Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Elsősegély vizsga

Karmoni
Létrehozva: 2005. július 21. 14:56
Sziasztok,
hétfőn mennék elsősegély vizsgára, de sajnos a tanfolyamon nem tudtam ott lenni a pici fiam miatt. Van valakinek tapasztalata, hogy milyen egy ilyen vizsga? Esetleg tételekre emlékeztek? Elég ha a tankönyvet átnézem? SEGÍTSETEK!!!!!
  1. 2005. július 21. 16:1513.
    A bukósisak eltávolítását csak akkor végezzük el, ha a sérült állapota ezt feltétlenül szükségessé teszi.
    1. Az egyik elsősegélynyújtó helyezkedjék a sérült feje mögé. A sisak alsó peremét 2 kézzel megfogva rögzíted a sérült fejét, enyhén magad felé húzva azt.
    2. A másik elsősegélynyújtó kioldja az áll alatt lévő rögzítőszíjat-ha a sisakban felfújható betét van, abból előbb ki kell engedni a levegőt. Ezután a sérülttel szembehelyezkedva, két kézzel fogja meg a beteg fejét úgy, hogy a hüvelykujjai az arcon, a többi ujja a nyakon, ill. a tarkóján helyezkedjen el, rögzítva a fejet.
    3. A beteg feje mögött lévő segítségnyújtó óvatosan távolítsa el a sisakot maga felé húzva, majd a művelet végén hátrafelé gördítse. S sisakot félretéve, két oldalról megfogva a beteg fejét(tarkó-és nyaktájékát) rögzítse azt.
    4. Ezt a rögzíést fenn tartva a segítségnyújtó társ elvégezheti a további elsősegélyt(légútbiztosítás, vérzéscsillapítás, stb).

    De ha megvan a dr. Andics László féle könyv akkor sztem minden kérdésedre választ találsz benne.
    előzmény:
    Karmoni (12)
     
  2. 2005. július 21. 15:5612.
    Még egy kérdésem lenne: a bukósisak levételének mi a menete?
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  3. 2005. július 21. 15:5111.
    Köszi a hozzászólásokat, igazából azért parázom annyira, mert a múltheti vizsgán állítólag a 20 emberből 7en megbuktak. Köztük egy kismama is, mert nem volt hajlandó 7 hónaposan stabil oldalfekvésbe lefeküdni. . . .
    Szóval, nem tudom, hogy csak most voltak ennyire szigorúak, vagy már azok is maradnak. . .
    Az biztos, hogy elmegyek vizsgázni.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  4. Torolt_felhasznalo_513057
    Torolt_felhasznalo_513057
    2005. július 21. 15:4310.
    szerintem ez vizsgáztatótól függ. . . . én 3ra mentem vizsgázni és 6kor kerültem sorra. . . . mindenki legalább 20 percet volt benn és sokan buktak.
    előzmény:
    Megtorló (8)
     
  5. Torolt_felhasznalo_169232
    Torolt_felhasznalo_169232
    2005. július 21. 15:389.
    ugyan, csajok, szerintem nem volt nagy dolog ez az egész! Stabil oldalfekvés, lélegeztetés, meg egy kérdés (amit sokszor logikus gondolkodással is meg tudsz válaszolni, de ha csak motyogsz, ált. akkor is átengednek). Nekünk a "tanfolyam" öszzvissz 3 óra volt, a könyv elég, ha a fektetéseket valakivel begyakorlod. Szerintem menj el nyugodtan tanfolyam nélkül is. Ha meg nem sikerül (de miért ne sikerülne), elmész még 1x. Kéz és lábtörést!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  6. 2005. július 21. 15:358.
    Szia! Én körülbelül egy éve vizsgáztam elsősegélyből. A könyvet átfutottam kétszer, szerintem a stabil oldalfektetésen kívül semmit nem tudtam volna megmutatni. Bementünk vizsgázni, a tételeket kihúztuk az orvos érkezése előtt 5 perccel, megbeszéltük egymással. Bejött megkérdezte a tétel számát, és egy mondat után mindenkibe belefolytotta a szót. 40 emberrel végzett, alig 30 perc alatt. Na ennyit az elsősegély vizsgáról. . .
    előzmény:
    Karmoni (1)
     
