29  08:44
  24. 2014. október 29. 09:002.

    NÉV Szavazd már meg neki azt a nagy C-t: Csilla. Amúgy nálam pl. a pinCsi- csinCsilla vonalon helyezkedik el

    előzmény:
    allixmorphini (1)
    2014-10-29  08:44

Címlap

top