  7. 2005. július 21. 15:357.
    Szia!
    Csak homályosan emlékszem a vizsgámra, de elég piti volt. A tételem az volt, hogy mit kell csinálni, ha egy szívbeteg rosszul lesz vezetés közben. A válasz: megkérdezni, hol tartja a gyógyszerét, és adni neki belőle. . . Az tuti, hogy nem tanultam magam halálra.
    Katy
    előzmény:
    Karmoni (1)
     
  8. 2005. július 21. 15:346.
    Szerintem ez a tételes-kidolgozásos tanulás felesleges. Szerintem sokkal több időt vesz igénybe, mintha az ember megtanulja az alapvető elveket, és aztán ott, helyben alkalmazza azt, amit épp kell. Én pl. egyetlen tételt sem láttam korábban, mégis ki lehetett találni, mit is kell csinálni/mondani. Persze ha valakinek úgy könnyebb. . . Csak az volt a gáz, hogy pont azelőtt változtatták meg a tételsort, mint ahogy én mentem vizsgázni, és sokan lesápadtak, mikor ezt meghallották. Én meg tökre nem izgultam, hiszen se a régi se az új tételsort nem ismertem. :-)))
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  9. 2005. július 21. 15:275.
    Szerintem a könyv az elméleti részhez elegendő, viszont a fektetési módokat meg kell tudni csinálni!!! Ehhez szerintem mindeképp kérj segítséget a vizsga előtt valakitől! A fektetések, amiket nekünk tudni kellett: stabil oldal, sokk fekettés, hasi sérült fektetése, koponyasérült fektetése, mellkassérült fektetése. Ezen kívül tudni kell, hol vannak a vérzéscsillapítására alkalmas nyomáspontok (gyakorlatban is tudni kell!), hol tapintod ki a pulzust, hogyan szeged hátra egy eszméletlen sérült fejét (nehogy a nyelve hátracsússzon) és gerincsérülés gyanújánál hogyan tartod hátul a nyelvet. Ja, és motorosról hogyan kell levenni a sisakot (ez 2 személyes mutatvány)! Nálunk mindenkinek kötelező volt a babát lélegeztetni, ezt is meg kell tanulni szerintem. Kell tudni a kar felkötését, az artériás és a vénás vérzés esetén a sebkötözés módját is. Hirtelen ennyi. Én a helyedben (ha csak nem vagy egészségügyis) nem mennék el tanfolyam nélkül vizsgázni!
    előzmény:
    Karmoni (1)
     
  10. 2005. július 21. 15:274.
    Itt a link a Vöröskereszt honlapjáról, ami erre a vizsgára vonatkozik:
    http://www. voroskereszt. hu/index. php?inc=kozuti

    előzmény:
    Karmoni (1)
     
  11. 2005. július 21. 15:253.
    Szia Karmoni!
    Mi kaptunk az oktatónktól konkrét tétel címeket(75-öt) és ehhez lehetett megvenni egy kisfüzetet, amiben benne voltak a kidolgozott tételek. A vizsgán a babát kell lélegeztetni , meg kell mérni a másik vizsgázó pulzusát és elmondani a kihúzott tételt.
    De ne félj, biztos sikerülni fog, nem olyan vészes az egész:).
    előzmény:
    Karmoni (1)
     
  12. Torolt_felhasznalo_513057
    Torolt_felhasznalo_513057
    2005. július 21. 15:162.
    A vizsgán lélegeztetni kell a babát, be kell mutatni a stabil oldalfekvést + egy húzott tételt elmesélni. Ha jó a könyv, akkor elvileg meg lehet belőle tanulni ezeket. A tételek a vöröskereszt honlapján fenn vannak.
    előzmény:
    Karmoni (1)
     

Címlap

top